Д-р Бояна Петкова: Системни грешки в здравните политики са в основата на отказа от ваксини у нас

Д-р Бояна Петкова: Системни грешки в здравните политики са в основата на отказа от ваксини у нас

© Веселина ФотеваД-р Бояна Петкова е лекар, завършва медицина в Берлин, специализира педиатрия в София и след това работи в педиатричната болница в столицата до 2016 година. Повече от 10 години е активист в областта на майчиното и детско здравеопазване и се фокусира върху подобряванто на системата за педиатрична грижа. "Дневник" я потърси за мнението й по темите за ваксините и отказите от ваксиниране, актуални както покрай последните случаи на морбили в България, така и след като т.нар. антиваксърство влезе в списъка на Световната здравна организация като една от десетте сериозни заплахи за здравето в световен мащаб.


Непрекъснато чуваме призиви – "ваксинирайте децата си". Но все повече хора имат много страхове и се питат защо? Не е ли по-малък рискът от това евентуално да се преболедува болестта в условията на съвременните медицински постижения, отколкото да се поема рискът от негативни реакции от ваксината?


- Тези болести, срещу които има ваксини в българския имунизационен календар, като морбили например, далеч не са изчезнали. Няма застраховани. Това не са болести само на бедните, на малцинствата, на гетото. Морбили например има близо 100% контагиозен индекс – тоест ако си в едно пространство с пациент, който може още да не знае, че е болен, дишаш един въздух с него /не говорим за близък контакт/ и ако нямаш имунитет, се разболяваш с абсолютно пълна гаранция.
При епидемията 2009г. – 2011 г. медицинските сестри в нашата болница, които се оказа, че нямат имунитет, се разболяха и някои боледуваха много тежко.


Дори не зависи от това колко е здрав човек по принцип, как живее, дали боледува често и т.н. Заболяването от морбили има фиксиран процент усложнения– 30 до 40 на сто е пневмонията като усложнение и тя протича много тежко; един човек на хиляда ще развие енцефалит, смъртността също е едно на хиляда.


Каквото и да правим, с каквато и медицина да разполагаме, дори в най-развитите страни с модерна медицина, това са непредотвратими последствия.


А при ваксината срещу морбили рискът от неврологични усложнения, например, е едно на 10 000 и в голямата си степен това са единични температурни гърчове. Има разбира се случаи на енцефалит, няма точни данни, но е от порядъка между едно на 10 000 и едно на 100 000 деца.


Пациентите обаче трудно могат да си дадат ясна сметка какво означават възможните негативни реакции в цифри – какво е "едно на хиляда" срещу "едно на 10 000" в реалността например. И не им се разяснява какви са истинските рискове. Да им се даде възможност да осмислят, че за едно наистина здраво дете, което е и здраво към момента на имунизация, рискът е много, много малък.


Да кажем, че ако ваксинираме например около 55 - 60 000 деца годишно /като вземем предвид раждаемостта/, 4-5 ще получат изобщо някакви усложнения от самата ваксина.


Освен това трябва да се знае, че тези усложнения са най-често, когато децата не са били достатъчно здрави преди имунизацията. Или има други фактори – например недоносено бебе, родено много преждевременно с много ниско тегло, което е ваксинирано при навършване на 13 месеца, без да се коригира препоръчителната възраст спрямо степента на недоносеност.


Когато опре въпросът до това "защо да си ваксинирам детето?", трябва да си дадем ясна сметка, че сме част от едно общество. Трябва да се замислим сериозно какво ще се случи с хората (деца и възрастни), които обективно нямат възможност да бъдат ваксинирани – поради тежко вродено или автоимунно заболяване, при прилагане на имуносупресия или химиотерапия... Те няма как да бъдат предпазени при една евентуална епидемия.


Единственото, което може да ги спаси, е ако всички около тях са имунизирани.


Често обаче родители на деца с болести, за които медицината все още няма отговор на какво се дължат или които не са получили ясни отговори за състоянието на детето си, винят ваксините. Защо?


- Да, много хора смятат, че ваксината е причина децата им да се разболеят от нещо. А това не е вярно и също трябва да се обяснява и подчертава.


Хората могат да имат някаква предразположеност, обикновено генетична. Представете си го като едно копче – може да го натисне ваксината и тази генетична предразположеност да се прояви. Обаче може да го натисне и първият срещнат вирус, всякакви неща от околната среда могат да го отключат.


Само че хората решават, че причината за болестта е ваксината, най-вече защото ваксината се слага в ранна детска възраст, когато детето още е нямало досег с външната среда. Не, ваксината не причинява болестта, тя може да я "отключи", както е популярно да се казва, но не и да я причини. А това отключване, пак казвам, може да стане и най-вероятно ще стане при досег с вируси, околна среда, препарати и какво ли още не.


Всичко това обаче отново не се разяснява достатъчно ясно на пациентите и така страховете си остават.


Как ще отговорите на твърденията, че ваксините, изобретени преди 60-100 години, всъщност не са адекватни и не предпазват от съвременните вируси?


- Това изобщо не са същите ваксини. Съвременни са. Включително тези уж страшни неща, които ваксините едно време съдържаха и които уж водеха до страховити болести, днес изобщо ги няма или се съдържат в минимални количества в пъти по-ниски от тези да речем в околната среда или дори в допустимите за адаптираното мляко за бебета (алуминий, консерванти и пр.).


А децата ги понасят съвсем добре, ако са поставени разумно и съобразено с всички фактори.


Излиза, че сякаш решението за намаляване на хората, отказващи да ваксинират децата си, би могло да бъде достатъчно коректен разговор с тези пациенти. Така ли?


- За съжаление в България и в здравните политики, където и да разровиш – дали за ваксините или за каквото и да било друго, откриваш страшно много системни проблеми. Тук не става дума за прост отказ на невежи хора. Всъщност заклетите "антиваксъри" са една малка част от родителите, които в даден момент са взели решение за отказ от имунизация. В основата на проблема са грешни държавни политики, водещи до система, обречена на лоша комуникация и пропуски в обучението на медицинските специалисти.


Голяма част от целия хаос според мен се дължи на пълната дезинформация и непрозрачност, с които се провежда ваксинационната политика в България. Във всяка европейска държава, преди да си заведеш детето за ваксинация, при предишно посещение си разговарял подробно с педиатъра, получил си писмена информация, имаш възможност да зададеш въпроси и да получиш отговори, без да ти се карат и да те назидават.


У нас типичният личен лекар, който работи с НЗОК, няма дори физическата възможност да направи това с всичките си пациенти. Няма време за това.


От друга страна в България по време на следването няма никаква форма на обучение за комуникация с пациенти. За да завършиш медицина в Германия, два семестъра се изучава и практикува как да говориш с пациенти – как да отговаряш на въпросите им, как да им влизаш в положението, как да държиш баланса между това, което смяташ за правилно от научна гледна точка и от професионалия си опит, и това, че човекът отсреща въпреки това има право да взима собствени решения за себе си и здравето си. Учи се как това да се прави по уважителен начин, защото когато човекът знае, че ти го уважаваш и приемаш насериозно тревогите му, той е много по-склонен да те чуе и да се замисли. Трябва да има и възможност за обратна връзка при възникнали впоследствие въпроси и всичко това трябва да предхожда достатъчно време самата манипулация.


А тук пациентите често чуват: "Ти учил ли си шест години? Като не си, какво да ти обяснявам?". Не е така - почти всичко може да се обясни почти на всеки.


И да, в България много родители са се отказали да ваксинират детето си, защото никой не е седнал да поговори с тях.


Толкова ли е трудно да се подобри комуникацията?


- Ние не говорим с пациентите, не защото сме лоши лекари. А защото системата е такава – не са ни научили и нямаме време. Често нямаме и най-съвременните знания. В България няма изискване за ресертификация или продължаващо обучение на лекарите. Има много хора, които практикуват 30 години със знанията си от университета. А всъщност със съвременните темпове на развитие на медицината, 50% от знанията, с които се дипломираш, след 5 години вече не са актуални. Трябва непрекъснато да ги актуализираш.


Но за да отидеш на конференция, смислена, международна най-ниската такса за участие е 600 евро плюс средства за път и престой. Абонаментът за един медицински сайт с най-актуалната информация, който непрекъснато се обновява, струва 400 евро на година. Колко души ще си позволят тези разходи, когато за болницата и системата, в която работят, това очевидно не е приоритет?


Няма никакво насърчение специалистите да си обновяват знанията. Единствената подкрепа е спонсорство от фармацевтичните компании, което обаче ни обвързва страшно неетично.


На практика още не сме пристигнали в ерата на медицината, базирана на доказателства. У нас медицината все още е със статут на "изкуство". Клиничният опит и интуицията са изключително важни за диагностиката и лечението, но трябва да са неразривно свързани с науката.


Да се върнем на това колко е важен разговорът с пациентите. Сякаш този честен разговор не става и по друга причина - в опит да не "налеят вода" в мелницата на говоренето срещу ваксините, лекарите влизат в обратната крайност на тотална защита и отричане на неща, описани включително в листовките.


- Да, това е сред многото неща, които подриват доверието и всъщност пречат.


Лекарите сякаш са бетонирали позициите си. И много често единственото, което родителите получават в отговор на притесненията си, е: "Няма такова нещо". Но всеки средноинтелигентен човек може да прочете листовката и да види, че има описани негативни реакции към ваксините. Които очевидно са установени по време на клиничните проучвания. И отговори от типа на: "Не се излагай, ваксинирай си децата" или дори: "Трябва да ти отнемат родителските права", не успокоява тревогите.


Когато пациентът види насреща си, че лекарят дори не допуска да се помисли върху възможността да има негативна реакция от ваксината, нормално е да втвърди и той тона.


Друго - за да успокоят масовата паника да речем, авторитетни хора говорят неща, които не отговарят напълно на истината. Като например това, че ако имаш две ваксини срещу морбили, си доживотно защитен.


Това не е коректно - имам пациенти и приятели, които си направиха изследване за антитела и се вижда, че някога са имали имунитет от ваксина, но в момента антителата им са под долната граница или на прага. Явно вече нямат нужния имунитет.


И когато човек – представител на институция например, излезе пред медии и твърди, че няма такова нещо и имунитетът е гарантиран и доживотен, какво става - срива се доверието в него и в институцията.


Стигаме и до друга непрозрачна част от държавната имунизационна политика - нашият имунизационен календар, който ако се сравни с австрийския да речем, съдържа същите ваксини, но има доста повече приеми. Това е може би, за да се гарантира, че имунизационната програма ще обхване всички, дори и хората, изпуснали някоя ваксина. Но никой не говори публично за причините да изберем този, а не някой друг алгоритъм на имунизация. В България има средно с един прием повече, отколкото в някои други централноевропейски държави.


Това обаче е държавната политика по отношение на ваксините, а от честотата пряко зависи и за колко ваксини плаща България за всяко дете на фармацевтичните компании например. И ето как могат да се подхранят тези шумни твърдения и смели спекулации, че от ваксините интерес има основно фармацевтичният бизнес поради липсата на ясни и прозрачни предписания.


Какви други проблеми и недостатъци могат да се видят на системно ниво, на ниво политики, когато говорим за ваксини?


- Първо, нямаме регистър на постваксинални реакции. Защото в други държави всяко нещо се регистрира, следи се, правят се изводи. Няма и никакъв фонд, който да подпомага семейства, пострадали от подобна негативна реакция.


Няма и данни колко от хората не са изградили имунитет, въпреки ваксинацията, защото има и такива – между 3 и 5 на сто. Което за една година са около 1200 човека, но за 10 години вече стават 12 000 и това е критична маса, от която може да тръгне епидемия. В България обаче проследяване на това кой какъв имунитет е изградил, не се прави. Не знаем какъв е стадният имунитет и чакаме епидемия, за да съберем данни. Няма и ефективни механизми, по които да се контролира дали ваксините са правилно съхранявани. Защото това са живи ваксини, които стават неефективни, ако се прекъсне хладилната верига.


Не се знае и колко в действителност са ваксинираните хора. Тук може да се включи и проблемът с фалшивите вписвания на ваксини. И може и да се изненадате, но това доста често не е в следствие на настояване от страна на родителите и желание на семействата да излъжат системата, за да вземат социалните помощи или да запишат децата си в детска градина, а заради системата, в която са принудени да работят личните лекари – на места трудно издирват пациентите си за ваксинация, въпреки че здравните медиатори вършат страхотна работа. Или когато детето е по-болнаво и се налага неколкократно отлагане на ваксината.


Докато в досиетата на лекарите има данни, че имат записани деца, които не са имунизирани, Регионалната здравна инспекция ще ги проверява и гони непрекъснато. За да си спестят тази неудобства, някои лекари просто вписват ваксинации, които не са направили.


Според вас трябва ли в България да отпадне задължението за ваксиниране, сякаш тази принуда също отказва някои хора?


- Смятам за редно всеки да може да прави информиран и осъзнат избор за това дали да се ваксинира допълнително и срещу какво точно. Информиран и осъзнат.


Но не бих лобирала за това ваксините в България да отпаднат като задължителни. Защото на фона на всичко, което описах преди малко, нито системата, нито обществото са готови за това.

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Системната грешка е в лошото образование. Хората не харесват елитите си и пренасят това свое отношение към науката.
  Не е трудно да се обясни чрез прости исторически и статистически справки какво е значениета на ваксините .

  подпис
 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Гневно

  Приличаме на щрауси.....
  Проблемът е че част от населението ( не малка) не плаща осигуровки и следователно няма личен лекар , а ползва спешната помощ така че няма кой да следи дали е ваксиниран.
  Останалото е в образувателната система... как ходят на училище без да са ваксинирани...
  ИЛИ не плащат осигуровки и не ходят на училище .... САМИ СЕ СЕТЕТЕ ЗА КОГО СТАВА ДУМА !!!

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Трябва да се наказва тезата, че един човек може да се изхитри и да не се ваксинира, ако всички глупаци около него са се ваксинирали и те ще го пазят.
  Редно е неваксинираните, които се заразят да поемат тежки санкции.

  подпис
 4. 4 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Чакам някой антиваксър с природосъобразен начин на живот да поникне най-накрая в някоя саксия, че да даде пример как се живее с природата :)!

  agent
 5. 5 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Изводът от статията с 1 изречение /за антиваксърите/ - "Не, ваксината не причинява болестта, тя може да я "отключи", както е популярно да се казва, но не и да я причини." Мой приятел е зам-шеф на Центъра по епидемология и заразни болести и каза, че повтаря това изречение по 10 000 пъти на месец и въпреки това има твърдоглави родители, които не вдяват ... Ваксината може да отключи генетично или друго заболяване, към което детето е предразположено от и/или след раждане, но ваксината сама по себе си НЕ РАЗБОЛЯВА.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Според мен, антиваксърите трябва да се отделят в отделни изолирани комуни, за да представляват заплаха за останалите. И когато приреват за медицинска помощ вследствие на тъпотията им, да ги одръстят десеторно. Само като им бръкнат в джоба, ще се спре с тъпотията им.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 8. 8 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Антиваксърите са само видимия връх на пирамидата. По -надолу са хомеопатите и нутрисионистите. Има детски градини, в които непрекъснато има мини-епидемии от скарлатина и други бактериални инфекции, защото заразоносителите са дечица, чиито родители не дават антибиотици. Така тези слънчица стават като петриева стъкленица с бактерии, които разнасят по коридорите и групите, докато мама ги лекува със захар и биоамброзия от еднорог. На пръв поглед дребен проблем, но скарлатината на пример може да увреди сърцето и други вътрешни органи на деца с по-нисък имунитет. Санкция за тези родители обаче няма. Въобще за превенцията на подобни заболявания не се говори.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#8] от "Леля Гичка":

  Има и друг, доста популярен вариант - свръх протекивни родители и болнаво дете , който хапва антибиотици като бонбонки. Една позната ме впечатли като обясни че за една зима е давала антибиотик 7 пъти и накрая дори силни широкоспектърни антибиотици не действали, все му течал носа на това дете. Ами да, като връщи държиш 30 градуса и се разходжаш по шорти и тениска е нормално детето да настине като го лъхне студа навън. И определено едно дете не може да живееш само на шоколад и пържени картофи.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#6] от "Маршалов":

  Обцесията с гейове, джендъри и т.н. говори за латентен хомосексуализъм. Трябва да работите с психолог, ще ви помогне.

 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nikolay Savov":

  "Останалото е в образувателната система.""

  Верно е в образУвателната система...

  Вземи се образОвай поне на ниво правопис...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "Леля Гичка":

  "Санкция за тези родители обаче няма"

  Санкцията ще са децата им като пораснат с предотвратими заболявания, придобити поради малоумието на мама.
  Имам един такъв познат прекарал полиомиелит заради идеите на майка си.
  Познай какви са им отношенията.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много интелигентна статия, поздравления! Изключително балансирано откъм тон и изводи мнение, което напълно споделям - няма кой да информира хората и нишата е заета от псевдо-научни хора, знахари и билкари. Поздравления и че някой най-сетне повдига темата за регистър - до момента и про- и анти- ваксърите сравняваха ябълки с круши и всички изводи бяха в стил "щом е кръгло, значи е оранжево".

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Друг проблем е, че се меша говоренето за наистина важни ваксини (като морбили) с такива с противоречива критичност - грип, рота вируси, варицела...

  Реално имунизационния календар в БГ си е добър предвид обстановката в която живеем. Не трябва да има повече задължителни ваксини, а тези от календара трябва да се правят съвестно. Това е. Всички тия истерии в едната или другата посока са контрапродуктивни.

 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Понеже докторското съсловие се е взело много на сериозно и повечето имат мания за величие, не смятат за нужно да дадат обяснения на "простия" пациент за положителните и отрицателните страни на действията си. В подходът им къ пациентите има много от тоталитарния период - на принципа "Аз казах".
  И при претупването на работата си и откритост за медиите(които определно си търсят сензациите) лъсват и повечето от неудачите им.
  При такова положение обществото губи вяра в тях и се стига до сегашното състояние, където "пациентите" им правят точно обратното на предписанията

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "Леля Гичка":

  Антибиотиците не са панацея.
  ОСОБЕНО, когато лекарите от мързел пропускат да правят изискуемите антибиограми. Щото те струват 5 лв, правят се в ХЕИ и се чака 1 ден за резултата.
  Така изведнъж при мен се оказа че единственото което ми влияе е най обикновен пеницилин за 60 ст ампулата , а предписаният от докторката антибиотик за 50+ лв нали знаете къде може да си го навре.....

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Неутрално

  Отказът от ваксиниране трябва да се разглежда като престъпление срещу обществото.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "Маршалов":Обцесията с гейове, джендъри и т.н. говори за латентен хомосексуализъм. Трябва да работите с психолог, ще ви помогне.
  —цитат от коментар 10 на m17


  Сигурен ли си, че МЗ и МО не са в колаборация с гейските НПО-та, щото намирам противоречиви сведения, които са против вашите твърдения:
  http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/278217-LGBT (Q)-раздумка-и-всякакъв-input-по-темата?p=4929019&viewfull=1#post4929019

  мурзилка
 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ПС, маркирайте целият линк, иначе не води до конкретният коментар а в началото на темата.

  мурзилка
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#8] от "Леля Гичка":Антибиотиците не са панацея.ОСОБЕНО, когато лекарите от мързел пропускат да правят изискуемите антибиограми...
  —цитат от коментар 16 на ЙЕИ

  Никой не е ги приравнява на панацея и никой не отрича антибиограмата, но как наричате майка, която първо отказва да направи натривка на детето (гърлен и носен секрет) във връзка с установени случаи на скарлатина в групата, а когато след 4-тото заболяло дете се намесва РЗИ и взима проба на всички служебно, отказва да даде антибиотик на детето си защото то е "здрав вирусоносител" и не вижда защо трябва да го трови?

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  В основата на антиваксърството е липсата на социално чувство, на чувство, че в името на обществото е нужна саможертва. Такава липса е напълно обяснима в един dog eat dog свят като нашият. Както и нежно да ти го обяснят, каквато и професионална консултация да ти направят и изумителни държавни политики да съчинят, факт е, че ще има collateral damage. Ама, били само 4-5 на 60,000 деца, които получавали усложнения. Моооля? И едно дете да беше, е трагедия. Ами, ако това едно дете е твоето? И, ако то, без ваксината щеше да си е едно здраво дете, защото никога през живота си нямаше да се натъкне на дишащи деца с морбили, бидейки в една стая с тях, нито пък да се намери нещо, което да натсине въпросното копче от статията? Без едно по-общо изградено социално чувство, няма родител, който да се съгласи детето му да е изправено пред такава, макар и много малка, опасност. Това е като войникът, който отива на смърт не само воден от пазарни принци, като стока, за която плащат в ролята му на наемник, а защото като идеалист, без да се интересува от алъш-вериши, отива да защити Родината си, с пълното съзнание, че е изправен очи в очи със смъртта.

  Как обаче искаш идеализъм у хората, като самите онези, които са отговорни пред пациентите си да са с актуални знания, си направили годишния абонамент за сайта им да е 400 евро. Значи, дай ние да си живеем в реалния свят на вълците, а пациентите ни да са овчиците. И, ще търсиш после социално чувство да се изградяло у хората. Боже, мили. Хипокрити са това, а не последователи на Хипократ.

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  За да разговаря нормално лекарят не трябва да има 30-25 прегледа на ден ,а само 5-6 . Никой не поправя 20 хладилника, 30 телевизора или 40 автомобила на ден. Защо Ганьо си мисли ,че може това да се случва с болни дошли при лекаря. Това е експертна консултантска дейност, но явно не се уважава в посткомунистическатата кочинка. Само ,че тук пролетариатът е свикнал да се мъкне буквално всеки ден за глупости при доктора ,няма никаква финансова бариера да не злоупотребява особено, когато е и без всякаква потребителска такса и няма чувство за мярка. В UK няма как да отидеш без записан час и то в рамките на 2 до 7 дни , а не същия ден, консултациите с тесен специалист са след 3 месеца, хоспитализациите след 9 с листа на чакащите. При това при бюджет от 150 милиарда лева годишно там . Тук се позволява мародерското ползване на лекаря като в мол в Black Friday. По 30-40 прегледа на ден е комунистическа идиотщина , която вече я има само в Африка, не и в европейска държава и естествено лекарят няма време за разговор с пациента. Всичко това обаче минава покрай големите милиционерски уши на поредните комунета във властта и така 30 години при това без реформи и с мизерно финансиране на всектора. Но пък виновен -доктора винаги има кой да покаже вместо да види примитивното общество и пародията на държава...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 25. 25 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dr_Doolittle":

  Е, ти това ми го хвалиш като система? Не, мерси. Предпочитам да е като в София -- влизаш, плащаш си, преглеждат те и си излизаш. Няма ги салтанатите през три реда медицински секретарки да минаваш, пък три месеца, пък пет месеца. Даже снимката на зъба не ти я дават да си я видиш или резултата от изследването, както е в България, качени в нета.

 26. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#23] от "bryghtlyght":

  Донякъде съм съгласен но за всеки зрял човек трябва да е ясно че всяко нещо на този свят е компромис между ползата и риска. Дори една разходка в парка носи риск (стъпване на криво и изкълчен крак, удар с велосипедист,, ухапване от куче, ..). Тази преценка е вродена за всяко разумно същество и най-вече за хората. И ваксините са така - предпазва от много, много опасни болести но първо не дава гаранции и второ носи някакъв, макар и минимален риск.
  Лошото е че модерното общество е толкова протективно че някои хора забравят тези базови истини. И почват да си въобразяват че има 100% истини на този свят. И конкретно, забравят че тези ваксини са разработени върху труповете на безброй хора и съвсем не са хрумване на някои зъл мозък, който иска да застраши скъпоценните им деца.
  Но и това е естествено, човек е нанаситен и забравя бързо. И това също е част от гените ни, както и интелекта с който сме развили науката с която сме създали ваксините. Знам че е жестоко но може би не е неизбежно от време на време да умре по някои антиваксър, за да служи за напомняне на всички други.

 27. 28 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Слабо, дневник, слабо! Следващия път нека интервюиращият прочете това-онова за основните аргументите на обратната гледна точка. Защо това да са аргументите на някои от множеството доктори и учени, които я застъпват?! Нали не мислите сериозно, че това са само някакви изперкали мамчета, тролове, вегани?! Напишете си домашното и проучете, за да сте информативни и да съответствате на критериите за обективна журналистика.
  Иначе тази докторка говори доста объркани и противоречиви неща. Комуникацията била проблем, но излиза, че е въпрос на разясняване и убеждаване от страна на колегите и.

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: "Да, много хора смятат, че ваксината е причина децата им да се разболеят от нещо. А това не е вярно и също трябва да се обяснява и подчертава."

  Да, да...отново и отново....не знам какво е, но не е вакса...Точно такива твърдения сриват всякакво доверие! Липсвал регистър на постваксинални реакции и фонд за обещетение на пострадалите - ами за чем, бе, госпожо доктор, когато никога не е от вакса?!
  И за десерт => Да има информиран и осъзнат избор, но да се ваксинира задължително. Мислите ли, че санкцията влияе на избора или това правят само информацията и осъзнаването и, разбира се, обилно гарнирани с убедителната способност на жипито?!

 28. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В основата на антиваксърството е липсата на социално чувство, на чувство, че в името на
  —цитат от коментар 23 на bryghtlyght


  Глупости, в основата е тотално малоумие. М-а-л-о-у-м-и-е. Става въпрос за "личности", които са по прости от чеп на каца за кисело зеле. Научили са се да четат и да правят елементарни сметки, но не и да мислят.

  мурзилка
 29. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 31 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  Системната грешка е в лошото образование. Хората не харесват елитите си и пренасят това свое отношение към науката.Не е трудно да се обясни чрез прости исторически и статистически справки какво е значениета на ваксините .
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  Ама защо са Ви исторически статистики? Ей ви на статия със сравнително актуална статистика на заболяваемостта при ваксинирани и неваксинирани. Нещо много интересно да ви прави впечатление?

  https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2016.21.9.30152?fbclid=IwAR1IEq5LVIeulFXbnpt1EhhKk6VDSSLJjk61-xRDRrOht4R-5Op6x9HW5Cw


  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 31. 32 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":

  А какво да правим със ваксинираните, които се заразат? :)

  До коментар [#1] от "Иван К":

  Системната грешка е в лошото образование. Хората не харесват елитите си и пренасят това свое отношение към науката.Не е трудно да се обясни чрез прости исторически и статистически справки какво е значениета на ваксините .
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  Ама защо са Ви исторически статистики? Ей ви на статия със сравнително актуална статистика на заболяваемостта при ваксинирани и неваксинирани. Нещо много интересно да ви прави впечатление?

  https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2016.21.9.30152?fbclid=IwAR1IEq5LVIeulFXbnpt1EhhKk6VDSSLJjk61-xRDRrOht4R-5Op6x9HW5Cw


  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 32. 33 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#5] от "dedo_goshko":

  Не е врат, а е шия. Инак не е ибаш така, ама айде. Дай Боже да нема отключвания.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 33. 34 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#7] от "Свинчуга":

  Ами не е лошо да се запознаете с фактите. Един от тях е, че ваксинираните боледуват и пренасят заразни бацили. Инак интересни статистики се намират - като в сатията по-долу. Оказва се, че от всички заболели, ваксинираноте са по-голям брой от неваксинираните. Чак да се чуди човек.

  До коментар [#1] от "Иван К":

  Системната грешка е в лошото образование. Хората не харесват елитите си и пренасят това свое отношение към науката.Не е трудно да се обясни чрез прости исторически и статистически справки какво е значениета на ваксините .
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  Ама защо са Ви исторически статистики? Ей ви на статия със сравнително актуална статистика на заболяваемостта при ваксинирани и неваксинирани. Нещо много интересно да ви прави впечатление?

  https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2016.21.9.30152?fbclid=IwAR1IEq5LVIeulFXbnpt1EhhKk6VDSSLJjk61-xRDRrOht4R-5Op6x9HW5Cw


  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 34. 35 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Обществото да си се ваксинира като иска. Насилственото налагане на интервенции е престъпление срещу човека.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 35. 36 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dr_Doolittle":

  Що ве, Баце, в УК колко прегледа на ден правят лекарите, та макари и със записан час? Само да не кашеш че са 5-6 :) По 10 мин на пациент - 5-6 са за 1 час. За 7 часов работен ден 35 що да не ги направиш?

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 36. 37 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Ако си бебе под 1 г. единственото нещо, което може да те опази да не се заразиш от морбили е, ако майка ти те кърми и тя самата има истинаки имуниет срещу морбили изграден чрез преболедуване на морбили. Васкина срещу мобили се слаха на 13-тия месец. А усложненията и смъртността са най-големи именно при кърмачета до 1 г. Обаче като набоцкат всички деца и те не преболедуват от морбили, като пораснат и станат майки няма да могат да защитят пеленачетата си. А и повсеместнатаваксинация няма да може, щото .... познахте, ваксинираните съшо боледуват и разнасят заразата. Та като се тегли чертата, се оказва, че ваксината срещу морбили прави много лоша услуга на пеленачетата, а и на възрастните (щото възрастните изкарват по-тежко заболяването, а защитиата от ваксината, доколкото я има, ошумвава - справка сестрите опивани по-горе). А като бонус остава риска от преките усложнения от самата васкина.

  И в цялата тази какафония, която незнайно защо никой не си дава труда да изложи на широката публика, силно се изкряскват хора, държащи ваксинирането да е задължително?

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 37. 38 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#21] от "Леля Гичка

  Скоро пратих позната на УНГ за носителство на стрептококи при здраво дете, каза им, че няма нужда от антибиотик. Реално, много от нас са носители, без да го знаят, ако трябва да се изследват всички, контактуващи с децата в конкретната група, няма да му излезе краят. Аз лично, не бих оставила детето си с доказани стрепкококи без лечение. Но дали на тази майка някой и е обяснил за уврежданията, които могат да причинят?

 38. 39 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#37] от "ДАКС":

  Защото според съвременните разбирания всеки живот е ценен. Сигурно преболедувалите от морбили без усложнения са добро продължение на вида, но за човека отдавна не се прилага принципа на естествения подбор.

 39. 40 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Тази лекарка казва много повече от темата за ваксините. Темата за компетентността на лекарите и отношенията с пациентите трябва спешно да влезе на дневен ред. Била съм придружител в германска болница, там информирането преди операция представлява еднодневно обучение, говорят ти с термини, четеш и подписваш документи, никой не ти казва, че като не си учил 10г нищо не разбираш.
  А изводът, че последващото обучение на лекарите е в ръцете на фармацевтичните компании, е просто потресаващ. Тази докторка е смела жена.

 40. 41 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#38] от "velvoofell":

  основния проблем на българина е ,че се мъчи да определя той какво и как трябва ,като влезе в кабинета на лекаря специалист и с всички искания и последващи действия да му доказва ,че той знае повече от доктора ,след това разбира се , обвиненията са ,че доктора не разбира и носи отговорност за усложненията при лечение , а най много са загинали по основна причина простотията си .

 41. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Защо боледуват и ваксинирани. Без да се броят тези минимален брой хора, при които наистина е поставена ваксина, не само на хартия и все пак не е задействала. Заради неваксинираните, които докато боледуват, дават възможност на вирусите и бактериите да се размножават и преживеят трилиони поколения и да мутират до вариант на който имунната система на ваксинираните със старият вариант ваксина да няма отговор. В крайна сметка антиваксърите са виновни, затова че болестите не биват ликвидирани напълно. Антиваксърите трябва да се третират като криминални престъпници, умишлени убийци!

  мурзилка
 42. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Весело

  До коментар [#35] от "ДАКС":

  Няма проблеми, ако човек е пълен отшелник извън обществото. Ако не е, тогава неваксинираният може да се смята за биологична бомба :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 44 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dr_Doolittle":

  Това не винаги е така. Лекарка, на която плащам солидна сума за козметична процедура в частен медицински център, се държа по същия начин. Въпрос на манталитет.

 44. 45 Профил на blah
  blah
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По време на епидемията от морбили, през 2010 г. у нас, почти всички заболели бяха цигани и повечето - ваксинирани. В сегашната епидемия при децата между година и три месеца и 13 години, от 14 заболели деца, 13 са ВАКСИНИРАНИ и въпреки това заболели. Докторката да не ни праща за зелен хайвер, моля!

 45. 46 Профил на blah
  blah
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не виждам защо ваксинираните се плашат от неваксинираните? Ваксината или ги пази, или няма смисъл от нея! Ама, разбираш ли имало някакъв "стаден имунитет", който пазел и тия дето не можело да се ваксинират, като бебетата. Ако смятате, че ваксините са толкова "безвредни", слагайте на бебетата си още като се родят всички ваксини, и не ни принуждавайте насила да си инжектираме доказани невротоксини! Отделно ваксинираните с ваксина, съдържаща жив вирус, като тая за морбили и варицела например, разпръскват вируса до две-три седмици след ваксинирането - те в голяма степен са отговорни за епидемиите в днешно време.

 46. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#46] от "blah":

  Защото не ви е ясно понятието "стаден имунитет." Интересно защо в САЩ допреди десетина години, преди да стане модно антиваксърството, не е имало епидемии от морбили. А сега, когато е модно, има.

  Според мен в България ваксинирането трябва да е по желание, но в закона да е предвидено, че разболееш ли се ти или детето ти след доброволно неваксиниране от съответната болест, плащаш цялото лечение от джоба си. А зарази ли се дете, което по медицински показания не е ваксинирано от доброволно неваксинирано, родителите на второто да поемат пълна отговорност за лечението на първото и всички други щети, нанесени на семейството му.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 48 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЙЕИ":

  Вероятно си от тези, които правят "обратното" !?! И много грешиш - защото става дума за твоето здраве, а не за това на доктора.
  Лекарите са отчаяни от пациенти като теб, особено родители - идват с готови диагнози, настояват на своето, защото са "чули от близки със същия случай" или са "прочели за същия случай". Обикалят по 100 доктора и препредават думи и диагнози, което никога и от никого не са казани! Когато лекарят им заговори със сериозен тон - това вече е "обида". А истината е, че ЛЕКАРЯТ НЕ МОЖЕ ДА ДИСКУТИРА ДИАГНОЗИ С ПАЦИЕНТА НА РАВНИ НАЧАЛА!! Защото, ако си спомняте - 80% от населението има особен начин на възприемане.
  Относно статията - малко в повече ми идва тона на докторката, типично за българи, които работят на Запад. Повярвайте, системата в Германия никак не е по-добра - само ДИСЦИПЛИНАТА Е НА НИВО. И никой, ама НИКОЙ лекар в Германия няма да си говори с пациента 1 час без пари!! НИКОЙ!

 48. 49 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#46] от "blah":

  Не виждам защо ваксинираните се плашат от неваксинираните? Ваксината или ги пази, или няма смисъл от нея!
  Омръзна ми да чета този въпрос и да му давам отговор. Вече знам, че аргументи не влияят на бетона в главите на такива като теб. Убеден съм, че и Господ да ти обясни, ти пак ще си пишеш едно и също .............до второ пришествие!

 49. 50 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#48] от "victor_victim":

  Пациентът дава ценна информация за клиничната картина. Прегледът, в много случаи, е крайно недостатъчен, а знаем колко залагат на изследванията нашите доктори. Но добавянето на симптоми от чуто/прочетено е проблем и лекарят трябва да намери начин да отсее информацията, а не да отхвърля всичко, казано от пациента. А често трябва само да опровергае страховете му с малко човещина. Когато става въпрос за родител, трябва да се грижи и за неговото състояние, освен, че трябва да е способен да се грижи за болното дете, трябва да вдъхва увереност на детето в оздравяването му. Два пъти лично на мен ми се е случвало да изляза от строя след грубо отношение на лекар и пресилени диагнози, и много пъти съм го наблюдавала при познати жени, които се опитвам да подкрепя в такива ситуации. Да умориш родителя, лекувайки детето, не е особено добра медицинска практика.
  А докторката от интервюто работи в България - четете добре.

 50. 51 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#50] от "velvoofell":

  Снемането на анамнеза е задължителен етап и част от поставянето на диагнозата. Не мисля, че някой лекар го пропуска. "клиничната картина", както казвате, далече не е само това. На лекарят му се налага да "отсява" откровени лъжи на родители, които целят единствено да оневинят себе си, своите пропуски и незаинтересованост и да ги прехвърлят на някой друг! Когато детето системно е хранено неправилно, когато терапиите му са променяни самоволно, когато не се спазват наставленията за профилактика, тогава лекарят е безпомощен, но за сметка на това - ВИНОВЕН!

 51. 52 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  US GOVERNMENT LOSES THE GREAT VACCINE DEBATE

  https://www.youtube.com/watch?v=8OkZhR7AVWg

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 52. 53 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#39] от "velvoofell":

  До коментар [#41] от "edin drug":

  До коментар [#42] от "Маршалов":

  До коментар [#47] от "7777":

  До коментар [#48] от "victor_victim":

  В контекста на задължителността и информираността, които се засягат в статията и коментарите към нея, бих искал да ви дам допълнително материал за размисъл.
  1. СЗО наскоро вкара т.нар. "антиваксърски" движения в своеобразен топ 10 на заплахите за глобалното здраве, но удобно пропуска да изследва как се формират и какви са изобщо хората в тези движения, като паралелно срещу тях се води чудовищна по размери и същност кампания във всички мас- (и не толкова мас-) медии. Мамчета, екстремисти, антиглобалисти, тролове, вегани, еко-меко и всякакви там етикети, но ако наистина започнете собствено да изследвате дали е така ще откриете, че ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ ТЯХ СЪВЕСТНО СА ИЗПЪЛНИЛИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ ДА ВАКСИНИРАТ ДЕЦАТА СИ, НО...сега са изправени пред нова реалност, проглеждат за проблемите, сдружават се и искат отговори, искат да бъдат чути, искат да разберат как да помогнат на децата си, да предпазят други от подобна съдба. Точно затова гастроентеролога д-р Андрю Уейкфийлд е толкова популярен - защото лично разработва диети и лечение на засегнати деца, които междувременно вече се ползват масово в такива случаи, като при това той дори не е срещу ваксините като цяло, а се застъпва за строг контрол и прозрачност. Не можете просто да игнорирате тези милиони хора, но какво правим?! Слагаме им етикети, заклеймяваме ги, мразим ги, обявяваме ги за врагове, искаме да им вземем децата...а после?! Докъде така?!
  2. Всеки може да откаже лечение - това е гарантирано човешко право по всички международни и държавни конвенции и закони! Аз или детето ми може да сме на прага на смърта и дори в болницата, но аз ИМАМ ПРАВОТО ДА ОТКАЖА СПАСИТЕЛНАТА ИНТЕРВЕНЦИЯ. Когато се касае до ВАКСИНИТЕ, които СА ЕДНА ПРЕВАНТИВНА ИНТЕРВЕНЦИЯ, ЗАЩО ТОВА ПРАВО НЕ ВАЖИ?!?!?!?!?
  3. КОЛЕКТИВНИЯТ ИМУНИТЕТ (ах, това стадо...), за ойто се твърди, че работи по един от законите на Мечо Пух - "колкото повече, толкова повече" и е чисто теоретична постановка, която всячески се опитват да подкрепят статистически, но която, на практика, нито може, нито някой се е опитвал да изследва. Да, да - случаят е точно такъв - чисто и просто като къпано ченге --> А) решаваме, че го има, Б) щом го има, значи работи някак и В) работи ето така - по неоспоримия закон на Мечо Пух! Защо не иначе?! Ами, моля, докажете ;)
  Има и още много материал в дълбочина и по същество, но темата е актуална и в развитие...
  Ето такива неща може би трябваше да са и предмет на интервюто, но дори и един от вас да се замисли и поинтересува пак не съм писал 10 мин. напразно! Поздрави!

 53. 54 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#53] от "jazzi":

  НЕ МОЖЕ ДА СИ ТОЛКОВА ГЛУПАВ, А ДА ИМАШ ПРЕТЕНЦИИ НА "ИНФОРМИРАН"!!!!
  "Точно затова гастроентеролога д-р Андрю Уейкфийлд е толкова популярен - защото лично разработва диети и лечение на засегнати деца, които междувременно вече се ползват масово в такива случаи, като при това той дори не е срещу ваксините като цяло, а се застъпва за строг контрол и прозрачност. "
  НА КОГО ПРОБУТВАШ ТАЗИ ЛЪЖА? Това не е форум на бг-мама!
  Въпросния ФЕЙК-филд е разобличен в далечната 1998 година, след като успява да измами дори и "Лансет". Категорично и безспорно е доказано, че е подправял резултатите от изследванията си. Родители са свидетелствали против него, като са потвърдили, че нищо от описаното със собствените им деца не се е случило! ЛЕКАРСКИТЕ МУ ПРАВА СА ОТНЕТИ - ФОРЕВЪР! Той е нарицателно колко измамни и лъжливи са антивъксърските теории и още по-важно - ГУРУ-тата им мотивират лапнишараните само с една цел - ПАРИ!!!!!
  Ти си свободен да избираш да вярваш на подобни хора! Но и аз съм свободен да ти кажа, че пътят, който си избрал ВОДИ В НИЩОТО!!! Това не е свободен избор, а МАНИПУЛИРАН! И след като знанията ти започват и завършват с Гугъл, а претенциите ти са колкото Вселената.....тогава аз да попитам интервюираната докторка - да покаже как се справя с индивиди като теб!

 54. 55 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#54] от "victor_victim":

  До коментар [#54] от "victor_victim":
  Мога да съм глупав, колкото си искам и да имам всякакви претенции, но да поставяш това под въпрос не променя същността на обсъжданите теми, защото тя не зависи нито от моя интелект и възприятия, нито от желанията и целите ми. Обективните факти са от значение и в случая с Уейкфилд те не са в полза на обвинителите му. Нямам намерение да съм му адвокат - той сам се справя чудесно - https://m.youtube.com/watch?v=VyNBra9gDuE , https://m.youtube.com/watch?v=Sh8yjUqzhNs , но искам да те питам как той или аз или друг правим пари от искането за строг контрол над ваксините и гарантирано право на избор? Как да се справите с такива като мен ли?! Дайте истината, дайте фактите и спрете с манипулациите, мистификациите и откровените лъжи. Докато стадният имунитет се разглежда само статистически чрез покритието с вакса, реално системата е Халифакс по Параграф 22. Имаш вакса - в стадото си, нямаш - заразител си. Реалната картина е съвсем различна и това е ФАКТ доказан и от таблицата в коментара на ДАКС по-горе, от която се вижда, че 3/4 от заболелите от морбили 09-11 са били ваксинирани. Оставете настрана тази измишльотина за принуда и нека видим фактите...как да ме убеди доктарката?! Вервайте ми - аз знам, учила съм и на ваксините си пише, че...ами, че има усложнения, но всъщност няма и каквото и да стане не са те причината. Мхм!

 55. 56 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#39] от "velvoofell":

  Ами той отбора не е толкова естествен, колкото социален. В съшщата по-горе цитирана статия пише следното: "Poor maternal education was shown to be a risk factor for the development of measles-related complications [36]. However, the high proportion of hospitalised cases reflects the MoH’s recommendation to hospitalise measles patients living in poor conditions. "

  Та усложненията, съвсем закономерно зависият от общото здраве и сили на собствената имунна систем, които на първо място зависят от средата на живот - като почнеш от това дали и с какво се храниш, в какви условия живееш, имаш ли достъп до адекватна здравна помощ и т.н. И това не би следвало да учудва никого.

  В крайна сметка, беза да претендирам за компетентност, май се оказва, че самото морбили не е затрило никого. Леталните последици са следствое на усложнения, които сами по себе си би следвало да могат да се овладеят и излекуват (и това и се случва) в болшинството случаи при наличие на загрижени и нормални родители и достъп до компетентна медицинска помощ.

  Най-стряскащото с ваксините, обаче, е че всъчшност нито една от задължителните ваксини не е преминала клинички проучвания доказващи нейната безопасност по "златния стандарт" с пласибо контролни групи. Такива проучвания преминава абсолютно всяко лекарство, НО НЕ И ВАКСИНИТЕ! Само по себе си този малко известен факт би следвало да притенсни всеки един родител (и лекар) поне до степен да се поинтересува и сам за себе си да реши дали желае да ваксинира детето си или не. И докато същият този факт продължава да е верен, докато не се докаже безвредността на ваксините по начина по който това се изисква за всяко лекарство, всякаква аргументация за задължителността на васкинирането ще е плачевно комична.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 56. 57 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#47] от "7777":

  Дам, а какаво да се прави, когато дете (ваксинирано или не) се зарази от друго ваксинирано дете? Щото това се случва май по-често?
  А какво да се прави, ако вседствие на поставена ваксина дете развие странична рекация, която го увреди за цял живот?

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 57. 58 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#55] от "jazzi":

  Самоубил си се ритуално - източник Ю Туб! Може да ползваш и Планета Пайнер със същия успех!

 58. 59 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Ето извадка от листовката, нека се запознаят интересуващите се.

  M-M-R®
  II
  (MEASLES, MUMPS, and
  RUBELLA VIRUS VACCINE LIVE)

  ADVERSE REACTIONS
  The following adverse reactions are listed in decreasing order of severity, without regard to causality,
  within each body system category and have been reported during clinical trials, with use of the marketed
  vaccine, or with use of monovalent or bivalent vaccine containing measles, mumps, or rubella:
  Body as a Whole
  Panniculitis; atypical measles; fever; syncope; headache; dizziness; malaise; irritability.
  Cardiovascular System
  Vasculitis.
  Digestive System
  Pancreatitis; diarrhea; vomiting; parotitis; nausea.
  Endocrine System
  Diabetes mellitus.
  Hemic and Lymphatic System
  Thrombocytopenia (see WARNINGS, Thrombocytopenia); purpura; regional lymphadenopathy;
  leukocytosis.
  7
  Immune System
  Anaphylaxis and anaphylactoid reactions have been reported as well as related phenomena such as
  angioneurotic edema (including peripheral or facial edema) and bronchial spasm in individuals with or
  without an allergic history.
  Musculoskeletal System
  Arthritis; arthralgia; myalgia.
  Arthralgia and/or arthritis (usually transient and rarely chronic), and polyneuritis are features of infection
  with wild-type rubella and vary in frequency and severity with age and sex, being greatest in adult females
  and least in prepubertal children. This type of involvement as well as myalgia and paresthesia, have also
  been reported following administration of MERUVAX II.
  Chronic arthritis has been associated with wild-type rubella infection and has been related to persistent
  virus and/or viral antigen isolated from body tissues. Only rarely have vaccine recipients developed
  chronic joint symptoms.
  Following vaccination in children, reactions in joints are uncommon and generally of brief duration. In
  women, incidence rates for arthritis and arthralgia are generally higher than those seen in children
  (children: 0-3%; women: 12-26%),{17,56,57} and the reactions tend to be more marked and of longer
  duration. Symptoms may persist for a matter of months or on rare occasions for years. In adolescent girls,
  the reactions appear to be intermediate in incidence between those seen in children and in adult women.
  Even in women older than 35 years, these reactions are generally well tolerated and rarely interfere with
  normal activities.
  Nervous System
  Encephalitis; encephalopathy; measles inclusion body encephalitis (MIBE) (see
  CONTRAINDICATIONS); subacute sclerosing panencephalitis (SSPE); Guillain-Barré Syndrome (GBS);
  acute disseminated encephalomyelitis (ADEM); transverse myelitis; febrile convulsions; afebrile
  convulsions or seizures; ataxia; polyneuritis; polyneuropathy; ocular palsies; paresthesia.
  Encephalitis and encephalopathy have been reported approximately once for every 3 million doses of
  M-M-R II or measles-, mumps-, and rubella-containing vaccine administered since licensure of these
  vaccines.
  The risk of serious neurological disorders following live measles virus vaccine administration remains
  less than the risk of encephalitis and encephalopathy following infection with wild-type measles (1 per
  1000 reported cases).{58,59}
  In severely immunocompromised individuals who have been inadvertently vaccinated with measlescontaining vaccine; measles inclusion body encephalitis, pneumonitis, and fatal outcome as a direct
  consequence of disseminated measles vaccine virus infection have been reported (see
  CONTRAINDICATIONS). In this population, disseminated mumps and rubella vaccine virus infection have
  also been reported.
  There have been reports of subacute sclerosing panencephalitis (SSPE) in children who did not have a
  history of infection with wild-type measles but did receive measles vaccine. Some of these cases may
  have resulted from unrecognized measles in the first year of life or possibly from the measles vaccination.
  Based on estimated nationwide measles vaccine distribution, the association of SSPE cases to measles
  vaccination is about one case per million vaccine doses distributed. This is far less than the association
  with infection with wild-type measles, 6-22 cases of SSPE per million cases of measles. The results of a
  retrospective case-controlled study conducted by the Centers for Disease Control and Prevention suggest
  that the overall effect of measles vaccine has been to protect against SSPE by preventing measles with its
  inherent higher risk of SSPE.{60}
  Cases of aseptic meningitis have been reported to VAERS following measles, mumps, and rubella
  vaccination. Although a causal relationship between the Urabe strain of mumps vaccine and aseptic
  meningitis has been shown, there is no evidence to link Jeryl Lynn™ mumps vaccine to aseptic
  meningitis.
  Respiratory System
  Pneumonia; pneumonitis (see CONTRAINDICATIONS); sore throat; cough; rhinitis.
  Skin
  Stevens-Johnson syndrome; erythema multiforme; urticaria; rash; measles-like rash; pruritis.
  Local reactions including burning/stinging at injection site; wheal and flare; redness (erythema);
  swelling; induration; tenderness; vesiculation at injection site; Henoch-Schönlein purpura; acute
  hemorrhagic edema of infancy.
  8
  Special Senses — Ear
  Nerve deafness; otitis media.
  Special Senses — Eye
  Retinitis; optic neuritis; papillitis; retrobulbar neuritis; conjunctivitis.
  Urogenital System
  Epididymitis; orchitis.
  Other
  Death from various, and in some cases unknown, causes has been reported rarely following
  vaccination with measles, mumps, and rubella vaccines; however, a causal relationship has not been
  established in healthy individuals (see CONTRAINDICATIONS). No deaths or permanent sequelae were
  reported in a published post-marketing surveillance study in Finland involving 1.5 million children and
  adults who were vaccinated with M-M-R II during 1982 to 1993.{61}
  Under the National Childhood Vaccine Injury Act of 1986, health-care providers and manufacturers are
  required to record and report certain suspected adverse events occurring within specific time periods after
  vaccination. However, the U.S. Department of Health and Human Services (DHHS) has established a
  Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) which will accept all reports of suspected events.{49}
  A VAERS report form as well as information regarding reporting requirements can be obtained by calling
  VAERS 1-800-822-7967.

  https://www.fda.gov/downloads/BiologicsBloodVaccines/Vaccines/ApprovedProducts/UCM123789.pdf

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 59. 60 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#57] от "ДАКС":

  Със същата логика ще те попитам - защо не забранят на жени над 40 години да раждат?!? И на мъже над 50 да правят деца?? Възможността да се роди дете с генетична малформация или друго увреждане е в пъти по-голяма от хипотетичните странични действия на ваксините , които не са ПРЕКИ, а отключващи на съществуващи и дремещи в организма увреждания. Връх на невежеството е, за всяка болест с неизвестна етиология да се наричат виновни ваксините. Но не всички са толкова невежи - от 100 родители на деца с аутизъм, 2-ма казват, че е от ваксина. 2% НО ЗАГЛУШАВАТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!

 60. 61 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#55] от "jazzi":

  Сега прочетох последното ви изречение - "учила съм, знам"...НИМА?

 61. 62 Профил на pmed
  pmed
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Няколко интересни публикации от едно от големите имена в имунологията - Shoenfeld:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20708902 - Predicting post-vaccination autoimmunity: who might be at risk?

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25277820 - 'ASIA' - autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants.

  https://www.nature.com/articles/cmi2017151 - Vaccine-induced autoimmunity: the role of molecular mimicry and immune crossreaction

 62. 63 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#61] от "victor_victim":

  Линковете от ютуб са към защитната теза на самия Уейкфийлд, изложена от самия него...показват и документи, а с малко повече търсене ще стигнете до всичко по същината на изследването му, скандала и развръзката, довела до края на кариерата му като доктор.
  Аз не съм доктор, нито съм учил за такъв, но имам претенцията и имам правото да мога самостоятелно да вземам решения относно здравето си и много се дразня, когато това се подлага под въпрос и се посяга над него. В крайна сметка последиците от избора и отговорността за него са на моя сметка и не приемам никакви внушения, че застрашавам някой друг по този начин!

 63. 64 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#63] от "jazzi":

  Имате всички права на света, естествено, както и да вярвате на лекари с отнети права. Също така, имате право да се дразните, когато някой, който е по-умен от вас ви го казва в прав текст. Правата са безгранични - това е либералната демокрация.
  По-умните се сещат, че имат и ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Това не се отнася за вас, опазил ме Бог!
  Няма нужда да търся каквото и да било за ФЕЙКфилд, защото съм го прочел малко преди да има Ю туб;
  Апропо - Фейсбук вече блокира антиваксърите, въпрос на време е и за вашия любим нАучен източник. Тогава?? Ще се появявяте като МОМО да плашите децата!? Или ....

 64. 65 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#64] от "victor_victim":
  Няма връщане назад - само това е начина - цензура, манипулация, етикетиране, очерняне, лишаване от права...не може да е вакса! Иначе колко млрд. обезщетения са това, а колко трлн. загуби и пропуснати ползи. Стадото трябва да се държи успано, под контрол и да се страхува! Отговорността тежи, а истината може да боли! Съвестта се заглушава най-добре когато се държим далеч от тях!

 65. 66 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Понеже докторското съсловие се е взело много на сериозно и повечето имат мания за величие, не смятат за нужно да дадат обяснения на "простия" пациент за положителните и отрицателните страни на действията си. В подходът им къ пациентите има много от тоталитарния период - на принципа "Аз казах".И при претупването на работата си и откритост за медиите(които определно си търсят сензациите) лъсват и повечето от неудачите им.При такова положение обществото губи вяра в тях и се стига до сегашното състояние, където "пациентите" им правят точно обратното на предписанията
  —цитат от коментар 15 на ЙЕИ


  Докато аз бях принудена насила да ваксинирам децата си, една позната детска лекарка извади дикумент за племенника си, че е алергичен и не трябва да се ваксинира. Как да вярвам на такива, които бдят като орлици над своите деца, а останалите по ножа. Не им вярвам, рабира се. Явно тя е знаела за негативите на ваксините и е взела мерки да предпази своето дете, а за чуждите не и пука.

 66. 67 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#51] от "victor_victim":

  С нагласата, че всички хора са глупаци, а всички родители - лъжци, няма да бъдете много полезен в професията си. Разбирам, че общувате с 80% идиоти, но аз не искам да се отнасяте така и с мен, защото аз подхождам коректно и отговорно. Малко интелект се иска да направите разликата.
  Статията дискутира точно този проблем - защо хората губят доверие в медиците, и Вие го илюстрирате.

 67. 68 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#66] от "proza":

  Аз пък исках да се ваксинирам за пневмококи, по препоръка на УНГ, личната ми лекарка като чу, щеше да ме изяде с парцалите. Е, и ваксината в него момент липсваше от пазара, та се отече работата...

 68. 69 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#67] от "velvoofell":

  Просто ви показах и обратната страна на монетата. Няма само ПРАВА!! Ръка за ръка с правата вървят и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА. Разбирането, че пациентът има само права, а лекарят само задължения е във вреда и на двете страни. И днешната ситуаиця го илюстрира.
  А за мен не се безпокойте - безпогрешно разпознавам читавите хора. С годините това се учи.

 69. 70 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#65] от "jazzi":

  Колко мелодраматично........
  Но медицината не търпи мелодрами, а иска дисциплина. и опазване на общественото здраве. Така е в цивилизацията.
  И отново имаш избор - пещера, самотен остров, ......може и на гости при Джейни Маккарти.

 70. 71 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#70] от "victor_victim":

  НАдявам се никога да не попадна на доктор, който на първо място поставя общественото здраве (каквото и да е това), а не моето лично.

  Обшественото здраве, другарю, следва да градите като опазите личното здраве на всеки индивид от обществото. А не като прежалите 1, 2, 5, 10 или 20% от пациентите, за да опазите останалите. Такова право никой не ви дава.

  А я кажете сега колко често ви посещават "медицински представотели" на фармацефтичните компании и какви са бонус схемите, с които ви навиват да предписвате дадени хапове? Щото това е друга една много сериозна тема, за която не знам как все още се мълчи така оглушително. В Сърбия май беше доктори то там бяха се унесли, че изписваха химиотерапия на деца, които не се бални от рак. У нас пък на болни от рак вливаха химиотерапия само наужким, а препаратите май още се чудят къде са отивали. Изобщо не само фармацефтияната индустрия, но за най-голямо съжаление и докторската професия в огроманта си част се меркантилизира и маргинализира. И не слева изобщо да ви учудва, че в епохата на инфорационните технологии хора, които и да не са следвали медицина могат да са по-компетентни по дадени въпроси от лекаря, наизустил учебник написан преди 5, 10 или 20 г. Или и вие изписвате ацетаминофен и ибурофен да сваляте на хората температурата? То преди с амидофен ни блъскаха, но после се оказа май, че много вреден бил. То и с ваксините май така ще се окаже, ма първо ще трябва да измислят нещо друго да смени продукта, но и да прозивежда пациенти да консумират други лекарства - това астмички, алергиики, автоимунни и неврологични заболявания. Аутизъм, рак - що пък не? И да не кажете сега, че ваксините не причиняват такива неща, ами само ги "отключвали". (представям си само как обснявате това на родителите на някое пострадало от ваксина дете). Ами как пък напоследък тези "отключвния се увеличават? Как пък преди ваксините не са се "отключвали"? След като единственото "доказателство" че ваксинте били ефвктивни откривате в историческата статистиката за заболеваемостта (без очеевидно да вземате под внимание позтивните развития в другите клонове на медицината, и в подобрената среда за живот), то защо не се взрете и в историяеската статистика за заболеваемостта от горните заболявания? На какво отдавате увеличената заболяваемост?

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 71. 72 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#46] от "blah":

  защо да не се плашим от неваксинираните ,лично мен 2009 ме зарази болно циганче от морбили в кабинета ми ,при което се възпалиха всичките ми жлези ,явно имах частичен имунитет от ваксината слагана преди години ,разбрах ,че била руска , та ми остана спомен диабет тип 2 от заразата ,защо да не се страхуваме , не стига дето спасяваме безвъзмездно общо взето ,на това отгоре медиците първи страдаме от всяка зараза.

 72. 73 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#72] от "edin drug":

  Ако не ви бяха сложили ваксина и бяхте си изкарал морбилито като дете, нямаше да го карате като възрастен (когато болестта протича по-тежко) с диабет за спомен. А какво общо има произхода на ваксината с факта, че тя просто не дава истински имунитет. Ако погледнете статистиката, ще забележите, че ваксинирани срещу морбили масово си боледуват от морбили. Направо нараво с неваксинираните. Ето ви статията отново, за Ваше удобство.

  https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2016.21.9.30152?fbclid=IwAR1IEq5LVIeulFXbnpt1EhhKk6VDSSLJjk61-xRDRrOht4R-5Op6x9HW5Cw

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 73. 74 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#2] от "NIKE":

  "Останалото е в образувателната система... как ходят на училище без да са ваксинирани...
  ИЛИ не плащат осигуровки и не ходят на училище .... САМИ СЕ СЕТЕТЕ ЗА КОГО СТАВА ДУМА !!!"

  "образувателната система"? Явно, Вие сте от тези, които не са ходили на училище.

 74. 75 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#66] от "proza":Аз пък исках да се ваксинирам за пневмококи, по препоръка на УНГ, личната ми лекарка като чу, щеше да ме изяде с парцалите. Е, и ваксината в него момент липсваше от пазара, та се отече работата...
  —цитат от коментар 68 на velvoofell


  А моята лекарка ми предписа ваксина против пневмония още при първата ѝ поява у нас - мисля, че беше през 1998 година - и от тогава редовно се ваксинирам. Пропуснах една година, защото много дълго нямаше ваксини и тъй като вече изтичаше месец януари, аз си казах, че няма смисъл повече да проверявам и през март месец - тежка пневмония, която лекувах повече от месец. Първата ваксина имаше действие една година, по-късно ваксините станаха с действие три години, а за последната ми казаха, че е доживотна и няма да ми се налага повече да се ваксинирам. Поставена ми е преди три години. Ваксинирам се и против грип също откакто се появиха противогрипните ваксини през 90-те години на миналия век. Не боледувам нито от грип, нито от пневмония (с единственото изключение, което споменах).
  Може би трябва да си смените личната лекарка.

 75. 76 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#46] от "blah":защо да не се плашим от неваксинираните ,лично мен 2009 ме зарази болно циганче от морбили в кабинета ми ,при което се възпалиха всичките ми жлези ,явно имах частичен имунитет от ваксината слагана преди години ,разбрах ,че била руска , та ми остана спомен диабет тип 2 от заразата ,защо да не се страхуваме , не стига дето спасяваме безвъзмездно общо взето ,на това отгоре медиците първи страдаме от всяка зараза.
  —цитат от коментар 72 на edin drugii


  Съдейки по неграмотното Ви писане, единственото общо, което може да имате с медиците, е длъжността санитар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK