Теодосий Теодосиев, учител: Имаме нужда от нов Ренесанс

Теодосий Теодосиев

© Николай Василев

Теодосий ТеодосиевТеодосий Теодосиев, известен повече като Тео, е преподавателят по физика, който за повече от четири десетилетия е обучил в школата си шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала, а учениците му продължават образованието си в най-престижните университети в САЩ и Великобритания. Той е главният герой на новия документален филм "Формулата на Тео", чийто сценарист и режисьор е Николай Василев.


Филмът ще бъде прожектиран днес от 19.00 часа в кино "Одеон". Следващата прожекция е на 24 май от 18.30 часа отново в кино "Одеон". Междувременно "Дневник" разговаря с Тео за свободата, образованието, времето и неговите методи на преподаване.


По времето на комунистическия режим са ви упреквали, че правите от учениците си свободолюбиви хора...
- Свободолюбив можеш да направиш само човек, който вътрешно е свободен. Това е дълъг процес. Баща ми казваше, че някои хора са родени роби и дори да няма робство, пак ще намерят на кого да робуват. По време на 400-годишнината от смъртта на Галилей Ричард Файнман, Нобелов лауреат, застава на неговия гроб и казва, че го е срам. Защото преди 400 години Галилей е рискувал да твърди неща, за които Инквизицията може да го осъди. А днес няма Инквизиция, но във всеки брой на "Ню Йорк таймс" има хороскоп, тоест хората продължават да вярват в неща, които още тогава са били суеверия и не са по-добри с нищо от предците си. По времето на социализма имаше инквизиция за свободолюбивите. Хора, които си даваха живота, за да има за правото да имаш права. А сега уж имаме права, но хората продължават да живеят по онези закони. Не мислят свободно и не смеят да действат свободно. За всеки случай.


Какво влияние оказват съвременните технологии върху човешкия ум?


- Преди 2400 години Аристотел е казал, че някога хората са били много умни, но откакто е измислена писмеността, те всичко записват и нищо не знаят. Днес всичко се търси в "Гугъл" и много съвременни хора си мислят, че като натиснат копчето на дистанционното, са много умни. Преди повече от 6000 години халдейските астрономи са разполагали само с канапчета, отвеси, ъгломери и са предсказвали слънчеви и лунни затъмнения. Може ли днес някой да направи това без технологиите, с които разполагаме?


Наричате метода си на преподаване "създаване на силов интелект"... Бихте ли го дефинирали и как го създавате у учениците си?


- Както спортистите тренират във фитнеса, така и мозъкът не бива да се остава без дейност, защото като всеки друг орган, оставен без работа, той атрофира. Хората трябва всекидневно да упражняват мозъка си - да решават задачи от всякакво умствено естество. Това е още по-важно за децата, за да не закърнее умът им още от малки. Те още от съвсем ранна възраст са в състояние да усвояват по няколко езика, но трябва да се започне отрано. Методологията ми е да ги науча на интензивен и продължителен интелектуален труд. На школата работим от 8 сутринта до 12 вечерта само с прекъсване за хранене. Поставям ги в творчески условия. Трябва да измислят задачи като за олимпиади, което не е лесна работа.


Теодосий Теодосиев

© Николай Василев

Теодосий Теодосиев


По какъв начин успявате да запалите и мотивирате така бързо учениците си? И какви съвети бихте дали на другите учители?


- На първо място, на учителя трябва да му е интересно. Ако на него му е интересно, той ще направи така, че и на учениците да им е интересно. Необходимо е и да има качества на аниматор. Когато види, че децата губят интерес, да им направи забава. Някои ученици идват на моите занятия просто заради шоуто, в което постоянно се появява по нещо интересно. Теорията ги увлича след достатъчно дълги занятия. Но първоначално те трябва да бъдат запалени по всякакви други начини - да се подслади науката с подходящи занимателни експерименти, задачи, приказки от всякакво естество.


Преподавайки физика, вие говорите и за история, философия, поезия, литература. Това напомня за едни по-стари времена като Ренесанса...


- Може би това е най-подходящата дума. Това е едно ренесансово поведение. Светът има нужда от нов Ренесанс, защото в момента отива на много зле и може да се самоунищожи. Единственият изход е да си върнем ренесансовото мислене. Опитът показва, че големите открития се правят на границата между науките. ДНК спиралата беше открита от хора, които по образование са физици - Уотсън и Крик. Но хората се омързеливиха и искат да получават сдъвкана храна, някой да им покаже наготово картинката. А не спокойно да прочетат от огромното количество знания, натрупани от предните поколения, и така да развиват собственото си въображение. Да си представят сами, вместо да гледат готовата картинка. Отказът да четем закърнява въображението.


Казахте, че светът отива към самоунищожение. Защо?


- Заради така наречената екшън култура. Първобитният човек е разполагал с мускулната си енергия. Бил е в състояние да направи добро или зло в малки мащаби. Днес хората разполагат с невъобразими възможности. По комунистическо време в "Работническо дело" веднъж бяха писали, че американците са много зле, защото разполагат с ядрено оръжие, с което могат да унищожат Земята 4000 пъти. А Съветският съюз може да унищожи Земята 12 000 пъти. Екранът възпитава чрез екшън герои и масови убийства. За да спаси един човек, героят убива хиляда и един. Труповете хвърчат, а хората се радват. Както и компютърните игри - първи живот, втори живот, 99-и живот. Хората умират еднократно - и толкова. Внушава се колко е лесно да убиваш и колко е безопасно да те убият. За мен това е престъпление. В едно цивилизовано общество, което иска да опази живота и здравето на гражданите си, за това трябва да се влиза в затвора.


Преди имаше такъв случай - едно дете ритна съученичката си в корема и тя умря. Хората коментираха защо в училището е нямало медицинска сестра, сякаш в такъв случай тя има с какво да помогне. Никой не се запита откъде това дете е видяло как се рита в корема. В почти всички филми има бойни изкуства и хората се ритат по хиляди пъти.


Кадър от снимачния процес на "Формулата на Тео".

© Николай Василев

Кадър от снимачния процес на "Формулата на Тео".


Какви са най-големите проблеми в образованието в България днес?


- В нашето общество има дефицит на морал - не само в училището и университетите. Това се трупаше от отдавна и започва от времето, когато Маркс казва, че моралът е буржоазна измислица за по-лесно сплашване на пролетариата. Но в основата си моралът е обществен кодекс, чиято основна задача е да прави така, че един гражданин да не посяга на правата на друг гражданин. Ние сме общество на масовото лъгане. По времето на комунизма се казваше: "Ние ги лъжем, че работим - те ни лъжат, че ни плащат." Много хора продължават да живеят по тази максима и това е основната причина да сме последни в Европейския съюз по жизнено равнище. Когато се научим да не разсъждаваме по този начин, ще станем като другите европейски държави - всичко ще бъде по-добре и ще имаме по-високи доходи.


Досега няма фалирали училища или университети, а би трябвало да има. Когато се дават пари на някаква институция, в случая образователна, липсва какъвто и да било контрол за резултатите. Има ученици, които в 12-и клас не могат да решават дроби. А ако човек завърши медицина с преписване, това е опасно за всички. Затова парите за образование не трябва да се дават на калпак. Трябва да е ясно какво се е случило с тези пари. Пазарното общество е конкурентно и ако работиш некачествено, стоката ти не се продава и получаваш нула. Ако сме честни, трябва да пишем на едно дете нуличките. За да се научи, че ако не си върши както трябва работите, ще получава нула и в живота. Иначе просто го лъжем, че всичко е наред.


Вие сте искали да се занимавате с изкуство. А сега казвате, че от всяка професия може да се направи изкуство. Каква е вашата формула?


- По призвание аз съм хуманитарист, попаднал сред хората на точните науки. Смятах да стана художник или поет. Имах няколко неуспешни опита. След това се оказа, че не мога да си върша работата как да е. Това е резултат от възпитанието, което ми дадоха родителите ми - човек си върши работата, докато я свърши до съвършенство. Някои колеги, като им платят за 20 часа и изтече времето, пускат тебешира и спират да работят. Учили са ме да не спирам по средата на работата. Това възпитание идва още от старите българи, които Иван Хаджийски е описал в "Бит и душевност на българския народ". Българинът от векове е бил научен да си изпипва нещата докрай. Това е и европейското възпитание. Един германец работи в несвяст, докато не остане доволен от работата си. Не от парите. Парите идват после.


Българинът е имал тези ценности в продължение на векове и затова е успявал да оцелее при всякакви катаклизми и исторически премеждия. Но по време на социализма той до голяма степен загуби тия си качества, защото и да работиш, и да не работиш, получаваш заплата. И този, който работи некачествено, даже смята за глупак този, който работи качествено. Защото вторият хвърля много усилия за едни и същи пари. Такива хора минават за наивници и за донкихотовци. Много пъти са ме обвинявали, че съм Дон Кихот. Това не ме бърка. Продължавал съм да си върша работата, докато не я свърша както трябва. Защото се оказа, че съвършено свършената работа е произведение на изкуството. Разликата между бояджията и художника е, че художникът прави нещата до съвършенство. Във всяка професия може да бъде така.


Много хора смятат, че дарявате труда си...


- Имаше един училищен директор, който казваше - свърши я тази работа и без това не си цениш труда. Но аз отлично знам истинската цена на труда си. Не съм някой наивник. Ходил съм по света и съм видял къде как се работи. Имам достатъчно ясна преценка за себе си и за околните. Много добре знам, че ако тръгна да работя за това, мога да спечеля много пари. Но от идеологически съображения предпочитам да подарявам това, което правя. Исус е казал: "Даром получавайте, даром давайте." Така се печели удовлетворение от по-високо естество. И неща, които с никакви пари не могат да се купят.


За ремонта на бившето училище по хидравлика Тео е дал и лични средства.

© Николай Василев

За ремонта на бившето училище по хидравлика Тео е дал и лични средства.


Съвременният човек сякаш е свикнал повече да взема, отколкото да дава. Това синдром на времето ли е, или винаги е било така?


- Това са войнстващият материализъм и войнстващият егоизъм. Когато бях ученик, един директор на гимназия, Карагьозов, казваше, че стойността на един човек се изчислява като една дроб: с числител и знаменател. Знаменателят е това, което получава, а числителят - което дава на обществото. Ако някой не дава нищо, а само получава, неговата стойност е една кръгла нула. А ако някой много дава, докато нищо не иска - стойността му клони към безкрайност. Голямата личност е тази, която много дава на обществото и не иска нищо насреща.
Моят принцип е да не искам нищо. Даже имах намерения да работя до гроб, без да търся пенсия. Обаче насила ме пенсионираха, защото станах неудобен и трябваше набързо да ме махнат от училище.


Тоест в момента не работите в училище?


- Не. През цялата година водя безплатни кръжоци. А през лятото правим школи с деца от цяла България и от цял свят. Идват отвсякъде - от Калифорния до Шанхай.


Ремонтирате старо училище, за да правите там школите си...


- Това училище беше превърнато в обор. В момента го ремонтираме, за да отново стане училище. Вече сме оправили покрива и сме прекарали вода и електричество. Ремонтираме държавно имущество. Това е било училище по хидравлика и е 2000 кв. метра. Необходими са ни лаборатории, защото сме не само теоретици, но и практици. От нашите ученици излизат най-големите специалисти по нови технологии. Давал съм и лични средства от мизерните си доходи. Всички, които участваме в кампанията, правим жертви. Моят ученик и колега Георги Бянов, който също работи, дава безплатно квартира на учениците, които идват на кръжоците. Не само не получаваме пари, но и даваме, за да можем да си вършим работата.


По какъв начин хората, които биха искали да помогнат, могат да дарят средства?


- Мои бивши ученици направиха фондацията "Тео". Преподавал съм както на тях, така и на техните деца. Изпитвам към тях безпределно доверие. Те се занимават с материалните проблеми.


Казвате, че е много важно да си даваме сметка, че сме наследници на една цивилизация от последните 10 хил. години. Каква е мисията ни като наследници?


- Трябва да изпитваме благодарност към хилядите поколения преди нас, които са ни оставили духовни и материални ценности. После трябва да се опитаме и ние да добавим нещо в кошничката с дарове. И след това да я предадем на следващите поколения.


Следващите прожекции на "Формулата на Тео" са на:


24 май от 18.30 - Филмотечно кино "Одеон", София
25 май от 19.00 - Фестивален Конгресен Център, Варна - специален гост Теодосий Теодосиев
26 май от 19.00 - Дом на киното, София
29 май от 19.00 - Дом на киното, София
30 май от 19.00 - Филмотечно кино "Одеон", София
30 май от 18.30 - Lucky Дом на киното, Пловдив - специален гост Теодосий Теодосиев
05 юни от 17.00 - Младежки дом, Пазарджик - специален гост Теодосий Теодосиев
14 юни от 18.00 - Културен дом на Нефтохимика, Бургас - специален гост Теодосий Теодосиев


Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Неутрално
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Браво на този човек, дълбок поклон!

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Свободолюбив можеш да направиш само човек, който вътрешно е свободен. Това е дълъг процес. Баща ми казваше, че някои хора са родени роби и дори да няма робство, пак ще намерят на кого да робуват."

  Абсолютно вярно. И трябва вечно да лижат сапогите на гасударя си.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Поклон доземи на Учителя!

  "Продължавал съм да си върша работата, докато не я свърша както трябва. Защото се оказа, че съвършено свършената работа е произведение на изкуството."

  Ако бих си сменила някога подписа, което няма да направя, бих го сменила с това!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аааа, втората снимка не е политкоректна! Това е рашънски физик.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Интересно,че с лека ръка отхвърля Интернет и Гугъл като източник на знания и информация.Вече не е нужно да си купуваш глобус или карта-има ги в нета и няма нищо лошо в това човек да се възползва от Интернет.

 7. 7 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1995 Любопитно

  С такова мислене (и работене) за "нов Ренесанс" ще оцелеем, а не с патриотизъм и "здрави партийни сили"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  Нищо такова не отхвърля.
  Твърди, че ни правят мързеливи.
  Според мен е прав.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 499 Весело

  По времето на комунизма …
  —цитат от коментар 0 на Иван Димитров

  Ех, журналисте, журналисте ... Това кога и къде?
  Не ви ли учат на тези детайли (като сам не се сещате)!?
  Да беше нещо като: "по времето на комунистическия режим" или вариации - иди-доди, ама чак пък комунизма. Ще си помисли човек, че някъде се е случвал.

 10. 10 Профил на Henry Chinaski
  Henry Chinaski
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#7] от "gost22":

  Точно така. Днешно време ако си назубрил турското робство и наизустил датите на раждане и смърт на повечето войводи те прави достоен, защото според някои хора национализма е ценност. Вижда се, че този начин на мислене не помага, но тези хора не го осъзнават и мислят, че решението е още повече зубрене на история. Общо взето това е електората на Патриотите и Възраждане.

 11. 11 Профил на Henry Chinaski
  Henry Chinaski
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Иначе учителя Тео е доссоен, начетен и мъдър човек. Единствено такива като него могат да помогнат за националното самосъхранение.

 12. 12 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1186 Весело

  Най-важното нещо в живота е човек да НЕ се превърне в начумерен непрекъснато бучащ умнокрасивец, пу пу пу, заключ!

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Когато бях ученик, един директор на гимназия, Карагьозов, казваше, че стойността на един човек се изчислява като една дроб: с числител и знаменател. Знаменателят е това, което получава, а числителят - което дава на обществото. Ако някой не дава нищо, а само получава, неговата стойност е една кръгла нула. А ако някой много дава, докато нищо не иска - стойността му клони към безкрайност. Голямата личност е тази, която много дава на обществото и не иска нищо насреща.
  *
  Много добре казано!

 14. 14 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Голям, без претенции, без егоцентричност и без омраза. Върши си работата и не плаче, че държавата или Европейския съюз му пречи. Точно обратното на повечето коментиращи във форума на Дневник. Затова никой, никога няма да направи филм за тях.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 15. 15 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментари [#7] от "gost22" и [#10] от "Henry Chinaski": Де го чукаш, де се пука!

  Идеологическите схващания на Достойният (!) колега ИЗОБЩО не са либерални!

  Ето две подсказки от самото интервю:

  1) "... стойността на един човек се изчислява като една дроб: с числител и знаменател. Знаменателят е това, което получава, а числителят - което дава на обществото. Ако някой не дава нищо, а само получава, неговата стойност е една кръгла нула. А ако някой много дава, докато нищо не иска - стойността му клони към безкрайност. " ;

  2) "Трябва да изпитваме благодарност към хилядите поколения преди нас, които са ни оставили духовни и материални ценности. После трябва да се опитаме и ние да добавим нещо в кошничката с дарове. И след това да я предадем на следващите поколения."

  И накрая, НЕуважаеми куковци - "Ренесанс" означава "Възраждане"! ;) ;) ;)

  ПП: К'во ви става бе, турболиберали (поздравления за човека измислил тази дума!) и родоотстъпници?! Съвсем ли изкукахте или вече живеете във виртуална реалност!?

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 16. 16 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Малко ми е противоречиво, ама да кажем, че е от сбития стил и препредаването та текста, респ. контекста. Жалко, че няма да мога да видя филма в Одеон.

  Иначе, светът върви на добре!

  За Иисус ... няма да коментирам. Само се съмнявам, да е казал "даром получаваЙте".

 17. 17 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Абсолютно е прав, поздравления за този УЧИТЕЛ ! И от Стара Загора са пътували до Казанлък, за да учат при негов ПМГ. А щом има вече и от Шанхай.....смятайте - за що иде реч !

 18. 18 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 448 Весело

  Във второто изречение на предишния ми коментар "ДостойнияТ" да се чете "Достойния".
  Благодаря за разбирането.

  ======

  Абе, Дневник, правилния ли са ми наблюденията (и заключенията след тях), че нещо кривиш "правилната" либерастка линия?
  Някои публикации напоследък са най-малкото двусмислени...

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Акълът не е пирон да го забиеш. Ама се опитва човекът, де, нека. Щото масовото опростачаване на нацията върви с пълна сила

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Страхотен е, но лошото е че нищо не се прави, за да се мултиплицира методологията му. Нищо. Вместо да има 5 такива школи в БГ, сега даже не се обучава и един негов наследник. Вместо държавата да индустриализира такива практики, позволява да отиде отшелник в гората

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  Този човек всяка седмица трябваше да говори пред парламента, и можеше да пробие някои гумени глави!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 22. 22 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#9] от "zippie":

  Случайно да си чувал, че някои думи могат да имат повече от едно значение? В случая с думата "комунизъм" - тя има поне няколко и от контекста става ясно дали става дума за утопията, първобитното общество, наркокомуната и т.н., или за режима, който е визиран в случая.

 23. 23 Профил на ii
  ii
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Интересно,че с лека ръка отхвърля Интернет и Гугъл като източник на знания и информация.Вече не е нужно да си купуваш глобус или карта-има ги в нета и няма нищо лошо в това човек да се възползва от Интернет.
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  Натрупването на факти, лица, карти, и тям подобни замо по себе си е безполезно. Знанието и способностите на негова база са нещо друго, и те не са в базите данни. Знанието не е там. То се постига с много труд в съпоставка на факти и търсене на взаимовръзка между нещата.

  ii
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  " Но от идеологически съображения предпочитам да подарявам това, което правя. Исус е казал: "Даром получавайте, даром давайте." Така се печели удовлетворение от по-високо естество. И неща, които с никакви пари не могат да се купят. "

  Ако наистина следваме тая Христова максима, всеки според силата си, ще изградим общество, което няма да има нищо общо с всеобщата безпътица на животинския материализъм, водещ към самоунищожение, както пише самия Тео !

 25. 25 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#20] от "karatista":

  В Казанлък имаше стачка на някакви родители как същият този учител карал всички деца в часовете му по физика да решават нестандартни задачи за олимпиади и пишел двойки, също твърдят, че претупвал стандартния материал.

  Учил съм в математическа гимназия и съм имал подобни учители които обръщаха внимание само на 2-3 деца от класа ходещи по олимпиади, всички други бяхме леш и нито дисциплината беше на ниво, нито научихме стандартните неща като хората.

 26. 26 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#22] от "8th_ball":

  :-) :-) :-)

  Не, не съм чувал, чел съм ...

  А ти случайно да можеш да "вържеш", че ей такива раздаващи се хора са изпълнили и изпълняват на практика втората част от лайтмотива на утопията?

  "... от всекиму според възможностите"

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  " - В нашето общество има дефицит на морал - не само в училището и университетите. Това се трупаше от отдавна и започва от времето, когато Маркс казва, че моралът е буржоазна измислица за по-лесно сплашване на пролетариата. Но в основата си моралът е обществен кодекс, чиято основна задача е да прави така, че един гражданин да не посяга на правата на друг гражданин. Ние сме общество на масовото лъгане. По времето на комунизма се казваше: "Ние ги лъжем, че работим - те ни лъжат, че ни плащат." Много хора продължават да живеят по тази максима и това е основната причина да сме последни в Европейския съюз по жизнено равнище. Когато се научим да не разсъждаваме по този начин, ще станем като другите европейски държави - всичко ще бъде по-добре и ще имаме по-високи доходи."

  То и затова 20 години обществото ни се топи като пролетния сняг ! Научаваме се, но в чужбина, по трудния начин, а колко по - ценно за всички нас ще бъде промяната на начина ни на мислене да стане тук, у нас, където са нашите близки и първи спомени в живота !

 28. 28 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Истинският цитат, за който спомена и колегата е: "Даром получихте, даром давайте". Струва ми се че неправилният цитат е някакъв лапсус.

 29. 29 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 499 Любопитно

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Ама наистина ли Иисус е казал даром да получавам? Не е ли, че съм получил даром?

  Не съм запознат и наистина питам.

 30. 30 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#26] от "zippie":

  Виж, не се заяждам, просто не мисля че журналистът е направил грешка. Като е написал "комунизъм", за всеки е ясно, че има предвид именно режима, и то конкретния му български вариант, а не утопичните, или "научните" представи за едно хипотетично общество.

 31. 31 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Другаре, дайте да дадеме другаре! От секиму според можностите, на секиму според требуваностите!

  Как свърши предният подобен ентусиазиран експеримент? Още не можем да се осъзнаем :)

  А пък гадният консуматорски нарцистичен капитализъм с простите джонита муащи бургери с крака изпънати пред два декара плазмата си бумти весело и засега не се вижда нещо по-добро като среда, включително за разни повярвали си че притежават некъв своеобразен holy token даващ им ексклузивно право да ръсят 'морал' и 'напътствия'

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 32. 32 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 499 Любопитно

  До коментар [#30] от "8th_ball":

  ОК, в интерес на истината, прозвуча ми като заяждане. Извинявам се за което.
  Знам, че вече е нарицателно за режима, ама не ми харесва и мисля, че не е коректно, когато журналисти го употребяват лека ръка.

  Мерси за отговора на [#29]!
  До коментар [#28] от "8th_ball":

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Неутрално

  Велик учител! Страхотен човек!
  Наистина ренесансов, и наистиха дроб, клоняща към безкрайност, въпреки безхаберието на държавата.
  Поклон!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#25] от "irobot":

  Това е така, но методологията му дава резултати. Да се вземе доброто и да са минимизират проблемите. То това е и смисъла на индустриализацията.

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#28] от "8th_ball":

  Да, цитатът е даром сте получили, даром и давайте. То това и прави Тео, макар че не е получил даром, а се е борил за всичко, което е постигнал ! Просто го прави заради ценностите си !

 36. 36 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#32] от "zippie":

  Да кажем че същото е и с употребата на думата "църква". Когато тук наляво и надясно коментират я източната църква, я западната, или и двете заедно, или конкретно БПЦ, имат предвид именно висшия клир, въпреки че Църквата по определение е преди всичко миряните. Така се стичат обстоятелствата. Но точната терминология е за научните трудове, за "тежката" специализирана публицистика, иначе за всеки е ясно за какво иде реч.

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3873 Любопитно

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  Интересно,че с лека ръка отхвърля Интернет и Гугъл като източник на знания и информация.
  ========
  Ти си един хората вптоя форум ....които и хиляда пъти да прочетат тая статия, няма да разберат същината и .....
  Вече не те и съжалявам. ....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#30] от "8th_ball":

  Между другото вече е коригирано, даже не съм видял кога, ама доста бърза реакция!

  @Иван Димитров
  👍 👍 👍

 39. 39 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#38] от "zippie":

  Това да, а ключово по-важното, библейският цитат си стои в неправилната форма.

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  " Заради така наречената екшън култура. Първобитният човек е разполагал с мускулната си енергия. Бил е в състояние да направи добро или зло в малки мащаби. Днес хората разполагат с невъобразими възможности. По комунистическо време в "Работническо дело" веднъж бяха писали, че американците са много зле, защото разполагат с ядрено оръжие, с което могат да унищожат Земята 4000 пъти. А Съветският съюз може да унищожи Земята 12 000 пъти. Екранът възпитава чрез екшън герои и масови убийства. За да спаси един човек, героят убива хиляда и един. Труповете хвърчат, а хората се радват. Както и компютърните игри - първи живот, втори живот, 99-и живот. Хората умират еднократно - и толкова. Внушава се колко е лесно да убиваш и колко е безопасно да те убият. За мен това е престъпление. В едно цивилизовано общество, което иска да опази живота и здравето на гражданите си, за това трябва да се влиза в затвора."

  За човешкият мозък играта и филма, в които учавства или съпреживява са също толкова реални, колкото и заобикалящата ни реалност. Ето защо ако намираш удоволствие в игри на насилието, то само въпрос на време е кога ще проявиш тяхната същност и проявления в обществото сред всички нас, съответно ще има жертва на твоята агресия спрямо другите ! Мутрокултурата, в която живее цялото ни общество, разжда точно такива безкрупулни типове. Не само на пътя или магистралата, а навсякъде ! Това не е само наш проблем, а на почти всички съвременни общества !

 41. 41 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Малко са такива като НЕГО. Да е жив инздрав

 42. 42 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Винаги сме имали нужда от Дон Кихотовци, но сега е отчайващо нужно!! Браво за непрекършения му дух. И затова, че го мултиплицира, предава го на поколенията.

 43. 43 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Ренесанс може да има само след тотално унищожение. България първо трябва да бъде унищожена. Да се стопи, да изгние, да изчезне и след това да се възроди. Всичко друго винаги ще води до провал.

 44. 44 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#43] от "katerina_slavova":

  Защо? Или просто се намираш на приказка?

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  Много съжалявам, но това, което иска Теодосий Теодосиев, е просто невъзможно в наше време.
  Хората не гледат на света по такъв начин.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#45] от "Храбър":

  Ако едно пшеничено зърно можеше да разсъждава, щеше да си каже: "О, не, това е невъзможно! В наше време (дъждове, суша е т.н.) това е невъзможно.

 47. 47 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#44] от "8th_ball":

  Защото количествените натрупвания водят до качествени изменения.

 48. 48 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#47] от "katerina_slavova":

  Да, един човек беше формулирал този закон, би ли ми припомнила името му?

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3873 Любопитно

  До коментар [#45] от "Храбър":

  - Това училище беше превърнато в обор. В момента го ремонтираме, за да отново стане училище. Вече сме оправили покрива и сме прекарали вода и електричество. Ремонтираме държавно имущество. Това е било училище по хидравлика и е 2000 кв. метра. Необходими са ни лаборатории, защото сме не само теоретици, но и практици.
  ========
  Но както виждаш , такива хора са 'непоправими'.....
  Само физическата смърт може да им попречи да градят.....
  И аз познавах един такъв човек. ....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#45] от "Храбър":Ако едно пшеничено зърно можеше да разсъждава, щеше да си каже: "О, не, това е невъзможно! В наше време (дъждове, суша е т.н.) това е невъзможно.
  —цитат от коментар 46 на 8th_ball


  Дори пшеничните зърна се променят.
  А романтиката вече отдавна излетя през ауспусите на все по-забързаните автомобили.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#40] от "samoedin":

  "За човешкият мозък играта и филма, в които учавства или съпреживява са също толкова реални, колкото и заобикалящата ни реалност. Ето защо ако намираш удоволствие в игри на насилието, то само въпрос на време е кога ще проявиш тяхната същност и проявления в обществото сред всички нас, съответно ще има жертва на твоята агресия спрямо другите"

  Не се сещам някой от образите дето сме играли ънриъл и куейк до хипнотизиране с речник дето би засрамил и корав докер да е утрепал и мравка нарочно. Виж, ако стане задължително всички игри да са с розови уникорни и феи и извисени умнокрасиви послания вероятно некой ще изщрака много лошо и ще направи мазаляк

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 52. 52 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Почитания към делото на този човек - щастлив е и остава млад като прави това което прави. Рядкото е че разбира че понякога учениците трябва да ги запалиш за нещо абстрактно като математиката или физиката чрез демонстрация на нещо ефектно, нещо ползено вместо да доказваш теореми просто защото е в учебника.

  Това е огромна разлика с манталитета на един демотивиран учител който работи само за да си изпее урока и продължава напред. Но все пак, този учител има привилегията да работи само с високо мотивирани деца които ходят на кръжоците му по свое желание - те са каймака на учениците и са там доброволно, защото се интересуват и са мотивирани.

  Колко ли би издържал този учител в едно обикновено училище в Казанлък, преди да се демотивира защото на повечето ученици не им пука да усвоят материала, камо ли да ходят на кръжоци и да решават допълнителни задачи? Лесно е да обвиняваме учителите, но училището все пак е и малко като безплатна занималня за деца, които може и толкова да не им се учи, но родителите мислят че там в училището някой ще им налее акъл. По-лесно е когато си с най-мотивираните, дошли сами при теб да учат от 8 сутринта до полунощ - това е мечтата на всеки учител - деца на които им се учи.

 53. 53 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Кой ти говори за романтика? И защо пшеничените зърна да не се променят? Май единствената непроменлива в този свят остава фактът, че който се добере до частица от истината, решава че тя е всичко. И си я кътка, и си я гушка, в един момент и тамян започва да и пали.

 54. 54 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Колко ли би издържал този учител в едно обикновено училище в Казанлък, преди да се демотивира защото на повечето ученици не им пука да усвоят материала, камо ли да ходят на кръжоци и да решават допълнителни задачи? Лесно е да обвиняваме учителите, но училището все пак е и малко като безплатна занималня за деца, които може и толкова да не им се учи, но родителите мислят че там в училището някой ще им налее акъл. По-лесно е когато си с най-мотивираните, дошли сами при теб да учат от 8 сутринта до полунощ - това е мечтата на всеки учител - деца на които им се учи.
  —цитат от коментар 52 на skeptichen


  Цял живот беше учител в Казанлък. Неговите класове бяха съставени без никакъв подбор и въпреки това учениците му постигаха винаги страхотни резултати. Това е най-голямата харизма на Тео - успява да те мотивира по такъв начин, че скучните задачи се превръщат в най-интересни приключения. На никое дете не му се учи, на всички им се играе. Дарбата на учителя е да предизвика интереса, и тази дарба Тео я обладава по съвършен начин.

 55. 55 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 459 Неутрално

  В България проблемът не е че нямаме изключително умни деца и не можем да ги развиваме - имаме учители които могат да ги направят световни шампиони по точни науки.

  Проблемът е че основната маса са на много по-ниско ниво от това в много други страни така че нашите световни шампиони по точни науки просто отиват да се развиват в чужбина. Затова и имаме толкова много шампиони и едновременно сме толкова назад в критериите за грамотност и резултатите на учениците ни по ПИЗА.

  Иначе Теодосиев е представител на "старата школа" - говори за възрожденски дух и свежда ценността на един човек до проста дроб с числител и знаменател. Малко ме притеснява тази де-хуманизация.

  В 21ви век идеята за човешки права е над всичко, и всички сме еднакво ценни. Иначе ще ми се да прилага уменията си да запалва децата по точните науки в по-посредствени училища вместо да работи само с каймака на учениците.

  Да, това е неблагодарна, невидима работа, но с много по-голям ефект, защото за 5 години няма да произведеш 50 медалиста, а 5000 деца които ще са мотивирани да учат.

  Нищо против това което сега прави - безспорно е успял, просто казвам че с оглед на нуждите на страната ни, по-необходимо е да се работи със средното ниво, защото у нас то е сравнително ниско.

 56. 56 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Съвършен, уникален УЧИТЕЛ по ФИЗИКА! Медийните прожектори ще го ликвидират, ако вече не са. Подхлъзнат от вниманието, започна да дава общофилософски и панвселенски откровения? Дано го преодолее, и да продължи това, в което е най добър!

  roo
 57. 57 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#54] от "TPOTOAP":

  Чудесно, радвам се че е било така. Страхотен човек наистина, осъзнал това да е учител не просто като професия а като призвание.

  За съжаление Теодосиев вече е пенсионер и няма да тръгне да обикаля България и да работи с обикновени гимназисти. Може би е хубаво да идват при него други учители и да се учат от подхода му, да видят как да запалят учениците си, макар и по-посредствени от олимпийците които ходят при Теодосиев.

  Така делото му няма да свърши със смъртта му, а ще бъде предадено на следващото поколение учители които ще умножат по 100 децата които могат да бъдат достигнати.

 58. 58 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Баща ми казваше, че някои хора са родени роби и дори да няма робство, пак ще намерят на кого да робуват"

  Справка: Говлампи, който стана на стари години роб на гербавата ръкоцелуваща пасмина.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 59. 59 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-важното нещо в живота е човек да НЕ се превърне в начумерен непрекъснато бучащ умнокрасивец, пу пу пу, заключ!
  —цитат от коментар 12 на Saint of Me


  Да, примерно Мануела Малеева. Нейният живот е толкова черен. Не може да се сравни с блясакавия живот на клавиатурния тигър, роба на гербаджиите Говлампи.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 60. 60 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно,че с лека ръка отхвърля Интернет и Гугъл като източник на знания и информация..
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  Ми сигурно е попрочел великите мисли на ей такива като тебе, дето са на принципа "един форумец каза, че един друг форумец го е казал, следователно е вярно".

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#31] от "Saint of Me":

  " Другаре, дайте да дадеме другаре! От секиму според можностите, на секиму според требуваностите!"

  Нещо не си в час за какво е статията ! Никой не ти иска нищо, а и като гледам нивото ти - то няма какво и да дадеш на другите ! Тук става въпрос за човек, посветил живота си да помага на децата и на всеки който иска и има интереси, в областта на физиката и математиката - знание от науки, където нагледните обяснения и приложимостта му в живота и неговите практически аспекти са най - важнитете за бъдещите изследователи учени, откриватели...И нищо не е завършило като при комунизма, напротив - голяма част от будните някога ученици на Тео прославят България и своя учител със своите открития и достижения по най - престижните олимпиади, състезания и научни кръгове. И е истинско богатство за нацията ни, че има хора като него, които искат да привдигнат нацията ни до мястото, където тя винаги е заслужавала да бъде - в световния елит.

 62. 62 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#59] от "КретенКилър":

  Ти научи ли как се смята квадратно уравнение и че дискриминанта не е расистки термин?

  Не си квалифициран да коментираш в тая тема иначе :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 63. 63 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#61] от "samoedin":

  Е хубу, да му отвориме на човека зелена биричка или орден некъв да му турат. Кво се предполага да се случи?

  Хубаво е да се почитат сенсеите, съгласен съм. Ама ми е смешно това префърцунено умнокрасиво черногледство - бошкейййй, па нема морал, майчицейиии, на провала отива човечеството, богородичкейййй, нема вече сгодни чиляци, това всеки квартален пиянка го може сто пъти по-добре, сенсея требе да вкара некъв позитивен вайб у схемата, да е некъв вид духовен алфа, мастърмайнд дето с пет лафа да те хипнотизира да си съдереш ризата от ентусиазъм и цела нощ да решаваш задачи от онея с многото ченгели и лимеси или там квото е решил че е важно

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 64. 64 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#62] от "Saint of Me":

  дискриминантата показва дали имаш реални корени или си имагинерен имигрант

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 65. 65 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#45] от "Храбър":

  Напротив, дори го прави!! Има и доста последователи. Именно в това е и "магията" му.

 66. 66 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама ми е смешно това префърцунено умнокрасиво черногледство - бошкейййй, па нема морал, майчицейиии, на провала отива човечеството, богородичкейййй, нема вече сгодни чиляци, това всеки квартален пиянка го може сто пъти по-добре, сенсея требе да вкара некъв позитивен вайб у схемата, да е некъв вид духовен алфа, мастърмайнд дето с пет лафа да те хипнотизира да си съдереш ризата от ентусиазъм и цела нощ да решаваш задачи от онея с многото ченгели и лимеси или там квото е решил че е важно
  —цитат от коментар 63 на Saint of Me


  Ми той човекът точно това прави с децата, и същевременно не му пречи да изразява това, което ти наричаш "умнокрасиво черногледство", което за пореден път показва, че форумните ти аксиоми нямат никаква връзка с обективната реалност.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално
 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  На нас ни липсва и Просвещение.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1082 Неутрално
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#61] от "samoedin":

  Добре де, от една страна имаш физик, който има добри умения като педагог. От друга страна имаш склададжия, който е чувал за физиката преди години, и е решил, че не иска да има нищо общо с каквато и да е наука.
  И? Има ли смисъл?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#66] от "КретенКилър":

  Обаче ти е цъкнал минусче олигофрена...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тео е бяла лястовица.
  Какъв Ренесанс като обществото е опростачено до крайност.
  Ще обучи десет, двадесет супер физици, ще избягат в САЩ, ще преподават и творят в американски университети и научни центрове.
  И после ще се бием в гърдите - Булгар, Булгар, еди кой си е от български произход.

 74. 74 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#66] от "КретенКилър":

  Какви 'аксиоми'?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 75. 75 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#73] от "bahurat":

  "обществото е опростачено до крайност"

  Как мерим това?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 76. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#75] от "Saint of Me":

  С наличието ти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 77. 77 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 456 Неутрално

  това е най- полезното нещо което съм чел в български сайт. може ли още от този човек- дайте му колонка в сайта да пише. баси интервто все едно аз сум го казал. замислете се дневник този човек заслужава да има своя колонка

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 78. 78 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Чета заглавието на материала: "Теодосий Теодосиев, учител..."

  После си пускам кой да е новинарски сайт в интернет. И както чета? "Галена направи фелацио", "Божинов преспа с Николета", "Мис Плеймейт си направила циците евтино"... И още хиляди подобни новини за разни малоумни шафрантии и пишман-ритнитопковци, имащи се "елит". И ги пишат с малки имена, трябва да ги разпознаваме без пояснения за професията им.

  Но за един достоен български учител пояснение е нужно. Трябва да се каже, че е учител, защото народът не го познава, няма за знае какъв е този човек и с какво е заслужил да говори пред медийната трибуна.

  Ето това е нашият "елит" в момента - проститутки с фалшиви ц*** и ритнитопковци с нови любовници. Къде ще се бута този Тео, обикновен незначителен даскал, сред такива "елитни ВИП персони"? И после всеки пита защо България още няма Нобелов лауреат. Лауреати имаме, ама те имат особена специалност - най-древната от всички. Практикуват я публично и парадират с нея. Докато великият народен будител Тео е Дон Кихот, за Нобел само ще си мечтаем.

  Обидно ми е, че трябва да поясняваме професията на Тео, а онези ги знаем с малките им имена. Ако през тези 500 години османско владичество не преподаваха нашите достойни даскали и книжовници, днес нямаше да сме българи. А Тео е изчезващ вид. Последният мохикан. Пожелавам му дълъг живот, крепко здраве и много сили и мерак да продължава да образова децата и да събужда у тях интереса към науката. Защото, който се учи, той ще сполучи. Който не желае да се учи - да се реди на опашката за силиконови гърди.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 79. 79 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  Не ги отхвърля. А Интернет и Гугъл са повече източник на информация и по-малко източник на знание. Теодосиев казва, че сме мързеливи и търсим не самосготвено, но и сдъвкана информация, а можем да я използваме за да си правим сами изводи и да научаваме.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 80. 80 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":*

  Не ги отхвърля. А Интернет и Гугъл са повече източник на информация и по-малко източник на знание. Теодосиев казва, че сме мързеливи и търсим не само сготвена, но и сдъвкана информация, а би трябвало да ползваме информацията в интернет за да си правим сами изводи и да научаваме.

  * Извинявам се. Предния пост прекалено бързо го написах и стана неразбираем.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 81. 81 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 279 Весело

  Брееей !

  ЕжеДневникът на Америка за България да публикува нещо в полза на България !

  какво чудо е станало ?

  да няма после наказани ;)
  за пробългарско поведение ;)

 82. 82 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 279 Весело

  Толкова противоуставно за Петата колона ;) ?
  да няма вътрешен преврат?
  да се популяризира действително полоцжителен пример
  ВМЕСТО
  някоя не0либерална смрад !

  като грантовомотивирани проектчета сексуално дезориентиране на деца водещо според американските статистики до 42 % посягащи на живота си младежи (социално дезориентирани вследствие масиран ПР и агресивн маркетинг на джендър мейнстрийм и други не0либерални внушения)

  или като рамахване на меченца в полза на дхидаисти и други протежирани от САЩ терористи

  Браво !
  покажете и следващите 100 дни,че е грешка или конюктюрна маневра

 83. 83 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  UNITED UNION

  Поклон, Тео!

  Представяте ли си привилегията ТТ президент?...

 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  ник Маркс имени ник Лелина

  Don't worry.
  В продължение на 100 ежегодини,
  вътрешната революционна организация ВМРО
  гарантира стабилност.

  И шкембето на войводата.
  И тераса над природата

  До коментар [#82] от "eip52315793":
  Толкова противоуставно за Петата колона ;) ?

  да няма вътрешен преврат?

 85. 85 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 594 Неутрално
 86. 86 Профил на Tsrif Tsal
  Tsrif Tsal
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Имахм съученик и съученичка - много светнати деца, но все пак съвсем обикновени и неизпъкващи в училища. Попаднаха на Тео и по собствено желание почнаха да ходят на извънучилищен кръжок при него. След около година ги нави да заминат с него до Казахстан за световно първенство по астрономия - единият се върна със златен медал от теоретичната част, другия със злато от практичните наблюдения.

 87. 87 Профил на qmr16533793
  qmr16533793
  Рейтинг: 8 Неутрално
 88. 88 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Учене от 8 сутринта до 12 вечерта? Колко време остава за сън? Доказано е, че по-малко от 7 часа сън сриват имунитета (при 6 часа T-клетките убийци намаляват със 70%) и намаляват продуктивността. По време на сън човек трябва да мине през всички фази, като най-продължителните REM фази са в ранните сутрешни часове. Те са най-важни за паметта и креативността. А подрастващите имат нужда от повече от 8 часа сън. Със сигурност не го практикува ежедневно, но дори подготовката за състезания не трябва да вреди на здравето.
  Другото хубаво, желая му още повече успешни ученици!

 89. 89 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Тео събира надарени деца от цялата страна. Мотивът или "наградата" са ясни - покана и стипендия в престижен западен ВУЗ. В школата изучават не само физика, но и висша математика. Завършват я със знанията на второкурсник по физика във ВУЗ. Задачите по световните олимпиади са по елементарна физика, но някои от тях се решават сравнително лесно и елегантно чрез средствата на висшата математика. Един обикновен учител, дори с таланта на Тео не може да направи това в рамките на училищната програма и извънкласните форми. Зато ва още веднъж браво на него и дано се намери някой да продължи делото му.

 90. 90 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Съвършен, уникален УЧИТЕЛ по ФИЗИКА! Медийните прожектори ще го ликвидират, ако вече не са. Подхлъзнат от вниманието, започна да дава общофилософски и панвселенски откровения? Дано го преодолее, и да продължи това, в което е най добър!
  —цитат от коментар 56 на babyroo


  +++++++

  Много повърхностни мнения за повечето неща. Признавам, не го дочетох, много ме дразни. Може да е добър физик и педагог, но е далеч от ренесансов енциклопедист.

 91. 91 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Поклон!

  Цитат: "Досега няма фалирали училища или университети, а би трябвало да има. Когато се дават пари на някаква институция, в случая образователна, липсва какъвто и да било контрол за резултатите. Има ученици, които в 12-и клас не могат да решават дроби. А ако човек завърши медицина с преписване, това е опасно за всички. Затова парите за образование не трябва да се дават на калпак. Трябва да е ясно какво се е случило с тези пари. Пазарното общество е конкурентно и ако работиш некачествено, стоката ти не се продава и получаваш нула. Ако сме честни, трябва да пишем на едно дете нуличките. За да се научи, че ако не си върши както трябва работите, ще получава нула и в живота. Иначе просто го лъжем, че всичко е наред."

  Точно така е - ако искаме България да върви бързо напред в бъдеще, добре би било в Министерството на образованието да направят нещо за обективното оценяване на учебните заведения (примери за добри практики по света има достатъчно) - иначе нещата едва ли ще вървят добре.

 92. 92 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Миналият беше потиснат от Османците за 5 века, а новият кога ще започни и колко ще го бъде?

 93. 93 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  "Свободолюбив можеш да направиш само човек, който вътрешно е свободен. Това е дълъг процес. Баща ми казваше, че някои хора са родени роби и дори да няма робство, пак ще намерят на кого да робуват."Абсолютно вярно. И трябва вечно да лижат сапогите на гасударя си.
  —цитат от коментар 3 на EU defender


  Точно пък ти ли го казваш? Дежурен трол, работещ за стотинки и без всякакво собствено мнение.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3991 Неутрално


  Нов Ренесанс?
  Не ми е известно изобщо България да е преживявала някакъв ренесанс. Иначе нацията ни нямаше да допусне подобни хайдути да поемат страната ни.

 95. 95 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Единственото вярно в разсъжденията на учителя, довело до практическа полза е, че е въвел творческото начало в преподаването на физиката, НАКАРАЛ Е УЧЕНИЦИТЕ САМИ ДА ИЗМИСЛЯТ ЗАДАЧИТЕ! Да измисляш трудни задачи е от изключителна полза, когато ти се наложи да решаваш задачи измислени от друг. Затова например, илюзионистът Астор трудно ще го излъжеш, че има магии и екстрасенси. Останалите разсъждения на учителя физик са пълна еклектика, хаос в света на философията. Възпитали го родителите му! Хайде де! Как Айнщайн и други гениално велики умове не успяха да възпитат децата си, а оставиха "гените да си почиват"?! Доказано е, че човек има заложби, на които се дават определени насоки предимно на улицата. Там човек получава адмирации, насърчения и усещане за успех. Улиците в България са отвратителни: наркотици, хазарт и лесно, безотговорно кредитиране. Великата Християнска Инквизиция по времето на Ренесанса е играла изключително позитивна роля: най- великите произведения на човешкия гений в областта на литературата, изкуството, архитектурата са сътворени по онова време! Венеция, Шекспир, Леонардо Да Винчи се ненадминати! Иначе човешкото познание е безкрайно и никога не те прави щастлив! "Вселената е толкова безкрайна, колкото и електронът", гениално е отбелязал великият философ Владимир Илич Ленин. Колкото повече повдигаш завесата на знанието, толкова по- безкрайна е вселената на незнанието.

 96. 96 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Нов Ренесанс?Не ми е известно изобщо България да е преживявала някакъв ренесанс. Иначе нацията ни нямаше да допусне подобни хайдути да поемат страната ни.
  —цитат от коментар 94 на historama


  ренесанс, възраждане...ама на мутрите

 97. 97 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Къде може да видим видеото, защото от тук е недостъпно

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK