Иво Христов: Стратегическият съвет към президента е идейна лаборатория

Иво Христов

© Анелия Николова

Иво ХристовНачалникът на кабинета на държавния глава Иво Христов е председател на Стратегическия съвет към президента, който бе създаден на 18 март. Той отговори писмено на въпроси на "Дневник" за бъдещата работа на съвета.


Какво ще прави Стратегическият съвет към президента и какво очаквате от работата му? Използван ли е чужд модел за създаването му или е оригинална идея?


- Всеки следващ ден доказва дълбоката криза на българското общество. "Апартаментгейт" осветли неколцина овластени, които са се облажили с луксозни имоти на ниски цени. Но тъкмо те, овластените и изобличените, по закон назначават комисията (КПКОНПИ), която се очаква да ги проверява. А тя дори няма разследващи функции. За капак самият й ръководител е визиран от друг скандал, но той отказва да се оттегли, за да бъде проверен. Ето как един скандал е фокусирал в себе си неефективната система за борба с корупцията, моралният дискредит на политическата класа и атрофията на институциите, които зависят от сенчести фактори. Всичко това президентът Радев посочваше още преди законът да влезе в сила.
Ако погледнем обществото, ще констатираме, че всички системи са в криза. Българинът си доплаща за здраве, не разчита на полицията, нито на съда. В масовия случай българинът бяга в чужбина или се затваря в себе си. Демографската криза е отражение на националното униние. Политиката се превърна в най-големия бизнес, клиентелизмът уби инициативата.


Очевидна е нуждата от отчетлива алтернатива: институционална реформа и нов бизнес модел, който да освободи конкуренцията. Нов поглед към живота ни също. Понятието човешко развитие трябва да измести икономическия растеж като основен параметър за оценка на напредъка ни като общество. Растеж може да имаме и на фона на нарастваща бедност и пауперизация. ООН има индекс за човешко развитие, който отчита продължителността на живота, нивото на образование и жизнения стандарт. Време е да инвестираме в хората, ако искаме те да са мотивирани да инвестират живота и усилията си в българския проект.


Как искаме да съхраним живота в села без доктори и училища? Нужна е волева регионална политика, която не почива само на икономически съображения, а отчита и човешките, националните, културните, природните и други фактори. Опростенческото неолиберално мислене доведе до социална некроза на цели региони. Сега животът се концентрира в няколко града, останалите вегетират. "Проектното мислене" трябва да бъде заместено от политика с дълъг хоризонт. Това ще се опита да направи съветът.


До какво ще доведе скандалът с апартаментите на управляващите според вас?


- Келепирджийската употреба на властта отвращава българите. Но дали това ще ги накара да гласуват и как ще бъдат преброени гласовете им е друг въпрос. Пасивното възмущение не може да промени обществото, а само да подхрани колективното угнетение. Време е да излезем от него.


Какви стратегии ще измисли Стратегическият съвет, за да се пресече търговията с влияние?


- Не мисля, че е въпрос на стратегия, а на конкретни мерки. Впрочем механизми има и в действащото законодателство, но липсва воля. Няма воля в институциите, но няма воля у българите, които преживяват политиката с дистанционното в ръка. Нужен е постоянен обществен натиск.


Как са подбрани членовете на Стратегическия съвет?


- Това са хора компетентни, обществено ангажирани, които имат доблестта на свободомислието, която напоследък е дефицитна. Виждате как почти целият български коментариат, този пролетариат на аналитичния труд, гравитира около лобистки НПО или се занимава с банална пропаганда. Идейният дебат у нас се свежда до мантри като "стабилността" и дилеми като "ние или комунистите". Време е да надмогнем инфантилните "страшилки" и да мислим свободно, гъвкаво, ценностно, а не идеологизирано.


Ще водите ли битки, след като "успехът е на острието на шпагата"? Какво харесвате в Шарл дьо Гол?


- Всеки от членовете на съвета отстоява мнението си на своето поприще. Що се отнася до президентът, той брани законността, която е обект на постоянни атаки. Радев върна лобистки закони, спести десетки милиони на държавата с успешното вето над промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Президентът предложи идеи за действен антикорупционен орган, които времето, както виждате, потвърждава. Радев издигна идеята за национално единение около основни ценности: суверенитет, демокрация, историческо помирение.


Що се отнася до генерал Де Гол, той е най-изчистеното въплъщение на разбирането за суверенитет, национален интерес и визионерска дързост. Считам, че България има спешна нужда от реабилитация на тези три елемента, които се пренебрегват от десетилетия.


Верни ли са спекулациите, че Стратегическият съвет е бъдещ служебен кабинет на президента?


- Не, съветът е идейна лаборатория. Правителството предполага управленски кадри. Макар последните набори от министри да не съответстват на никакъв ясен критерий.


Как ще съвместявате двете си длъжности и не е ли това прекалено натоварващо?


- Със сигурност е. Съветът не пречи, а разширява сегашните ми отговорности с нови предизвикателства, но при подкрепата на висококвалифицирани хора.


Имате ли политически амбиции?


- Отстоявах каузи и преди да се озова в политиката, което не планирах. Но каузите си остават същите: съхраняването на българската демокрация, която сега е на командно дишане, възвръщането към основополагащите ценности на справедливостта и законността. Хората са повече от "човешки ресурси", HR, както е прието да ги третират напоследък. Затова политиката трябва да се прави с мисъл за екологията, културата и хуманизма, който е в гените на Европа, но който икономическата логика зачерква като неизмерима и излишна абстракция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK