Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър

Елена Енева

© Личен архив

Елена ЕневаВсяко дете има основно право и нужда от стабилна и любяща връзка и с двамата си родители. Затова при раздяла в семейството детето трябва да продължи пълноценния си контакт и с майката, и с бащата. В много случаи на родителска раздяла обаче този интерес на детето е нарушен, а предприеманите от институциите мерки за защита на възможността детето да общува и с двамата си родители са неефективни. Българският хелзинкски комитет продължава дарителската си кампания в подкрепа на деца деца, станали жертва на родителско отчуждение.


Днес е международният ден за борба с родителското отчуждение и по този повод "Дневник" разговаря с детския психолог Елена Енева.


Какво е синдром на родителското отчуждение?
- Синдром на родителското отчуждение се нарича определено поведение на детето след развода на родителите, при което то еднозначно определя единия си родител като лош и показва необоснован страх, враждебност или неуважение към него, като в същото време приема другия родител като изцяло добър. Обикновено като добър се възприема родителят, с когото детето живее след раздялата, а другият – като лош. Това поведение на детето е породено от внушенията на родителя, който е поел грижата за него. В 90% от случаите това е майката.


Съществуват ли степени на родителско отчуждение и какви са те?


- Отчуждението от живеещия отделно родител преминава през три степени – лека, средна и тежка. В началото, при леката степен, контактът между родителя и детето се запазва, като другият родител показва повишена тревожност преди срещите и по този начин внушава на детето си, че му предстои нещо опасно.


При средната степен за обгрижващият родител е трудно да понесе отсъствието на детето си. Той се стреми по най-различни начини да контролира това, което то прави, когато посещава бившия му партньор. Неприкрито показва чувствата си на омраза и гняв към живеещия отделно родител и се стреми всячески да привърже детето изключително към себе си и да го отдели от другия. За едно малко дете, чието оцеляване зависи от любовта и грижата на единствения възрастен, който отговаря за него, е изключително лесно да се "подхлъзне" и да повярва, че това е истинското положение на нещата.


При тежката степен, самото дете проявява силни негативни чувства към другия родител, не желае да го вижда и понякога го обвинява във физически или сексуален тормоз, като използва готови фрази, чути от родителя, с когото живее.


Отсъстващият родител ли "се отчуждава" или присъстващият "го отчуждава"?


- Синдромът се дължи на съзнаваните и несъзнавани действия и отношения на родителя, с когото живее детето.


Всички деца на разведени родители ли страдат от отчуждаване от отсъстващия родител?


- За щастие не всички деца страдат от този синдром. Има двойки, които успяват да се разделят, без да намесват децата си като страна в спора кой е крив и кой е прав. Изключително вредно за психиката на детето е да се иска от него да определи кой от родителите е лош и кой е добър. То ще съдейства и ще го направи, но за сметка на собственото си душевно равновесие и бъдещо развитие.


Как изживяват развода по-малките и по-големите деца?


- За по-малките деца разводът е тотално сриване на познатия до момента свят. Мама и татко, които са възприемани като едно цяло, защото през живота си детето ги е виждало единствено като двойка изведнъж се оказват разделени. То вече не е сигурно, че също няма да бъде изоставено и това поражда силна тревожност и страх у него. Децата стават неспокойни, агресивни, хленчещи, правят крачка назад в развитието си и започват да се държат като по-малки. За щастие, за около година-две, при нормални обстоятелства, състоянието им се стабилизира.


При по-големите деца може да има и чувство за облекчение след развода, ако животът в семейството е бил твърде стресиращ и неприятен. Може да има гняв и обвинения към някоя от страните. Винаги обаче има горчивина и чувство за вина – както при малките, така и при по-големите.


Какви поражения може да остави у детето родителското отчуждение?


- Целенасоченото внушение от страна на родителя, с който детето живее, цели да изкриви реалността и да накара детето да вижда другия родител като заплаха. Това повлиява на цялостната способност на момичето или момчето да вярва на възприятията си и да различава истинско от измислено. Мисленето му си остава черно-бяло и в зряла възраст се опитва да намери идеалния безгрешен авторитет, като лесно става зависимо от други хора или напротив – много трудно изгражда връзки. Момчето губи модела си за мъжественост, а момичето - за женственост, ако е отделено от родителя от същия пол, а също губи и възможността да изгради адекватна самооценка като момче или като момиче, ако е отделено от родителя от другия пол. Във всички случаи то остава полу-сирак и е изцяло зависимо от другия си родител.


Какво е важно да се направи за детето след развод?


- На първо място е важно разделящите се партньори да се справят с чувствата си, без да намесват детето като свой съюзник. По-добре да намерят възрастен приятел, роднина, психолог, медиатор, който да ги изслуша и подкрепи. Да не се кара детето да посочва майка си или баща си като лоши – това е непосилна отговорност и вина за него. Всяко дете е плод на срещата на двама души, всъщност на два рода и за психичното му здраве е важно да познава и да уважава както майка си, така и баща си и да има връзка с живите си прародители и роднини.


Важно е да му се осигури възможност за редовни срещи с родителя, който живее отделно, да усеща, че макар и разделени, и двамата му родители се интересуват от него и го обичат и подкрепят. Така ще може да израстне като уверен в себе си човек, който вярва, че е достоен за обич и който не се страхува от създаването на любовни връзки.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 51 Любопитно

  Точно казано!
  Най-глупавият въпрос към едно дете е-"Кой обичаш повече,мама или тате,баба или дядо,и т.н.?"

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  И тази госпожа вменява вина на родителя. Голяма грешка правите госпожо и много подценявате повечето деца. Те много добре усещат липсата на единия родител и осъзнават, че той ги е изоставил когато това е факт. Децата имат нужда от център и от корен и това им го дава родителят до тях който ги отглежда сам в добро и лошо.
  Подобни теории и съждения натоварват и травмират прекомерно и необратимо детската психика.
  Децата неминуемо порастват и тяхната присъда към изставилия ги родител е справедлива, безмилостна и окончателна !
  В един развод децата винаги са жертвите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "Това поведение на детето е породено от внушенията (че другия родител е "лош") на родителя, който е поел грижата за него. В 90% от случаите това е майката"

  Равноправие ?!

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Знам че ще разлая кучетата,но по-често майката е тази,която настройва детето срещу бащата.


  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете,разпространяваш изключително вредна лъжа! Разводът НЕ Е нещо лошо! Познавам деца на разведени родители,на които изобщо не им тежи факта,че бащата и майка им живеят разделено.

 5. 5 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 340 Неутрално

  А да определя кой е родител1 и родител2 хич не е вредно?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  Кое точно е лъжата? Хайде прочети ВНИМАТЕЛНО какво съм написал, осмисли го в контекста на статията и пак коментирай , НО КОНКРЕТНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#5] от "ourson":

  То добре, че няма и родител 3 и 4 поне засега. Но предплагам скоро и това ще стане.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разглеждаш само част от случаите и на тази база правиш всеобхватни заключения.
  Кой ти каза, че става дума само за родители изоставили децата си?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Хм, в тоя развит, интелигентен свят дали има подобно възпитание. То беше в моето детство преди 60 г., в махалата на баба комшийките това им беше педагогиката, кого да обичаш повече и защо.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#8] от "Храбър":

  Ами прочети статията . Може и да разбереш. И не правя никакви заключения а споделям многогодишен опит с деца и родители. Най-добре коментирай статията. Мен колкото и да ме хейтиш само ще ми накривиш капата. Нито ще се обогатиш нито ще помогнеш на деца и родители. Капиш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#9] от "man_un":

  То нашето тъпо диво общество много обичаше и да казва "истината" на осиновените деца !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Още си спомням, бил съм на 3 или 4 г. две колежки на майка ми ме изнудваха с подобен въпрос, "Кажи кой обичаш повече, мама или тате?", и го повтаряха докато не ме накараха да дам някакъв отговор...Така че наистина има много прости хора:(

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5767 Весело

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Родител 3 има вече в Канада :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  Така или иначе детето разбира, кой е по-добрия родител. :)

  От кой може да иска и пред кой може да мине номера.

  Дали го питате или не, предполагам не променя кой знае какво. ;)

 15. 15 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  и бабата, която е майка на майката, така наречената тъща.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  Още си спомням, бил съм на 3 или 4 г. две колежки на майка ми ме изнудваха с подобен въпрос, "Кажи кой обичаш повече, мама или тате?", и го повтаряха докато не ме накараха да дам някакъв отговор...Така че наистина има много прости хора:(
  —цитат от коментар 12 на Stefan Dimitrov


  Е, и кво? ;)

  Да не би да ти повлия на личностното развитие? ;)

 17. 17 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 672 Неутрално

  По-важното е дали децата-жертви на родителско отчуждение са потенциални жертви на системата за закрила на детето

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#17] от "velvoofell":

  Определено.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Данаил Недков
  Данаил Недков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Голяма грешка правите госпожо
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Госпожата застава с името си, професията и 4-те отгледани деца.
  В качеството на какъв критикувате?


 21. 21 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Разводът НЕ Е нещо лошо! Познавам деца на разведени родители,на които изобщо не им тежи факта,че бащата и майка им живеят разделено.
  —цитат от коментар 4 на deaf


  Аз познавам хора хора без родители стигнали много напред. И познавам такива с читави родители а те самите са боклуци.

  Примери много. Децата имат нуждат от поведенчески модел на на мъж и на жена. Развода е най-големия причинител на стрес в живота след смъртта на близък. Да кажеш че развода само по себе си е ОК е да не разбираш доста от горните неща

  'progressives' is the politically correct word for communists
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#20] от "Данаил Недков":

  В моето си качество на човек с по-голям опит от нейния . Мога да съм ѝ баща и имам повече деца и внуци сумарно. Някакви неясноти ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#20] от "Данаил Недков":

  Апропо, бихте ли тълкували подробно неиния текст и моят в контекста на нейния ?
  Вие а и тя колко деца с наранена психика сте излекували и спасили?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Неяснотите идват главно от подчертано лабилния тон на коментарите които пишете. Искрено се надявам никой да не ви е давал да работите с деца с наранена психика.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#24] от "Daniboy":

  ОЩЕ ЕДИН КЛАКЬОР. мОЖЕ ЛИ ДА ПИШЕТЕ ПО СЪЩЕСТВО ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  За разводите и децата. Страдащи са единствено децата. Заради егоизма на родителите.

  Не, не казвам, че не трябва да има разводи. ТРЯБВА, когато се види, че няма нищо между двама души. Сина ми сам ми каза, че "вие много се карахте и така е по-добре".

  Тъпата патка, с която съм разведен от 2004-та, но живях с нея, докато детето не навърши 12 не спря с опитите да го настрои срещу мен. Живях с нея проформа до 2014-та юни месец. Една година преди това и казах, че щом детето навърши 12 се изнасям да живея с Гърлето, моята голяма и последна за този живот любов.

  Резултата.
  Не иска да живее при нея и чака догодина да стане 18 и да се махне завинаги от нея.
  Каза го на нея и и каза, че и на мен го е казал, че не иска да живее повече с нея.

  Говорих и през цялото време, че не бива да изглеждаме на различни позиции с нея по отношение на него. Е не. Улично куче би ме разбрало за толкова години. Сега си говорим за него с нея по телефона, но заека мина баира. Той никога няма да я уважава вече.

  Последният скандал, който предотвратих беше за момиче. Каза ми, че в събота ще прекара нощта в тях с момиче, но оная буйствала. Реших, че мен лъже за да не и се обаждам и, че има план да ходи някъде за 2 дни без да знам. Питах я по телефона ТОЙ в къщи ли ще си бъде в събота вечер. Да. Нямах други въпроси, но тя започна да ми звъни, ама защо питаш. Ами, защото сметнах, че ще ходи някъде и си осигурява желязно алиби да не го търсим и двамата с нея. Тя започна, че щяла да изгони "ОНАЯ". 20 минути бяха нужни да и обясня КАКВО ще се случи, ако направи тази простотия и накрая миряса. Нищо не им каза, изкарали са си уикенда заедно с момата. Тя е по-голяма от него. Почти на 18 или вече май ги имаше....не помня.

  Само, че аз не знам оная патка какви точно ги е вършила през годините.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#27] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Толкова си зле, че дори не осъзнаваш как потвъждаваш написаното от мен. Или вече си попрекалил с пипането на стъклото.
  Прочети много бавно и внимателно какво съм написал и дано успееш да го разбереш.
  Макар, че ти вече сам си стигнал до верни изводи. Скоро в бившата ще си чуете присъдите от сина ти. И може би няма да ви харесат и на двамата ама ще сърбате каквото сте си надробили през годините за сметка на психиката на сина ви.
  Като те слушам бая сте го изтормозили.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Написал си абсолютни простотии.
  Тежки поражения по психиката на едно дете нанасят СКАНДАЛИТЕ точно, а при хора, при които всичко е приключило само това остава.

  ................ Те много добре усещат липсата на единия родител и осъзнават, че той ги е изоставил когато това е факт. Децата имат нужда от център и от корен и това им го дава родителят до тях който ги отглежда сам в добро и лошо................

  От други мои писания знаеш, че живях на квартира с Гърлето точно до моя апартамент за да може синът ми да НЕ усеща липсата ми. И не я усети. И беше на моя страна. Има и друго. Все пак не беше малко дете. За такъв вариант не се наемам да говоря.
  Психоложката го описва най-добре.
  ............. За по-малките деца разводът е тотално сриване на познатия до момента свят.........

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#29] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Наистина трудно разбираш писан текст. Не мога да ти помогна. Помоли гърлето да прочете дума по дума и да ти го обясни написаното. Изглежда тя е доста по-грамотната.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да речем, че греша. Още в коментар № 4 човека ти обяснява, че "разпространяваш изключително вредна лъжа!" цитат. Аз за разлика от Кметарасти не крада думи и фрази от останалите.

  Ти на себе си не можеш да помогнеш. С мои думи към мен се обърщаш.

  .............Наистина трудно разбираш писан текст...........

  Това ти го пиша от две години, а ти сега на мен ми го пействаш.
  Долна работа е твоята. Пари няма, разбирам, ама това твоето е много долна работа.
  През нощта да пишеш щото е празник вече за двоен надник. Долно е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#31] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  И какво конкретно е написал този човек ? Защо не ни осветлиш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 353 Неутрално

  тате, защо другите деца имат мама и тати а моята мама е мъж ?
  не всички майки са жени татковото ... ъъъ добре тате

 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2266 Разстроено

  Жалко е един наистина стойностен анализ да бъде коментиран така несериозно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Темата не е ли изтъркана? Може и да има някой малоумен, който не ги разбира тези работи, но принципно, всеки знае как трябва да се държи в подобна ситуация. Това че не го прави не означава противното, т.е. че не го знае. Госпожата, със странната физионома, оповестява общоизвестни истини с тон на откривател. Това е дразнещо.

 36. 36 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всичкото това бла-бла се свежда до едно:
  Качествените, културни и добронамерени родители се разделят кротко, без да травмират допълнително поколението си. Жалко, но се случва. Оставането заедно не винаги е по добро. Остават ОТГОВОРНИ РОДИТЕЛИ!
  Останалите, в името на отчаяние, реванш, злоба, косвено малтретират уж "най любимото си". А с целенасочено очерняне на другия родител, при по големи деца, се постига обратен резултат.

  roo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK