Благовеста Пугьова, TimeHeroes: Да дариш време понякога е по-ценно от това да дариш пари

Благовеста Пугьова

© Георги Кожухаров

Благовеста ПугьоваЗа Благовеста Пугьова доброволчеството не е нещо ново. Тя стои зад фондация "Подарете книга", благодарение на която стотици доброволци стават ментори на деца, лишени от родителски грижи. От близо година тя временно изпълнява длъжността изпълнителен директор на TimeHeroes. На 6 юни платформата ще връчи за трети път наградите за доброволчество "Героите". Церемонията ще се състои от 19.00 часа в Sofia Live Club.


Какво прави доброволците герои?


- Същото, което прави и инженера инженер – времето, което е инвестирал да учи. При доброволците това е времето, което те инвестират, за да помагат.
Запълва ли доброволческата култура някаква празнота в обществото? Днес сякаш липсват "големи" герои.


- Не толкова. Просто днес няма големи революции и герои. Обществото вече цени все повече ежедневните герои, които малко по малко променят света. Когато бях малка, смятах, че трябва да търся около себе си хора като Левски и си мечтаех да стана подобен човек. Но в един момент виждаш, че за повечето проблеми не е нужен Левски, а хора, които имат емпатия, време и са готови да работят.


В какви каузи човек може да вложи времето си?


- Много са. Това е смисленото на платформата TimeHeroes - можеш да си избереш какво точно ти харесва. Има каузи от всякакво естество - от това да помагаш на хора в непривилегировано състояние, до каузи, свързани с животните, природата. Но също и фестивали и подобни неща. Всеки може да намери това, което му е необходимо и важно.


Каква е връзката между корпоративния бизнес и доброволчеството?


- На тази тема е посветено едно от събитията в нашата "Седмица на доброволчеството". Все повече компании се стараят да върнат обратно добавена стойност към обществото ни. За много от тях това е начин да мотивират служителите си, като показват, че освен за една бизнес цел, с работата си допринасяш и за определена кауза. Това е начин и компанията, и служителите да бъдат социално отговорни. Има компании с ефективни доброволчески политики, които например дават част от платеното работно време на служителите си за доброволчество.


Благовеста Пугьова

© Георги Кожухаров

Благовеста Пугьова


В каква посока се развива културата на доброволчеството в последните няколко години?


- Погледнато локално се развива добре, намират се все повече и повече доброволци. На картата на света обаче сме много назад. Както в световните, така и в европейските класации. Например в класацията World Giving Index 2018 (Charities Aid Foundation) в индекса за дарителство от 145 държави сме на 126-то място. А по даряване на време заемаме 144-то място. Но безспорно все повече стават хората, които доброволстват и ние ги виждаме с нарастващия брой доброволци в TimeHeroes. Все повече млади хора виждат, че да имаш тази дейност в CV-то ти помага. Това е начин да мотивираш ученици и студенти, които досега не са се замисляли за подобна възможност. Някои организации полагат големи усилия и постигат огромни успехи в набирането на доброволци и според мен няма нищо лошо за тази цел да се използват методи от маркетинга или харизмата на смислените хора, които работят за каузата. В крайна сметка така успяваш да помогнеш на някого да научи за още един начин да помага на другите и това е наистина красиво.


Казахте, че по дарителство България е много назад в класациите. Как си обяснявате това?


- В първите години на прехода имаше много скандали с фондации и неправителствени организации. Аз не съм била достатъчно възрастна, за да разбирам по-добре какво се случва, но в съзнанието ми винаги е стояло, че фондация е лоша дума. Българите са станали много предпазливи в това отношение. Самата аз съм виждала това покрай другата кауза, по която работя - "Подарете книга". Имало е случаи, когато съм търсила спонсорство и хората са ни гледали недовечиво, докато не покажем ясно, че всичко е прозрачно. Докато не споделиш във "Фейсбук" всичките си отчети например. Затова и топката е в организациите, които трябва да бъдат по-открити, за да премахнат тази стигма. Много хора също така не осъзнават, че реално погледнато даряването на време понякога е много по-ценно от даряването на пари.


Какви са личните ви каузи?


- Основната ми кауза е "Подарете книга". За нея давам голяма част от свободното си време. Фондацията служи като посредник между хора, които са доброволци-ментори на деца, лишени от родителски грижи. Така че поне два пъти в месеца ходя в някои от домовете, с които работим. Отделно от това правя безброй отчети, пиша постове във "Фейсбук" и какво ли още не. Всъщност поемам почти едно работно място във фондацията като доброволец.


Защо са важни наградите "Героите" за доброволци на TimeHeroes?


-Ако има награди за спортисти, филми и мениджъри например, още по-необходимо ни е да има награди за добрите дела край нас. Това е начин да кажем "Ура!" за изключителните примери, вдъхновяващите доброволци и неуморния им дух. И въпреки че за всеки доброволец радостта от стореното добро стига, това е още един повод да ги поставим в светлининте на прожекторите и да вдъхновим повече и повече хора да доброволстват.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ,,На 6 май платформата ще връчи за трети път наградите за доброволчество "Героите". Церемонията ще се състои от 19.00 часа в Sofia Live Club."

  На 6 Май?

  ,,Има компании с ефективни доброволчески политики, които например дават част от платеното работно време на служителите си за доброволчество."

  Това е малко като да си закупиш войнишки обувки и да се смяташ за ветеран вече. Ето и пример: Голдмън Сакс имат политиката да изпращат служители на високи постове да събират центове/пенита по централните гари като насърчават ефективното доброволчество. Същите Голдман Сакс спекулирайки с деривативи от агропроизводството след 2000та година изкуствено са увеличили цената на пшеницата в световно ниво и така милиони хора в най-бедните страни не могат да си позволят хляб. От Хъф Поуст твърдят, че е имало поне 30 протеста и едно паднало правителство: https://www.huffingtonpost.com/johann-hari/how-goldman-sachs-gambled_b_633436.html?ncid=engmodushpmg00000006

  Въпреки, че в България нямаме такива големи корпорации принципът за замазването на очите с "корпоративното доброволство" е същият.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 2. 2 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 289 Неутрално

  По-ценно от времето е може би само свободата. :)

 3. 3 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Нещо светло в новинарския поток.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално
 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Интервюто ме наведе на спомени. Някога, преди 1945, хората естествено са участвали в подобни неща - били са възпитаванида помагат, в рамките на възможностите си. Подпомагали са бедни, сиропиталища, старопиталища, ученици и студенти със стипендии... Не са и мислели, че някой трябва да ги награждава за това.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK