Проф. Георги Марков: Историята не трябва да се пренаписва, а да се преосмисля

Академик Георги Марков на награждаването му по случай Деня на народните будители от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, 1 ноември 2017 г.

© Велко Ангелов

Академик Георги Марков на награждаването му по случай Деня на народните будители от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, 1 ноември 2017 г.По повод 75 години от обявяването на война от СССР на България "Дневник" препубликува интервюто на академик Георги Марков, дадено за вестника ни на 1 декември 2004 г., заради задълбочения анализ на широк кръг въпроси от новата българска история. Особено ценни са дипломатическите детайли, посочени от акад. Марков, които правят непоклатимо възвръщането на Южна Добруджа през 1940 г. и опровергават спекулациите, че благодарение на застъпничеството на СССР на Парижката мирна конференция е запазена целостта на България.


На днешния ден - 5 септември 1944 г., СССР обявява война на България, което ще предопредели последвалите главоломно събития, на първо място навлизането на Червената армия в България на 8 септември 1944, последвано от преврата на 9 септември, който сваля правителството на Константин Муравиев, съставено от представители на Земеделския съюз, Демократическата партия и безпартийни и просъществувало само една седмица.
Войната е обявена чрез нота, връчена от съветския посланик в София Яковлев на министър-председателя и външен министър Муравиев вечерта на 5 септември. Текстът на нотата бе за първи път публикуван за масовите читатели през 2013 г. от сайта desebg.com и в този документ не фигурират квалификации за политическия режим в Царство България от рода на фашизъм, нацизъм и подобни, което да аргументира като цел на обявяването на войната "освобождаване от фашизма и нацизма" на България.


Липсата на военна логика в обявяването на тази война бе за първи път в демократичната история на България посочено от държавен орган официално в декларацията на Министерството на външните работи, което разбуни страсти у нас и предизвика реакции в руската преса и сред неправителствени научни кръгове в Русия. Реакция на държавно ниво бе изразена само от посолството на Русия, но като удивление от българската декларация, без опровергаване на изложените конкретни факти. На редовния брифинг в сряда на говорителя на руското Външно министерство Мария Захарова темата не е коментирана.
А историческите факти, извън оценките им, изложени в декларацията на МВнР ,няма как да бъдат оспорени:


Към септември 1944 Царство България има демократично формирано правителство; статут на неутралитет, обявен още в края на август от предишното правителство на Багрянов; правителството на Муравиев е вече взело решение за обявяване война на Германия, чието изпълнение се бави от военния министър Иван Маринов (удостоен след войната със съветски орден); дипломатическите отношения със СССР са запазени; българска войска не е участвала на Източния фронт , единствена впрочем от съюзниците на Германия.


Съюзничеството с Третия райх не може да бъде априорно основание за обявяване на война на невоюваща държава, смятат военни историци. Още повече че чрез съюзничеството без военно участие, бе избягната окупацията на България от нацистка Германия и е запазен известен суверенитет във вземането на решения, което направи възможно и спасяването на българските евреи вътре в страната, посочи преди година в предаването "История.бг" по БНТ акад. Георги Марков. Съждение, което се приема за ерес в политическите кръгове, робуващи докрай на клишета, формирани обаче и на Изток, и на Запад след сблъсъка и разгрома на Хитлер, не и преди това.
-----------------------------


По повод 15-ата годишнина от 10 ноември Институтът по история на БАН организира конференция, на която учените историци подложиха на задълбочен анализ постиженията и проблемите на българската историография след освобождаването й от идеологическите догми. Научните съобщения и докладите на специалистите ще бъдат издадени в сборник, който ще бъде готов чак през пролетта на 2005 г. За този първи по рода си научен форум на историците след демократичните промени и за натрупаните митове в историята на България през ХХ век разговаряме с проф. Георги Марков, който за трети мандат (от 1993 г.) е директор на Института по история на БАН.Проф. Марков е специалист по нова и съвременна история на България. Първата му дисертация на тема "Българо-германските отношения през 1931 - 1939 г.", защитена през 1977 г., е известна и с това, че е съумял да избегне понятията "монархофашизъм" и "фашистко правителство" и да защити убеждението си, че те нямат място в научните трудове по история на България. Докторската му дисертация е на тема "България в балканските войни - 1912-1913 г." и е написана в ново време, през 1992 г.


Проф. Марков, до какви изводи стигна научната конференция на историците - постиженията или проблемите са повече в новата ни историография след 10 ноември?


- Целта на форума беше да видим как обществено-политическите промени повлияха и на развитието на хуманитарната наука история. Защото до 1989 г. историята беше обществено-политическа наука, в която се прилагаше принципът на бащата на съветската историография Михаил Покровски, според който историята е политика, обърната към миналото. След 1989 г. решихме да направим историята точна наука. Впрочем има спорове дали историята е точна наука и дори дали въобще е наука.
Аргументът на опонентите е "колко пъти ще я пренаписваме тази история".
Затова в моя доклад аз разглеждам проблема така: историята не трябва да се пренаписва с идването на поредната политическа сила на власт, а трябва да се преосмисли. Това означава, че историята трябва веднъж завинаги да престане да бъде слугиня на политиката, както беше до 1989 г. Целта на научната общност днес трябва да бъде да върнем доверието в историческата наука, като оборим вкорененото мнение, че историята се пренаписва според силните на деня. Точно в този преход от 15 години според мен се направи много историята да се превърне в хуманитарна наука. Има за съжаление и неточни историци, които поизложиха "занаята", но това не означава, че историята не е точна наука.


Житейската максима "Истината е по средата" важи ли за историята?


- Не, поне не винаги. Но трябва да си даваме сметка, че историческата истина е една мечта на историка. Целта на добросъвестният учен е да се приближи да обективната истина.


Освободиха ли се нашите историци от легендите към историческите събития?


- Не забравяйте, че всеки човек е обременен с минало, а историкът е обременен и от епохата, която изследва. Някои колеги направиха добросъвестни усилия да преодолеят въз основа на достъпните вече архиви свои заключения, писани до 1989 г. Но не е възможно изцяло да се откажеш от нещата, които си твърдял, и да се пребоядисаш. Това е и борба със себи си. Нека да уточним, че става дума не толкова за старата, средновековната и възрожденската ни история, в които и преди 1989 г. въпреки политизирането събитията се интерпретираха по-обективно. Проблемът е в новата и най-новата, наречена съвременна, история. И този проблем се видя с все сила навръх 9 септември в Народното събрание, където депутатите се караха цял ден за оценката на това събитие.


Но защо вашият институт не проведе научна конеренция по повод 60-годишнината на 9 септември 1944 и да даде най-сетне научна оценка на това събитие, която можеше да поотрезви политиците?


- Защото не съм очаквал, че 15 години след промените може да се води спор какво е 9 септември 1944 - революция или преврат.


И какво е?


- За една нощ не се прави революция, а само държавен преврат - това написах още преди 12 години в моята книга "Парола Сабя - заговорите и превратите на Военния съюз 1919 - 1936 г.". В заключителната глава пиша за деветосептемврийския държавен преврат, който е извършен от същите дейци от 9 юни 1923 г. и 19 май 1934 г. - Дамян Велчев и Кимон Георгиев и други по-неизвестни. Деветосептемврийският държавен преврат обаче изигра впоследствие роля на смяна на системата - стопанска, политическа и всякаква друга. Тоест това не беше превратът от 9 юни 1923 г., който събори правителството на Стамболийски, нито от 19 май 1934 г., въпреки че тогава се забраниха политическите партии и се разтури Народното събрание. Историкът не трябва да търси крайностите, а да обясни, че този преврат от 9 септември 1944 г., с решаващата помощ на стъпилата вече в България Червена армия на 8 септември, слага началото на дългосрочните последствия от 45 години. Всъщност събитието е 8 септември, всички други събития се предрешават от нахлуването на Червената армия.
Аз наистина бях безкрайно учуден, че може още да се спори за тези неща, че някои дори поискаха да се възстанови 9 септември като национален празник. Не може да се възстанови за национален празник победата в една дългогодишна кръвопролитна гражданска война. Това е празник само на победителите, на една само част от българите. За разлика от 6 септември 1885 г. (Съединението на България) и 22 септември 1907 г. (обявяването на независимостта).


Политиците са ясни, по-важно е дали историците вече са единни по ключовите събития на България през първата половина на миналия век. Например споделят ли оценката, че десетилетното кръвопролитно противопоставяне на българи срещу българи започва с болшевизацията на комунистическата пария след 1919 г.? Или и историците са още разделени?


- Надеждата ми е в младите колеги, които не са предубедени. Историците, които са вече на години, продължават да спорят по някои възлови събития на ХХ век. Например по така нареченото Войнишко въстание от 1918 г. Сега завърших книгата си за Първата световна война и в нея го наричам открито метеж. Какво означава войската на една държава да вдига бунт срещу собственото си правителство и да превзема Главната квартира в Кюстендил? Самият Димитър Благоев не приема Войнишкото въстание и заявява на земеделците: "Вие да не искате да докарате и сръбски и гръцки войски в София!" Тъй като към оня момент според Солунското примирие от 29 септември 1918 г., когато метежниците са при Владая и Княжево, ние сме окупирани само от англо-френски и италиански войски, но не и от съседите.


Или да вземем Септемврийското въстание, което Благоев пак осъжда. Септемрийското въстание е резултат от амбицията на Коминтерна чрез младите тогава Васил Коларов и Георги Димитров да докаже, че още има революционна вълна в Европа, и за целта подбужда две въстания: едното в Хамбург на Ернст Телман, което също е обречено, другото в България. И понеже "младата вълна" (Димитров и Коларов - б.р.) знаят, че Благоев няма да се съгласи на такава авантюра, изобщо не са го уведомили. А двамата коминтерновци вместо да заминат за Старозагорско да започват въстанието, което са прокламирали, отиват близо до границата с Югославия, за да могат да избягат. И от Виена излизат с възванието,, известно от учебниците - "Горе главите, славни борци", "Въстанието издълба дълбоката бразда", "Започва гражданска война" и т.н.
Вярно! Но кой я причинява тази гражданска война? И защо през 1924 г. БКП като секция на коминтерна решава на Витошката конференция да готви ново въоръжено въстание?


Какво е попречило да не вдигне още едно въстание?


- Атентатът през 1925 г. в катедралата "Света Неделя" е трябвало да бъде сигналът за новото въоръжено въстание. На 16 април, на Велики четвъртък, навръх Великден, да изтребиш 150 души и 500 ранени - това го няма никъде в световната история. В отговор министърът на войната ген. Вълков заявява, че "срещу червения терор на болшевишката агентура в България може да се устои само с бял терор". Последствията са трагични - избити са други 450 българи, покрай сухото изгаря и мокрото, жертви стават Гео Милев и редица интелектуалци. Не можем да оправдаем нито червения, нито белия терор. Но преди 1989 г. историята наблягаше само на последствията от априлския атентат, които се изчерпваха с контрамерките на властта.


Димитров и Коларов знаели ли са атентата?
-Да. Станке Димитров е отговарял за атентата, той се среща с тях във Виена, после в Москва. Вярно е, че Коларов в последния момент пише писмо в смисъл "Недейте, не сме готови за въстание". Но, забележете, той не е против атентата, а за отлагането му, понеже още не е подготвено въстанието.


Съвременната левица би трябвало да е заинтересована да изтъкне разминаването между Благоев и коминтерновската линия, но като че ли не обича да го подчертава?
- Дълго време се премълчаваха някои неща. Преди няколко години в института получихме писмо от нашето посолство в Прага по повод една паметна плоча с името на Благоев върху сграда, в която някога се е състоял конгрес на Втория интернационал (социалдемократическото международно сдружение - б.р.). Сградата била в процес на приватизация и от посолството ме питат какво да правят с плочата. Отговорих им: в никакъв случай да не се маха, но да се промени надписът в съответствие с историческата истина. И вместо "основател на БКП", да се изпише "един от основателите на Българската работническа социалдемократическа партия - 1891 г." И бях много радостен като видях миналата година в Прага, че чехите като културен народ са запазили барелефа върху фасадата на приватизирания хотел. Ако бях някой по-краен "демократ", щях да им кажа: "хайде стига с тоя Благоев и с тези основатели".


Оказва се, че коминтернът всъщност играе решаваща роля в българската история през ХХ век - докога просъществува той?
- През 1943 г. Сталин заявява "стига с тоя коминтерн, моята армия настъпва към Средна Европа, от утре да ви няма" И назначава Георги Димитров за завеждащ международния отдел на ВКП-б (Всерусийска комунистическа партия-болшевики - б.р.), като такъв той остава в Москва до 1946 г. И дори част от коредспонденцията на Димитров с дейци на компартията в България е на руски език.


Работата с достъпните вече архиви променя ли значително представите за историческите личности?
- Документите осветяват личностите понякога от неподозиран ъгъл и очертават различията между хора, които иначе принадлежат на близки каузи. Благоев е разсъдлив и отговорен, Димитров е ярко изграден коминтерновски типаж. Знаел е езици, включително и немски е владеел добре. Различен е през септември 1923 г. в България, друг е през 1933 г. в Лайпциг на процеса, където показва характер и интелигентност, за разлика от другите подсъдими - двама българи и един германец. Имал е любовница германка, което се оказва спасителен факт, тъй като в нощта на опожаряването на Райхстага той е бил с тази жена и това е алибито му пред съда. След 1933 г. обаче Сталин го прави генерален секретар на коминтерна и свой послушник, буквално го смазва, той се алкохолизира и претърпява нелицеприятна еволюция.


Защо дневникът му е бил засекретен?
- Ами защото от него се вижда, че при ареста му са намерени суми в различни валути, скъпи тютюни, въобще неща, неприсъщи за вожда и учителя, който трябва да има героична биография и никаква друга. Ето ги митовете на историята. Не е достатъчно героично съдът да оправдае един революционер заради желязното алиби на любовната среща, затова и то се премълчаваше в учебниците. А той просто заслужава биографията на човека, политика и комуниста, не на иконата, каквато не е. В историята не трябва да има преднамерено рушене на митове, но не бива и да се премълчават факти. Историята трябва да ги поднася такива, каквито са, заедно с обективната оценка за тях, а не такава, каквато ни се иска вчера, днес или утре.


Има ли документални доказателства, че цар Борис ІІІ се е застъпил пред германските власти за Димитров?
- Фактите сочат, че при подготовката на първото посещение на цар Борис ІІІ в Германия през есента на 1933 г. той отказва дипломатично, но твърдо. " Не мога да осъществя посещението си, когато трима мои сънародници са изправени пред германския съд." И посещава Германия едва след като Димитров и другите двама българи са освободени - през април 1934 г. Самият Димитров казва по-късно пред българския пълномощен министър в Берлин проф. Димитър Михалчев: аз знаех, че царят е направил дипломатически постъпки за мен. Това също се премълчаваше.
Има и други любопитни неща. Когато Херман Гьоринг посещава София през май 1935 г., маршрутът на кортежа от летището, което тогава е било на Божурище, е минал по заобиколен път по изричното настояване на цар Борис, за да се избегне Коньовица. В работническия квартал са многобройните горещи привърженици на Димитров, а Гьоринг е свързан с процеса в Лайпциг и не било изключено да се създадат проблеми на кортежа. Виждате колко тънко е съобразявал царят, макар че не е било негова работа да ги мисли тези неща, а на директора на полицията.


Как се справихте с понятието монархо-фашизъм през 1977 г., когато защитихте вашата дисертация за българо-германските отношения през 30-те години?
- Ами изобщо не го употребих понятието, защото то е измислено. Не употребявах и "фашистко правителство", пишех "българско правителство". Редакторът-цензор задраскваше "българско" и пишеше "фашистко", аз го уверявах, че историята е наука, той ми напомняше за пленумите, аз му говорех за историческа истина, той хем се съгласяваше, хем се страхуваше за поста си... И така - трудно, с търпение, с убеждаване... Сега някои казват - демокрацията няма да нахрани децата ми. Но ученият, интелектуалецът знае, че няма по-голямо удовлетворение от това да знаеш, че спокойно можеш да изследваш и оценяваш историческите събития...


За да има фашизъм, трябва да има тоталитарна партия на власт начело с вожд, слята с държавата. Е, питам, коя е била тази тоталитарна партия, нали все пак трябва да я назовем? Да не говорим, че след 1934 г. партиите са и забранени. А кой е бил фюрерът? Да не би да е Борис ІІІ, който не е можел даже да се похвали с някакъв особен дар-слово? По случай 25-годишнината от възцаряването му издават събраните му речи през периода и те се събират в една съвсем тънка книжчица - няма достолепни томове, няма представителност, за голямо разочарование на издателите.


Имало е някакви профашистки организации, но не можем да наречем фашистко управлението на държава, която спасява своите евреи, разбира се, с участието на граждански организации, на творческите съюзи, на църквата. Да не говорим, че нито Александър Цанков, нито Богдан Филов са се смятали фашисти, така ги определят техните опоненти.


Останали ли са още митове около земеделското управление на Александър Стамболийски?
- Струва ми се, че все още има - и около земеделското управление, и около личността на Стамболийски. До 1989 г. БЗНС беше секция на БКП и поради това в историческата литература управлението на БЗНС през 1920 - 1923 г. се определяше като връх на буржоазната демокрация. Всъщност то е съсловно управление, което Стамболийски теоретизира със своите принципи: в България мнозинството е селячеството, то трябва да управлява държавата и да господства над останалите. Така селяните са противопоставени на другите съсловия. Вярно е, че селяните са мнозинство, но от името на селячеството започва да управлява една земеделска върхушка. Равнището на администрацията рязко спада, така наречените дружбаши завземат местната власт, след това и изпълнителната, влизат в конфликт с университета, с църквата, с офицерството. Не случайно офицерите създават военен съюз по времето на Стамболийски.


Грешки на управлението ли доведоха до преврата на 9 юни или взаимната неприязън с военните?
- Всъщност отношението към военните е голямата грешка на Стамболийски - той решава да използва клаузите на Ньойския диктат, за да извърши чистка в офицерството и да формира верен на оранжевата партия офицерски корпус. Офицерите, които са преминали през три войни и дотогава патриотизмът им не е бил поставян от никого под съмнение, не могат да преживеят унижението. Стамболийски настоява и да се замени постепенно малката (в резултат на Ньойския договор) доброволческа армия с т. нар. оранжева гвардия, която постепенно се превръща в неотговорна сила, извършва погроми над останалите партии, над редакции на вестници... Междувременно той влиза в конфликт с интелектуалците, с комунистите, с всички, макар че партийната история криеше, че често е ругаел комунистите в Народното събрание.


Другата голяма грешка на Стамболийски е по националния въпрос. Той тръгва на сближение с Белград, загърбва македонския въпрос, подписва се Нишката спогодба от март 1923 г., с която е поет ангажиментът да бъдат преследвани четите на ВМРО и от двете страни на границата, тоест той се сблъсква и с освободителното движение и ВМРО му издава смъртна присъда. През пролетта на 1923 г. променя избирателния закон, за да получи огромно мнозинство в парламента, заявява,че ще управлява най-малко още 20 години и заминава на вилата си в Славовица да пише проект за промени на конституцията. И когато сутринта след преврата на 9 юни го събуждат военните - един ротмистър с ескадрон отива в Славовица и му съобщава, че вече не е министър-председател, Стамболийски въобще не може да повярва. Това е илюстрация на самозабравата във властта. Държавата се е плъзгала закономерно към преврата, вождът не е забелязал. Кой на този свят може да свали земеделското правителство?


Разбира се, Стамболийски извършва и реформи - аграрна реформа на едрото земевладение, осъществява и оригиналната си идея за трудовата повинност, тъй като България тогава според клаузите на Ньой няма право да държи армия. Но големият грях на Стамболийски е неговата съсловна власт, която освен че се корумпира поради липсата на контрол, прилага по същество класово-партийния критерий на комунистите. Тоест бидейки антикомунист, той прилага комунистическите принципи, като заменя пролетарския авангард със селячеството. То е авангардът, но аз съм този, който ще води селячеството, това е кредото му. Зедно с една върхушка около него.
Има и нещо, което упорито се криеше: при обиска във вилата на Стамболийски след арестуването му е намерена различна валута на стойност 6 млн. лв. Той обяснява, че парите са предназначени за външнополитическа пропаганда... В село Славовица... Вярно е, че Стамболийски е бил много силна и ярка личност, изключително популярен сред селячеството. Но личностите и събитията от историята не бива да се разглеждат в черно-бяло. Например Александър Цанков, който през юни 1923 г. приема искането на Вълков за ликвидирането на Стамболийски, по-късно през 1943 г. като депутат се включва без колебание в подписката срещу депортирането на евреите, инициирана в парламента от подпредседателя Димитър Пешев...


Защо БЗНС открай време е разделен на много фракции?
- Защото земеделският съюз е граден на съсловен принцип и като партия на вожда. След обезглавяването на партия от такъв тип тя неминуемо се разпада на групи. Партиите не бива да си създават икони. Днес организациите, наследници на онзи БЗНС, не могат да се съберат дори в деня на годишнината от убийството на Стамболийски.


Защо трябваше да бъде убит Стамболийски, вярно ли е, че членове на ВМРО са физическите извършители на екзекуцията?
- Една чета от ВМРО е само физическият извършител на убийството. Но съдбата на Стамболийски е решена от т. нар. конвент, и то главно от трима души: генерал (тогава полковник) Иван Вълков, който е председател на Военния съюз, Александър Цанков, министър-председател, и Христо Калфов, министър на външните работи. Вълков настоява, че Стамболийски е прекалено популярен сред селячеството, за да бъде оставен жив. Борис ІІІ няма пръст, напротив - когато Стамболийски се опитва да избяга, той се стреми да стигне до царския чифлик Кричим, за да се спаси. Значи той самият е бил сигурен, че царят няма пръст в преврата.


Нека да се спрем и на едно светло събитие от първата половина на миналия век - връщането на Южна Добруджа през 1940 г. Късмет ли беше за България, че великите сили не го ревизираха след края на войната?
- Не, то беше мъдро премислено и добре изпълнено. Съветският външен министър Молотов казал на Парижката мирна конференция през 1946 г.: Българи, бъдете спокойни, вашите граници ще останат непокътнати. Смешно, защото истината е, че трайното връщане на Южна Добруджа е принос на цар Борис ІІІ. Той се е поучил от горчивия опит на баща си, от печалния максимализъм на цар Фердинанд. Бащата и синът са много различни и като човешки характери, и като държавници. Борис ІІІ, който е минал през три войни, и то като съвсем млад, си е давал сметка, че трябва да се ръководи от една минимална и една максимална програма за национално обединение. Той започва от минималната - с Южна Добруджа и с излаза на Западна Тракия. Затова през лятото на 1940 г., когато Румъния е притисната от СССР, който си връща Бесарабия, когато Унгария настоява за цяла Трансилвания, царят казва: сега е времето да си възвърнем Южна Добруджа, не цялата, а само Южна Добруджа в границите от 1912 г. И използва натиска на Германия над Румъния, за да отстъпят румънците за Добруджа. От друга страна, когато румънците отстъпват с договора от Крайова от 7 септември 1940 г., царят казва: ние трябва да се презастраховаме. И по дипломатически път осигурява признаването на договора от Великобритания, САЩ и дори от СССР. По тази причина на Парижката мирна конференция изобщо не става дума да се посяга на Южна Добруджа.


Докато връщането на Трансилвания на унгарците се провали. Те настояваха за цяла Трансилвания, Румъния отказа и се стигна до т. нар. Виенски арбитраж с посредничеството на външните министри на Германия и Италия Рибентроп и граф Чано, които преподписват този арбитраж и Унгария получава Северна Трансилвания, Румъния запазва Южна. Обаче след Техеран 1943 г. Тримата Големи (Сталин, Рузвелт и Чърчил - б.р.) казват: където има подписи на Германия и Италия, те са невалидни. И нещастните унгарци загубиха и Северна Трансилвания, та днес два милиона унгарци живеят под румънска власт. Докато нашата Южна Добруджа остава непокътната - защото договорът е признат още при сключването му от бъдещите победителки. А не понеже Молотов или някой друг се бил застъпил на Парижката мирна конференция.


Така че връщането на Южна Добруджа е заслуга на изключителната прозорливост и умереност на Борис ІІІ. Между другото царят понася през 1940 г. много остри нападки у нас - и в Народното събрание, и във вестниците, че не е върнал цяла Добруджа с арбитраж. Оказа се прав - ако беше послушал критиците си, щяхме да я загубим.
Всъщност цар Борис ІІІ не е вярвал в победата на Германия. В спомените си един от съветниците му - Петър Морфов, осъден по-късно на дълги години затвор, пише, че на 22 юни 1941 г., когато идва новината, че Хитлер е обявил война на Съветския съюз, в двореца в София се възцарява погребална атмосфера. Царят си дава сметка, че над страната ни надвисват съдбоносни изпитания, и от този момент нататък една цел става жизненоважна: да бъде опазена България от разгарящия се световен пожар.
Цар Фердинанд не би постъпил така (като при връщането на Южна Добруджа - б.р.)през Първата световна война - той иска всичко, целите му са винаги максималистични и никакви други. Толкова битки и победи и накрая съкрушение в Ньой в 1919 г. Докато Борис ІІІ е умерен и далновиден. Например в хода на преговорите за Южна Добруджа от Москва подхвърлят на Борис ІІІ въдица за максимална териториална изгода и обща граница със СССР при устието на Дунав. Не ни трябва обща граница с големия славянски брат - отвръща кротко Борис ІІІ. Ето я разликата между него и цар Фердинанд - синът не се хвърля на голямото, а действа мъдро и мисли за "след войната". Той заслужава да бъде реабилитиран като голям български държавник и смятам, че това вече се направи.


Изяснено ли е вече кога Българската комунистическа партия става антифашистка?
- Поведението на българските комунисти се определя от коминтерна. До сключването на пакта Рибентроп-Молотов на 23 август 1939 г. коминтернът осъждаше германския националсоциализъм като главния враг на световното работническо и комунистическо движение. След таза дата спира пропагандата срещу германския враг и започва кампания срещу англо-френския империализъм, който запалил Втората световна война. Затоплянето на отношенията между Хитлер и Сталин се отразява и в България в дейността на комунистическата партия. На 1 март 1941 г., когато сключваме пакта с Германия и 350-хилядна германска армия преминава през България, за да нападне Гърция и Югославия, няма спукана и една гума на германски камион, няма и един комунист да излезе да протестира или да саботира. Защото на 25 ноември 1940 г. главният секретар на съветското външно министерство Аркадий Соболев пристига в София и прави предложение на цар Борис ІІІ да се сключи пакт за дружба и взаимопомощ със СССР.


Любопитното е, че СССР ни предлага и разширение на България в Източна и Югозападна Тракия. Царят отказва, за което дълги години след това го нападаха, че не е приел ръката на Сталин, понеже тя щяла да попречи на Хитлер да навлезе в България. Наивно! Това не можеше да спре Хитлер, той вече беше решил да предприеме операция на Балканите, за да помогне на Мусолини, който търпеше поражения от гърците. Германската армия щеше просто да ни прегази и окупира, както направи с Югославия. Югославия също се беше присъединила към Тристранния пакт, но когато скъса отношенията, последва жестока окупация.


Къде може да се види оригиналното предложение на Сталиновия емисар за пакт с България?
- Няма го оригиналът, макар че и преди 10 ноември са писани дисертации за тази прочута Соболева акция. По време на окупацията след 9 септември 1944 г. съветските органи за сигурност прибират редица документи от българските архиви и сега те се намират в Москва в Особой архив. Направихме постъпки преди десетина години да си го вземем, но отговор няма. Соболевото предложение е засекретено, понеже засягало трети страни. Само че тогавашният главен секретар на нашето външно министерство Димитър Шишманов, той е син на проф. Иван Шишманов, е направил препис, та благодарение на него разполагаме с всички точки на предложението. Интересното е, че след като цар Борис отказва на Соболев, съветската легация взема само шест точки от предложението и ги дава на дейци на комунистическата партия, те ги печатат на позиви и ги хвърлят по улиците. Но в позивите липсват другите шест точки от общо 12-те, от които може да се подразбере евентуално защо царят отхвърля благодетелния жест.
Що се отнася до антифашистката съпротива на нашата комунистическа партия, едва на 24 юни 1941 г., а не при присъединяването на България към тристранния пакт на 1 март същата година, идва директивата на коминтерна за разгаряне на съпротива в тила на Вермахта.


Да се спрем на документите, които се намират в Москва - кой движи въпроса да бъдат върнати в България? Включително и тези от разпитите на тримата регенти, които са били отведени там след 9 септември.
- Би трябвало Главно управление на архивите да ги изиска. Най-престижно е въпросът да се задвижи на правителствено ниво по съответния ред, както направи унгарското правителство. В Москва са били отведени не само регентите (княз Кирил, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов - б.р.), а и всички министър-председатели и всички началници на Генералния щаб на войската от 1941 до 1944 г. - това също се премълчаваше. Според спомените на Константин Муравиев (премиер на последното правителство преди 9 септември, който оцелява след присъдата на т. нар. народен съд) българските политици не са били изтезавани, държани са във вила близо до Москва, сравнително цивилизовано са разпитвании. Това придава на стенограмите от разпитите още по-голяма ценност като документи за онези събития. Мястото на тези документи е в България.


Каква е спецификата на българската антифашистка съпротива, сравнена с другите европейски страни?
- За да говорим за антифашистка съпротива, първото условие е държавата да е окупирана от фашистка Германия. След разгрома на Франция например голистите правят веднага "Свободна Франция" и започват съпротива срещу германската окупация. Но Френската комунистическа партия чака директивата на коминтерна на 22 юни 1941 г. Същото става и в Полша - Армия Крайова започва веднага съпротива, а комунистическата партия и там чака коминтерна.
Съпротивата на нашата комунистическа партия е специфична, защото България не е окупирана държава: директивата на коминтерна е не за въоръжена борба, а за въоръжено въстание, което да помогнело на отстъпващата все още тогава - в началото на войната, Червена армия. Какво въстание, когато България е обединена, селяните орат и сеят земята си и няма никаква революционна ситуация! От Москва изпращат подводничари и парашутисти, и то в съветски униформи със съветски автомати и някои от тях са заловени от самото население - ето какви неща сътворяват коминтерновските стратези на измислените революции.


Затова по-късно, на 1 юни 1944 г., тогавашният министър-председател Иван Багрянов предлага на Добри Търпешев - главнокомандващ на НОВА (т.нар. Народноосвободителна въстаническа армия): Дайте да се разберем, нека да подпишем едно споразумение, вие заемете някои райони в планините, стойте там, ние няма да ви притесняваме, а вие няма да нападате мандрите по селата и гарите. И Търпешев е бил склонен, което също се премълчава, тъй като и партизаните не са били в цветущо положение. Но веднага по радио "Христо Ботев" се обажда Георги Димитров: Кой е Багрянов, един пореден фашист, борбата трябва да продължи!


Целта е била да се поддържа вътрешен фронт в страната, който да предизвика нахлуването на Съветската армия. И на 5 септември 1944 г. СССР обявява едностранно война на България. А България единствена от съюзниците на Третия райх не скъса дипломатическите си отношения със СССР. Пак единствена от съюзниците на Третия райх не изпрати армия на Източния фронт. Не само това - България не изпрати и доброволчески легион по германските фронтове, каквито изпратиха дори окупирани държави.


Настоятелни ли са били тези искания от страна на Германия?
- Натискът е бил голям. За войска на Източния фронт Борис ІІІ удържа, като развива пред Хитлер тезата, че България ще играе ролята на стража на Балканите, тъй като акоТурция се намеси, ние ще сме прикриващ фронт. Царят вади, разбира се, и русофилската карта - че народът трудно ще бъде убеден за такава стъпка. Тогава Рибентроп настоява доброволчески легион от българи да бъде изпратен в помощ на фелдмаршал Ромел в Северна Африка. Там ще се биете с англичаните и няма да пострадат русофилските чувства на българите - йезуитствал Рибентроп. В Берлин знаели от своята легация в София, че у нас имало подадени около 2500 молби от младежи, готови да се бият като доброволци "за България" навсякъде по света. "Те са млади и зелени, не знаят какво е война, с нищо няма да допринесат за победата", увъртал царят.


Кои са грешките на цар Борис ІІІ?
-Обявяването на война на САЩ и Англия на 20 декември 1941 г. Причината е жестокият натиск на Хитлер. И, вероятно, степенуването от страна на царя на кои искания трябва да удържи на всяка цена, тъй като очевидно е смятал, че на всичко няма да може да се устои. Макар и наричана символична от българските дипломати, каквато е всъщност от наша страна обявената война на САЩ и Англия, тя е ползвана впоследствие като аргумент срещу България. Когато Тримата Големи започват дележа на Европа, Чърчил проявява специфичния си гений. Той впрочем винаги е знаел, че без Сталин не може да разгроми Хитлер. Но Сталин иска своята цена и Чърчил и Рузвелт я плащат. Чърчил е казвал успокоително, не на Сталин, разбира се: тъй или иначе, рано или късно, комунизмът ще падне. Позна, но за чия сметка? Наистина е гениален - те спечелиха както Втората световна война с помощта на Сталин, така и студената война. Но за сметка на народите на Източна и Югоизточна Европа.


Можеше ли България да избегне съветската зона на влияние, ако не беше обявила война на САЩ и Англия? Защо други държави, които бяха прегазени от Хитлер, след това бяха сполетени от същата съдба при дележа на Тримата Големи?


- Такава преценка е трудно да се направи. Може би подобна хипотеза може да се преценява само като една алтернатива, нищо повече.


Как оценявате новите учебници по история, кой ги пише, започнаха ли вече да се отразяват обективно историческите събития?
- Предимно се пишат от университетски преподаватели и учителите ги наричат професорските учебници, защото някои части от тях са трудно разбираеми. Според мен вече не толкова колегите пишат постарому като до 1989 г., но за по-удобно някои неща все още се премълчават. Например пише се за партизанското движение през 1941 - 1944 г., а след това пък ги няма горяните.


Кое е всъщност вярното число за броя на партизаните - твърде различни сведения се поднасят?
- В навечерието на деветосептемврийския преврат Антон Югон се среща с главния военен конспиратор по превратите Дамян Велчев. Като запасен полковник от армията Велчев казва на Югов: Ние даваме за акцията (Военният съюз не употребява думата преврат нито през 1923, нито през 1934, нито на 9 септември) толкова войскови части, какво предлагате вие? И Антон Югов отговаря: Ние разполагаме с около 14 хиляди души. Това е твърдението на Антон Югов, но в бройката той включва и ятаци, и помагачи, тоест далеч не само въоръжените бойци. Впоследствие на всеки девети септември броят им лека полека набъбваше и стигна, мисля, до 200 хиляди.


След няколко десетилетия какво бихте написали Вие като историк за днешния феномен цар-премиер?
- Наистина е феномен в европейската история и това се признава не само у нас, но и в чужбина. Според мен това е историческият парадокс, който трудно може да бъде обяснен в момента на случването му. Кой преди двайсетина години е можел да повярва, че синът на цар Борис ІІІ не само ще се завърне от изгнаничество, но и ще управлява? Това не можеше да се предвиди от историка, но като че ли има някаква историческа логика. В историята има и закономерности, има и случайности.
Според мен това не е случайно. Но бъдещият историк ще го обясни.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Както беше казал един френски писател, историята се търкаля с всички победители, но нито едно репейче не се закача за снежнобелите й одежди.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  хубаво е да се интерпретира историята реално ,а не по комунистически !

 3. 3 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Не съм съгласен. След няколко години РФ ще се разпадне и България просто ще си вземе архива с НАТО. Руските терористи не разбират от думи, а от адекватен отговор.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Текстът на нотата бе за първи път публикуван за масовите читатели през 2012 г. от сайта desebg.com " !!!!!

  - Скриването на тази нота е част от агитпропа на путинките. Както и този агент на ДС и "учена глава" на президенството, когото Дневник интервюирала...

  "Атлантици: Приветстваме позицията на Външно за руската манипулация, но защо мълчат демократичните партии?" - https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-atlantitsi-privetstvame-pozitsiyata-na-vanshna-za-ruskata-manipulatsiya-no-zashto-malchat-demokratichnite-partii

  „Президентът и партиите пропуснаха призива на Цветанов – да подкрепят позицията на Външно срещу обидната руска изложба“ - https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-prezidentat-i-partiite-propusnaha-priziva-na-tsvetanov-da-podkrepyat-pozitsiyata-na-vanshno-sreshtu-obidnata-ruska-izlozhba

  Лъжата на путинките – „освобождението на Източна Европа от Червената армия“. Не, изложбата е „Освобождение Болгарии“, а такова животно няма. - https://faktor.bg/media/article_gallery/uploads/Images_3/R/rusia_izlojba_1944.jpg

  Фактите са в позицията на нашето МВнР.
  АДМИРАЦИИ!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  От 1981 г. е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност.[3]
  Това е само эцитат от биографията на професора който се подвизаева и като академик!!!!!

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Министерският съвет, начело със земеделеца Муравиев, обсъжда обявяване на война на Германия. Против е...ген. Иван Маринов. И о, чудо!, след преврата на 9 IX комунистите го назначават за главнокомандващ на армията. Поканен е на парада на победата на Съветската армия в Берлин, проведен на 24 юни 1945г.
  Да, същият, който като военен министър в правителствоно на Муравиев се противопоставя на обявяването на война на Германия.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Любопитно

  ... България просто ще си вземе архива с НАТО. ..
  —цитат от коментар 3 на Сенчеста фигура  До коментар [#3] от "Сенчеста фигура":

  - А някакви спомени за Семерджиев и Секерджиева имате ли? Добре е да се информирате каква част от архивите на ДС са унищожени от тях след 10-ти ноември. Това беше част от планирания ПРЕСТЪПЕН "преход".

 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  "Akaдемична" Гнида!

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Преосмислянето си е пренаписване. За войната - не било основание съюзът с Германия СССР да обяви война на България, а това, че България е обявила война на съюзниците по това време на СССР САЩ и Великобритания не е ли основание?

 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Историята е наука. И генетиката например, е наука. Намесата на държавата, особено тоталитарната, в науката винаги дава плачевни резултати...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Има ли разлика между пренаписване и преосмисляне? На историята...

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Защо "демократът" Борисов, дето все подгазува на Путин , толкова години и дума не е обелил за нашите архиви в Русия. От какво се страхуват руснаците, че не ни ги връщат. За да не научим истината за "освобождението " си ли или как са ни ограбили.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Наистина основополагащо и изчепващо интервю

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1567 Любопитно

  Русия няма да еърне оригинамите на докунентите. Щото ще изчезнат, ще изгорят или ще ги съсъпе някоя чустачка. Както изчрзнаха чертежите на Аполо, оригиналните видеозаписи на кацането на Луната или както се унищожиха допинг пробите на американските атлети - "чистачката бутнака шкафа"
  И за да не бутне някоя друга чистачкашкада с важни документи - теяще си стоят в Русия.

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":
  При цялото уважение към възрастта на този човек - това е основополагаща гледна точка на едно комуноидно ченге!!!!

 16. 16 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Има ли разлика между пренаписване и преосмисляне? На историята...
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Има разлика. "Пренаписване" е да отричаш, че българските и съветските комунисти са съюзници на националсоциалистическа Германия и обвиняват Великобритания и Франциа за ВСВ. "Преосмисляне" е да осмислиш причините, довели да съюз на национал- и интрналсоциалистите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 17. 17 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Колкото повече време минава, толкова повече се убеждавам, че Дянков беше прав за БАН-аджиите. За съжаление. Уж цветът на нацията, а всъщност развъдник на нагаждачи и ченгета. По познатата схема като в Светия синод. Слочаенос? Едва ли.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 18. 18 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Историята не може да се пренаписва, но трябва да се пренапишат учебниците по история, за да се учи истината. А не "История на БКП", написана от руски мекерета.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Весело

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Червено ченге, но смислено интервю :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  Чак пък да се страхуват...... ех смешни ми смешни тролове :)

  Путин - мы верим в тебя !
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nil satis nisi optimum":

  Първо,САЩ и Англия също са били съюзници на Сталин преди началото на ВСВ.
  Второ,ако преди се е смятало девети септември за освобождение на България,а днес за преврат и окупация,това пренаписване ли е или преосмисляне? Аз не виждам разлика.

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":

  Няколко пъти много смирено но загрижено Ви моля -
  ПРЕСТАНЕТЕ ВЕДНАГА ДА ПИЕТЕ ТОЗИ ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ВАНИ!!!!
  Съсипвате нана- остатъците от Разума и увреждате менталното си здраве!!!!

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#17] от "deinakz":

  Цветът на нацията е биел разстрелян и погребан под тонове сгурия в бомбените ями на софийските гробища преди около 75 години!!!!
  Заедно с още 30 000 Българи които не са искали да са алкашки роби!!!
  Това което после претендираше да е цвят беше и за съжаление все още в голяма степен е алкашки ерзац!!!!!!

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#19] от "penetrating":

  Поредно интервю от комуноидзно ченге!!!!

 25. 25 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Ако българските властимащи искаха да избегнат обявяването на война от СССР, то правителството на Муравиев трябваше да обяви такава на Германия веднага, а не да прикрива отстъпващите от Гърция воини на Вермахта с някакъв фалшив неутралитет.

 26. 26 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Важното е сега учениците да знаят:
  Руснаците са ни окупирали, а турците присъствали има няма 500 години.
  Руснаците са подли и лоши, а присъстващите са били добри и справедливи.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 27. 27 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  И аз си мисля, че преосмислянето е входната врата на пренаписването. Разликата е в закъснението, докато преосмислянето бъде обективирано писмено в писмените документи.

 28. 28 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Десет дни след завръщането на Соболев от България Георги Димитров написа следното писмо до Молотов:

  "Другарю Молотов, веднага след като ми позвънихте на 29 ноември вечерта, аз разкритикувах българските другари в София за тяхната груба грешка, че са разпространявали позиви по повод на съветското предложение и поисках незабавно прекратяването на тези позиви. В отговор ЦК на българската компартия ми съобщи: признаваме си грешката. Ние мислехме, че правим нещо добро, а се оказа, че това е "мечешка услуга". Приехме всички мерки, за да не се издават и разпространяват позивите. Но вече част от тях са разпространени. Предложението стана вече широко известно. Навсякъде то е прието с голям възторг с изключение на отделни германофилски и англофилски прослойки. То бе прието не само от страна на народа, но и от някои правителствени и военни кръгове, които имат голямо влияние върху правителството и двореца. Печатът не дава никакви сведения. Сред правителството се наблюдава силно раздвоение."
  Американският посланик Ърл в шифрограма до Държавния департамент:
  "Сава Гановски /секретарят на Българската компартия/ ме информира, че Соболев е поискал от царя морски и въздушни бази в България. В замяна на това Русия предложила да застави Турция да даде Одрин и турска Тракия на българите и да подложи Гърция на натиск, за да отстъпи гръцка Тракия до линията Кавала – Драма. Гановски каза, че царят е отхвърлил твърдо руското предложение."
  Моя бележка: Подобни предложения са отправени към Полша и Прибалтийските републики. Полша отказва, Прибалтийците се съгласяват. Резултатът го знаете.
  А позивите? Позивите са такива:
  https://liternet.bg/publish5/hkarastoianov/sobolev.htm

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Гневно

  И да не се премълчават фактите , така ,както е удобно на превратаджиите....а, преосмисляне , не значи да се правиш само на професор ,а да не приемаш действителността за свършен факт !

 30. 30 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И да не се премълчават фактите , така ,както е удобно на превратаджиите....а, преосмисляне , не значи да се правиш само на професор ,а да не приемаш действителността за свършен факт !
  —цитат от коментар 29 на Николай Бучков


  И ква е действителността?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  "Липсата на каквато и да е военна логика на тази война....."

  Наскоро гледах по "Viasat History" една поредица за Втората световна война. В нея много добросъвестно и добронамерено бяха отразени и неуспехите, и успехите на Съветската армия. Показано беше и нагледно на картата, че през лятото на 1944 г. Съветската армия спира настъплението си на запад и вместо да се насочи право към Германия и да сложи край на войната още в края на същата година "завива" на югозапад - към Румъния и България. Което няма нищо общо с разгрома на Германия, но има много общо с плана на Сталин за завладяване на страните от Източна Европа. Да, наистина историята не трябва да бъде пренаписвана. Обявава ли Съветския съюз война на България и влизат ли съветски войски? Да, така се е случило, това не може да бъде пренаписано. Но трябва да бъде преосмислена. Защо се е случило така? За да бъде освободена България? Не, за да бъде завладяна.

 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  "Липсата на каквато и да е военна логика на тази война....."

  Наскоро гледах по "Viasat History" една поредица за Втората световна война. В нея много добросъвестно и добронамерено бяха отразени и неуспехите, и успехите на Съветската армия. Показано беше и нагледно на картата, че през лятото на 1944 г. Съветската армия спира настъплението си на запад и вместо да се насочи право към Германия и да сложи край на войната още в края на същата година "завива" на югозапад - към Румъния и България. Което няма нищо общо с разгрома на Германия, но има много общо с плана на Сталин за завладяване на страните от Източна Европа. Да, наистина историята не трябва да бъде пренаписвана. Обявава ли Съветския съюз война на България и влизат ли съветски войски? Да, така се е случило, това не може да бъде пренаписано. Но трябва да бъде преосмислена. Защо се е случило така? За да бъде освободена България? Не, за да бъде завладяна.

 33. 33 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 869 Неутрално

  "По повод 75 години от обявяването на война от СССР на България "Дневник" препубликува интервюто на академик Георги Марков, дадено за вестника през 2004 г. заради актуалното звучене на по-широк кръг проблеми от новата българска история."

  "Дневник", голямо "Благодаря!"

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 34. 34
  Иво
  Рейтинг: 3965 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3965 Любопитно

  "В отговор министърът на войната ген. Вълков заявява, че "срещу червения терор на болшевишката агентура в България може да се устои само с бял терор". Последствията са трагични - избити са други 450 българи, покрай сухото изгаря и мокрото, жертви стават Гео Милев и редица интелектуалци. Не можем да оправдаем нито червения, нито белия терор."

  Абсолютно съм съгласен тук с професор Марков! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 881 Гневно

  До професор Марков - За да се пренаписва, първо трябва да се напише. А комунистите изгориха и окрадоха половината архиви. (или ги паркираха в Москва).
  Та професор Марков може да иде да си метне едно въже някъде с неговите тъпотии.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Весело

  До коментар [#24] от "selqnin":

  Не споря с последното, то е напълно вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай Колев":

  Ген. Иван Маринов е част от заговорниците. В нощта срещу 9-ти септември той нарежда да се отворят вратите на военно министерство пред частите на превратаджиите. Но освен всички общоизвестни факти, които говорят, че на този ден е извършен военен преврат и не е имало никакво "общонародно въоръжено въстание" има още един, който често са забравя или умишлено премълчава - съдбата на Станке Димитров. Той загива на 26 август 1944 г. в смолетна катастрофа край град Брянск на път за България. В Дупница повсеместно е убежданието, че катастрофата е умишлена, по искане на Георги Димитров и по нареждане на Сталин. Дали е така и защо е отделен въпрос. Интересно е нещо друго. Комунистическата историография твърди, че Станке Димитров заедно с други български кмунисти е отивал в България "за да поеме непосредственото ръководство н анти-фашисткото въстание". Добре де, а къде е щял да кацне самолетът им? На 26 август 1944 г.? През охраняването от българската авиация и противовъздушна отбрана поради съюзническите бомбардировки небе? Отговорът е само едни - на българско летище. Със съучастието на военните заговорници около старите превратаджии Кимон Георгиев и Дамян Велчев.

 39. 39 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  Ами започни да преосмисляш, ДС сътруднико Марков....

 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Любопитно

  Аман от тоя шаблон за Цветът на нацията '' - а мерси от такива миризливи цветове - !!!

  [email protected]
 41. 41 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Превратите, каквито и да са те, имат една отличителна черта , те ВИНАГИ са вътрешно , т.к. ,суверенно дело. Що за преврат е това, когато предният ден в страната ни е нахлула , най силната в този момент армия в света?

 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Весело

  До коментар [#41] от "Петър Иванов":

  Тарикатски преврати също има !:)

  [email protected]
 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Любопитно

  До коментар [#41] от "Петър Иванов":

  10,11,1989 - смятате ли , че е ''вътрешно , т.к. ,суверенно дело''???

  [email protected]
 44. 44 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#41] от "Петър Иванов":

  Не съм съгласен с вас.
  Има преврати инспирирани, организирани, платени от чужди държави - както в Европа, така и по света. Извършителите само (обикновено) са вътрешни лица. Примери много.
  Познавам Г. Марков, тъй като години работехме в една и съща сграда и се срещахме почти всеки ден (негов колега беше и Димитър Луджев, много нечиста фигура в т.нар. ни преход). Марков е много начетен и информиран, нооо... доносник. Може би това му е отворило пътя към специализацията в Германия и да му е давало възможност да се рови в архиви и документи, до които неговите колеги нямаха достъп.
  В случая интервюто му е точно и казва неща, които много хора знаеха, но за които не се пишеше. Добре е младите (а и средното поколение) да ги научат, за да не се повтарят трагичните моменти от историята ни.

 45. 45 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 668 Неутрално

  хубаво е да се интерпретира историята реално ,а не по комунистически !
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  Историята се базира на документални истини ! Те трябва да се обобщят от БЕЗПРИСТРАСТНИ УЧЕНИ - ИСТОРИЦИ ! ИНТЕПРЕТАЦИИТЕ са нещо друго - например др.АКАДЕМИК има около 10 - 15 "интерпретации" на дадено историческо събитие - в зависимост от това КАКВО СЕ ОЧАКВА ОТ НЕГО ДА КАЖЕ !Аз съм го чувал лично - и в университески аудитории и пред различни медии , да "интерпретира " както се очаква от него !

 46. 46 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  До коментар [#44] от "Gai-jin":
  Г-не ВСИЧКИ преврати в новата българска история са инспирирани и платени от Москва, изк. на деветоюнския 1923. Различното при деветоскептевмрийският, е че той е извършен след нахлуването на Червената армия в България, което го прави твърде различен от примерите които визирате и даже, му придава оперетен характер. С това не отричам, че повечето от превратаджиите са били движени от благородни подбуди...

 47. 47 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  До коментар [#43] от "karabastun":

  Разбира се че не е , и за това той няма типичните черти на преврат, а е рядко срещано историческо събитие - въоръжена смяна на властта от вътрешна групировка, в присъствието на симпатизираща му чужда армия...

 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Важното е сега учениците да знаят:Руснаците са ни окупирали, а турците присъствали има няма 500 години.Руснаците са подли и лоши, а присъстващите са били добри и справедливи.
  —цитат от коментар 26 на Тиква загубена


  Не, важно е да се знае:
  КОЙ,КОЙ?
  " Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България,
  .......................................................................................................................
  а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете“. Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 49. 49 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Много недоубити фашисти останаха по Европа и у нас, включително във форума.

  В Русия съм! В Русия съм!
 50. 50 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Министерският съвет, начело със земеделеца Муравиев, обсъжда обявяване на война на Германия. Против е...ген. Иван Маринов. И о, чудо!, след преврата на 9 IX комунистите го назначават за главнокомандващ на армията. Поканен е на парада на победата на Съветската армия в Берлин, проведен на 24 юни 1945г. Да, същият, който като военен министър в правителствоно на Муравиев се противопоставя на обявяването на война на Германия.
  —цитат от коментар 6 на Николай Колев


  Иван Маринов е една от най-долните персони предатели в по-новата ни история!
  Той е срам за българския пагон и дедите си умирали по фронтовете за освобождение на отечеството!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 51. 51 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1841 Весело

  До коментар [#26] от "Тиква загубена":

  И как ще обясниш прегръдките на Путин и Ердоган? Кой от тях е поробителя и кой - освободителя?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 52. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#49] от "Веселин Дечев":

  Много майкопродавни петоколонни рубладжии предлагащи с охота продължението на гърба си на североизток все още за съжаление петнят Честта Славата и Достойнството Отечеството!!!!!

 53. 53 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Комунистическия режим (хазаро/юдейски ) е престъпен!!! Всички служили на това зло са ПРЕСТЪПНИЦИ!!!! .....Тиквите са най-големите престъпници, защото се правят на антикомунисти, а всъщност са едни милиционери ( които са създадени като репресивен орган) и си остават такива. Може накрадналите висши комундели да са зло, но по-голямото зло са техните тиквени пазачи.....Джуалиани се пребори с престъпността в Ню Йорк като обяви "нулева толерантност" , като обяви война на уличните наркодилъри, така отсече ръцете на големите босове!!!!

 54. 54 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Така е.
  Прав е.
  Другаря педер@с, покойния Лильов ( любовник
  На Людмила ) беше рекъл ' да затворим
  страницата' на комунистическите българоубийства.
  Жельо рече ' преди да я затворим да я прочетем?'
  И беше прав за това.

 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  И още един щрих към образа на Димитров: През 1933 г. когато Димитров е в затвора Моабит в България се създава комитет за защитата му начело с Никола Петков. Да, същият Никола Петков, когото комунистите начело с Димитров осъждат на смърт.
  Този комитет събира пари за пътуването на майката и сестрата на Димитров в Германия.
  Другите двама подсъдими в Лайпциг Благой Попов и Васил Танев са изпратени в концлагер от Сталин и Димитров и Коларов не правят нищо да ги защитят. Даже има съмнения, че те са изготвяли списъците. Танев умира или е убит в концлагера, Попов оцелява, но истината за него излиза чак след промените... Той разбива и мита за "героичното" поведение на Димитров в Лайпциг: имал е неопровержимо алиби, защото е бил в леглото с любовницата си германка по време на пожара. Танев и Попов не са имали алибита.
  Ей за такива хора говорим, нямам представа дали горните факти ги има в учебниците... Предават своите по списък на Сталин с цел да бъдат ликвидирани...

 56. 56 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":"Има ли разлика между пренаписване и преосмисляне? На историята.."
  - Специално за матриала, дебилите и безпросветниците. Човека задава въпрос. На въпроси не се пишат минуси и плюсове, а се отговаря!


 57. 57 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси": "Защо "демократът" Борисов, дето все подгазува на Путин , толкова години и дума не е обелил за нашите архиви в Русия. От какво се страхуват руснаците, че не ни ги връщат. За да не научим истината за "освобождението " си ли или как са ни ограбили."
  - Роси, ай стига с тази мантра за ограбването. Посланик Макаров:"чacт oт оригиналите бяхa връчeни нa Бългaрия прeз 1949 и 1958 гoдини пo врeмe нa Cъвeтcкия Cъюз. Ceгa oбaчe oригинaлитe нe мoгaт дa ce прeдaвaт в cъoтвeтcтвиe c Фeдeрaлния зaкoн №64 oт 15 aприл 1998 г. "Зa културни цeннocти, прeмecтeни в рeзултaт нa Втoрaтa Cвeтoвнa вoйнa и нaмирaщитe ce нa тeритoриятa нa Руcия" Бългaрcкитe aрхивни cлужби и изcлeдoвaтeли имат свободен достъп до оригиналите. Имат право и да ги копират."
  Какво е неясно, че от време на време все някой повдига въпрос, който е решен окончателно? За какво Борисов да повдига безсмислени въпроси?

 58. 58 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#51] от "mitko11": "И как ще обясниш прегръдките на Путин и Ердоган? Кой от тях е поробителя и кой - освободителя?"
  Прегръдките трябва да са в кавички, защото такива няма. Путин и Ердоган нито са те поробволи, нито са те освобождавали. Ти си васал на комуниста Бойко Методиев Борисов и не се е намериб кандидат, който има желание да те освобождава.

 59. 59 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ...има много общо с плана на Сталин за завладяване на страните от Източна Европа...
  —цитат от коментар 31 на Един препатил


  Една поправка ще си позволя... Това не е план на Сталин, а идеология на великорусизма, прикрит в последствия с панславизма, а в още по-късен етап и с комунизма

  Интервюто с проф. Марков е добро, благодаря на Дневник, че го извадиха от архивите. Въпреки опита обаче за десидентство на проф. Марков, аз съм убеден, че цялата българска историография (с някакви много малки проблясъци тук таме) не от 44-та, а от средата на 19. век, та до ден днешен, е склопена и безропотно изпълнява ролята на руско оръдие. Тоест, пренаписване е необходимо, като се почне от произход на българите, ханове, канове, християнизация, национално-освободителни борби, асвобаждения, преврати, убийства, атентати и тн. Българската историография е създадена от панслависти и руски възпитаници, това като доказателство на този етап. Проф. Марков, като всички други академици и светила в тая област, е длъжник пред българската общественост... да не се прави на ощипан сега и да се крие зад някакви редакторски намеси. Възможност за разприказване имаха, но все още не сме чули цялата истина!

  I shave with Occam's razor
 60. 60 Профил на Асен Гергов
  Асен Гергов
  Рейтинг: 8 Весело

  Мисля че комунизмът трябва да се върне в понеделник

  https://www.youtube.com/watch?v=ptEBTGCF5cQ

 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  " Съюзничеството с Третия райх не може да бъде априори основание за обявяване на война на невоюваща държава."

  Най - големият съюзник на нацистка Германия е комунистически СССР, с когото именно Хитлер си поделя Европа като сфери на влияние - исторически факт, неотречен до днес !
  Сега очаквам безродниците да започнат да вият в полза на мракобесен СССР и да го представят като носител на нашата " свобода" !
  Но кой ще ни освободи от нашите " освободители" ако не Истината, която прави свободен всеки човек ! Затова не трябва да преставаме да осъждаме престъпните действия на нацистка/комунистическа Русия и днес ! Дори сега е още по - опасна за съвременния свят, защото днес Германия се срамува от своето минало, а Русия се гордее с него !

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  " Липсата на каквато и да е военна логика на тази война бе за първи път в демократичната история на България посочено от държавен орган в декларацията на Министерството на външните работи, което разбуни страсти у нас и предизвика реакции в руската преса и неправителствени научни кръгове в Русия. "

  Някой да е чул официална позиция на президента ни по въпроса, освен че тия дни громеше лошите в обществото ни ? Някой да е чул нещо от устата му за т. нар. съветско освобождение на страната ни от фашизма ? Не ? Е, може би той е прекалено зает.... с прагматичните си отношения към Русия...да не кажа, че май стават прекалено прагматични ! Разбирам го - парите не миришат в крайна сметка, нали ?

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  UNITED EU UNION

  да бе да

  Капацитетът изчерпващо прескочи как се случили чудеса:

  Н.В. бивш Цар се кандидатира, успешно, и управлява като вожд на Изпълнителна власт в Република.
  Не като Президент Държаен глава обединител,
  а в обединяваща коалиционери коалиция: БСП, ДПС, ..

  За сметка на обединени Демократични сили.

  И друго не стана ясно... замазано прекрасно.

  Преговори между представители на САЩ и Британия от една страна
  и представители на Правителството на Царство (без цар по него време) България. През август 1944 и началото на септември.

  Общо взето е ясно защо е станало каквото станало,
  но академикът е подробен по други въпроси,
  а по тази важна тема от историята на ВСВ не е.

  Италия на Мусолини е била откровено фашистка държава,
  първи вдйхновител и съюзник на Хитлер в Тристранния пакт,
  депортирала евреи,
  агресивно воювала в Африка, Гърция, СССР...

  Как станало така, че след войната Италия попаднала в Свободната част от света, ведно с други страни Победителки,

  а умерена нефашистка България, спасила евреите си,
  невоювала завоевателно, а само отбранително,
  антифашист тотално с цялата си армия срещу Германия от септември 1944 нататък...

  Как защо Оттатък се оказала Италия,
  а България не...

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Наистина основополагащо и изчепващо интервю

 64. 64 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Интересно, би ми било да науча мнението на президент, премиер и Мая Манолова по темата!

 65. 65 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 815 Любопитно

  Какво му беше агентурното име на този историк?

 66. 66 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#62] от "samoedin":


  До коментар [#59] от "Сахаров":

  Абе, да вземем да я пренапишем цялата! Да започнем от Велика България! Например:
  Синовете на великия български цар, тръгнали на запад, поради климатичните промени в азия!
  По-работливите и умни негови синове стигнали почти до атлантика, и основали днешните германия, италия и англия!
  Най-мързеливия му син, Аспарух едва се дотътрил до блатата около дунава. Освен мързелив, Аспарух и тази част от племето, което водел, били много похотливи! Там те били посрещнати от красивите и щедри славянки (пра-пра бабите на днешните рускини) и още тогава имало много смесени бракове!
  След това България се разраснала и завладяла почти целия полуостров. Това не било икономически целесъобразно, т.к. издръжката на администрацията била скъпа, и България решила да се присъедини към Византийския сьюз! За съжаление в този сьюз сме били малко, т.к. и тогава имало неразумни владатели. Тази грешка обаче била поправена, чрез присъединяването ни към османския сьюз! Това довело до небивал разцвет на овцевъдството, т.к. сме снабдявали цялата империя с месо, кожи и вълна. Имало много предприемчиви и богати хора, които били наричани от селяните и лузьрите чорбаджии и изедници! За съжаление това благоденствие не продължило дълго, само петстотин години! Руснаците изпратили агента Левски, който да се бори за напускане на сьюза! След като руснаците видели, че той няма да успее, всъщност те, го предали на турците!
  и т.н.

 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Весело

  До коментар [#63] от "dnevnikar":

  Добре казано :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Примерно проф. Георги Марков е бил ченге, но един ден може да се води "защитник на националните интереси"

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 69. 69 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 294 Неутрално  До коментар [#66] от "ban":

  Точна затова иде реч: Българската история започва дооста преди Кубрат и неговите синове определено не са тръгнали по света, да си търсят късмета... Които са КНЯЗОВЕ между другото...И за Левски не си далеч от истината. Предаден е от поп Кръстю, който е агент на Добродетелната дружина, а те от своя страна са оръдие на Азиатския департамент. Покрай Любен Каравелов също има доста притеснителни обстоятелства около съдбата на Левски, които също са премълчавани

  I shave with Occam's razor
 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Мая скочи от Омбудсмански престол за да гони кметски...
  Уравниловаш Държавни служители с безработна кандидатка.

  по-скоро

  Конкурс за преосмисляве на история

  Жури:
  Президент и Премиер.

  Претендентки за титлата:
  Фандъкова и Манолова.

  До коментар [#64] от "ocean":

  Интересно, би ми било да науча мнението на президент, премиер и Мая Манолова по темата!

  "Проф. Георги Марков: Историята не трябва да се пренаписва,
  а да се преосмисля"

 71. 71 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  " Документите осветяват личностите понякога от неподозиран ъгъл и очертават различията между хора, които иначе принадлежат на близки каузи. Благоев е разсъдлив и отговорен, Димитров е ярко изграден коминтерновски типаж. Знаел е езици, включително и немски е владеел добре. Различен е през септември 1923 г. в България, друг е през 1933 г. в Лайпциг на процеса, където показва характер и интелигентност, за разлика от другите подсъдими - двама българи и един германец. Имал е любовница германка, което се оказва спасителен факт, тъй като в нощта на опожаряването на Райхстага той е бил с тази жена и това е алибито му пред съда. След 1933 г. обаче Сталин го прави генерален секретар на коминтерна и свой послушник, буквално го смазва, той се алкохолизира и претърпява нелицеприятна еволюция."

  Няколко интересни детайла за този предател, които често не се изваждат наяве:


  Интересна е ролята на жените около задържането на Димитров. Много неща, и то доста пикантни, стават известни в последните години.

  - Истината е, че жените спасяват Димитров на процеса. Веднага след задържането му няколко дами отиват да свидетелстват, че той няма нищо общо с вандалския акт. По това време той е въртял няколко любовници. Дори непознатата, с която преспива във влака в нощта на пожара, се появява в негова защита и нарича обвиненията срещу него „пълни глупости“. Всъщност алибито на Димитров е много сериозно - по време на запалването на Райхстага той пътува от Швейцария за Берлин и в купето там има история с една непозната скиорка. В полицията отиват и Ани Крюгер, която се е радвала на любовта на българина, хазяйката му г-жа Мансфелд - една от най-сериозните негови защитнички, която заедно с дъщерите си се кълне в добротата и почтеността му.

  - Какво друго правят тези жени за него?

  - Ооо, те дори му носят пари в затвора, защото той е бил страстен пушач, но не е имал пари за цигари. Самият Димитров е отбелязвал в дневника си по колко пари и от коя от тях е получавал. „Получих колет и 5 марки от Мансфелд, написах на Ани“ - ето това е отбелязал той в записките си за 29 март 1933 г. например. Още няколко пъти той пише за пратките от хазяйката си, а 5-те марки са си били задължителни.

  - А споменава ли той нещо повече за личните си взаимоотношения с някоя от любовниците си?

  - Много интересно е например какво пише той на 6 април: „Написах пак на Ани. Да се успокои напълно за нашите лични отношения. Тя не е била изместена от друго лице.“ Тук няма как да не личи колко по-специална е била тя за него.

  - Споменахте, че по време на ареста от него е била иззета и венчалната му халка. Всъщност той пише ли нещо за съпругата си Любица Ивошевич?

  - Да, и тя присъства в дневника му от затвора. За датата 22 юни той е написал: „Люба е починала на 8 май“. Всъщност първата му жена се самоубива в Москва (през 1929 г. тя заминава за съветската столица) дни след започването на Лайпцигския процес. Тя от няколко години е страдала от психично заболяване - шизофрения.

 72. 72 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1301 Разстроено

  До коментар [#41] от "Петър Иванов":
  Повечето демократични преврати са подкрепени от американците по същата схема. Империите на злото си има огледални образи. Дали ще ти наложат да купиш несъществуващо оръжие или ще ти подарят такова срещу суверинитет, все тая.

  ум море, глава шамандура
 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":Няколко пъти много смирено но загрижено Ви моля - ПРЕСТАНЕТЕ ВЕДНАГА ДА ПИЕТЕ ТОЗИ ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ВАНИ!!!!Съсипвате нана- остатъците от Разума и увреждате менталното си здраве!!!!
  —цитат от коментар 22 на selqnin


  Не забравяй, че Дечев е в Русия , а там само това пият. Все по-неадекватен става. Трябва час по-скоро да се прибира, че съвсем ще го погубят този човек. Слава Богу , все още жив е.

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тиква загубена":
  "И ква е действителността? "

  Действителността е печална. В България се отглеждат много Тикви загубени.

 75. 75 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#71] от "samoedin":

  Относно това какви езици е владеел Димитров:
  Вярно е, че е знаел немски, първата му съпруга Любица Ивошевич му е помогнала да го научи, като му е преподавала уроци. Изключително интелигентна, със собствен шивашки бизнес е издържала цялото му семейство, а те са я тормозели, че няма деца. После в Москва изкарали жена му луда, а тя просто не можела да понесе непрекъснатите му изневери.
  След това Димитров е живял в Австрия и Германия с коминтерновски пари, така че е имал достатъчно време да научи езика, а не както ни го представяха, че го е научил в затвора за шест месеца.
  А за това колко е говорел руски има записи с неговия невъзможен акцент и никакъв усет към падежите.

 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  До коментар [#31] от "Един препатил":
  " Да, наистина историята не трябва да бъде пренаписвана. Обявава ли Съветския съюз война на България и влизат ли съветски войски? Да, така се е случило, това не може да бъде пренаписано. Но трябва да бъде преосмислена. Защо се е случило така? За да бъде освободена България? Не, за да бъде завладяна. "

  Историята на България трябва да бъде преосмислена по-отрано, а не да бъде пренаписвана.
  Обявява ли Русия война на Османската империя и влизат ли руски войски на територията на българските земи? Да, така се е случило, това не може да бъде пренаписано. Но трябва да бъде преосмислено не от руска гледна точка. Защо се е случило така? За да бъде освободена България? Не, за да бъде завладяна. "


 77. 77 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сенчеста фигура":

  “След няколко години РФ ще се разпадне и България просто ще си вземе архива с НАТО”
  ——
  Бабо Ванго, ти ли си, ма? ... пък казаха, че си умряла...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  Много недоубити фашисти останаха по Европа и у нас, включително във форума.
  —цитат от коментар 49 на Веселин Дечев


  Бях се загрижил за твоето здраве, че руснаците ще те отровят с тези препарати за почистване на вани, но като се заканваш така люто, стой си , тогава в Русия и не се връщай.

 79. 79 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#69] от "Сахаров":

  Да продължим в същия дух. Въпреки неуспеха на левски, разни дисиденти от чужбина организирали въстание. Естетвено то не било успешно, т.к. не било подкрепено от добре живеещите българи. Въпреки, че тогава нямало български университети, будните и умни българи учели по целия свят. Мързеливците обработвали земята и гледали овце, но и те живели много добре. За съжаление краят на това благоденствие дошъл след като руснаците нападнали османския съюз, независимо, че вече била договорена автономия на българия. Въпреки намесата на руснаците, българия тръгнала успешно по пътя на капитализма. Взела да обработва овчите кожи, да прави сапун, и други високотехнологични продукти. Българските политици много се възгордяли от това и решили, че пак ше владеем целия полуостров. За съжаление последвали три национални катастрофи, но и това не е нищо, защото през 1944 година тук пак дошли руснаците. Под техен контрол разни лузъри и селяни разтурили голяма част от високотехнологичните производства, като почнали нискотехнологични такива, като добив на злато и мед, производство на атомна енергия, горива и тем подобни продукти. Този период продължил цели 45 години. Народът оцелявал трудно, едвам събирал стотинки за клисав хляб и бързоразвалящо се кисело мляко, но и тези продукти трудно се намирали. Много хора не оцелели, а оцелелите ги пращали в белене. Независимо, че населението в този период се увеличило, това всъщност ставало през таен внос на рускини, които били много плодовити! И т.н.

 80. 80 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#23] от "selqnin":


  “Цветът на нацията е биел разстрелян и погребан”
  ——
  Изтрепаха всичко цветно до крак, оцеляха само неколцина безцветни боклуци да разводняват форума с безсмислени коментари.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 81. 81 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  Ченгето Марков , както и останалите "професори" и академици от бай Тошево време са били професори по исторически заблуди и манипулации. Много добре са знаели историческата истина , но съзнателно са я изкривявали , за обслужване на тоталитарната комунистическа власт. Не са били историци , а "политици в миналото" както сам той нарича историците по това време. Сега с половин уста изрича някои исторически прикривани истини , но предстои цялостно преосмисляне на българската история още от възстановяването на българската държава през 1878 година от българска , а не от руска гледна точка.

 82. 82 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#79] от "ban":

  Радвам се, че фантазията ви работи отлично, но би трябвало да я насочите към друга сфера. В историята няма място за нея

  I shave with Occam's razor
 83. 83 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote"]Много недоубити фашисти останаха по Европа и у нас, включително във форума.[/quote]

  За Европа - може би,но у нас откъде да ги вземат тези фашисти...не е ясно...

  "Как се справихте с понятието монархо-фашизъм през 1977 г., когато защитихте вашата дисертация за българо-германските отношения през 30-те години?
  - Ами изобщо не го употребих понятието, защото то е измислено. Не употребявах и "фашистко правителство", пишех "българско правителство". Редакторът-цензор задраскваше "българско" и пишеше "фашистко", аз го уверявах, че историята е наука, той ми напомняше за пленумите, аз му говорех за историческа истина, той хем се съгласяваше, хем се страхуваше за поста си... И така - трудно, с търпение, с убеждаване... Сега някои казват - демокрацията няма да нахрани децата ми. Но ученият, интелектуалецът знае, че няма по-голямо удовлетворение от това да знаеш, че спокойно можеш да изследваш и оценяваш историческите събития...
  За да има фашизъм, трябва да има тоталитарна партия, слята с държавата, заедно с вожд. Е, питам, коя е била тази тоталитарна партия, нали все пак трябва да я назовем? Да не говорим, че след 1934 г. партиите са и забранени. А кой е бил фюрерът? Да не би да е Борис ІІІ, който не е можел даже да се похвали с някакъв особен дар-слово?
  Имало е някакви профашистки организации, но не можем да наречем фашистко управлението на държава, която спасява своите евреи, разбира се, с участието на граждански организации, на творческите съюзи, на църквата. Да не говорим, че нито Александър Цанков, нито Богдан Филов са се смятали фашисти, така ги определят техните опоненти."
  "..."...„Монархофашизъм” е термин на полуграмотната пролетарска историография, която до такава степен не разбира нещата, че ги докарва до откровен оксиморон. Монархията е фундаментална ценност на консерватизма, на дясното, докато фашизмът е твърде ляв и социален. При това в Италия, а не в Германия, както са ни учили съветските филми. Имах случай шеговито да обсъдя термина „монархофашизъм” с един човек, за който се предполага, че разбира от тези неща. Посмяхме се от сърце. Човекът беше цар Симеон ІІ." - Иван Стамболов
  "Третото българско царство не е било фашистка държава, пък и непредпазливо ползващите това понятие го бъркат с националсоциализма. Да припомним: фашизмът е корпоративисткото политическо учение на Мусолини в Италия. А нацизмът или националсоциализмът – расистката теория на управлението на Хитлер в Германия. Двете не са едно и също. А България при Борис ІІІ не е управлявана в съгласие с тези доктрини и приказките за „монархофашизъм” у нас са не само историографски абсурд, а и откровена лъжа. Царят не е нито фашист, нито нацист (това би било най-малкото странно у който и да е конституционен владетел). Отделен въпрос е, че 30-те и 40-те години на ХХ в. са време на авторитаризъм. Вярно е, че монархът също е авторитарен лидер. Разбира се, не колкото дошлите на власт след него Димитров, Червенков и Живков, но все пак авторитарен. Въпросът е да не се правят прибързани аналогии между различни личности и идеи."- Манол Глишев

 84. 84 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Тоя я преосмисля най-добре - и тако, и вако.

 85. 85 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#57] от "goro6":
  Ай сега пък аз да ти кажа. Тези архиви са плячкосани. Естествено, ти вярваш на съветската теза, че са военен трофей. Аз пък знам, че военни трофеи се взимат на фронта. Цивилните предмети се ПЛЯЧКОСВАТ. А плячкосването е престъпление, следователно никакви федерални закони не могат да го защитят.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Този червен академик наистина е добър манипулатор! добре коментира масово известното за Добруджа.... но мълчи за желанието на Сталин за военни бази по нашето Черноморие!!! А скритите 6 точки от Соболевата акция.... Хитлер в своя реч казва как е отказал на Сталин след балтийските републики да завземе нашето Черноморие, а Марков що не обясни? Знае!!!
  Аман от червени зарази и манипулатори!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 87 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иво":

  Не се знае какво се е случило с Гео Милев. Само казвам. Иначе и аз мисля,че полицията го е убила.

 88. 88 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Превратите, каквито и да са те, имат една отличителна черта , те ВИНАГИ са вътрешно , т.к. ,суверенно дело. Що за преврат е това, когато предният ден в страната ни е нахлула , най силната в този момент армия в света?
  —цитат от коментар 41 на Петър Иванов  До коментар [#41] от "Петър Иванов":

  Верно ли е "най-силната"! Без помощта на САЩ и Англия,днес в Русия щеше да се говори на немски. Чети Марк Солонин...

 89. 89 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#55] от "pamela":

  Може и така да е,но след атентата в църквата Света Неделя,всички комунисти са обявени за терористи и ги е чакало смъртна присъда. Така че Никола Петков може и да правил опити да спаси Димитров,но не и да го върне в България...

 90. 90 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#61] от "samoedin":

  Германия се срамува за Холокоста,но не и за нацисткият си период. Ако не вярваш,изгледай някой днешен немски филм за ВСВ.

 91. 91 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#69] от "Сахаров":

  Няма нито доказателства,нито дори улики че поп Кръстю е предал Левски. Никакви! Левски е пленен защото самият той извършва непростимо наивни грешки... Виж в книгата "Десетте мита в българската история" от Божидар Димитров.

 92. 92 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#91] от "deaf":

  "Миторазбивачът" Божидар Димитров сам по себе си е един голям мит, а неговата библиография може да бъде препоръчвана само между лаици, със слаби до никакви познания по материята. И понеже темата е "фалшификацията на българската история", то оневиняването на поп Кръстю е чудесен пример за точно такава. Дори си има име: "Къкринската голгота", наречена така от най-добрия левсковед. Д.Т. Страшимиров, преди малко повече от 80 години. Тогава още не са изплували турските архиви и телеграма номер 1117, в която черно на бяло си е написано, що за човек е поп Кръстю. Дълго предъвквана, превеждана, препревеждана, разтълкувана и разкодирвана телеграма... и въпреки това не успяхТЕ да я омаловажите, затова явно сте решили просто да я игнорираТЕ

  I shave with Occam's razor
 93. 93 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "За да има фашизъм, трябва да има тоталитарна партия на власт начело с вожд, слята с държавата."

  И сега си имаме такава.

 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Ние разполагаме с около 14 хиляди души."

  Винаги съм знаел, че са 13 хиляди!

 95. 95 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално
 96. 96 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  А нашето МВНР какво мисли за възстановяването на АЕЦ Белене и задължителното участие на Росатом в него ? Или за Турски поток ?

 97. 97 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  "Тогава Рибентроп настоява доброволчески легион от българи да бъде изпратен в помощ на фелдмаршал Ромел в Северна Африка."

  Това са пълни глупости. Няма документи или свидетлества Германия да е искала участие на български войски на който и да е фронт.

 98. 98 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В пишмандесните прокопски парцали вече почнаха да се пускат и статии на хора с доказано агентурно минало....

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 99. 99 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  "Ние разполагаме с около 14 хиляди души."Винаги съм знаел, че са 13 хиляди!
  —цитат от коментар 94 на Judjuk


  Цъ, общия брой на всички нелегални, издирвани от полицията на 8.09.1944 г е 1128 човека. Това са партизани в гората, конекрадци, издирвани разбойници, неплащащи издръжка и обявени за издирване..... Червеният академик знае точната цифра!!! Манипулатор, сър!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 100. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Цъ, общия брой на всички нелегални, издирвани от полицията на 8.09.1944 г е 1128 човека. Това са партизани в гората, конекрадци, издирвани разбойници, неплащащи издръжка и обявени за издирване..... "
  [quote#99:"chichka"][/quote]

  "1128 издирвани"! Аз ги знам 13000 от статистиката. Но и професорът обяснява, че са включени всички - затворници, нелегални, чужди агенти, ятаци и помагачи и пр. освен партизаните. Всичките не са били издирвани по понятни причини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK