Габриела Чех, "Фейсбук": Българите водят важни дискусии за политика, избори, икономика

Габриела Чех, "Фейсбук": Българите водят важни дискусии за политика, избори, икономика

© Анелия НиколоваГабриела Чех е директор по публичните политики на "Фейсбук" за Централна и Източна Европа. Тя бе в България за конференцията "Социалните медии: предимство или вреда за демокрацията?", организирана от фондация "Конрад Аденауер" и Софийския форум за сигурност с партньорството на "Гьоте институт България". Макар да нямаше възможност за интервю на живо, за "Дневник" тя отговори на писмени въпроси за работата на компанията в България и региона.


- Вие сте директор по публичните политики за Централна и Източна Европа вече няколко години. Как потребителите на "Фейсбук" се промениха в това време? Коя част от работата Ви в региона е различна в сравнение с други места в Европа и по света?


- Преди седем години, когато се присъединих към компанията, "Фейсбук" имаше около 500 млн. потребители. Тогава имаше само едно приложение, сега имаме Messenger, Instagram, Oculus, WhatsApp и около 2.7 млрд. души месечно използват приложенията ни по целия свят. През това време навиците и предпочитанията на потребителите, естествено, са се променили и промените в продуктите ни отразяват това.
Преди седем години хората използваха "Фейсбук" на десктоп, а сега предимно на мобилни устройства. Потребителите ни влизат в профилите си от смартофоните си, за да видят известия, плъзгат се по потока от новини. Самият поток се е променил много - сега това е мястото, където хората четат новини, присъединяват се към каузи, записват се за участие в събития, следват лидери на мнение, гледат и коментират видеа на живо.


За мен е привилегия да отговарям за целия регион, включително за България. Хората тук, както и в други страни на света се вълнуват от страната, ценностите, които ръководят живота им, общностите им, независимо дали става въпрос за политическа партия, благотворителна организация или футболен клуб.


Българите използват "Фейсбук" не само за да поддържат връзка с приятели, а за да провеждат важни дискусии за политика, избори, икономика. Много е важно хората да могат да изразяват мнението си свободно и да са в безопасност в същото време. Ние предлагаме инструменти, които позволяват на потребителите ни да защитават неприкосновеността си, да опазят акаунта си и да потърсят помощ, ако биват нападани или ако техен приятел се нуждае от помощ. Важно е да има дебати, да чуем мнения, различни от своите, но да се уважаваме един друг.


- Очакваме офис на "Фейсбук" да бъде отворен в София до края на годината. Смятате ли, че компанията може да разшири присъствието си като работодател в България и региона?


- За да бъдем ясни, трябва да подчертаем, че ревю офисът, който отворихме в София, не е офис на "Фейсбук". Това е център, в който оперира един от партньорите ни - Telus International. Екипът в София е част от нашия екип за операции на общността. Работата им е изключително важна, те преглеждат потенциално проблематично съдържание, идентифицирано от хора във "Фейсбук", и, все повече, от нашите системи за изкуствен интелект, за да опазят хората във "Фейсбук" в безопасност. Винаги оценяваме оперативната поддръжка и нуждите на общността и разширяваме екипите си, където такава нужда съществува.


Назначили сме микс от служители на пълен работен ден, контрактори и компании, с които си партнираме за преглеждането на съдържание. Работим с глобална мрежа от парньори, за да можем бързо да адаптираме фокуса на работната си ръка. Това ни дава възможност да се уверим, че имаме правилната езикова експертиза - и че можем бързо да назначаваме хора в различни времеви зони - с идването на нови нужди или когато изникне ситуация по света, която го изисква.


Тези партньри са внимателно подбрани и достойни за уважение - като TELUS International, CCC, Arvato and Accenture. Работим в близка връзка с тях, за да наемаме правилните хора, да гарантираме, че те получават необходимата подкрепа и подходящи облаги, и работят в подходящи офиси, които винаги изглеждат и имат атмосферата на офиси на "Фейсбук".


- Г-н Зукърбърг спомена наскоро идеята във "Фейсбук" да се създаде секция, посветена на висококачествени новини. Можете ли да разкажете малко повече за това как подобно пространство би изглеждало и как би функционирало? Как подредбата на новини от различни източници ще се вмести в контекста на това, че платформата е политически неутрална?


- Тази идея се обсъжда от известно време, но продуктът все още не е в развитие.


- Компанията нае повече модератори в последните години, но разчита и на изкуствен интелект да алармира за забранено съдържание. Как намирате баланса между работата на алгоритмите и понякога необходимата човешка преценка?


- Непрекъснато експериментираме с начините, по които новите технологии могат да ни помогнат да се уверим, че "Фейсбук" е безопасно място. Използваме автоматизация по разнообразни начини, за да могат да работят новите приложения и да решаваме проблеми в голям мащаб - включително в помощ на ръчното прилагане на правилата от нашите ревюиращи. За да дам пример, автоматизацията помага да се приоритизират свързани със сигурността докладвания или за да разпознае дублиращи се докладвания от членове от общността, тоест ако 1000 човека подадат доклад за едно и също съдържание, да няма 1000 души, които да преглеждат едно и също.


Използваме я и за да сме сигурни, че докладванията стигат бързо до ревюиращи, които са наясно с темата или имат необходимите познания по езика. На последно място, автоматизацията се използва, за да спре разпространението на определено съдържание, което много очевидно нарушава нашите Стандарти на общността, например търговски спам или линкове до комерсиални порнографски сайтове. Тази технология все още е в ранен етап, но показва сериозен напредък. Определено има места, в които е необходимо човек да оцени съдържанието и контекста му, например речта на омразата.


Искаме да създадем интернет, в който общностите могат да се срещат една друга, а хората могат да изкажат мнението си без намеса или тормоз. За съжаление не всички споделят тези ценности, така че лошото съдържание може да се разпространява и това се случва. Имаме много работа занапред, но основната ни задача е да се подобряваме устойчиво с времето. Ето защо инвестираме в глобалните си екипи за безопасност и сигурност, като изграждаме инструменти с изкуствен интелект, които да помогнат по-добре да идентифицираме акаунти, групи и страници, които нарушават правилата ни.


Само във второто и третото тримесечие на 2018 г. премахнахме 12.4 млн. поста с терористично съдържание от "Фейсбук", 23.3 млн. поста с насилие или неподходящо съдържание и 5.4 млн. такива с реч на омразата. Повечето от тях бяха проактивно изтрити, преди някой да ги види. Изграждаме и инструменти, които проактивно намират и премахват най-лошото съдържание - т.нар. hashing технология, която създава дигитален "отпечатък" на вредното съдържание, например свързаното с тероризма или с експлоатацията на деца, така че можем да го премахнем веднага, ако бъде споделено. Друг пример е работата ни по "деликатните екрани" в "Инстаграм", които ни позволяват да замъглим и да сложим предупреждение върху постове, отбелязани от потребителите като обидни.


- Имате ли коментар за европейската директива за авторското право? Планира ли "Фейсбук" да прилага филтри за следене на съдържанието за нарушения на авторското право?


- Без коментар.


- "Фейсбук" използва ли все още плъгините за "харесвания" и "споделяние" в други сайтове, за да следи потребителите (включително тези, които нямат акаунт)? Как мислите, че това се отразява на обществения облик на компанията?


- Много сайтове и приложения използват услугите на "Фейсбук", за да направят съдържанието и рекламите си по-ангажиращи и релевантни. Сред тях са социалните плъгини, като например нашите бутони за "харесване" и "споделяне", които правят другите сайтове по-социални и помагат да се споделя съдържание във "Фейсбук". Когато някой посети сайт или приложение, което използва нашите услуги, ние получаваме информация, дори ако хората са излезли от акаунта си или нямат такъв. Това е така, защото другите приложения и сайтове не знаят кой използва "Фейсбук". Много компании, включително Google, Twitter, Amazon и други, предлагат такива услуги и, като "Фейсбук", също получават информация от приложенията и сайтовете, които ги използват. Всъщност повечето сайтове и приложения изпращат същата информация на многобройни компании всеки път, когато ги посещавате.


"Фейсбук" използва информацията, която получава, от други сайтове и приложения по три основни начина: доставя услугите си на тези сайтове или приложения; подобрява безопасността и сигурността във "Фейсбук" и подобрява собствените си продукти и услуги.


Ние вярваме, че всеки заслужава добър контрол върху неприкосновеността. Изискваме сайтовете и приложенията, които използват инструментите ни, да казват на хората, че събират и споделят информация с нас, и да поискат разрешението ви за това. Независимо дали става въпрос за информация от приложения и сайтове, или за информация, която хората споделят във "Фейсбук", ние искаме те да имат контрола - и да бъдем прозрачни за това каква информация има "Фейсбук" и как се използва тя. Продължаваме да работим, за да направим това по-лесно. Например, наскоро осъвременихме политиките си за неприкосновеност, така че сега са по-лесни за четене.


- Наскоро г-н Зукърбърг обяви планове за интеграция на всички приложения на "Фейсбук". Имате ли някакви притеснения, че толкова голяма част от комуникацията на потребителите е концентрирана в една компания? Защо хората да вярват, че "Фейсбук" ще опази данните им?


- Искаме да създадем най-доброто възможно изживяване за съобщенията, на което сме способни; и хората искат чатенето да бъде бързо, простичко, надеждно и неприкосновено. Работим, за да направим повече от продуктите си за съобщения криптирани от край до край и обмисляме как да улесним комуникацията с приятели и семейство през различните мрежи. Както бихте очаквали, има много дискусии и дебати в началото на дългия процес на измислянето всички детайли как би функционирало така.


- Как Общият регламент за защита на личните данни (GDPR) засегна работата на "Фейсбук" в Европа?


- Работихме повече от 18 месеца, за да гарантираме, че спазваме GDPR. Направихме политиките си по-ясни, настройките за неприкосновеност по-лесни за откриване и създадохме по-добри инструменти, с които хората да имат достъп до информацията си, да я свалят и да я изтриват. Разпространихме същите настройки и инструменти за контрол до хората в целия свят, не само в ЕС. Помагаме и на дребния бизнес да разбере GDPR, защото техният продължителен успех е и наш успех.


- Защо "Фейсбук" ограничава достъпа до приложно-програмния интерфейс на Библиотеката с рекламите само за регистрирани потребители и иска потвърждение за идентичността? Ами журналистите или изследователите, които не желаят да имат акаунт или да пращат документите си на компанията? (Бел. ред. Библиотеката с реклами бе отворена наскоро с идеята потребителите да имат достъп до информация за това кой какви политически реклами купува и на каква аудитория ги изпраща. Приложно-програмният интерфейс позволява по-задълбочено търсене, но изисква хората, които го употребяват, да пратят свой личен документ на "Фейсбук".)


- Целта ни е да предоставим отворен API на новинарски организации, регулатори, групи и хора, които могат да държат рекламодателите и нас по-отговорни. Хората, които преминат през процеса за потвърждение на идентичността, си създават акаунт на Facebook Developer и се съгласяват на правилата на платформата, ще имат право на достъп до АПИ. Сега той е достъпен до хората във всяка държава, където действа библиотеката с реклами.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Българите живеят във Фейсбук. Най-малко 80%.

 2. 2 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 146 Неутрално

  ,,Българите използват "социално-порно мрежата" не само за да поддържат връзка с приятели, а за да провеждат важни дискусии за политика, избори, икономика."

  Дискусия между приятели

  1 написа: Жик так.
  Останалите отговарят така:
  2 тихо бе калъф
  3 че доем да ви оперем
  1 леко баце леко

  Дискусия за избори и политика

  1 написа: Жик так.
  Останалите отговарят така:
  2 тихо бе калъф
  3 че доем да ви оперем
  1 леко баце леко

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  По същото това време един от съоснователите на Фейсбук, Крис Хюз в дълга статия в NYT изказва диаметрално противоположно мнение. Време е, пише той, регулаторите да разбият Facebook (FB).

  https://www.nytimes.com/2019/05/09/opinion/sunday/chris-hughes-facebook-zuckerberg.html

 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Празни приказки.
  Печелят от реклами и друго не ги интересува.

 5. 5 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 362 Весело

  тъпотии, дайте нещо за Русия, нещо от Дойче веле по така.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  "подобрява безопасността и сигурността във "Фейсбук"..."

  Държавната сигурност.
  "Профили на личности като адв. Николай Хаджигенов, главният редактор на сайта Биволъ за разследваща журналистика Атанас Чобанов, на карикатуриста Христо Комарницки, на Манол Глишев, на Самуил Петканов и други критици на властта биват редовно атакувани и блокирани. ... в Русия мрежата блокира страницата на протест в защита на дисидента Алексей Навални. Това тя направи по молба на правителството на Владимир Путин през 2014 под предлог – „неразрешен протест." ... В държави като Пакистан и Индия, Фейсбук редовно уважава молбите на правителствата и блокира критици на властта – особено журналисти като Мохамад Анас, виден критик на управляващата партия, на филмовия режисьор Гуатам Бенегал и други. Определени хора са блокирани само за споделяне на сатира или сатирични карикатури. ... Фейсбук редовно блокира профили на критици на кралското семейство в Тайланд. ... Фейсбук иска необятният пазар на Китай и няма нищо против да прави отстъпки по отношение на свободата на словото там. Фейсбук дори предложи на китайското правителство да направи продукт за цензуриране на забранени теми в Китай. "

  https://offnews.bg/razsledvane/kak-fejsbuk-stana-advokat-na-diavola-ili-zloveshtata-strana-na-sotcia-672361.html

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Гордея се с факта, че не присъствам нито в тази, нито в която и да било мрежа, която кой знае защо все още наричат "социални"!!!!

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  80% от ползвателите, си разменят снимки и рецепти. Да се похвалят. Останалите, може и да говорят и спорят за политика, но се съмнявам.

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2183 Весело

  Що не я питахте защо предизборно блокираха акаунтите на една камара десни и консервативни коментатори, които никога и по никакъв начин не са призовавали за насилие или обиждали някого публично? Например Пол Джоузеф Уотсън? (преди някой умнокрасив да се изреже с цитат от фейк нюза - следя публикациите му от години и се подписвам, че никога и по никакъв повод не е нарушавал никакви правила)
  Знам защо - защото Дневник, като всички крайно леви "журналисти" разбират цензурата само като това някой да ги осъди за клевета, когато лъжат най-нагло. Иначе според тях няма нищо лошо да се преследват и заглушават всички несъгласни с нео-марксистката идеология.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Противна лелка!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 11. 11 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Що не я питахте защо предизборно блокираха акаунтите на една камара десни и консервативни коментатори, които никога и по никакъв начин не са призовавали за насилие или обиждали някого публично? Например Пол Джоузеф Уотсън? (преди някой умнокрасив да се изреже с цитат от фейк нюза - следя публикациите му от години и се подписвам, че никога и по никакъв повод не е нарушавал никакви правила)Знам защо - защото Дневник, като всички крайно леви "журналисти" разбират цензурата само като това някой да ги осъди за клевета, когато лъжат най-нагло. Иначе според тях няма нищо лошо да се преследват и заглушават всички несъгласни с нео-марксистката идеология.
  —цитат от коментар 9 на Тюфлекчия


  Е, как защо ?
  Мисля, че въпросът ти е риторичен.
  Много пъти сме коментирали неомарксистката цензура .

  Един български сайт на неомарксистите от ГЕРБ дори си ликвидира форума ! Понеже там се беше оформила една група много интересни коментатори, които направо разбиваха всички постулати на глобалистите . Имаше и интересни политолози и анализатори , като Алекс Алексиев и др. От време на време излизаха истински десни материали . Собственикът на сайта така се притесни за гранта си, че реши проблема кардинално- ЛИКВИДИРА СИ СОБСТВЕНИЯ ФОРУМ ! Остави коментарна опция само през Фейсбук . А добре знаем колко лесно се банва коментар от фейсбук- акаунт !
  Този сайт на неомарксистие от ГЕРБ е в една и съща професионална организация със сайтовете на неомарксистите от ДСБ, имат еднакви грантове.

  Сетете се кой е въпросният сайт ! Хахаха !

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Българите живеят във Фейсбук. Най-малко 80%.
  —цитат от коментар 1 на Тони КОСТОВ


  Не е точно така. Намаляват им потребителите. Постепенно се превърнаха в пенсионерска мрежа.
  Малдите са в Инстаграм, което е още по-голяма тъпотия, де.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8164 Неутрално

  " Българите водят важни дискусии за политика, избори, икономика"

  Верно ли? По-скоро водят дискусии за джендъри, имигранти,апартаменти и къщи за гости.

 14. 14 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Що не я питахте защо предизборно блокираха акаунтите на една камара десни и консервативни коментатори, които никога и по никакъв начин не са призовавали за насилие или обиждали някого публично? Например Пол Джоузеф Уотсън? (преди някой умнокрасив да се изреже с цитат от фейк нюза - следя публикациите му от години и се подписвам, че никога и по никакъв повод не е нарушавал никакви правила)Знам защо - защото Дневник, като всички крайно леви "журналисти" разбират цензурата само като това някой да ги осъди за клевета, когато лъжат най-нагло. Иначе според тях няма нищо лошо да се преследват и заглушават всички несъгласни с нео-марксистката идеология.
  —цитат от коментар 9 на Тюфлекчия


  Това са добри въпроси, но тя отговаря за източна европа, и тук мисля не са цензурирали нито Каракачанов, нито Сидеров, защото знаят че тук е друг контекста.
  Или по-примитивни да го кажем--тук няма сили които да имат достатъчно пари и влияние, които да лобират Фейсбук да цензурират националисти.
  Което е хорошо.

 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сд":

  Не само.
  От продажба на данни за потребителите си, и не само.
  Който иска да го ползва.

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  "за да опазят хората във "Фейсбук" в безопасност"

  Ама разбира се, безопасност на хората е много важна. Затова хората трябва да виждат само каквото Фейсбук прецени. :)

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10215 Весело

  И как ще предадат данните събрани за един човек и го "забравят", когато той го поиска?
  "Без коментар"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Ъхъ 😁 mafqa-та блокира консерваторите

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Тези не могат да се оправят с нещата сами - яка регулация и разделяне на отделните продукти и дейности. Няма иначе оправия

 21. 21 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 644 Весело

  А цукърбъргите от ФБ тихичко си прибират паричките от нацистите Атака и ВМРО и пускат милиони спонсориани фалшиви новини за Стратегия за детето, за отвличане на деца за Норвегия, че било имало трети пол в конвенцията за домашно насилие, че джендър не значело пол, ами нещо си друго и така...

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 658 Неутрално
 23. 23 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#21] от "Barbarossa":

  кретенкилър ти ли си ва , пезевенк ?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 423 Неутрално

  таз е бетер пекинската патица-високопарни корпоративни булшевишки глупости за политики за запазване на сигирността и демокрацията на потребителите.Ами хората ви показват реални клипове и новини с истината в Европа ,такава каквато е-но не изтриват акаунти със реално съдържание,а тези с призив за убийства на държавни глави и ислямистка пропаганда,не се считат за опасни.Така че ПАТИЦО С мария габриел се скрийте някъде и тия титли доктор,асистент си ги навийте на масур и обратно с ректумите,където им е мястото...българите не сме западни дебили да вярваме какво ми казват ,някакви самозабравили се розови фашисти

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ivan Rachev":

  Я покажи некой с призив за убийство?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8467 Неутрално

  И кои са във фейсбук, еди 80% на Иво Христов.

 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8467 Неутрално

  И кои са във фейсбук, еди 80% на Иво Христов.

 29. 29 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ivan Rachev":Я покажи некой с призив за убийство?
  —цитат от коментар 26 на Darth Plagueis

  Тоя на който отговаряш го познавам и мозъка му е сериозно увреден от дългогодишна употреба на тежка дрога.Даже не знаех че е регистриран тук.Поне мога да гарантирам че не е платен трол и имената и снимката са съвсем реални...Та ти си прецени доколко да си прахосваш времето...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK