Проф. Ивайло Дичев: Съвременният политик е повече звезда, отколкото лидер

Проф. Ивайло Дичев: Съвременният политик е повече звезда, отколкото лидер

© Надежда Чипева, КапиталПреди дни излезе книгата "Културни сцени на политическото" на проф. Ивайло Дичев. "Предложените текстове са сбити в тази степен не заради желанието ми да бъда афористичен; опитвам да се състезавам с подкастите на ютюб, които се превръщат в основен вектор на просветата днес. Четенето на чужди мисли почва да ни се вижда загуба на време, ако не подкрепят нашите собствени, а пък аз, разбира се, не знам с какви точно мисли в главата ще вземе книгата ми читателят. Затова и предлагам различни посоки, в които той сам да тръгва и ги доразвива", започва той.


"Дневник" го потърси за мнение за настоящето състояние на политическото. (очаквайте в събота откъс от новата книга)


Започвате книгата с това, че ви се иска да накарате читателите да се замислят и сами да стигнат до някакви изводи, решения. Към какво бихте искали да насочите вниманието им?
- Книгата се занимава с политическото в исторически план, но целта ми е да стигна до това, което става днес. Политическото все повече губи своето значение, превръща се в театър, медийна игра.


Наричам това естетизиране на политическото – изместване на дебатите от решаване на реални въпроси към културни войни около еднополовите бракове, историческата роля на християнството, обидената чест на нацията (последно у нас – какво казал турският посланик). Подобни теми разбужат страстите, както прави художестената творба – съпреживяваме неща, които са сякаш все по далеч от нас. Забележете огромния интерес днес към международна политика, която доскоро навсякъде по света беше на втори план. Заклали някого в Бангладеш, ние изтръпваме. Дето казал Хамлет "Каква му е Хекуба?".


Просто полит-естетическата сцена днес стана страшно въздействаща.


Какъв е историческият контекст на това, което описвате?


- Основното е медийната революция, която преживяваме. Причината й не е само интернет, процесът започва преди това с размножаването на операторите, които са в дива конкуренция помежду си. В новата икономика на внимание битката е много жестока, оцелява само най-крайният, най-шумният. Разумните гласове просто не чуваме. Редица изследвания показват, че за да ви забележат, да привлечете медийното внимание, трябва да употребите обидни думи, емоционално натоварени квалификации.


Говоря за една цялостна промяна на културата. Диктаторите едно време – Хитлер, Сталин – те имат монопол върху публичното внимание, задължават гражданите да ги слушат, заглушават гласа на опонентите си. Тази епоха свърши. Сега политиците се борят за внимание и то е като на пазара на стоки.


В книгата може да видите и сравнение между политиката от времето на класическата модерност – хора верни на себе си и прочие, героични, изключителни, страшни, когато се разгневят.


Съвременният политик, ако се огледате, той основно трябва да е усмихнат, приветлив, да е човек като нас, да допуска журналистите в къщата си, да говорят за интимни неща. Той е повече звезда, отколкото лидер.


Не може и да е дебел, да има някакъв проблем – има дори изследвания, които казват, че днес Рузвелт не би бил избран, защото е бил инвалид. Започва да е важна визията, облеклото, усмивките, шегите, които той пуска за себе си. Нещата отиват и по-далеч със социалните мрежи – този човек всеки ден нещо ти пише, коментира филми, качва песни.


Как всичко това се отразява върху правенето на политики?


- Не трябва да преувеличаваме, но политиката съумява да прави все по-малко неща. Ако някой реши да реформира, тутакси изникват протести от различни страни. Това е глобална тенденция, не е характерна само за България на г-н Борисов. Преди време имаше например план за реконструкция на Париж, който пропадна след протести и критики, а наблюдатели заключиха: Ако днес се беше родил барон Осман (префектът, който преустройва Париж през 19 век), градът и досега щеше да си е със средновековните улички.


Политическото е блокирано – и се получава парадоксален резултат, точно обратното на онова, което демократичните хора искат – приватизация на политическото. Решенията се изместват в сферата на частния бизнес, предприемачи днес поемат все повече от задачите, които по-рано правеше държавата – строят университети, организират армии, дори пращат ракети в космоса.


Така е, защото в публичната сфера така и не успяваме да се споразумеем какво искаме и кого ще излъчим да го направи.


Тогава какво ще стане с държавите?


- Това е и една от целите на книгата ми - да се замислим искаме ли изобщо да бъдем управлявани, да имаме някакъв тип политически център на нашето общество. Или ще се съпротивляваме на всичко и ще слагаме прът на всички възможни колела.


Според последната утопия обществената тъкан ще се възстанови, ако по всяка тема почнем да гласуваме по интернет – от павирането на улицата до обявяването на война. Как може – казват ви – да рейтваш всеки хотел, в който си отседнал и от това да зависи неговата категория, а за министър да не те питат? Един британски изследовател сравни къщата на парламента, с къщата на "Биг брадър" - в първия случай хората седят, гледат, ядосват се, но нищо не могат да направят. Докато при "Биг брадър" с действията си можеш да изгониш участниците, това много повече ни ангажира. Дали "Биг брадър" не е по-близо до демократичния идеал?


От друга страна, анонимното участие в политиката live би размило отговорността такава, каквато я познаваме до сега – когато отговарят всички, не отговаря никой. Затова трябва да търсим някаква нова мярка, която да отговори на очакванията на съвременния човек, който не може да прочете една статия, без да си каже мнението отдолу във форума. Тази нужда от интерактивност днес ражда изблици на възмущение, често съвсем ирационални протести като жълтите жилетки във Франция, аресивни мобилизации във фейсбук.


Трябва да намерим начин да канализираме тази енергия, за да е полезна, не деструктивна.


Какво може да се направи, трябва ли да бъде измислен нов тип управление, или да се върнем назад?


- Мечтанията за връщане назад са част от политическия театър. Понеже няма утопии, предлагат ни идилии – китното българско селце, където хора в носии орат земята-кърмилница и пеят народни песни. Идиличните спомени за имперско величие на англичаните пък родиха Брекзит. Миналото не се повтаря. В настоящето миналото е картинка, декор, пред който играят сценките си политиците.


А ако нищо ново не бъде измислено, сякаш всички следващи правителства са обречени да не правят реална политика, решаваща проблеми, а да залитат по искания на протестите, така ли?


- Нали помните вица за онзи, дето търсел ключа си под лампата, защото там било светло? Съвременните популисти се борят с врагове, които могат да победят. Измислят някакви заплахи и се справят с тях. Например обявяват тържествена победа над джентдър идеологията, която сами са измислили. Преборват политическата коректност. Изискват извинение за страшна обида и т.н. Този ресурс на властта е стар колкото човечеството.


Дали можем да се справим с демократичния разпад, който преживяваме, без подобни манипулации, търсейки съзнателно и разумно съучастие на гражданите?


Цялата работа е в това "ние", какво ни свързва, какво ни прави едно. Покрай изборите за европейски парламент ще чуете, че трябва да защитаваме националните интереси, нацията. Но кои са тези национални общи интереси. Моите интереси не са същите като на бизнесмена, неговите пък са различни от тези на работниците му. В предишни епохи това "ние" се конструира на базата на някаква идентификация – божество, морални норми, предци.


Но кое е това днес, как да го намерим, как да намерим пресечната точка между толкова все по-различни интереси? Това е големият въпрос. Съвременният свят фрагментира все повече професиите, културите, трудовите взаимоотношения. Ние дори не живеем вече в една територия – в мрежата, където прекарваме все по-голяма част от живота си, ние сме по-близо до хора на другия край на земята, отколкото до съседите от входа до нас.


Политиката почва от това да се направи някакво ние. Ние тук, на територията на България? Или ние, мрежата от българи по света? Или ние, европейците? Или ние, човешките същества...


Доколко завоят назад към национализма е българска битка, българска тема? В книгата си споменавате, че България исторически е имитатор. Дали и тези теми са привнесени?


- Това са глобални теми. Както беше глобална утопията на комунизма. Мода, която дойде и тук. Фашизмът - също. Тези неща пристигат отнякъде и основно е заради престижа на съответните държави. Хората си казват – ето тази държава е успешна, ще правим като тях.


Сега, понеже американците са успешни, а там има евангелисти фундаменталисти, изведнъж техните теми се пренасят и тук. Тези моди обаче сега се подсилват и от социалните мрежи, от троловете в тях.


Представете си движението на тези теми – измислят ги някакви евангелисти в Америка, например "джендър идеологията", преминава през Путиновите хора, които са уж православни, и пристигат тук и изведнъж се взимат на въоръжение от БСП. Една абсолютно еклектична постмодерна ситуация, която трябва да внуши някаква традиционност, единност. А всъщност създава усещане за тотален разпад.


Усещането за хаос плаши гражданите и те са склонни да се обърнат към популистите с простите решения. Забравяйки, че тъкмо те създават този хаос.


Казвате, че успешните политици би трябвало да са добри в популисткия театър, а политиките остават на заден план. Това доколко важи за премиера Бойко Борисов?


- Борисов е гений. Помислете за кой друг политик в България извън Тодор Живков има вицове – само за Борисов. Това показва, че си интимно близък на хората. Той изобразява силния, мъжкаря, момчето от народа, което се е издигнало.


Но основното му качество не е този образ, а че той успява да удържа властта в партията си. Вижда се, че там има някакъв център, за разлика от повечето останали партии. Той уволнява, държи властта. Както казах – хората са объркани от сложността на глобалния свят, търсят някаква здрава опора.


Българите не са най-големите демократи, искат си отговорник. Това е заложено дори още от османско време, когато местните първенци са ходили да се договарят с властта. До днес очакваме това – някакъв първенец да ходи и да се договаря от наше име с далечната и чужда по определение власт. Това правеше Живков в Москва, това сега прави и Борисов в Берлин.


Имат ли място традиционните политици на този фон, на тази сцена?


- Не знам как да върнем времето на рационалните политици. Тези хора ще се появят в момента, в който настъпи тежка криза.


Живеем вече твърде добре, има сякаш твърде малко сериозни проблеми, в последните 20 години държавата върви добре, развива се. Сякаш няма негативни последици от глупостите на един или друг политик. И понеже някак си нещата вървят без драстични проблеми, остава впечатлението, че няма кой знае какво значение политиците какво правят и говорят.


И тук влиза луксозната добавка – символиката. Разиграват се театри на тема величие, древност, традиционното семейство и т.н. Политическото започва да се върти и около това да ни признаят, да ни уважават. Обиждаме се, че в храната ни имало 0.1 процент по-малко някаква съставка, отколкото в храната в страни в Западна Европа (моето поколение май е забравило как гледахме западните шоколади в Кореком!). Обиждаме се и от регулациите за превозвачите, за които настояват западните работници. Искаме нашата нация да може да казва "не", да тропа по масата, да предоговаря условия. Но някак сме сигурни, че няма да ни изхвърлят от ЕС и да се върнем в гладното време на 90-те. Защо ли – ами защото сме там по право, по древност, едва ли не са ни вкарали насила да ни оберат. Ето с такива едни художествени аргументи живеем.


Би било добре да гледаме на изборите като нещо, което не е чак толкова важно, да избираме рационално, не със страсти. Съюзът обича да драматизира своите институционални стъпки, защото се бори и той, горкият, за внимание.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  Колко страници е книгата? Тоя "професор" обикновено ги пише като брошурки за "Метро"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Разстроено

  "Политическото все повече губи своето значение, превръща се в театър, медийна игра."

  Пълни глупости ....

  Вижте най значимия политик Тръмп - стриктно изпълнява предизборните си обещания...
  А това , че демократите и техните журналисти се опитват да го изкарат маймуна е друг въпрос .... Между другото така е и в България....

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1643 Весело

  Усещането за хаос в главата на професора е по-силно дори от усещането за свободата на словото при обидените медиии. Но това е добре за всички останали.

 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Издателство "Просвета - София АД", ISBN: 978-954-01-3909-8, формат: 13х20 см , 152 страници.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nikolay Savov":

  Вижте най значимия политик Тръмп - стриктно изпълнява предизборните си обещания...

  Тръмбо е търгаш. На международната сцена блъфира, изнудва, купува и продава. Сгази международни споразумения уж в интерес на света. Но не трябва да забравяме колко пъти е фалирал като бизнесмен.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  За съжаление е прав професор дичев!
  Огромната част от хората, които си мислят, че са "политици" се интересуват от това как изглеждат и кой ги харесва много повече от общественият договор...то за това и лидерството е в ляво от нулата!!!

 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Джендър идеологията била измислица?А защо Конституционният съд отхвърли Истанбулската конвенция като противоконституционна?Защо в детските градини в някои държави по света се учат децата да са полово неутрални и сами да си определят пола?Защо има кастрация на хиляди деца всяка година,на които уж им се сменял полът?
  Лъжеш Дичев-сега достъпът до информация е на един клик разстояние и лъжите ви веднага лъсват.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  Като съдя по нашите политици, по-скоро бих рекъл, че са политически про_ститутки. Но, това е мое мнение.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Весело

  Няма лошо, но според мен има некоректни постулати като например .политиците-популисти побеждават "...джентдър идеологията, която сами са измислили..."
  което няма как да е вярно :) Пример:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_role
  Не съм чувал да наричат Джудит Бътлър политик-популист https://en.wikipedia.org/wiki/Judith_Butler

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2264 Весело

  "Свтът е сцена" е казал един мъдър човек, на която, допълвам аз, като също един мъдър човек, се появяват и добри и лоши актьори.
  Публиката им ръкопляска, къде от куртоазия, къде от фенщина, всеки според своя "вкус", предпочитание или защото тълпата прави така!
  Дичев, в интервюто по-горе, предизвиква много въпроси, а публиката, според манталитета и наличното в междуушието си, реагира или с дюдюкания, или с аплаузи, или с коментари в духа на "Ганковото кафене"!

 11. 11 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  Да обявиш фалит и да си фалирал е много ама много различно....

 12. 12 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  A ще има ли скоро книга за това, какво е съвременният професор - научен авторитет или поръчков писач? Не, не визирам някой конкретен, от общ интерес питам.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Въпрос: Това доколко важи за премиера Бойко Борисов?
  Отговор: Борисов е гений
  Дичев, Дичев! Защо не се ...

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Въпрос: Това доколко важи за премиера Бойко Борисов?Отговор: Борисов е генийДичев, Дичев! Защо не се ...
  —цитат от коментар 13 на Мърмор


  Гений в популизма и нагаждачеството!
  Не си ли го разбрал?
  Протест от Х - бърка в джоба, дава милиони!
  Обаче НАШИТЕ МИЛИОНИ!

 15. 15 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Дичев си милее за социализма, иска си силната държава. Не може да приеме факта, че частници строят университети и изстрелват ракети. Трудно му е да повярва в очевидното - че частната инициатива винаги е по-силна и по-ефикасна, съответно хората би трябвало да разберат, че няма смисъл от голяма държава. Ако това стане, пиявици като Дичев ще ходят боси и гладни, щото без държавни субсидии и грантове са за никъде.

 16. 16 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Джендър идеологията била измислица?А защо Конституционният съд отхвърли Истанбулската конвенция като противоконституционна?.
  —цитат от коментар 7 на Мусаши


  Щото изпълни политическа поръчка на Боку.

  И щото като знам какви юристи ражда нашата образователна система, ме е страх да ходя на лекар.

  Не, че в поръчковото решение на КС е ставало дума за "джендър идеология" де.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  [quote#16:"КретенКилър"][/quote]

  Така е Стюпи-никъде недей да ходиш.Стой си в панелката,пропилявай си младостта пред компютъра. Мама и тате няма да си оставят рожбата гладна.

 18. 18 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лъжеш Дичев-сега достъпът до информация е на един клик разстояние и лъжите ви веднага лъсват.
  —цитат от коментар 7 на Мусаши


  Особено до лъжлива инфомрация, която звучи добре.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 19. 19 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като цяло, за пореден път се убеждавам, че в този форум няма никакъв смисъл да се дискутира каквото и да било.

  Винаги се случва абсолютно едно и също - побеснелите нео-нацита, предрешени като нормални членове на обществото, нападат със злост автора, сипейки хули и обиди. Това се повтаря до втръсване. Разбира се, на нео-нацитата няма да им втръсне никога - те за това живуркат.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  "Разумните гласове просто не чуваме. "
  *
  Ами не ги чувате, защото идеологическите догми ви пречат. Трябва всеки да мисли със собствената си глава, а не да повтаря като папагал наизустени клишета и да следва сляпо една или друга политическа сила независимо от промените в политиката и лупингите на ръководството й.

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  [quote#18:"КретенКилър"][/quote]

  Лъжлива информация пускат такива като Дичев .Само че сме 2019 г,а не 1989 г, когато имаха монопол върху информацията.На лъжите им се връзват единствено лузъри като теб,които искат да осмислят безсмисленият си живот с някаква идеология.

 22. 22 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Е, няма лошо някой да ги обобщи нещата, ама повечето са баналности, съществуващи от край време. Историята на президента Рузвелт не е по-различна от тая за китното селце, в което хора с народни носии орат земята кърмилница, той даже е опитвал да симулира ходене, правел е по няколко крачки, като се е подпирал на бастун и е люшкал краката си. Впрочем, в тая тема личи проблемът на повечето хуманитари, те познават света от екрана на телевизора, не са го виждали на живо. Политикът не можело да е дебел, да е безвкусно облечен и т.н. - ми Борисов слаб ли е, облича ли се с вкус? А Меркел?

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 559 Весело

  Донякъде е прав г-н проф. д-р Дичев. Повечето ни политици са медийни звезди, с изключението на Радан. Г-н Кънев не е медийна звезда, той е нащо знаме :)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 24. 24 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#18:"КретенКилър"]
  —цитат от коментар 21 на Мусаши
  Лъжлива информация пускат такива като Дичев .Само че сме 2019 г,а не 1989 г, когато имаха монопол върху информацията.На лъжите им се връзват единствено лузъри като теб,които искат да осмислят безсмисленият си живот с някаква идеология.[/quote]

  Бе не знам, ама оняден ти направо сцепи мрака с твърднието "в природата на жената е да бъде подтискана от мъжа".

  Вероятно под "лъжлива информация" имаш предвид твърдения, обратни на твоето "гениално" прозрение 😃😁😁

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 25. 25 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Разумните гласове просто не чуваме. "*Ами не ги чувате, защото идеологическите догми ви пречат. Трябва всеки да мисли със собствената си глава, а не да повтаря като папагал наизустени клишета
  —цитат от коментар 20 на pamela


  Като например "зелените са леви" 😃😁😃

  Айде, холан - знаем колко мислите със собствената си глава точно вие

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  [quote#24:"КретенКилър"][/quote]
  Естествено никога не съм казвал такова нещо.И както винаги преиначаваш думите ми.Типично за теб. И ако наистина си имаше понятие от право щеше да знаеш,че за доказателства се приемат само нещата както са казани или извършени.Щото и една дума или дори буква променя смисъла на казаното и извършеното.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Нашите политици страдат от нарцисизъм. Влюбени са в себе си и никой друг не ги интересува.

 28. 28 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#24:"КретенКилър"]
  —цитат от коментар 26 на Мусаши
  Естествено никога не съм казвал такова нещо..[/quote]

  А ха ха ха. Сигурен ли си? Щото аз вече намерих точния цитат:

  " в самата природа на жените е заложено да са подтискани от мъжете"

  Казвал ли си го или не, Муши? Я кажи сега 😁😃😁

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3052 Весело

  Мдааммм ...

  Чета, чета ... Дичев е явно един много объркан човек!

  И не заради политическите му и полит-"естетически" нагласи и пристрастия, а заради явните, непрекъснати и пронизващи цялото му представяне в това интервю противоречия. Противоречия, които той явно приема и си е ОК с тях, стига да обслужват тезата му.

  И въобще най-весело за мен е в края. Цитат:
  ... Не знам как да върнем времето на рационалните политици ...

  Дичев, Европата на Кант не само отстъпва, че даже направо залезе, вие, вашта "задруга" усилено се трудихте и се трудите за това. И се оказва, че не сте знаели какво правите! И сега не знаете, но усещате, че ви трябва ... Какво?
  Явно - "старото". Което направихте всичко възможно да бастисате, а сега го чакате въз основа на Историческия материализъм, (пак историята намигва весело!) - отново цитат:
  ... Тези хора ще се появят в момента, в който настъпи тежка криза ...
  Само дето не викате Неволята!

 30. 30 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мусаши":

  Естествено никога не съм казвал такова нещо.
  —цитат от коментар 26 на Мусаши


  Мушии, мушии, кажи, казвал ли си го или не. Виж коментар 28, о велики юристе 😃😁😃

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3052 Весело

  За съжаление е прав професор дичев!Огромната част от хората, които си мислят, че са "политици" се интересуват от това как изглеждат и кой ги харесва много повече от общественият договор...то за това и лидерството е в ляво от нулата!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin

  Хи - хи -хи! Прав бил!
  Кой т'ва?
  Дичев, адептът на постмодерна, който критикува постмодерността?

 32. 32 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Боеко не е нито едно от двете :/

 33. 33 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И да цитираме, и да не цитираме древни или днешни, сегашни или от близкото минало мъдреци е все тая, г-н Дичев, дано се появат най-после рационалните политици и без да настъпват някакви кризи и неблагоприятни периоди, но така или иначе на сцената ( да не забравяме все пак че животът е сцена) винаги остават само добрите и най-добрите актьори, както и техните сценаристи зад кадар.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И още нещо, животът не е само онлайн и реклами на разни хубави неща, трябва и да се аде, Дичев, трябва и да се и да се пописва и да се пускат тук-там из разните сайтове разни нещица, трябват хонорари, халтури, заплати, изобщо финикийски знаци някакви трябват, а народецът, или плепсът, или гласоподавателите, или пък верните поданици на царството и т.н. да се пописват в разните там коментарни полета, белкем поизпусне малко парата и олаби жилата. Предпога се, че се знаят тези нещица.

 36. 36 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ... защото мрежовият коментарно-дневникарски субект арканум ("arcanum" - или който и да е там с това супер сложно никче) току виж надянал още една маска и ... от анонимен, взел че станал ... невидим за останалата публика.

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#25] от "КретенКилър":

  Ами леви са! Ска Келер да не би да е дясна? И българские зелени й припяват и я канят да се намеси в спора им с бизнeса. Kакво да си мисли човек за тях, а?
  Mене думите не ме интересуват, а делата!

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  [quote#28:"КретенКилър"][/quote]

  Когато се цитира неточно се изменя целият смисъл на написаното.Естествено не отричам нещо, което съм написал, когато е цитирано точно.
  Знам ,че подобни твърдения не се връзват с политкоректните ви измишльотини,но е факт,че жените харесват"лошите момчета.Такъв като теб,който денонощно си стои в панелката няма как да ги знае тези неща.

 39. 39 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление, днешният политик не е нито звезда, а за лидер не може и дума да става. Нашите политици са последно качество в Европа, това е простата истина.

  Marinov
 40. 40 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#28:"КретенКилър"]
  —цитат от коментар 38 на Мусаши
  Когато се цитира неточно се изменя целият смисъл на написаното.Естествено не отричам нещо, което съм написал, когато е цитирано точно.Знам ,че подобни твърдения не се връзват с политкоректните ви измишльотини,но е факт,че жените харесват"лошите момчета.Такъв като теб,който денонощно си стои в панелката няма как да ги знае тези неща.[/quote]

  Тоест, ти намираш някаква съществена разлика между:

  "в природата на жената е да бъде подтискана от мъжа"

  и

  "в самата природа на жените е заложено да са подтискани от мъжете"

  тъй ли?

  😃😁😃

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 41. 41 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "КретенКилър":Ами леви са! Ска Келер да не би да е дясна? И българские зелени й припяват и я канят да се намеси в спора им с бизнeса.
  —цитат от коментар 37 на pamela


  Демек, казусът Банско, според вас е по оста "ляво-дясно", така ли?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 42. 42 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Точно така е зНо все пак има различни звезди и от нас зависи да не се връзваме на чалга и поренозвезди.А че не са лидери няма лошо,нямам нужда от лидер,а от пилот.Знам къде искам да отида,от политиците искам да го направят оптимално и безопасно на приемлива цена.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#41] от "КретенКилър":

  Казусът Банско може да се реши така, че и туризмът да има полза без големи щети върху природата. Kакто това е направено в Австрия, Италия и Франция.
  Но... зелените талибани не искат компромиси.

 44. 44 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":

  А, пак на Мусашито тръгнах да отговарям:

  Но погледнете някои нещастни страни, в чиито езици няма среден род, сега се чудят как да произведат ефекта му. А в българския, така мъдро опазен и развит от славните ни деди, нашите деца си ги възпитаваме по традиция полово-неутрални - казваме то, детето, то, бебето и ето ти полова неутралност, воала, нищо страшно. До три години е тичало по ризка - днес бихме му казали рокличка, всяко дете.
  А вие нали сте гледали филма, в който Арнолд Шварценегер играе изследовател, който експериментира върху себе си износва дете и ражда - колко тъповато-лековато направено - как никой когато е направено не се е сетил да ревне ужасен от идеята - смешно, благодарение на Дани Девито, комедия за народа и толкоз.

 45. 45 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "КретенКилър":Казусът Банско може да се реши така, че и туризмът да има полза без големи щети върху природата.
  —цитат от коментар 43 на pamela


  Верно ли? Ама това кой ви го каза?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 46. 46 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Мушиии, Мушиии, не се прави на луд, миличък. Отговори на въпроса в коментар # 40. Има ли според теб съществена разлика в точния цитат и моя цитат по памет преди това, че взе да се ерчиш как "не съм казал такива работи"? 😃😁😃

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":А, пак на Мусашито тръгнах да отговарям:Но погледнете някои нещастни страни, в чиито езици няма среден род, сега се чудят как да произведат ефекта му. А в българския, така мъдро опазен и развит от славните ни деди, нашите деца си ги възпитаваме по традиция полово-неутрални - казваме то, детето, то, бебето и ето ти полова неутралност, воала, нищо страшно. До три години е тичало по ризка - днес бихме му казали рокличка, всяко дете. А вие нали сте гледали филма, в който Арнолд Шварценегер играе изследовател, който експериментира върху себе си износва дете и ражда - колко тъповато-лековато направено - как никой когато е направено не се е сетил да ревне ужасен от идеята - смешно, благодарение на Дани Девито, комедия за народа и толкоз.
  —цитат от коментар 44 на znaya


  Детето е в среден род,защото се ползва със специална закрила независимо дали е момче,или момиче.Нарушаването на правата на едно дете трябва много повече да се наказват,защото то е безпомощно и не може да се защити по никакъв начин.
  Това няма нищо общо с налагането на "половата неутралност",което по същество си е пропаганда на хомосексуализма.
  И да филмът с Шварценегер е комедия,която не виждам каква връзка има с темата на разговора.

 48. 48 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Една от негативните страни на масовата демокрация е че ражда посредствени политици.Болшинството политици от свободния свят са на средно ниво.Примери много.Политиката не е място за хора с независим дух и размах на въображението.Това се опитва да каже авторът на статията.

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#45] от "КретенКилър":

  Примерът на другите държави е достатъчно красноречив, че решения могат да се намерят.

 50. 50 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 254 Неутрално

  . Обиждаме се, че в храната ни имало 0.1 процент по-малко някаква съставка, отколкото в храната в страни в Западна Европа -извинявам се ,тази книга в секция-"Екзотерик а" ли е?препоръчвам на дичефф срещу заекване в студиа и тремори-2 ношпа под езика и руска бяна със смрадлика

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3052 Весело

  Една от негативните страни на масовата демокрация е че ражда посредствени политици.Болшинството политици от свободния свят са на средно ниво.Примери много.Политиката не е място за хора с независим дух и размах на въображението.Това се опитва да каже авторът на статията.
  —цитат от коментар 48 на dlagnikov

  Напълно съм съгласен с вас!
  Точно такава е идеологията на Дичев и компания.
  Викат и троцкизъм ...

 52. 52 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  А пък мъдрият германски народ може дори да каже дас вайб - хем жена, ама жена, хем от среден род. Женото. Ужас, Госпожицата там -дас фройлайн също е от среден род - значи мъжете търчат по такова едно дето не е жена, а е от някакъв друг среден пол. Ами какво да си мислим тогава за мъжете - явно не си падат по жени, от третия пол са значи, може би. И става дума за онзи митичен сегмент от германския народ, който никакъв джендър не трае наоколо. Направо окончателно го елиминира.

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":А пък мъдрият германски народ може дори да каже дас вайб - хем жена, ама жена, хем от среден род. Женото. Ужас, Госпожицата там -дас фройлайн също е от среден род - значи мъжете търчат по такова едно дето не е жена, а е от някакъв друг среден пол. Ами какво да си мислим тогава за мъжете - явно не си падат по жени, от третия пол са значи, може би. И става дума за онзи митичен сегмент от германския народ, който никакъв джендър не трае наоколо. Направо окончателно го елиминира.
  —цитат от коментар 52 на znaya


  Пишеш някакви безсмислици.Говоря за съвсем конкретни неща-преподаването на децата в училище и детска градина,че всяко дете само трябва да си избере пола.
  Иначе словесни еквилибристики можеш да правиш колкото си искаш.

 54. 54 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мусаши":

  Ето реален пример - разказа ми го майка ми в ранна тинейджърска възраст. През 50-те години в Смолян се ражда хермафродит. Родителите решават да го запишат и кръстят като момиче - Мая. Лекарите ги съветват да изчакат с операцията на аномалията до пубертета - едно, за да се види какъв хормонален фон ще преобладава у зрелия индивид, второ, за да може детето само да прецени как се чувства и да се определи. В пубертета, детето се оперира в посока мъж и става Май. Всички околни знаят и приемат факта абсолютно нормално и спокойно. Мисля, че по онова време медицински мъжката форма е била по-лесно реализируема.
  Реално съвременните джендъри искат точно това, което в 50-те години, в забутания провинциален и със солидна част мюсюлманско население град е било възможно, разумно и реализирано.
  Реално майка ми - която сега е скрита, но интензивна антиджендърка тогава е провела точно това полово образование върху мен, което сега искат да въведат.
  Мисля просто, че сте изпаднали в ситуация на инат, прекодеятелство, какъвто и аггумент да ви дадат, ще играете напук и така е с много хора. Това не е плодотворно и няма да доведе до нищо добро.

 55. 55 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Великолепно интервю, наистина! Споделям напълно казаното от професора, като леко се лаская, че до доста от идеите съм достигнали и сам, но той ги е формулирам наистина по-добре от мен.

 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мусаши":Ето реален пример - разказа ми го майка ми в ранна тинейджърска възраст. През 50-те години в Смолян се ражда хермафродит. Родителите решават да го запишат и кръстят като момиче - Мая. Лекарите ги съветват да изчакат с операцията на аномалията до пубертета - едно, за да се види какъв хормонален фон ще преобладава у зрелия индивид, второ, за да може детето само да прецени как се чувства и да се определи. В пубертета, детето се оперира в посока мъж и става Май. Всички околни знаят и приемат факта абсолютно нормално и спокойно. Мисля, че по онова време медицински мъжката форма е била по-лесно реализируема.Реално съвременните джендъри искат точно това, което в 50-те години, в забутания провинциален и със солидна част мюсюлманско население град е било възможно, разумно и реализирано.Реално майка ми - която сега е скрита, но интензивна антиджендърка тогава е провела точно това полово образование върху мен, което сега искат да въведат.Мисля просто, че сте изпаднали в ситуация на инат, прекодеятелство, какъвто и аггумент да ви дадат, ще играете напук и така е с много хора. Това не е плодотворно и няма да доведе до нищо добро.
  —цитат от коментар 54 на znaya


  И какво общо имат хермафродитите с джендър идеологията?Тези хора имат болест и затова имат и мъжки,и женски полови белези.И хората в България не са толкова глупави, колкото ги изкарвате и много добре знаят,че има такива хора.
  Съвсем различен е случаят, когато се провежда хомосексуална пропаганда сред момичета или момчета (най-вече).

 57. 57 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":

  Пропагандата е това, което каза наскоро Кубрат Пулев - "Аз съм си аз" може да съм всякакъв, един курс срещу джендър определено насилие само може да ме обогати - ей това иска джендър идеологията да можеш да си си аз съм си аз под всякаква форма. ТУк и Пулев подкрепя с две ръце - само магаретата се инатят и викат - по-добре магаре отколкото джендър.

 58. 58 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#51] от "xm...":

  Само че Дичев не е политик /не е участвал в политиката/, а е интелектуалец, които изказва мнението си за политиката.

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  До коментар [#58] от "dlagnikov":
  Именно!
  Те най-яките троцкисти са именно интелектуалците.
  А джилезната им гвардия адепти са ентелехентите.

  И не дай, Боже, да станат политици! В смисъл - "началници" и да докопат власт. Те тогава настава мамсиджейсът!
  Макар че са опасни и деструктивни дори само когато лаладжийстват ...

 60. 60 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2025 Весело

  Като цяло, за пореден път се убеждавам, че в този форум няма никакъв смисъл да се дискутира каквото и да било. Винаги се случва абсолютно едно и също - побеснелите нео-нацита, предрешени като нормални членове на обществото, нападат със злост автора, сипейки хули и обиди. Това се повтаря до втръсване. Разбира се, на нео-нацитата няма да им втръсне никога - те за това живуркат.
  —цитат от коментар 19 на КретенКилър


  Стюпид, аз за разлика от тебе го познавам тоя лично. И абсолютно всичко, което казвам и пиша за него е резултат от това, че му следя "творчеството" и лични впечатления. Нали знаеш, че въпросният номенклатурен син прекара бая време под нежното крило на доносничката Юлия Кръстева у Францата? После се върна и веднага го направиха доцент в СУ (иначе други чакат по 20+ години). Чиста проба дърт комуняга, който сега се прави на прогресивен елемент.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":Пропагандата е това, което каза наскоро Кубрат Пулев - "Аз съм си аз" може да съм всякакъв, един курс срещу джендър определено насилие само може да ме обогати - ей това иска джендър идеологията да можеш да си си аз съм си аз под всякаква форма. ТУк и Пулев подкрепя с две ръце - само магаретата се инатят и викат - по-добре магаре отколкото джендър.
  —цитат от коментар 57 на znaya


  Това естествено е лъжа.В Енциклопедия"Британския"пише,че джендър идентичността е самовъзприемане/самоопределяне като пол,различен от биологичният пол на съответният човек.По въпроси, свързани с английският език, се доверявам на Енциклопедия"Британика",не на форумните анонимници.

 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#61] от "Мусаши":

  Енциклопедия"Британика"естествено имам предвид.Телефонът си съчинява думи понякога.

 63. 63 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":
  Ами кята четете английски вижте как е определен курсът, който ще изучава Пулев.

 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":Ами кята четете английски вижте как е определен курсът, който ще изучава Пулев.
  —цитат от коментар 63 на znaya


  Какво ме бърка Пулев?Каквото е дробил,да си сърба . Въпросът е,че джендър идеологията си е по същество пропаганда на хомосексуализма.И в Енциклопедия Британика най-ясно е посочено това.

 65. 65 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":

  И-а, И-а!

 66. 66 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#19] от "КретенКилър":

  Ти пък кога нещо си дискутирал в тоя форум? Ти просто или обиждаш, или мрънкаш за велтшмерцена на цайтгайста и това е.
  Пробвай да дискутираш, може да ти се получи?

  Доброто е заразно
 67. 67 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стюпид, аз за разлика от тебе го познавам тоя лично.
  —цитат от коментар 60 на Тюфлекчия


  Тифлек, твоята преценка за нещата е толкова нереална, че няма никакво значение дали познаваш някого лично или не.

  Кога ще се научиш, че това няма абсолютно никаква тежест.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 68. 68 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стюпид, аз за разлика от тебе го познавам тоя лично.
  —цитат от коментар 60 на Тюфлекчия


  Тифлек, твоята преценка за нещата е толкова нереална, че няма никакво значение дали познаваш някого лично или не.

  Кога ще се научиш, че това няма абсолютно никаква тежест.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 69. 69 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  "Съвременният политик е повече звезда, отколкото лидер"

  Съвременният политик никога не е бил лидер. Лидери са били Царете едно време, дето са повеждали армията в битка и често са губели живота си, ако битката не се развие по план. :)

  Съвременните политици седят в хубави офиси и викат "Да приемем мигрнти", ама те не приемат и не живеят сред тях.

  Съвременните политици седят в хубави офиси и викат "Да бомбим Асад/Кадафи. Да спретнем една война в Ирак/Афганистан", ама те не отиват да се бият, нито децата им.

  Съвременните политици не носят последствията от грешните, решения които вземат. И това е най-големия проблем.

 70. 70 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#66] от "АзКлавдия":

  Да му се получи? Не думай...

 71. 71 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Четях и се чудих защо написаното от Дичев почти винаги считам за вярно? Не стигнах до единомислие със себе си. После започнах да чета десетките мнения под статията и веднага разбрах защо мисля, че Дичев пише истини. просто защото десетки "умни и красиви" тролове веднага започнаха да го обиждат и твърдят, че пише глупости. Ами и двамата сме еднакво отдалечени от "мислите" в главата на "умните и красиви" тролове. За протокола не съм професор, не съм джендър, години наред гласувах за СДС, а после за ДСБ. Сега след като чух в съдебна зала как Цветан василев е разпоредил на главния си счетоводител да намери начин да осигурява по 50000 лева месечно на лАбАраторията на Костов имам горчив вкус в устата. Не, че не одобрявам това което Костов направи като министър председател, напротив много го одобрявам, но онова малкото капката катран (50000 лева месечно) в гърнето в мед съсипа уважението ми към Иван Костов като личност. Е почвайте с минусите.

 72. 72 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 393 Неутрално

  За троловете изказали се по-горе. Линк към биографията на комуниста Дичев https://bg.wikipedia.org/wiki/Ивайло_Дичев и два цитата.
  "Ивайло Стефанов Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподава във Франция, САЩ и други "
  "Защитава докторати в Софийския университет и в университета Париж-VII: Дени Дидро"
  Колко ли от тролчетата обиждащи и отричащи написаното от Дичев имат накава биография?

 73. 73 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#59] от "xm...":
  Господине, по-спокойно!Направете справка какво е троцкист и какво е интелектуалец и тогава ги приравнявайте.

 74. 74 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2025 Весело

  До коментар [#67] от "КретенКилър":

  Ето го "търсещият дискусия" - само дето веднага спира да я търси, когато някой му каже нещо, което не го устройва. Жалка история. Жалка, но много забавна.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 75 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#74:"Тюфлекчия"]До коментар [#67] от "КретенКилър":Ето го "търсещият дискусия" - само дето веднага спира да я търси, когато някой му каже нещо, което не го устройва. Жалка история. Жалка, но много забавна.[/quotе]
  Търся дискусии по темите, засегнати в интервюто. Ти, обаче, още от първия коментар сипеш злобни нападки като някаква махленска клюкарка. Какво точно да дискутирам в такъв случай? Личното ти мнение за Дичев ли? Твоето мнение: члвекът, който изповядва логиката "един във форума го каза, значи е вярно". Айде по-сериозно.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 76. 76 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Дано скоро има дъжд от падащи звезди!

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  "Всичко е само игра, всичко и само спектакъл!"

 78. 78 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 881 Любопитно

  Проф. Ивайло Дичев: Съвременният политик е повече звезда, отколкото лидер!
  - кого има предвид проф. Дичев? Със сигурност не визира "баце", може би по скоро "уйчиндолския чалгар", който е "звезда" и му се иска да стане "пулитик"(лидер)?

  Казвате, че успешните политици би трябвало да са добри в популисткия театър, а политиките остават на заден план (защо ли?). Това доколко важи за премиера Борисов?
  - Борисов е гений. Помислете за кой друг политик в България извън Тодор Живков (негов патрон!) има вицове? Това показва, че си "интимно близък" на хората, изобразява силния, мъжкаря (мачото!) - момчето от народа, което се е издигнало (като св***я Иваило ли?) Но основното му качество не е този образ, а че той успява да удържа властта в партията си. Вижда се, че там има някакъв център, за разлика от повечето останали партии. Той уволнява, държи властта (та хем е "демокрация", хем авторитаризъм и накрая съвсем да се объркаш какво е?). Както казах – хората са объркани от сложността на глобалния свят, търсят някаква здрава опора. (по скоро "здрава ръка"?)
  Българите не са най-големите демократи, те си искат отговорник. Това е заложено дори още от османско време, когато местните първенци са ходили да се договарят с властта. До днес очакваме това – някакъв "първенец" да ходи и да се договаря от наше име с далечната и чужда по определение власт. Това правеше Живков в Москва, това сега прави и Борисов в Берлин (и къде още?, щото центровете не са един като на времето при Живков - има "вътрешни" и "външни" центрове и просто съвсем да се объркаш на КОЙ да "угодиш" по напред?!)

  Живеем вече твърде добре, има сякаш твърде малко сериозни проблеми, в последните 20 години държавата върви "добре", развива се. Сякаш няма негативни последици от глупостите на един или друг политик. И понеже някак си нещата вървят без драстични проблеми, остава впечатлението, че няма кой знае какво значение политиците какво правят и говорят (хайде холам?). И тук влиза луксозната добавка – символиката. Разиграват се театри на тема величие, древност, традиционното семейство и т.н. Политическото започва да се върти и около това да ни признаят, да ни уважават. Обиждаме се и от регулациите за превозвачите, за които настояват западните работници. Искаме нашата нация да може да казва "не", да тропа по масата, да предоговаря условия. Но някак сме сигурни, че няма да ни изхвърлят от ЕС (щото може би скоро ще се "разпадне" ли?) и да се върнем в гладното време на 90-те. Защо ли – ами защото сме там по "право", по "древност", едва ли не са ни вкарали насила за да ни оберат (ми за какво сме в съюза, ако не сме "пазар", на които да ни продават "боклуците" си?). Ето с такива едни художествени аргументи живеем.....

 79. 79 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Мдааммм ...Чета, чета ... Дичев е явно един много объркан човек!И не заради политическите му и полит-"естетически" нагласи и пристрастия, а заради явните, непрекъснати и пронизващи цялото му представяне в това интервю противоречия. Противоречия, които той явно приема и си е ОК с тях, стига да обслужват тезата му.
  —цитат от коментар 29 на xm...


  Какви странни глупости е написал авторът от немската (DW) копанка:
  …Докато при "Биг брадър" с действията си можеш да изгониш участниците, това много повече ни ангажира. Дали "Биг брадър" не е по-близо до демократичния идеал?...
  Ами за това са изборите всеки четири години! Гласуваш и гониш ОГП, която управлява!
  …От друга страна, анонимното участие в политиката live би размило отговорността такава, каквато я познаваме до сега – когато отговарят всички, не отговаря никой. Затова трябва да търсим някаква нова мярка, която да отговори на очакванията на съвременния човек, който не може да прочете една статия, без да си каже мнението отдолу във форума…
  Авторът явно не знае, че гласуването на изборите е АНОНИМНО УЧАСТИЕ в политиката. Вероятно ще иска за ги забранят и меродавни да са троловете от форумите?
  … Ние дори не живеем вече в една територия – в мрежата, където прекарваме все по-голяма част от живота си, ние сме по-близо до хора на другия край на земята, отколкото до съседите от входа до нас….
  Изглежда авторът има патологична зависимост от мрежата и се самозаблуждава, че с всички е така.
  … Но някак сме сигурни, че няма да ни изхвърлят от ЕС и да се върнем в гладното време на 90-те. Защо ли – ами защото сме там по право, по древност, едва ли не са ни вкарали насила да ни оберат. Ето с такива едни художествени аргументи живеем….
  Да вкараха ни насила, за да ни вземат пазара, ликвидирайки нашата промишленост и селско стопанство, за да ни вземат обучените от нас квалифицирани кадри, за да плащаме и да ни казват къде да инвестираме нашите пари!
  Важното е, че Борисов е гений и слуша началниците!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 80. 80 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 808 Неутрално


  До коментар [#79] от "amerikanbastard":
  "Да вкараха ни насила, за да ни вземат пазара, ликвидирайки нашата промишленост и селско стопанство, за да ни вземат обучените от нас квалифицирани кадри, за да плащаме и да ни казват къде да инвестираме нашите пари!"
  Важното е, че Борисов е гений и слуша началниците!
  Така да е, но не сме в криза.Може ли да ни обясните къде бяха инвестирани нашите пари преди 1989г. каква беше нашата промишленост и селско стопанство в същата година и кои началници слушахме тогава.И защо фалирахме тогава?

 81. 81 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Драги домнули, български мъже се държат като придворни прислужнички на Борисов, само фусти не повдигат кокетно и не приклякват раболепно. Какво това? Защо е допуснато това отвратително събитие, кой им е раздал фланелките, кой ги е строил? Как са се озовали точно там, издокарани като магистрални проститутки пред сутеньора си? В Северна Корея ли се развива действието? Такава простотия със дебеподлагане пред министър председател не се е случвала в никоя страна досега. Позор за българския народ.

  Дедо Крум
 82. 82 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  До коментар [#73] от "dlagnikov":
  Драги, не приемам поучения:
  1. От човек, който въобще ползва "термина" ... "масова демокрация".
  Явно за вас има вариант за "немасова демокрация".
  2. Въобще умотворението ви в пост 48.
  3. От т.1. и 2. спедва експлицитно, че на вас не само не ви е ясно, но и страдате от самооблащението да се смятате за "немасов" в смисъла му на "надмасов".
  Което е основна личностна характеристика на троцкистчетата.

 83. 83 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 429 Весело

  "джентдър идеологията, която сами са измислили"

  Ммм...най-обичам нео-комунета като тоя, дето ей така съвсем случайно забравят фактите и лъжат нагло hobbymäßig.
  Кой измисли "критичната теория", червен?! Популистите, или една малка клика безродни космополити (като теб самия) във Франкфурт?!

  https://www.youtube.com/watch?v=xR40kVb9au0

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 84. 84 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Политиците са повече звезди, отколкото лидери...
  Еми, неолиберализмът е виновен за това.
  По същество той е тържество на формата над съдържанието.
  Т.е. един достатъчно креслив субективизъм, може да налага политкоректна цензура над плурализма, и дори над обективната, фактологично доказана реалност.
  Разбира се, за да се случва това, е нужно да има гръб - кръгове от елити и капитал, които да стоят зад това ;).

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK