Радан Кънев: "Демократична България" ще бъде големият победител на евроизборите
- Г-н Кънев, Изглеждаше, че сте се отказали, че стоите встрани от политиката и сте се отдали на писането. Какво Ви върна?


- Понякога се налага. В интерес на истината не бях така близо до активните политически процеси в последните месеци. Тази нова ситуация ме хваща със затрупано с документи бюро и е трудна задача да си вкарам адвокатския график в кампанията. Ситуацията, която се създаде при гласуването на пакет "Мобилност" и публичната атака, която се разгърна срещу Светослав Малинов за нещо, за което той не е виновен, но беше възприето силно негативно от обществото, доведе до тази рязка промяна в подреждането на листата на "Демократична България". Като заместник-председател на ДСБ и много активен застъпник на тази коалиция нямаше как да откажа.


- Заявихте, че интересът Ви е към вътрешната политика и не гоните "тлъста европейска заплата". Означава ли това, че ако спечелите депутатско място в европарламента, ще се откажете от него?


- Не. Не мога да направя такова нещо. Смятам, че би било изключително некоректен политически жест. Първо искам да подчертая, че листата на "Демократична България" ще е изключително отворена. Преференциите в тази листа, ще бъдат насърчени, а не забранени, както на други места, така че ще влязат хората с най-голяма подкрепа. Аз ще се боря за такава подкрепа. Казвам го изрично. Ще бъда част от това честно и приятелско състезание. Ако получа доверието на достатъчен брой избиратели, в което не се съмнявам изобщо, и нашата коалиция получи такова доверие, за да бъдем представени в европейски парламент, не мога да излъжа тези, които са гласували. Това не променя факта, че моите политически планове никога не са били краткосрочни и че смятам вътрешната политика в България за особено важна.


- Каква е крайната ви цел? Премиер?


- За извънпарламентарна формация, която на последните избори не е получила особено голяма подкрепа, е несериозно да си поставя такива цели. Но при всяко положение целта е създаване на една толкова сериозна, толкова устойчива алтернатива пред дясното, която да може да посрещне предизвикателствата пред края на управлението на Бойко Борисов. Този край може би е доста близо, може би не толкова, колкото се надяваме, но със сигурност не трябва да се допусне лява вълна, популистка вълна, антиевропейска вълна, всичко това, което БСП под ръководството на Нинова олицетворява, за да вземе властта. Пред последната година Нинова създаде антиевропейски, да не кажа на моменти сталинистки облик, на политическата формация, която оглавява.


Снимка от представянето на водачите на листата на "Демократична България". Стефан Тафров, Албена Симеонова, Светослав Малинов и Радан Кънев.

© Велко Ангелов

Снимка от представянето на водачите на листата на "Демократична България". Стефан Тафров, Албена Симеонова, Светослав Малинов и Радан Кънев.


- "Демократична България" все още не е де юре коалиция. Какви са отношенията в нея и Вашите с лидера на "Да, България" Христо Иванов?


- Отношенията са непознато добри в дългата ми практика. Занимавам се активно с политика от лятото на 2007 г. Първите ми важни политически задачи, възложени, парадоксално, от тогавашния столичен лидер на ДСБ Атанасов - днешен председател на партията, бяха свързани с коалиционните преговори за местните избори 2007 г. Това правя практически 12 години, в които 2/3 от времето ми е било свързано с обединението на това център-дясно пространство с тежки коалиционни взаимоотношения. Отговарял съм през годините за десетки, изкушавам се да кажа стотици, местни коалиции. Които пък са имали най-различни партньорства извън обичайното традиционно дясно. Толкова изчистени отношения, каквито има в момента и толкова малко конфликти не съм виждал. Доколкото не бях най-активната част в създаването на "Демократична България" и месеците след това, мога да кажа, че в известна степен това е и приятна изненада.


- Каква ще е кампанията Ви?


- Със сигурност много позитивна. Много умерена. Много извън мазните одрински борби, които наблюдаваме между БСП и ГЕРБ. Насочена към реалните правомощия на Европейския парламент и евродепутатите. Същевременно като първостепенна задача - към изграждане на тази силна и единна алтернатива на управлението на ГЕРБ, толкова необходима на вота на избирателите в центъра и дясното.


- Към ГЕРБ ще сте позитивни?


- Няма да бъда агресивен и нашата кампания няма да бъде агресивна. Ние толкова ясно сме казали какво мислим за управлението на ГЕРБ. Толкова откровено, изчистено, непоколебимо сме го критикували и продължаваме, че няма какво да доказваме. Агресията е за тези, които имат да доказват своята опозиционност. Например - БСП, депутатите й по всички важни въпроси са гласували заедно с ГЕРБ, за това имат нужда от кресчендо в момента, за да се покажат като опозиция. Ние нямаме такава нужда, нямаме такива комплекси. Важно е обаче да предложим алтернатива, защото нашата оценка за управлението на ГЕРБ е оценката на българските граждани. Какво представлява ГЕРБ? Те са новите комунисти в българската политика, достигнаха нива на политическа корупция, непознати дори по времето на тройната коалиция под патронажа на Ахмед Доган. Това го знаят всички българи. Но за да има ново управление, трябва някой друг да получи доверие. А доверие се получава със спокойствие, със сила, с увереност, с акъл ако щете.


- Кой е основният ви конкурент? Казахте, че не са мазни борби, но все пак е някаква борба. ГЕРБ или БСП?


- И ГЕРБ, и БСП са много важни конкуренти, защото електоратът, към който се стремим, гражданите, които първо искаме да убедим да гласуват на тези избори /защото не се гласува много на европейски избори/ и второ да гласуват за нас, имат две възможности. Първата е да останат вкъщи. Втората е да повярват на ГЕРБ, че това е европейското дясно на България. Мисля, че тази опасност с времето наистина отминава. Третата - да гласуват за БСП, просто за да махнат ГЕРБ. И аз чувам това по улиците и искам да се обърна, чрез вашата медия, която е много авторитетна в средите на активните хора, които търсят динамика в развитието на страната, които са проевропейски настроени, които ценят свободата и законността, и да кажа: Няма вариант една антиевропейска политическа сила с корупционната история на Българската комунистическа партия да бъде алтернатива на ГЕРБ. Трябва заедно да изградим тази алтернатива и тя не се казва БСП.

Радан Кънев

© Георги Кожухаров

Радан Кънев


- Един въпрос, който досега няма отговор: Към кое европейско семейство ще се присъедини представителят на "Демократична България", ако бъде избран?


- По отношение на мен, като водач на листа, като представител на ДСБ не може да има съмнение. Аз съм заместник-председател на партия, в чиито устав пише, че е член на ЕНП. На всичкото отгоре това е влязло в устава, докато съм бил председател, по мое предложение. Аз ще бъда евродепутат от Европейската народна партия. С колегите от "Да, България", които не членуват към момента в семейство, сме се разбрали да обсъдим след изборите. Вярвам, че те ще имат член на европейския парламент и прогнозата ми е, че аз и Стефан Тафров ше бъдем избрани и ще обсъдим този въпрос тогава заедно. И дай Боже да имаме обща позиция, която да е за работа за промяна на център-дясното в Европа. За участие в център-дясното, но и за неговата промяна спрямо модерните проблеми и разделения на европейския континент и европейските нации. Това, че сегашното ръководство на ЕНП мирише на мухъл, мисля, че го знаем всичките.


- Имате ли някакви идеологически различия, заедно ли ще правите кампанията си със Стефан Тафров?


- Със сигурност ще правим кампанията заедно и не просто физически заедно, но в името на общи цели. Нямаме никакви различия по отношение на това, какво трябва да правим в Европейския парламент. Няма да има различно гласуване, не защото сме се подписали на някакъв лист, а няма за какво да има. Познавам Стефан много отдавна, познавам го като експерт по външна политика, дипломат, убеден дипломат и човек, за който свободата е над всичко. Никога не съм видял да имаме принципни различия, включително и по досиетата, които в момента влизат в Европейския парламент и ще се разглеждат в следващия мандат. Не очаквам никакви различия, имам общи цели с всичките си колеги в листата на "Демократична България" и не смятам, че нашите идеологически различия са такива, че да бъдат опасни. Напротив, смятам че включително, когато говорим за "Зелените", нашите идеологически различия са такива, че да бъдем силни. Защото, когато човек си сложи идеологическите капаци и търси идеологическа чистота и еднородност, накрая стига до 3, до 2 процента. И аз съм играл този мач. имам тия спомени. Вижте Християндемократическия съюз в Германия. Да не би това да е идейно единна партия? Дори една партия с идейно по-ясна основа, каквато е АЛДЕ включва в себе си огромна палитра от откровено леви либерали, бих казал леви радикали, до такива от типа на Марк Руте в Холандия, който е по-десен примерно от Бойко Борисов. Няма начин да си силен, ако не търсиш начин как да обединиш енергията на мнозина в името на важни цели, запазвайки определени различия.

Радан Кънев

© Георги Кожухаров

Радан Кънев


И колко да са големи тези различия? На мен честно казано ми писна да слушам, че нашите "Зелени" били леви радикали. Ами не са. Първо половината идват от СДС биографично. Второ тези млади хора, които не са били никога в СДС и не ги интересува какво се е случило в миналото, те са в частния бизнес, те са в IT сектора, те са в тези динамични сектори, в които човек няма никаква причина да бъде икономически ляв. Те са по-скоро социално-либерално настроени хора. А да не би "Демократи за силна България", безспорно най-дясната част от "Демократична България" да не е партия с екологични традиции? В нашата Платформа на модерната десница, писана от десетина души, сред които имам честта да бъда, под прякото ръководство на Иван Костов в последната му година, като председател на партията, един от най-големите дялове е отделен на опазване на околната среда и на екологичната политика. Не познавам десебар, който да не се вълнува от съдбата на плажовете по Черноморието, който да не се вълнува от изсичането на горите, за съсипването на планините. Няма чак такива различия, това са измислени неща. Мен ме е страх, че в европейски контекст ние живеем малко в свят на измислени проблеми.


Къде е третият пол? Изпадам в емоция, защото много мразя, като гледам мошеници да се опитват да ме лъжат. Само, че има други неща. Има ли три честни съдебни инстанции за българските граждани? Няма. А третата възраст в България какви доходи има? Има ли три пъти на ден качествена храна за всяко българско семейство? Хора, които уж са с леви убеждения и би трябвало само за това да мислят, са тръгнали на кръстоносен поход срещу несъществуващото и създават фалшиви страхове и омраза.


- Да ви попитам за скандала "Новите апартаменти на властта". За какво е белег?


- Този скандал е адски многопластов. В него има много неща. Особено показателен е случаят с господин шефа на КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Бел. Авт.), защото в неговия случай се вижда как се създават напълно фалшиви административни структури с някаква цел, а не се прави елементарна имуществена проверка на хората, които ще ги оглавят. Защото, ако някой беше направил базова имуществена проверка и беше установил колко незаконни неща са извършени само по една имотна сделка, този човек нямаше как да бъде на позицията. Това показва първо развалата, упадъка на институциите. Тук отварям една скоба: По-голям символ на упадъка на институциите от избора на новия правосъден министър няма в България в последната една година. Има една друга гледна точка към скандала с апартаментите, която според мен е най-важна. Това е първият случай, в който ясно лъсна, че бруталното, отвратително презастрояване на столицата и големите градове не е пазарен проблем. Не е продукт на пазара, а напротив на недопустимото корупционно вмешателство на властта на пазара на строителство и имоти. Така че хората, които протестират с пълно право срещу съсипването на кварталите всеки ден и се чувстват безпомощни в тази битка, трябва да разберат, че не се борят с капитализма и свободния пазар. Те се борят със същото, с което се борим и ние, те се борят с корупцията.


- Да речем, че 27 май е минал. Какво следва за "Демократична България"? Ще търсите ли още партии за обединение? Ще се явите ли заедно на местните избори? Какъв е хоризонтът на тази коалиция?


- На 27 май "Демократична България" от извънпарламентарна коалиция, с не толкова светли перспективи, поне според социологические проучвания доскоро, ще бъде големият победител на българските европейски избори. Защото няма никакво съмнение, че ако ние вкараме двама души в Европейския парламент, това ще бъде истинска политическа победа. От много години, точно тези избиратели, които обичат Европа, искат Европа да е домът им, искат той да се казва Пазарджик, Павликени или София, тези хора имат нужда от победа. Имат нужда от добра новина. Добра новина в българската вътрешна политика не е имало много отдавна. И вярвам, че когато ние спечелим тази победа и когато дадем тази добра новина, "Демократична България" ще изглежда по един съвсем нов начин в очите на много широк кръг български граждани. Тя ще бъде алтернативата, която да изкорени мафиотския модел на ГЕРБ от основите му в местната власт, без да допусне червена карта на България след местните избори. И това ще бъде по-голямата победа. И едва тогава, ако говорим в смела перспектива, едва с вече здрави позиции в местната власт, ние трябва да седнем да мислим, дали коалиционно-организационната формула е достатъчна или трябва нещо по-амбициозно. Но нека началниците да вземат тези решения. На 27 май Христо и Атанас ще бъдат големи победители и тяхната дума ще се чува в българската политика по един съвсем нов и непознат начин.


- Доста оптимистично.


- Аз не влизам в кампания, за да бъда песимист. И не влизам в битка, за да губя. Не че не съм губил, но това не променя тактиката.


Радан Кънев е eдин от учредителите на партия Демократи за силна България, а от 2007 г. e и неин член. На 23 юни 2013 г. е избран от Националното събрание на ДСБ за председател до 2017 г., когато председател на партията става Атанас Атанасов. Депутат от "Реформаторския блок" в предишния парламент. Водач на листата на "Демократична България" за европейските избори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK