Николай Неделчев, колекционер: Зад фалшификатите в изкуството в България има престъпна екосистема

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  По скоро е специализирана организирана престъпност, която НИКОЙ не преследва.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 390 Весело

  Разбира се, че има и той е част от нея.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Още в началото, когато човечеството е почнало да сече монети, веднага са се появили и първите фалшификатори. Скоро четох за една добре организирана група фалшификатори, която лъже клиентите си със старинни бутилки, извадени от морето. Схемата е разработена от 1955 г. и прави пари от лековерни хора и до днес. Намира се старинно шише, обработва се за определено време в пясъка на прибоя, вътре се поставя пергамент с пиратска карта или завещанието на граф Монте Кристо, стара тапа, червен восък, уж някой го открил в морето, после сертификат и накрая законен търг. Мисля, че у нас е по-лесно да се ловят балами с фалшификати предвид това, че няма кой знае какъв пазар, развит антикварен бизнес, професионалисти и консултанти. В нашия град има две магазинчета, дето се срещат интересни неща, но са предоставени на цигани дето хабер нямат, само гледат как да метнат някой балама за %.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6009 Неутрално

  И тези действия на фалшификаторите удрят по цените на колекциите на всички

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  В цял свят е така. Щом има търсене, има и фалшификати.

 6. 6 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  И този се оказа жертва...

  perro -si yankees - no
 7. 7 Профил на lds32613910
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Виктор Флоров
  Виктор Флоров
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Друг проблем който трябва да се отвори за оглед още днес ... е защо хората на изкуството в частност сега ,хората на четката и приложници са натикани в ъгъла на обществото и не могат дори храна да си купуват.Тези после ги наобикалят тарикати за да търгуват и изнасилват творците със стойност за стотинки.А някой са призовани да правят такива 'фалшификати' в името на оцеляването.В България продължава да се произвеждат такива хора още от деца по 50-100 на година.След 10 години от всички 500 -1000 творци нормално ще живеят само 2-3 ма и никой не помага това да се промени.

 9. 9 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тези фалшификати за 3500 лева (по думите на "колекционера") изглеждат къде-къде по-стойностни от едно лого, за което държавата плати над един милион.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  И аз ходих вчера на Женския пазар, където един мургав гражданин ме дръпна настрана и каза, бате глей кви хубави кокошки и като за тебе почти без пари. И аз изобщо не се сетих, че може да са крадени, а сега се чувствам омерзен.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  И физиономията, и наративът му са отвъд парадигмата на постмодерността. Другояче казано, когато бях овчарче.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Не успях да схвана значението на "престъпна екосистема" но нейсе…Пишман колекционерът освен да пие една студена вода друго не мога да го посъветвам. Знам, че в тези среди винаги дебнат изненади.

 13. 13 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Цялото говорене от последните два дни и кризисният ПР, който се пропагандира, обслужва заблуждаващ ход, за да се насочи вниманието към шепа рисунки, който, дори да бяха оригинали, щяха да струват стотинки. В същото време маслените картини, в които са истинските пари и които биха стрували 1,4 млн. от парите на австралийската българка, са все още по стените на галерията и в каталога за изложбата. Много удобно те не се споменават като проблем, въпреки че семействата на Дюлгеров, Праун и Аубьок вече се изказаха, че картините са грозни фалшификати.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1475 Весело

  ... Следващият въпрос, който вероятно искате да ми зададете, е защо не ги проверихте. Къде да ги проверя? Изобщо къде в България може да се провери автентичност на изкуство и как? Оказа се, че в България има една частна лаборатория, която може да извършва такава дейност, но тя се използва по желание на нейния собственик основно за анализи на антични предмети, а не за картини ...

  Тоя го е "понесло"!
  А как реставрирал? Наел си доц. Белишки!
  А кой му спретнал каталога?
  Ама не може да си намери консултант? Нямало лаборатория и тутти кванти?

  Хайде, холан!
  Тоя съвсем взема публиката за абдали ...

 15. 15 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 328 Неутрално

  В тази история тук, нагледно можем да видим какво е една медия да е компрометирана.

  Дневник и Капитал, които по цял ден размяхват медийната бухалка и от хиляди километри можеш да видиш каква партийна пропаганда правят тези медии, са се активизирали или са ги активизирали... и след една седмица мълчание и незабелязване на скандалите около тази изложба, изведнъж три материала за два дни. И с всеки материал, все по-лошо остава усещането.

  В този материал по-горе Дневник е ангажирал Иван Димитров и Юлиана Колева.

  Похвално, браво! Двама журналиста, ангажирани в изпирането на имиджа на галерията,на КОЛЕКЦИЯТА, и на колекционера

  Предполагам, че ще видим и нещо за/от Мариа Василева. Днес, утре?

  А относно самото интервю...всъщност, нищо съществено. Само оправдания и незнание. Направо да се чудиш как този човек прави парите си, след като е толкова ненаясно с толкова много неща. И е ненаясно с неща в които влага много страст.

  Не ми се мисли за нещата, в които не влага страст...

  А защо няма въпроси относно наличието на каталог. На Кой му е хрумнало като идея? Защо е бил необходим? Кой го е финансирал? Каква е идеята зад него? Да се легитимира тази изложба? Да и се вдигне цената?

  Писането и издаването на каталог е сериозно начинание, предполагам, че тази изложба се подготвя от поне година.
  Как въобще се е допуснало никой да не е проверил тези неща предварително като автентичност?

  Защото това е някакво друго измерение на този проблем с тази изложба. Едно е да има просто една изложба а съвсем друго е тази изложба да има каталог.

  Особено на място като България, където, изложбени каталози са нещо много, много рядко.

  Как е възможно в една галерия, която е сериозна и с толкова много амбиции, да са допуснати такива неща. То всеки може да предложи всичко. Но трябва ли всичко да бъде показвано като изложба.

  С този колекционер нещата са ясни. Човекът си събира някакви неща и иска да бъдат показани, да имат каталог. Това са нормални неща. Има парични възможности, предлага някакви неща. Това също е нормално.

  Това с антикварите също е ясно, че е измама. Там нищо не е ясно откъде идва и нищо и няма да се разбере. Аз също съм купувал разни неща от антиквари и виждам, че там няма как да имаш никаква представя откъде какво идва.

  Тоест, по-скоро, на мен ми е интересно как така е допуснато от Мария Василева това нещо.

  И двама от най-големите експрети в България, също така, как е допуснато и те да пишат хвалебствия за изложбата, на база на неавтетични проезведения на изкуството.

  А и с тези високопарни приказки от страна на Мария Василева? Защо трябва да се говорят такива наща. Бели петна, място в музеи и галерии.

  Мястото на тези проезведения е точно там, където са си.

  Остават два върпоса в пространството, които може и никой да ги задава публично, но това не значи, че те няма да си истаната да се реят още долго време..

  Какво показва тази изложба и този каталог за знанието и етиката на тези експерти?
  Какво показва тази изложба за практиките на галерия Структура?

 16. 16 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#13] от "dds27557755":

  Вече и наследниците на Гео Милев взеха отношение към фалшификатите, които са подписани от негово име ...

 17. 17 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз пак да попитам - на висок глас - как купуваш Гео Милев, Сирак Скитник, Харалампи Тачев - БЕЗ ДОКУМЕНТИ?!!!

  За идиоти ли ни вземате?

 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Този въобще е не е поинтересувал как онзи "антиквар" ги е придобил тези неща, направо ги е купил. И случаят се е "размирисал" едва когато се е оказало, че някои от тези неща не са оригинални, а се представят за оригинал.
  И сега ще съдят антиквара, защото за всеки, който може да мисли е ясно, че тези неща може да са крадени. А този "меценат" ще мине метър, и даже го играе жертва, а всъщност е прекупвач на крадени произведения на изкуството. И това е така в България. На всякакви нива, на ниво някой от сергия купуващ от крадци нещо крадено и после препродаващ. Сега ако и "антиквара" каже, кой му е продал тези произведения и той може да отърве кожата. И накрая ще се окаже, че "мръсният циганин" Гинчо от маалата е гаден крадец, а всички други по веригата са честни и почтенни граждани.

 19. 19 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#6] от "perro":

  не е сигурно...

 20. 20 Профил на zhu23613987
  zhu23613987
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Подправянето на подписи и печати е истинското престъпление. Дано прокуратурата стигне до човека, създал тези картини.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До 20:"zhu23613987"....Подправянето на подписи и печати е истинското престъпление. Дано прокуратурата стигне до човека, създал тези картини...."

  Прокуратурата може да се ангажира единствено при оплакване на потърпевшия (примерно Гео Милев, който отдавна го няма на тоя свят)

 22. 22 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Още когато направиха галерия Структура се чудих защо това име... е, сега вече зная! Това си е цяла стройна Структура! Въпросът е тези които стоят зад нея, наясно ли са че вече се компрометираха???

 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Неделчев, нищо не може да се сравни с логото-фалшификат, за което ти получи 1.4 милиона лева от нашите пари, за да ги вложиш после в една изложба-фалшификат!

  Смири се и се покай! Ако имаш капчица срам и достойнство!
  Защото ум и интелигентност очевидно ти липсват.

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#22] от "vtv64":

  Още Светлин бил положил основите на структурата, но явно нещо се е разсърдил в Небитието, защото точно на рождения му ден л**ната удариха вентилатора.

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Гео Милев има наследници, които вече са изразили възмущението си. Както и други - на Н. Дюлгеров.

 26. 26 Профил на Antikelesh
  Antikelesh
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Арт маркетът в България е 90% сив, дори черен. Няма фактури, касови бележки - всичко е кеш. Малко са галериите, които приемат плащане с карта или по банка. Кеш, в брой и на ръка. Същото е и с авторите, за съжаление. За "старите майстори" - няма история на картините с документи. Само разкази - "на портрета е бабата на продавачката" и пр. като доказателство за оригиналност. Или "добре познавам собствениците - много честни хора". Как пък един галерист не е казал - "абе, собствениците са мошеници, не купувай". А както казваше един приятел - "за 300 лева ще ти извадя сертификат за оригиналност на всичко". Затова - само настоящи автори, ако може от конкретна изложба или от самия автор. Така се гарантира срещу фалшификати. За "черната" страна на финансовите отношения - има НАП, МФ, какво ли не - да направят нещо, това е публична тайна, в крайна сметка.

 27. 27 Профил на  Ива
  Ива
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Бистра Мощева е осъдена за измами, но това не я спира да продължава да се опитва да манипулира хората.

 28. 28 Профил на Димитър Кръстев
  Димитър Кръстев
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.

 29. 29 Профил на Боян Бонев
  Боян Бонев
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Мога да потвърдя вашето мнение за Бистра Мощева. По-добре не се занимавайте с нея, ще ви забърка само в неприятности.

 30. 30 Профил на Диана Красимирова
  Диана Красимирова
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Нека всеки, който полуучи такова обаждане от г-жа Мощева, да сигнализира на 112 или в Икономическа полиция.

 31. 31 Профил на Наталия
  Наталия
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Тя ще ви потърси от скрит номер и ще иска да инвестирате голяма сума пари. Не го правете,защото колкото и да ви убеждава няма да си ги върнете от Престиж Клуб.

 32. 32 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Не давайте пари на Бистра, няма да си ги върнете от Престиж Клуб....

 33. 33 Профил на marinnikolov
  marinnikolov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Чувал съм за тази измамна жена, която се опитва по всякакъв начин да вземе парите на хората и да се възползва от техните надежди.

 34. 34 Профил на Делчо Данаилов
  Делчо Данаилов
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Да, съгласен съм с теб Марин. Познавам г-жа Бистра Мощева от известно време и съм на същото мнение. От тази жена трябва да се пазите.

 35. 35 Профил на Цвети
  Цвети
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Аз също мога да потвърдя за измамите, които са извършени от лицето Бистра Мощева. Жените сме спобни на много, но тя наистина е прекалила с измните й сделки и опити да излъже всеки, който види ...

 36. 36 Профил на Дарина
  Дарина
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Аз лично бях измамена от въпросната жена. Обещаваше и ме убеждаваше,че няма как да да изгубя средствата, които инвестирах в нейната фирма, но уви тя фалира. А Бистра се покри и изключи всичките си служебни телефони

 37. 37 Профил на Симон
  Симон
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Това е пирамида в която всички губят.

 38. 38 Профил на Alex Genev
  Alex Genev
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Явно има много измамени от Престиж Клуб. Яд ме е, че не се поразрових из интернет за да проверя фирмата преди да дам пари.

 39. 39 Профил на Ilko Kolev
  Ilko Kolev
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Бистра Мощева продължава да търси потенциални инвеститори, които да завлече чрез крипто пирамидата в която участва.

 40. 40 Профил на nedqlkov11
  nedqlkov11
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Бистра Мощева e безкруполна, силно манипулативна и явно има доста опит в измамите. Наистина препоръчваме да се пазите от нея.

 41. 41 Профил на Ганка Илиева
  Ганка Илиева
  Рейтинг: Неутрално

  Престиж е фирма фантом.Любезна жена се обажда на стари клиенти с предложение за крипто инвестиция.

 42. 42 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Здравейте! Прочетох вашите мнения за Бистра мощева и мога да ви кажа,че и аз съм напълно съгласен с вас. Чувал съм от много познати и незпознати хора, които са били жертви по един ли друг начин заради тази жена. Ще ви посъветвам да потърсите помощ и да отстоявате вашите права докрай, за да не я оставяте да продължава по този начин. Нека предовтарим това да се случи и на други хора....

 43. 43 Профил на Ваниела
  Ваниела
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...

 44. 44 Профил на Наталия
  Наталия
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Жените сме доста злобни и манипулативни същвства, но при Бистра тези две качества са доста силно изявени. Нямам думи за нея ...

 45. 45 Профил на Ico Ralchev
  Ico Ralchev
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Измамените от Престиж клуб стават все повече, ако някой от там се свърже с вас с цел инвестиция - то най-добре подайте сигнал срещу тях. Виждате колкото много хора са били измамени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK