Мениджърът на "Хуауей" за България: Не изпадайте в паника, устройствата ви няма да угаснат

Лонгруи Циу е трета година регионален мениджър на "Хуауей" за потребителските стоки и услуги

© Юлия Лазарова

Лонгруи Циу е трета година регионален мениджър на "Хуауей" за потребителските стоки и услугиСитуацията около санкциите, които американската администрация обяви срещу китайския технологичен гигант "Хуауей" (Huawei), продължава да се променя, но отразяването ѝ в медии и социални мрежи създаде объркване какво точно се случва и какви са заплахите. "Дневник" потърси информация директно от източника - Лонгруи Циу, който е регионален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.


Господин Циу, започваме този разговор в трудни времена за "Хуауей". На какъв етап е спорът на компанията със САЩ?


- Читателите ви знаят, че много неща се случват в момента между САЩ и "Хуауей" и не знаем какъв ще бъде крайният резултат. На този етап едва ли някой може да заяви директно и ясно какво ще се случи. Това е събитие от много висок порядък и дори ние като компания не можем да кажем какъв ще бъде изходът от този спор.
Аз отговарям за потребителските продукти на "Хуауей" в България и Македония и имам известна информация за спора със САЩ, но значително повече мога да обсъждам местните процеси в този сегмент. Да, бих могъл да коментирам отношенията на нашата компания с американската администрация, но това ще е само в личен план, моите лични впечатления и мнение, не цялата група.
Знаете ли в момента на какво ниво е спорът - между "Хуауей" и Вашингтон или е преминал на междуправителствено ниво в по-широкия формат на търговските отношения САЩ - Китай?


- Знам това, което нашият основател Рен Жънгфей каза неотдавна на подобен въпрос - че няма личния телефон на Доналд Тръмп и че разговорите са с администрацията на американските корпоративни партньори.


Мениджърът на "Хуауей" за България: Не изпадайте в паника, устройствата ви няма да угаснат

© Юлия Лазарова


Да изясним някои важни неща за българските потребители от нивото най-високопоставения представител на "Хуауей" в страната - какво се случва с партньорството с "Гугъл" и как засяга то България?


- Крайните потребители на наши продукти винаги ни питат три основни въпроса. Първият е "Мога ли все още да използвам приложенията на "Гугъл" в моето устройство?". Отговорът е много ясен и категоричен - да, няма никакъв проблем, всичко работи и ще работи нормално.


Вторият засяга обновяването на сигурността на операционната система и приложенията. Ние предоставяме и ще продължим да предоставяме обновяване и коригирането на проблеми на Android, няма никакъв проблем в това.
Третият въпрос е за ъпгрейд на наши устройства с по-нови версии на Android и по това в момента преговаряме с "Гугъл". В момента е отворена програма за бета-тестване на Android Q, в която Huawei участва с Mate 20 Pro.


Препоръчвам на българските потребители да се информират директно от съобщенията на американската компания. Там ясно бе казано на 20 май: "За потребителите на нашите услуги Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства."


Мениджърът на "Хуауей" за България: Не изпадайте в паника, устройствата ви няма да угаснат

© Юлия Лазарова


Да уточним - това засяга всички устройства, които вече са продадени, които са в магазини и складове и които произвеждате и в момента?


- Да, отношенията и в новата ситуация са същите, "Гугъл" продължава да изпълнява партньорските си ангажименти и в момента. Споменаваният в медийни публикации 90-дневен срок, отпуснат от "Гугъл", не е тримесечен лиценз за "Андроид" или приложенията, а бизнес формат за продължаване на всички досегашни отношения в същия вид. Много хора бъркат двете неща и това е грешка - устройствата им няма да спрат след 3 месеца, няма да изгубят и обслужването си от "Гугъл".


Имате ли план Б, ако преговорите завършат с резултат, който създава съвсем нова ситуация, потенциално отрицателна за потребителите ви?


- Тук отново ще припомня, че каквото и да се случи, устройствата, които притежават хората, ще продължат да работят и да се обновяват, както сега.


Що се отнася до т.нар. план Б, по принцип всяка нормална компания има такъв резервен план. Мога да потвърдя, че компанията има алтернативи - за устройства, чипове или програми - но аз знам само малка част от тази подготовка. Приблизително половината ни компоненти за чипове и оборудване идват от американски компании, другата половина са наши. Ако те спрат да ни снабдяват, ще заместим с наше производство и тази половина. Личното ми мнение е, че дори нашите компоненти може би са дори по-добри, особено за европейския пазар. Но официалната позиция на компанията е ясна – ние предпочитаме да останем с "Андроид" и "Гугъл", промяна няма.


Мениджърът на "Хуауей" за България: Не изпадайте в паника, устройствата ви няма да угаснат

© Юлия Лазарова


Трета година сте в България, как изглежда местният пазар в сегашния контекст?


- Разбира се, проверихме има ли реакция и последици от американските действия и първите ми впечатления са, че ситуацията в България е доста стабилна. В момента "Хуауей" е във водещите заглавия на новините, много се пише за събитията. За съжаление, някои български медии не отразяват правилно какво се случва доверяват се на чуждестранни медии и агенции и може би в бързането първи да публикуват поставят сензационни заглавия. Но като цяло повечето публикации и коментарите в социални мрежи (в рамките на 77%) са неутрални в този спор, около 20% са позитивни, негативните са в рамките на 7%, и то в зависимост от конкретен ден.


В България брандът ни е в добро "здравословно състояние". Виждаме колко емоционално ни подкрепят във фен клубове на "Хуауей" със снимки и послания, за които благодарим.


Но знаем също, че в комуникацията има проблем с това не само какво четат хората, но и как го свързват с личния си опит. Дори ясно да е обяснено, че едно решение засяга бъдещето, някои от тях го възприемат като засягащо веднага личните им устройства. А това означава, че е нужно още обясняване, за да няма погрешни интерпретации.
Затова тези дни създадохме специален сайт huaweimatters.com/bg/, който да обяснява и да дава в България отговори конкретно на сегашната ситуация.


Как реагират търговските ви партньори?


- Те също потвърждават, че работата ни продължава без промени, току-що започна и отдавна планираната ни лятна промоция на P30 с безжичната водоустойчива тонколона Soundstone и ние сме им благодарни, особено в сегашната сложна обстановка. Убедени сме, че имаме капацитет и потенциал да преминем през трудностите и да продължим това партньорство.


А ще разнообразите ли предлаганите потребителски продукти? И в момента спектърът ви е относително широк - от устройства от най-висок клас до достъпни за по-широка група хора.


- Стратегията ни за българския пазар не се е променила - "Хуауей" работи за изграждане на цялостна комплексна среда от наши устройства и услуги. Става дума за смартфони, таблети, персонални компютри, устройства с изкуствен интелект... общо 8 групи устройства. Това е процес, в който се включват все повече продукти, и той ще продължава до безкрайност, т.е. предвижда и това, което ще се появи в бъдеще.


Мениджърът на "Хуауей" за България: Не изпадайте в паника, устройствата ви няма да угаснат

© Юлия Лазарова


В какъв срок ще се случи това в България?


- Това е стратегия, която вече прилагаме. Въвеждаме нови и нови устройства, но навлизането им е зависимо и от наличието на нова инфраструктура, нови приложения. Това са все неща, които не зависят само от "Хуауей" - въвеждането ангажира разработчици, тестване в българската среда, време за доставки и т.н.


Разбирам, че въпросите за 5G мрежите са извън конкретната ви компетенция, но няма как да не повдигнем този въпрос, още повече че български оператори изграждат такива мрежи и дори вече има подадена молба за започване на тестове. Имате ли проблеми със стандартите на Европейския съюз за сигурност?


- Ще отговоря с едно сравнение - разрешаването на проблеми със сигурността на тези мрежи е като във футбола, трябва ви добър отбор. Сигурността е обща отговорност и от нея печелят всички. Не можеш да разчиташ на един играч - трябва да се включат правителствата, институциите на Европейския съюз, партньорите в бизнеса, всички.


Нужно е да седнем и заедно да обсъдим правилата, на кое да обърнем повече внимание, кои са рисковете, колко са големи... Това е съвсем нова технология и никой не знае какви са предизвикателствата, за нея нямаме опит от миналото, който изцяло да пренесем в тази сфера. Няма нужда взаимно да се обвиняваме, "Хуауей" има най-добро желание и предлагаме подобни дискусии, как да подобрим 5G изследванията и разработките, защото никой не знае всичко за тази нова технология.


Да предлагате не е достатъчно - има ли кой да приеме подобна протегната ръка?


- Нашият президент заяви в Брюксел, че рискуваме да изпаднем в епоха на издигане на стени, докато всъщност трябва да разговаряме повече. В глобалния свят издигането на стени на първо място ще навреди на веригите за снабдяване, от което ще страдат всички.


Какъв е отговорът на "Хуауей" на често цитирания Член. 77 от Закона за националната сигурност на Китай, в който се казва "всяка компания и физическо лице са длъжни да помагат на работата на службите за национална сигурност"? Иначе казано, могат ли българите да са спокойни, че Китай не ги шпионира?


- Основателят на "Хуауей" Рен Жънгфей заяви неотдавна в интервю за група журналисти, че ние никога не сме вършили нещо подобно като компания и никога няма да го направим. Никога китайското правителство не е искало от нас подобно нещо.


Европейският пазар, който е много важен за нас, за пръв път се среща с компания като "Хуауей". Ние сме подложени на подробен одит и проверки, едва ли друга компания е била обект на такова внимание. В един момент се чувстваме едва ли не голи - до такава степен сме открити за въпроси и проверки.


Мениджърът на "Хуауей" за България: Не изпадайте в паника, устройствата ви няма да угаснат

© Юлия Лазарова


Има и още нещо важно за изясняване във връзката с китайското правителство. "Хуауей" твърди, че е частна компания, но има публикации, че тя получава щедри кредити - стигащи до 100 млрд. долара - от китайски държавни банки. В Европа и по принцип на Запад подобни суми се възприемат като държавна подкрепа?


- Не разполагам с конкретни данни по вашия въпрос. Но имаме основен принцип в компанията - прозрачност, публичност, включително за високите технологии. Чуждестранни компании също постъпват по подобен начин, не смятам, че Китай прави нещо различно. В много отношения ние се учим от това, което правят компании в САЩ и Европа.


Това е и една от причините да успяваме в Китай, където в нашия сектор има чисто държавни компании. Защо те не успяват и не са конкурентоспособни, ако смятате, че връзката с държавата е толкова решаващ фактор?


Нашият отговор е, че сме фокусирани върху нуждите на клиентите ни. Непрекъснато опитваме да подобряваме продуктите и услугите си, влагаме огромна част от приходите си - а размерът им е публично достъпен - в разработки и изследвания, за което идеален пример е уникалната камера на новият ни флагман Р30 Pro.


Почти непрекъснато правим - включително на българския пазар - промоции на продукти и специални услуги с отстъпки за сервиз. Така доказваме на потребителите, че сме способен партньор - на местно и на глобално ниво - на който могат да имат доверие. Затова толкова бързо наехме нови служители в България. Личното ми желание е "Хуауей" да се превърне в стандарт в България за високо качество.


Отново ще кажа - не изпадайте в паника, не се поддавайте на невярна информация, всички устройства на "Хуауей" работят и ще се обновяват, екраните ви няма за угаснат.

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Приблизително половината ни компоненти за чипове и оборудване идват от американски компании, другата половина са наши...."

  Дори и при Хуавей половината от компонентите са американски, О.С. също е американска, а те тръгнаха САЩ да превземат.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Няма да угаснат но по-добре не рискувайте да купувате.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 924 Весело

  Който има Хуавей да си го мисли!

  Имало едно време ссср...
 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално
 5. 5 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Мисля да си купя Honor 8x.

  Цената пада заради паниката,а има всичко за смешна цена!

  Даже и да спре,просто ще отиде там ,където са ми всички стари телефони...

 6. 6 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Мисля да си купя Honor 8x.

  Цената пада заради паниката,а има всичко за смешна цена!

  Даже и да спре,просто ще отиде там ,където са ми всички стари телефони...

 7. 7 Профил на spanopolski
  spanopolski
  Рейтинг: 431 Неутрално

  "За съжаление, някои български медии не отразяват правилно какво се случва"
  правилното отразяване винаги е ценено от китайците :>

 8. 8 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Нямам против ако заради санкциите започнат да продават например P30 pro на половин цена - веднага го купувам, рутвам и му слагам custom rom, както правя със всичките си тилифони, независимо имат ли официална поддръжка от гоогле или не.

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Купете си Самсунг, няма база за сравнение.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Весело

  Мисля да си купя Honor 8x.Цената пада заради паниката,а има всичко за смешна цена!Даже и да спре,просто ще отиде там ,където са ми всички стари телефони...
  —цитат от коментар 6 на Нормален гланц


  Чест не се купува! 🤣😂

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Рекламите на Хухавей са заблуждаване на потребителя. Тоя чайник ще върне ли парите на хората, когато телефоните им спрат да работят ?

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Бойкот на китайските комунистически шпиони!!!
  Никога не бих си купил "Ху...й"!!!

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Любопитно

  Кой пък ги купува тези, с параметри и показатели все в долната част на таблицата?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 14. 14 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1365 Весело

  Демек кръпки по сигурноста на старите версйи ше правим.
  За ъпдейти на Андройд нови версйи на старите телефони нзабравете.
  Новите модели ебалиго с каква операцйиона ще са.
  Ние още веднага можем да спретнем Чайнадрод и тя ще е супер дупер стабилна и сигурна.
  Даже на външен вид ше е като Андройд разбира се само дето ше има един малък незабележим кусур.
  Нямя да е съвместима с Гугъл стора.
  И като се има в предвид че Гугъл печели три грангйозни победи срещу Нокия сис Симбиян и Мего Самсунг с Бада и даже Майкрософт с Уиндоусмобиле.
  Ако си купите нов модел Хуавей може да си го турите на у.я.
  За хардуера Клин клин избива ама последният си остава последен.
  Щото номера да цепиме лепине и вулканизираме стари ядра вече нема да минава.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Кой пък ги купува тези, с параметри и показатели все в долната част на таблицата?!
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  Параметрите поне на телефоните им са в горната (дори в най-горната) част на таблицата! Но пък санкциите са напълно заслужени!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Весело

  Китайска компания обявява, че няма да спазва китайски закон :)
  Освен това за чувствителни въпроси човекът няма информация :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Весело

  До коментар [#11] от "Индиана":

  Нямаше ли кой да им каже на китайците от Хухавей да си сменят името за България?! Когато Мицубиши тръгнали да продават джипа си "Паджеро" в Южна Америка в последният момент научили,че думата "паджеро" там означавала или била много близка до думата "чекия",и бързо смени името с друго.

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Продължавайте да си шпионирате, свикнали сме, пък и отдавна нямаме нищо стратегическо за криене ;-)

 19. 19 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Чичипляк!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Това засега зависи от други.

 21. 21 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 770 Весело

  До коментар [#13] от "hamiltonf":


  Кой пък ги купува тези, с параметри и показатели все в долната част на таблицата?!
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  Нещо ти е обърната таблицата!

  https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=9536&idPhone2=9530


  ХуБавей е с по-добри показатели на тестовете, със значително по-добра камера, а струва 20 +% по-малко.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Няма да угаснат но по-добре не рискувайте да купувате.
  —цитат от коментар 2 на KA2


  Накрая да не стане така ,че Хуйявей да осъдят политиците на САЩ ,че са евтини промоътърки на Айфони?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  То телефоните на Хуауей няма да угаснат, бизнеса на Хуауей ще угасне.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Хм-м-м-м-м...! Питат го, дали не получават щедри държавни помощи, той отговаря, че нямал информация. Обаче въпреки, че нямал информация, били много открити и публични...! :)))

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  Някой помни ли какво се случи със ZTE? Същото чака и Хуявей! Само първата част от името ще им остане!

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Няма да угаснат, ама ще могат да се ползват като Нокиите с фенерче от едно време. Само за обаждания. Другия софтуер ще спре да се обновява, някои неща ще спрат да работят. Абе ще е фън за потребители им. :)

 27. 27 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Това интервю е кризисен пиар и нищо друго. 90 дневни ясрок бил бизнес формат дрън дрън чи пляс.
  Хуйвей е бита карта в пазара на телефоните, освен в китай, навсякъде другаде много скоро всичко ще е леш.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 28. 28 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 808 Неутрално

  който вярва на комунягите, е идиот. шпионажът и кражбите на интелектуална собственост – това е основното им забавление. и трябва да си платят.

 29. 29 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  порезаха ги, Епъл трябва да скубе балъците

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да си купиш Хуавей (дори и нов), е нещо като да си купиш телефон от заложна къща - купуваш го защото бил малко по-евтин, макар и да знаеш че е откраден от някого.

 31. 31 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Бойкот на китайските комунистически шпиони!!!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin

  Но нямаш проблем че те шпионират чрез Гугъл, Фейсбук, Епъл, Инстаграм ....

 32. 32 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#30] от "historama":

  Да си купиш хуйвей в момента е като да си купиш фабрика на 08.09.1944 г.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 33. 33 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Весело

  Фенклубове на "ХуйВей"? Стига бе. Мислех, че обхватът на фенклубовете се простира най-много до Кобрата, Сузана и "Игра на дронове".

 34. 34 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 785 Любопитно

  До коментар [#11] от "Индиана":Нямаше ли кой да им каже на китайците от Хухавей да си сменят името за България?! Когато Мицубиши тръгнали да продават джипа си "Паджеро" в Южна Америка в последният момент научили,че думата "паджеро" там означавала или била много близка до думата "чекия",и бързо смени името с друго.
  —цитат от коментар 17 на deaf


  Чувал съм подобно нещо за Кока Кола в Китай - когато решили да влизат на китайския пазар се оказало че е желателно името да звучи по друг начин за да не предизвиква нежелани асоциации.
  Не знам дали е вярно, ако някой е бил в Китай ще се радвам да сподели.

 35. 35 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Гогато кварталния хулиган е безсилен да събере две трицифрени числа, започва да бие тези, които могат. С подобен примитивизъм, нищо добро не чака янките.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 36. 36 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Имам Хонор 8, струващ 200$. Уникален телефон! Има екстри които при айфоня и след 100 години няма да ги има.

 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  А американските компании произвеждат всичко само в щатите и от там са им всичките компоненти нали.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#35] от "rumata":

  Е сега е момента китайците да покажат че са в ролята на несправедливо обвинявания нърд а не в ролята на смуглия джебчия дето си го хванал с ръка в твоя джоб.

 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  В коя година живееш?

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Дреме ми. Аз съм с Йотафон.

 41. 41 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#36] от "moreee":
  Например скоро ще можете да забивате пирони с него без да ви пука! ;))))

 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Заслужени на базата на какво. Даде ли ти някой реално доказателство за това, в което ги обвиняват. Ако имаше наистина такова доказателство щяха ли европейските държави да разрешават в момента продажби на продуктите на Хуауей?

 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#11] от "Индиана":Нямаше ли кой да им каже на китайците от Хухавей да си сменят името за България?! Когато Мицубиши тръгнали да продават джипа си "Паджеро" в Южна Америка в последният момент научили,че думата "паджеро" там означавала или била много близка до думата "чекия",и бързо смени името с друго.
  —цитат от коментар 17 на deaf


  Работи се по въпроса. Новото име ще е "Цункахуй".

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  " Има и още нещо важно за изясняване във връзката с китайското правителство. "Хуауей" твърди, че е частна компания, но има публикации, че тя получава щедри кредити - стигащи до 100 млрд. долара - от китайски държавни банки. В Европа и по принцип на Запад подобни суми се възприемат като държавна подкрепа?

  - Не разполагам с конкретни данни по вашия въпрос. Но имаме основен принцип в компанията - прозрачност, публичност, включително за високите технологии. Чуждестранни компании също постъпват по подобен начин, не смятам, че Китай прави нещо различно. В много отношения ние се учим от това, което правят компании в САЩ и Европа. "

  Усукване и увъртане тип : абе правим го, ама щото и американците и европейците го правят.....Т.е признание, че това е точно така ! Държавна подкрепа навсякъде по света не се дава просто ей така, а при китайците това е сигурно ! Ясно е и защо се изливат тия щедри финансирания.....

 45. 45 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#27] от "меншевик":

  Гарантирано от човек който ти твърди че без гугълското приложение не можеш да гледаш ютюб :)

 46. 46 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Е какво очаквате да каже "Край загубени сме, всичко свърши" ли?
  Ще лъжат докато могат, че няма проблеми и после в един красив ден всичко ще се срине. Те няма да могат и да произвеждат телефони, защото проблемът не е само в Андроид имат и други софтуерни и хардуерни проблеми.
  Те Андроида ще го заменят там с някакъв китайски заместител пак на основата на Линукс. Но и това ще им е трудно. Отделно не се знае дали хората ще я харесат тази "тяхна" (Линукс) ОС. И ако не беше Линукса с отворен код какво правят? Щяха да измислят китайска ОС ли? А вече за отделните хардуерни компоненти какво ще правят? ARM казаха, че няма да снабдяват Huawei със свои части. А без ARM производството на мобилни телефони е невъзможно.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 47. 47 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1687 Весело

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Купете си уанплъс7 про най-ниска цена при най-високо качество.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ashiata Shiemash":

  Не са длъжни да дават доказателства. Ако ти обвиняваш някой, че те краде е нормално да му забраниш достъп то СВОЯТ дом. САЩ просто си пазят своето.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 49. 49 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Весело

  бе що така всички мразите китайците?плаща ли ви се достатъчно?:)))

 50. 50 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1305 Весело

  До коментар [#41] от "fio41315648":

  "Например скоро ще можете да забивате пирони с него без да ви пука! ;))))"

  От Гугъл казаха, че няма да е скоро. Не бери грижа.

 51. 51 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#34:"nigel"][/quote] Ами не е истина. Пазарът е огромен затова се заиграват леко и мн.хитро с оригиналното Кока-Кола и я брандират 可口可乐 (kě kǒu kě lè), което означава Вкусна и правеща щаслив. Много известни брандове правят подобни трикове в Китай например :

  BMW: 宝马 (Bǎomǎ) - ценен кон
  (Mercedes-)Benz: 奔驰 (Bēnchí) - бързо бягащ/галопиращ
  Pepsi Cola: 百事可乐 (Bǎishìkělè) - 100 щасливи неща ( грубо преведено )
  Reebok: 锐步 (Ruìbù) - бързи стъпки

 52. 52 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1687 Весело

  До коментар [#32] от "меншевик":

  Да ма ефтинку. Юруш народе на маслините!
  Пхахахсхаха

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 53. 53 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#50] от "moreee":
  Гугъл ви говори? През Google Assistant?

 54. 54 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Устройствата ще работят. Ниятели, е се знае обаче как ще работят?Казана на прост език, ако ползвате телефона да си бъбрите с приятели, правите снимки и играете игрички ще се може би ОК. Ако обаче го ползвате за имейли, достъп до банкови сметки, купуване на самолетни билети или хотели, какъвто и да е вид плащания, ако контролирате мобилни устройства в дома или службата, ако е нещо повече от играчка, няма да сте ОК. Или поне няма да знаете дали е сигурно да сеп олзва.

 55. 55 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Нямам против ако заради санкциите започнат да продават например P30 pro на половин цена - веднага го купувам, рутвам и му слагам custom rom, както правя със всичките си тилифони, независимо имат ли официална поддръжка от гоогле или не.
  —цитат от коментар 8 на kondio_savov


  Много ясно +++

 56. 56 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Интересно на какво се надява Huawei?
  Да тръгнеш срещу САЩ...
  Те китайците имат самочувствие, защото в Китай и без това социалната им мрежа е китайска, търсачките им са китайски и имат китайски сайтове за видеосподеляне. Но с хардуера как ще решат проблема?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 57. 57 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Според мен най-вероятно Huawei ще клекне пред САЩ. Не знам това кога ще се случи, но иначе рискуват да загубят много и те едва ли ще го искат. Просто поредният случай ще се случи за да се покаже кой командва парада.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 58. 58 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1687 Весело

  До коментар [#56] от "anonim440":

  Нема проблеми ще купуват от Магучая.
  Пхахахаха и Алиса ще вземат страхотна ОС.
  Пхахахаха!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 59. 59 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1687 Весело

  До коментар [#57] от "anonim440":

  Как точно ще клекне? Другарски ще обещаят че повече няма да слагат шпионски чипове?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 60. 60 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#59] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Щефът им е полковник от китайската червена армия, и комунист, що ще лъже, че няма шпионски чипове вътре

 61. 61 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Но няма да имат почти никакви функции.

  The best way to predict the future is to invent it.
 62. 62 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#57] от "anonim440":Как точно ще клекне? Другарски ще обещаят че повече няма да слагат шпионски чипове?
  —цитат от коментар 59 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма


  Прочети как клекнаха ЗТЕ. Всичко е заради мрежите, телефончетата са само притурка.

 63. 63 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Мисля, че няма сила, която да спре Китай да бъде първа икономическа сила в света през следващите много десетилетия. САЩ отлично знае това, политиката на Тръмп е на всяка цена да мачка Китай по този му път, но като цяло това е мисия невъзможна. Това са двете суперсили в света - сега и дълго занапред. Войната "Гугъл" - "Хуауей" е само една много малка брънчица от този процес...

  Истинският въпрос, и световен проблем също, е не дали Китай ще се демократизира
  (монополът на китайската комунистическа партия по дефиниция не може да е вечен) а кога и как. Този процес по необходимост трябва да се случи, при което заплахата в глобалем мащаб е особено жестока.

  Към края на ВСВ Чърчил казва за Китай: Когато този спящ дракон се събуди, всички ще бъдем зашеметени от силата му. Та, истинският въпрос - за доброто на целия свят е - как Китай ще спре да бъде комунистически.

 64. 64 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Весело

  Чакаме сега Уауей да фалира, както чакаме и Туркистан да фалира от поне 6-7 месеца. И подозирам, че експерите на форума по ашладисване на джанките като EU defender меншевик, след година пак ще си лялят същата песен.

 65. 65 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Весело

  който вярва на комунягите, е идиот. шпионажът и кражбите на интелектуална собственост – това е основното им забавление. и трябва да си платят.
  —цитат от коментар 28 на асен георгиев


  Бай Ганьо тебе какво те бърка - ти си върти шайбата от къщи и недей да използваш думички, на които не знаеш значението.

 66. 66 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  От тази операция срещу Хуйвей последните затвориха заводи и свалят цените като изгърбват китайската държава от субсидиране на продажбите. Това се случва и с всички китайски стоки, на които Тръмп е лепнал 25% мита- китайците поемат 21% от тези мита във вид на сваляне цените на производител, което се субсидира от китайската държава. Тръмп им изяжда печалбите.

 67. 67 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Весело

  До коментар [#48] от "anonim440":

  сериозно ли ти е толкова лесен живота

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 68 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Държим се, г-н Циу, и не се панираме :)

  Поддържаме ви в борбата със световния империализъм !
  Но пасаран !

 69. 69 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Хуауей - враг номер на Вашингтонгската селищна система !!!

  Прогресивния американски народ влезе в решителна битка с агресорите от долината на Жълтата река !

  Да живеи !

 70. До коментар [#23] от "ръпончо":

  Ръпоняк, жив си бил? Алилуя?

  Wornoxmaniak
 71. 71 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  ФБР поискаха, при нужда, Епъл да им позволява достъп до сървърите...
  Епъл отказаха, американски съд потвърди, че това е законно и ФБР клекнаха.
  Това е демокрацията.
  Затова и машинките на Епъл са сигурни.
  Не е случайно че САЩ погнаха ЗТЕ и Хуавей, а нямат проблеми с други марки и производители ;)
  Работил съм 5 години с китайци - мръсници са!
  Разбирате се кое как трябва да стане и ... те си го правят както им харесва на тях.

 72. 72 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Вервайте ми... Но така или иначе голям дял от потребителите на марката са с техническа грамотност около санитарният минимум и е без значение Андроид ли ползват, или каквато и да е друга ОС.

 73. 73 Профил на Vlad
  Vlad
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няколко поста адресират името.

  Китайците обичат игрите със думи, но чак да си сменят името на държавата само заради асоциации в България ... От девизът им 心系中华 有所作为 (Think of China, Make the difference) идва името (значещо и Дело на Китай, и велико постижение, а дори и шедъовър), което за англоезичния свят се връзва с рекламата Huawei - Wow way! (както всъщност звучи hwawei).
  Любопитно е, че от “Zhong-hua Xing-wei” е създадено и името на ZTE (ZhongXing Telecommunication Equipment), но поради странното звучене на английски сe ползват само инициали.

 74. 74 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Само САЩ губят от 300 до 500 млрд годишно от кражба не технологии и неплащане на лицензи от китайските компании.
  Е, това в един момент ядоса Америка.
  Китайците нямат собствени технологии, всичко е крадено.
  Малка част е коректно закупено.

 75. 75 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Аз лично предпочитам да дам малко повече пари за не китайски телефон пък бил той и с по-лоши показатели. Като чета някои форумни капацитети ще си помисли човек че телефоните им са натоварени на 100% през цялото време. 100 мегапикселова камера отпред, 200 отзад и какво от това? Да сте чули китайци да са построили нещо извън Китай??? Четем за чутовни митични инвестиции и в БГ. Нашите политици даже и г.за са им готови да целуват поради някаква причина. Аре у лево, комунисти.

 76. 76 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Предпочитам тези - iPhone, Самсунг, LG, NOKIA, 1+.

 77. 77 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 996 Весело

  Имам Хонор 8, струващ 200$. Уникален телефон! Има екстри които при айфоня и след 100 години няма да ги има.
  —цитат от коментар 36 на moreee


  Не думай!

  п.п. Ще ти спрат жалките копейки!

  Как така няма да имаш русняшки талафон?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 78. 78 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  А ве гледах по ЙО-ту то Китайски таблет, Рам 4 ГБ. хард 32, входове изходи четири парчета. Към този таблет може да се върже и външен хард диск. Докато нашите самсуняци с една картичка и един вход изход, таблета можеш само към комп да го вържеш, не работи с външен хард диск

 79. 79 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 996 Весело

  ... Не бери грижа.
  —цитат от коментар 50 на moreee


  Щом ти го казваш … вЕрваме ти!!!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 80. 80 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Зависи, ако не ги зареждаш ще угаснат.

 81. 81 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Китайците мънкат като ученички,но истината е ,че президента на САЩ им разказа играта!Хуауей без американски техноюогии и операционна система са пълни боклуци!

  shlshlshlshl
 82. 82 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Сороският храненик този път е нацепил рекламна статия за Хуйвей. Глобалистите имат едни и същи интереси с Китай и заедно действат,не е за учудване.
  Аз имам въпрос към китайофилите. Посочете някякъв но вид стока, някакъв нов вид услуга,нов вид мода,нов стил в културната облас,който е измислен в Китай. Не технология,а нов вид. Пример- в един исторически момент някой някъде измисля компютъра, за пръв път. Впоследствие много технологии се създават за компютъра,усъвършенстват се и досега, но самия компютър е измислен веднъж. Посочете нещо от този вид-компютър,интернет,телефон, кола,електричество,лампа,хладилник,телевизор, рок музика, посочете каквото и да е, измислено от китайците? Същата работа ще е занапред. В Китай нови неща,които човечеството не е познавало,няма да възникват. Ще продължат да възникват в САЩ.

 83. 83 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote# 0:"Рен Жънгфей"]че ние никога не сме вършили нещо подобно като компания и никога няма да го направим. Никога китайското правителство не е искало от нас подобно нещо.[/quote]

  Това АКО е вярно, би било много хубаво.
  А ако не е вярно, МНОГО лошо.

 84. 84 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#78] от "сидер":

  Да, гледай и вярвай на китайски реклами :)))
  То и на едни 00 врати пише отгоре “Жени”, но си е просто тоалетна :)))
  Вярвай на китайци и руснаци - гаранция че си тъп ;)

 85. 85 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#82] от "gozambo":

  Китай е практически много млада държава, само на 70 години.

  Eddie lives... somewhere in time!
 86. 86 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Пак напомням на червените ушанки- ФБР поиска достъп до сървърите на Аррle... и не го получи.
  Докато Хуавей и ЗТЕ, като всяка китайска фирма Трябва да осигурят достъп до данните на фирмата... защото фирмите им за 99% държавни, скрити зад фиктивни частни акционери.

 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":Дори и при Хуавей половината от компонентите са американски, О.С. също е американска, а те тръгнаха САЩ да превземат

  А защо ти , скъпи ми умнико , не довършваш фазата , изречена от китаеца ? Че няма проблем да се изработва и останалата половина от необходимите детайли в Китай ? И защо те хваща скомина от твърдението му , че КИТАЙСКИТЕ са може би по- добри от американските ? . Китайците са толерантни - няма да превземат САЩ . Те сами ще се предадат .

 88. 88 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":Бойкот на китайските комунистически шпиони!!!
  Никога не бих си купил "Ху...й"!!!

  Ами ако ползнаш разработени , втора употреба , що да купуваш? ? Особено ако ти носи удоволствие ...

 89. 89 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#82] от "gozambo":Китай е практически много млада държава, само на 70 години.
  —цитат от коментар 85 на tigervi


  Ти изрече една абсолютна истина. При Мао всичко старо бе унищожено, всички носители на знания,мъдрост и култура от старо време бяха избити,всички паметници,ръкописи и пр. бяха заличени. Дори прочутата китайска медицина я възстановяваха от запазени в Япония китайски рецепти.

 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално  До 87:"papуre".... А защо ти , скъпи ми умнико , не довършваш фазата , изречена от китаеца ? Че няма проблем да се изработва и останалата половина от необходимите детайли в Китай ? И защо те хваща скомина от твърдението му , че КИТАЙСКИТЕ са може би по- добри от американските ? . Китайците са толерантни - няма да превземат САЩ . Те сами ще се предадат ....."

  А какво им пречеше на китайците и сега да си произвеждат другата половина?
  Френд, не е престижно да носиш нещо китайско! Ако не е крадено, то е компромисно. Често и краденото им е долнопробна имитация.
  Аз не обичам крадците!

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Купувам Хуауей Р30 и Р20 на 1/5 от ценара, на която сте го взели. Ще ви отърва от мъките ви. Свободни сте да преминете към вярата на прогнилата ябълка!

 93. 93 Профил на hafthor
  hafthor
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":


  Купете си Самсунг, няма база за сравнение.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Да, няма.

  https://technews.bg/article-117066.html

 94. 94 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Бойкот на китайските комунистически шпиони!!!Никога не бих си купил "Ху..."!!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  ти нямаш пари да си купиш нокия с фенерче, пък какво остава за тази марка.. Що не си пиеш селската ракия и спреш да пишеш простотии?

 95. 95 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#34:"nigel"]
  —цитат от коментар 51 на Гарван
  Ами не е истина. Пазарът е огромен затова се заиграват леко и мн.хитро с оригиналното Кока-Кола и я брандират 可口可乐 (kě kǒu kě lè), което означава Вкусна и правеща щаслив. Много известни брандове правят подобни трикове в Китай например :BMW: 宝马 (Bǎomǎ) - ценен кон(Mercedes-)Benz: 奔驰 (Bēnchí) - бързо бягащ/галопиращPepsi Cola: 百事可乐 (Bǎishìkělè) - 100 щасливи неща ( грубо преведено ) Reebok: 锐步 (Ruìbù) - бързи стъпки [/quote]

  Благодаря, интересна информация.

 96. 96 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 275 Неутрално

  С телефон на Хуауей, след като изтекат 90-те дена отстрочка за връзката с услугите на Гугъл, ще може след това човек да си подпира вратата, или може да го използва за поставка за чаши, или за някакви други декоративни нужди.

 97. 97 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 674 Любопитно

  Хайде на бас, че никой няма да използва телефон без услугите на Гугъл!?

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 98. 98 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До 51 и 95

  И нещата пак опират до това, да имаш в къщи Панасоник, или панасоаник, или да се киприш с часовник Омега, или омеига

 99. 99 Профил на nuevitas
  nuevitas
  Рейтинг: 418 Неутрално

  кризисен ПР или рекламна статия прочетох?

 100. 100 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Натискът на САЩ върху Китай и Русия не само няма да отслабва, особено в конкретни области, но и ще се засилва. Засягат се стратегически интереси имащи непосредствено отношение към националната сигурност. Хуавей тепърва ще разбере за какво става въпрос и или ще приеме правилата на играта или ще избере челен сблъсък, който няма да е изгоден за никого но най-вече за Китай. Като казвам правилта на играта, разбирам американските правила. Същото бих казал за Турция по въпроса за американските Ф-35 и руските С-400.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK