Дякон Иванов: Нима хуманната дейност на папа Франциск не е основание за общуване с Българската църква

Дякон Иванов: Нима хуманната дейност на папа Франциск не е основание за общуване с Българската църква

© Личен архивДоц. д-р дякон Иван Иванов преподава в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в папския "Институт за Изтока" в Рим, бил е стипендиант на Ватикана. "Дневник" го потърси за коментар на решението на Светия синод на Българската православна църква във връзка с посещението на папата и разграничаването на архиереите от визитата.


Как да тълкуваме позицията и решението на Светия синод? Защо висшият клир излезе с подобна позиция, която на пръв прочит е доста остра?


- Трябва да се подчертае, че това решение на Светия синод е направено още в началото на организирането на визитата на папата в България. Когато още програмата не беше напълно готова, уточняваха се много детайли и варианти, правеха се специални срещи за евентуалните събития и местата на тяхното превеждане. Както и ангажираните държавни и църковни лица с посещението. Оказва се, обаче че сега синодалната канцелария го публикува с дата 2 април.
Не мога да коментирам мотивите на Светия синод да излезе с това свое решение. Това е в компетенцията и отговорността на Светия синод.


Нужно е да се припомни, че това писмо е и част от официалната кореспонденция между Светия синод и Нунциатурата. По мое лично мнение не трябваше да се публикува такава кореспонденция по начина, по който беше направено. Не трябваше да се споменават отделни лица по такъв публичен начин, и то в контекста на тяхната конкретна функция и действия, отнасящи се до визита от такова най-високо дипломатическо равнище.


Така, както не са правени никакви изявления и публикации за процеса на подготовката. И не се е споменавало за предварителните срещи с висшия клир на Българската православна църква /БПЦ/ и лично с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Така трябваше да се постъпи и сега, за да няма грешни тълкувания и коментари и за да запази конфиденциалния характер.


Такъв тип срещи остават конфиденциални, до пълното изчистване на всички подробности по посещението и неговото реализиране. Може би решението на Светия синод трябваше да се представи във формата на едно стегнато и обобщаващо дипломатическо становище, без да се навлиза в конкретиката, обвързана с трети лица. Но Синодът така е решил и разбира се ще се съобразим с това решение.


Не е ли странно подобно отношение към папа, който е първият от много години, посетил Арабския полуостров, който поддържа добри контакти и с мюсюлманското вероизповедание, посещава джамии и т.н.?


- Папа Франциск отвори вратите на диалог между християните и мюсюлманите в един момент на световна криза и множество атентати, убийства и потъпкване на религиозните свободи на хората по света. Този папа тръгва по пътя на папа Йоан XXΙΙΙ в контекста на неговата енциклика "Pacem in terries" ("Мир на земята") с цел световен мир и равноправие между хората независимо от пол, раса, религиозна и полова принадлежност. И на папа Йоан Павел II в неговата мисия за разрушаване на тежкото наследство от комунистическия режим и приобщаването на християните от Източния блок на бившия Съветски съюз в семейството на европейските народи. Изразено още в една от първите му енциклики "Redemptor hominis" ("Изкупител на човека") отнасяща се до християнския хуманизъм като отговор на Църквата на кризата в световната цивилизация в края на XX век.


Папа Франциск е папата на народа, който приема формата на своето служение по образа и делото на св. Франциск от Асизи за мир, смирение и послушание пред Бога, за служение в името на всички, които страдат, бедстват и са лишени от своите човешки права, дори онези, които конфиденциалната религия и консервативните общества определят като странни и ненужни.


В тази своя мисия папа Франциск обедини своите действия на най-високо дипломатическо ниво с правителства, църковни и религиозни лидери, в лицето на Вселенския патриарх Вартоломей и Московския патриарх Кирил, с които се подържа диалог на сътрудничество в областта на социалната дейност, богословския диалог и дипломация. С религиозните лидери на мюсюлманските държави - с цел преодоляване на проблемите на миграцията, търсенето на перспектива за спасение и достоен живот на прокудените и онеправдани хора, търсещи своя нов живот. С политическите лидери – за преодоляване на проблемите на социалната ксенофобия и безгрижие към жените, към децата, към бедните, към неродените ембриони, към аборта, към сексуалните злоупотреби. За промотиране на достойнствата на Християнството в Европа и в целия свят.


Нима цялата тази хуманна дейност, която извършва папа Франциск, по примера на Евангелието, не е основание за общуване с представителите на Българската православна църква. Нима наследниците на великия средновековен дипломат св. цар Борис Покръстител, на уникалната Кирило-Методиева просветителска мисия, на достойните български йерарси, спасили от геноцид българската еврейска и арменска общност, не се считат готови да споделят това богатство на историята на българсия народ и Църква пред лицето на целия свят? Все въпроси, които очакват своя отговор по време на предвиденото посещение.


Работата по посещението на папата в България е трудна и отговорна, работим систематично от месеци и се надяваме Светият синод да покаже традиционното гостоприемство на Българската църква. Имаме доста полезни неща от работата с католиците, изразяваща се в обгрижването на задграничните епархии, смесените бракове и богословско научно сътрудничество. И е добре да ги запазим.


Трябва да се действа дипломатично и хуманно, това е най-важното, да се запазят добрите отношения и ползите от тези отношения в името на християните и добруването на всички народи.


Имате ли данни папата да е искал общо служение, което да обосновава този директен отказ? Или забрана да служи в храм-паметника "Св. Александър Невски"?


- Доколкото съм запознат с предварителната програма и протокола на посещението папа Франциск, той не е искал да се прави общо богослужение, като зачита и уважава позицията на Българската православна църква, след някои нейни решения в близкото минало, отнасящи се до интерконфесионалния диалог. Поради това никога не е ставало въпрос за съвместно служение.


Що се отнася до важното Събитие за мир, което е предвидено в последния ден от посещението в България, на него бяха поканени представители на религиозните общности в България с цел среща-разговор посветени на Мира на Балканите и в световен контекст. Разбира се на обществено и важно място в София, свързано с историята на столицата и като пример на взаимодействие и сътрудничество между религиозните общности.


Поради това се очакваше български православен духовник да присъства на тази среща, за да покаже традиционното гостоприемство и свидетелството на Църквата по отношение на световния мир и мира в региона.


Не трябва да забравяме, че България и София е била център на междурелигиозния диалог и сътрудничество между Изтока и Запада още от най-древни времена в антична Сердика.


Това са: известният Едикт на толерантността на имп. Гай Галерий, когато се дава религиозна свобода на християните (311 г.), две години по-рано от Константиновия едикт. И също така уникалният църковен Сердикийски събор (342-343 г.), свикан по искане на папа Юлий I и от синовете на император Константин Велики – Констанс и Констанций II. Това е първата официална среща на източните и западните свети отци в Сердика и важен момент за бъдещите отношения Изток-Запад. Освен това има много общи светци, които са прославени и се честват както от Православната църква, така и от Католическата.


Трябва да се припомнят също важни личности и събития от съвременната история на България и нейното общество, които са допринесли за всеобщия мир и сътрудничество. Това е личността на папа Йоан XXIII, първи апостолически нунций в България, подпомогнал българския народ след Първата световна война и след тежкото положение след щетите, нанесени от Чирпанското земетресение през април 1928 г. Архиепископ Ронкали изгражда близки връзки с цар Борис III, с български политици, църковници, общественици и интелектуалци. Оказва подкрепа за брака между цар Борис III и дъщерята на италианския крал Виктор Емануил III – Джована Савойска. Това е уникално действие, извършено с дипломатическа прецизност – бракосъчетанието между православни и католици в онзи момент е много трудно осъществимо, но Ронкали успява да направи първата стъпка към този "смесен" брак и поставя началото на официалните отношения между Православната и Католическата църква в това отношение.


Папа Йоан XXIII свидетелства думите на един българин: "Където и да си от България, ако си в нужда, почукай на моя прозорец и ще ти отвори една добра и братска душа". Това определя неговата мисия и отправя погледа му към възвръщане на Църквата към нейните древни християнски корени, което му дава основание да подготви и открие на 11 октомври 1962 г. Втория Ватикански събор в името на обединението между християните и мира между всички човеци.


Затова и папа Франциск идва с послание за мир в България и кани всички, които искат и споделят този призив да дойдат на Събитието за мир.


Има ли канонични причини, които да обосновават една подобна позиция на Светия синод?


- По отношението на каноните трябва да се отбележи, че при посещението си папата винаги се съобразява с изискванията на съответната приемаща страна – в случая Българската православна църква. И това се отразява в съответния протокол по време на визитата. Католическите експерти канонисти и литургисти изучават и знаят много добре каноните, догматите и богослужебните особености на всички църкви по света и не се допуска пропуск в протокола в това отношение.


Определенията на Православната църквата се отнасят както до догматичните въпроси, така и до дисциплинарни такива. В този случай, както е видно от становището на Синода, вероятно се има предвид дисциплинарното поведение на свещенослужителите на БПЦ, тъй като няма специално поменаване на конкретен канон.


В контекста на историята може да припомним някои важни исторически факти на интерконфесионално сътрудничество:


През 1964 г., в Йерусалим се срещат Вселенският патриарх Атинагор I и Римският папа Павел VI. Това е първата среща на водачите на Източноправославната и Римокатолическата църква след 1439 г. В резултат на тази среща през декември 1965 г. са отменени взаимните анатеми и е подписана Съвместна декларация за взаимно сътрудничество, в следствие на което се засилва богословският диалог за преодоляване на различията в канонично и догматично естество.


Друг факт е подписването на съвместна декларация между папа Франциск и Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул на 30 ноември 2014 г., където се казва: "Изразяваме искрената си и твърда решителност, следвайки волята на Нашия Господ Исус Христос, да увеличим усилията си за насърчаване на пълното единство между всички християни и преди всичко между католици и православни. Потвърждаваме подкрепата си за богословския диалог, извършван от Съвместната международна комисия, създадена преди тридесет и три години от Вселенския патриарх Димитриос и папа Йоан Павел ІІ тук във Фенер, която в момента разглежда най-трудния въпрос, белязал историята на нашето разделение и който изисква внимателно и детайлно проучване. За постигането на тази цел въздигаме нашата гореща молитва като пастири на Църквата и се обръщаме към вярващите да се присъединят към нашата молитва "да бъдат всички едно, та да повярва Светът".


Също и подписването на Обща декларация между Римския папа Франциск и Московския патриарх Кирил в Хавана на 13 февруари 2016 г., в която се отбелязва, че "православните и католиците са обединени не само от общото предание на Църквата от първото хилядолетие, но и от мисията за проповядването на Евангелието Христово в съвременния свят. Тази мисия предвижда взаимно уважение между членовете на християнските общности" и че главата на Руската православна църква и папата се надяват, че срещата им ще вдъхнови християните по целия свят за молитви за пълното единство на църквите:


"т. 6. Осъзнавайки многобройните пречки, които ни предстои да преодолеем, ние се надяваме, че нашата среща ще допринесе за делото за постигане на богозаповяданото ни единство, за което се молил Христос. Нека нашата среща вдъхнови християните от целия свят с нова ревност да призовават Господ, да се молят за пълното единство на всички Негови ученици. Нека тя стане знак за упование на всички хора с добра воля в света, който очаква от нас не само думи, но и дела.


т. 7. Решени да направим всичко необходимо, за да преодолеем исторически наследените от нас разногласия, ние искаме да обединим своите усилия за свидетелството на Христовото Евангелие и общото наследство на Църквата от първото хилядолетие, като отговаряме заедно на предизвикателствата на съвременния свят.


Православните и католиците трябва да се научат да носят заедно свидетелството на истината в онези области, в които това е възможно и необходимо. Човешката цивилизация навлезе в период на епохални промени. Християнската съвест и пастирската отговорност не ни позволяват да останем безучастни към предизвикателствата, изискващи съвместен отговор".


В съвремието Православната църква съработи с Католическата по въпросите на социалната и обществена дейност особено в държави, в които православните са малцинство.


Има ли подобни, аналогични позиции, като тази на Синода в случая, в други страни, където основната религия е източно-православната? Или това е прецедент?


- Има много държави с преобладаващо православно население, в които папата прави посещение по различни поводи, свързани с конкретни личности и събития, и всяка държава решава своята форма на прием, което е указано и в международните дипломатически практики. Трябва да се подчертае, че папата посещава всяка държава в качеството си на религиозен и политически глава. Специфичното е, че при това посещение той обръща внимание на религиозните и духовно-пастирски въпроси, свързани с историята, делото, мисията на дадена православна държава и, ако има повод, отделя внимание на определени личности, допринесли за това.


При посещение на папата извън пределите на Ватикана, той, като епископ на Рим и духовен глава на Католическата църква, първо се покланя на свещено за дадената страна място – църква, светилище или манастир, както се предвижда да бъде направено и от папа Франциск във формата на посещение и преклонение пред Светия олтар на Светите братя Кирил и Методий в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София. Което бе и основен мотив на визитата на папа Йоан Павел II в България, и потвърди пред световната и българската общественост достойнството и великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Това мотивира и папа Франциск да се преклони пред паметта и делото на Светите братя.


Като духовен лидер папата ще се срещне с Патриарх Неофит, който е духовен водач на мнозинството вярващи православни християни в България. Но тъй като поканата е отправена от държавните власти в България, папата първо ще направи своите дипломатически и държавни срещи, предвидени според програмата.


Как приемате споменаването на името Ви в този документ?


- Що се отнася до моето място в тези процеси трябва да ви заявя, че аз изпълнявам моя дълг като стипендиант на Ватикана, възможност която получих още през 2000-та година с благословението на Балгарския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ. Участвал съм във всички преговори и сътрудничество на дипломатическо, образователно и социално ниво. Моята квалификация като специален преводач по време на посещението на папа Йоан Павел II в София, моето образование като специализант на един от най-старите и престижни университети във Ватикана – Папския университет Григориана и на най-стария католически колеж Капраника в Рим, в който са се обучавали двама папи и няколко кардинали, както и езиковото и професионално обучение, което получих по време на специализацията ми, работата с водещи професори в областта на Източните църковни науки, литургичното богословие и култа на Църквата, изучаването на църковно-дипломатическата дейност от Средновековието да съвремието.


Всичко това мотивира и избора да бъда референт на Нунциатурата в България с Българската православна църква и преводач по време на посещението в Синодалната палата и Патриаршеската катедрала.


Благодарен съм, че Светият Синод на БПЦ благослови това мое участие.


По време на такъв вид посещение се изисква специализиран превод, наречен – интерпретация, който трябва да се прави с дълбоко познаване на двете църковни традиции и спецификата на термините, дори лингвистичните особености при превода изискват използването на един висш италиански език със съответните теологични термини.

Коментари (241)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Разстроено

  "Не е ли странно подобно отношение към папа,"

  Защо да е странно ???
  През комунизма просто го отстрелваха....
  Сега е по трудно.......

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Светият синод нямаше никакво отношение към Гундяев, когато набиваше манерката на Президента.

 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 547 Неутрално
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  БПЦ не е българска.
  —цитат от коментар 3 на truly


  Не е и "Православна", а е

  П У Т И Н О С Л А В Н А

 5. 5
  Hawaii
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  БПЦ не е българска.
  —цитат от коментар 3 на truly


  И не е "Църква" , а е

  ПОДЕЛЕНИЕ на КГБейната Кремълска Секта

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Въпреки всички канонични основание да се откаже съслужение БПЦ трябваше да реагира по друг начин на посещението на Папа Франциск!
  Сега църквата ни изглежда на широката публика като средновековно реакционно консервативна!!!

 7. 7 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Отврат!
  Руските слуги в БПЦ - доносници на ДС и КГБ, само отблъскват от Православието!

 8. 8 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Нашата църква само си гледа имотите. Нищо друго. Отврат. Нито дават пример за добро, само пари им трябват.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5662 Неутрално

  Между църквите на Рим и Константинопол съществува разделение от хиляда години. А откакто в Москва се опитват да овладеят и да контролират всички православни църкви (както правеше Коминтерна с комунистимеските партии), всякакви процеси на сближаване са обречени на провал.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 1312 Весело

  Между църквите на Рим и Константинопол съществува разделение от хиляда години. А откакто в Москва се опитват да овладеят и да контролират всички православни църкви (както правеше Коминтерна с комунистимеските партии), всякакви процеси на сближаване са обречени на провал.
  —цитат от коментар 9 на Незнайко в Слънчевия град

  Всъщност Руската православна църква е тази, която е най-отворената към сътрудничество с Ватикана православна църква.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/13/2704274_deklaraciia_na_papata_i_ruskiia_patriarh_otvaria_put/

 11. 11 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нека нашите висши клирици да изгледат срещиште на папата с българите и после да се опитат да направят същото...ще останат много неприятно изненадани от броя на хората, почели с присъствието си двете събития. Тогава може би ще осъзнаят колко "уважавани" са.

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Всъщност Руската православна църква е тази, която е най-отворената към сътрудничество с Ватикана православна църква.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/13/2704274_deklaraciia_na_papata_i_ruskiia_patriarh_otvaria_put/
  —цитат от коментар 10 на Локомотив


  Папата и патриархът призоваха международната общност да защитава заплашените християни в Близкия изток, вероятно имайки предвид нападенията на групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Това са подписали Папата и Офицер Гундяев.
  Пропагадна листовка по повод Сирия.
  Чест прави на Негово Светейшество Папата, че не се е формализирал
  и с риск да стане неволен съучастник в хибридната война на Кремъл в
  Близкия Изток и Сирия е подписал този символичен и без каквито и да
  са други тежест и значение документ.

  Какво "сътрудничество" , какви пет рубли.

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Между църквите на Рим и Константинопол съществува разделение от хиляда години. А откакто в Москва се опитват да овладеят и да контролират всички православни църкви (както правеше Коминтерна с комунистимеските партии), всякакви процеси на сближаване са обречени на провал.
  —цитат от коментар 9 на Незнайко в Слънчевия град


  Точно така е.
  Ще те допълня и с това, че в момента от Кремъл
  целенасочено и активно работят по РАЗДЕЛЕНИЕТО
  В РАМКИТЕ НА ПРАВОСЛАВИЕТО.

  От една страна са КРЕМЪЛСКАТА ПУТИНОСЛАВНА СЕКТА
  и ПОДЕЛЕНИЯТА й в СОФИЯ, БЕЛГРАД и ДАМАСК-СИРИЯ

  От друга страна са ОСТАНАЛИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ

  Такива като САМОСТОЯТЕЛНАТА УКРАИНСКА ЦЪРКВА,
  ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ в КОНСТАНТИНОПОЛ...и всички други

 14. 14 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Обилната синодална принадлежност към репресивни структури на тоталитарната държава правят разговорите безмислени. С днешна дата БПЦ няма намерение да скъса с комунистическото минало и зависимостите си от среди извън страната.

 15. 15
  xefgo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Началниците на нашата църква се интетресуват истински само от земните неща - имоти, пари от ържавата и всякакви възможности за доходи.
  Няам спомен, при различните бедствия, каквито имаше няколко, най-вече наводнения но и в руги случаи, църквата да е роявила нкаква благотворителност и да е помогнала на хората.
  А с подобно отношение към днешния папа, който показва към какво поведение трябва да се придържа един християнин, отблъскват хората от църковната институция.

 17. 17 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Франциск е отчаян либерал и в днешния пренаселен с либерали свят един папа - либерал с нищо полезно не допринася за решаване на проблемите .

  Ще дойде, ще приказва за мир и братство, през това време нашествието на мигранти ще продължи, ще избухнат няколко бомби - самоубийци- фанатици, ще умрат невинни хора, Европа ще стане още по- слаба и разединена !

  С какво помагат приказките на Папата за всичко това ?

 18. 18 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 213 Весело

  [quote#12:"Hawaii"][/quote]

  Добре че си ти, та папата да разбере с кого се среща.

 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#17] от "faeton.":

  Не е за твоята глава да разбереш. Първо прочети Светото Писание. После го прочети отново но бавно. След това пак почни да го четеш, но още по-бавно, абзац по абзац като се опитваш да размишляваш върху написаното. След това прави подобни изказвания.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 20. 20 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 213 Весело

  От една страна са КРЕМЪЛСКАТА ПУТИНОСЛАВНА СЕКТА
  и ПОДЕЛЕНИЯТА й в СОФИЯ, БЕЛГРАД и ДАМАСК-СИРИЯ

  От друга страна са ОСТАНАЛИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ

  Такива като САМОСТОЯТЕЛНАТА УКРАИНСКА ЦЪРКВА,
  ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ в КОНСТАНТИНОПОЛ...и всички други
  —цитат от коментар 13 на Hawaii


  Само да те попитам - кои църкви признаха "САМОСТОЯТЕЛНАТА УКРАИНСКА ЦЪРКВА"?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7044 Неутрално

  Голяма грешка е направила България, като се е отказала от католицизма.

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1542 Гневно

  На тази предстояща среща в София ще се подчертае хирстиянската същност на ЕС. Ще участват католици, протестанти, евреи и мюлюлмани но е и БПЦ.
  Изводът е един БПЦ не е част от християнскита култура на Европа.

  подпис
 23. 23 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#20] от "Panda":

  Всеселенската Патриаршия обяви самостоятелността на Украинската Православна Църква. Как точно стана, аз не можах да разбера подробностите, щото това са някакви много завъртени църковно закони и канони. Говореше се нещо за томос или от сорта и разни други. После се изровиха някакви документи от преди векове. Но фактът е че УПЦ вече съществува. Това е добре, след като миряните в Украйна които никак не са малко искаха собствена църква с техен си духовен ръководител, трябваше да им бъде дадено. Освен това по този начин възниква малка възможност по отношение на Северна Македония която се бори за нейна си църква.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 24. 24 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Каква хуманитарна дейност пък развива търговската организация "БПЦ"? И за какво потъпкване на религиозни свободи могат да говорят точно тези фундаменталисти с черните рокли, които искат да върнат обществото ни в 18-ти век?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1542 Гневно

  Християтството създава усещане за общтонст в Европа. Аз не виждам друго полезно влияние на християнството в ЕС освен културата и чувството за общност.
  БПЦ избра да не е част от християнска Европа.

  подпис
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4234 Любопитно

  "Нима цялата тази хуманна дейност, която извършва папа Франциск, по примера на Евангелието, не е основание за общуване с представителите на Българската православна църква."

  Разбира се, че е основание. Имайки в предвид, че благодарение на папа Франциск се постигна значително сближаване между Ватикана и двете водещи православни църкви - Константинополската патриаршия и Руската патриаршия, то хладната позиция на БПЦ спрямо папа Франциск и църквата, която той представлява е погрешна според мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1542 Весело

  До коментар [#10] от "Локомотив":
  "Всъщност Руската православна църква е тази, която е най-отворената към сътрудничество с Ватикана православна църква."

  Уж. Но има една важна подробност - ако Ватиканът гледа на Руската църква като на представител на всички православни църкви, ако Ватиканът заяви, че РПЦ е нещо като източен ватикан.

  подпис
 29. 29 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  БеПеЦе няма интереси в хуманността.
  Има интереси в свещоливниците защото печели повече от мъртвите от колкото от живите.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4234 Любопитно

  До коментар [#10] от "Локомотив":

  Константинополската патриаршия е даже по-отворена и добронамерена към Ватикана, ето повече подробности:

  "Защото още през 60-те години на миналия век се наблюдават признаци на затопляне на отношенията между римокатолическата и православната църква. Своеобразен вододел в това отношение е Вторият ватикански събор (1962-1965). Именно той бележи отварянето на католическата църква към другите християнски църкви. На него като слушатели присъстват 17 делегати на протестантски и православни църкви (единственият българин, който участва, е католическият духовник монсеньор Елдъров). По време на събора папа Павел VI установява близък контакт с патриарха на Вселенската патриаршия Антигор I, което поставя началото на т.нар. „диалог на великодушието”. В резултат на 7 декември 1965 година са отменени взаимните отлъчвания на папата и патриарха, влезли в сила през далечната 1054 година."

  https://www.dw.com/bg/решението-на-бпц-за-папата-каква-е-истинската-причина/a-48196287

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 862 Весело

  БПЦ има основание за общуване само с Православната Славянска КГБ-клика на Гундяев, о, филистимци! Всички останали църкви и религии са ерес!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 32. 32 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  „Не е тайна, че има две крила в Светия синод – едното е проруско и едно пробългарско, което в случая е и прохристияснко. Защото не е важно само вцърковяването, буквата на канона, важен е духът. Християнската вяра е на любовта, единението и равенството. Не можем да вървим към единение, когато някой обсебва друг. Македонската църква е обсебена от Сръбската, а Украинската и българската – от Руската“! И все пак другарите Гундяеви са дали ПОНЕ съгласие на Негово НЕ високопреосвещенство НЕОФИТ да се СРЕЩНЕ с ПАПАТА , за което трябва да сме благодарни ВО ВЕКИ ВЕКОВ !

 33. 33 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всеселенската Патриаршия обяви самостоятелността на Украинската Православна Църква.
  —цитат от коментар 23 на tsyrvulan

  Точно така - една единствена църква.
  Нито една от останалите православни църкви не е признала Църквата на Порошенко.

  Освен това по този начин възниква малка възможност по отношение на Северна Македония която се бори за нейна си църква.
  —цитат от коментар 23 на tsyrvulan

  А ние претендирахме, че църковната история на Македония е свързана от векове с Българската православна църква.


 34. 34 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#10] от "Локомотив":Константинополската патриаршия е даже по-отворена и добронамерена към Ватикана, ето повече подробности:"Защото още през 60-те години на миналия век се наблюдават признаци на затопляне на отношенията между римокатолическата и православната църква. Своеобразен вододел в това отношение е Вторият ватикански събор (1962-1965). Именно той бележи отварянето на католическата църква към другите християнски църкви. На него като слушатели присъстват 17 делегати на протестантски и православни църкви (единственият българин, който участва, е католическият духовник монсеньор Елдъров). По време на събора папа Павел VI установява близък контакт с патриарха на Вселенската патриаршия Антигор I, което поставя началото на т.нар. „диалог на великодушието”. В резултат на 7 декември 1965 година са отменени взаимните отлъчвания на папата и патриарха, влезли в сила през далечната 1054 година."https://www.dw.com/bg/решението-на-бпц-за-папата-каква-е-истинската-причина/a-48196287
  —цитат от коментар 30 на Иво

  Защо разказваш как преди половин век папата и истанбулския патриарх са си отменили анатемите?
  Какво е съвременното състояние на връзки между Фенер и Ватикана?

 35. 35 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Да предполагаме ли че Ратко Лупингиста ще води папата на Шипка?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 36. 36 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Просто не иска да се занимава с агенти на ДС. И ние така.

 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#33] от "Panda":

  Ама без значение е какво претендираме. Живеем тук и сега. Миналото е отдавна заминало. И да Всеселенската Патриаршия по силата на някакви документи, църковни закони и канони се оказа че може да обяви самостоятелност на определена Църква, като по този начин я направи равна на останалите патриаршии. Как точно става, не ми е ясно. Пък не ми и трябва да разбирам. Има си хора за тая работа. А към този момент, Руската Патриаршия е в схизма с останалите православни църкви.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 38. 38 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Весело

  Специализирал е в папския "Институт за Изтока" в Рим, бил е стипендиант на Ватикана. ...

  Очаква се да е обективен ,нали?

  Sic transit gloria mundi
 39. 39 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Весело

  Защо Дневник избира точно дякон ,а не интервюира патриарха,който е предстоятел на БПЦ?

  Това е все едно да питат низш чиновник за мнението на министъра!?

  Sic transit gloria mundi
 40. 40 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":


  Няма такова нещо,това са лъжи-Руската патриаршия не е в никаква схизма!
  Знаеш ли изобщо значението на думата схизма?

  Sic transit gloria mundi
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Съгласен съм.

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  "Нима цялата тази хуманна дейност, която извършва папа Франциск, по примера на Евангелието, не е основание за общуване с представителите на Българската православна църква. Нима наследниците на великия средновековен дипломат св. цар Борис Покръстител, на уникалната Кирило-Методиева просветителска мисия, на достойните български йерарси, спасили от геноцид българската еврейска и арменска общност, не се считат готови да споделят това богатство на историята на българсия народ и Църква пред лицето на целия свят? Все въпроси, които очакват своя отговор по време на предвиденото посещение."

  Наистина е време да покажем духовното ни значение и мисия още от първоапостолско време, когато земята ни беше посещавана от учениците на светите апостоли и Словото на евангелието стигна до нашите предци траките, а ние бяхме едни от първите христови последователи и радетели на евангелската истина, което е повод да си припомним, че родината ни е дала както василевси и свещенослужители на престола в Цариград, така и немалко патриарси на този в Рим ! Не можем и не трябва да позволим да се привърнем в имперски придатък на руски или гръцки интереси, защото ние винаги сме били с първостепенно достойнство и роля в Христовото дело на континента ! Време е да покажем своето гостоприемство и спрямо хуманната мисия на днешния папа Франциск, дошъл да хвърли важен мост в общуването и единството на католици и православни !

 44. 44 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  А каква е?

  Иди в най-близката църква и им кажи,че не са българи!

  Sic transit gloria mundi
 45. 45 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Според теб как трябва да се пази вярата-като се съгласяваш с всеки еретик и иноверци или като държиш на каноните?!

  Sic transit gloria mundi
 46. 46 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 185 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Aбсолютно!

 47. 47 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "samoedin":

  Няма мост между православни и еретици!
  Както няма мост между Истината и лъжата!

  Католиците,ако искат да се върнат в Църквата трябва да се покаят и отрекат от всички ереси,които изповядват...

  Sic transit gloria mundi
 48. 48 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Няма да има процеси на СБ,имение с католиците,защото са изхвърлени от Църквата,защото са еретици!

  Sic transit gloria mundi
 49. 49 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  Всички други поместени църкви всъщност не признават Укро поделението на Вартоломей...

  Sic transit gloria mundi
 50. 50 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsyrvulan":

  Ти нищо не разбираш седнал си други да учиш!

  Ако слепец води слепеца и двамата ще паднат в яма...

  Sic transit gloria mundi
 51. 51 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#40] от "lon01600906":

  Я пак, как да не е в схизма след като прекъсна отношения с Всеселенската Патрияршия? Вече няма евхаристийно общение между двете. А всички Православни Патриаршии признават Всеселенската такава за безспорния авторитет в Православието. Не случайно Всеселенския Патриарх е този който дава томос на православните църкви. Не Александрийския или Румънския.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  След последните си изявления папата политик може да си общува с Българския хелзинкски комитет, както и с Динко Свинската опашка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":


  Това е само твое лично мнение!

  Но ти ако искаш лично може да станеш католичка!

  Сигурен съм ,че ще бъдеш точно толкова вярваща като сега...

  Sic transit gloria mundi
 54. 54 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#49] от "lon01600906":

  Това как го реши? Присъни ти се дребен, плешив светец и ти го прошепна? ;)))))

 55. 55 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#50] от "lon01600906":

  Аха, то е вярно че не всичко в Светото Писание е разбираемо за мен. Ето например Псалмите си остават мистерия независимо че съм размишлявал. Ама да ми казваш че нищо не разбирам е меко казано - глупаво. Какво примерно си разбрал от Книгата на Йов?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 56. 56 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван К":
  Не се излагай Европа отдавна се отрече от християнските си корени!

  Участието на БПЦ и православни християни в сборища като описаното от теб е забранено по канон и е тежък грях пред Бог!
  Отговори си сам на кого трябва да се стремим да угодим-на Бог или на човек...

  Sic transit gloria mundi
 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4984 Неутрално

  Отлично интервю, интелигентно, задълбочено и безпристрастно. Колко различно е то от лъхащото на мухъл и динозавърска история обръщение на синодалните старци.
  Да при помним още веднъж:
  "..папа Франциск идва с послание за мир в България и кани всички, които искат и споделят този призив да дойдат на Събитието за мир.."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#56] от "lon01600906":

  Греховете са описани в Светата Книга. Стига си приказвал на ангро.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 59. 59 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "tsyrvulan":

  В Православната Църква няма папа ,а Глава е сам Господ Иисус Христос!

  Всяка поместена църква е равна с другите!РОЦ прекъсна общение с Вселенската патриаршия заради проблема Украйна,но схизма няма!

  Проучи въпроса по-добре...

  Sic transit gloria mundi
 60. 60 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "tsyrvulan":


  А ти защо го казваш на другите?

  Постъпвай с тях,както искаш да постъпват с теб...

  Sic transit gloria mundi
 61. 61 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "fio41315648":

  Не,има по лесни начини като четенето например...

  Sic transit gloria mundi
 62. 62 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#59] от "lon01600906":

  Глава на всяка Църква е Исус, включително на католиците. Папата се смята наместник на Свети Петър, който Апостол Христов е основал първите християнски общности в Рим. И все пак не ми отговори на въпроса. След като си много разбиращ и ми казваш че аз нищо не разбирам. Какво разбра от Книгата на Йов?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 63. 63 Профил на brusarski
  brusarski
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#48] от "lon01600906":

  Много спешно се нуждаеш от Haloperidol !

 64. 64 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "tsyrvulan":


  Правилата Светата Православна Църква са задължителни и неспазването им е грях!

  Грях точно срещу първата Божа Заповед,защото ако вярваш ,че Светият Дух управлява Църквата,то ти Него не искаш да слушаш и на Него се противиш...

  Sic transit gloria mundi
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#64] от "lon01600906":

  Греховете са описани в Светата Книга. Никой друг не може да прибавя или отменя грях, щото това би променило Библията. Така че не се препирай. За християнина водещото е Светото Писание и Учението на Спасителя, а не кавгите на синодалните старци. Последните са хора смъртни и грешни като всички други човеци.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 67. 67 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "tsyrvulan":


  Глупости на търкалета!

  До Великата схизма 1054 г Западната цъква е била част от Църквата!
  След това е обявена за еретическа и е отпаднала като всички други ереси!

  Господ Иисус Христос не може да се раздели и да е Глава и на еретици и на правилно вярващите!

  Католическата църква се води от хора,а не от Светият Дух и затова все повече се отдалечава от Църквата като измисля все нови и нови ереси ,..

  Sic transit gloria mundi
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 620 Неутрално

  "аз изпълнявам маят дълг като стипендиант на Ватикана, възможност която получих още през 2000-та година с благословението на Балгарския патриарх Максим "

  маят???

  Балгарския???

  Абе Дневник вече да не наемате 7 годишни да ви пишат статиите? Ама даже и 7 годишните няма да объркат такива неща...

 70. 70 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#67] от "lon01600906":

  Мисля че взаимното анатемосване е било отменено...в статията пишеше нещо от сорта. Или не си го прочел. Ама то и мене сигурно ще ме обявят за еретик щото аз казвам че ни ти е обходим свещеник или храм за да общуваш с Господ. Трябва ти само Светото Писание, вяра и молитва.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 71. 71 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "tsyrvulan":
  Свещеното Писание е Божието Откровение ,но то нито трябва ,нито съдържа всичко необходимо за Църквата!

  Например не съдържа тълкувание на самото себе си,молитвите,службите,каноните ,жития на светиите,и много многодруги...

  Трябва много да учиш още,но тук не е училище...

  Sic transit gloria mundi
 72. 72 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "tsyrvulan":

  Един от Вселенските патриарси се е упражнявал по темата,но това е недействително и несъстоятелно,защото тук вече имаме две различни религии Православие и Католицизъм и няма място за механично обединение,което не е станало о няма да стане никога...

  Sic transit gloria mundi
 73. 73 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Католиците се отдалечиха, от Светата Православна Църква, преди 1000 години. Техни са кръстоносните походи, инквизицията, индулгенцията. Съпротивата срещу тях създаде протестантството, а то от своя страна нарои стотици секти и заедно се забъркаха в педофилски и хомосексуални скандали. Православната църква е единствена е чиста и неопетнена. Това трябва да го знаят невежите, които бъркат Нов и Стар завет и слагат под един знаменател католици, протестанти с православни.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 74. 74 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "penetrating":

  Цялото интервю е пропито с дъх на католицизъм,Дякона е обсебен от идеите на папата !
  На самият него изрично му забраниха да участва в мероприятията за да не внася смущения за съслужение,което ще е нарушение на канона...

  Sic transit gloria mundi
 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#71] от "lon01600906":

  Аха ясно. Не е необходимо повече да дискутираме. Ако ти намираш утешение в Църквата ( която и да е деноминация ), твоя воля. Аз въобще не считам за нужно да познавам религиозните трудове на различните църкви за да направя вярата си по-силна. Библията е достатъчна. И за какво тълкование на Светата Книга ми говориш? Да не са я писали за Нобелови Лауреати? Писана преди хилядолетия така че да могат да я разбират хора земеделци, рибари, занаятчии а не такива с докторска степен от Принстън.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 76. 76 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "tsyrvulan":

  За книгата на Йов има тълкувания писани от свети хора,потърси и ще намериш!

  Sic transit gloria mundi
 77. 77 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Този човек явно е купен от Ватикана. Това е техният начин - като ти трябват хора да работят като агенти - пускаш им една стипендия и готово. После те започват да работят за интересите на Ватикана, прокарвайки тяхната доктрина. Всички обиди към БПЦ в случая са абсурдни. Даже и Вартоломей не е посмял да има общо богослужение, защото ще стане монах на следващия ден. Не съм богослов, но съм запознат. Има Канони, бе хора, които се спазват хиляди години. Затова и Католиците се водят еретици, понеже са изменили каноните в полза на Папата. От тук насетне всяко общо богослужение води до жестоки последствия за православния, който го е извършил.

  Колкото до "се засилва богословския диалог за преодоляване на различията в канонично и догматично естество." и т.н. за общи дйестия и ала бала... Папата да се откаже от своята богоподобност и да се признае просто за епископ на Рим, какъвто е бил преди 1000 години, да стане един от равните, както в Православието всички са равни и не виждам да има проблем даже и за съвместни богослужения. Все пак така ще върне католиците в лоното на Църквата на Исус Христос, която е една.

 78. 78 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този дякон открай време има силен католически уклон, мило и драго дава за католиците. Неслучайно прякорът му е 'Джовани'.

 79. 79 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "tsyrvulan":

  Ти сам на себе си противоречиш и се изобличаваш!
  Хем твърдиш,че не разбираш ,хем се надяваш сам да се спасиш като четеш нещо за което не ти стига ума!
  Няма да се спасиш сам!
  Това е все едно да се мъчиш да преплуваш океана-скоро ще се удавиш!
  Църквата е Кораба,като Ноевия ковчег за всеки ,който иска да се спаси!
  Само така можеш да прекосиш безопасно житейския океан!

  Ако нямаше нужда от Църква Господ Иисус Христос нямаше да Я основе,нямаше да избира Апостоли,нямаше да има нужда от Тайнства и много други-списъка е дълъг!

  Без да се кръстиш и да си в Църквата няма да се спасиш...

  Sic transit gloria mundi
 80. 80 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "aoz23590873":

  Една империя го е правила ,но нея сега я няма!

  Докато християни е имало,има и ще има до края на времената...

  Sic transit gloria mundi
 81. 81 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 481 Неутрално

  ...не ти е обходим свещеник или храм за да общуваш с Господ...
  —цитат от коментар 70 на tsyrvulan

  ++++++
  "...Най-безнравствените хора говорят най-често за Божието провидение,най-големите шарлатани ходят всяка неделя в черква,палят най-големи свещи и кръстят се с най-големи кръстове,а най-големите злодейци,убийци и кръволоци ходят по няколко пъти в Ерусалим и Мека на поклонение.Честните и праведните души живеят чисто и праведно,защото тия нямат защо и за какво да лицемерят,и да лъжат,и Бога,и хората..."
  Любен Каравелов

 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4984 Весело

  До коментар [#74] от "lon01600906":

  Тогава е разбираемо защо на мен ми харесва :)
  Аз номинално съм католик :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "penetrating":

  Интервюто не е безпристрастно тогава,както пишеш!

  Което автоматично го класира като едностранчива пропаганда...

  Sic transit gloria mundi
 84. 84 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  През 1054 католическата църква отпада от Православието и никога след това не прави опит да се върне.
  БПЦ не се знае кога точно отпада от Православието, но се предполага, че след 1944 г. след като комунистите взимат с кръв политическата власт в България и слагат в БПЦ на всички позиции свои хора предани на антихристовата власт и БПЦ отпада от Православието.
  Вселенската патриаршия отпада от Православието през 1923 г., когато масонът Мелетий Метаксакис приема новият стил за богослужебна употреба.
  Московската Патриаршия отпада от православието през 1927 г. след като поставеният от болшевиките незаконно за местоблюстител на патриаршенският трон Сергий Страгородски пише своята "декларация за подчинение на съвецката власт".
  Къде е сега Църквата? Това е въпроса.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 85. 85 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 674 Неутрално

  идва ти Гундяев, държи се нагло, господарски, безпардонно и ти ИЗИСКВА ПРЕКЛОНЕНИЕ ОТ миряни и президент! ЗА БПЦ това е нормално, похвално, напрао му се разстила кат килим.
  Идва ти ПАПАТА. Достоен мъж, за когото ДЕЛАТА говорят. Наскоро се ОЗЪБИ дори на Ирод и Пилат понтийски във връзка с Мадуро. И! Това за БПЦ било непоправимо. нема да общува , нема да посреща госта, ше се самоизолира и ше се парви на смешна и жалка......нейна воля. Ше получи само претенции от вселенския със заповеди да връща ограбеното, чце и със локация на заграбеното /под мадарскиа конник/. Агентите на КГБ така са се увъртели, че вече не различават праведно от грешно. ИЗИСКВАТ ПОДЧИНЕНИЕ без да имат качества на духовни водачи и си мислът, че ВЛАСТТА вечно ше ги дундурка, щото подчиняват миряните. Е не са познали. БПЦ бега от ПАПАТАО като дявол от тамян. това виждам и не ми харесва. САМОУНИЩОЖАВА СЕ. Ами кат се махне Гундяев, кво ли ше прават?

 86. 86 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "objektivist96":

  Бог никой не може да го излъже ,защото Той е Вездесъщ и знае ,даже помислите на сърцето ни дори преди да сме ги помислили!

  Освен това е Многомилостив и не иска никой човек да погине ,затова се смилява и над най-грешните хора и най-големите престъпници!Ако не беше така нямаше да е Любов!

  А когато грешниците се обърнат към Бог и се покаят получават прощение на греховете!

  Какъв ти е проблема,че Господ е Милостив?
  Такъв е ,просто го приеми и спри да злобееш!

  Sic transit gloria mundi
 87. 87 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#6] от "selqnin":

  А трябваше Църквата да изглежда прогресивно-либерална, та сакън да не скърши хатъра на широката публика.

 88. 88 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "anonim440":

  Католиците преди да бъдат обявени за еретици са отпадали векове...
  Вселенската ,БПЦ,РПЦ не са отпадали и продължават да са признати поместени православни църкви!
  Твоето мнение не е достатъчно за да се обяви една църква за отпаднала...
  Църквата е пред очите ти ,но ти си ги ослепил с гордостта си и затова неможеш да я видиш!
  Все пак е писано,че Бог се противи на горделиви,а на смирени дава благодат...

  Sic transit gloria mundi
 89. 89 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "scott":

  БПЦ не бяга от папата,а иска да избегне тъпите му покани за участие в еретически сборища,които са абсолютно безсмислени!

  Папата,ако иска да участва в Православно Богослужение може да го получи веднага-само трябва да се покае и да се отрече от ересите си и всеки православен владика или свещеник ще го миропомаже за православен мирянин!
  Толкова е лесно...

  Sic transit gloria mundi
 90. 90 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Хуманната дейност на папата е да вкарва колкото се може повече бежанци в Европа.

  Той е по-голям комунист и от Меркел.

 91. 91 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#89] от "lon01600906":

  дообре.
  щи го изясни образно!
  Властта в България кани тръмп на посещение. И демократическата партиа на сащ с крилото и в България КРЕЩЪТ ПО МЕДИИТЕ: ТОЗ, ТРЪМП, НЕЩЕМЕ НИТО ДА ГО ВИДИМА, НИТО ДА ГО ЧУЕМЕ, ГАДНА ГНЪС! АКО ИСКА ДЕ СЕ ВИДИ С НАС, ДА СТАНЕ ДЕМОКРАТ, ДА ПОИСКА ПРОШКА ОТ ХИЛЪРИ, НАНСИ ПЕЛОСИ И НЕГЪРЪ НА ПЕТО АВЕНЮ,У ДЕТ КРАДЕ ГЕВРЕЦИ У МАОМЕНТА! Това нарушава сички правила на гостоприемството, дипламацията и добрия тон. кат те е страх, че не си афторитетен, че не привличаш внимание и си демоде: ми достойно мълчание, чакаш човека да дойде, да види, него да го видат. Щото така, даже си подливаш позициите пред ВЛАСТИТЕ! КРЕЩИШ И ИЗЛАГАШ И ТЕХ СЪС СВОИТЕ ПРОСТОТИИ! Утре, кат ими искаш да ти опростътъ даници или нещо - ше ту подхлъзнат хитро. кво като си демократска партиа, че и на САЩ!
  Схвана ли нещо?

 92. 92 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#22] от "Иван К":Не се излагай Европа отдавна се отрече от християнските си корени!Участието на БПЦ и православни християни в сборища като описаното от теб е забранено по канон и е тежък грях пред Бог!Отговори си сам на кого трябва да се стремим да угодим-на Бог или на човек...
  —цитат от коментар 56 на lon01600906


  Д-р Гълъбов пак е забравил кабинета си отключен

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 93. 93 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Аферим на папа Франсиск, той е добър папа. Само че Светият синод е синод на Българската православна църква. Не е католическа институция. Негово право е да реши дали и как ще посреща папата. Още повече че не са го канили. Атлантизмът буквално съсипва националната идентичност, православната традиция и славянското потекло. ПБЦ няма как да е безучастна. Тя да не е натовски институт? Този дякон очевидно е католик, но никой не забранява на католическото малцинство да си кани и посреща папата както си иска. И по-добре да не се позовава на исторически документи и факти, защото нелицеприятните такива са сто пъти повече от лицеприятните.

 94. 94 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мизийски":

  "Чисти святи и неопетнени" ли са монашеските оргии по манстирите? Хайде моля Ви се...

  Дълбоко отстъпила и превзета от фарисейство църква, чийто пастири са се клели във вярност на Съветския Съюз, в която Евангелието не се познава, а обикновените миряни си мислят, че да си християнин значи да целучваш икони, да боядисваш яйца и да ядеш 7 ястия на бъдни вечер.

  Не казвам, че няма свестни свещеници. Но дървото се познава по плода, а плодът е доста лош. Можем до утре да си криказваме празнословията, че православието е единствено право, другото е "ерес" и всякакви други подобни измислици, обаче мъдростта се познава по делата си.

 95. 95 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  Сал царската дума /на Путин/ да излей, да видиш ти нашия св Синод ...

 96. 96 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Само да те попитам - кои църкви признаха "САМОСТОЯТЕЛНАТА УКРАИНСКА ЦЪРКВА"?
  —цитат от коментар 20 на Panda


  Ще го напиша, не за теб, а ЗА КОЛЕГИТЕ ФОРУМЦИ

  УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА ВИНАГИ СИ Е БИЛА САМОСТОЯТЕЛНА.

  Само за един период от време от преди около 2 века, Вселенската патриаршия
  е дала на Руската църква право на ВРЕМЕННО НАСТОЙНИЧЕСТВО
  ВЪРХУ УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА по причина войни и други извънредни обстоятелства
  Сега причините за това са отпаднали
  и с надлежния за това ТОМОС,
  Вселенската патриаршия ВЪЗВРЪЩА САМОСТОЯТЕЛНОСТТА НА УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА
  поради ненужността към днешна дата руското настойничество да продължи.
  ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ го е дал на Русия, ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ си го взема.......
  НЯМА КАНОН, който да изисква признаване от когото и да било.

 97. 97 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#96] от "Hawaii":

  Тъпчо,точно сега Укро псевдоцърквата не е самостоятелна,а е поделение на Вселенската...

  Sic transit gloria mundi
 98. 98 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 481 Любопитно

  До коментар [#86] от "lon01600906":
  Не пишете глупости! Къде видяхте,прочетохте и усетихте "злобеене"?!?
  Агностик съм,а агностик е човек, който не твърди, че има или няма Бог или богове. Агностицизмът е философско течение, което твърди, че не знаем каква точно е истината за Бог.
  Нещо против?

 99. 99 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#92] от "Родолюбец":

  Някакви факти имаш ли или доктора ти взе записките ?

  Sic transit gloria mundi
 100. 100 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#91] от "scott":


  Помъчих се ,но определено мисля,че даже и ти не знаеш каква ти е тезата и не можеш да формулираш!

  БПЦ може да съслужи само с канонични архиереи и свещеници,а не с непризнати и неканонични!
  Канонът забранява това-толкова е логично!
  Не използвай светски примери,те не са подходящи за описание на църковните отношения...

  Sic transit gloria mundi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK