"Репортери без граници": България трябва да защитава журналистите

"Репортери без граници": България трябва да защитава журналистите

© Георги КожухаровВ тазгодишния доклад на "Репортери без граници" България отново е на 111-о място (от 180 държави) по свобода на словото – най-ниско в ЕС и в целия регион. Авторите сочат, че корупцията в страната е "ендемична", съдебната система - неефективна, журналистите са цели както на организираната престъпност, така и на властите. По темата "Дневник" говори с Полин Аде-Мевел, която ръководи балканския офис на организацията.


- Защо европредседателството не повлия добре нито на България, нито на Румъния?


- Европейските институции продължават да прилагат натиск и върху Румъния, и върху България (например с Механизма за сътрудничество и проверка) и да проверяват внимателно върховенството на закона и нивото на корупция и в двете страни. "Репортери без граници" призова бъдещите членове на парламента, които ще бъдат избрани в края на май, да номинират европейски комисар, който да носи отговорност за свободата, независимостта и плурализма на медиите и ще може да мобилизира всички европейски институции в тяхна защита.
- Трябва да се отбележи, че макар България да е член на ЕС, се намира по-ниско в класацията от балканските държави, които не са в съюза. Според Вас как се стигна до това?


- През 2018 г. би се очаквало подобряване на медийната свобода, защото България проведе ротационното председателство на Европейския съвет в първата половина на годината. Вместо това се получи обратното. През 2018 г. станахме свидетели на убийството на телевизионния журналист Виктория Маринова и на крещящия опит на властите да прикрият обстоятелствата чрез небрежно разследване, макар процесът да се очаква.


Корупцията и тайното сътрудничество между медии, политици и олигарси са широко разпространени в България. Най-известното олицетворение на това анормално състояние на нещата е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника ("Телеграф" и "Монитор"), но и телевизия ("Канал 3"), новинарски сайтове и голяма част от разпространението на печатните медии.


Правителството продължава да разпределя европейско финансиране на медии при пълна липса на прозрачност, като на практика подкупва получателите да се отнасят благосклонно към правителството при репортерстването си или изобщо да се въздържат от отразяването на проблематични теми. В същото време съдебният тормоз над независимите медии като групата на "Икономедиа" се засили. Заплахите срещу репортери също се увеличиха в последните месеци, до степента, че вече е опасно да си журналист в България. Да работиш това и да публикуваш новини не е лесно.


- Защо продължавате да поставяте убийството на Виктория Маринова до убийствата на Ян Куцяк и Дафне Каруана Галиция, въпреки че властите стигнаха до извода, че то не е било свързано с работата ѝ? Какви са причините да се съмнявате в това?


- Вярваме, че все още няма доказателство, че убийството на Виктория Маринова не е било свързано с работата ѝ. Няма разследване, нито разпространение на детайли от убийството, така че смятаме, че България трябва да изпълни задълженията си, като разпространи достатъчно детайли, които да покажат защо властите са установили, че не е имало връзка между убийството и работата ѝ. Забележете, че Маринова не е включена в барометъра ни на мъртвите журналисти. Но все пак настояваме за повече светлина върху това убийство.


- Какви бъдещи развития очаквате за региона и за България?


- Надяваме се на подобрение - целият регион е в упадък. Като член на ЕС България трябва да изпълни стандартите по отношение на върховенството на закона и медийната свобода, да уважава плурализма на медиите, да осъди атаките срещу журналисти и да им предоставя защита при необходимост. Нищо не се е променило, ситуацията се влошава, разследващите журналисти са обект дори на повече нападения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK