Посланикът на Швейцария: Ще е вредно, ако България не се възползва от потенциала на ромските деца

Посланик Мюриел Берсе Коен

© Програма ЗОВ

Посланик Мюриел Берсе Коен"При отварянето на някои от новите детски градини и здравни пунктове в страната посещавах местните общности. Това бяха едни от най-поразителните изживявания в моя живот, които никога няма да забравя", заяви посланикът на Швейцария в България Мюриел Берсе Коен. Тя участва в заключителната конференция на българско-швейцарската програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), разработила модел за интеграция на ромски общности в шест български общини. "Дневник" я помоли за коментар какви според нея би трябвало да са научените уроци и успешни подходи за приобщаване и социализация на ромите:


Българите често не разбираме защо трябва да се инвестира конкретно в ромски програми, в интеграцията. Как бихте им обяснили смисъла от това?


- Не случайно казах, че тези деца са бъдещето на България. Това действително е така. Населението на България намалява, но в тази общност все още има много деца. И това е бъдещето. България трябва да направи тези деца наистина напълно интегрирани, участващи в социалния живот, в бизнеса, в икономиката. Като всяко друго дете.
Ще бъде много вредно за България да не се възползва от този млад ресурс. Защото държавата се нуждае от него. Всяко предприятие, в което ходя и се срещам с ръководителите му, всички казват, че искат да се разразстват, но трудно намират квалифицирана работна ръка. Затова трябва да се даде възможност на всяко дете да развие потенциала си, да допринесе максимално за демократичния и икономически живот.


Освен това няма как да има добре работеща демокрация, демократична система, когато нивата на неравенство са големи. За да има добре развито демократично общество, трябва да имаме добро средно социално ниво, средна класа. България е страна с един от най-сериозните дялове на социално неравенство в Европа. Няма как да се намалят тези диспропорции, ако не се положат целенасочени системни усилия да бъдат вдигнати от дъното общностите, които са на най-ниското ниво. Независимо дали става дума за роми, българи, независимо от етническия облик.


Пожелахте си заложеното от програма ЗОВ да стане устойчиво, да бъде продължено. Какво според Вас е необходимо?


- На институционално, правителствено ниво имам впечатление, че ясно се осъзнава нуждата от подобен подход и интеграция. Сега доколкото ми е известно основният въпрос не е финансовият, а това общините да използват наличните средства, съществуващите финансови възможности, специално да инвестират в това. Парите са там, но трябва да бъдат използвани и насочени правилно както за поддържане на базите, така и в финансово подпомагане на хората на терен, на заетите с тези програми – учители, лекари, медицински персонал, медиатори.


Подходът, който избрахме при програма ЗОВ, при който семействата получават не само образование, но също и здравни грижи, медицински прегледи и за родителите, насоки за семейно планиране... Това също е нещо, което се надявам да бъде запазено. Защото е очевидно успешен модел. Засега той се прилага в шест общини, ще е чудесно ако се разрасне.


По време на разработването на програмата бяха преодолени множество предизвикателства, проблеми, сега е изчистен този модел на работа, знае се какви биха могли да са основните спънки. Беше свършена огромна работа и това знание трябва да бъде използвано, не да измисляме отново колелото, а да се използва проектът за база, да бъде доразвит и адаптиран в други общини.


Друг урок, който научих от програмата и се надявам да бъде прилаган в бъдеще, е, че на общността, в която целиш промяна, трябва да й бъде дадена възможност активно да участва в процеса. Хората да бъдат включени още при разработването на програмата. Защото тя е за тях и трябва да е актуална за тях, да отговаря на нуждите им. Била съм на много конференции и събития, посветени на ромите, на които не присъства и един представител на това малцинство. Ако искаме устойчивост, трябва да оправомощим хората, те да кажат как те най-добре биха се възползвали от промяната.


Това е много по-дълъг процес от това да направиш концепция, докато седиш на бюро в някой офис в София. Но ако искаш програмата да работи, да е устойчива, това трябва да е подходът. Защото хората ще продължат да поддържат нещата дори и когато свършат парите. Защото вече ще знаят, ще го усещат като нещо свое и ще осъзнават ползите за самите себе си.


Когато говорим за интеграция, винаги стигаме и до парите, като в България основното твърдение е, че те не достигат. Толкова ли са важни инвестициите или става дума повече за начина им на харчене?


- Разбира се, парите са нещо съществено, ако искаш да развиваш политика. Няма как да построиш детска градина или да наемеш нов учител, без да имаш средства. Но след това идва и въпросът как да се направят нещата, как например да подготвим добре тези наети учители, за да са ефективни, полезни. Мисля, че придобиването на умения и намирането на правилния подход, адаптиран към общността, който да осигури систематичен напредък, е много по-важно от простото харчене на пари. Защото иначе парите ще са просто капка в морето.


Защо решихте да се съсредоточите върху инвестиране в детски градини в ромските махали в България?


- Това е възрастта, в която децата най-лесно усвояват новия език и умения, които не придобиват вкъщи. Умения, които са ключови за социализацията им. Направи ми впечатление например, когато откривахме детската градина в квартал "Надежда" в Сливен – това е огромен квартал с хиляди деца, а детска градина досега нямаше.


Имаше дълги дискусии дали трябва да направим градината точно в квартала и да имаме на практика сегрегирана институция. Но сегрегацията е нещо второстепенно, вторично, тя е последствие.


Първото нещо е да вкараш детето в детската градина, в училището. След това идват дискусиите за сегрегацията. Разбира се е по-добре да имаш нормални училища, където всички да учат заедно и да се учат да живеят заедно. Но първият въпрос всъщност е как тези деца изобщо да попаднат в училище, да имат нужните умения, знания, да говорят езика, да имат нормален социален живот. А за това помагат именно детските градини.


Какъв е швейцарският опит в интеграцията, дайте примери и успешни модели от Вашата страна?


- В действителност една четвърт от населението на Швейцария е от чужденци, така че интеграцията на хора с различен произход и бекграунд е основен въпрос. Това, което улеснява процеса, е федералната ни система – че проблемите се решават на местно ниво. Винаги е по-лесно да се опиташ да решаваш трудните въпроси на местно ниво, в по-малката общност.


Действително нямаме големи градове, в които да се оформят нещо като гета с дошли от чужбина хора, които не са добре интегрирани. Имаме също доста добра икономическа система и хората обикновено се интегрират чрез икономическия живот, което много помага. Но залагаме много на интеграцията в училище.


Мога да ви дам пример с Женева, където процентът на чужденци е много по-висок от този в останалата част от страната и е повече от 40 процента от населението. Във всяко училище има интеграционни класове, които новите деца от чужбина на различни възрасти, посещават половината ден, за да учат френски и да получават помощ както за уроците си, така и по всякакви други въпроси, включително базисни умения, нужни за всекидневния им живот в Женева. Тези класове се водят от специално обучени учители, подготвени да работят с толкова различни деца. В другата половина от деня децата посещават нормалните уроци с другите деца. И обикновено след една, максимум две години, те са напълно интегрирани. Но е съществено да имаме този специален фокус върху интеграцията и да отделим достатъчно усилия за това.

Коментари (261)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Те са основната работна сила на арендаторите. Факт.

 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Ще е вредно, ако България не се възползва от потенциала на ромските деца. Не случайно казах, че тези деца са бъдещето на България. 

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Ще е вредно, ако България не се възползва от потенциала на ромските деца.
  Не случайно казах, че тези деца са бъдещето на България. 
  =====================

  😳Не искам такова бъдеще за България😭👎

  "Чуждестранен агент"
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  През краткия си престой в Швейцария не видях много ромчета. Даже изобщо не видях, но вината сигурно е моя - зяпах планините.

  Еретик
 5. 5 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  швейцарското "правителство", ако обича, да пренасочи усилията си за интеграция на "ромите" към индия... дето се казва - там им е мястото

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Да ги взимат и интегрират в Швейцария..., Швеция, Термания и Франция не успяха.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Много верни наблюдения и ясно очертано бъдеще.
  Държавата обаче е късогледа и хомофобска...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  Не знам каква е държавата, но ние, живеещите тук, сме се напатили от цигани.
  Да си знаеш.
  Аре.

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Пратих телефон през сайта за продажби OLX на някакви цигани и няколко дни не си го вземат от Еконт.Обаждах се,но май ще изгоря с доставката и в двете посоки към 9,40 лева.Те сигурно си мислят,че хората са длъжни да им плащат грешките.

 10. 10 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  От потенциала на ромските деца трябва да се възползват ПРЕДИ ВСИЧКО самите ромски деца !
  Интересно , обаче, нито ромските деца , нито родителите им искат да се въаползват от " потенциала ". Препочитат да не учат , да са аутсайдери н- то поколение, да берат желязо и хартия от казаните за смет и да друсат чалга по цял ден ! На социални помощи ! ЗАЩО РАКА СЕ ПОЛУЧАВА , ДРУГАРКО ПОСЛАНИК ?

  Всичко друго е неомарксистка пропаганда !

  Вменява се вина на българското общество!
  Както и на всяко друго общество .
  Ромите биват нарочени за " Жертва " . Това е стъпка номер Едно !
  " Жертвите " биват защитавани, обгрижвани от богато спонсорирани НПО- та .
  Вменяват им се колективни права за сметка на мнозинството !
  Тези права биват налагани на сила на мнозинството .

  Променя с цялата парадигма на обществото.

  Това се нарича неомарксизъм !

 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 680 Неутрално

  "тези деца са бъдещето на България". За съжаление прогнозата звучи достоверно.
  "Ще е вредно, ако България не се възползва от потенциала на ромските деца". Каква може да бъде ползата от този потенциал? Потенциал да присвояват недостатъчно добре охранявана чужда собственост и да изказват твърдения със стойност 0 според правилата на булевата алгебра. Българският политически и икономически елит е доказал и доказва, че лъже и краде много по-умело.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Весело

  До коментар [#8] от "Боби Бобев":

  Циганизацията е състояние на духа, а не етнически признак :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Швейцарците са най- големите лицемери в Европа.

  Между 1933 и 1940 г., преди гоненията и концлагерите, приеха милиони еврейски авоари, произведения на изкуството , семейни бижута и т.н. в техните банки и когато Хитлер започна Холокоста приеха Закон , според който след 5 г. непотърсеното имущество става собственост на този, който плати за него. Така оцелелите от изтреблението евреи през 1945 г. нямаха права върху собственосттта си, а авоарите им станаха притежание на алчните швейцарски банкери.

  Същите алчни швейцарци охотно помагаха на Хитлер,като използваха " неутралитета " си , за да приемат еврейско злато през войната - златни коронки, свалени от устите на изтребените евреи, срещу което даваха твърда валута на Хитлер и така удължиха войната и страданията за милиони, а те забогатяха неимоверно.

  Хитлер, Гьоринг, Химлер и други висши нацисти се отблагодаряваха лично на швейцарските си банкери, катоим правеха подаръци- заграбени безценни картини, статуи, артефакти от окупираните държави.

  И до днес подземията на швейцарските банки крият милиони заграбени произведения.

  Най- отвратителното е , че алчните швейцарци предаваха потърсилите убежище в Швейцария евреи от цяла Европа на германската полиция. Транспортираха ги до границата. За награда Хитлер не окупира Швейцария и я направи богата с откраднатите пари от цяла Европа !

  Преди ВСВ швейцарците пасяха крави по Алпите и се къпеха два пъти годишно !

  Днешните швейцарски банки са хранилища за милиарди мръсни и изпрани пари от цял свят ! Традицията продължава. Наложи се САЩ да приемат специални нормативи за швейцарската банкова тайна , за да се борят с организираната престъпност !

  Днешна Швейцария е една от най- сегрегираните страни в света . Гражданство и работна виза се получава изключително трудно.

  И тия тръгнали да дават акъл НА НАС за ромите ?!

  Единствената дума , която ми хрумва . е БЕЗОЧИЕ !

 14. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Не! Швейцарците просто са ги ,,интегрирали"...

 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#3] от "putinxujlo":


  АбЦИлютна Рамаяна са...!

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Те половината цигания се изнесоха в Европата. Дай боже и другата половина да се изнесе. Там си ги цивилизованите.

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Взе ми го устата..Мисла даже да предложим на Швейцария, ако евентуално започне да изпитва нужда от подобен ,,човешки потенциал" да ударим едно рамо.. Ние тука имаме в излишък. Винаги ще помогнем!

 18. 18 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  За мен лично е интересен следният феномен- изправя се една платена чуждоземна лицемерка , обвинява българското общество, че не се подчинява на " колективните права " на едно малцинство и веднага се намират сума неориентирани и незадоволени нашенци, които почват да й припяват ?!


  Н.Б. Коелктивните права са отречени в Българската конституция !

 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Весело

  ...може ако иска да ги бартеросаме-ром за швейцарски шоколад, ром-за швейцарско сирене,ром-за швейцарска крава.
  Нещо такова да се мисли..

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#17] от "uhl23528019":

  Тенденцията в момента е добра:) Циганите са ни основните емигранти, а основно имигрантите са ни бели:) Даже в Габрово понеже дойдоха и идват много чужденци заради икономиката чак се отличават:) А пък половината от малкото ни цигани се ометоха. Основно в Швеция, а напоследък хита им са Холандия и Германия.

 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  Тука в Смолян, на ул.,, Младост" още не искат да емигрират.. и са чуда как да ги мамна.
  То сутрин -Азис, по обед-Азис,вечер ЗАДЪЛЖИТЕЛНО (ДО КАТО ГИ СПРЕШ С ПАТРУЛ...)-Азис...
  какво да ти кажа...

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#21] от "uhl23528019":

  Аз в Смолян пък мислех, че е като в Габрово и няма цигания. Виж ти и там се заселили. Тука даже местните след бунтовете април се пометоха щото страх:)

 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Циганите са български граждани. Ако искаме обществото да има полза от тях, трябва нещо да се направи, докато са още деца и възприемат лесно. Швейцарският опит е добър и желанието на Швейцария да го сподели, че и да финансира прилагането му може само да ни радва. Не мога да разбера мрънкането във форума...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 24. 24 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Итука има страх,само че патрула го е страх да ги наближи...

 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#23] от "stein":

  Като са български граждани защо не използват българския език за общуване?

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#23] от "stein":

  То се прави. Има около 10% цигани, дето са се интегрирали. Децата им учат. Те работят нормално извън Чистотата. Живеят в нормални жилища и така нататък. Проблем са гетата. Казанлък, Сливен, Ямбол, Столипиново, Факултето

 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#23] от "stein":

  Ти мрънкаш май!

  Ние питаме как се интегрира " ромски потенциал " , който не иска да се интегрира ?

  Ти го пращаш на училище и пари му даваш да ходи, он не ще .
  Иска да изкара 20 лв, днес от кофите и е щастлив !
  Или го омъжват в шести клас ?

  Кажи как става тая работа ?

 28. 28 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Никой никъде НЕ д успял да се възползва от потенциала на ромските деца ;)
  Една благородничка от Швейцария наливаше пари в Столипиново и Факултето повече от 10 години и накрая беше крайно разочароване:
  “- Отказвам се, при ромите нищо няма да се промени!”

  Та тая посланничка нека си спомни този опит на сънародничката си ;)

 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Швейцария сега, след като достъпът на българи при тях е свободен, може и трябва да се възползва от "потенциала" на тези деца. Поздравления. Те знаят как се печелят пари. И циганските деца знаят и го правят. Да осигурят рейсове и самолети, та даже заедно с родителите им.

  В противен случай да не плачат за потенциални трудови войски за навършили 18 години с доказани криминални прояви.

 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Днес най-важният ресурс са хората.
  Всички изостанали общества са изостанали, защото не използват всичките си човешки ресурси.
  Вземете да пример исляма. Жените са изолирани от икономиката и днес няма нито едно успешно ислямско общество.

  подпис
 31. 31 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Кой поддържа напълно умишлено циганизацията ?
  Кой купува ромски гласове в небивали мащаби и печели изборно представителство ?
  Кой използва тези хора в бизнеса със скрап, бракониерската сеч и контрабандата на дървесина, незаконната търговия с кръв и органи и много други подсъдни дейности ?
  Кой чрез послушни марионетки е обсебил дузината "обществени" сдружения, "обгрижващи" тези нещастници и цица от кранчетата ?
  Кой перманентно разпалва етническа омраза и подстрекава към сегрегация и линч ?
  Кой има сметка статуквото да не бъде нарушавано ?

  Риторични въпроси, май ?!

 32. 32 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#31] от "Practic":

  НПО-тата и БХК!

 33. 33 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#27] от "faeton.":

  "Ти го пращаш на училище и пари му даваш да ходи, он не ще ."

  Интересния въпрос в случая е следния: Вие лично колко ромски деца сте пратили на училище и на колко сте дал(а) пари? Или само теоретизирате?

 34. 34 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#31] от "Practic":

  Рибата се вмирисва откъм главата, нали знаете?

 35. 35 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#33] от "George Svinarov":


  На колкото и да съм дала пари за да си купи хляб-то отива и купува цигари!

 36. 36 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#32] от "uhl23528019":

  Кой създава законите? НПОтата и БХК?

 37. 37 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#35] от "uhl23528019":

  Айде де, прочетете малко по внимателно. Става дума за пари като поощрение за ходене на училище. Иначе подаянията за които говорите са пълна заблуда и за даващия и за получавящия. И съм убеден, че прекрасно го знаете.

 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Любопитно

  До коментар [#37] от "George Svinarov":

  Ако ,,подаянията" за хляб са заблуда, защо смятате че ще оценят ,,подаянията" за училище повече?

 39. 39 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Отново „България трябва" сякаш римляните пак са жертви и не са длъжни сами да започват работа. Повръща ми се от такава пропаганда.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 40. 40 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#38] от "uhl23528019":

  Говорим за целеви стипендии за отличен успех например. И да, познавам такива случаи.

 41. 41 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "Посланикът на Швейцария: Ще е вредно, ако България не се възползва от потенциала на ромските деца"
  ===========================================================================
  Хм,... интересно ! :)))))Предполага се,че Швейцария вече се е възползвала от потенциала им? Независимо от миналия ѝ опит,който е доста по-различен...:)))
  "През 1510 г. е заповядано вcеки циганин, намерен на територията на Швейцария, да бъде yбиван. "
  "Неутрална Швейцария се е отнасяла зле към циганите. Екип, ръководен от швейцарския историк Жан-Франсоа Бержие, посочва, че специален режим ограничавал правото на свободно движение на хората от цигански произход. Екипът не успял да установи точния брой на циганите, върнати от властите в ръцете на нацистите.
  Швейцария е извършвала и насилствена стерилизация на циганите."
  =========================================================================
  ""От всички пороци лицемерието е най-гнусното. Накарват те да вярваш в това, с което искат да те излъжат, чрез привидно искрена, убеждаваща увереност. "

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2710 Гневно

  Във всяко училище има интеграционни класове, които новите деца от чужбина на различни възрасти, посещават половината ден, за да учат френски и да получават помощ както за уроците си, така и по всякакви други въпроси, включително базисни умения, нужни за всекидневния им живот в Женева. Тези класове се водят от специално обучени учители, подготвени да работят с толкова различни деца.
  *
  Това е добър начин и работи много добре за част от мигрантите със сходни на приемащата държава култури. Този подход се прилага и в други държави с много чужденци. Проблемът с децата с чужди култури е, че средновековните традиции в семействата се запазват въпреки, че имигрантите второ поколение говорят езика и са завършили местни училища. Така, че пълна интеграция с възприемане на европейските ценности няма.
  В български вариант интеграцията може да стане само с училища-пансиони и пълно откъсване от културата на гетото. Властите имат достатъчно основание да лишават от родителски права родители, които не се грижат за децата си и не ги изпращат на училище. Традициите на етноса (без отрицателните) могат да бъдат запазени с извънкласна дейност. Проблемът е, че т.нар. "правозащитни" организации биха попречили на такъв подход. За тях нерешените проблеми са начин за паразитиране и усвояване на пари без никаква полза. Държавата трябва да разполага с обучени юристи, които да изпипат нещата така, че кресльовците да нямат основание за дежурните си възражения и обвинения в расизъм.
  Тези деца имат потенциал като всички други, а на семействата им не им пука за това какво ще стане от децата им. За тях те са източник на помощи и доходи като ги изпращат да просят и обучават да крадат. Обаче държавата трябва да възприеме твърд подход към подобен манталитет. Толкова народ се храни покрай ромите и досега не са предложили никаква свястна стратегия. Изводът е, че нямат никакво желание да го направят.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#39] от "Сенчеста фигура":

  Да го перефразирам малко: всяка държава (вкл и България) трябва да се бори за разкапсулирането на маргинализирани групи от нейните граждани. В дългосрочен план успех в тази посока би подобрил значително общоживеенето на всички граждани на държавата.
  Така пак ли Ви звучи лицемерно?

 45. 45 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Любопитно

  До коментар [#40] от "George Svinarov":

  А българите получават ли такива стипендии?
  И ако да,защо мислите че ромите не ги получават?

 46. 46 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  '' ....- Не случайно казах, че тези деца са бъдещето на България. Това действително е така. ...'' швейцарците да си ядат ушите. Циганските деца НИКОГА няма да станат бъдещето на България--- просто защото във България етническите българи сме мнозинство и съставляваме 77 ПРОЦЕНТА от населението на държавата. Интересно- ако български посланик се изплюнчи насред Цюрих и заяви , че бъдещето на Швейцария не е в швейцарците, а в децата- мюсюлмани, които Швейцария е приела като бежанци, как ли ще реагират самите швейцарци, а...Но за България може да се пишат всякакви глупости и подигравки, без това да има негативни последици, нали.... Малко справки из уики ''...Населението на Швейцария е 7 459 000 души (2005...
  Етнически състав
  4 700 000 – германци
  1 485 000 – французи
  750 000 – италианци
  100 000 – турци
  96 000 – сърби
  94 900 – албанци
  90 848 – хървати (2006)
  61 304 – македонци (2005)
  60 000 – кюрди
  46 773 – бошняци (2005)
  11 000 – гърци''
  И дипломат от държава с такъв етнически състав, седнал да ми дава '' съвет за България, че циганските деца били БЪДЕЩЕТО на България, а...Смях.
  ''....Населението на България към 31 декември 2015 г. е 7 153 784 души, според оценки на НСИ.[
  Според преброяването на населението през 2011 г. 76,9 % са се определили като етнически българи, 8,0 % – като етнически турци, 4,4 % – като етнически цигани, а останалите 10,6 % са от други етноси и неопределени''

 47. 47 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Те са основната работна сила на арендаторите. Факт.
  —цитат от коментар 1 на hasmokar


  Посланичката е права ! Нека се опитаме , възползвайки се от положителните сигнали и факти , които програма ЗОВ излъчи , както и от това , че все повече роми разбраха , че бъдещето на децата им не е в ГЕТАТА , да се продължи тази положителна "инерция " сред ромските общости . Може би инерция не е най-точната дума , защото тя по - скоро излъчва нещо неконтролируемо - може да се замени с положителен и заразителен пример и убеденост , че не трябва , за младите , да се приема ВРЪЩАНЕ В ГЕТАТА , след един положителен и добронамерен ПОВЕЙ , и то от една страна , която е извървяла съвсем не кратък път , от това да се превърне от СЕЛСКА / не влагам отрицание в това понятие / - до високо технологична , богата , развита и с население , гтово да помага без никакви "задни мисли " и на други страни да извървят техния път .Той нито е бил кратък , нито лесен ! И са го извървели сами , без помощ отвън , само с убеденост , до която са достигнали сами - АКО НИЕ СИ ПОМОГНЕМ , И БОГ ЩЕ БЪДЕ С НАС ! Това е отнело не малко време , но всички виждаме , че усилията са си стрували !Защо у нас , при добро желание и помощ и от нас и от институциите , да се извърви пътя ! Повтарям - бъдещето на интеграцията за мен са МЛАДИТЕ РОДИТЕЛИ И ДЕЦАТА ИМ !

 48. 48 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Чул съм, че ако някой отиде в Швейцария, му показват хотел, а не социални помощи и ако не си намери работа до 1 месец, го изгонват в държавата, от която е дошъл.

  Тез швейцарци са гнусни лицемери, лицемерието ги разкъсва на парчета.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 49. 49 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#45] от "uhl23528019":

  Кое от "целеви стипендии" не разбрахте? И повтарям, има случаи на цигани в средно училище, получаващи стипендия за отличен успех. Въпреки това, ще се съглася с Вас когато ми кажете "една птичка пролет не прави"

 50. 50 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Любопитно

  До коментар [#49] от "George Svinarov":


  Вижте, ние непрекъснато говорим че в България не бива да има двойни стандарти.
  Защо смятате че ромите имат нужда от ,,целеви стипендии" пред българските деца?

 51. 51 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Посланик Мюриел Берсе Коен

  Коен звучи като една еврейска фамилия, свързана с израелски евреи, които изтребват палестинци всеки ден, но настояват ние да дундуркаме римляните. Колко лицемерно!

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 52. 52 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Любопитно

  От чий джоб да излизат техните ,,стипендии"?

 53. 53 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#47] от "doroteus": "...Нека се опитаме , възползвайки се от положителните сигнали и факти ..."" Опитвайте се вие и оставете на мира данъците и осигуровките на самоосигуряващите се лица. Аз НЕ ЖЕЛАЯ моите осигуровки и данъци да отиват за спонсориране на вашите опити, а в същият момент, родителите ми, които са с 38 -40 години трудов стаж, да получават мизерни пенсии, защото са 3та категория труд, умишлено променена през 1999г.! Желая моите осигуровки и данъци да отиват за повишаване на техните пенсии, за да могат хората, които са ме създали, да се почувстват достойно, а не като просяци! Да- издържаме ги финансово, но това не може да заличи обидата от душите им! Когато родителите на ТВОИТЕ цигането докажат по 48-40 годишен стаж, тогава и само тогава имаш право да ревеш- ''Дайте да дадете и вие осигурете финансирането на циганската ресоциализация във българското общество''1 Точно В ТОВА е проблемът- всякакви НПОта НЕ СЪЗДАВАТ ЧАСТ ОТ БВП, А САМО ПОТРЕБЯВАТ И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ ЧАСТТА ОТ ПРИХОДИТЕ В ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ ЗА СОЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ1 АМАН ОТ ПАРАЗИТИ1

 54. 54 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Любопитно

  До коментар [#49] от "George Svinarov":

  Ако едно циганче остане без хляб ще излезе на улицата да проси, но ако едно българче остане гладно-дали ще направи същото само за да оцелее?

 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#48] от "Сенчеста фигура":

  Вие запознат ли сте с правилата за свободно движение на хора в ЕС, Норвегия и Швейцария? Приемащата държава не изплаща социални помощи на граждани от други държави на ЕС ако те не са работили определено време в нея, обикновено над 2 години. Има срок за намиране на работа и граждани, които не могат да докажат законни доходи след този срок подлежат на екстрадация. Ако някой има съпруг/съпруга да го храни, това е отделен въпрос.

 56. 56 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Коен, интегрирайте си палестинците ма! За да не ви пратим 1 000 НПО-та да пишат доклади срещу вас!

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 57. 57 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#50] от "uhl23528019":

  Не казвам, че е най доброто решение. Въпросът с интеграцията на ромите е сложен и болезнен и за двете страни. За съжаление, колегата Практик е прав. Законите в РБ са такива, че основно симулират грижа за интеграцията. А гражданите от двете страни... колко "изненадващо".... страдаме и се караме.
  Въпросът за обратната дискриминация който се повдигна тук във форума преди 2 дни е много спорен, признавам. Това което е важно е да се преведе обществения дебат по този въпрос. Да се чуят всички За и Против и от двете страни. Да се обвърже с ангажименти и т. н. Не мислите ли, че въпросът за студентските заеми не е съвсем.... как да кажа.... еднозначен?

 58. 58 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Ще е вредно, ако България не се възползва от потенциала на ромските деца. Не случайно казах, че тези деца са бъдещето на България. =====================😳Не искам такова бъдеще за България😭👎
  —цитат от коментар 3 на putinxujlo


  Сигурен съм , че не искаш ! Ти си за България на "професионалните патриоти ", "професионалните хейтъри " и "професионалните протестъри " , но по този път никога няма да станем ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ ! Ще си останем тъмни , посткомунистически БАЛКАНСКИ СУБЕКТИ и НОСТАЛГИЦИ по едно минало , което , дай Боже никога да не се връща ! А не сте видели роми в Швейцария , просто защото те , без шумни "програми " , "десетилетия " на ромско включване , купища пари "усвоени " от НПО , РОМСКИ ОРГАНИЗАЦИИ и други "фалшиви " доброжелатели са успели и успявят с честност , добри намерения и ростоянство да ИНТЕГРИРАТ ! Ак искате се съгласявайте, но както е тръгнало , ще дойде ден , когато всички ние ще имаме НУЖДА ОТ ИНТЕГРАЦИЯ ,но дали някой ще РИСКУВА ДА ГО СТОРИ ????? Няма ли да е късно ????

 59. 59 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#57] от "George Svinarov": "..... Въпросът с интеграцията на ромите е сложен и болезнен и за двете страни..." ЛЪЖА! Интеграция имате, когато самият човек ПОЖЕЛАЕ да се интегрира, а не когато НАСИЛА се пробвате да го направите част от едно общество! ВСЯКО НПО, което реве за подобни процеси, да представи ПУБЛИЧНО завереното си ГФО, което е предоставило в НАП за предходната година, от което да стане ясно каква стопанска дейност в защита на целите си е извършило, какви са приходите и разходите му и колко и какви по вид ДАНЪЦИ е внесло в държавният бюджет, за да видим доколко реални са призивите му ДРУГИ ДАНЪКОПЛАТЦИ ДА ФИНАНСИРАТ НЕГОВИТЕ КАУЗИ!

 60. 60 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#57] от "George Svinarov": Защо замлъкнахте или когато става въпрос за ПАРИ И ФИНАНСИРАНЕ, всичко живо МЛЪКВА като наакано, а?:)

 61. 61 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#54] от "uhl23528019":

  "Ако едно циганче остане без хляб ще излезе на улицата да проси.... "

  Хайде сега да си говорим честно в очите. Според закона за защита на детето всеки български гражданин е длъжен в тази ситуация да се обади в полицията, полицаите да приберат детето, да го предадат на социални работници в общинския отдел за закрила на детето, те да го отнемат от родителите му, да му намерят (ако има свободно) приемно семейство с подходящ профил или ако няма да му намерят място за отглеждане в институция.
  Въпрос:
  Вие лично колко пъти се обадихте на 112 когато видяхте циганче да проси хляб?

 62. 62 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Госпожата не е наясно със циганския проблем у нас, и ако толкова държи да
  ги интегрира да ги товари на влака за Швейцария !!!

 63. 63 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#60] от "cmy12603507":

  "По-добре да си мълчиш и да изглеждаш като глупак, вместо да проговориш и да разбиеш на пух и прах всички съмнения."

  "За да спорите с идиоти и глупаци, трябва да се спуснете на тяхно ниво, а там те ще ви унищожат с богатия си опит и неизчерпаеми аргументи."

  " Ако спорите с идиот, най-вероятно той прави същото"

  САМЮЕЛ КЛЕМЪНС

  Кой съм аз, за да споря с гения?

 64. 64 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#57] от "George Svinarov":

  Вижте сега каква е вашата логика:
  Ако под интеграция ще се разбира само даването на незаработени пари с цел НЯКОЙ ДА ИЗБЕРЕ ДА ПРОМЕНИ НАЧИНА СИ НА ЖИВОТ,то дайте да живеем като тях, за да може и на нас да ни плащат ей така.Как ще се получи? Ще издържи ли системата?
  Тук обаче става въпрос за ПРОМЯНА В МИСЛОВНИЯ МОДЕЛ на ромите!
  Или какво искам да кажа? Лично аз разбирам интеграцията така: Да бъдат задължени да се образоват(поне до основно образование!). В противен случай да НЯМАТ ПРАВО НА НИКАКВИ ПЛАЩАНИЯ ОТ ДЪРЖАВАТА!
  Да посещават образователни и здравни семинари с цел подобряване на хигиената,опазването на обществения ред и също така порочната им раждаемост да се намали! Да се включват в ПРОГРАМИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ТРУДОВИ НАВИЦИ. Едва тогава да бъдат поощрявани финансово!

 65. 65 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  И за да стане ясно и за слепите, прочетете внимателно този цитат от ЗЮЛНЦ
  ЗАКОН ЗА ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ / ЗЮЛНЦ/ , доп. ДВ. бр.98 от 27 Ноември 2018г.
  Цел на дейност
  Чл. 3. (1) Юридическите лица с нестопанска цел определят свободно средствата за постигане на техните цели.
  (3) Юридическите лица с нестопанска цел МОГАТ да извършват допълнителна стопанска дейност само ако е свързана с предмета на основната дейност, за която са регистрирани, и като използват прихода за постигане на определените в устава или учредителния акт цели.
  А сега да видим всяко вресливо проциганско НПО каква стопанска дейност извършва и дали тя отговаря на изискванията на чл.3 ал.3 от ЗЮЛНЦ!

 66. 66 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#60] от "cmy12603507":"По-добре да си мълчиш и да изглеждаш като глупак, вместо да проговориш и да разбиеш на пух и прах всички съмнения." "За да спорите с идиоти и глупаци, трябва да се спуснете на тяхно ниво, а там те ще ви унищожат с богатия си опит и неизчерпаеми аргументи."" Ако спорите с идиот, най-вероятно той прави същото"САМЮЕЛ КЛЕМЪНСКой съм аз, за да споря с гения?
  —цитат от коментар 63 на George Svinarov


  Свинаров, прави ми впечатление, не не спираш да драскаш глупости дори когато глупостите ти са абсолютни като на матовата еврейка на снимката. Това е неомарксизъм, диктаторски речи.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 67. 67 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  От ромите излизат много добри специалисти в енергетиката и безотпадните технологии.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 68. 68 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  От ромите излизат много добри специалисти в енергетиката и безотпадните технологии.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 69. 69 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Ако трябва да се развие потенциала на ромските деца, те трябва абсолютно да скъсат с "ромският" бит, начин на живот и изобщо със всичко циганско. Всички тинтири минтири за етнос, метност, културни особености и тяхното опазване, рома прайд и т.н. - щедро подкрепяни от десетките нпо-та - трябва да спре. Циганчетата не трябва от малки да им се налива в главата как те са ромчета, имат култура, музика, традиции, защото нямат. И една писменост нямат даже, а какво остава за музика и култура.
  Трябва да се влеят в обществото и да се претопят тотално.
  Това става със закони - като например никакви помощо без училище например и ако трябва принудително отнемане от родителите(които освен голям рев за пред камерите и после тотален непукизъм друго няма да направят) и даване на приемни семейства.
  Всъшност ако концепцията за детето се приеме, трябва веднага да се приложи сред циганските общности с цялата и сила и строгост. Ето, нали другарите либерасти много я искат тази концепцията , ами да се приема и прилага за циганите например :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 70. 70 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#63] от "George Svinarov": Тогава не спорете с “гения“, а спорете със съдържанието на закона- смеете ли?:):) Отговор- мой коментар № 65. Очаквам Вашият отговор на въпросът от коментар № 65:)

 71. 71 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":Не знам каква е държавата, но ние, живеещите тук, сме се напатили от цигани. Да си знаеш. Аре.
  —цитат от коментар 8 на Боби Бобев


  Аз пък и повечено от нас , ако са искрени , ще си признаят , че са се "напатили " повече от "реалния социализъм "! За да не изреждам това , което мнозинството помним - всички ЗАБРАНИ и ОГРАНИЧЕНИЯ, които ни се налагаха , се задоволявам да постна нещо , което накратко обобщава някои неща от ежедневието ни , които са чужди /и слава Богу / на младите :
  В соца най-отвратителното нещо беше всеобщото преструване на всички, че са щастливи. Ако имаш, си щастлив, защото партията ти го е осигурила. Ако нямаш, пак си щастлив, защото материалното не е важно за истинския комунист. В случай, че се издигаш, си доволен, защото макар и малки, партията имаше своите привилегии за верните си безгласни букви. Останеш ли на ниското обществено стъпало пък, влизаш в ордите на величествения пролетариат, което винаги означаваше едно - правиш се, че работиш, те се правят, че ти плащат, но поне редовно и без проблеми, разполагаш със събота и неделя и летни, дълги отпуски, почивна станция, в която кафето е десет стотинки, а пълнените чушки - осемдесет, базисна здравна помощ, партийна принадлежност, профсъюзни събрания, взаимоспомагателна каса и отбор невидими доносници, които да докладват, където трябва, като как се развиваш идеологически. По време на моето съзряване живо се вълнувах като малко дете на всяко бурканче течен шоколад или Тоблерон, бонбонки М&М и дезодоранти Rexona, пазех единствените си дънки от Кореком като зениците на очите си, износвах западните дрешки на децата на мамините приятелки, омъжени за дипломати и осем години не се разделих с един шведски бански, който ми подариха. Беше от блестяща, сребриста материя и когато се намокреше, си сменяше цвета! Убедена съм, че в онова време на плажовете из целия социалистически лагер нямаше по-модерно и готино момиче от моя милост!

  Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/daydzhest/zhivot-po-vreme-na-sotsializm_news627258.html

 72. 72 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "Никой закон не е в състояние да въздейства така възпиращо на човека, както насаждането на чувство на вина и срам. Никой закон не може да отнеме човешката свобода – на мисълта, словото и действието, като една малка, но за сметка на това гръмогласна армия от „морални обвинители“, самопровъзгласили се за морални съдници от последна инстанция. Всеки, който си позволи дори да помисли нещо, което е на повече от милиметър от вярванията им, бива „обвинен“ и заставен да изпитва срам и вина за мислите си. Постепенно такъв спира да мисли изобщо, престава да действа според убежденията си. Престава да действа изобщо. Но кои са тези съдници, които могат да накарат мислещото човешко същество да се превърне постепенно в блееща овца, единствено способна да повтаря като папагал звуците на звънчето, прозвъняло първо? Едно време това бяха комунистите. Днес това са западните им прогресивни събратя, под чието давление се излюпват все „по-модерни“ люде и тук – на изток. Същите онези западни прогресиви, които преди години не спираха да обясняват на сънародниците си колко красив свят се градеше тук – в източното полукълбо. След като източната им лъжа рухна и всички видяха отвратителното ѝ лице, белязано от мизерията и моралната разруха, те бързо се преориентираха и започнаха да пеят други песни. Приспивни песни. Песните на политкоректността, недискриминацията, мултикултурната асимилация на традиционни автентични ценности, природата. Червените им очила просто избледняха от времето и станаха розови. Можете да видите оригиналния им цвят в краищата на рамките, където заварките са запазили ъгълчетата с червена боя. Всеки, който им възрази, бива безпощадно заливан с тонове вина и срам. Всеки, който си позволи да се постави над мравката и тревичката, бива изравняван със земята. Всеки, който си позволи да следва собствени културни ценности, бива наричан безкултурен. Всеки, който си позволи да дискриминира и да покаже, че нещо просто не му се нрави, бива обявяван за расист. Всеки, който си позволи да нарече истината с думата за нея, бива обявяван за лъжец. Не се чувствайте виновни и не се срамувайте, че сте по-висши създания от мравките и тревичките. Това е истината – такива сте. Вие сте човеци. Не се чувствайте виновни и не се срамувайте от традициите си – вие не сте се излюпили от яйце, снесено в неизвестен курник насред нищото. Човеци са ви родили. Човеци, живели според собствените си разбирания достатъчно дълго, за да се появите и вие. Не се чувствайте виновни и не се срамувайте от собствените си предпочитания и собствените си антипатии. Вие сте човеци и имате право да избирате кого да харесвате, кого да обичате, с кого да си лягате, кого да пускате в дома си, с кого да правите каквото и да било и с кого да не го правите. Точно за това сте живи – защото всички човеци преди вас са избирали и подбирали само онези неща, които не са несъвместими със собствения им живот. Не се чувствайте виновни и не се срамувайте да назовавате истината. Само така умът ви няма да залинее, та да не може един ден да разпознае стената насреща, привикнал да я игнорира, създавайки си илюзия за безбрежно поле от рози. Само това ще ви спаси от участта да се превърнете в купчина пихтия, когато звънчето изсвири „ходом към стената“.
  Николай Христов

 73. 73 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#64] от "uhl23528019":

  Това всичко звучи много добре. На хартия. За съжаление обаче някои основни черти на характера (поне според детските психолози и психоаналитици) се формират във възраст от 1 до 4 години в която тези мерки за които говорите няма как да сработят. След това няма поправяне. Не случайно има един български израз "липсват му първите 7 години".
  Вижте, не се опитвам да твърдя, че знам решението на проблема. Това което казвам, е, че проблема изобщо не е толкова елементарен, както болшинството се опитва да го изкара. С лозунги за манифестация (извинете но вашите призиви звучат точно така) решение няма да се намери никога и проблема ще продължава да се задълбочава.

 74. 74 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  България трябва да прати всичките ромуланци в Швейцария, да видим какво ще правят гнусните лицемери там. Първо ще се шокират от каруците им, чалгата със сбивания в 3 ч. през нощта, ровенето във варели, масовите бягства от училище и правенето на 10 деца за социални помощи, после ще пускат тяхната жандармерия и когато няма ефект, ще обмислят стерилизация и концлагери, защото швейцарските лицемери са го правили в миналото.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 75. 75 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#73] от "George Svinarov":


  Проблема не се решава защото НЯМА КОНТРОЛ!
  Да! Никак не е лесно да ОТСТОЯВАШ СТАНДАРТИ, но без това никоя държава не е прокопсала!

 76. 76 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Те половината цигания се изнесоха в Европата. Дай боже и другата половина да се изнесе. Там си ги цивилизованите.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  В случая , с тази си констатация , косвено приемаш мнението ми , което не е особено ЛАСКАВО за нас , българите , а именно КАКВАТА Е ДЪРЖАВАТА - ТАКИВА СА И РОМИТЕ И !

 77. 77 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#66] от "Сенчеста фигура":

  Ако проследите разговора ми с uhl123528019, ще го наречете диктаторска реч? Интересно...

 78. 78 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#72] от "objektivist96": Още 1вото изречение ми говори, че г-н Николай Христов е колега- адвокат- така ли е?


 79. 79 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#75] от "uhl23528019":

  "Проблема не се решава защото НЯМА КОНТРОЛ!"
  Няма контрол, защото няма закони. Няма закони, защото на политическата върхушка не и изнася. Оттам тръгва всичко, да. Но това не отговаря на въпроса "Как да интегрираме ромите?"
  Не ми отговорихте на въпроса. Повтарям : Вие лично колко пъти звъннахте на 112, когато видяхте циганче да проси? Нали ратувате за контрол и ред? Вие лично какво правите по темата?

 80. 80 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Коен и западналите лицемери са на принципа „не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря". Интегрирайте палестинците и масите в западните гета като Моленбек, после говорете менторски на България, лицемери!

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 81. 81 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Посланик Мюриел Берсе КоенКоен звучи като една еврейска фамилия, свързана с израелски евреи, които изтребват палестинци всеки ден, но настояват ние да дундуркаме римляните. Колко лицемерно!
  —цитат от коментар 51 на Сенчеста фигура


  В този контекс кажи нещо за "патриотката " и " писателка " на булевардни романи - нашата "сънародничка " ЛЕА КОЕН ?????

 82. 82 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#77] от "George Svinarov":

  Хубаво две противоположни позиции по даден проблем да не преминават в лични спорове!
  А този проблем с ромите е сериозен. Те напоследък са станали толкова агресивни, че нямат страх и от полицията...

 83. 83 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  [quote#81:"doroteus"][/quote]

  Леа Коен определено мрази българите, нищо че сме спасили хиляди евреи. Омразата и е като на сиганите - нелогична и примитивна.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 84. 84 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2710 Весело

  До коментар [#72] от "objektivist96":
  Хич не се срамуваме, нито пък се чувстваме виновни за възгледите си, а още по-малко ни пука за разни самопровъзгласили се носители на истината.

 85. 85 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Весело

  През 1510г всеки циганин заловен в Швейцария да бъде убиван ?Същото тамагочи по-горе на снимката сега се прави на умряла лисица .Не ги искат там затова гледат тук да ги пращат..

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 86. 86 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Любопитно

  До коментар [#79] от "George Svinarov":

  Аз не съм адвокат или с юридическо образование за да знам в подобни случаи към кого да се обърна. Но за да има такава просия от ромите, явно е че никой от тези които са с подобно образование не е звънял на 112!

 87. 87 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Гневно

  До коментар [#79] от "George Svinarov": “...Няма контрол, защото няма закони....“ Как да няма закони, бе , мушмул?! ТИ лично прочел ли си ВИСШИЯТ ЗАКОН на Р. България- КОНСТИТУЦИЯТА НИ и не видя ли какво ТОЧНО пише в нея?!
  https://www.parliament.bg/bg/const
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 53.
  (1) Всеки има право на образование.
  (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
  (3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища Е БЕЗПЛАТНО. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.
  Защо българи, евреи, арменци, турци и другите етноси, населяващи България, СПАЗВАТ този конституционен текст, САМО ЦИГАНИТЕ го нарушават, а?! ДАЙ ОТГОВОР ИЛИ ЗАМЪЛЧИ, лицемерно човече!

 88. 88 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#82] от "uhl23528019":

  "А този проблем с ромите е сериозен."

  Това се опитвам да ви убедя от самото начало. И решението не е толкова просто колкото мислите.
  Нямам повече време засега.
  До скоро.

 89. 89 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#87] от "cmy12603507":

  Човека вижда само половината от закона. Не го стресирайте!

 90. 90 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#88] от "George Svinarov":

  Чао! И наблегни да попрочетеш за двойните стандарти!

 91. 91 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Ако вземат 10 за постояно в швейцарско, аз ще им платя билетите. Даже мисля, че трябва да има държавна програма - шоколад срещу ромче. За всеки техен шоколад им даваме ме по едно, даже по 2! Така на хазната ще ѝ излезе по-евтино по-малко нужда от милиционери, по-малко телкове, майчински, по-малко разходи за купуване на гласове, по-малко незаконна сеч и "бране" на тухли/ток/вода/колела/други.

 92. 92 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  „Швейцария е дала на нацистите повече цигани, отколкото евреи, съобщават осведомителните агенции. Над 100 хил. души от цигански произход са загинали в немски концетрационни лагери по време на Втората световна война. Данните са от изследване на швейцарския историк Жан Франсоа Бержие и негов екип, допълват световните медии. Ученият обаче не е успял да изчисли точния брой на циганите, върнати от швейцарските власти. Както и други европейски страни Швейцария насилствено е извършвала стерилизация на циганите, се посочва още в проучването. Разобличаващи документи за това обаче липсвали. Факт било, че още преди 50 г. в страната не са останали цигани в истинския смисъл. Това се посочвало в полицейски доклад от 1951 г. "

  Напишете го в гугъла и ще излезе една определена статия.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 93. 93 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Посланикът на Швейцария: Ще е вредно, ако България не се възползва от потенциала на ромските деца"

  Така смятат "белите хора", към които Ганьо погрешно смята, че принадлежи.

  Смешно ми е като се сетя, че оняден баят ганчовци почнаха да се родеят с швейцарците, щото двама техни депутата в СЕ гласуваха против резолюцията, подкрепяща ИК.

  И референдумите на швейцарците им се виждат страхотна идея.

  Ами да, може и да са. Ама за швейцарците. Не за ганьовците.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 94. 94 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#92] от "Сенчеста фигура":
  https://www.vesti.bg/novini/shvejcariia-dala-na-nacistite-poveche-cigani-otkolkoto-evrei-32400
  Швейцария дала на нацистите повече цигани, отколкото евреи
  Швейцария е дала на нацистите повече цигани, отколкото евреи, съобщават осведомителните агенции. Над 100 хил. души от цигански произход са загинали в немски концетрационни лагери по време на Втората световна война. Данните са от изследване на швейцарския историк Жан Франсоа Бержие и негов екип, допълват световните медии. Ученият обаче не е успял да изчисли точния брой на циганите, върнати от швейцарските власти.
  1 декември 2000, 18:25 вести.бг

 95. 95 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Разбирам, че другарката посланник иска да помогне, но бих и препоръчал да изкара поне 2-3 дни в някоя ромска махала и тогава да се опитва да дава акъл!!!

 96. 96 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Любопитно

  До коментар [#10] от "faeton.":

  Интересно защо същите тези деца и родители извън България се възползват от този потенциал?

  Модератора е неадекватен!
 97. 97 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2710 Весело

  Вечно плюещият се включи с дежурната плява от обвинения и заклинания...

 98. 98 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#93] от "КретенКилър":
  “.....Така смятат "белите хора", към които Ганьо погрешно смята, че принадлежи....“
  Българският етнос принадлежи към бялата раса. Дали това се харесва на новоизлюпените неофашисти и нацисти, които искат да заличав етносите от бялата раса в Европа, е отделен въпрос- фактите са си факти и срещу тях не се рита.
  “....И референдумите на швейцарците им се виждат страхотна идея. ...“ Във България има и пряка демокрация, нормативно изразена в
  ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ изм. ДВ. бр.17 от 26 Февруари 2019г.
  Чл. 1. (1) (Предишен текст на чл. 1 - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) Този закон урежда условията, организацията и реда за пряко участие на гражданите на Република България при осъществяване на държавната и местната власт.
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135636485
  България е държава, в която съществуват ПАРАЛЕЛНО пряка и представителна демокрация, с превес на представителната демокрация- видно от чл.1 ал.2 от Конституцията на Р. България , а именно:
  КРБ чл.1 (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
  “....Ама за швейцарците. Не за ганьовците....“ https://www.vesti.bg/novini/shvejcariia-dala-na-nacistite-poveche-cigani-otkolkoto-evrei-32400 Швейцария е дала на нацистите повече цигани, отколкото евреи, съобщават осведомителните агенции. Над 100 хил. души от цигански произход са загинали в немски концетрационни лагери по време на Втората световна война. Данните са от изследване на швейцарския историк Жан Франсоа Бержие и негов екип, допълват световните медии. Ученият обаче не е успял да изчисли точния брой на циганите, върнати от швейцарските власти.
  Толкова за великите швейцарци, които никога, ама никога не са били расисти- за разлика от “простия“ Ганьо, който спаси не само българските евреи, но и българските цигани от пещите на хитлер.....

 99. 99 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#96] от "Ivan_":

  Дали е точно така не е ясно. Предвид статистиките за Германия, според които една трета от българите са на социал.

 100. 100 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбирам, че другарката посланник иска да помогне, но бих и препоръчал да изкара поне 2-3 дни в някоя ромска махала и тогава да се опитва да дава акъл!!!
  —цитат от коментар 95 на xox55541929


  И до кое "гениално" ганьовско заключение ще достигне, според теб, ако го направи?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK