Иван Кръстев: След "Апартаментгейт" формулата на управлението трябва да се смени

Иван Кръстев: След "Апартаментгейт" формулата на управлението трябва да се смени


"Апартаментгейт" е онази точка, в която се пресичат малката и голямата корупция. И вече няма да бъдат толерирани неща, които хората доскоро приемаха. Това ми се вижда много важно развитие, казва политологът Иван Кръстев в интервю за Александър Андреев. Разговорът е публикуван под заглавието "ГЕРБ се чувстваше доста комфортно. Това ги направи нечувствителни".


Защо скандалът с недвижимите имоти в България вдигна такава огромна вълна от недоволство, дискусии и критики?


- Три са обясненията, според мен. Едното е, че има изтощаване на политическото управление на ГЕРБ, което беше видяно и преди това, но всеки тип недоволство винаги ескалира и търси израз през конкретен скандал. 10 години са дълго време в политиката, а последните 10 години в България безспорно бяха доминирани от ГЕРБ - дори когато партията не беше във властта. В този смисъл свършва някакъв цикъл в българската политика - и това беше една от структурните причини.
Втората е свързана с факта, че хората особено се вбесяват от онази корупция, която могат да си представят. Да откраднеш 10 милиона долара - това много малко българи могат да си го представят, те изобщо не могат да си представят как изглеждат 10 милиона долара. Но апартамент, кола – това са неща, които хората си представят.


Третата и най-важна причина, която ще има най-силен ефект върху бъдещето, е свързана с факта, че проблемът с апартаментите е онази точка, в която се пресичат малката и голямата корупция. Макар и не в такива пропорции, много българи в личния си живот са заобикаляли закона при покупката на апартаменти. Но за тях това е било "допустима" корупция. То е нормализирано, те го мислят не като корупция, а като оптимизация на собствените си доходи и възможности. И изведнъж сега разбират, че същото това нещо, обаче извършено от властта на съвсем друго равнище, всъщност е търговия с власт. Става дума за големи суми пари. И усещането им, че между малката и голяма корупция няма никаква връзка, изведнъж се оказва разрушено.


Сега обществото ще започна да се вглежда в имотите на хората във властта, а в резултат, между другото, ще стане много трудно да се излъчва каквото и да било следващо поколение от политически лидери. Всеки, който иска да влезе в политиката, ще трябва да си зададе въпроса: Как изглежда положението с моите апартаменти? Дали пък и аз не съм декларирал много по-ниска цена, за да платя по-ниски данъци? И занапред все по-трудно ще се намират хора, готови да влизат в политиката. Особено когато знаем, че сега по този начин ще бъдат преглеждани доходите не само на депутатите, но и на общинските съветници. И това дългосрочно ми се вижда и много важно развитие. Защото обикновено в повечето страни, когато хората искат да се занимават с политика, те живеят от първия ден на съзнателния си живот така, че да могат да участват в политиката.


Тоест, търсенето на министри и на депутати ще става все по-трудно, както видяхме с министъра на правосъдието?


- Много трудно. Защото вече няма да бъдат толерирани неща, които хората доскоро приемаха и толерираха. Просто те изведнъж разбраха, че върху основата на малката корупция, в която те самите участват, управляващите практикуват една много по-голяма корупция. Това е отговорът и на въпроса защо мнозина от атакуваните с обвинения, че са злоупотребили с позицията си на власт, отказваха да разберат къде е проблемът и през цялото време настояваха на законността на сключените сделки.


С две думи: един от големите проблеми на България е, че хората са чувствителни към корупцията, която води и до социални неравенства и до усещане за несправедливост, но всъщност са чувствителни предимно към корупцията на другите - и са супер толерантни към собствената си корупция, която е на ниско равнище и не е непременно свързана с власт. Те не се разпознават като корумпирани. Корупция - това са другите. И в този смисъл си мисля, че "Апартментгейт" е много важен момент в кризата на политическата ни система. Особено интересен е и фактът, че ГЕРБ се чувстваше доста комфортно по отношение както на съдебната власт, така и на медиите, че нямаше напрежение между различните власти и изпълнителната власт до голяма степен доминираше. А това ги направи нечувствителни – и ето какво се случи.


А обозрими ли са последствията за ГЕРБ и за г-н Борисов?


- Много е трудно да се прецени. По няколко причини. Първо: не е ясно кога и как ще се изразят тези последствия. Второ: не е ясно дали през следващите няколко месеца няма да се появят друг тип скандали. Защото скандален потенциал винаги съществува, но в зависимост от това какъв е скандалът, една или друга политическа сила печели. Например, ако изведнъж възникне нова криза с миграционен натиск по границата, "Апартаментгейт" ще изглежда по друг начин. Затова ми е много трудно да кажа какъв ще е ефектът, а и колегите социолози, които следят по-отблизо данните, са много предпазливи.


Но има ефект, който е дългосрочен, независимо от това, как ще завършат изборите. В някакъв смисъл формулата на сегашното управление ще трябва да бъде сменена: или ще бъде сменена от опозицията, или ще бъде сменена от ГЕРБ. Защото има някакво изчерпване и аз мисля, че поне що се отнася до министър-председателя, на него това му е пределно ясно.


И още: много се повтаря, че в страната няма алтернатива, че БСП не може да бъде алтернатива. Но това не е вярно. В страната има алтернатива. Въпросът е дали е добра тази алтернатива.


През последните година-две, особено след избирането на г-жа Нинова, БСП се препозиционира. Те търсят друга политическа идентичност. Неслучайно се появиха и всички тези приказки за излизане от ПЕС. БСП вече търси своята позиция като национално-консервативна политическа формация, която обаче в икономически план е готова да следва много по-леви политики. И тя е в момента много по-евроскептичната партия в България – нещо, което не беше характерно за социалистическата партия в предишен период.


Тоест, проблемът не е, че няма алтернативи на управлението на ГЕРБ. Проблемът е, че алтернативата на ГЕРБ, поне за момента, изглежда много по-евроскептична от сегашната управляваща партия.


Какво означава всичко това точно преди Европейските избори?


- През последната седмица имах възможност да наблюдавам внимателно данните от голямото социологическо изследване, поръчано от Европейския съвет за външна политика и осъществено от британската агенция you.gov. По отношение на европейските избори има няколко мита, които човек си заслужава да огледа по-внимателно.


Единият е, че когато се говори за Европа, почти всички коментатори си представят процесите в Европа по аналогия с онова, което се случва в САЩ и Великобритания: голяма поляризация, всеки си стои в неговата медийна среда, никой не е готов да чуе другия, гласоподавателят не е готов да смени вота си, независимо от това какво върши неговата политическа сила. В момента, в който човек анализира данните, този тип описание се оказва донякъде вярно за страни като Полша, но като цяло в Европа наблюдаваме нещо напълно различно.


Спомням си от една книжка, която съм чел като дете, как Лорд Не-знам-си-кой-си скочил на коня и бясно препуснал във всички посоки едновременно. Така изглежда европейският гласоподавател в повечето страни днес. Почти половината от хората, които са решили да гласуват, още не знаят за кого ще гласуват. Изведнъж се оказва, че най-лошо пазената граница в Европа е тази между популистките партии и системните партии.


Тоест, не географска, а политическа граница.


- Точно така: политически граници. Което е много интересно. Хората непрекъснато ги прескачат и в двете посоки. Така че всъщност една от особеностите на тези европейски избори е, че до последния момент ние не можем да прогнозираме как ще изглеждат резултатите, именно поради тази особена обърканост. Избирателят от една страна е объркан, от друга иска промяна, но не е знае къде ще намери тази промяна.


Заблуда е и друго: че изборите са разделителна линия между проевропейски настроените полици, от една страна, и националистите, от друга. И че тези два блока са много ясно очертани, че проевропейските политици харесват ЕС, а националистите не го харесват. Във Франция привържениците на Макрон са с най-голяма степен на недоволство от ЕС. Те не харесват ЕС такъв, какъвто е – искат го такъв, какъвто би могъл да бъде, или поне какъвто Макрон им обещава, че може да го направи.


На въпросите: "Мислите ли че ЕС работи? Мислите ли, че националната държава работи?" най-голямата група отговаря, че и двете не работят. Според мен, нещо много важно се е променило в Европа. ЕС е проект, създаден от общества, които се страхуват от своето минало: фашизъм, комунизъм, световните войни В основата на всичко е съзнанието, че има едно страшно минало, което не бива да се повтаря и затова ние сме обединени от едно бъдеще, което можем да изградим заедно.


А сега?


- През последните 10 години все повече общества се страхуват от бъдещето. Те се страхуват от бъдещето по различни причини. Демографска: Европа застарява, в света ще има все по-малко европейци. Технологическа: Хората много трудно могат да си представят един свят, населен с роботи. Екологическа: Как ще изглежда Земята след 15 или 20 години? Тоест, възниква един избирател, който мечтае не за бъдещето, а за миналото.


Парадоксално, но единственият голям въпрос сякаш гласи: Къде точно да се върнем, в кое минало? Кой е най-прекрасният период, в който сме живели преди? За мен това са трите характеристики на днешния избирател: той е объркан, той пробва различни опции, защото иска промяна, но когато мисли за тази промяна, той мисли много повече за миналото, отколкото за бъдещето.


Вие бяхте член на делегацията на германския президент, която беше в България два дни. Ако трябва да извадим най-важното пред скоби – кое ще бъде то?


- Самият факт, че германският президент решава да посети България два месеца преди изборите, е много силен сигнал: Германия си дава сметка, че отношенията между центъра и периферията са променени, че има криза и част от тази криза е свързана с голямото движение на хора, със загубата на население в част от периферните страни, че икономическият модел, който действаше в тези страни, до голяма степен е изчерпан.


Според моето усещане, тези политически лидери за първи път идват с усещането, че не разбират какво се случва в нашите страни. Досега те обикновено идваха в Източна Европа с идеята, че добре знаят какво трябва да се случи – и логично не бяха особено любопитни какво всъщност се случва. Може би това е персонална характеристика на германския президент, но на мен ми направи впечатление огромното му любопитство и интерес да разбере какво се случва, да си представи защо българите мислят за Европа, преживяват Европа по един или друг начин.


По време на срещите доминираше и въпросът дали новият завод на "Фолксваген" ще дойде в България. Това също е многозначително, защото илюстрира една от илюзиите на българското общество: че германските президенти решават къде ще бъдат заводите на германските компании


Може би българите го мислят по някаква аналогия...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Ами, кажете я най-сетне тази формула.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  "Дали пък и аз не съм декларирал много по-ниска цена, за да платя по-ниски данъци? И занапред все по-трудно ще се намират хора, готови да влизат в политиката. Особено когато знаем, че сега по този начин ще бъдат преглеждани доходите не само на депутатите, но и на общинските съветници."


  Точно тава си помислих преди дни. И ще има ли "чисти" кандидат политици, вкл. и техните близки роднини, от тази гледна точка?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  "формулата на управлението трябва да се смени"

  Три пъти изчетох много внимателно текста и никъде не видях нова формула за управление.

 6. 6 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 224 Неутрално

  "формулата на управлението трябва да се смени"Три пъти изчетох много внимателно текста и никъде не видях нова формула за управление.
  —цитат от коментар 5 на palav_nik


  Такова внушение целят "независимите" журналисти.

 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Иван Кръстев кои го държи?

  на чия ясла е последните 20 години?
  какви задачи са поставени от господарите му?

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Преди 30 години много харесвах този момък, но от тогава много вода изтече, а момъкът заживя с орлите. Да е жив и здрав, не му вярвам въобще...

 9. 9 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Александър Андреев е така наречения "журналист"

  и за него:
  1. в кои го държи?
  2. какви задачи са поставени от господарите му?

 10. 10 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Не формулата на управлението, а формулата на управляването на придобивките от управлението трябва да се смени.
  Пустите апартаменти трудно се укриват, и не са анонимни.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Абе, близо 50 години сапиенсът стоеше мирно и кротко и само роптаеше под сурдинка, та сега какво да се случи? Имаше два повратни момента, за да се измете комунистическата мафия - 1989 и 1996. Нито в едната, нито в другата година се случи окончателно. За това сега се чудим, откъде се пръкнаха грабливите милиционери, ами това е нереформираната комунистическа партия на средно ниво. Такива като ББ, страдащия от слабоумие ЦЦ, недоразумения като Кирилов и т.н.
  Да не забравяме в суматохата и БКП, които са основните виновници.
  Формулата е една - естествена смяна на поколенията и да стискаве палци тази система да не се възпроизвежда още сто години. Не виждам активната възрастова група -20 30-40 годишни да се напрягат да сменят системата.
  Исторически електоратът не е способен да извърши никакви промени и затова тази политическа система ще се възпроизвежда до откат. Има там някакви битови забавления, леки псувни за апартаментите, салатка, ракийка и ценностната решетка не подлежи на размърдване.

 12. 12 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3758 Весело

  И как да се смени - от ГЕРБ, та на БСП. Това са просто 2 различни метастази на родната им майка - БКП.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 13. 13 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "формулата на управлението трябва да се смени"Три пъти изчетох много внимателно текста и никъде не видях нова формула за управление.
  —цитат от коментар 5 на palav_nik


  Не си видял щот не ти изнася да видиш, че системата бочко, цвъчко, суджуци, апартаменти се провали тотално. Логически новата формула за управление ще бъде без горните особености.

 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Преди 30 години много харесвах този момък, но от тогава много вода изтече, а момъкът заживя с орлите. Да е жив и здрав, не му вярвам въобще...
  —цитат от коментар 8 на ju.li


  последно четох за Кръстев че е изтеглен на отговорна работа в Виена.
  Кои го храни там не се казва, това е определящото тук - на чия ясла е.

  Имаше осветена една негова среща с Навални в Москва:
  Руската пропаганда критикува посещение на Иван Кръстев в Москва
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/28/2732078_ruskata_propaganda_kritikuva_poseshtenie_na_ivan/

  Навални между другото има структура същото име като тои фонд дето напраши разкритията за апартманетите на Цветанов - Антикорупционен фонд

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2552 Разстроено


  Като си помисля, че и Иван Кръстев, и Бойко Борисов са родени в България и си спомням възклицанието на Алеко Константинов: "Нали си вездъсъщ, Господи!"

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSS":

  Много плюсове имаш от мен. Уви, късно е

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Ами, кажете я най-сетне тази формула.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Кой да ни я каже? Сами трябва да я намерим. Като начало - на тези избори - за "Демократична България". Поне ще покажем, че сме готови да я търсим.

 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Не я ли знаете-Орешарската формула?За нея говори Кръстев?Вие пак помагате на БСП,после ще се правите на неразбрали пак.

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Формулата на управлението си има строга йерархия, в която на върха е ГРУ, отдолу е генерал-губернаторът Решетников като упълномощено лице да взема оперативните решения за България, отдолу са подотчетните му лица - няколко властови центъра от бивши мутри и ченгета, които по времето на Борисов живеят в мир и хармония, защото има хляб за всички. Те излъчват и политическите лица, които виждаме в партийния живот. Под тях са финансови и хазартни конгломерати като ПИБ, ТИМ, Лев Инс, Еврофутбол. Отдолу са купените медийни магнати и магнатчета като Пеевски, Блъсков, сега и Домусчиев, които имат важната задача да преторяват мозъците на раята с прясна дярия от фалшиви новини и конспирации. Източник на финансиране на тази добре смазана машина са нашите данъци, под формата на бюджетни кражби и влошеният стандарт на живот, тъй като кражбите засягат инфраструктура и обществени системи.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Много добър анализ за дребните и големите кражби. Това е и основната причина да сме толерантни към големите крадци, просто крадливостта е дълбоко страснала с националния ни манталитет. Крадем от съседа, от работодателя, от най-блзките си, крадем работно време, крадем всичко. Крадем за да се почувстваме добре! Представете си една седмица в България в която никой нищо няма да открадне? Загубите от депресирани хора ще подминат сто пъти загубите от кражбите!

 22. 22 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  Включи и себе си!

 23. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Иван Кръстев кои го държи?на чия ясла е последните 20 години?какви задачи са поставени от господарите му?
  —цитат от коментар 7 на WWW


  Русиянец, може ли да си толкова загубен и да не знаеш, че господарят на Иван Кръстев е Путин?

 24. 24 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  Понеже виждам недоумение в редиците на непросветените в тайните на умнокрасивицизъма люде ето я и Формулата:

  - Свети Бойкики Султан
  - Свети Женераль Велик Прокурор
  - Свети Раданча Велик Кадия
  - Справедливите присъди гарантирани от това свято разделение на властите се изпълняват на стадиона от отрядите дълбоко емпатични умнокрасиви хуманисти от форумето начело със Ступида и се преразказват в детайли от Дойче Веле и присъдружните рупори на Справедливостта за радост на умнокрасивите трудящи се и ужас на мерзките врагове на умнокрасивицизъма.

  Ей така шъ съ управи най-накрая kleta majka Balgariq

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 25. 25 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Решетника активира цялата пета колона

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  последно четох за Кръстев че е изтеглен на отговорна работа в Виена.
  Кои го храни там не се казва, това е определящото тук - на чия ясла е.

  Голямата тайна -- личен избраник на дедо Шори.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#24] от "Saint of Me":

  Яко!
  ++++++++++++++++

 28. 28 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Не знам, Иване. Живеем в България. Тук всичко е буря в чаша с вода.

 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  Точно и ясно.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Илюзии, илюзии от еднокнижници с бухалки.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  ...и по двата диагонала му прочетох глупостите на това момче....странно...защо ги пише, за кого ги пише, кой ли ги чете така, че да ги приема за манифест, "правилни пътеки"...много ниско ниво и без познаване на нещата, просто много СЛАБО....а ако искаш да внушаваш, манипулираш, трябва да си много висока класа....)))))

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Понеже виждам недоумение в редиците на непросветените в тайните на умнокрасивицизъма люде ето я и Формулата:- Свети Бойкики Султан- Свети Женераль Велик Прокурор- Свети Раданча Велик Кадия- Справедливите присъди гарантирани от това свято разделение на властите се изпълняват на стадиона от отрядите дълбоко емпатични умнокрасиви хуманисти от форумето начело със Ступида и се преразказват в детайли от Дойче Веле и присъдружните рупори на Справедливостта за радост на умнокрасивите трудящи се и ужас на мерзките врагове на умнокрасивицизъма.Ей така шъ съ управи най-накрая kleta majka Balgariq
  —цитат от коментар 24 на Saint of Me


  Не сте единственият, който изгубва остроумието си, когато премине към изпълнение на непосредствените си задачи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  Да ти кажа хич...ама хич не съм съгласен.....мноооого грешиш....!!!!!

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#24] от "Saint of Me":

  Защо ни занимаваш с някакви, неясни разсъждения и предположения, които приписваш на хора, които не познаваш и нямаш нищо общо с тях?!?
  Защо не се концентрираш да ни обясниш, докъде ни докара вождът от Банкя? Говори ни, за неговите успехи. Къде е България на картата на Европа и в класациите, които измерват стандарта и доходите?!?
  Пък, ако някой ден Радан, Женераль Атанасов или Ристю вземат властта, тогава да ги обсъждаме. Иначе приличаш на отчаян милиционер, дето се чуди с какво да ни отвлича вниманието от, поредната тъпа издънка на ГЕРБ...!

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много добър анализ за дребните и големите кражби.
  —цитат от коментар 21 на Таралеж

  Това добре шефе, ама къде беше Иван Кръстевич, когато седеше на масата от дясната страна на Путин на безброй много пирове в болшевишката страпия?
  След като Путин анексира Крим, Кръстевич присъства на още едно-две пиршества докато се усети накъде духа вятъра. Същото и с корупцията - беше с ГЕРБ, след това видя накъде вее вятъра и пак смени посоката....

 36. 36 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Сега формулата е:

  В х Д = (К + Б),

  където
  В = власт
  Д= далавера
  К= Корупция
  Б= беззаконие

 37. 37 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Не е вярно, че "....са дебили", но че са прости - прости са. Какво друго да произлезе от такъв "материал"? Та какви нови "формули" и нови пет гроша?

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Тя формулата и да смени, следващите ще се корумпират още по-бързо :)

  Трябва системата из основи да се промени.

 39. 39 Профил на est17552730
  est17552730
  Рейтинг: 8 Неутрално
 40. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Айде и синът на Йото Кръстев се изока. Пак от Дойче веле.
  Не ви ли стана ясно, че всичко това е от пропагандната машина на Луканов и Сорос, д0оговорът между които е от първите гранд корупции у нас. Да, именно гранд корупции. Луканов осигури предимства на Сорос, той пък осигури топли местенца за сите лукановчета.

  "Между новата партия КОД – Консервативно обединение на десницата и началото на ДСБ има доста прилики, но между сегашната ДСБ и моята партия разликите са огромни. Дясното беше подменено през прехода от либералното до невъзможност да защитава държавата. Беше излъгано да защитава глобализацията. Целият преход мина под знамето на партийния актив на БКП, те превърнаха прехода в мутренски, а децата на номенклатурата днес да са деца на големи предприемачи. Това обяви по bТВ бившият здравен министър Петър Москов, който скъса с ДСБ и тази седмица обяви началото на нова консервативна партия. …“
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/moskov-razlikata-mezhdu-men-i-radan-e-che-az-zashtitavam-konservativni-pozitsii-a-toy-zeleniya-ekstremizam

 41. 41 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  До коментар [#34] от "tww09306483":

  "Къде е България"

  Принуждава западни корпоративни картели да мачкат конкуренцията на български фирми с нарочно законодателство.

  Not bad

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 42. 42 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Абе, близо 50 години сапиенсът стоеше мирно и кротко и само роптаеше под сурдинка, та сега какво да се случи? Имаше два повратни момента, за да се измете комунистическата мафия - 1989 и 1996. Нито в едната, нито в другата година се случи окончателно. ...
  —цитат от коментар 11 на SSS

  До коментар [#11] от "SSS":

  Пропускане на първия исторически шанс за лустрация
  Цялостен законопроект за декомунизация е предложен от СДС в последните месеци от съществуването на правителството на Филип Димитров през 1992 г. Срещу него се обявява тогавашният президент Желю Желев (СДС), който е във влошени отношения с правителството и СДС. Проектът предвижда ограничения на заемане на ръководна длъжност в изпълнителната власт и в предприятията с над 30 процента държавно участие, в държавните медии и в организации на бюджетна издръжка за следните лица:
  ● кадрови служители и сътрудници на ДС;
  ● секретари на първични партийни организации на БКП;
  ● номенклатурни кадри от апарата на ЦК на БКП, ОФ, ДКМС и БЗНС;
  ● участници в т. нар. „възродителен процес“;
  ● преподавателите и учителите в АОНСУ, школите на ЦК на БКП и КПСС и в учебните заведения на КГБ.
  Законопроектът не е приет и така е пропуснат един от историческите моменти за приложението на законодателство с такъв дух.

  Пропускане на втория исторически момент от СДС
  Въпросът за прилагането на лустрация става актуален след катастрофалното управление на БСП и кабинета Виденов, довело отново България до тежка икономическа криза. На власт идва мнозинството на Обединените демократични сили през 1997 г. Тогава коалиционният партньор на СДС Народен съюз внася в парламента законопроект за ограничения при заемане на ръководни длъжности в България. Вносителите се мотивират именно с препоръките на Резолюция 1096 на ПАСЕ.
  Двата основни центъра на властта в лицето на премиерът Иван Костов и президента Петър Стоянов обаче не подкрепят идеята. „Не мисля, че законът ще има оздравителен ефект за българското общество. Ние вече сме седем години след 10 ноември. Не можем непрекъснато да се озъртаме назад и не може да се движим бързо напред, носейки като раница непрекъснато на гърба си сенките от миналото“, заявява Петър Стоянов. Иван Костов посочва, че проектът е закъснял – „един такъв закон ще засегне съвсем малък брой хора“. Историята днес показва, че и двамата са допуснали стратегическа грешка и СДС като политическа сила за втори път пропуска историческия шанс да проведе декомунизационната политика докрай, прилагайки лустрацията в България."
  http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79 :2011-02-01-00-13-56&catid=37&Itemid=49

 43. 43 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Човекът доста ясно е казал за новата формула - или нов вариант на ГЕРБ, с по-малко зацапани или поне по-предпазливи и хитри фронтмени (на заден план същата воня), или реформираната БСП - реформирана от Нинова да стане анти-европейска (хамстерът поне напираше за европейска кариера, а не само за руски комисионни).
  Откъдето и да го погледнеш - все зле.
  Разочарован съм от гербаджийските тролове - да бяхте поне прочели текста, преди да наскачате на Иван Кръстев. Човекът показва, че сме дотам закъсали, че вие ще сте по-добрата алтернатива при новата формула.
  Честно казано се надявах ситуацията да не е толкова безнадеждна.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 44. 44 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  До коментар [#32] от "zyb18561487":

  Така е, треперят ми мазните пръстчета когато от mafiqta ми четат тлъст хонорар за да лискам с кофата върху фотоните чиста надежда да съ управим излъчвана ексклузивно от ТРИУМНОКРАСИВИУМА

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1513 Весело

  До коментар [#7] от "WWW":

  Дежурният ти въпрос отново. Аз вече незнам колко пъти съм ти казвал. Има гугъл, има други опции за интернет търсене. Ще намериш инфо. Или си наистина глупав до безобразие, или си пълен мурзилажо-силажник чиято функция е да се опитва да всява съмнения у форумците.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 46. 46 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Ей, сега ще я сменя аз, само да се обуя.

 47. 47 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Не формулата на управлението, а формулата на управляването на придобивките от управлението трябва да се смени.Пустите апартаменти трудно се укриват, и не са анонимни.
  —цитат от коментар 10 на Суджук Герберите


  Така е, виж, покупка на пристанище, ТЕЦ и Сараи се крият, много лесно, та даже никой не разбра.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 48. 48 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Кръстев е човекът на Путин в либерасткия сектор. Не случайно е единственият българин , канен редовно на Путинските идеологическо- стратегически сбирки . Кръстев трябва да осигурява топлата връзка на Путин с неомарксисткия Брюксел . не случайно повтарям, че путинизмът и меркелизмът са скачени съдове, помагат си , когато е нужно, макар че имат една и съща цел, но различна методология.

 49. 49 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  И тук вкиснати герберастчета. Кеф, кеф, кеф!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Формулата на управлението ще може да се промени едва тогава, когато се появи реална алтернатива на ГЕРБ, която да не е подвластна на сегашните кукловоди.

 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3758 Любопитно

  До коментар [#19] от "yanne":

  И каква е разликата с Орешака?
  Кога ще има наказани за КТБ? Май пак поточе искате да строите, БелЯне продължава да плаща данък на Кремъл. Като ви слуша човек гербаджиите ще си каже, че Баце е с нещо различен от куклата Орешарски? Ами не е, всички са на управление от Решетников.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Не си видял щот не ти изнася да видиш, че системата бочко, цвъчко, суджуци, апартаменти се провали тотално. Логически новата формула за управление ще бъде без горните особености.
  —цитат от коментар 13 на von_seeckt


  Предполагам, че формулата Нинова, Доган, Пеевски ти допада повече.

 54. 54 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 678 Неутрално

  "Но за тях това е било "допустима" корупция. То е нормализирано, те го мислят не като корупция"

  Е не! Как аз мога да си изповядам сделките на реална цена, а те не могат!
  Кръстев, не говори за всички българи! Два апартамента имам! И двата са изповяданио на реална цена! Един съм продал - и той е на реална цена!
  Айде у ляво! А за президентчето никой не говори в тоя сайт май!

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  За мен е интересна следната формулировка за БСП:
  "БСП се препозиционира. Те търсят друга политическа идентичност. Неслучайно се появиха и всички тези приказки за излизане от ПЕС. БСП вече търси своята позиция като национално-консервативна политическа формация, която обаче в икономически план е готова да следва много по-леви политики. И тя е в момента много по-евроскептичната партия в България – нещо, което не беше характерно за социалистическата партия в предишен период."
  Интересното е как една "национално-консервативна политическа формация" ще " в икономически план е готова да следва много по-леви политики"? Какво би било значението на тези "много по-леви икономически политики" в България? Има го един недоизказан елемент който е хубаво да се разясни, дали е тенденция към национализация на приватизирани мощности или на приватизация на останалите държавни ресурси?

 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Любопитно

  До коментар [#55] от "daskal1":

  И какво те учудва по конкретно?
  Ако БСП превърне това в реалност..... ще е за пръв път в историята.
  Ляв национал консерватизъм...... това ли имаш предвид?

  Bukalemun
 57. 57 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Кръстев е човекът на Путин в либерасткия сектор. Не случайно е единственият българин , канен редовно на Путинските идеологическо- стратегически сбирки . Кръстев трябва да осигурява топлата връзка на Путин с неомарксисткия Брюксел . не случайно повтарям, че путинизмът и меркелизмът са скачени съдове, помагат си , когато е нужно, макар че имат една и съща цел, но различна методология.
  —цитат от коментар 48 на faeton.  Много добър анализ за дребните и големите кражби.
  —цитат от коментар 21 на Таралеж

  Това добре шефе, ама къде беше Иван Кръстевич, когато седеше на масата от дясната страна на Путин на безброй много пирове в болшевишката страпия?
  След като Путин анексира Крим, Кръстевич присъства на още едно-две пиршества докато се усети накъде духа вятъра. Същото и с корупцията - беше с ГЕРБ, след това видя накъде вее вятъра и пак смени посоката....
  —цитат от коментар 35 на Coldplay


  Точно така, това и обяснява защо най-големите фенове на Кръстевич са путинофили и неомарксисти, бивши комунисти.

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 58. 58 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  " . БСП вече търси своята позиция като национално-консервативна политическа формация, "

  Кръстев е попрочел и прихванал нещо от това , което повтаряме отдавна , ама не е доразбрал напълно ! БСП - Нинова е неосталинистка консервативна партия и няма нищо общо идеологически с БСП- Станишев , които са необолшевики и много близко до неомарксистите на Меркел и ЕНП.

  Тук Кръстев прави едно невярно и подло внушение , като причислява БСП - Нинова към национално консервативните демократични партии .

  Неосталинистите са путинисти. Техен лидер е Путин и стремежът им е към Евразия.
  Консервативните демократи са убедени европейци, те искат да спрат разрухата на Европа , причинена от Меркел .

  Разлика до небето.

  Но пак казвам- Кръстев е човекът на Путин, всяка негова дума е отрова !

 59. 59 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  По-скоро нови заеми и данъци, от които традиционните 10% - ако олигарси и приятели и приятели на приятелите оставят и толкова - да отиват за пенсионери и малко нещо здравеопазване (електоратът на БСП не се вълнува от образование, освен може би да се въведат пак униформи за учениците, но това ще е малко отгоре дори за Нинова. Макар че знае ли човек, Каракачанов говореше за връщане на казармата).

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#58] от "faeton.":

  Благодаря за мнението, с резервации за последното изречение - просто нямам възможността да правя такива сумарни заключения :-)

 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Много добър анализ на Кръстев. Направил е доста болезнена дисекция и на българския манталитет/касаещ корупцията/ и на спешната необходимост от промяна.
  Но...аз оставам скептична. Бих попитала г-н Кръстев как би анализирал характера на българския преход. Липсата на воля за лустрация, приватизацията която превърна шепа хора от бившаъта номенклатура в новите капиталисти...и още много, но не ми се занимава с негативизми повече.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Ети, колегата в # 58 е дала едно доста принципна категоризация на политиеската динамика в БСП, която отговаря и на твоя въпрос. Както виждаш не е толкова просто.
  Разликата между неомарксизъм и ретрограден сталински болшевизъм е принципна. Доста западни демокрации възприемат отделни позиции на неомарксизма, но в никакъв случай на сталинизма и по-специално на икономическия волунтаризъм в него (в смисъла на водещата роля на политиката над икономиката).
  Звучи ли познато?

 63. 63 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#58] от "faeton.":

  "Но пак казвам- Кръстев е човекът на Путин, всяка негова дума е отрова "
  Грешиш и то много. Досега прочето поне пет статии от различни години, касаещи отношението/анализа на Кръстев към Кремъл и политиката му. Грешиш.
  Прочетох ги, защото и аз имах съмнения.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  Какво би било значението на тези "много по-леви икономически политики" в България? Има го един недоизказан елемент....
  ========
  Каквото и да е, БСП вече не може да рискува.... да върви по течението на текущите Гео политики......
  Ако иска да оцелее, ще трябва да предприеме нещо ново или радикално.
  Все пак е столетница....

  Bukalemun
 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#59] от "espresso":

  Аз лично бих се страхувал от коментирания от мен в #62 т.н. "икономически волунтаризъм", който може да включва изброените от Вас моменти на задължителни отчисления за сметка на ограничаване на свободната бизнес инициатива.

 66. 66 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  " И тя/ БСП / е в момента много по-евроскептичната партия в България – нещо, което не беше характерно за социалистическата партия в предишен период.

  Всички български партии, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ , са или меркелистки или путинистки.
  Управляващите в момента са сплав от меркелисти и путинисти.
  БСП също са сплав от меркелисти и путинисти.

  По отношение на ОСНОВНАТА ТАЗДЕЛИТЕЛНА ЛИНИЯ в Свободния свят , всички наши партии са от ЕДНАТА страна .

  Тънка манипулация опитва Кръстев , личи си кремълската закалка, но хората вече се усетиха !

  ЕДИН ВИД - БСП- Нинова не е това БСП, което беше ! Хахаха ! А кое БСП беше?
  На Станишев , бореца за " европейски ценности "- глобализъм, джендъризъм, либерастия толерастия, , затоплизъм, феминизъм, мултикултуризъм, релативизъм, ислямизъм- раковите метастази на неомарсистите .

 67. 67 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  ,,.....една от илюзиите на българското общество: че германските президенти решават къде ще бъдат заводите на германските компании,,

  Ми да, общество 45 години тъпкано и му внушавано, че държавата решава къде какво да стане. И сега той Българинът не може да се освободи от това чувство и като види как частна фирма решава как на кого и на какви цени да продаде своята продукция, или пък самата тя, фирмата да се продаде на някого почва да философствува, че държавата трябва да се намеси в делата на частника. Ми нали за това сме избрали демокрацията, държавата все по малко да се намесва в частните дела

 68. 68 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#42] от "plebs":

  Точно по този казус бих искала Кръстев да напише анализ. Защото има неща, които трябва поне да се проанализират, за да станат ясни на обществото. Не говоря за съд и присъди. Говоря за една също болезнена дисекция. Защото и сега, 30 години почти след началото на прехода постоянно изскачат нови и нови разкрития за личности, заемащи отговорни длъжности и осветени като ДС служители на БКП.
  Това е токсично.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 69. 69 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Корупция (на латински: corrumpo – покварявам, развращавам, развалям) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно – поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт.

  Не знам каква е тази "малка корупция", за която говори Кръстев?!
  За да си корумпиран, трябва да си на обществена служба! Да декларираш имущество на занижени цени, за да плащаш по-малки такси или данъци е съвсем друго нещо, което българинът си мисли за тарикатлък, но което представлява престъпление, но не е форма на корупция, защото няма как да е...
  А в някои случаи, декларирането на недвижимо имущество на по-ниска цена е направо във вреда на купувача, например в случая със съпругата на Панов - няма логика да го е направила, защото ще изгуби доста пари като приспадне по-малко данъчен кредит,
  при положение, че го е купила през фирмата си. Има логика да се прави, ако беше продавач, защото тогава трябва да плати ДДС за апартамента. В случая, бъдещата госпожа Панова си е приспаднала ДДС-то на апартамента от дължимите данъци и хипотезата, че прикрива с ниска цена е малоумна и може да хрумне само на изкукали гербери и техните тъпи тролове.

 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#53] от "atmanpg":

  Това са, едни и същи формули.

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#66] от "faeton.":

  Ти имаш ли афинитет към някоя от съществуващите над 200 партии в България? Въпросът ми не е закачка.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 72. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#67] от "сидер":

  Ти пък, каква демокрация си избрал? В която, министър-председателят получава СМС-и от ВСС....? :)

  Бивш tww09306483.
 73. 73 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 271 Весело

  Когато този американо - българАНски тинк-танкист донесе инструкцията от Рокфелер плаза да се издигне втора кандидатура на България - Кри-Сталин-Ка и Борисов коленопреклонно се подчини - нямаше проблем с дефектите на управлението ;)

   А глупостта с "малката и голямата корупция" си е най-откровено плагиатство от Кънчев и Райчев.
  Точно на финала на социализЪма те издадоха една книжчица Малката правда със същата теза :)

   Ама Ванчо разчита на къса памет, види се :)

   Нито думичка от баш умника на не0либералите кой даде залповете за аферата с апартаментите .

  Как кой ?
  Свободна Европа и други медии спонсорирани от Държавния департамент , ЦРУ и съмнителни фондации заети да фалшифицират историята ни.

  Не може да е амнезия на Ванчо , нали ?
  Нещо друго ще е :)

  Просто Кръстев е командирован от САЩ да налива масло в огъня.

  Някои вагабонти в САЩ искат по-услужливи колониални администратори.

  Трудно ми е да си го представя, но ....

  Ами - да - още не сме платили годишния васален данък чрез мръсната тръжна процедура с изтребителите.

  Каква наглост, а ;) ?

 74. 74 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 271 Весело

  Да не се прехласваме пред поредната операция на американските служби срещу България! И техните българАНски помагачи и ятаци!

  Не може да не сте информирани ,че повечето американски спец служби са в блока срещу Тръмп, нали ?

  Явно някой геостратег или просто водещ офицер ( на Цветанов или друг от Легиона) е взел решение да ускори някой процес.
  Или му е било наредено !

  С наличната ми информация не мога да посоча с достатъчно висока стешен на вероятност каква цел имат с тази операция Апартаментгейт

  Възможностите са предостатъчно - ускоряване плащането на васалния данък към Империята чрез мръсния търг за изтребителите и/или увеличаване броя на окупационните военни бази на САЩ в България , било още пушечно месо или нещо друго, за което още не знаем.
  Свободна Европа , Бивол и всякакви медии , НПО-та и прочие продажници,на хранилка към Държавния департамент подеха канонадата срещу ГЕРБ.
  Хем Цветанов беше на пореден инструктаж при Началниците му / работодателите му в САЩ :)

  Имаме предостатъчно основания да сме изключително недоволни от престъпленията на Шайката , но няма ли да проявим и малко здрав разум и да не обслужваме планове на Империята ?!

  Ако сме още малко по-умни - бихме могли дори да използваме енергията на Империята в наша полза.
  Включително и за нужни промени в България.
  Но ще си дадем подобна възможност само ако сме наясно какво именно ни е нужно тук и сега.
  А за да сме достатъчно наясно в динамичен режим - налага се да си върнем концептуалната власт - в наши ръце.
  Която ни беше изтръгната в началото на Прехода към небитието.


  Възвръщането на концептуалната власт е твърде нетривиална задача.
  Ще е нужно много мъдрост , търпение и сътрудничество между подходящите Българи :)

 75. 75 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 271 Весело

  До коментар [#58] от "faeton.":

  без да искате сте се натъкнали на златна мина ;)

  просто не0либерализмът на Кръстев е продължение на болшевизма , нацизма и цционизма в информационното общество

  Тази човеконенавистна идеология е взела всичко най-долно от изброените три и е добавило високите технологии в служба на поробването на човечествтото - тотален шпионаж , а вече и тотателн контрол чрез Интернет на нещата и Интернет на телата, ГМО в най-отвратителните му форми , джендеризъм и констриране на полове и т.н.

 76. 76 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#66] от "faeton.":Ти имаш ли афинитет към някоя от съществуващите над 200 партии в България? Въпросът ми не е закачка.
  —цитат от коментар 71 на Реми


  Ненчев даваше добри надежди, но така и не се определи по отношение на основната разделителна линия в Европа и САЩ.

  Много пъти съм казвал, че истинската дясна партия в България все още не се е сътояла.

 77. 77 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#53] от "atmanpg":Това са, едни и същи формули.
  —цитат от коментар 70 на tww09306483


  Не са едни същи, но напоследък започнаха да се доближават, поради липсата на конкуренция.
  България има спешна нужда от нов политически лидер, като алтернатива на статуквото.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Те по-скоро формата ще сменят, но не и формулата!
  Щото тази на "Кока-Кола" се пази в Америка, а нашенската я татуират на задника на поредния ибрикчия, след дежурното първо посещение в Москва...

 80. 80 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  До коментар [#54] от "rincewind":

  ,, Два апартамента имам! И двата са изповяданио на реална цена! ,,

  Само да ви попитам, без да се заяждам. Тази раелна цена вписана ли е в Нотариалния акт. Например: Цената на единият ви апартамент да е примерно 69000 лева и в Нотариалният ви акт да е вписано данъчна оценка 69000 лева.
  Защо? Ще ви кажа. През далечната 1983 одина чрез озвъзмездяване и доплащане си купих апаратамент за около 14000 лева, плащах данък сгради върху около 7000 лева. Пак през далечната 1998 година по времето на управлението на ОДС ни накараха да напишем декларации за притежаваните от нас недвижими имоти и там в тази декларация имаше графа, данъчна оценка която графа казаха да не я попълваме, а държавата щяла да определи каква е данъчната оценка. Те затова ви питам, всичко най добро

 81. 81 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 483 Гневно

  [quote#76:"faeton."][/quote]

  ... всички партии в България са десни, т.е. частнособственически... но при положението, че местните капитали и пазар доброволно се отдават в чужди ръце (предимно "руски") не виждам каква още "дясна партия" очаквате да се случи... нуждата е от лява патриотична партия, което е оксиморон... е тогава остава да е патриотична... ама българска, нали така )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 82. 82 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 483 Гневно

  До коментар [#64] от "eti mehter":

  ей, изборния фалшификатор, пак ли цапаш тука... айде, бегай в Цариград да четеш бюлетинките "наопъки"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 83. 83 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 483 Гневно

  До коментар [#32] от "zyb18561487":Така е, треперят ми мазните пръстчета когато от mafiqta ми четат тлъст хонорар за да лискам с кофата върху фотоните чиста надежда да съ управим излъчвана ексклузивно от ТРИУМНОКРАСИВИУМА
  —цитат от коментар 44 на Saint of Me


  ... за триговносерариума ще кажеш ли нещо или просто ше пиеш едни "три бири"?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 84. 84 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  Изключително постно интервю. Знаем, че едни предлагат мажоритарни избори, други предлагат пряко управление чрез референдуми, трети искат президентска република,четвърти - ВНС и нова конституция... Дори Решетника иска да назначава шефове на агенции. Само крупният политолог Йотов не може да предложи нищо като ФОРМУЛА. Защо ли? Виенският андрешко съзнава колко смешен ще стане след няколко месеца та е предпазлив завалийката.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/12/01/3354924_vashington_na_trump_prez_pogleda_na_edin_evropeec/

 85. 85 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  И още: много се повтаря, че в страната няма алтернатива, че БСП не може да бъде алтернатива. Но това не е вярно.
  Хареса ми един лаф на украински политолог, много валиден и за нас:

  Какво ще каже Порошенко, всички знаем. Какво ще каже Зеленски няма значение. Важното е,че Порошенко трябва да си ходи.
  Ами, преведете си го на български

 86. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Номенклатурци при Дойче Геле с бисер след бисер...

  Каква е била "формулата на управлението",
  та да се смени с друга (проста)?
  Не става.

  Формулата:
  Когато последният номенклатурчик бъде уволнен или подаде оставка,
  ще бъде Възрождението

 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3942 Весело

  До коментар [#73] от "eip52315793":

  “ Рокфелер Плаза”
  Изгорял му шлифера на Рокфелер за Методиев и Цветанов!

  klimentm
 88. 88 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  Такива, като Кръстев уж са учили за да предвиждат нещата. Днес ли разбра, че формулата е за смяна?
  Проверете думите му "ГЕРБ безспорно е другото име на политическата стабилност в България".
  Сладкодумният и уравновесен Конфуций на БХ :)

 89. 89 Профил на Петко Симеонов
  Петко Симеонов
  Рейтинг: 215 Неутрално
 90. 90 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3942 Весело

  До коментар [#85] от "ahasver":

  Ваща партийка не никак по малко крадлива от тези!

  klimentm
 91. 91 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#58] от "faeton.":"Но пак казвам- Кръстев е човекът на Путин, всяка негова дума е отрова "Грешиш и то много. Досега прочето поне пет статии от различни години, касаещи отношението/анализа на Кръстев към Кремъл и политиката му. Грешиш. Прочетох ги, защото и аз имах съмнения.
  —цитат от коментар 63 на Реми


  Изобщо не греши, задачата на Кръстев е да защитава политиката на Путин в Западна Европа...

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Внучето на дядо Иван.

  1.618
 94. 94 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Ами, кажете я най-сетне тази формула.
  --------------------
  Нарича се Президентска Република.
  Но това е нож с две остриета, особено като си припомня, че вече години наред мат'риала избира Методиев ....

  Stupid people make me sick
 95. 95 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":
  —цитат от коментар 18 на Един препатил


  Иде реч за Формула а не са политическа сила.

  Stupid people make me sick
 96. 96 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  "Дали пък и аз не съм декларирал много по-ниска цена, за да платя по-ниски данъци? И занапред все по-трудно ще се намират хора, готови да влизат в политиката. Особено когато знаем, че сега по този начин ще бъдат преглеждани доходите не само на депутатите, но и на общинските съветници."Точно тава си помислих преди дни. И ще има ли "чисти" кандидат политици, вкл. и техните близки роднини, от тази гледна точка?!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Викаш Борисов,Нинова,Доган са чисти политици?! Разберете най-после,че Цветанов беше отстрелян заради борбата за власт,която се вихри по върховете на държавата,а не заради апартаментите.

 97. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  В цялата апартаментна история никой не засегна един проблем - аджеба не са ли малко надценени апартаментите в София, при тази жалка инфраструктура, и 300% норма на печалба? И че точно зад тази 300% норма напечалба стои тясното сътрудничество между управляващите, и условията за строителния бизнес

 98. 98 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Апартаменти, апартаменти? Как Доган си купи сараите? По данъчна оценка, или по пазарна?

 99. 99 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  “Иван Кръстев кои го държи?”
  ——
  Тя тая работа — проста: има Гугъл. Аз му погледах афилиациите набързо:
  “Ivan Krastev is chairman of the Centre for Liberal Strategies in Sofia, Bulgaria, and permanent fellow at the IWM Institute of Human Sciences in Vienna”.

  Ако имате време бол, можете да разплитате чорапа. Но интересно е другото: какво Ви кара да задавате тоя въпрос? С какво от казаното в интервюто Вие лично не сте съгласен? Или нямате собствено мнение и търсите следи в ДНК-то му за да решите дали да му “повярвате” или не?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 100. 100 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#97] от "historama":

  пазарът казва какви са цените, може и да са малко надценени, нормата на печалба обаче не е 300 %.
  но по втората част си по-скоро прав - заради възможността да се продава на по-високи цени от обявените по сделките се генерират черни приходи при предприемачите и от част от тях намазват политици и чиновници, това според мен се вижда от километри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK