Дмитрий Глуховски, писател: Путин се страхува от средната класа

Дмитрий Глуховски

© Юлия Лазарова

Дмитрий ГлуховскиДмитрий Глуховски прави пробива си в литературата едва на 26-годишна възраст, когато публикува антиутопичния си роман "Москва 2033". В следващите години под негово име излизат още "Здрач", "Метро 2034", "Бъдеще" и финалът на трилогията "Метро 2035". Глуховски е завършил международна журналистика в Израел и е работил за медии като "Радио России", "Дойче Веле", "Евронюз" и Russia Today.


Въпреки че е известен като автор на фантастика, в последния си роман - "Текст", Глуховски се обръща към настоящето. В него авторът представя своето виждане за живота в съвременна Русия. Глуховски гостува в България миналата седмица като участник във фестивала "Варналит". "Дневник" разговаря с него за Русия, Путин, медиите и влиянието на интернет и социалните мрежи върху съвременния човек.


В едно свое интервю казвате, че днес живеем не само в света на постистината, но и в света на постетиката. Как бихте дефинирали постетиката?
- Днес идеите за "добро" и "зло" са напълно девалвирали. В същото време изцяло сме загубили доверие в медиите и се съмняваме, че каквото и да бъде казано там, може да е вярно. А благодарение на Тръмп и всички останали популисти, които са на властови позиции, включително в Източна Европа, хората не са сигурни дали истината изобщо може да съществува. Това е глобална тенденция, но аз мога да говоря най-вече за Русия. Хората на власт там не са морални. Те се опитват да покажат на хората, че изобщо няма добро и зло, и дори си правят шеги с идеята за доброто. Те са корумпирани, но казват, че светът е такъв и Западът не може да ги съди, защото и той е корумпиран. Притежават имоти и средства, които не биха могли да притежават законно. Замесени са в убийства като това на Скрипал. Путин има 200 млрд. долара в офшорни сметки. И всички тези престъпления остават ненаказани.


По този начин хората се учат, че да си неморален е новият морал. Точно както казва Достоевски. Когато няма Бог, всичко е разрешено. А те притежават дори и Бог, защото по времето на социализма руската православна църква е била под контрола на КГБ. Днес тя е близка до Путин. Според слуховете руският патриарх е имал връзки с КГБ - най-вероятно е бил агент. Това е светът, в който живеем. Популистите връщат хората във времето преди Втората световна война, когато фашизмът е бил легален. Когато пропагандата е използвала другите, различните, за да обедини конкретните нации, насочвайки гнева им към общия враг. Няколко десетилетия по-късно всички тези уроци са забравени.


Казахте, че днес хората са загубили доверие в медиите. Допринасят ли за това интернет и социалните мрежи?


Корицата на "Текст"

Корицата на "Текст"


- Днес всеки може да бъде публикуван. За да бъдеш чут през 80-те години, е трябвало да пишеш във вестник. Трябвало е да преминеш през филтър. Сега просто е необходимо да имаш интернет. Дори не е нужно да знаеш азбуката, защото "Ютюб" е по-ефективен начин да достигнеш до хората. Здравословно е, когато медиите пресяват информацията и в същото време се опитват да бъдат обективни, а мисията им е да контролират държавата и да служат на обществото. Въпреки че това до известна степен е цензура. Но днес има медии, които открито заявяват, че са пристрастни, и защитават, да кажем, крайно дясното. Те признават, че не служат на обществото, а имат политическо мнение. За мен това е ефект от упадъка на етиката. Днес всеки може да се изкаже чрез социалните мрежи или като влогър. Но политическата култура намалява. Когато филтър липсва, каквото и да е съобщението, колкото и конспиративно и необразовано да е, то се разпространява бързо и никой не може да го спре. Освен ако то не изобразява или подклажда към насилие.


Най-притеснителната тенденция е, че политиците са заинтересовани да поддържат хората глупави. Затова целенасочено опростяват картинката пред тях. И ги манипулират чрез емоциите им, защото така е най-лесно. В същото време днес не само политиците или медиите говорят на тълпата, но и самата тълпа не спира да говори пред тълпата. Това е хаотично и непредвидимо. Част от проблема е, че демокрацията е станала прекалено демократична. Във времената, в които хората могат не само да гласуват, но и да влияят на всички други хора, образованието се превръща в основен приоритет. Рискуваме да се върнем в 30-те години на миналия век и национализма в Германия. Отговорът е в ново Просвещение. Хората трябва да бъдат ваксинирани срещу политическите манипулации, да научат основите на политическата култура, да разберат кой ги управлява и защо. Чии финансови интереси защитават различните партии.


По какъв начин днес Русия изгражда своя образ пред света?


- Основната идея на властта в Русия е да се предпази от външни влияния, защото Путин се страхува от тях. Той създаде група от хора, които не само управляват държавата, но и финансово я притежават. Отхлаби ли се хватката, те могат да загубят всичко. Затова, вместо да се изолира от Запада, Русия създава проблеми в съседните държави и в Запада. Така занимава тези държави с техните собствени проблеми, за да нямат те време да се занимават с Русия. Е, аз не мисля, че те искаха реално Тръмп да спечели в САЩ. Те просто искаха да създадат хаос в Америка, така че тя да няма време да се меси в политиката на Русия.


Но за разлика от времето на социализма днес Русия няма привлекателен образ, който да предложи. Тогава бяхме тоталитарна държава - потискахме свободата на гражданите си, завоювахме съседни страни. Но претекстът беше, че правим всичко това, за да създадем по-справедлив свят. Днес Русия няма какво да предложи. Тя е просто корумпирана капиталистическа държава, в която приятелите на Путин притежават всичко, а хората живеят зле. Единственото, което е останало отпреди, е антиамериканизмът. За хората Путин е човекът, който не спира да показва среден пръст на САЩ. Но Русия няма пари и реално влияние. Кой подкрепи Русия в Крим? Никарагуа?


По какъв начин реагират на всичко това обикновените хора в Русия?


- Както обикновените хора навсякъде, те са лесни за манипулиране от пропагандата. Ако притежаваш всички медии, телевизиите, повечето от интернет, можеш да накараш хората да мислят каквото ти поискаш. Особено ако се върнеш към старите клишета: Америка иска да завладее света, да ни отслаби, да ни разедини. Това работи безотказно. Но сега нещата до някаква степен се променят, след като миналата година Путин направи пенсионна реформа и покачи възрастта за пенсиониране с 5 години. За да се пенсионираш, трябва да станеш на 70 години. Това означава, че повечето хора дори няма да доживеят до пенсионна възраст. А дори да успеят, никой не може да живее с пенсията си, която е 100 - 200 долара. Така само животът ти се подобрява с една идея.


Путин направи това много цинично. Каза просто: "Това е положението. Оправяйте се!" Хората се разочароваха и започнаха да виждат социалните и икономическите проблеми, пред които се изправят в Русия. Защото от 2014 г., когато Русия анексира Крим под претекст, че се бори с фашисти, досега пропагандата занимаваше зрителите с вътрешната политика и кризата на Украйна. Хората трябва да дискутират нещо. И вместо да говорят за положението в Русия, те говореха за проблемите на Украйна.


При тази манипулация много добре проработи култът, който имат руснаците към победата в края на Втората световна война. Беше лесно да бъдат убедени, че украинските нацисти са посегнали на Крим. Може да звучи напълно абсурдно, но е така. Направиха се много фалшиви документални филми и фотоколажи. Но пет години по-късно руснаците все повече реагират с разочарование и агресия на опитите от страна на руските медии да ги занимават с Украйна и Америка. И си мисля, че вече не вярват в това.


Действието в романа "Текст" се развива в настоящето. До каква степен съвременният свят може да бъде видян като антиутопия?


- Днешният живот не е точно антиутопия. Антиутопичните романи се занимават с притеснителните тенденции, които могат да доведат до катастрофа. Да ги локализират и да ги проектират в бъдещето, за да се види докъде биха ни довели. Аз имам няколко антиутопични произведения - поредицата "Метро", романът "Бъдеще". В "Текст" исках да документирам днешното състояние на руското общество. Да направя нещо като снимка с "Полароид", не, може би по-точно е да се каже с "Айфон". С музиката, която се слуша. С рекламите, които дават по телевизията. С разговорите, които се водят.


Дмитрий Глуховски

Дмитрий Глуховски


Най-големият проблем в Русия днес е, че живеем в кастова система. Имаме две касти: хората, които работят за системата - политици, полиция, земевладелци, прокуратура, специални служби, пропаганда. Втората каста са всички останали. Права имат само тези, които са от първата каста. Другите, и то не само обикновените хора, а и бизнесмените, които не са близо до държавата, нямат такива. Тъй като няма независима съдебна система, няма нищо по-лесно от това да ти вземат бизнеса, ако пожелаят това. За това се използват полицията, специалните служби, прокуратурата. Изпращат човека в затвора и когато той излезе оттам, бизнесът му вече е отнет. Държавата е като една голяма корпорация, която има различни отдели: църква, преса, парламент, изпълнителна власт... Това описвам в "Текст".


Главният герой в "Текст" заживява чужд живот в онлайн пространството чрез профил на мъртъв човек. Не живеят ли хората днес с две лица - едно в реалния живот и друго в социалните мрежи?


- Хората не са щастливи с това, което са. Те искат да са някой друг. Профилите им в социалните мрежи са тяхната подобрена версия. Те са образът, който искаш да проектираш пред другите. Затова и обикновено претендираш, че имаш по-интересен начин на живот, отколкото в действителност. Но хората винаги са се престрували. Не мисля, че социалните мрежи могат да променят природата ни. Инстинктите ни са първични, а това са по-скоро нови инструменти, с които те могат да бъдат задоволени по-добре. Имаш нужда някой да те одобрява и чрез социалните мрежи крадеш одобрение. Но това да се покажеш такъв, какъвто не си, винаги е съществувало. Хората са си купували скъп костюм с последната заплата. Вземали са кредит от банката, за да си купят кола, която не могат да си позволят. За годините, откакто социалните мрежи съществуват, те не са ни променили, ние просто сме се пристрастили към тях. Това е всичко.


Въпреки че като помислиш за момент за смартфона - чрез него можеш да знаеш всичко, което човечеството някога е знаело. Да комуникираш с всеки, в която и точка на земното кълбо да се намираш. Това по някакъв начин ни прави свръхчовеци. Неслучайно искаш постоянно да държиш смартфона в ръката си или близо до себе си. Все пак той е врата към целия свят. Но и това не ни е променило особено. Мисля, че така ще е и с безсмъртието. Ще свикнем с него на момента.


Представете си, че започвате да пишете роман със заглавие "Русия 2029". За какво ще става дума в него?


- Непредвидимо е, защото има толкова много възможни сценарии. Всичко зависи от Путин, защото в момента държавата е центрирана около него. Не е ясно какво ще последва, ако той изчезне. Ако икономиката се подобри, може да има наследственост и следващият лидер да е подобен. Това управление е ефикасно за Русия. Дискриминира обикновените хора, но държавата е управляема и елитите са подчинени на центъра. Държавата е контролируема. Демократичните сили могат да дойдат на власт единствено при икономически колапс. В случай че сегашната империалистическа носталгия и псевдосоциалистически политики доведат до такъв колапс, може да се стигне до "нежна революция" и реформиране на властта.


Нека си спомним за Медведев - като представител на едно друго поколение той се опитваше да модернизира държавата по по-мек начин. Така че е възможна и еволюция, при която наследниците на Путин да са по-ориентирани към Запад. Но всъщност икономическата политика на Путин е много либерална, колкото и контролирана да е държавата. Той комбинира криминалните методи на управление с краен популизъм. Това е ефективен модел, който обаче пречи на развитието на страната, защото потиска инициативата на обикновените хора. Пречи им да станат средна класа, защото това е, от което Путин се страхува. За него е важно руснаците да разчитат за всичко на държавата.


Така че не може да се каже какво ще последва. Но все пак мисля, че през 2029 г. Русия все още ще съществува.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Чел съм първата книга от "Метро" и ми хареса.

  "Най-притеснителната тенденция е, че политиците са заинтересовани да поддържат хората глупави."

  Не съм много съгласен. Да си глупав е въпрос на личен избор. И направилите този избор значително нарастват в абсолютна и относителна стойност.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  За съжаление джуджето е толкова високомерно и брутално, че не се интересува от никого и от нищо, да не говорим за страх...
  Той отдавна се смята за Император!
  Интересно ще изглежда първият ден от живота му ИЗВЪН стените на Кремъл...!?
  Горките руснаци, които не разбират какво им се случва, си харесват Сталин и са осъдени още дълго да живеят в 190ти век!!!

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Любопитно

  За съжаление джуджето е толкова високомерно и брутално, че не се интересува от никого и от нищо, да не говорим за страх...Той отдавна се смята за Император!Интересно ще изглежда първият ден от живота му ИЗВЪН стените на Кремъл...!?Горките руснаци, които не разбират какво им се случва, си харесват Сталин и са осъдени още дълго да живеят в 190ти век!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Изпадаш в екстаз като чуеш Расия и Путин,и си объркал вековете!
  Какъв е тоя 190-ти век?!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Интересно ще изглежда първият ден от живота му ИЗВЪН стените на Кремъл...!?
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Точно до тях - в мавзолея.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Всеки диктатор и авторитарист се страхува от средна класа, свободомислещи и икономически независими от режима му граждани.

 6. 6 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Той от много неща се страхува Путин.

 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Любопитно

  Всеки диктатор и авторитарист се страхува от средна класа, свободомислещи и икономически независими от режима му граждани.
  —цитат от коментар 5 на lustmord


  Ама нали в Расия хората умирают от глад,и нема средна класа!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2895 Неутрално


  "Но все пак мисля, че през 2029 г. Русия все още ще съществува."

  Е, да - надеждата умира последна.

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Я, статия за Русия 😂😂😂

 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Много добро интервю. Отделно , Путин няма мащаб за създаване на икономически добри показатели. Аз мислех, че с помощта разни експерти ще се стравят по- добре, но не. Доходите падат реално, растеж под 1%......не може да направи растеж от дори 2%....
  Има консервативна монетарна политика и резерви, но не разбира абсолютно нищо от икономика и растеж и бизнес. Периода е като при "развития " социализъм- стои се на място. Обеща да не вдига пенсионната възраст- вдигна я. Веднага загуби рейтинг. Отделно цените на продуктите им са високи, а пенсиите ниски. Развиват се центровете на големите градове- Москва, Пенербург, Екатерининбург и Казан. Москва не знае никой колко милиона е вече-15 или 20.... Там се влагат пари и има промени. Всичко друго е изоставено от бюджета. Реално Путин не може да направи успешен модел, и то при наличие на доста специалисти. При тая икономическа безпомощност Русия става нетен донор на хора за други държави.

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2613 Любопитно

  Ама има средна класа ли?

 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Ама има средна класа ли?
  —цитат от коментар 11 на Велков


  Нема бе,тва е фейк!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 13. 13 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Така е, всичките руски ток-шоута (Время покажет, Место встречи, 60 минут) и т.н. се занимават САМО с вътрешнополитическите проблеми на Украйна и с противопоставянето на Русия със САЩ. Нито дума за вътрешнополитическата ситуация в Русия. За Путин - или добро, или нищо.

  Да не говорим, че гостите и темите са едни и същи по всички уж независими телевизии.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 14. 14 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#7] от "Милост за живите":

  Ама нали в Расия хората умирают от глад,и нема средна класа!?
  —цитат от коментар 7 на Милост за живите


  Разбира се, че им средна класа. Около 3% - олигарси, около 90%, ще използвам думата която и руснаците използват - быдло. Около 2% средна класа и интелектуалци...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  Средната класа просто не пасва във феодалната структура на властта в Русия.

  Там трябва Цар (ясно кой), боляри с ренуски имена като Алишер Усманов, Вагит Алекперов и Олег Дерипаска, разни покорни и глупави Унтерофицер Пришибеевци в пелманентно състояние на кататония, и КРЕПОСТНО СЕЛЯЧЕСТВО. Колкото повече, толкова повече.

  За какво му е на Путин средна класа?! Това са хора самодостатъчни, със самочувствие, знаещи собствената си стойност и приноса си към обществото, които не са склонни да целуват ръка на Унтерифицерите Пришибеевци, дълбоко презират болярите с неруски имена и съчиняват сочни вицове за Царя...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 281 Неутрално

  ЕМЕС

  Държи народа в неведение,
  за да си осигури помирение.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  До коментар [#10] от "grayeagle":

  "Периода е като при "развития " социализъм- стои се на място. "

  Пердетата са спуснати, а отвън ратаите от Первый клатят вагона, за да създават усещане за движение... :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  "Путин се страхува от средната класа"....
  А Бате Бойко?

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  "ренуски " >> неруски

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Както всеки популистки лидер в Европа. На тях им е удобно невежото простолюдие, което могат да омагьосват цял живот..

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 21. 21 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Интервю, което всяка сплескана мурзилка е хубаво да прочете.
  Навремето комунистите крадяха много, безнаказано. Сега крадат два пъти повече, също безнаказано. Да поддържаш една система близо сто години, от която да доиш до безкрай, го могат само комунетата.
  Илюзия бе, че след падането на Стената те ще си отидат. Пак са тук, пуснали метастази в мозъка на поколения хора.
  В БГ не е много по различно, мащабите са други.

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Да се подиграваш на руснаците за Путин, когато те управлява Борисов е смешно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Не съм много съгласен. Да си глупав е въпрос на личен избор.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Предполагам, е имал предвид да държат населението зле информирано. Когато няма свободни медии, а Путин би искал да им спре и интернета, липсата на надеждна информация те прави много по-податлив на внушения и слухове. Те са имали гигантски апарат за контрол на общественото мнение и са натрупали доста опит по комунистическо време.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Всички се страхуват от средната класа.

  Затова и всички политици се стремят да ги цакат тях колкото се може повече.

 25. 25 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#22] от "tribiri":

  Путин е далеч по-неизбежен, а и има много повече власт.

  Но комунист като тебе естествено харесва Путин...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Пречи им да станат средна класа, защото това е, от което Путин се страхува. За него е важно руснаците да разчитат за всичко на държавата.
  ____________
  В Русия средната класа благоденства, харчи си пари и си живее добре! Примерно в САЩ и ЕС средната класа се смалява,обедняват и морално девалвират!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Поздравления за издадтелството, издаващо книгите на този човек, както и на хората, поканили го в България. Цяло чудо е, че не ги е нападнал Костя Копейкин и другарите му-мурзилки от партия Възраждане.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5243 Неутрално

  Интересен поглед на човек отвътре :)
  Това с двете "касти" очевидно е така, предвид информацията процеждаща се в медиите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 683 Неутрално

  пълни глупусти.
  глуховскси е типичен срядняк или общак , както касва един форумец за други, и такъви са му вишданията и сачиненията.
  тъй и тоя му въсглет... точно сретната класа с своята сирвилност глупуст псевдоубразованост и псевдовсичко крепи потин и сички като него ... и потин тва го знаи щото можи да е секъв но не е тъп.. . но явно глухарчето глуховски и форумците не го знаят щото не глеат тва дето е ами щампите и банализмите дет са им в кратуните. и дето некога може и да са били верни ...

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  "Държавата е като една голяма корпорация, която има различни отдели: църква, преса, парламент, изпълнителна власт..."

  В едно изречение е турил кръст на голямата кална локва северно от Монголшудан.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  А кметът на Москва (мързи ме да ровя как се казваше) има подчертано монголоидни черти.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 33. 33 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Коя средна класа? Ония 1-2 милиона от 120?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 34. 34 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":А кметът на Москва (мързи ме да ровя как се казваше) има подчертано монголоидни черти.
  —цитат от коментар 32 на nv

  Демек прабугарски или. За БГ примитива и палеца е смях.

 35. 35 Профил на Пепи
  Пепи
  Рейтинг: 426 Весело

  Ако сменя само държавата с България, се получава нещо такова: "Най-големият проблем в Русия днес е, че живеем в кастова система. Имаме две касти: хората, които работят за системата - политици, полиция, земевладелци, прокуратура, специални служби, пропаганда. Втората каста са всички останали. Права имат само тези, които са от първата каста. Другите, и то не само обикновените хора, а и бизнесмените, които не са близо до държавата, нямат такива. Тъй като няма независима съдебна система, няма нищо по-лесно от това да ти вземат бизнеса, ако пожелаят това. За това се използват полицията, специалните служби, прокуратурата. Изпращат човека в затвора и когато той излезе оттам, бизнесът му вече е отнет. Държавата е като една голяма корпорация, която има различни отдели: църква, преса, парламент, изпълнителна власт... "

  Живей си живота !
 36. 36 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 281 Неутрално

  ЕМЕС

  Средната класа главно решава,
  как страната да се управлява.
  На Путин краят му наближава,
  интересно е кой ще го сменява?

 37. 37 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#34] от "hasmokar":

  Що, за тебе азиатският произход повод за гордост ли е?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 38. 38 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 431 Неутрално

  "Така че е възможна и еволюция, при която наследниците на Путин да са по-ориентирани към Запад."


  За което, обаче, първо трябва да признаят криминалните участия на руската държава и политически кръгове.


  Затова Путин се е бетонирал около бездната, разделяща миналото от бъдещето. И, ако всички в Русия трябва да разчитат на държавата, поради слабо представена средна класа, олицетворение на което е самият Путин, то при нарастващите икономически и социални претенции може да се предположи предстояща катастрофа. зависи от гл. т. За повечето руснаци това би било по-скоро (р)еволюция. Защото обещанията, ако не се изпълняват, то надеждата и мечтите, породени от тях остават. А човек трудно се отказва от нещо, което е смятал за в някаква степен за факт.

  Заключението е, че дори в лъжите може да има нещо положително. Дотолкова, доколкото непрестанното им натрапване подхранва желанието за живот.

 39. 39 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 365 Неутрално

  За тази Сибирска Севернокитайска кочина няма никакъв шанс за подобрение.
  През цялата си история са били нечии роби.
  Най-много са били бити и клани от собствените си ръководители..

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Коя средна класа? Ония 1-2 милиона от 120?
  —цитат от коментар 33 на nv


  Всъщност евроатлантиците подменят средната класа с посредствени меринджей и обикновени либерални ентусиасти тип клиенти на банки или обикновени начетени умници които искрено вярват колко е хубаво да са умни и красиви!
  А Истината е ,че Путин го крепи именно устойчивата средна класа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Идеята да спечелиш чрез престъпни действия се е провалила още с построяването на първия затвор. Така, че всеки, който й е съпричастен е обречен на провал, дори и с имунитета на държавната служба.

 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  За съжаление джуджето е толкова високомерно и брутално, че не се интересува от никого и от нищо, да не говорим за страх...Той отдавна се смята за Император!Интересно ще изглежда първият ден от живота му ИЗВЪН стените на Кремъл...!?
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Такъв ден на живот за Путин ИЗВЪН стените на Кремъл НЯМА ДА ИМА.

  Каквото и да означава това.......

 43. 43 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Да се подиграваш на руснаците за Путин, когато те управлява Борисов е смешно.
  —цитат от коментар 22 на tribiri


  Сравняваш Самая Магучая с България, това е смешно.

 44. 44 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Наистина и според мен е въпрос на личен избор да си глупав или не. Но в тази връзка си мисля, ако броя на глупавите нараства, действително ли са умни "умните"?

  Според мен, трибуната на социалните мрежи служи, като мегафон точно на "глупавите", създавайки илюзията за деградация. На фона на този шум единственото, което може да противостои е истинката "музика". Затова трябва да я мултиплицираме по всякакви начини. Също безразличието и заклеймяването заглушават.

  И най-вече съм оптимист - защото един "умен" човек се равнява на поне 10 "глупави". Надежда има!

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8286 Неутрално

  Както преди години беше казал Иван Радоев, за България има някаква надежда, но за Русия, никаква. И беше прав.

 46. 46 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Един от 5%-те процента руснаци, които са наясно накъде отива Русия и кой е Путин и го заявяват гласно. Вероятно още около 15-25% го съзнават, но не го казват, в т.ч. и приближените на Путин. Останалите са вата.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 47. 47 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Интервю, което всяка сплескана мурзилка е хубаво да прочете.Навремето комунистите крадяха много, безнаказано. Сега крадат два пъти повече, също безнаказано. Да поддържаш една система близо сто години, от която да доиш до безкрай, го могат само комунетата. Илюзия бе, че след падането на Стената те ще си отидат. Пак са тук, пуснали метастази в мозъка на поколения хора.В БГ не е много по различно, мащабите са други.
  —цитат от коментар 21 на SSS


  Що да си ходят. Затова ли се споразумяха с американците за безкръвен преход, че да си ходят. Това да не ти е безусловната капитулация на Германия. Предложението беше солидно - сядате в мерцедесите, вместо да виснете по стълбовете, Кой комунист безбожник ще се откаже.

 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#25] от "nv":

  Подписът съм си го измисли за такива като теб!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4476 Весело

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Е, там имаш и "пелманентно състояние", но на мен лично това ми хареса, нещо като производна от "пелмени" - сварени, замразени и готови за употреба.

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#46] от "Пипера е много лют":

  Ами то и у нас има едни 5%! Даже станаха 6.06%, така че не разбирам защо сте се захванали с Русия, а не си оправим нашата кочинка.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 734 Неутрално

  По същия начин, по който Борисов се страхува от останалите умни в България. За това е на обиколка а ла Тодор Живков в страната

 52. 52 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "Той комбинира криминалните методи на управление с краен популизъм".
  Да не си помислихте, че става дума за нашия правещ се на КАПО ДИ ТУТИ КАПИ патологичен нарцисист?

 53. 53 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#48] от "tribiri":

  И ти си като Иво Христов... взел си се прекалено насериозно…

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  До коментар [#42] от "Hawaii":

  "Такъв ден на живот за Путин ИЗВЪН стените на Кремъл НЯМА ДА ИМА."

  Путин и фильгармошката му са откраднали и изнесли от Русия, по най-консервативни изчисления, около 2 трилиона долара.

  С една част от тези пари са накупени мегаяхти, дворци, пентхауси в Найтсбридж и на Пето Авеню и пр. "придобивки", недостъпни и немислими не просто за обикновения руснак, ами и за диктатори като Иди Амин, Саддам или Кадафи.

  Друга част, обаче, се използва за купуване на политическо влияние в сърцето на западната цивилизация - напр. на сецесионистки лидери като Фарадж, неонацисти като Льо Пен или полезни идиоти като Оранжевото какаду.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#3] от "Милост за живите":

  Ако погледнете в Тълковен речник какво пише срещу думата "Екстаз" ще разберете как напълно доброволно се излагате.
  МОЛЯ за Вашето лично извинение за допуснатата от мен, несъвършения правописна грешка!!!!

 56. 56 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Най - големият враг на мафията, респективно на всякакви авторитарни форми на управление е средната класа. Затова в България образователната система е целенасочено умъртвявана, защото образованите хора (колкото и да ги иронизират като умнокрасиви, са образовани, свободни и можещи) правят средната класа и формират гражданското общество - смъртен враг на философията: Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме.

 57. 57 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Няма власт по света, която да не се страхуна от икономически независимите и образовани граждани. Защото те винаги търсят сметка и отговорност на властта. Бедния и простия народ може само да търка билетчета и да псува във фейсбука.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 58. 58 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 483 Неутрално

  "Тя е просто корумпирана капиталистическа държава, в която приятелите на Путин притежават всичко, а хората живеят зле. "

  Да го обясни на нашите леваци, че все нататък ги тегли.

 59. 59 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 483 Неутрално

  "По същия начин, по който Борисов се страхува от останалите умни в България. За това е на обиколка а ла Тодор Живков в страната"

  Ако визираш ДемБГ като "останалите умни", Баце въобще не го е страх от такива.
  И паралел м/у Баце и Путин няма как да се направи.
  Ако някой говори в Русия за Путин, така както тук говорят за Баце, просто още на следващия ден изчезва. И повече нищо няма да се чуе за него.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  "Путин се страхува от средната класа"....А Бате Бойко?
  —цитат от коментар 18 на lz73


  Туй дето е написано за Русия пасва перфектно и за България, и за Америка и ..... за цялата планета. Ма пък тоя кво иска? Путин нито е Маркс, нито е Ленин. Даже и Сталин не е. Той си е Путин. И не може всички да го харесват.

 61. 61 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 377 Весело

  Веднага си личи, че е сменил жанра - от фантастика, към измишльотини! Ама толкова може Глухаря - по повод на такива поетът беше съчинил; “Защо не съм Владикин...да напиша чудна драма, за жабите, за мишките и боят им с цар Радана...“!

  Малинчо
 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Чел съм първата книга от "Метро" и ми хареса."Най-притеснителната тенденция е, че политиците са заинтересовани да поддържат хората глупави."Не съм много съгласен. Да си глупав е въпрос на личен избор. И направилите този избор значително нарастват в абсолютна и относителна стойност.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Да го кажем така: "Политиците са заинтересовани, глупавите да оцеляват лесно и да се размножават, за да продължават да ги избират." Направи живота на глупавите труден и те сами ще преоткрият: "Който учи, той ще сполучи."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1430 Любопитно

  Руските подлоги веднага изпълзяха. И кое точно не е вярно:

  Че Кремъл владее всички водещи телевизии, вестници и интернет пространство?

  Че руската църква се управлява от Путин?

  Че една от основните точки на руската пропаганда е как няма добро и зло, морално и неморално, ама на Запад също били корумпирани, така че няма проблеми?

  Че всички олигарси за приближени на Путин?

  Че без да си близък с управлението не може да имаш какъвто и да е голям бизнес?

  Че руската преса и правителство обясняваха как в Украйна са фашисти?

  Че руската преса и правителство занимава руснаците с външни проблеми за да не питат много-много за проблемите в тяхната си държава?

  Че повечето руски мъже живеят до 60 и няколко години и едва ли ще видят пенсия?

 64. 64 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 689 Весело

  До коментар [#32] от "nv":

  Собянин. А самият Путин (както и Ленин) имат очевидно татарско-калмикски външен вид. Неслучайно украинците го наричат "козломорди". В суратя батюшката мяза на козел.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 65. 65 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 689 Весело

  До коментар [#50] от "tribiri":

  Защото Северноазиатската кочина има непропорционално голямо влияние върху България, което следва да се редуцира до нищожно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 66. 66 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Не само в Русия се страхуват от средната класа, навсякъде е едно и също. Обшеството все повече се поляризира и се оформят две класи - класата на свръхбогтите и тази на бедните. Средната класа става все по-малобройна, дори и в САЩ, където винаги е била гръбнакът на обществото. Приемат се закони, които направо я унищожават и дават предимство на милиардерите. А без средна класа се връщаме в епохата на Маркс и примитивния капитализъм. Може би това е целта на днешните управници. Бедни хора се управляват лесно, те са материал, който можеш да моделираш по свое усмотрение.

 67. 67 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Намирам голяма прилика между руската и българската действителност. В тази връзка не мога да разбера тези които плюят Путин и са щастливи, че с в БГ ?!

  Stupid people make me sick
 68. 68 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#32] от "nv":Собянин. А самият Путин (както и Ленин) имат очевидно татарско-калмикски външен вид. Неслучайно украинците го наричат "козломорди". В суратя батюшката мяза на козел.
  —цитат от коментар 64 на Пипера е много лют


  Я ни прати едно твое изображение , па да те видим 'къв си 'убавец :) После ще се радваш на голямо внимание , на много и интересни коментари. Обещавам :)

  Stupid people make me sick
 69. 69 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#61] от "Малинчо Паков":

  Веднага си личи, че е сменил жанра - от фантастика, към измишльотини!
  -----------------------
  Аз пък не забелязах да го е сменил :)

  Stupid people make me sick
 70. 70 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#46] от "Пипера е много лют":Ами то и у нас има едни 5%! Даже станаха 6.06%, така че не разбирам защо сте се захванали с Русия, а не си оправим нашата кочинка.
  —цитат от коментар 50 на tribiri


  Защото духът на Нане и Вуте никога не умира !
  Къде , къде е по-важно комшията да е зле ...

  Stupid people make me sick
 71. 71 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#11] от "Велков":

  Комай това беше единственото което аз научих от статията. Но се съмнявам това да е истина , иначе излиза, че руснаците са по-напред от нас...

  Stupid people make me sick
 72. 72 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 683 Неутрално

  това мумче писател не е. виш, от него е можело и да изляни жорналист като за днесник. та накратко: руден за жорналист, мимикриращ като писател и интилектуял с притенции ... или с една думъ: шмекер.

 73. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Какво предлагате? СССР се изнесе от ГДР, даже aufwiedersehen изпя, американците си останаха. Разтури варшавския. Нато си остана. Геншер обеща, че няма да се разширява. Разшири се, и то как! Пияндето Елцин и воайорът Горбачов се оляха, кой колко можа. Единият не можеше да слезе от самолета при международни посещения и той отлиташе обратно с кьор-кютук пияния руски държавен глава. Другият тръгна да рекламира пица Хънт по щатската тв! Ама те са двмократи, хахаха! Е, Путин наследи ето това! Срам, резил, разруха! И му върна достойнството! От мен респект! Нещо да кажете, г.автор? Как си го представяте? Там, където е от столетия руския черноморски да се настани шестия американски флот ли? Или в Крим да опънат нещо като Бонд Стийл в Косово? Държава в държавата? Има червени линии и те НЕ се пресичат! Никъде по света! Давайте, слушам! Цяла съм в слух!

  Мърфи е оптимист!
 74. 74 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Путин се страхува от средната класа и затова всяко сезон я праща (класата) да обикаля по световните курорти. Турция, Гърция, Тайланд, България и т.н. Поне лятото да му е малко по-спокойно.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  "Руските подлоги веднага изпълзяха. И кое точно не е вярно:"
  До коментар [#63] от "Yard":

  То всичкото е вярно, но не го е измислил Путин. Такава в момента е системата навсякъде. Експериментът със социализъма-комунизъма не успя, провали се, пропадна. Путин не иска и даже не може да се съпротивлява. Поне не явно и рязко. Установи сериозен контрол, оптимизира условията, снижи щетите и толкоз. Целта е да опази Русия от разпарчетосване и заграбване. За сега.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK