Проф. Тодор Кръстев: Минералната вода не е експонат, банята е градска ценност

Проф. арх. Тодор Кръстев

© Цветелина Белутова, Капитал

Проф. арх. Тодор КръстевПроф. арх. Тодор Кръстев е почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) и почетен председател на ИКОМОС/България, експерт на ЮНЕСКО и ИКОМОС за Световното наследство.


Проф. Кръстев, в концепция, писана под вашето ръководство, се казва, че ако музеят на София се разположи в Централната минерална баня, това ще прекъсне приемствеността на многовековната термална функция на банята от Античността до наши дни. Защо според вас е толкова важна тази традиция?


- Днес традициите се възприемат като вид нематериално културно наследство, което се предава от поколение на поколение. Когато тази традиция представлява вековна и жива функция на един исторически град, тя става важна характеристика на неговия "градски исторически пейзаж" (Международна харта за историческите градове, ИКОМОС, Вашингтон, 1987; Препоръки за градския исторически пейзаж, ЮНЕСКО, 2011).
За София термалната традиция е нейно призвание – тя е една от причините за раждането на града. Неслучайно минералният извор се е превърнал в символ, изобразен върху герба. От друга страна, самата великолепна сграда на банята, определена през 1914 от американския професор по история Уил Мънро като "най-красивата баня в света", представлява извънредно ценно материално наследство. Но нейната красота, смисъл и значение се определят до голяма степен от нейната функция. Замисълът на нейните създатели, Момчилов – Грюнангер, се основава именно на връзката между Човека, Водата и Архитектурата. Термалните функции на банята са част от нейната автентичност – ключово качество на една културна ценност. Не бива да си представяме сградата на банята като празна черупка, която можем да пълним с каквато и да е функция.


Важно е също, че термалната традиция на София е част от голямата традиция на европейския термализъм. По тази линия ние сме били винаги абсолютни европейци. Тази традиция не отмира, тя ще става все по-жизнена в един все по-автоматизиран и изкуствен свят. Ето как завършва книгата "Европейският термализъм" (Париж, 1997): "Ако термалните центрове са едни от последните места, където бихме могли да осъществим връзка с първичното, да се родим отново чрез контакта с интимността на материята или да се потопим в изгубения свят, то тогава XXI век ще отиде на минерални бани." Термалните функции вече далече надхвърлят елементарните хигиенни нужди и стават все по-търсени. Затова старите термални центрове по света са едни от най-силните доказателства за способността на културното наследство да бъде мощен ресурс за устойчиво развитие и за качество на живот.


Трябва да приемем, че термалната традиция, банята и нейната оригинална функция представляват градска ценност, която трябва да бъде опазена в нейната цялост, за да бъде предадена на бъдещите поколения "в цялото богатство на нейната автентичност" (ключова фраза във Венецианската харта на ИКОМОС). С всичко това съвсем не подценявам функциите на музея в историческия град. Но не приемам неговите проблеми да бъдат решавани за сметка на живи градски ценности.


Състояние на куполите и покрива на банята към май 1996: реставрирани от НИПК с медна ламарина през 1989-1990, куполите са опустошени, а медната ламарина е разграбена (архив на НИПК)

© Проф.Тодор Кръстев

Състояние на куполите и покрива на банята към май 1996: реставрирани от НИПК с медна ламарина през 1989-1990, куполите са опустошени, а медната ламарина е разграбена (архив на НИПК)


Как да си обясним, че в европейски градове гледат на баните като на богатство, докато у нас те като че създават само главоболия и проблеми на общинската власт?


- В по-общ смисъл това противоречие е знак за наша неспособност да оценим собствените си ценности.


По-конкретно, това е проява на неспособност да опазим и използваме за общо благо нашето културно наследство, особено при днешната силно компрометирана система за опазване.


Да вземем случая с банята и аргументите, които се изтъкват против запазването на нейната първоначална функция. Според някои превръщането на банята в музей е единственият начин за нейното спасяване. Как тогава да си обясним, че банята успешно е функционирала от 1913 до края на 80-те години, когато е тотално изоставена без поддръжка и деградира.


Как се опазват баните в Будапеща и в редица европейски страни?


Топлият минерален басейн в банята "Гелерт" - една от най-популярните гледки на унгарския балнеотуризъм

Топлият минерален басейн в банята "Гелерт" - една от най-популярните гледки на унгарския балнеотуризъм


Всяка културна ценност от миналото (било то археологически паметник, паважна настилка, стара къща и пр.) неизбежно деградира, дори става опасна, ако бъде изоставена без подкрепа. Затова там, където баните са ценени, те се поддържат – доколкото зная, прочутият термален център във Валс, Швейцария, подменя своята инфраструктура ежегодно. Що се отнася до съмненията в рентабилността на термалните функции, можем да се запитаме защо баните в Будапеща и в други европейски градове днес просперират. Това е въпрос на способност за градско управление. Общината е длъжна да намери икономически ефективни решения, като срещне една далновидна урбанистична стратегия за зоната с иновативна стратегия за инвестиране и управление. Друг аргумент, който се изтъква, е липсата на паркинг. Но в един исторически градски център този проблем се решава преди всичко глобално за целия център. Ако искаш да посетиш Дубровник с кола, трябва да паркираш извън Стария град, след което ползваш градски транспорт. Говори се също за недостиг на дебит на минералната вода. Информирани специалисти обаче посочват напълно достатъчния дебит на извора. Естествено ценната вода не бива да се разхищава, като се излива свободно в канала 24/24 или се използва за отопление на квартала. Чух дори от устата на един столичен зам.-кмет, че Софийската минерална вода всъщност била вредна за къпане Това е само политическо говорене, за да бъде защитено едно изначално погрешно политическо решение.


Но как се стигна дотам банята да бъде хем баня, хем музей? Каква е историята?


- Към 1996 г. общината все още държеше на първоначалните функции на банята: тя прие наш проект за зоната около банята, който съхранява и развива нейните термални функции, като ги съчетава с други съвместими функции в рамките на комплексен публичен център. Неочаквано през юни 1997 кметът Софиянски предложи банята да стане кметство, а през 1998 - музей и кметство. Група съмишленици публично протестирахме срещу решението на общината, което според нашата декларация от 1999 бе "решение срещу самата история на София, което отнема древното предназначение на това място". Общината не ни обърна внимание, като обяви архитектурен конкурс за адаптация на банята за "Музей за история на София с активно присъствие на водата". Активно присъствие на водата - този евфемизъм бе обяснен в първопремирания проект по следния начин: "Минералната вода, течаща под кристално стъкло при двата басейна, се превръща в архаичен експонат." Живата вода ставаше музеен експонат! По-късно адаптацията на част от сградата за музей бе завършена. Известна надежда за промяна даде решението да се създаде СПА център в северното крило и в двата големи басейна на банята.


Днес обаче общината заявява намерението си за превръщане на цялата сграда на банята в музей - "Българският ХХ век", като басейните станат зали за събития (иронията е, че точно през ХХ век София е показала един истински европейски подход към банята, от който сега, през ХХІ век, се отказва). Ако това наистина се случи, банята напълно ще изневери на своето вековно предназначение. Виждаме как лекомисленото и дилетантско решение на един столичен кмет повлича след себе си нови и нови погрешни действия (като резултат, днес София не е включена нито в Европейската асоциация на историческите термални градове, нито в съответния Културен маршрут на Съвета на Европа). Днес грешките засягат и други столични минерални бани, които са в плачевно състояние – в "Горна баня" и в "Овча купел".


Банята в "Овча купел"

© Здравко Йончев

Банята в "Овча купел"


През цялото време липсва истински, не режисиран, отворен граждански дискурс и експертен дебат. За съдбата на самото сърце на града се вземат непрозрачни политически решения, които подменят експертността (не бе ли същото и за археологическата зона на "Мария Луиза" и Ларгото?). Когато преди 20 години протестирахме срещу решението за банята, общината ни даде урок по демокрация: "Банята е на общината, тя ще реши какво ще прави с нея." Днес граждански и експертни организации отново се противопоставят с декларация на последното решение на общината. Да видим сега променило ли се е нещо?


Какво според мас трябва да стане с банята?


- Не си правя илюзии, че в близко бъдеще банята може да възвърне своето достойнство, като изцяло възстанови изконните си функции. Очевидно засега музеят е трайно настанен там, без да има алтернатива. Остава ни категорично да се противопоставим на намерението на общината да лиши напълно банята от нейното живо първоначално предназначение. Поне басейните трябва да бъдат пълни с минерална вода и с хора, които й се наслаждават. В същото време съм убеден, че в едно по-далечно и по-добро бъдеще банята отново ще стане Софийската катедрала на водата. Сигурно лично аз няма да го доживея, но искрено се надявам поне моите деца и внуци да могат да влязат през главния вход на банята, за да се потопят в нейните басейни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Колко вярно! Аз, профанът, инстиктивно съм мислил същото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Лесно се разтягат локуми от типа, че общината била длъжна да намери възможност банята да стане икономически ефективна, като си остане баня.
  Много по-лесно и икономически ефективно е създаването на съвременен СПА център и е много по трудно и скъпо, да поддържаш сграда като тази в добра кондиция и в същото време да я ползваш по предназначение. Бих попитал професора, колко са в Будапеща тези термални извори и къде се намират, докато ние, само в София имаме няколко и както се вижда от живота, няма мераклии не само за централната Баня, но и за тези в Овча купе, Горна баня, Банкя и т.н., които да ги вземат на концесия например, а в същото време се отварят и работят СПА центрове
  Така че, ако искаме тази наиостина красива сграда да бъде поддържана, варианта за музей не изглежда никак зле - ще носи доходи, както всички останали музеи по света и поддръжката ще бъде с помощта на държавата и общината, както е и в момента. Но това са съвсем различни разходи в сравнение с разходите да бъде поддържана като действащ термален център. Да, съществувала е до 80-те години, времето в което българина ходеше на баня, но кой днес няма баня в къщи и се нуждае от обществена такава?

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  "Минералната вода не е експонат..."

  Професоре, стига с тия клишета! Кой не знае минералната вода какво е? Ти по-добре кажи, ако знаеш, къде , кой и как се ползва от водата? Щото и тук банята я направиха музей. Даже мъжкото отделение го изринаха и направиха музей и на открито. Сега показват някакви камъни, дето били стари. Ма не виждам хора да ходят да ги гледат, ако и да са стари. Ааа, ама водата знам кой и как я използва, знам, знам, знам!

 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  Боли го професора за смисъла, докато има кой да му взима интервюта и да го бръсне за слива ще ни залива с глупостите си. Какво са за него десетки милиони за ремонт, какво е милион на година за подръжка, нали ще ги плашат всички софиянци. Какво му пука че дебита на извора не е достатъчен, нека Фандъкова намери вода, важното е да могат да се плацикат мангалите и пенсионерите с билетче от 50ст.

 5. 5 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Много ясно че трябва да си остане баня или спа център, но селяндурите коментирали преди мен това не го разбират! По една стотинка на туба или шише, да взимат на хората които си пълнят вода, ще събират пари за поддръжката и! Но като в общината са само крадци и некадърници какво може да очакваме да направят, те един ремонт на улица който е планиран цели 5г. им е трудно да осъществят, какво остава за баните!

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  "По една стотинка на туба или шише, да взимат на хората които си пълнят вода, ще събират пари за поддръжката и!"
  До коментар [#5] от "narodaeverekciq":

  Ми те някои другаре станаха милионери от бутилиране на вода. В България милионер се става от вода, дървен материал и пясък, друго няма. Но не всяка вода става за пиене. А и най-добрата за пиене не може да се пие постоянно. Пък не че хората не знаят за какво се ползва минералната вода, знаят, лошото е че и олигархията вече е разбрала за какво се ползва и си я ползва.

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#5] от "narodaeverekciq":

  И от какво е ясно че трябва да остане баня ?. Няма нужда от баня, няма условия за СПА и затова няма частник да я иска, дори водя няма достатъчно. И финансова калкулация има която показа че издръжката струва милион на година, няма да стане със стотинка на туба. Обаче слабоумните овце продължават да блеят "искаме си банята, банята"

 8. 8 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Жалко е, че соц мисленето още владее много хора. Самата идея да се променя функцията на една сграда, която е измислена, проектирана и построена с друга идея, е връх на простотията. Да направим от банята музей. От двореца - етнографски музей. От кината - бингозали и магазини. Да реновираме, а не реставрираме. Да фалшифицираме. Повръща ми се от левашкото управление на града ни, което ни обрича да си останем туристическа еднодневка. В Будапеща баните са пълни с хора и то срещу вход 20 евро. Да не говорим, че обикновено човек отделя още един ден от престоя си специално за това приятно изживяване. Дали е така с музея в сградата на банята, където се влиза срещу 3 евро? Надали.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#8] от "oIo":

  И какво - да викнем царя да си насели двореца че да се ползва по предназначение. Или направо бея на София, щото двореца е строен за конак.
  Интересно ми е щом толкова хора са навити да дават по пари за баня, що не се намери един частник да вложи пари, 10 години имаше конкурси, един не се нави. Що не вземете вие, вложете милионите и събирайте по 20 евро. Общината ще ви го даде без пари, само да го стегнете и да събирате кинтите.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  Тиквите ,ако могат да прочетат това интервю ,ама се съмнявам.

 11. 11 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 798 Разстроено

  Когато града се управлява от хора които нямат нищо общо със София се раждат такива ялови идеи, като баня да стане музей.

 12. 12 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Всичко казано е хубаво, ако се отдаде на концесия! Ако няма желаещи за концесия по-добре да стане музей или зала за събития или нещо, което няма да обременява финансово общината!

 13. 13 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  Е скоро не бях виждал такова тъпо парче като теб…
  БудаПеща е световен туристически град с баснословни приходи от туризъм, в центъра на който има хълм с парк и дворци. И остров на р. Дунав си имат- пак парк. Вземи разгледай снимки или филми от града. Минералната баня е туристическа забележителност отбелязана на всички карти заедно с музеите, и се предлага посещение на всички туристи. В резултат независимо, че е скъпа, винаги е пълно до горе с хора, дори и през зимата в откритите басейни, и въпреки, че няма паркинг… Вземи потърси малко информация и попътувай по света да се светнеш, че това ОПГ което управлява в момента не са най-великите, и че дори не знаят как да направят пари, за да ги откраднат…

  София е град на пропуснатите възможности.

 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Дървеното корито на двора - традиционно и православно.
  Тия римско-ориенталски изгъзици да се киснеш като малак у некви басейни са непатреотични.
  Простаци сър, ама ние сме ги избрали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK