Ян Стокласа, писател: Да си разследващ журналист е опасно дори в Швеция

Ян Стокласа

© Издателство

Ян СтокласаНа 26 февруари, 1986 г. в Стокхолм е застрелян министър-председателят на Швеция Улоф Палме. Убийството му и до днес не е разкрито, а още от първите дни след покушението паралелно с работата на полицията един журналист се заема със свое разследване. Това е бъдещият автор на поредицата "Милениум" Стиг Ларшон. До смъртта си през 2004 г. той не спира да се интересува от убийството - съставя и отхвърля различни хипотези и оставя след себе си внушителен архив с документи.


Години по-късно друг журналист и писател, Ян Стокласа, който също разследва убийството на Палме, попада на архивите на Ларшон и поема по неговите стъпки. Така се появява неговата книга "Архивът на Стиг Ларшон", в която документалното и художественото са смесени. Главен герой в романа е самият Стиг Ларшон, а неговите разговори и действия са предадени по разказите на неговата дългогодишна партньорка Ева Габриелсон, негови приятели и колеги. Стокласа твърди, че това е една от малкото книги, които могат да доведат до разкриването на нечие убийство.


Ден след като издателство "Сиела" публикува българското издание на книгата "Дневник" разговаря с нейния автор Ян Стокласа за Стиг Ларшон, журналистиката и за това какво е да пишеш роман, в който толкова известен писател се явява като главен герой.
Бихте ли обяснили на българските читатели кой е Улоф Палме и защо разследването на убийството му продължава да е актуално след толкова години?


- Улоф Палме беше голям политик, който откри среден път между двете суперсили на времето си - САЩ и Съветския съюз. Той беше запален защитник на малките държави, особено много на бедните страни от Третия свят. Поради това се превърна в заплаха за политическите и икономическите интереси към края на студената война. Убийството му беше огромен шок за Швеция, а и за останалата част на света. Когато се оказа, че то не може да бъде разрешено, това се превърна в дълбока травма за Швеция и в една от големите мистерии на ХХ век.


Корицата на "Архивът на Стиг Ларшон".

© Издателство

Корицата на "Архивът на Стиг Ларшон".


Защо Стиг Ларшон така живо се е интересувал от разследването?


- В първия ден след убийството на Палме Стиг Ларшон е бил на работното си място. По това време той е илюстратор в шведската новинарска агенция ТТ. Възложена му е задачата да нарисува карта на местопрестъплението и е получил информация от всички работещи по случая репортери. Така той незабавно се превръща в един от хората, които знаят най-много за убийството и веднага започва собствено разследване.


Кое постави началото на книгата ви - разследването на Стиг Ларшон или вашата собствена работа по случая?


- Бях започнал да пиша съвсем различна книга, когато попаднах на поредния заподозрян за убийството на Палме. Докато проучвах това лице, се натъкнах на няколко документа, написани от Стиг Ларшон. Половин година по-късно се изправих пред помещението, в което се съхранява неговия забравен архив. Когато вратата се отвори, намерих 20 големи кашона пълни с документи. Бях завладян на момента и тогава ми стана ясно, че трябва да тръгна по стъпките на Стиг Ларшон и да направя това, което и той би направил, ако още беше жив.


Вероятно много автори биха написали тази книга като нехудожествена литература. Вие сте използвали формата на роман, който стъпва върху документални факти. Какви са предимствата и недостатъците на този подход? Разгневихте ли някои хора с решението си да включите Стиг Ларшон като главен герой в книгата?


- Всъщност аз определям книгата като наративна нехудожествена литература. Избрах този подход, защото исках да напиша книга, която хората да искат за прочетат от начало до край. Това е и огромното предимство. За убийството на Палме са изписани стотици книги, но повечето от тях са абсолютно нечетивни. С избора на тази форма и с използването на Стиг Ларшон като главен герой разгневих много хора, но още повече читатели бяха щастливи, защото това е интригуваща история. Най-важното е обаче, че Ева Габриелсон и приятелите на Ларшон ми оказаха пълно съдействие.


Ларшон посвещава голяма част от живота си на разследването на крайно десни движения. Според вас как би коментирал той днешната политическа ситуация, ако беше жив?


- Първата му реакция би била: "Нали ви казах!" Но смятам, че той по-скоро би продължил с тази борба. Дори би имал повече ресурси за работата си в Швеция и в Европа благодарение на приходите от книгите си.


В днешно време е опасно да си разследващ журналист. Стиг Ларшон не се е оженил за Ева Габриелсон, за да не влезе местожителството му в публичните архиви. Как човек решава да плати подобна цена?


- Напълно съм съгласен. Да си разследващ журналист стана опасно дори в Швеция. Аз никога не съм вземал подобно решение, просто бях въвлечен в този занаят и след това нямаше как да спра. За късмет аз се занимавам преди всичко със събития, които са се случили преди много години. Дори престъпниците да са живи, те вече са много възрастни. Двама-трима от тях са опасни, но давам всичко от себе си, за да ги държа под око и вземам всички необходими предпазни мерки.


Ян Стокласа

© Издателство

Ян Стокласа


Докъде е стигнало разследването на убийството на Палме? Има ли някаква надежда, че то ще бъде разкрито?


- Преди публикуването на книгата се срещах няколко пъти с представители на полицията. Те искаха да прочетат ръкописа. Това може да стане една от малкото, ако не и единствената, книги, които са помогнали за разрешаването на убийство. След публикуването на книгата отново се срещах нееднократно с представители на полицията. В момента те са по стъпките на хипотезата, която Ларшон излага, а аз доразвих. Аз вярвам, че убийството ще бъде разрешено до година-две.


Другият главен герой в книгата сте вие самият...


- Не го мислех по този начин, докато се занимавах с разследването и се срещах с хората, за които Ларшон твърдеше, че са замесени в убийството. Но когато започнах да пиша книгата, бързо ми просветна, че очевидно от един етап нататък аз замествам Ларшон в историята. По същия начин, по който Микаел Блумквист е алтер егото на Ларшон в трилогията "Милениум".


Как бихте обяснили изключително неефективните действия на полицията и властите при разследването на убийството на Палме?


- Абсолютно възмутен съм от поредицата провали на шведската полиция в работата по случая. Лесният отговор е, че двама от следователите допуснаха елементарни, но и фатални грешки. По-изчерпателният отговор е, че като държава Швеция беше толкова малка и наивна, че не само полицаите, но и политиците се провалиха при изпълняването на своите роли. Това трябва да служи като плашещ пример за това колко лесно всичко може да се срине, когато немислимото се случи.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12366 Весело

  Грабваща история. Вече се виждам как ще чета две книги, препоръчани днес - тази и "Свидетелства на прехода" на Иван Костов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Така се прави!
  Това е Разследваща журнолистика, а не слугинаж!!!
  РЕСПЕКТ за Ян Стокласа!!!

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4342 Разстроено

  Улоф Палме не само е един от най-великите водачи на Швеция, но един от най-големите световни личности на 20-ти век. Надявам се истинските убийци и поръчителни на неговото убийство да бъдат разкрити и заловени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  В Габрово има въстание срещу циганите, а "Дневник" не са написали и ред. Който има глава да мисли.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3305 Весело

  Грабваща история. Вече се виждам как ще чета две книги, препоръчани днес - тази и "Свидетелства на прехода" на Иван Костов :)
  —цитат от коментар 1 на penetrating  До коментар [#1] от "penetrating":

  Човек трябва да има много здрав стомах за да може да смели тлъстите и мазни лъжи на Костов! Същото като да четеш автобиографията на Тодор Живков или на Бербатов.

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  Поне аз не помня разкрито убийство на известен политик. Индира Ганди я убиха по същото време, мотивите бяха ясни, извършителите застреляни на мига, но кой я поръча така и не стана ясно. Същото се случи със сина и 91-ва. Кенеди? Алдо Моро също.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12366 Весело

  До коментар [#5] от "deaf":

  Не се оплаквам. Стомахът ми е здрав, критичният поглед също е достатъчно бистър. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  "Стиг Ларшон не се е оженил за Ева Габриелсон, за да не влезе местожителството му в публичните архиви. "

  Ъ? Подобна щуротия не бях срещала. Човек влиза или не влиза в публичните регистри независимо дали е женен или не.

  Улоф Палме съвсем не е такава светла личност и такъв безспорен политик, но отвратителният акт на убийството му слага ореола на мъченик. Абсолютно недопостумо е за мен да убиваш човек заради възгледите му, а и невероятно безсмислено - идеите на човека остават. Далеч по-смислено е да го оставиш сам да се дискредитра, което се случва неминуемо рано или късно със социалистите.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4342 Любопитно

  Далеч по-смислено е да го оставиш сам да се дискредитра, което се случва неминуемо рано или късно със социалистите.
  —цитат от коментар 8 на areta


  Което се случва рано или късно също с консерваторите. Точно затова в повечето западни и демократични страни от десетилетия има непрекъсната смяна на леви (социалистичвски) и десни (консервативни) правителства. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мизийски":

  Не си гледал добре новините. Има написано тук: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/04/11/3417822_ministurut_na_otbranata_svika_izvunredno_zasedanie/?ref=rss

  Post tenebras spero lucem
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8407 Неутрално

  Днес, навсякъде по света , да си разследващ журналист ти трябва смелост, но и будна съвест.

 13. 13 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 556 Весело

  Цитат: "Убийството му беше огромен шок за Швеция, а и за останалата част на света. Когато се оказа, че то не може да бъде разрешено, това се превърна в дълбока травма за Швеция"

  И на още няколко места в текста се говори, че убйството се "разрешава"?
  Вероятно се има предвид, разкриване на убийството? Поне по смисъл изглежда така?

 14. 14 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Явно и в страни като Швеция добрите, интелигентни и ефективни следователи не винаги са били налице! Имам чувството , че у нас вече такива въобще не се срещат, особено след голямото прочистване на апарата на МВР. А ефективността на работата на полицията е в пряка връзка с обучението, знанията на персонала и в голяма степен от помощта на населението. За съжаление у нас много силно е вкоренена омраза към полицията, може би от връзката й с милицията, което е фатално в даден момент за работата й!

 15. 15 Профил на Крайъгълният камък
  Крайъгълният камък
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  А, добрата новина е, че август месец излиза и шестата книга от поредицата (The Girl Who Lived Twice). Тоест, някъде към есента (силно се надявам) би трябвало да се появи и на български език.
  Лошата такава е, че Давид Лагеркранц е казал, че тази книга ще му бъде последната от поредицата, а той пише досущ като Стиг.
  Иначе, няма да е лошо шведите да направят още филми по книгите. Първите три бяха страхотни и постигнаха успех, докато англосаксонските им подобия не струват за нищо. Трудното в случая, че ще трябва да се намери много качествен шведски актьор да играе Микаел Блумквист, тъй като брилянтния Микаел Нюквист почина преди две години. Мир на праха му!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12366 Неутрално

  До коментар [#15] от "Крайъгълният камък":

  Съгласен изцяло!
  Харесвам скандинавски автори, включително и на криминални книги. Последно четох Томас Енгър (не е швед, норвежец е) но усещането е същото като при Ларшон.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK