Светослав Велков, туроператор: Чуждите туристи в София са оставени без тоалетна и без вода

Светослав Велков, туроператор: Чуждите туристи в София са оставени без тоалетна и без вода

© Велко АнгеловВ края на декември 2017 г. със заповед на кмета Йорданка Фандъкова бе забранено паркирането на автобуси на площад "Александър Невски" след сигнал на граждани, че мястото се е превърнало в паркинг за тях. Решението в полза на гражданите обаче се оказва, че е създало проблем за туроператорите, които обслужват чуждестранни туристи, разказа пред "Дневник" Светослав Велков, управител на "Травентурия" ООД (член на Българската асоциация за алтернативен туризъм, БААТ), който изпрати писмо по проблема на Министерството на туризма в средата на март, на което няма отговор.


Когато общината вземаше решение за тази забрана, представители на туроператорите взеха ли отношение по въпроса?


- Не, и това решение доста бързо се взе. То засяга не само туроператорите, но и фирмите за случаен превоз. Реално погледнато, престоят е до 15 минути на общо 4 паркоместа. Чисто логистично това няма как да се случи. Винаги може да има закъснял турист, забравил си нещо в автобуса и т.н., което може да изглежда като изключение, но при големи групи тези ситуации са много чести и така не може да се спази наложеното ограничение.
На практика какво се случва?


- На практика има повече автобуси, които започват да паркират встрани или да обикалят в района, докато се освободи място. А пък чуждестранните автобуси изобщо не са запознати къде могат да отидат, след като оставят туристите. Регламентът предвижда да отидат на паркинг зад хотел "Рамада", но те не знаят. Никой не ги контролира, спират където преди беше разрешено, но сега не е. Така че цялото решение затруднява работата и е странно, че то се взе, без общината да се допита до никого.


Отделно не се мисли къде могат да седнат туристите, докато чакат автобуса, къде да отидат до тоалетната в района. Последното всъщност е проблем в цялата страна. Самите кафенета в района не разрешават да се ползват тоалетните им, дори и туристите да си купят вода. Изисква се да седнат. И се налага да организираме това по път в бензиностанции, ако екскурзията е извън града.


Питали ли сте общината за възможно разрешение?


- Да, с писмо от името на Асоциацията на екскурзоводите, на която съм член, в края на юли 2018 г. Отговорът пристигна в началото на август и гласеше, че има проект за обновяване на целия район, който е за 2018 и 2019 г., и в него се предвижда да има чешми и тоалетни. Това писмо не ни удовлетвори, защото се говореше в бъдеще време. Разговаряхме с директора на дирекция "Транспорт" в детайли, по които аз не мога да взема отношение – че не може да има тоалетна толкова близо до Народното събрание, че еди-кой си терен е еди-каква си собственост и т.н. Нито мога да дам решение, нито да взема отношение.

От "Квадрат 500" също се сърдели, че автобусите им спират под прозорците. А в същото време входящият туризъм е приоритет за България, защото това са пари, които се вливат в икономиката. Няма как туристите да останат доволни, че няма къде да пият вода и да отидат до тоалетната. Особено които са по-възрастни и особено тези, които плащат за по-скъпи пакети.
Този проблем не е поставян гласно от браншовите ви организации обаче, когато се вземаше решение да се ограничи паркирането около "Александър Невски"?


- Факт е, че не се реагира, но поне за мен проблемът започна да ескалира, когато видяхме, че тази схема изобщо не работи. Макар че то и предварително е било ясно това.


Кога е най-натоварено?


- Обикновено сутрин, когато започват пешеходните обиколки на София. Почти всички забележителности са концентрирани около жълтите павета и съответно обиколките започват и завършват около бившия хотел "Шератон" и "Александър Невски".


Тоест паркингът зад хотел "Рамада" не върши работа?


- Да. Шофьорът стои там с автобуса на изчакване. Това за София създава доста неудобства. Той после трябва да се върне, закъснява, защото се бави в задръстването, туристите чакат... Освен това не знаем кой контролира паркирането до "Александър Невски", тъй като виждаме понякога на тези четири места да паркират леки автомобили и така те заемат още едно място.


Има обаче и чисто обективен проблем – къде в центъра на София може да се оформи достатъчно голям паркинг.


- Не съм специалист по градоустройство, но си мислех за вариант да се паркира пред Ботаническата градина на Софийския университет, но с чешма, козирка, която да се ползва при дъжд или в жегите, възможност да сядат туристите, тоалетна. Компромисен вариант е и сегашното място, но ако се удължи престоят и се организира място за вода, сянка, пейки. Бях в Словения преди време и видях, че там на 150 - 200 м има чешма и аз дори в магазина бях посъветван да не си купувам пластмасово шише с вода. Нашата фирма насърчава туристите да си оставят при нас пластмасовите опаковки, за да ги занесем до място за рециклиране, защото на много туристически места няма. Контейнерите за разделно събиране край Рилския манастир например отдавна са заключени.


Пред централния вход на стадион "Васил Левски" не е ли решение?


- По принцип там имаше идея да тръгват автобусите с българи, които напускат града, а чуждестранните групи да тръгват от "Александър Невски", но в крайна сметка такова правило не е създадено. Там има повече място, но огромна част от туристите, които пътуват с автобуси, са възрастни хора и там е доста далече от началото на разходката. Идващите в България самостоятелни туристи нямат този проблем, защото сами се организират.


Как се промени бизнесът ви, след като преди време рязко се увеличиха нискобюджетните полети до София?


- Има доста сериозен ръст в еднодневните турове. Нарича се "Райънеър ефект", който обичайно трае 2-3 години и се характеризира с ръст на туристите. Хора, които идват за по-дълъг уикенд, един ден стоят в София, друг отиват до Пловдив, трети - до Рилския манастир. След този ефект започва спад. Вече започваме да го отчитаме, макар че спадът е до ниво, което е било по-високо от първоначалното.


Какво друго пречи на чуждестранните туристи тук?


- Например, че в София туристическите информационни центрове не работят през уикенда, а доскоро не бяха и в Google maps като точки. В допълнение при тях не може да се резервира туристическа услуга, от което биха могли да печелят от комисиони.

У нас има голям проблем с липсата на дигитализация. Ние искаме всичко да се случва бързо и онлайн, защото това ни намалява разходите. Но, от друга страна, ето в Пловдив, който е европейска столица на културата, не може да се резервират билети за някои музеи. Ние няма как да знаем кой ден колко туристи ще имаме и вместо да пращаме пари по екскурзовода, който да чака после и за фактура, това би трябвало да става автоматично.
Подобно е положението с купуването на лифт карти в Банско, в Рилския манастир - също. Работи се с някакъв кеш и фактури, които изключително много затрудняват работата на туроператорите.

Имате ли проблем с нелицензирани конкуренти?


- Сивият сектор е голям проблем, а е и доста широко застъпен. Знам, че Министерството на туризма работи по създаването на туристическа полиция, не знам докъде е стигнала работата. В момента има много фирми, които работят, без да са лицензирани като туроператори, а също и отделни хора. Това води до смъкване на цените и свежда работата до ниво, което води тук туристи с нисък статус, а техният принос за икономиката е много малък.


Туристите как ги намират тези хора и фирми?


- В интернет е всичко. Има групи от типа "Как да стигнем до Банско", в която пише например, че карат за 50 евро дотам. Има и блогове, които ги препоръчват. Но за 50 евро да се закарат трима души, да речем, през зимата, няма как един туроператор да си го позволи като цена. То само горивото е 50 лв. в двете посоки. И всяка година има все повече такива играчи. Пращали сме писмо преди няколко месеца от името на Българската асоциация за алтернативен туризъм в Министерството на туризма със списък на такива фирми, но отговор още не сме получили. Доколкото знам, практиката е, че като се убедят, че фирмата не е лицензирана, пускат сигнал до Комисията за защита на потребителите. А може тук да се привличат друг тип клиенти, така че по-добре да се продадат даденостите, които има България.


Не сте ли сезирали Комисията за защита на конкуренцията?


- Не съм сигурен дали това е правено от бранша, но има подавани във времето отделни сигнали. Резултатът е, че когато започне проверка по такъв сигнал, нелицензираната фирма, срещу която е, подава насрещен сигнал до НАП например и започва една война с проверки. Колкото и една фирма да е изрядна, започването на проверка тормози работата й. Стига се до параграф 22.


Продаването на даденостите по-добре в някои държави води и до това да не се разрешава на чуждестранни екскурзоводи да водят туристи сами. През годините и от вашия бранш имаше искания за такава забрана.


- Чуждестранни екскурзоводи не трябва да има, за да може повече пари да остават в България. Но взимането на мерки в тази посока трябва да бъде последствие от осигуряването на достатъчно екскурзоводи. Ситуацията е такава, че няма достатъчно екскурзоводи, а и няма млади хора, които да искат да работят това. Отделно има редки езици - като португалски и китайски, за които екскурзоводите са по двама трима общо. Търсенето при тях освен това, е кампанийно - например екскурзовод на японски покрай празниците на розата, а през останалото време няма необходимост. В същото време търсенето се е променило и туристите, които идват тук с нискобюджетни полети, са млади хора, които не очакват традиционната беседа, а търсят преживявания - например да опитат лютеница или баница - нещо, което го няма в други страни.

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 631 Неутрално

  ти я туристи за това ли идват в София - да пикаят и да серат?

  няма ли забежителности за тях да гледат вместо да висат по тоалетните?

 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Между спиране и паркиране дали се прави разлика???
  В кой център и на коя столица е разрешено паркирането на автобуси?
  Това да не е автогара???

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Например, че в София туристическите информационни центрове не работят през уикенда...

  Това трябва да се промени, не може де не работят точно в най-натовареното време за туризъм, ще почиват през седмицата. В Париж музеите почиват във вторник например.
  Прав е Велков за повечето неща, общината е длъжна да реагира адекватно и бързо.

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  Не са виновни туристите, че им се пишка, или че са жадни. Паркинги за туристически автобуси трябва да има. Така е навсякъде по Европа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2045 Весело

  "Това води до смъкване на цените и свежда работата до ниво, което води тук туристи с нисък статус, а техният принос за икономиката е много малък."

  Интересно, техните туристи с висок статус ли са, щом не са отседнали в хотел и имат нужда от чешмички и тоалетни по паркингите... Не че не е редно да има минимални удобства за туристите, но това не бива да е най-големия проблем.

 6. 6 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не са виновни туристите, че им се пишка, или че са жадни. Паркинги за туристически автобуси трябва да има. Така е навсякъде по Европа.
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  В Англия къде са?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Кога в София ще има SofiaPass, в който за фиксирана цена ще можеш безплатно да посетиш всички музеи и безплатно да ползваш транспорта? А от паркинга на хотел Рамада има метро до Св. Неделя, което тези туристи, дошли с автобуси за пешеходни турове, да ползват.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2898 Разстроено

  Някогашният химн на НРБ започваше с думите:

  Българийо мила, земя на герои,
  неспирен и мощен е твоят възход...

  Настроение: много, много тъжно...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Нали инфраструктурата не беше важна...
  Няма приходи без интвестиции

 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  В туристическите държави човек и паркомясто може да си резервира предварително (https://www.q-park.co.uk/en-gb/ ), а в "нацията техническа" не може да си купи билети по интернет, защото още сме на ниво липсващи тоалетни.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#5] от "plamen_b":

  Да, всъщност са с доста висок статут тези туристи.
  Това са организирани туристи, които са дошли на историèски или културен туризъм.
  Те СА ОТСЕДНАЛИ ВЪВ хотел. При престой във България да кажем 4 дни имат 3 нощувки във хотел и 4 дневни обиколки със автобус. Автобусът ги взема от хотела и ги оставя на начална точка за дневният тур. След това ги прибира във хотела.
  На следващият ден отново ги взема и правят следващият дневен тур.
  Днес разглеждат София, утре Рилският манастир и т.н.

  Предполагам не се заблуждаваме, да ги смятаме за свръх хора, които имат биологични нужди само сутрин и вечер и ги задоволяват в съответният хотел?

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Някогашният химн на НРБ започваше с думите:Българийо мила, земя на герои, неспирен и мощен е твоят възход...Настроение: много, много тъжно...
  —цитат от коментар 8 на дедо Андро


  Не е хубаво да се лъже.
  Първи април мина!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  "Туроператор разказва за проблемите около паркирането в центъра на София, липсата на чешми, тоалетни и сянка."

  Сянка можеш да намериш на много места в София, чешми на 2-3 места, но обществена тоалетна почти никъде. Софийска община трябва да се заеме с този проблем с приоритет.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Любопитно

  - Чуждестранни екскурзоводи не трябва да има, за да може повече пари да остават в България.
  =======
  Ъъ...?
  Непрекъснато движение на парите... 👈... другото име на туризма.

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  По въпросът с тоалетните за България е трагедия.
  Почти никъде няма обществени тоалетни.
  Не само туристите и българите няма къде да използват тоалетна.

  Това да трябва да правиш някакви невероятни планирания, за да можеш да отидеш по-малка нужда в 21 век е просто жалко.

  Модератора е неадекватен!
 16. 16 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Огромна част от площада е заета от паркинг за автомобили и спокойно част от него може да се преустрои в СПИРКА (не паркинг) за туристически автобуси, плюс обществена тоалетна, като тази на НДК от страната на Патриарх Евтимий например и пейки за почивка. Само че депутатите са твърдо против да се пипа паркинга оттам, нали те там спират.

 17. 17 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Чуждите туристи ще се научат да си ПЛАЩАТ за бутилките с минерална вода, точно както софиянците и гостите на столицата от други български градове си ги плащаме; ще се научат да ходят по нужда в хотела си или в тоалетните в заведенията СЛЕД заплащане, ще се научат, че в България е така, както е навсякъде- бутилките с минерална вода и ползването на тоалетна СЕ ЗАПЛАЩА и не е безплатно. Кой им е втълпил обратното?

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#17] от "cmy12603507":

  Милият ни ти:)

  Казваш тези организирани туристи дошли във България заплащайки си пътуването, отседнали във хотел заплащайки си хотела и след това отишли на дневен тур заплащайки си дневния тур е крайно време някой да ги научи да плащат?:)

  Давай, явно това ще да е твоето призвание, дерзай:)!

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ivan_":
  1. Аз съм хетеро биологична жена, а не мъж
  2. Да- ще си плащат, точно както си плащат в Рим или във Венеция или във Флоренция. Пловдив например е най- старият град в Европа- по-стар от Рим и е най- дълго населяваният град в Европа. Защо за Рим или за Венеция или за Флоренция да могат да се слагат рестриктивни такси за туристите, а за Стария Пловдив и за Капана да не могат, м...

 20. 20 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ivan_":
  Във Венеция забраниха сядането по стълби и тротоари 20 Септември 2018 Кръстосносният поход на местните власти във Венеция срещу туристите–еднодневки продължава с пълна сила – от тази седмица те няма да могат да бивакуват по стълбите на мостовете и по тротоарите. С други думи на хилядите посетители на старинния град Е ЗАБРАНЕНО ДА ХАПВАТ ТАМ НОСЕНАТА ОТ ВКЪЩИ ХРАНА,КАКТО И ДА ПОЧИВАТ. Общината забрани също така ползването по тесните улици на велосипеди и особено на популярните напоследък електрически возила на две колела. От лятото пък не е разрешено да се яде и пие на открито по улици и площади.
  https://www.monitor.bg/bg/a/view/vyv-venecija-zabraniha-sjadaneto-po-stylbi-i-trotoari-144813
  Нима това е по-добро отношение към туристите, отколкото отношението към тях в София и в България? Но приемате безпроблемно горецитираният материал, а се мръщите на условията за туризъм в България или София- защо...

 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Любопитно

  Трябва да има големи безплатни обществени тоалетни в центъра, защото сегашното положение е толкова тежка комбинация от Ориент и постсоц, че няма накъде. Отделен въпрос е паркирането на автобуси около църквата "Св. Александър Невски", естествено, че не е приемливо. Има добър европейски и световен опит, нужно е да се обособи паркинг за туристически автобуси в централната градска част, на пешеходно разстояние от основните забележителности, без да е на тяхната територия. Да бутнат един МОЛ и ще решат проблема.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Абе Пловдив може и да по-стар от Рим, ама не случил на население.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Любопитно

  До коментар [#6] от "Тиква загубена":

  Лондон ли визираме, или цяла Англия?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#22] от "О, ко ма напрай!": Случил- неслучил- да не би в Италия да няма и мафия, и меринджеи, и лазароне-та, и липса на сянка в туристическите им обекти... Има, но хората си гледат и икономическият интерес, и да запазят архитектурните и материалните си ценности и да- Пловдив се намира в държавата България, а не в държавата турция, русия, сащ и т.н. Който не е доволен от населението на Пловдив, спокойно може да го отмине като туристическа дестинация- никой никого не принуждава да го посети...

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Любопитно

  До коментар [#15] от "Ivan_":

  Не само, че ги няма, но и ако ги има - състоянието им не е за описване.
  Селски нужници, никакви тоалетни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#25] от "Незнайко в Слънчевия град": България не е създадена по проект на туристически съюзи, че да задоволява всички нужди на туристите и да е застроена по тяхно желание и в интерес на тяхното обслужване. Как така за туристите е атракция нужник навън в едни държави, а е неприемливо в други... Много взискателни станаха тези туристи спрямо България, а не виждат положението в собствените си държави....

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Има много още да се направи, да бъде организирано и да има интеграция на услугите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тиква загубена":Лондон ли визираме, или цяла Англия?
  —цитат от коментар 23 на Незнайко в Слънчевия град


  Лондон естествено.
  Къде в Лондон има паркинг, повтарям паркинг за автобуси.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 29. 29 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Защо за Рим или за Венеция или за Флоренция да могат да се слагат рестриктивни такси за туристите, а за Стария Пловдив и за Капана да не могат, м...
  —цитат от коментар 19 на cmy12603507


  Защото в Рим, Венеция и Флоренция туристите са проблем, в Пловдив и София не са.

 30. 30 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#29] от "kapitan_laino": Напротив- в София британските туристи СА проблем! Не е добре те да се държат като хулигани и в светлата част на деня, да показват голите си зад*ници на всички минувачи по бул. Витоша, в пешеходната му част, пълна с кафенета и бистра, към 19:00 чл. българско време!

 31. 31 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Кога в София ще има SofiaPass, в който за фиксирана цена ще можеш безплатно да посетиш всички музеи и безплатно да ползваш транспорта?
  —цитат от коментар 7 на Пипера е много лют


  Има такъв от две години някъде... но чукча пише по форуми, без да се е поинтересувал от реалността

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Без тоалетна са не само чуждите туристи, ами и гражданите и гости на София. Фандъкова май няма представа, че хората имат най-обикновени физиологични нужди. Толкова простотия едва ли има някъде другаде по света

 34. 34 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Умнико, няма друга държава, където да има подобен кенефен проблем! Само в България, където и да отидеш, масово ти искат пари или те гонят! Ако изобщо намериш място... Горките туристи. Едно време като бях за първи път в чужбина, много се впечатлих как навсякъде има безплатни тоалетни и не те гонят от заведенията... България си е бетер балканите. Не знам даже къде се позиционираме по лошотия.

 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#33] от "proza":

  Преди време поставих този въпрос пред Общината, те са наясно, но засега мерки не са взети. Не знам защо. Нужни са такива обекти както в центъра, така и по кварталите. Иначе хората, когато ги свари нуждата, се случва да се облекчават кой където намери. Защото е повече от нормално, когато си навън за няколко часа да ти се приходи до тоалетна - това са естествени и закономерни биологични процеси.

 36. 36 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#30] от "cmy12603507":

  Това че нещо ти се е случило веднъж не означава, че е генерален проблем за града. Да, заведенията са пълни, но изобщо не може да става дума за тълпите, които заливат гореспоменатите градове ежедневно. Проста статистика - Венеция се посещава всяка година от 20млн туристи, за София цифрата е 700хил.

 37. 37 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Обществени тоалетни като общинско предприятие, на удобно място с необходимия персонал за поддръжка. С по-голям капацитет, с топла вода, огледала и срещу някакво заплащане,какво толкова ги притеснява фандъците...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 38. 38 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Те за това ли си го вадят насред Витошка и пикаят където им падне все едно са в Зимбабве.

 39. 39 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "Клошмерл" - Габриел Шевалие

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#17] от "cmy12603507":

  Може би съществува и по-тъпо мнение. Ама едва ли.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#31] от "Батков-вън":

  И къде го?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#34] от "ozd05563707":

  Една от алтернативите са тоалетните в моловете, обаче едва ли много чужденци знаят къде са те, че да се облекчат там. Така, че си напълно прав. Поне в центъра (там е концентриран потока от чужденци) трябва да се направят поне 5-6 обществени тоалетни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#30] от "cmy12603507":

  Навсякъде по света има обществени тоалетни, такива топ дестинации Рим Берлин Токио хахаха Флоренция няма какво изобщо да ги обсъждам... длъжни са да има обществена тоалетна, не съм длъжен да ходя по заведения и кафенета да търся такава!! А ти си ходи по гнусния бул. Витоша.. един за друг сте си като ти гледам снобските писания!

 44. 44 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1100 Весело

  До коментар [#31] от "Батков":

  Я, умнико се по интересува какво точно ти дава право този Софийски пас - де факто една три-дневна карта за транспорт с мижави намаления, а не включени посещения в музеи и забележителности.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 45. 45 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Споко, бедни туристи ще има винаги.

  1.618
 46. 46 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#19] от "cmy12603507":

  'Щото никой, повтарям НИКОЙ, няма да стъпи, пък ти им обяснявай кой град, колко стар бил! За да привлече клиенти всяка една услуга, трябва да е хем френдли, хем юзър-френдли, в БГ, такъв град няма и въобще услуги от подобен тип също няма! Култура на обслужването се нарича, а у нас щом е култура.....

 47. 47 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ползват се такива в бензиностанциите преди да се влезе в града и хотелите.
  Навсякъде е така.

 48. 48 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#42] от "Иво":

  Чудех се аз защо растат мол до мола, а то било с мисъл за населението. ;)))

 49. 49 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Какво общо имат моловете?
  Обиколката на София за туристи започва от Ал. Невски и свършва на Св. Неделя.
  По пътя няма нито един мол.
  Дали има метро или няма метро не касае никого. Много често става въпрос за туристически групи над 30 човека, като повечето от тях са над 70 години и също така няма време за разходки с метро до Рамада.
  Разбира се, че трябва да се разреши на автобусите да спират отново, където си спираха преди. Не пречеха на никого

 50. 50 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тиква загубена":

  Англия не е в Европа.

 51. 51 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Ами то посещението на София си е екстремен туризъм. Неслучайно София привлича основно бекпекъри. По-заможните туристи предпочитат по-уредени и удобни дестинации.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Централни площади не могат да се превръщат в автогари за угода на туристите. Това никъде по света го няма.

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#52] от "султана глаушева":
  Някакви такива твърдения като почнат - нямало го никъде.
  Напротив, има го навсякъде.
  В Гърция, в Испания, в Германия, в Австрия - навсякъде има уреден достъп до пешеходния тур по един или друг начин.

 54. 54 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Какво пречи в автобуса да има студена вода и тоалетна. Много работа ли ви се вижда?

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#10] от "baba_zozolana":

  Ужасно е, да не коментираме липсата на условия за достъп на инвалиди.
  Ако сте пред Софийския Университет след разходка, и не познавате обстановката за да влезете в сградата като подминете портиера с българска ноншалантност, най-близката тоалетна е МакДоналдс в подлеза за метрото. Там обаче трябва да се купи нещо за консумация за да получите кода. Да не говорим че в близост до нито една станция на метрото няма прилични тоалетни.

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#54] от "blondofil":

  Нищо, разбира се, но си представете следното: Поради липса на паркинги автобусът сваля туристите и заминава нанякъде с уговорката да бъде обратно в еди колко си часа. Вие водите група от хора на пеша обиколка на историческа София - примерно Двореца, руската църква "Св. Николай", "Св. София", "Ал. Невски", "БАН", паметника на Александър и Парламента, Софийски Университет. Отнема ви 2-3 часа. Както се казва сега, "Кво праим с нуждаещите се от тоалетна?"

 57. 57 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Тая история с тоалетните е супер балканска простотия. Да оставиш човека да се напика, и да си заключиш тоалетните????

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Абе, европейци сме, ама не съвсем.

 59. 59 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#19] от "cmy12603507":

  Ако съм засегнал на ситуация пол се извинявам.
  Не е умишлено просто пиша, без да взимам предвид полова класификация.

  Относно останалото, се опасявам, че коментарът ви показва пълно неразбиране на ситуацията. По специално:
  "Защо за Рим или за Венеция или за Флоренция да могат да се слагат рестриктивни такси за туристите"

  Там не става дума за плащане, става дума за ЛИПСА на ТОАЛЕТНИ. Като толкова държите направете ги платени, но НЕКА ДА ИМА ТОАЛЕТНИ.

  Та как да ти кажа, нещо не си наясно какво коментираш изглежда...

  Модератора е неадекватен!
 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#20] от "cmy12603507":

  "Кръстосносният поход на местните власти във Венеция срещу туристите–еднодневки продължава с пълна сила "

  Отново демонстрирате тотално разминаване с темата:)
  Това не са туристи еднодневки... а организиран тур:)
  Второ, хайде първо София да се превърне в желана поне наполовина, колкото Венеция дестинация, че тогава да почнем да приемаме мерки, които да налагат рестрикции на туристите:)

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#26] от "cmy12603507":

  Ало, ало, приятелко в случая за българите, за нас става дума, че няма къде да се "изпишкаме" извън къши:)

  Отново си много "във час" какво точно коментираме:)

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#30] от "cmy12603507":

  Какво означва не е добре, направо си е незаконно.
  Това е проблем, с който следва да се занимае полицията.
  Като сте били свидетел на подобно нещо, вадите телефона звъните на полицията да дойде и да вземе отношение...

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#54] от "blondofil":

  Не, разбира се и то има най-вероятно.
  "Малкото неудобство" е, че автобуса е на няколко километра разстояние от маршрута на пешеходният тур:)

  Модератора е неадекватен!
 64. 64 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Жълтопаветниците, стига сте мрънкали. Ако София ще става модерен град трябва грижа за туристите. И съм бил е градове, в Европа с паркинги за туристи. Такъв има и в Пловдив до Стария град,

 65. 65 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Един албанец от Македония преди време ми каза нещо, което ме засегна: " Вие българите сте много алчен народ. И за хляба и водата искате да се плаща. У нас за това никой пари не дава в кръчмата."
  Това за водата след време установих, че е вярно за Австрия и Турция, ако направите поръчка водата Ви е безплатна, ама нашенеца, да не се мине...

 66. 66 Профил на ess15605166
  ess15605166
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":
  На Вас, ако Ви се ходи до тоалетна, ще слушатели за забележителности?

  Лара
 67. 67 Профил на ess15605166
  ess15605166
  Рейтинг: 8 Гневно

  Не знам на общината какъв им е точно проблема. Простичко може да се постави самопочистваща се тоалетна на Ал.Невски(даже няколко) и на Джамията да вземат да отворят съществуващата обществена такава. Какъв туризъм, какви 5 лева, докато на някой му се ходи по нужда?
  А за паркингите е пълен фарс. Няма табели, няма обозначение, ако си чужд шофьор ще влезнеш във филм.
  Турситичеаките центрове не работят събота и неделя ...ами те явно се мислят за държавни служители. Какво ги интересуват туристите?

  Лара
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK