Проф. Евелина Келбечева: В новите учебници липсват факти и оценка за тоталитарния режим

Проф. Келбечева

© Анелия Николова

Проф. Келбечева



През новата учебна 2019/2020 година десетокласниците ще изучават тоталитарния режим в България и понятия като комунизъм, репресивен апарат, "Народен съд", терор, атентат. Един от инициаторите на промените на учебните планове проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград съобщи, че учители от страната, които оценяват новите учебници, са изказали съображения по тях.


"Има неща, които ги смущават и ги карат да смятат, че няма да се постигне качествено ново преподаване по история, каквато беше амбицията на тази програма", каза Келбечева в интервю за "Дневник".


Проф. Келбечева, какво е смущаващото в новите учебници по история?




- По принцип учебниците формално спазват програмата, която беше приета след много ожесточени дискусии. Аз също се запознах с учебниците, по които учителите в момента дават своята оценка. Това не са учебници по "История и цивилизации" - те претендират да са такива, но липсва теоретичната норма и съдържанието, което да обясни смяната на цивилизационните модели, да изведе характеристиките им, да покаже както онаследяването, така и потъпкването на ценностите.


Дайте по-конкретни примери, моля.


- В тази рамка липсват основните социокултурни процеси, които маркират различните епохи в българската история. Например това, което става на 9 септември 1944 г. с окупацията от Червената армия - между другото термин, който яростно беше отхвърлен от историци, свързани с бившата БКП, и не влезе в програмата, макар че то е ясно, че сме окупирани от Червената армия, за което плащаме милиарди. За това нищо не е споменато. Тези фундаментални социокултурни процеси, които сменят многовековни традиции, манталитет и стереотипи на българското общество - това отсъства като разказ, като извеждане на огромните исторически разлики между тези епохи. Сега говорим много за евроатлантически ценности, но и те някак си формално са показани. Да не говорим, че през целия период от 1944 до 1989 г. става дума за потъкване на човешки права - това е смешно дори като формулировка, защото ние знаем, че при тоталитарна система няма никакви човешки права или те са много ограничени. Изразът "Потъпкване на човешки права" е подмяна.


Има ли опасност тогава заложените в програмата нови понятия и подробности за тоталитарния режим у нас да не бъдат коректно преподавани на учениците заради учебниците?


- Това е много, много добър въпрос, защото програмата се смята за закон и учебниците би трябвало да я следват. Термините - да, не липсват, но въпросът е как са изведени, каква част от тях са покрити с фактология. Най-голямата ми критика към учебниците е, че са небалансирани най-основните исторически процеси. В петте учебника, които видях, няма и дума за една от най-тежките форми на терор - която е над т.нар. безследно изчезнали без съд и присъда след 9 септември до края на октомври - началото на ноември, когато започва т. нар. законова форма на преследване на политическите опоненти на режима.


По данни, които бяха изнесени веднага след 10 ноември 1989 г. от тогавашния вътрешен министър, те са между 18 и 30 хиляди души. Масови гробове се откриват навсякъде и това е страшното на този терор - че обхваща цялата страна и внася такъв страх и ужас, който е несравним с нищо. Това обезглавяване на местния политически и културен елит доказва колко масово и методично се прави това унищожаване и всичко е заповядано от Москва. Лично Георги Димитров следи този процес и казва, че трябва да се реже до дъно. Размерът на терора е ужасяващ, а просто няма и дума за него в учебниците.


Макар че присъстват термините за репресивен апарат, тоталитарна държава и т.н., много неадекватно е представен и проектът за присъединяването на България към Съветския съюз, т.нар. шестнадесета република. Всички документи могат да се видят и онлайн, но въпреки всичко това е явно ужасно неудобен момент за свързаните с някогашната БКП и се интерпретира колко велик държавник бил Тодор Живков и как предложил на Москва присъединяване, защото знаел, че няма да бъде прието. Това е, меко казано, несериозно.


Почти нищо не се говори за самата комунистическа идеология. Ние много настоявахме да се разбере същността, античовешката същност на тази идеология. Отсъстват и други фрапантни неща. Съвсем накратко се споменава нещо за налагането на атеизма, за новите социалистически ритуали, но липсва непрекъснатата линия на разбиване на всички религиозни организации - и Българската православна църква, и католическата, и протестантската, и арменската. Да не говорим за преследването на мюсюлманите и тоталното инфилтриране в агенция "Държавна сигурност".


За т. нар. възродителен процес се говори само за 1985-1989 г., а на младите хора трябва много дълго да се обяснява за цинично наречената "голяма екскурзия", когато 300 хиляди наши сънародници бяха принудени да отидат в Турция. Няма нито дума за непрекъснатата политика на асимилация на малцинствата. Имаше преименуване на българите мохамедани, имаше бунтове в Родопите, при ромите този процес мина някак си по-незабележимо и гладко. Но отново казвам - в учебниците не се вижда тази постъпателна линия на непрекъснато ограничаване на техните права, а целта беше унищожаването на тяхната идентичност.


За лагера в Ловеч няма информация, само едно изречение. В същия момент авторите говорят за либерализация на режима.


На какъв етап са учебниците и ще бъдат ли редактирани?


- В момента всичко зависи от Министерството на образованието и науката. Не мога да отговоря на този въпрос подробно.


Въпреки претенциите, че това е "История и цивилизации" и обучаваме децата на много по-широко виждане на историческите процеси, както винаги, културата е в края и някак си е маргинализирана. Като постижения са посочени имената на няколко от най-известните оперни певци на България, сред които Борис Христов, но нито комунистическата партия, нито държавата имат някаква заслуга за неговото развитие и присъствие на световните сцени. От друга страна пък - никой не се е сетил да сложи най-известния българин в момента - Христо Явашев-Кристо - той е човек, който направи епоха в съвременното изкуство и навсякъде след името му се появява "роденият в България съвременен артист".


Ето как се мисли в клишета и канони, а аз се надявах, че тези учебници ще бъдат много по-разкрепостени. Виждам преповтаряне и препотретване на старите схеми. Разбира се, учебниците са писани от професионалисти - хора, които добре владеят изкуството на монтажа и могат формално, следвайки програмата с всички термини, така да направят баланса, че някои неща освен тези фрапатни пропуски да изчезнат.


Когато се говори за т. нар. преход - ако прочетете какво е писано за правителството на Жан Виденов, ще ахнете. Имало дълбока криза, той се опитвал да прави реформи, но не успял и затова подал оставка - никакво споменаване на зърнената криза, никакво споменаване на хиперинфлацията, а фактически - петия фалит. Да не говорим, че изобщо не се говори за икономиката на социализма като икономика на невъзможност, това е неработеща икономика. Говори се за реформи, но не се казва едно изречение - тази икономика не работи. Тя не може да просъществува.


Явно поради автоцензура и свръхпредпазливост се учеща пазене на авторите от категорични оценки за отделни периоди, въпреки че и в глобален, и в национален план не може бъде прикриван например характерът на тоталитарната диктатура в България.


Подготвени ли са учителите да преподават за този период?


- Имам лични наблюдения. В института за преквалификация в Банкя над 700 учители минаха на тримесечни преквалификации. Хората, които се заеха с тази задача, са утвърдени изследователи от водещи университети и БАН, шефът на държавна агенция "Архиви" Михаил Груев. Анонимната оценка на учителите бе между 5 и 6, има само два негативни отзива. От една маргинална партия "Възраждане" обаче направиха скандал с абсолютни лъжи в медии.


Това бе един отворен диалог с учителите и не е имало никакво налагане, а събеседване с изнасяне на последните постижения на българската историография. Учителите по история са над 5000 и много от тях искат това да продължи. Надявам се, че министерството ще го продължи.


Ефективното образование е симбиозата между учителя и ученика, а любопитството на младите може да бъде разпалено прекрасно, като се знае как да се поднася материалът. Мен ме смущава в цялата парадигма на правене на учебници, липсата на жив език, малкото свидетелства от епохата. Няма включени човешки съдби, спомени. Промяната на манталитета, дълбоката травма от репресиите, ужасяващият страх, в който живеехме, и обидата от лъжата - това го няма.


Помним каква истерична реакция имаше БСП срещу новата програма по история, но какво правят потомците на хората, които са били унищожавани и душевно, и физически по време на режима? Къде са тези, които настояват за политическа справедливост и истина? Къде е онази част от българското общество, която знае истината за престъпленията на комунизма? Това са хората, които могат да участват в този дебат, в създаването на памет.

Ключови думи към статията:

Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Другарката да си скъса дипломата. България е окъпирана от СЪЮЗНИЧЕСКИ войски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  БРАВО! Казвам ви, 1 в 1 повтаряне на руско поведение 🤦🏻‍♂️

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за проф. Келбечева и Христо Христов, които не се примиряват с опита комунизма да се завоалира и преподава на децата и младите хора като нещо едва ли не безобидно и оперетно!!!

 4. 4 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тази само може да ме накара да се смея.

  https://desebg.com/obrazovaniekomunizum/3380-2017-11-21-19-06-07

  Цитат - "Например за периода 1878 – 1944 г . не се споменава изобщо „Царство България“, което е официалното название на нашата държава тогава"

  Веднага дайте Нобелова награда за професорката от Американския университет - открила е, че началото на Царството България е от 1878 г.....ХАХАХА !

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Весело

  УВАЖЕНИЕ за проф. Келбечева и Христо Христов, които не се примиряват с опита комунизма да се завоалира и преподава на децата и младите хора като нещо едва ли не безобидно и оперетно!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Важното е да се знае и да пише в учебниците ,че през комунизма децата са били голи,боси, болни и неграмотни а през турското присъствие е било рахат, както и при либералната демокрация!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Така е, когато и днес комунисти са на власт!!!!
  ГЕРБ не са нищо друго, освен същите тъпи и нагли каскетаджии, дошли на власт 1944-та!!!Грабят, вилнеят, като невидели и богатеят за наша сметка!Вече и успешно променят закони, които да са в тяхна полза, в наш ущърб!Завладяха не само политическата система с фалшификации и лъжи, но и съдебната!!!
  А където не могат сами, винаги получават помощ от БСП или ДПС!!!Съвсем пък ако няма руг, прокремълските патриоти български - са насреща!!!
  ГЕРБ са наследниците на комунистите и не искат да винят абите, дядовците си, бащите или майките си!!!
  ГЕРБ са комунистите!!!!

 7. 7 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Е как да има, управляват тяхната стража под лозунга "По-малко зло", хахаха

 8. 8 Профил на Simeon Stankov
  Simeon Stankov
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Червените чугуни винаги ще блестят с тъпотиите си, даже и да не искат !

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Като какви се произнасят преподавателите в Американския университет, нека си гледат американската история, ние тук си знаем как са си представяме нашата.

 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Например, това, което става на 9 септември 1944 г. с окупацията от Червената армия - между другото термин, който яростно беше отхвърлен от историци, свързани с бившата БКП, и не влезе в програмата, макар че то е ясно, че сме окупирани от Червената армия, за което плащаме милиарди"

  Деветосептемврийският преврат, по-късно помпозно наречен ,,социалистическа революция”, отприщва терористически произвол, при който загиват и безследно изчезват най-малко осемнайсет хиляди души. Противоконституционен ,,Народен съд” изпраща в затвора и осъжда на смърт общо девет хиляди обвиняеми. През ада на десетки концентрационни лагери (,,Трудово-възпитателни общежития”) преминават над сто и осемдесет хиляди български граждани, лишени от свобода без съдебно решение.
  За да не възникват спънки пред пълзящата болшевизация, войската и офицерството са изпратени да воюват срещу Германия в състава на Трети Украински фронт. До май четиридесет и пета година в една непопулярна война българите дават над дванадесет хиляди убити и около двадесет хиляди ранени. България изразходва над сто тридесет и три милиарда лева (един милиард златни франка или приблизително триста милиона щатски долара) за военни нужди и като помощ, дадена на Съветския съюз и Титовите партизани.
  Въпреки участието си в заключителния етап на Втората световна война бившото царство, станало ,,народна република” след фалшифициран референдум, през четиридесет и седма година приключва Парижките мирни преговори като победена страна. България е осъдена да заплати на Югославия и Гърция общо седемдесет милиона долара в стоки, по цени от тридесет и осма година. Връща на двете съседки Македония и Беломорието с направените там инвестиции за десетки милиарди левове, но запазва мирно присъединената Южна Добруджа. През декември четиридесет и седма комунистическата власт преминава от локални конфискации към генерално ликвидиране на персоналното и акционерно владеене върху средствата за производство и национализира банки, застрахователни дружества, фабрики, занаятчийски работилници, магазини. Марксистко-ленинските влъхви знаят най-добре, че частната собственост, пазарните отношения и демокрацията вървят ръка за ръка. След като осигуряват неоспорвано господство на местните си пионки, съветските окупатори се изтеглят. За четиридесет месеца на българска земя пребивават с различна продължителност около шестотин хиляди червеноармейци и енкаведисти. По съветско разпореждане България им изплаща заплатите, командировъчните и режийните в долари.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  Това е, настоящи другари и наследници на тази комунистическа измет, избила българската интелигенция, продължават да колят и бесят в българското образование.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 879 Неутрално

  За съжаление паметта на много млади хора ще бъде манипулирана. Всичко тръгва от честното изнасяне на фактите, а интерпретацията е една - БКП е вършела престъпления и е мачкала собствния си народ близо 50 години.
  Герб с нейният министър на образованието носи отговорност, защо в тези учебници мазно се е прокраднала тезата, че няма престъпления, а недоразумения, някаква историческа суматоха.
  Но така е, с управляващи, които са прочели единствено устава на БКП и една индианска книга.
  Докато съществува паметник на един от най-големите комунистически продажници и докато официално там се поднасят цветя под одобрителния поглед на гербаджиите, не очаквайте нищо добро да се случи в тази държава.
  Простотията победи, да живее популацията от тикви.

 14. 14 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за проф. Келбечева и Христо Христов, които не се примиряват с опита комунизма да се завоалира и преподава на децата и младите хора като нещо едва ли не безобидно и оперетно!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Щеше и да добре да са компетентни. Аман от преподаватели от Американския и Нов български. Защо ги няма тези от Софийския ?

 15. 15 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Като какви се произнасят преподавателите в Американския университет, нека си гледат американската история, ние тук си знаем как са си представяме нашата.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Много бързо ви се обадиха на вас - руските подлоги, комунистически издънки долни - да защитавате дедите си!!!

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  И другарката що не каже нещо за турското робство?
  Сега вече и харесва представянето като съжителство, нали?
  Значи турците са били добри, а руснаците льоши.
  Затова и няма да управлявате никога, тези лиляви и лгбт-ориентирани партии, вие просто нямате чувство за национална съпричастност, еничари сте.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "Помним каква истерична реакция имаше БСП срещу новата програма по история..."

  Ретроградни, вредни антибългари и слуги на чужди инетерси. Терористи и национални рпедатели.

 19. 19 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 841 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Другарката да си скъса дипломата. България е окъпирана от СЪЮЗНИЧЕСКИ войски.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  "Например това, което става на 9 септември 1944 г. с окупацията от Червената армия - между другото термин, който яростно беше отхвърлен от историци, свързани с бившата БКП, и не влезе в програмата, макар че то е ясно, че сме окупирани от Червената армия, за което плащаме милиарди."

  Боли ли ви много от истината червени кхмери!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#17] от "SSS":

  Това за СССР си е чиста измислица.
  Имало е много лоши неща при социализма и те се знаят.
  Но не сте вие, които ще ги описвате.
  При положение, че бащите ви са били по върховете на онова общество.

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не знам Вие какъв опит имате ЛИЧНО с комунизма!
  Моят личен опит 23 години и съм :"НЕ, БЛАГОДАРЯ"!!!
  Опитът на дядо ми и баща ми /Бог да ги прости е тъжен и ужасяващ/, така, че нескопосаната ирония и гладните и боси деца си ги запазете за някой друг пост и се наслаждавайте на пряката линия на джуджето в екстаз!!!!

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3508 Весело

  Другарката да си скъса дипломата. България е окъпирана от СЪЮЗНИЧЕСКИ войски.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА
  И кои са те.!?

 23. 23 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Не, важно е да се знае, че тогава децата се събуждаха без бащите си, защото са хвърлени в лагер, задето не са съгласни с комунистическите престъпления.
  А после, тези деца не биваха допускани да учат, да работят, да живеят, дори в измисленото социалистическо общество!!!
  Ако имаш деца днес, казал ли си им, че само преди 35 години не можеха да ходят както си щат, да слушат каквато музика искат, да се обличат различно.То и нямаше толкова възможности, но ако се опиташ да го правиш, можеше сериозно да пострадаш - намалено поведение, лоша характеристика с последващи сериозни проблеми в бъдеще.А каза ли им, че банани имаше по Нова година само - на опашки и по кило на човек - тогава ги ПУСКАХА!!!Сякаш сме в лагер!!!
  Това, че чакаш за кола с години, сигурно и ти си забравил вече.
  Но най-вероятно, ти си живял друг живот - някое дете на партийно селско величие си - и днес не можеш да приемеш, че някой може да ти каже, че си глупак, лъжец и простак, да ти го докаже и покаже, а ти да си безсилен.Няма на кой да се оплачеш, от кого да искаш мъст за истината, която ти е казана!!!
  Дори мъртвият комунист е долен, а наследниците му - същите!!!

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":

  Вие имате проблем с това от кой университет са или с това, че казват убийствената, зловеща и грозна истина за смръдливият български комунизъм?!?!?!

 25. 25 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 556 Неутрално

  УЖАС! Това е скандално! КАК МОЖЕ?!

  Бог да благослови Америка за България!
 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#23] от "Капабланка":

  Това за всички ли се отнася?
  И за издателите на любим вестник ли???
  Внимавай, че ще настъпиш мината, нещата не са само черни и бели...

 27. 27 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  А на всички гербери, които твърдят, че комунизмът е бил добър - дори Цветанов - доскорошното ви знаме, критикува ГЕРБ и това.
  Но вие сте се доказали неведнъж, като подмолни и долни - убивали сте до вчера вашите съратници и така винаги!!!

 28. 28 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#17] от "SSS":Това за СССР си е чиста измислица.Имало е много лоши неща при социализма и те се знаят.Но не сте вие, които ще ги описвате.При положение, че бащите ви са били по върховете на онова общество.
  —цитат от коментар 20 на НеКой


  Слушай бе, нещастник червен - фамилията ми е ограбена и съсипана от червените кхмери на Гошо тарабата и неговите наследници , начело с бай тошо.
  Не ми обяснявай кой , къде е бил - тъпанар.

 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Весело

  И кой да даде оценка ? Потомците на тези които масово приеха с радост новия режим ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  докато стърчи МОЧА на пъпа на София, не очаквам да има прогрес, даже се влошават нещата.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално
 32. 32 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#17] от "SSS":Това за СССР си е чиста измислица.Имало е много лоши неща при социализма и те се знаят.Но не сте вие, които ще ги описвате.При положение, че бащите ви са били по върховете на онова общество.
  —цитат от коментар 20 на НеКой


  Напротив - точно днес, по този начин - вие, децата на вчерашните комунисти управлявате и пишете учебниците!!!

 33. 33 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  СССР обявява война на България. Исторически факт. Тълкувай го както си искаш

  Димитър Димов
 34. 34 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "SSS":

  "Ви сте най- големите боклуци на тази земя.""

  Безгранично нагли, безгранично примитивни, безгранични лъжци, безгранични крадци.

 35. 35 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#29] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  какъв режим бе, македонец

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  В България не е имало нито фашизъм нити комунизъм.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Дрогарьо, през турското робство български младежи са учили в престижни европейски училища!!! Били са сравнително малко, но през савецкото робство, колко български младежи, деца на роби учеха в престижни европейски университети???
  Само пренебрежимо малък брой деца на робовладелци от най- висшата партийна каста имаха това удоволствие!!!
  Ето нещо, което трябва да се учи от всяко българско дете, дрогарьо православен консерватор.

 38. 38 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#37] от "4ort":

  Тури феса, става време да си тръгваш, не върви гологлав да вървиш по улицата, може некое заптие да те помисли за съмнителен.

 39. 39 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1324 Разстроено

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  —цитат от коментар 19 на todor._89


  Червените кхмери имат друга " истина".

 40. 40 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "krf54523578":

  Тогава е третата българска държава. До обявяването на независимостта е княжество, а след комунистическият преврат република. Но думата царство в учебника не се споменава. А учениците е редно да го знаят

  Димитър Димов
 41. 41 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":Вие имате проблем с това от кой университет са или с това, че казват убийствената, зловеща и грозна истина за смръдливият български комунизъм?!?!?!
  —цитат от коментар 24 на selqnin


  Да, важното е от кой универитет. Вече цитирах Келбечева относно царство България. И Вие ли мислите, че от 1878 г. има Царство България ? За такова твърдение учениците би трябвало да получват една голяма двойка.
  А и какво се вижда доста пропаганда има и в това интервю на Келбечева, напр. без никакви аргументи говори как икономиката била неработеща. Това се приказки за в кръчмата. Академичен човек не говори такива глупости. Най-малкото възниква въпроса като е такава икономиката как три поколения българи можеха да живеят тогава ? Да, системата беше върху нерационална основа, но това не значи неработеща икономика. Явно все пак е хубаво да знаеш, а после да говориш. Та затова все пак предпочитам хора от СУ. А тези на американската хранилка да не се бъркат в нашето образование.

 42. 42 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#38] от "НеКой":

  бегай да викаш Ердо-Путин - ве-ечна дру-ужба

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#22] от "chicago514":

  http://www.lostbulgaria.com/?p=436

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1324 Гневно

  Като какви се произнасят преподавателите в Американския университет, нека си гледат американската история, ние тук си знаем как са си представяме нашата.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Вие, руските гъ@олизци, не ни пробутвайте вашата " история"!!!

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#37] от "4ort":

  Дрогарьо, през турското робство български младежи са учили в престижни европейски училища!!!
  ========
  Голяма логика....няма що......
  Хем били роби .....хем учили в Европа......

  Три синджира роби .....с учебници под ръка......

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Аз съм съгласен с професорката, че културата е много слабо застъпена и в петте учебника. Например и в тях няма нито дума за големия български писател и патриот Богомил Райнов. Няма и един ред за култовата му криминална поредица от девет книги, някои от тях филмирани, както следва:
  1. Господин Никой 1967 г.
  2. Няма нищо по-хубаво от лошото време 1968 г.
  3. Голямата скука 1971 г.
  4. Един наивник на средна възраст 1973 г.
  5. Реквием за една мръсница 1973 г.
  6. Тайфуни с нежни имена 1977 г.
  7. Умирай само в краен случай 1979 г.
  8. Денят не си личи по заранта 1981 г.
  9. Ченге втора употреба 2000 г.
  ЗАЩО? Може би защото главният герой Емил Боев е щатен агент на Първо главно управление на Държавна сигурност и се описва в положителна светлина? Защото в цялата поредица се сблъсква с престъпния свят в демократичните Атина, Лондон, Копенхаген, Париж и Женева? И защото се подиграва с евроатлантическите ни партньори от ЦРУ?!
  Тази политически насочена цензура към знанията на децата е отвратителна!

  Бог да благослови Америка за България!
 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#12] от "Капабланка":

  ФАКТИ другарЮ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#44] от "4ort":

  Не е хубаво бивши служители на УБО и наследниците им да плюват по социализма чак толкова, срамота е.
  А и доста облаги са имали тогава, доста от тях станаха директори в т.ч. и на банки дори, други станаха приватизатори...

 49. 49 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#28] от "SSS":Не дамгосвай всички, ще се опариш...https://www.monitor.bg/bg/a/view/89087-Иво-Прокопиев-Хищникът-от-Капитал-с-тате-и-Тато-зад-гърба
  —цитат от коментар 31 на НеКой


  Истината е само и единствено в медиите на Пеевски, нали?!!!Тук си само да плюеш и лъжеш, знаем.
  Твар, която се информира от ПИК, БЛИЦ и производните им, не може да се нарече мислеща, а камо ли - човек!
  Що не признаеш, че ако не баща ти, то дядо ти, е било някое тъпо партийно "величие".А може пък майка ти, твойта майка, да е била някоя дашна комунистка?!!!И ти си свикнал така да живееш - така си възпитан, все с връзки да си уреден.И въпреки, че днес, вие герберите - наследници на БКП - правите всичко възможно, та да връщате онова време, не можете като тогава да мачкате и биете, да всявате страх и подчинение!!!

 50. 50 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Един период става обект на историята едва когото умре и последният живял в него. Не е редно в момента да се оценява периода след 9.9. 44 г., да се изучава като фактология- да, но без оценка, нея би могъл да си я направи всеки учащ. Защото оценката, каквато и да е тя в момента ще има пропаганден характер. Ако е тотално отрицателна и детето се прибере вкъщи и попита баща си, дядо си, баба си и др. от рода и те му отговорят, че тогава е било много по- добре от сега / а такъв отговор ще дадат поне 70% от запитаните/, това дете какво ще си помисли. Учебникът ли лъже или нашите дето са го живяли. Същото би се случило, ако и периодът е превъзнесен като небивал успех. Бащата и дядото пак не биха се съгласили, ща кажат "а бе не беше зле, ама и чак толкова хубаво не е било".
  През соца, когато изучавахме периода преди 9.9.44 г., знаете как беше представен и оценен в учебниците от онова време, понякога разпитвах баба дали е било точно така. Оценката и беше доста по- различна от написаното в учебника.
  Сега, новите силни на деня искат да правят същото само че с обратен знак. Не е редно.
  Не превръщайте НАУКАТА история в пропаганда.

 51. 51 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#49] от "Капабланка":

  Защо обиждаш, ако нее вярно, нека да ги осъди.
  Аз не го твърдя това, а официални медии, има доста данни.
  Обичате да обиждате, това го знаем.

 52. 52 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Мъртвият комунист е безопасен, когато главата му е на поне три метра от тялото!!!

  И когато всички комунисти - живите от тогава и техните наследници днес - БСП, ГЕРБ и разните му там кремълски подлоги-патриоти, умрат - тогава може да говорим за бъдеще!
  Желая им само едно - страшно и мъчително живеене, с последващо дълго и тежко боледуване, а сетне - бавна смърт и веднага - забравяне за тях!!!!

 53. 53 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":

  Къде са преподавателите от СУ питай в университета. Не им дават много да приказват. А това, че са преподаватели в НБУ или Американски университет не ги прави по-малко специалисти.

  Димитър Димов
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#39] от "4ort":

  истината е ЕДНА . ЗАЩО КЕЛБЕЧЕВА МЪЛЧИ ЗА НАРОДНИЯ СЪД !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "В България не е имало нито фашизъм нити комунизъм.""

  Имаше комунизъм. Комунистическата номенклатура живееше в изградена и завършена форма на комунизъм. Комунизъм имаше за правоимащите от ЦК на Българската Комунистическа Партия. Забрави ли ?
  Друг път не слагай всички под общ знаменател.

 56. 56 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Загрижен съм за менталното ви здраве, МОЛЯ лекувайте се!!!!

 57. 57 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "krf54523578":Тогава е третата българска държава. До обявяването на независимостта е княжество, а след комунистическият преврат република. Но думата царство в учебника не се споменава. А учениците е редно да го знаят
  —цитат от коментар 40 на Димитър Димов



  Келбечева говори за Царство от 1878 г. Няма такова. Има Царство от 1908 г. !!!! Елементарни неща не знае Келбечева.

 58. 58 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#37] от "4ort":Тури феса, става време да си тръгваш, не върви гологлав да вървиш по улицата, може некое заптие да те помисли за съмнителен.
  —цитат от коментар 38 на НеКой


  Ходя с будьоновка! Да ме мислите за ваш! Щото заптиетата са убили по-малко българи, отколкото болшевиките!!!

 59. 59 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Тази няма нищо общо с ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ. Това е лош пропагандатор или интерпретатор. САЩ са уникални да пробутват пълни ....И...ти/ И -ки, като някави авторитети. В резултат на похарèните пари ...,омразата към САЩ расте и вече 37 % ,приемат САЩ за заплаха, спрямо скромните 12 % към 1990 година. Докато едва 6% от Българите приемат Русия за определена заплаха. Тези отдел за ПРОПАГАНДА
  на РЕПУБЛИКАНЦИТЕ - НЕ СТАВА.

 60. 60 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 841 Весело

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Другарю кмет, това което си дал в линка е точно 10 месеца по-късно от фактическата окупация на България от "червената армия".

  "Деветосептемврийският преврат[1][2] е успешен акт на насилствено завземане на държавната и местната власт в България с въоръжени сили, организирано от опозиционната политическа коалиция Отечествен фронт и извършено през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. Превратът е осъществен при положение на частична окупация на територията на страната от части на Червената армия."

  Боли ли от истината другарю? Нека да боли!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 61. 61 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Сега, новите силни на деня искат да правят същото само че с обратен знак. Не е редно.Не превръщайте НАУКАТА история в пропаганда.
  —цитат от коментар 50 на rvr12572942


  Така е, не стига, че пренаписват историята, ами се възмущават, че пренаписването не било достатъчно!

  Бог да благослови Америка за България!
 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#55] от "gmbh":

  Дрън-дрън. Това не е комунизъм. Такъв комунизъм има и в момента за някои хора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#56] от "selqnin":

  "умно"

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1324 Весело

  До коментар [#37] от "4ort":Дрогарьо, през турското робство български младежи са учили в престижни европейски училища!!!========Голяма логика....няма що......Хем били роби .....хем учили в Европа......Три синджира роби .....с учебници под ръка......
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Ако не бяхме "роби", някаше как Русия да ни е освободителка!!! Няма логика да освобождаваш свободни хора, притежаващи банки, фабрики,имащи цветущи градчета, притежаващи имот.
  Как да им обясниш, че трябва да плащат данък асвабаждение?!?!?!

 65. 65 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  не коментирам това , което се опитваш да внушиш ! Просто тези , които са по-малко "облъчени " от "професори " като Баева , Пиргова , Пантев ...........,на които все още се разрешава да преподават , предлагам следното :
  България
  Когато Червената армия "освобождаваше" България

  Групови изнасилвания, грабежи и убийства на мирни хора - престъпленията на войници от Червената армия в края на Втората световна война надхвърлят всякакви човешки представи. Жертвите им са между 2 и 4 милиона души.

  Denkmal der sowjetischen Armee in Sofia (BGNES)

  В края на Втората световна война Червената армия извършва нечувани престъпления срещу населението не само в Германия и нейните съюзници, но и в страните, станали жертва на нацистката агресия. Така например чудовищно голям е броят на изнасилените жени и деца - често убивани, садистично осакатявани или оставяни да умрат от кръвоизливи след груповите пиянски гаври на съветски войници, офицери и дори генерали.

  По оценки на някои историци, само в Германия има 2 милиона такива случая. Като прибавим към тях и убитите или осакатени след грабежи, депортации или просто за отмъщение граждани, броят на цивилните жертви на загубилите човешки образ „освободители“ със сигурност нараства поне двойно.
  Редакцията препоръчва
  Как беше създаден митът за "двойната освободителка" Русия

  Защо Кремъл не връща на София заграбените през 1945 година архиви на Третото българско царство - въпреки дадените още преди 8 години обещания? И как съветската окупация на България беше представена за "освобождение". (16.04.2016)
  Червената армия: падението след победата
  "Героят" от Лайпциг

  Да се направи сравнително точна статистика на извършените от Червената армия престъпления е невъзможно. И до днес всички намиращи се в Централния архив на руското Министерство на отбраната информации, доклади и анализи с данни за криминалните деяния на служили в армиите на СССР и Руската федерация войници, офицери и генерали са абсолютно недостъпни и забранени за разгласяване. Това твърди историкът Алексей Тимофеев в едно от изключително редките изследвания по тази тема в съвременната руска историография, озаглавено „Образът на червеноармееца-освободител на Балканите“. Интересът на автора към полуострова не е случаен: в края на лятото на 1944 г. именно Румъния и България, а впоследствие и голяма част от Сърбия, попадат под ботуша на съветската окупация.

  Защо изнасилваха и „братушките“?

  Случилото се в трите балкански държави е ужасяваща прелюдия към започналите три месеца по-късно масови зверства срещу цивилното население в Източна Прусия и Полша, завзети от Червената армия през зимата на 1945 година. Отказът на руските военни архиви да предоставят данни за извършените от руски войници военни престъпления кара изследователите да съдят за мащабите им единствено по оскъдните данни за потърпевшите, запазени от поддържаните тогава от Москва марионетни режими в балканските столици.
  Berlin Nachkriegszeit Rote Armee Siegesfeier Jubel (Bundesarchiv-183-E0406-0022-018)

  Частушки в Берлин - съветски войници празнуват победата във войната

  По поръчение на диктатора Тито, през 1955 година югославската УДБА разкрива част от извършените от съветски военнослужещи тежки криминални деяния на територията на страната в края на 1944 и началото на 1945 г.: 1219 изнасилвания и 359 опита за изнасилвания; 111 изнасилвания, завършили с убийства и 248, завършили с опити за убийство; 1204 случая на грабежи, придружени с осакатявания на жертвите. Но щом „братският“ сръбски народ, който винаги е бил верен съюзник на Русия, е преживял подобна кървава вакханалия във времето, когато на територията на Югославия е имало 300 хил. съветски войници, какво ли се е случило в България, считана от Кремъл за „враг“ и държана под окупация цели три години от 600 хиляди руски войници, макар царска България да е забранила изпращането дори на доброволци на Източния фронт?

  Войници или мародери?

  Американският журналист Чарлз Лениъс, който е пряк свидетел на окупацията на България от Червената армия, пише, че информациите за брутални престъпления на „освободителите“ по пътя им към София и редица трагични инциденти - след грабежи и мародерства на съветски войници с насочено оръжие - бързо принуждават българските селяни да дават безпрекословно всичко, което униформените „братушки“ им поискат. Известно е и отчаяното писмо на марионетния премиер Г. Димитров до Сталин, в което се изброяват конкретни примери за извършени тежки престъпления и съдържащо молба към Кремъл да се намеси и спре убийствата, изнасилванията и грабежите на безцеремонните окупатори. В шуменското село Дивдядово съветски мародери убиват най-възрастния комунист в България. Междувременно са известни десетки случаи на изнасилвания и убийства на монахини или случайно срещнати жени и момичета.

 66. 66 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#62] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Дрън-дрън. Това не е комунизъм"""

  А какво е?
  И не се прави, че имаш амнезия.

 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  България на власт са наследниците на същите тези комунисти , които след 9.9.1944 година клаха българския народ ,както турчин не го е клал. Докато съществуват комунистическите и съветските паметници , нищо няма да се промени. България ще си остане посткомунистическа държава, управлявана от мошеници, представящи се като борци против капитализма , а станали по-късно самите те капиталисти.
  Който владее миналото , владее бъдещето. Комунистите , докато са на власт никога няма да признаят , че преди 9.9.1044 са били терористи , а след тази фатална дата като диктатори в една деспотична държава, унищожиха стопанския , културен и политически елит на България, превърнаха българското население в роби, като отнеха на хората основните човешки права, които българина е имал дори през време на османското владичество, правото да се занимаваш с бизнес , правото да изповядваш религията си , правото да пътуваш , правото да се заселваш където си искаш. Българите станаха наемни работници на комунистическите робовладелци, станали днес капиталисти, жестоко експлоатиращи своите работници с ниско заплащане и лоши условия на труд , в резултат на което над 2 милиона българи в трудоспособна възраст избягаха от страната. Комунистическият геноцид върху българския народ продължава.

 68. 68 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]
  —цитат от коментар 23 на Капабланка
  Не, важно е да се знае, че тогава децата се събуждаха без бащите си, защото са хвърлени в лагер, задето не са съгласни с комунистическите престъпления. А после, тези деца не биваха допускани да учат, да работят, да живеят, дори в измисленото социалистическо общество!!! Ако имаш деца днес, казал ли си им, че само преди 35 години не можеха да ходят както си щат, да слушат каквато музика искат, да се обличат различно.То и нямаше толкова възможности, но ако се опиташ да го правиш, можеше сериозно да пострадаш - намалено поведение, лоша характеристика с последващи сериозни проблеми в бъдеще.А каза ли им, че банани имаше по Нова година само - на опашки и по кило на човек - тогава ги ПУСКАХА!!!Сякаш сме в лагер!!! Това, че чакаш за кола с години, сигурно и ти си забравил вече. Но най-вероятно, ти си живял друг живот - някое дете на партийно селско величие си - и днес не можеш да приемеш, че някой може да ти каже, че си глупак, лъжец и простак, да ти го докаже и покаже, а ти да си безсилен.Няма на кой да се оплачеш, от кого да искаш мъст за истината, която ти е казана!!! Дори мъртвият комунист е долен, а наследниците му - същите!!![/quote]

  Хосе Раул - нещата не стоят така просто. За твое инфо - към 10.11.1989 г. членовете на БКП бяха 1 060 000 души ! Тогава бяхме към 8,5 млн. Това прави около 12% от цялото население. Като прибавиш и техните семейства и родове каши речи 75% от българите бяха свързани с тази партия. Не всичко беше лагери и затвори. Все пак милиони живеещи по онова време не са били там. По предприятията имаше лекари, които бяха на щат към тях. Правеха се редовни прегледи. А при нужда работниците се изпращаха при специалист. В училище ни правеха редовно прегледи на зъбите и ги лекуваха без да плащаме. По ония години съм лежал в болници. Ако щеш ми вярвай, но храната беше напълно нормална в тях и един лев не съм плащал за престоя си. Само като ме изписваха давах по кутия бонбони и бутилка "Слънчев бряг" или"Плиска". Такива "екстри" като неплащане на заплати навреме нямаше, както и да работиш 10 ч., а пък да ти плащат за 8 ч. Да, банани имаше по Нова година, а сега като ги има през цялата година къде са младите хора та да ги консумират ? Тръгни по България и виж каква развалина е - дупки по пътищата, порутени къщи плюс ежедневни кражби и цигански набези. Тръгни дори по София и гледаш куци, сакати, стари, болни....Къде са младите ? Не казвам, че е било идеално, но не понясам елементарната пропаганда. Още повече когато деца на активни борци и др. подобни я правят. Не казвам, че си такъв. Нещата не са черно-бели.
  Закъснелите демократи нека не дават акъл кое и как е било. Особено като са на западни хранилки.

 69. 69 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Комунистическия режим спаси България от геноцид и разпокъсване.Да не забравяме, че България през ВСВ е страна окупатор !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Професори-агенти на ДС, тъпи учители, бездарни учебници - нищо добро не очаква децата ни...

 71. 71 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Другарката да си скъса дипломата. България е окъпирана от СЪЮЗНИЧЕСКИ войски.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА



  Истината боли, нали комуне!?

 72. 72 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Другарката да си скъса дипломата. България е окъпирана от СЪЮЗНИЧЕСКИ войски.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  От какво е ОКЪПАНА страната?

 73. 73 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#71:"popovski31"][/quote]

  Комсомолецът не прави разлика между Първа и Втора световна война...

 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#66] от "gmbh":

  Дай дефиниция за фашизъм и за комунисъм и ще преценим.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Любопитно

  Комунистическия режим спаси България от геноцид и разпокъсване.Да не забравяме, че България през ВСВ е страна окупатор !!
  —цитат от коментар 69 на 'ΕΡΕΒΟΣ




  Даржавата агресор от онези времена, е най-силната икономика в Европа. Как е помогнал на Германия комунизма?!

 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#72] от "bez_ime2":

  Четете "умници" ДА ЧЕТЕ И КЕЛБЕЧЕВА !!!
  http://archives.bg/narodensud/3-

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#71] от "popovski31":

  Прочети и ти за Народния съд и за СКК

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  [quote#71:"popovski31"]
  —цитат от коментар 73 на bez_ime2
  Комсомолецът не прави разлика между Първа и Втора световна война...[/quote]

  Разбива се!

 79. 79 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Любопитно

  До коментар [#75] от "popovski31":

  Ако не беше комунистическия режим, Югославия и Гърция щяха да подложат България на геноцид ! А и другите съседи нямаше да седят със скръстени ръце.
  Какво не ти е ясно ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#75] от "popovski31":

  Не си разбрал малкият. Границата с Гърция е щяла да минава около Пловдив. Как ти се струва ? НАЙС , А ?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  А със Сърбия къде мислиш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#79] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не е учил История. Илитерат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#82] от "КМЕТ В СЯНКА":

  .....а българска литература от периода 1900-1945.......въобще !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 84. 84 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "Комунизмът е доживотна зараза – доказаха повечето автори на разделите за комунизма в новите учебници по история. Той е начин на мислене, не партийна принадлежност. Затова не само Искра Баева е спестила в „своя“ учебник истините за репресиите на Държавна сигурност, за жертвите на комунизма, за фалитите на комунизма, за концлагера в Белене, входните и изходни визи, изселванията, цензурата...В една или друга степен са премълчали истината всичките 5 авторски колектива, по чиито учебници ще учат децата ни от септември. Ако има по-лицемерно прикрит комунизъм от този на „политическата класа“, това е комунизма на „академичната“ общност!
  Оправданието на МОН обаче, че не можело да влияе върху съдържанието,защото издаването на учебници и писането им било приватизирано, издава пълната му безпомощност. Като не може министерството, трябва да влияем ние! Да разобличаваме лъжите на комунистите, дори когато са в учебниците по история."
  К.Манолов

 85. 85 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#71] от "popovski31":Прочети и ти за Народния съд и за СКК
  —цитат от коментар 77 на КМЕТ В СЯНКА



  Какво да чета за "Народния съд"?!?! Бил е създаден, когато е действала Търновската конституция, която е забранявала извънредни съдилища! Та по начало е незаконен! Това първо. Второ, държавата България не е участвала във военни действия до 09.44., а от там нататък, я въвличат комунистите, с помоща на окупационната "Червена армия"! Тя окупира и въвежда диктатура навсякъде в Европа, докъдето е могла да стигне.

  И трето. Комунистическата диктатура, както ти написах преди няколко дни, е избивали българи, крила е имуществото им и не ги е зачитала за хора. И понеже бе написал, че не съм познавал историята, може би ти ще ме светнеш, какво се е случило с прадядо ми, който е бил, да го кажа, заможен, а изчезва безследно след 9-ти.

  Човече, знам, че няма да ме разбереш, но да ти го кажа - хора като теб са туморите на нашето общество.

 86. 86 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#75] от "popovski31":Ако не беше комунистическия режим, Югославия и Гърция щяха да подложат България на геноцид ! А и другите съседи нямаше да седят със скръстени ръце.Какво не ти е ясно ?
  —цитат от коментар 79 на 'ΕΡΕΒΟΣ




  И кой е щял да го направи?! Франция, Англия и САЩ?!
  Подложили ли са Германия на геноцид?! Напротив. Плана "Маршал". Какво друго на напиша?!

 87. 87 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#75] от "popovski31":Не си разбрал малкият. Границата с Гърция е щяла да минава около Пловдив. Как ти се струва ? НАЙС , А ?!?!?!?
  —цитат от коментар 80 на КМЕТ В СЯНКА



  Това къде го научи? В Росисторнадзор?

 88. 88 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#75] от "popovski31":Ако не беше комунистическия режим, Югославия и Гърция щяха да подложат България на геноцид ! А и другите съседи нямаше да седят със скръстени ръце.Какво не ти е ясно ?
  —цитат от коментар 79 на 'ΕΡΕΒΟΣ



  И още нещо по въпроса. Точно днешния цивилизован свят, още тогава, след ВСВ), е разбрал, че няма да постигне траен мир с действия като тези след ПСВ, които я предизвикват. И точно затова, тази част на света е цивилизован.

  Пишеш за геноцид, от който ни били спасили от съседните държави комунистите.... Човече ти сериозни ли мислиш, че тия са ни спасили от нещо(което е нямало да се тлучи)?!?! Та същите тези комунисти, през 21-ви век, разпокъсват Украйна!

 89. 89 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#85] от "popovski31":

  Дал съм ти линк. Можеш да се оплачеш на Московска и на Козяк ако нещо не си съгласен. ФАКТИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 90. 90 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Любопитно

  "...Взех да се чудя, защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия москвич с буркани? Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер, ставаше опашка? Защо месото в месарницата беше винаги с кокал... Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки...
  Защо, когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента... Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките, като ги купуваха... Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч... Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на „демокрацията" БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани вместо с кебапчета, ако си спомняте.) Защо да видиш мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих?
  Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика, получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините? Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани, а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола? Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове? Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре? Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси? Защо на социалистическата ни пералня Перла 05 постоянно й гореше моторът? Защо имаше режим на тока зимата и режим на водата лятото?
  Защо имаше обществени бани? Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж, легнал под кола, с отворен преден капак? Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън? Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите? Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува? Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар? Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили?
  Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино? Защо почивните станции приличаха на казарми? Защо имаше въшки (и то масово)? Защо здравеопазването беше върхът, а масово имаше епидемии от шарка? Защо от дъвки „Идеал" и дъвчащи бонбони падаха пломбите?
  Защо времето при соца се изразяваше с лага „сушата, кишата и Гришата"?
  Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде? Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък? Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите?! Защо в болниците беше абсолютна мизерия? Защо беше забранено да се внасят западни лекарства дори ако от това зависеше животът на човек? Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози? Защо?
  П.П. Забележете, че дори не съм споменал бананите. Ама като се замисля, то и социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните..."

 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#86] от "popovski31":

  Нещо да си чувал за Нюрнберг и а ВСИЧКИ "народни съдилища" В ЕВРОПА ? нА нещо за Държавния Съд след ПСВ чувал ли си ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#87] от "popovski31":

  От книгите , които ти не си пипвал а камо ли да прочетеш. Знаеш ли какви са били плановете на Сталин за България ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#90] от "objektivist96":

  Ти на колко години си ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 94. 94 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":
  "Значи турците са били добри, а руснаците льоши."

  Не

  Турците са били лоши, а руснаците по-лоши.

  подпис
 95. 95 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1521 Неутрално


  Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 г., отн. поведението на Червената армия в България. “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни военнослужещи:

  1. Произволно се вземат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти и без съответното оформяне на иззетия добитък и хранителни продукти;

  2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства и смазочни масла. Това води до проваляне на есенната сеитба.

  3. Някои военнослужещи в пияно състояние влизат нощем в домовете на хората в градове и села с цел грабеж, а в някои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така напр. в с Дивдядово, Шуменско, наред с другите хора е убит и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голямо смущение сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”.
  * * *

  Дълго време официозната историография у нас твърдеше, че именно “братушките” са ни опазили от териториално осакатяване след края на ВСВ. Всъщност по време на следвоенните мирни конференции и преговори точно САЩ и Великобритания ни спестяват тази злочеста съдба. Именно те са категорично против откъсването на Пиринска Македония от България и даването й на Югославия. Малко по-късно обаче, под внушението на Кремъл, БКП извършва чудовищно национално предателство, развивайки бурна дейност за денационализирането на Пиринско и присъединяването му към тъмницата на народите – Югославия.

  С тази цел именно ръководителите на двете държави са привиквани и инструктирани в Москва, като българските вождове щателно изпълняват всички възложени им поръчения. Слава богу, че отношенията между Сталин и Тито много рязко се изострят, което води до провал на идеята… Случаят обаче е използван от Кремъл, за да се освободи от малцината му неугодни актьори на българската политическа сцена Обвинени в антисъветска дейност и връзки с английското и югославското разузнаване, те биват зверски изтезавани и избивани от “инструкторите” на НКВД под командването на главния съветник на нашенското МВР – ген. Чернов. Поведението на тези палачи възмущава дори Вълко Червенков, който се моли на Москва да ги отзове незабавно.

  Сталин милостиво скланя да изпълни тази коленопреклонна молба, но на освободеното място изпраща друг кръволок – ген. Филатов. Същият е настанен в кабинет непосредствено до този на българския министър, като на практика изземва неговите пълномощия. Вълната от политическо насилие продължава, като се съсредоточава върху “прочистването” на българската армия от “Вражески елементи”. И затворите започват да се пълнят с бивши “Партизански командири” и да се огласяват от техните вопли …
  През 1944-1947 около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време.Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече – всички заплати, командировъчни и режийни, по изрично настояване на съветската страна, им се изплащат в долари. става въпрос за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин. Установената тогава практика се прилага и от началото на 50-те до края на 80-те години – всички т.н. съветски специалисти са на пълна валутна издръжка от българска страна. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет, тя значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации.

  Със специално решения на МС на НРБ представителите на Съветското командване дори са били освободени от задължението да представят отчетни документи за извършените от тях разходи на българска земя. На практика всеки ден от правителството се гласуват огромни суми (300 – 600 млн лв) за издръжката на Червената армия, за която до края на 1945 биват похарчени 23 млрд лв, а до края на 1947 г. – 60 млрд лв. Когато средствата в държавния бюджет се изчерпват, за издръжката на червеноармейците отиват и сумите, събрани от населението по т.н. Заем за свободата.

  Изнемогвайки под това непосилно време, към края на 1945 МС се осмелява да помоли В. Молотов да бъде преустановено “това безумие, защото хазната ни няма повече средства”. Москва обаче не само не се трогва, но продължава да иска още и още, повече и все повече, с аргумента, че България като “победен съюзник на Хитлер” би трябвало да е дори благодарна, че дава “само толкова”.
  Цифрови данни за сравнение:
  1. Количество на парите в обръщение: 1945 – 70 млрд лв; 1946 – 80 млрд лв; 1947 – 76 млрд лв.
  2. Банкови влогове на населението: 1945 – 12 млрд лв; 1946 – 14 млрд лв; 1947 – 34 млрд лв. 3. Средна месечна работна заплата през 1947 г. – 10 000 лв.
  “Освободители или ОКУПАТОРИ а ?!

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 96. 96 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#50] от "rvr12572942":

  Аз пък още веднага след ОКУПАЦИЯТА от Красная армия , е не веднага - през 1949 г в първо отделение знаех всичко за партизаните , вела Пеева , Митко Палаузов , баща си Георги Димитров , чичко Сталин и много други супер полезни и интересни неща ! А бяха минали САМО 5 години !

 97. 97 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Те червените ректу-цефали още твърдят, че у нас имало фашизъм 23-44 година, тя се закъхарила за учебниците.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 98. 98 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#88] от "popovski31":

  Аз просто ти обясних какви са били настроенията тогава срещу България и извършените престъпления в окупираните територии.А точно ВБ, Франция и САЩ нямаше и пръста да си мръднат за вас !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 99. 99 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#86] от "popovski31":Нещо да си чувал за Нюрнберг и а ВСИЧКИ "народни съдилища" В ЕВРОПА ? нА нещо за Държавния Съд след ПСВ чувал ли си ???
  —цитат от коментар 91 на КМЕТ В СЯНКА





  То се видя какви са били.


  До коментар [#86] от "popovski31":Нещо да си чувал за Нюрнберг и а ВСИЧКИ "народни съдилища" В ЕВРОПА ? нА нещо за Държавния Съд след ПСВ чувал ли си ???
  —цитат от коментар 91 на КМЕТ В СЯНКА



  Кой процес в Нюрнберг?! Този, който издава 12 смъртни присъди, за разлика от "Народния съд", който издава 2730? За този Нюрнбергски процес ли става въпрос или?

 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Ами, как да го има, като сега управляват пак същите,само че чред деца и внуци.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK