Илия Троянов, писател: Самоинициативата е един от елементите на по-добрия свят

Илия Троянов, писател: Самоинициативата е един от елементите на по-добрия свят

© Велко АнгеловНемският писател с български произход Илия Троянов е един от гостите на "Софийския международен литературен фестивал". Роден в София, но израснал в Германия той не спира да пътува по целия свят. Автор е на многобройни пътеписи и книги, от които сред българските читатели най-популярен е романът "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Преди две години на книжния пазар у нас излезе романът му "Власт и съпротива", в който се разказва за последните 70 години от българската история.


Последната му книга, преведена на български, е "След бягството". В нея под формата на кратки фрагменти Илия Троянов се занимава с фигурата на мигранта и проблемите на неговото съществуване, използвайки и собствения си биографичен опит като член на семейство, избягало от комунистическия режим в България.


"Дневник" разговаря с Илия Троянов за "След бягството", екологичната криза и новия проект "Утопичното пространство", в който участва писателят.
В "След бягството" се захващате с темата за мигрантите. Защо тази книга се появи точно в този момент?


- Това е една болезнена тема, която от няколко години занимава цяла Европа. Но и се инструментализира по различни начини. Събужда стари чувства на расизъм, на отблъскване на бегълци, на чуждото. На затваряне на врати и граници. В по-личен план ми направи впечатление, че повечето от хората нямат представа какво значи да живееш със съдбата на някой, който е избягал. Те приемат, че като си намерил някакво работно място, някаква социална сигурност, проблемът е решен. А това не е така. Книгата описва колко сложен е един живот, впрегнат между най-различни езици, съчувствия, съотношения между миналото и настоящето. Между различни култури и различни интереси. Това е едно утежняване на живота, но от друга страна е и негово освобождаване.


Какво прави бягството освобождаващо?


- На човек му се отварят нови врати. Идеологията на националната държава приема, че човекът е впрегнат в една съдба, която е случайна. Дали човекът е роден като мен в София, или в Тимбукту е пълна случайност. Тази случайност се превръща в догма и се впряга в ценности, които не могат да бъдат преодолени от личността. Човекът, който е изтласкан от това гето на случайната съдба, получава покана лично да развие своята идентичност. Една по-динамична идентичност, която може да си служи с най-различни културни елементи, ценности, философии. По този начин се създава един космополитен живот, който (ако човек наистина го ползва) е по-ценен, отколкото ако е впрегнат в затвора на родината.


Илия Троянов, писател: Самоинициативата е един от елементите на по-добрия свят

© Велко Ангелов


По какъв начин си обяснявате разликата в отношението към бежанците между България и Германия?


- Трудно е да си обясня защо толкова българи имат негативни чувства спрямо бегълците, а считат за съвсем нормално, че една трета от българския народ е тръгнал по същия път. Преди 89-та бяха малко на брой. Няколкостотин на година, може би защото беше опасно - като моето семейство. Но между 1989 и 2007г., когато България влезе в ЕС, сума ти хора напуснаха по същите икономически причини, за които сега упрекват бегълците. Нали това е главният упрек - откъде-накъде мигрантите са тръгнали сега, за да оцелеят. А точно това са направили не само хиляди българи, а и хиляди други българи искат да го направят.


Когато съм в България, постоянно се срещам с хора, които по някакъв начин изразяват мечта да отидат някъде другаде, където смятат, че ще имат по-добър шанс. Така че за себе си те считат това за нормално и оправдано, а за други хора, които бягат от много по-големи трагедии - война, суша, глад, не го считат за оправдано.


Второ, моят личен опит е, че по време на комунистическата диктатура хората от Запада бяха свръхинтересни, свръхбогати хора. Богатото чуждо е атрактивно, а бедното чуждо е заплаха. Значи отблъскването не е на културна почва, а на материална. И ако чуждото идва у нас с пари и предлага Обетованата земя, тогава нямаме нищо против, че ни е чуждо. А като пристига с нужди, го отричаме.


И трето, очевидно поради липсата на отворено общество хората са по-склонни да бъдат манипулирани от една доста евтина пропаганда, която отклонява тяхното внимание от истинските причини за социалната мизерия в България, които нямат нищо общо с бегълците. Изведнъж всички хора в България, които живеят в мизерия, а те са много, не търсят истинско обяснение и чрез него истинско решаване на техните социални проблеми, а се задоволяват с това да псуват, плюят и отблъскват бегълците. Но би било опасно да приемаме, че западноевропейските общества не са склонни да влязат в нова фаза на ксенофобия. Това е възможно почти навсякъде.


Повдигнахте въпроса за пропагандата...


- Винаги когато разговарям с българи и когато чета българските вестници, има усещане, че България е в едно доста мизерно положение. Това се компенсира чрез национализъм, за който ми се струва, че съвсем е останал без съдържание. Но и в Германия е така. Получавам писма от хора, които ме плюят, че имам друга позиция. Публикувам много в немскоезичната преса. Но писмата, основно имейли, са написани на един отвратителен немски. Хората, които защитават немската нация, я защитават срещу един човек, който е овладял техния език, а те лично ритат езика с краката си.


Днешният български национализъм не е свързан, както е бил по време на поколението на Ботев, с общи корени в език, в народни традиции, в ценности, които се изграждат на базата на традициите. А е една празна тенекия, която не предлага никакви решения на проблема. Ако човек говори с икономисти, е съвсем наясно, че едно затваряне в рамките на националната държава, е абсолютно невъзможно. Европейският съюз е напълно зависим от външно производство. Например на хранителни стоки извън неговите граници. В Африка има един феномен, който се казва land grabbing или грабеж на земя, чрез който огромни земи се използват за произвеждане на хранителни стоки за гражданите на европейската общност.


Какво влияние днес оказват в България бившите структури на Държавна сигурност?


- Всеки път, когато се завръщам в България, и срещам роднини, приятели, те ми разказват кой пак е бил демаскиран като бивш сътрудник или доносник. Много политически лица продължават да имат минало, което е или неясно, или отвратително. Един път като си бил чекист, оставаш винаги чекист. Това твърдят всички хора, които са писали книги за службите. Това са хора, които не са наистина демократи. На може да се разчита те да вършат работа в интерес на народа, а не в интересите на определени среди. Много е странно, че това не се дискутира. Възможно ли е изобщо България да се развие, докато няма разглеждане и изчистване на тези случаи?


В това отношение възприемането на романа ми "Власт и съпротива" извън България беше много по-различно, отколкото в България. Извън България на него се гледа като на разказ за това, което се повтаря често - как функционира властта, как смазва съпротивата, как властта се базира върху контрол над миналото. Това са всеобщи човешки теми, които засягат всяка една държава. Когато излезе турският превод на книгата, читателите там, с които имах възможност да разговарям, пряко го свързаха с положението в Турция. Което е нормално. И аз чета романи поради някаква универсална истина.


А в България имаше гласове, които по искаха да дискредитират книгата. Аз обаче смятам, че един роман не може да бъде дискредитиран с политически аргументи. Романът може да бъде дискредитиран само, ако е лошо написан. Но не и чрез аргументи, че авторът е имал негативно или прекалено критично отношение към темата. Това ми се струва много странен подход към един роман и въобще към литературата.


От гледна точка на днешните националистически режими подобен подход не изглежда странен. Орбан неколкократно заяви, че културата на Унгария трябва да отговаря на държавната политика.


- Очевидно е, че пътят на Орбан или случващото се в Бразилия, както и в много други страни, е път към една нова диктатура. Днес наричат тези режими авторитарни. Този път наистина е логичен, защото проблемите на глобалния капитализъм са грамадни. Вероятно следващата фаза е една нова диктатура като единствен начин да се попречи на глобалните социални трансформации.


За глобалните екологични проблеми досега не е намерено решение. Бил съм свидетел на невероятното разрушаване на околната среда в свята. Миналата година пътувах за една нова книга на четири континента. Не можете да си представите какво е положението в държави като Гватемала или Борнео. Където е имало джунгла, сега се простира монокултура. Монокултура, от която след 30 години почвата ще бъде изтощена и ще остане само пустиня. Това са колосални проблеми, както е и концентрацията на власт и на капитал.


От редица изследвания знаем, че концентрация, каквато съществува в момента, никога не е имало. Дори разликата между милионерите и милиардерите расте рязко. 0.1% от населението държи 80% от капитала на целия свят. Това са развития, които без съмнение ще доведат до големи експлозии. И за да попречат на тези експлозии, сега създават авторитарни режими и някъде вече се виждат дори нови диктатури. Но те няма как да решат тези проблеми. Тази стратегия не е дългосрочна. Това е просто една фаза. В следващите 10-20 години като добавим и автоматизацията, която не може да бъде спряна и развитието на изкуствен интелект, ще станем свидетели на една сериозна дестабилизация на глобалния капитализъм. И тогава ще стане много интересно.


Илия Троянов, писател: Самоинициативата е един от елементите на по-добрия свят

© Велко Ангелов


Има ли някаква идея за по-добър свят? За алтернатива? Като че ли битува усещането, че в днешно време утопиите не са възможни?


- Радвам се, че задавате този въпрос, защото тъкмо с това се занимавам в момента. Миналата седмица проведохме голяма среща във Виена с много участници от академичния, социалния и културния живот. Създаваме една програма, която се казва "Утопичното пространство". С нея искаме да покажем, че има конкретни утопии - в най-различни области. Как да живеем в градовете, как да организираме наистина демократично общество.


Разработени са най-различни концепции, визии, които за съжаление не са видими. Не им се дава по-голяма гласност. Така че в следващите години с взаимни сили ще събираме такива утопии, ще дискутираме, ще ги представяме на обществеността с доклади, с дискусии в интернет и в медиите. Докато не направим панорама на утопичното мислене, която да намери израз в нещо като утопичен контент. Ще опишем най-различни възможни алтернативи на вече съществуващото. И ще го предоставим на общественото мнение за дискусии. По този начин ще се приложи натиск над политиците, които постоянно твърдят, че няма алтернатива. Безалтернативността е най-централният елемент на неолибералния капитализъм и неговата идеология.


Тоест не става дума за една голяма утопия, а за много малки утопии?


- Голямата алтернатива се състои от много малки алтернативи. Ако има голямата алтернатива, тя ще бъде изразена чрез манифест и ще бъде опасна. При пътешествията си миналата година видях проекти, които функционират - в Пакистан, в Никарагуа, в Южна Испания... Те отговарят на конкретния контекст в своите области, но са подчинени на взаимни идеали. Радикалната демокрация означава участие на всички засегнати. Самоорганизация в интереса на хората, които са засегнати. Инициатива от долу нагоре. Едно съзнаване на общото. На нуждата от солидарност, от взаимност за построяването на едно село или на едно общество, което е горе-долу справедливо. Естествено, в детайлите има най-различни разлики. Но например има визии за как да реструктурираме нашите градове. И това трябва да се обсъжда и да се популяризира точно сега.


Не Ви ли се струва, че пряката демокрация, да кажем, работи прекалено бавно? Като при "Окупирай Уолстрийт" или движението на "възмутените" в Испания.


Да, но историята на революциите показва, че в един момент хората се организират да действат внезапно. Пиратите например, тъй като се занимавах с тях за един нов роман, са били изключително егалитарно общество. Но когато са тръгвали на грабеж, са избирали един от тях за водач, за да могат да действат бързо и решително. Мисля, че това се създава от само себе си.


Четох изключително интересна книга на една американска авторка, която разглежда как хората се организират след катастрофи като наводнението в Ню Орлиънс, предизвикано от урагана "Катрина" и големия пожар в Сан Франциско. Оказва се, че хората са в състояние да се организират много ефикасно сами, когато отпадне разчитането на държавата или на някой друг. Завчера в Русе ми дадоха една книга - преводи на българска литература от един австрийски автор. Отворих я и случайно попаднах на следното изказване на Стоян Михайловски: "Един народ, който не разчита на спасители, ще бъде спасен". Казал го е преди 150 години. Това е толкова вярно днес, нали? Че разчитаме на някой друг да ни оправи нещата и псуваме защо не ни ги оправят. Смятам, че самоинициативата е един от елементите на по-добрия свят.


Не смятате ли, че човечеството действа доста мудно по отношение на екологичната криза?


Не мога да кажа. Природата е толкова сложна. Написах един роман за климатичната катастрофа - "Ледовете се топят". Там се занимавах с този въпрос и се оказа, че има нещо, което се казва типинг пойнт - климатът изведнъж се променя. И никой не може да го предвиди. Така че няма смисъл да спекулираме върху нещо, което най-големите учени не могат да изчислят, а по-добре да действаме.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  И какво правим ако 200-300 милиона африканци и още толкова азиатци искат да дойдат в Европа?Всичките ли да ги пуснем?И какво ще стане с Европа тогава?
  Разликата между имигрантите от Източна Европа и негрите и арабите,е че първите се интегрират в голяма степен в обществата на приелите ги държави,а вторите нямат такова желание.Разчитат на социални помощи,имат високи нива на престъпност и агресивно налагат тяхната религия и култура.

 2. 2 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Ех Траянов, Траянов.
  Разбрал си, че "светът е голям и спасение дебне от всякъде", а сега пък се оказва, че "хората са в състояние да се организират много ефикасно сами, когато отпадне разчитането на държавата или на някой друг."
  Ако не страдаше от вродената ти русофобия, беше чел руска литература отдавна щеше да си наясно, че "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се", а не сега да откриваш топлата вода!
  Великият комбинатор отдавна е прозрял елементарната житейска истина.
  А аз пък ще добавя: Больше читать надо! Мужчинам, чтобы лучше говорить, а женщинам – чтобы больше молчать.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  Така е, колега, но според г-н Троянов и "Икономедиа" това са дребни, незначителни детайли. Важното е миграция да има, усилена ислямизация също така. Какво ще стане след време с Европа е без значение, важен е келепирът в момента. Сорос, "Америка за България" и подобни на тях много добре плащат за продължаването на тези процеси. И е важно непрекъснато аудиторията да бъде облъчвана с правилните послания.

  Колкото до екологията и климата - очевидно няма достатъчно политическа воля както на локално, така и на глобално ниво за решаването на тези проблеми, като последствията ще бъдат за цялото човечество, без изключения.

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Много поводи за размисъл!

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Апропо няма нищо случайно. Душата на човек избира къде да се роди и при кои точно родители. Обяснението, че животът и Вселената са низ от случайности е много елементарно и неправдоподобно.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Един народ, който не разчита на спасители, ще бъде спасен"

  Ма как може? Ми ЕС и Натото за кво са?

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "В следващите 10-20 години като добавим и автоматизацията, която не може да бъде спряна и развитието на изкуствен интелект, ще станем свидетели на една сериозна дестабилизация на глобалния капитализъм."

  Ма той тоз писател еретик бе!!! Язък му за прогресивната биография!

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Невольо, невольо, Бойко, Бойко... :)
  За имигрантите.
  Винаги има скорост на абсорбация на новите и затова трябва да се приемат толкова, колкото може да се абсорбират без да се промени обществото. Различните нации се абсорбират с различна скорост и затова трябва да има квоти по нации...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "Читател":

  Стига глупости, бе

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Неутрално

  НАЛИ Е ОЧЕВИДНО КОЛКО Е ГОЛЯМА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЕЖАНЦИТЕ ОТ БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ И ТЕЗИ ОТ МАГРЕБА, АФГАНИСТАН И СИРИЯ?!?!?!

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#9] от "Victoria":

  Кое точно е глупост, колежке? Закономерностите във Вселената са ги установили много по-умни хора от мен и от теб, така че заяждането в случая е напразно и безсмислено.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Разликите са огромни, но настоящата доктрина се опитва да ги заличи.

 13. 13 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 823 Неутрално

  всички западняци се правят на паднали от марс: мигранти да, но не черни и мюсюлмани. мигранти от украйна и полша дори китай – да, но не мюсюлмани и негри. това берлинската вещица и западняците не искат да разберат и пълнят държавите си с уж евтина работна ръка. евтина – да питат застреляните в страсбург.

 14. 14 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Интересен разговор с г-н Троянов. Мисля че би ми било приятно да си говоря с него, макар и да не съм съгласен с някои от неговите думи.

  Между другото, за отношението към миграцията и имигрантите, мога да дам следния пример който давах наскоро на местни колеги в Швейцария. Това си е мое лично мнение и не ангажирам никого другиго с него (не вменявам никому). Споделям го за пълнота на историческия контекст ;), за да не каже някой след години, че съм бил на някакво друго мнение, примерно.

  Повода беше издигнатите знамена над малки парцели за частно ползване - Familiengarten, еквивалент на нашенските "дини" или "бостани". И тук, както и у нас, хората си ги работят и отглеждат плодове и зеленчуци обикновено за собствена (семейна) консумация. Та тук край едно швейцарско градче хората са си издигнали знамена в своите такива парцели. Повечето от издигнатите знамена в този случай са швейцарското национално знаме или знамена на съответни швейцарски кантони. Обаче някои знамена са турски, албански, или някакви други. Единствени на пилона си или пръта си и единствени в парцела си. Та примера, който давам е, че ако аз съм стигнал до там изобщо да издигам знаме на парцела си някъде по чужбината, то знамето ще е на приелата ме държава, защото ще имам много причини да съм ѝ благодарен. И евентуално ако издигам второ знаме, де речем на някакъв български празник, то ще е българското знаме, ама само след знамето на домакините. Ако аз отивам някъде по свое желание, за по-хубаво, то не отивам за да променям мястото и хората, а още по-малко да им налагам възгледи, ами отивам за да разбера и се науча (адаптирам), работя, живея и т.н. Може да споделям нещо което ме определя, нещо от родината, ама определено не им го развявам над главите!

  Казано другояче, има си важна подробност с която да допълня думите на писателя:
  "... Така че за себе си те считат това за нормално и оправдано, а за други хора, които бягат от много по-големи трагедии - война, суша, глад, не го считат за оправдано."

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dimo Dimov":

  Така е. Когато човек отива в друга държава, трябва да уважава домакините. Само че не всички мигранти са на това мнение.

 16. 16 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 217 Гневно

  Тръгваш да четеш нещо, тематизирано като литературно интервю, и някакси РЯЯЯЗко ти забождат я бегълци, я гъзолюбци...Нямайки нищо против коя да е общност и група - лично винаги съм помагал на хора в нужда, с каквото мога, това е включвало ненативни хомосапиенси, и лично имам приятели, които са като на онези плакати, и нямам никакви грижи със сексуалните им избори и предпочитания, НО имам особено против някой толкова вероломно подмолно да го надръндва във всяка тема !!!

  Освен това, си се излагате и като "медия", но това не ме изумява - нямам илюзорни очаквания да сте качествена :D Деградирайки и без това невисоката си стилистика само си поддържата лошото ниво...

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 17. 17 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 217 Гневно

  Най-ужасното е, че се мъчите да се представята като не-agend`-осана, независима журналистика, а отвсякъде струи най-каруцарската agenda !!!

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 18. 18 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 639 Неутрално

  И какво правим ако 200-300 милиона африканци и още толкова азиатци искат да дойдат в Европа?Всичките ли да ги пуснем?И какво ще стане с Европа тогава?Разликата между имигрантите от Източна Европа и негрите и арабите,е че първите се интегрират в голяма степен в обществата на приелите ги държави,а вторите нямат такова желание.Разчитат на социални помощи,имат високи нива на престъпност и агресивно налагат тяхната религия и култура.
  —цитат от коментар 1 на Мусаши


  Ако беше прочел и смелил статията малко, щеше да разбереш, че няма "АКО", а има "КАТО".

  Когато настъпят природните промени, тези 100-200-500 млн. ще са ти на вратата и нищо няма да можеш да направиш, дори и да искаш.

 19. 19 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Обяснението, че животът и Вселената са низ от случайности е много елементарно и неправдоподобно.
  —цитат от коментар 5 на Читател


  За хора, които имат малка представа от квантова физика, безспорно те така, да.

 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  “Идеологията на националната държава приема, че човекът е впрегнат в една съдба, която е случайна. ”
  ——
  Не четох повече. Неинтелигентен човек, който си вади хляба с писане не е писател, а драскач

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#19] от "katerina_slavova":

  “За хора, които имат малка представа от квантова физика, безспорно те така, да.”
  ——
  Ако сте минали един стандартен курс по КМ, може да потърсите на YouTube разговорите между Кришнамурти и Дейвид Бом и да се посмеете малко ... или немалко. :))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#18:"katerina_slavova"][/quote]

  Затова плащам данъци,за да има кой да ми защити вратата.Границата не се охранява толкова трудно.Достатъчни са няколко броя от изобретението на господин Гатлинг.

 23. 23 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Много хубава статия :) Авторът прекарва доста време извън България и гледната му точка не отразява настроенията в страната в момента. Естествено, че не искам бежанци като актуалните в момента в квартала. В началото ги приемахме с интерес и съпричастност - не срещанахме такава от тяхна страна. За тях сме междинна станция към заветната богата Западна Европа - ще ни стъпчат и чао :) - пикник край пътя :) - ами ако може да заобиколят, ресурси за прелетни птици нямаме. Патриотизмът ни бил лишен от съдържание - е някои все още живеем в България и имаме надежда че бавно и полека ще оправим нещата - какво друго съдържание. А книжката и филма бяха готини :)

 24. 24 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#21] от "Gretel":

  здравей , гретел . може ли да поясниш малко постинга си за нас по простите на любоснателно ора.

 25. 25 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#18:"katerina_slavova"]
  —цитат от коментар 22 на Мусаши
  Затова плащам данъци,за да има кой да ми защити вратата.Границата не се охранява толкова трудно.Достатъчни са няколко броя от изобретението на господин Гатлинг.[/quote]

  Ще видим.

 26. 26 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Тук се проповядва мантрата ,че :- "Никой не е виновен за онова ,което е". Албер Камю. Сиреч ,всичко е въпрос на условия в които ти си поставен ,волю или не волю.

 27. 27 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател":

  Само да вметна, че думата "колега"/лат/ няма женски род!

 28. 28 Профил на rvb49554558
  rvb49554558
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#27] от "victor_victim":

  Вече има — според последното издание на "Официален правописен речник на българския език" на БАН от 2012 г.

 29. 29 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#24] от "betona":

  “може ли да поясниш малко постинга си ”
  ——
  Нищо особено. Просто в един стандартен университетски курс по КМ фокусът е на формализма, математическия... как се смятат вълнови функции на една или друга атомна конфигурация ... и връзката на КМ с класическата —лагранжиани, хамилтониани, скобки на Поасон ... дори тези дето ходехме по нощите на семинари за интеграли на действието ... разложенията на Файнман и подобни ... всичко е “точно” и в двата смисъла на думата. За контраст, Бом се занимава с интерпретации на формализма — дуализъм, entanglement, uncertainty, ефекта на наблюдателя върху наблюдаваното и се опитва да вади заключения за съзнанието , consciousness vs mind ... докато Кришнамурти изтегля нещата към психология, морал, смисъл на съществуването, познаваемост, структура на реалността.

  Контрастът между двете е като между счетоводство и поезия. Аз намирам приказките на двамата да им липсва основа, без да твърдя, че са грешни... просто смешни... особено the pronouncements на индиеца, които се приемат като откровения свише... абсолютно безкритично. На никой не му идва на акъла да го попита “ и що така изведнъж реши че е така?” И можеш ли го обоснова? Недай боже— доказа.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 30. 30 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 426 Любопитно

  За мен Европа трябва да защити своите култура и цивилизация с контрол на границите. Аз смятам, че инвестициите на Китай в Африка ще им направят континента по-поносим за живеене и скоро няма да има причини да идват тука. Така или иначе обаче ще се наложи да ги спираме или да се разтворим в тях. Тук няма място за сантименти...

 31. 31 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#29] от "Gretel":

  Благодаря ти за отгувора. извинявай, нямах вазможност да прочета коментарите дотук, нито да гледам тези разговори. но само да кажа някои неща, че иначе разгуворът ще стане дълъг. Кришнмурти няма как да придърпва нещата към психулогията - напротив той (и с пълно право) върви против всякакви психологизации като напълно погрешни. Нито към "мурала" в катадневния смисъл - той е за една бруталну чиста нрафственуст, която има малко обшто с онова, което редовият човек ръзбира под морал. Това не го пиша заради теб, сигорен съм, че ти е ясно ... Също така за разлика от учените на него не му се налага да превръща качествуто в куличество - което по сащество е науката и правят учените. Доколкото расбирам Бом прави нещо повече от тази процедура и на практика се занимава поне донякъде и с някаква филозофия на науката, или греша?
  Тръгнъх с идеата да ти отговорим на втория параграф, че там е по-интиресното, но от бързане вместо едно исречение се раздрънкъх по първиа и ще остане за утре, затова засега само две думи ...
  приятна вечер.

 32. 32 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#29] от "Gretel":

  Как така на никои не му идвало на ъкъла да пупита ... учевидно на нас двамата ни идва, а сигорен сме и на много други ора. те пък ше ти кажът че ги праят тиа прънаунсмънтс на базата на личен икспириънс. Съшго и че немат ништо напротив а дори е жилателно да сме критишни към тех. а как и дуколко тоя и секи друг икспириънс може изобщо да бъде спуделен и убоснован и дуказан ... трудна раота , но требе се упитва поне да се спуделя. глеам че имаш грим , а претсукратиците чел ли си?

 33. 33 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#31] от "betona":

  “Кришнмурти няма как да придърпва нещата към психулогията”
  ——
  Погледнах да си припомня какво ме беше развеселило в тия диалози преди години. Ето два реда от самото начало:
  ““is there an action that is different from the action of reality, that is the action of truth—no, not action of truth but truth acting”

  И прочие и прочие. Човекът си мъдрува, няма лошо. Ей тъй, както съм се излегнал, дъл моа изям една круша...мляс,мляс.

  Трудно е да не отречеш това, това което не си си направил труда да разбереш.
  Аз просто си припомних КМ от студентските години и веселбата от контраста с диалозите.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 34. 34 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#31] от "betona":

  “Кришнмурти няма как да придърпва нещата към психулогията”
  ——
  Погледнах да си припомня какво ме беше развеселило в тия диалози преди години. Ето два реда от самото начало:
  ““is there an action that is different from the action of reality, that is the action of truth—no, not action of truth but truth acting”

  И прочие и прочие. Човекът си мъдрува, няма лошо. Ей тъй, както съм се излегнал, дъл моа изям една круша...мляс,мляс.

  Трудно е да не отречеш това, това което не си си направил труда да разбереш.
  Аз просто си припомних КМ от студентските години и веселбата от контраста с диалозите.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 35. 35 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#33] от "Gretel":

  е, тука на практика повтаряш второто си исречение от предниа кументар, туй с многоточиата, дето твардиш нещо вашно: че е напълно въсможно да касваш и сметаш че дадено твардение е изтинно - и то наистина да е такова, но това не узначава , че пузнаваш това, за което гувориш. За дубро или лошу това расграничаване и разликата между изтинното обеждение и знаниету е един от усновните епистемоложични прублеми от 2500г.
  пак ти касвам туй дето прави тоя индианец и за което гувори нема ништо общо с психологията и психологизациите сиреч с мадруването. той варви срешту това. и сички като него - от питъгор та до тоя индианец праят туй. не привнасяй неща там дето ги нема. мадруването е болест ескалирала до безобразие в мумента, трудно личима е, но надешта има.

 36. 36 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#35] от "betona":

  “туй дето прави тоя индианец и за което гувори нема ништо общо с психологията”
  ——
  Не споря. Сигурно сте прав. Както областта, така и проблематиката е далеч от мен. Ако обаче нещо не може да се изсмята и числото да се сравни с ( някаква форма на) реалността, това за мен е в най добрия случай е мъдруване/философстване. Естествено всеки трябва да осмисли някакси света около себе си, но как да съотнесеш различните картини? ... кой прав кой крив. И теорията на струните обещаваше Голямото обединение, ама сметките й не излязоха. Минималното изискване не е смисленост, а фалсифицируемост. Другото е “умишление” ... след като “ мъдруване” не Ви се нрави. Забележете, че не отричам казаното от Кришнамурти ...то е също толкова валидно колкото картината в която Путин/Тръмп/Меркел е в центъра на вселената

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#32] от "betona":
  “глеам че имаш грим , а претсукратиците чел ли си?”
  ——
  Сега мярнах това... претсукратиците съм ги чела в претишен живот, като ученичка. А за грима, трябва да го слагам и да бягам.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#36] от "Gretel":

  е, аз съм съгласен с това за изсмятането и числата ....
  много интересно и забавно е наистина да се проследи какви са били минималните изисквания през последните няколко хиляди години ...
  според мен истинъта е една. и раотата на науката, л-рата и искусвата би требвало да е да ни я разкриат, доколкото можиме да е отбереме ... а че те особено напоследък се занимават с разни други раоти и отделна раота. сори за крайно немодното расбиране.
  едно обаче е сигурно- "картината в която Путин/Тръмп/Меркел е в центъра на вселената" с сигорност не е валидна. междупрочем това е и голямия грех на постмодерното - то убаво дето касва че може и реялно има различни картини на дадено или на сички неща, но да прождължиш и речеш че сички тези картини са валидни си е чисто безамие, чиито плодуве биреме.

 39. 39 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  числата
  —цитат от коментар 38 на betona


  цифрите ве ниграмотен -- затуй му са вика изцифрител ! ! !

  Vernam Cipher
 40. 40 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#37] от "Gretel":

  ех, гретел, разсмя ме с тоя грим:). хубава вечер и радостни рождественски празници.

 41. 41 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дедо Лойко":

  не цифрите ами числате дедо лойко. освен туй аз можи да сме награмотин и туй секи в тоя форум го знаи, но пък си имами форумен приател кату тебе ти дет да ни опрая грежките. та зарат туй си пииме спукоино пиинето.

 42. 42 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#21] от "Gretel":

  здравей , гретел . може ли да поясниш малко постинга си за нас по простите на любоснателно ора.
  —цитат от коментар 24 на betona


  мое ли и аз да са уклуча у този Питаний? Нищо дет кулегата Гретел ма беши обаркал, абсолютно безоснователно, за фазик

  Vernam Cipher
 43. 43 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  мадруването е болест ескалирала до безобразие в мумента, трудно личима е, но надешта има
  —цитат от коментар 35 на betona


  ена преателка у фотофорумчето навремето викаше "прекомерно разрастване на серебрални функции"

  Vernam Cipher
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK