Вирджиния Дигнум: Хората се нуждаят от принципите на Азимов повече, отколкото машините

Вирджиния Дигнум: Хората се нуждаят от принципите на Азимов повече, отколкото машините

© Mikael HanssonВирджиния Дигнум е член на експертната група на Европейската комисия за изкуствен интелект и преподавател в Umeå University в Швеция и в Delft University of Technology, Холандия. По време на конференцията на модния гигант H&M Change Makers Lab в Берлин "Дневник" говори с нея за това защо Европа се нуждае от етичен изкуствен интелект и какви трябва да са основните принципи за развитието му.


- Ако трябва да обясните на първокласник какво работите, как ще го направите?


- Много интересен въпрос. Бих казала, че работя да карам компютрите да разбират по-добре хората, за да можем да работим заедно, за да направим живота си по-интересен, по-лесен, по-ефикасен, така че да е полезно за нас.
- По време на дискусиите споменахте, че зависимостта от данните и събирането на големи масиви информация не е пътят напред за изкуствения интелект. А какъв е той?


- Това не е единственият път напред. Трябва да разглеждаме различни подходи. Проблемът с данните е, че след като веднъж ги съберем, носим отговорност да ги държим на сигурно място, да опазим неприкосновеността, да се използват за добри цели, а не за лоши. Към данните върви и голяма отговорност. Начинът, по който трябва да ги съхраняваме, е голямо бреме за природата. Техниката се подобрява, но още са необходими много енергия и материали, които не са устойчиви, за компютрите и сървърите, където се намират данните. Повечето данни, които събираме, няма да използваме почти никога. Така че съхраняваме всичко от всекиго в това бунище за боклучави данни, в случай че някой ден ни потрябват.


Мисля, че трябва да помислим за алтернативи, с които да извличаме същите ползи, но да представяме знанието по друг начин и да открием начини за представяне на знание с данните, които имаме. Няма нужда да прегледаш 1000 снимки на времето, за да разбереш, че когато вали, земята ще се намокри. Машината трябва да изгледа всички тези снимки, но ние го знаем. Като правило, за да дадем това знание на машината, ако вали, шансът, че ще се намокрите, е висок, машината няма нужда да пази информация за милионите различни снимки на времето.


- На практика говорите за различен подход на хората към компютрите?


- Точно така. Ако учим машините, ако искаме те да разпознават шаблоните на това, което правим, за някои неща се нуждаем данни, за да се уловят разликите, но за други - не. И трябва да преценим как можем да интегрираме тези неща.


- Наскоро експерти към Европейската комисия писаха колко е важно изкуственият интелект, развиван в Европа, да бъде етичен и че това трябва да бъде първото нещо, което ще отличи ЕС от развитията в Китай и САЩ.


- Аз съм част от тази група. Етиката не е цел, а средство за създаване на изкуствен интелект, в който можем да вярваме и да знаем, че ще работи правилно и в съответствие с това, което ние смятаме за важно като общество. Етиката е един от начините. По същия начин трябва да гарантираме, че системите, които изграждаме, са в съответствие със закона. Трябва да гарантираме, че функционират правилно, че са здрави, че не се чупят и не създават хаос. Това са трите принципа: етика, законност, здравина, която трябва да работят заедно, за да гаратират, че можем да вярваме на системата на изкуствения интелект. Защото тези системи ще извършват все повече и повече неща, от които зависим. От малките неща до важните решения в живота ни минават през системи с изкуствен интелект. Така че аз поне не мисля, че това е нужно, за да отличим Европа от другите страни. Това е сфера, в която ние по традиция сме по-консервативни. Можем да направим нещата различни не само за Европа, а за целия свят, като покажем, че можем да работим по начин, който е отговорен и фокусиран върху човека и който все пак доставя добри технически и ефикасни ползи за всички.


- По начина, по който това се случи с регулациите на неприкосновеността?


- Да. От една страна, трябва да предприемем стъпки, за да гарантираме, че правилата се спазват, но, от друга страна, ползите са много големи. Ако знаем, че можем да вярваме на определена система, която ще се грижи за неприкосновеността ни, много по-спокойно ще споделяме данни.


- Говорейки за принципи, се сетих за трите закона на роботиката на Айзък Азимов. Биха ли били релеватни днес?


- В сегашния момент изкуственият интелект, поне този, който се използва и от който се печели най-много, не е интелигентност, в смисъла на това, че наистина има сложна познавателна способност, по-скоро е напреднала способност за анализ, за математика. В този случай до голяма степен контролираме какви са системите. Така че няма реална нужда да се боим, че роботите ще завземат света. Няма нужда да се притесняваме, че изкуственият интелект, който използваме днес, за да определи най-удачния начин да се разпределят дрехи (в търговската верига), ще избяга и ще започне да убива. Не мисля, че изобщо някога ще трябва да се притесняваме за това, заради начина, по който го градим.


Системите са инструменти. Разбира се, трябва да се притесняваме от това как хората биха ги използвали, но по същия начин трябва да се боим от това как биха използвали чук, оръжие или нещо друго. Можем да ги използваме за добро или за лошо. Но това зависи много повече от нас, отколкото от самия инструмент. В този смисъл мисля, че хората се нуждаят от принципите на Азимов и ако те бъдат обучени, всичко с машините ще е наред.


- По време на словото си споменахте, че "човек не е данните си". Къде е границата между това, което човек е, и данните, събрани за него?


- Данните, които хората имат за нас, са до голяма степен начинът, по който ние искаме светът да ни види. Пускаме "Фейсбук" или "Тиндър" и показваме как искаме да бъдем видени, но не задължително това, което сме наистина. В "Туитър" аз говоря за етика, отговорен изкуствен интелект, и това е изцяло различно от това, което пиша във "Фейсбук", където пиша за приятелите си, за тичане, за децата ми и за други неща. Така че трябва да сме по-наясно как позиционираме себе си и как системите за изкуствен интелект научават неща за нас.


От друга страна, става въпрос и за малките разлики между хората. Изкуственият интелект намира шаблон - всички хора, които се намират тук днес, попадат под един и същ шаблон, така че могат да бъдат използвани по определен начин, да им се даде някакво намаление в H&M. Ако започнем да туитваме за това събитие, шансът да получим това намаление, е много по-голям, отколкото за хората, които не са били тук.


Има го и факта, че нямаме достатъчно данни за всички. Има много данни за богатите хора в Европа и много по-малко за бедните хора в Африка. Не можем да генерализираме това, което знаем за хората в Берлин, за да си вадим изводи за хората в Африка. Не за да им продаваме дрехи, а и за да разберем например нещо за здравето им, за болестите, за диагностиката, от която се нуждаем. Трябва да сме наясно с тези разлики.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Хитро маскирано корпоративно събитие....
  Къде е знакът "Платена публикация"?!

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Изк. интелект май е като нов бог. Още го нема, но все по-голяма група хора се опитват да ни накарат да верваме в него, че и да се страхуваме. Айде, айде...

 3. 3 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Всъщност го има, но просто е още бебе и се учи. Естествено, че трябва да внимаваме с него, включително да се страхуваме дали няма да порасне чудовище.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  +++

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Продължавам да твърдя, че понятието "изкуствен интелект" към момента е меко казано пресилено - на практика почти всичко, което до момента се използва широко е на твърда логика и чест прави на Виржиния, че го потвърждава. И понеже логиката е твърда, важно за нас като потребители е да е здрава - например ако ти откаже нещо в компютъра на автомобила, да не доведе до по-тежък инцидент.
  Що се отнася до формулираните от Айзък Айзимов "закони на роботиката", напълно съм съгласен, че ако можеше да станат част от нашите безусловни рефлекси, щхме да си живеем живота - нямаше да ни трябва ни полиция, ни прокуратура и съд. Освен въпросните три закона на роботиката има още един, още по-интегрален и лесен за спазване закон, който може да направи живота много по-добър, ако се спазва разбира се: "Не прави на другите това, което не искаш да ти направят на теб".
  Лошото е, че за да се случи нещо такова, ще трябва не изкуствения интелект да свърши работа, а да се приложи генно ижинерство, при това със 100% покритие върху популацията.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  Почна добре,но после изби рибата! Държавният лидер,който праща на война съгражданите си,прави ли това,което не иска да направи на себе си - да отиде на смърт? Да предположим,че войната е в защита на родината. Опс,само че кой как разбира родината?

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 500 Неутрално

  За тия закони сега може всякак да се интерпретира, както в случая. А.Азимов ги измисля отдавна, 1942г., когато и обществото, и хората са били по-различни. Самият писател е бил изявен хуманист и може би това да е повлияло при определянето на законите, както и произхода на думата "робот".

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Така че съхраняваме всичко от всекиго... "

  Вие дали ли сте им право да го правят? Аз не.
  Защо тогава им се разрешава (от кого, от кога) да го правят?!

 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  Исторически е видно че всичко което човек или група хора може да изобрети позволяващо му да запъне чатал на врата на широките народни маси бива изобретявано.

  Също така исторически е видно че повече от един човек или група хора успяват в това начинание.

  И после е интересното - сдавянето :)

  Ние сме електронна игра с gore level max която Мада Нейча джитка като и доскучае

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Много вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Няма истински изкуствен интелект към днешна дата. Има алгоритми с твърдо заложени инструкции, преравящи огромни количества данни в поносимо време поради наличността на процесори и специализиран хардуер, събиращи по 2-3 милиарда полупроводникови елементи на 14 нанометра един от друг, на площ от 1 квадратен сантиметър.

  След като се обучат тези модели, могат да отговарят бързо на определени въпроси заложени в модела, например дали на снимката има слон и колко стар е той, но не и да се самоосъзнаят и да почнат си живеят отделно едва ли не.

 13. 13 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#12] от "irobot":

  "Има алгоритми с твърдо заложени инструкции"

  Ние също сме такива. Да вярваме че притежаваме свободна воля и сме специални а не алгоритъм е част от алгоритъма

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добре изглежда на пръв умозрителен поглед
  пожеланието (goal),
  но след втори прочит...
  не e винаги (лесно и) възможно целево състояние.

  По 2 цели и по 2 състояния на "калпак", минимум.
  За естествен "робот" и за изкуствен.

  Всеки с "прекалени" възможности в някои отношения
  и с ограничения в други.
  Ограничения, в частност, познавателни.

  Познания за себе си (централна среда) и относно другия, другите, околната.

  Всеки няма достатъчно памет, умения и изчислителна мощ (време),
  за да опознае изчерпателно дори себе си.
  А околната среда хич не е по-проста.

  Мъка...

  Но законът звучи добре ;)

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  Освен въпросните три закона на роботиката има още един,

  още по-интегрален и лесен за спазване закон,
  който може да направи живота много по-добър,

  ако се спазва разбира се:
  "Не прави на другите това, което не искаш да ти направят на теб".

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  Радвам се, когато някой ме разбира, точно толкова, колкото се дразня, когато някой ме/ни смята за безмозъчни идиоти, готови да погълнат безкритично всяка "информация"!!!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Весело

  До коментар [#15] от "selqnin":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  да поясним за какво дудне лелята под етичен изкуствен интелект.
  Ако компютърът ви каже , че самоубийственият атентат е дело на мюсюлмани не му вярвайте, може и да е дело ма баби пенсионерки. Това е етиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK