Александър Кьосев: Бруталният език стана норма

Александър Кьосев: Бруталният език стана норма

© Юлия ЛазароваИнтервюто е препечатано от "Дойче веле". Александър Кьосев е преподавател в Софийския университет по история на модерната европейска култура. Води бакалавърски курсове по културна история на на Просвещението и Френската революция, европейска култура на XIX век и съвременна европейска култура. Директор е на Културния център на Софийския университет. Член е на "Да, България!".


Г-н Кьосев, много пъти сте взимали отношение към темата за публичния език в България. Съгласен ли сте с тезите на Николай Слатински от един негов текст, публикуван в "Дневник"?


– Прочетох тази статия, харесах я – и заедно с това много се натъжих. Статията е написана от елитарни позиции, тя говори за "опростачване" и "простаци". Признавам си, че и аз защитавам елитарната позиция. И смятам, че трябва да говорят онези, които мислят и са достатъчно образовани. Но за съжаление тази елитарна позиция страда от невежество. Хайде, да не е невежество - професор Слатински в никакъв случай не може да бъде обвинен в невежество. Той просто не е достатъчно информиран за това, което правят лингвисти, медийни анализатори и културолози от години насам. По този въпрос има огромен брой публикации, включително и мои, а неговата статия е написана така, сякаш откриваме топлата вода. Натъжи ме и друго: тя обяснява този процес по поговорката "Рибата се вмирисва откъм главата". Тоест политиците говорят просташки, а народът се опростачва, защото политиците са негов образец.
А Вие смятате, че рибата се вмирисва откъм опашката, така ли?


– Въпросът е много по-сложен и комплексен. Става дума за масов социален и дисперсен процес, без единен произход, който трае повече от 20 години и не е свързан с една или друга политическа фигура. Не че политиците нямат заслуга, но тя е малка в сравнение със заслугата на медиите, които продават просташката стока още от възникването на така наречената независима преса. Тогава се смяташе, че за да бъде тя продаваема, трябва да слезе до равнището на най-ниския знаменател на вкусовете. Така се появи този език - един стилизиран език на някакви въображаеми мутри, който се превърна в медийна стока и се продаваше много добре, дори се превърна в скрита медийна норма. При появата на социалните мрежи бруталността и арогантността дори се превърнаха в общобългарска норма.


Как може да се противостои на тази тенденция?


– Ще дам един пример. В българския интернет постепенно възникнаха норми: да се пише на кирилица и да не се пише с главни букви, защото това се смята за неучтив крясък. Тоест социалната среда в социалните мрежи е в състояние да се самосанкционира: един огромен брой анонимни хора съумяват да изработят някаква обща норма, която да регулира тяхното общуване. Но такава норма не беше изработена срещу бруталността, агресията или обидите по адрес на опоненти. Тоест в целия този процес по възникването на просташкия език като норма на обществото участват страшно много агенти. Политиците, разбира се, също са в кюпа. Но причинно-следствената връзка е обратна. Не политиците са образец на масите - политиците просто играят ролята на простаци, макар че много често изобщо не са такива. Правят го, защото смятат, че това е печеливша позиция, че това е ролята, която ще се хареса на мнозинството.


Добре, но хората все пак реагират положително и им харесва, когато от една висока политическа трибуна прозвучат такива просторечиви или улични думи като примерно "главанаци" или "пунта мара". Не е ли така?


– Хората реагират различно, обществото не е нещо единно. Едни го харесват, други не го харесват, трети го имитират. Важното е друго: това вече се смята за норма. И елементарното прекрачване на границите на вежливостта вече не прави впечатление никому. В България бруталната безцеремонност вече се смята за норма на публично говорене: хората имат чувството, че така "се казва истината". За това има различни причини: медиите, дигитализацията, социалните мрежи. Но има и нещо друго, което не бива да подценяваме: има социален гняв. Много хора се почувстваха изключени от социалните процеси и смятат, че трябва да говорят гневно. Това означава - да употребяват брутални думи, да наричат другите с брутални имена. А опитът да се противостои на езика на омразата имаше точно обратния ефект. Той произведе нови вълни от гневно говорене.


А не е ли така, че вежливото говорене, за което Вие и всички ние ратуваме, се възприема от много хора като лицемерие?


– Точно така. Ако говориш вежливо, значи се "мазниш", както би казал Алеко Константинов. Значи нещо не е в ред, значи не казваш истината.


Когато говориш културно и на правилен български език, а не използваш диалектизми, вулгарности и онзи приблизителен език, с който си служат езиково непохватните хора – това пък не минава ли за високомерие?


– Тази образованост минава за някакъв вид експертно дрънкане, което никого не интересува. Хората смятат, че истината е толкова видима, толкова болезнена, толкова брутална, че трябва да се назовава с брутални думи. Не оправдавам просташкото говорене, само обяснявам механизмите.


Можем ли да обобщим, че вежливото говорене се възприема като лицемерие, а културното говорене - като високомерие?


– Да. С две думи казано: всичко онова, което напуска сферата на бруталната, безцеремонна гневност, се смята за недостойно за доверие. Онези, които искат да продават медийна стока, смятат, че трябва да говорят по този начин – и култивират този език. Не защото са простаци, а защото го смятат за стока.


И по този начин възниква порочен кръг.


– Точно това казвам. Възниква порочен кръг. А критиците на този език, включително и моя милост, всъщност не са предложили истински изход. Ние не знаем какъв е изходът, не знаем какъв е инструментът, с който да въздействаме. И в някакъв смисъл се самомаргинализираме. Ние си говорим, кучето си лае, а керванът си върви. И никой от критикуваните медии не взима подобни критики на сериозно. Те се възприемат като някакво даскалско, назидателно мрънкане.


Ако се върнем към статията на г-н Слатински: той също остава в този порочен кръг и не може да го пробие.


– Да, той също остава в този порочен кръг, не предлага изход, а само някаква моралистична назидателност. Която, да си призная, и аз съм практикувал, но вече знам, че тя не води до никакъв резултат. Нека да кажа и още нещо. Да се говори за простаците и опростачването е много лесно, но и безотговорно. Защото всъщност ние не знаем какво значи думата "простак". Тя очевидно не означава само "необразован, прост човек". Тя е нещо много повече. Правил съм си труда да проверявам дали на други езици има подобна дума. Откривам различни приблизителни синоними – нека да не ги изброявам тук. На сръбски и хърватски има думата "прóстак", която обаче значи само "прост, необразован човек" и не отговаря на българската "простак".


Казано другояче: българският простак е човек, който живее със сбъркана представа за социалните и образователни йерархии и смята, че той е в истината, че е в правото си, че е на власт. Власт културна и политическа. Тук, разбира се, веднага се появява фигурата на Бай Ганьо: един тържествуващ прост човек, един прост човек, който издевателства над другите. Много е сложна семантиката на думата "простак", поради което не бива да я употребяваме така лекомислено. Защото ако се задълбочим в нея, оттам ще изникнат страхотните проблеми на социалното равенство и неравенство, на справедливостта и несправедливостта.

Ключови думи към статията:

Коментари (209)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ами точно ти буквално преди години седеше на жълтите павета пред Народното събрание. Учен, шеф тук и там, а седиш с лумпените на паветата. Е, какво да кажат нормалните хора като те видяха в това положение ? Щом той може да седи на паветата в центъра на София, ние какъв език да имаме ?
  Преди време си вкарвам колата в сервиз. Имаше вътре само един служител. Оставям колата и го питам - "Кога да дойда при Вас за да си взема колата ?". Той се огледа около себе си и казва - "Ама аз съм сам. Тук други няма." Завалията си мисли, че говоря на няколко човека.....А беше младо момче. Освен това масово като влезеш в магазин или кафене ти говорят на "ти". И приемат това за напълно нормално.

 2. 2 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Ами точно ти буквално преди години седеше на жълтите павета пред Народното събрание. Учен, шеф тук и там, а седиш с лумпените на паветата. Е, какво да кажат нормалните хора като те видяха в това положение ? Щом той може да седи на паветата в центъра на София, ние какъв език да имаме ?Преди време си вкарвам колата в сервиз. Имаше вътре само един служител. Оставям колата и го питам - "Кога да дойда при Вас за да си взема колата ?". Той се огледа около себе си и казва - "Ама аз съм сам. Тук други няма." Завалията си мисли, че говоря на няколко човека.....А беше младо момче. Освен това масово като влезеш в магазин или кафене ти говорят на "ти". И приемат това за напълно нормално.
  —цитат от коментар 1 на krf54523578


  И аз много се дразня от това, аз да говоря на вие а продавача на ти.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  На мен не ми пречи бруталността в езика на "обществените" хора,а тяхното патологично лицемерие. Дори и бруталността им е лицемерна и престорена.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не е вярно, че бруталният език е станал норма.
  Все още не е така.
  Например след авангардния опит на Радан Кънев да въведе "байхуй" (за това изписване настоява самият автор, не аз), това мило обръщение все още не е норма.
  Вярвам, че и с "главанаци" ще успеем да не го въведем като официално обръщение.
  За сведение между цветист и брутален език има огромна разлика. Сравни "шменти капели" и "накокържал" с "мама работи кучка" и "слуга на мафията".

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "....Можем ли да обобщим, че вежливото говорене се възприема като лицемерие, а културното говорене - като високомерие?
  – Да. С две думи казано: всичко онова, което напуска сферата на бруталната, безцеремонна гневност, се смята за недостойно за доверие. Онези, които искат да продават медийна стока, смятат, че трябва да говорят по този начин – и култивират този език. Не защото са простаци, а защото го смятат за стока....“ Последното изречение разкрива коренът на проблема- онова, което се обозначава като вид стока и се предлага като стока, първо трябва да се наложи като определен вид стока на потребителите, те да осъзнаят, че имат нужда от нея и чак тогава тя да им бъде продавана. ".... Въпросът е много по-сложен и комплексен. Става дума за масов социален и дисперсен процес, без единен произход, който трае повече от 20 години..." и се нарича на разговорен език “мутризация на българското общество". В момента берем плодовете й, защото днешните 25-30 годишни младежи са родени точно по “мутренските времена“ и са възпитавани с този вид манталитет.

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Бруталната реалност способства за появата на бруталния език.
  Той е нейното отражение.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров": Всяко око вижда света различно, и този поглед е пречупен през манталитета на индивида- собственик на окото. Колкото чифта човешки очи има, толкова вида различна действителност съществува. Така, че- за едни действителността може да е брутална, а очите на друг човек да не виждат такова нещо.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2365 Весело

  Ако не друго Кьосев елегантно е сравнил със земята полуинтелигента от Перник.

 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Тази статия стои неестествено на страниците на този сайт.

  Тук се допускат просташки, цинични, лично обидни, вулгарни и нецензурни обиди към форумците!

  Уж има правилник, а той не се спазва и то от модераторите.

  Същите обиди се допускат към политици и обществени фигури, както български, така и чужди.

  И което е най- лошото, допускат се обиди към българския народ и държавата България.

  Не може бруталният език да е норма, а да се правиш на борец срещу него.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#7] от "cmy12603507":

  Ти излез на улицата и питай хората какво мислят за българската действителност, и виж после дали отговорите ще бъдат различни.

  Всеки възприема света различно, но има едни общочовешки критерии за живота и обществените отношения, които са валидни за почти всеки. И когато те НЕ са изпълнени спрямо мнозинството в едно общество, настъпват различни процеси, от които бруталният език е най малкият проблем...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 12. 12 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Има и допълнителен нюанс - възпитаното говорене често се смята за израз на слабост, мекушавост, уязвимост. Възпитаното поведение може да бъде приемано като знак за потенциална жертва. Затова не всеки и не всякога може да си позволи да говори възпитано.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5653 Весело

  До коментар [#2] от "oak17621787":

  Към Господ, на Вие ли се обръщате?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#10] от "Mike Crazy":

  Хм, че да не би проституцията във "висшите" кръгове да е по извисена?
  Да НЕ забравяме, че невидимата власт разчита и на проституцията във всяко нейно проявление, включително и тривиалното, за да управлява масата...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Освен бруталния език в България си бият ромовете и геювете!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Тюрлю гювеч. Не може диалект и вулгарност да се поставят под общ знаменател. Владеенето на книжовня език НЕ значи, че трябва да се откажеш от диалекта в разговорния. Това е богатство на езика. Швейцарският немски е диалект. Това не е книжовен език. Но е официален в Швейцария, така се говори в парламента, искаш ли гражданство, трябва да го знаеш, изпит полагаш, а как ше го учиш - твоя си работа, учебници няма, защото не е книжовен език. Но швейцарците си го пазят. А що се касае до опростачването, това си е целенасочена медийна политика - заливай някого с бигбрадъри, порнография и чакай от него да ползва изящна реч. А тези тиради са пълно лицемерие - някой да е поискал забрана и криминализиране на порното, сваляне на брадърски предавания? Не било “демократично”! Е, тогава каканижете си елитарните тиради и се питайте, защо никой не ви взима на сериозно!

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Освен фонетика, лексикознание, морфология и синтаксис, важно е да се познава и стилистиката. Затова като закъсаш с колата и ти спре мърляв и мустакат, но добронамерен тираджия с мустаци и простоват говор, добре е да се усетиш, че да му говориш на "вие" е като да му се правиш на големец и много важен.

 19. 19 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#9] от "faeton.":

  В същото време, ако решиш да отговориш подобаващо на някого, който ръси злобни обиди към България и българите , като го поставиш там, където му е мястото с неговите изразни средства, теб те баносват, а него го оцветяват в жълто!

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#16] от "Mike Crazy":

  Политизираш дискусията.
  А и употребата на вибратори не е доказателство за проституция.
  Виж, понякога могат да се опитат да пробутат проститутка за жена на някого, с цел контрол. И не само това, естествено, просто давам пример.
  За подобен тип употреба на проституцията в името на властта и социалния контрол говорех.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Няма съмнение, че българската простащина е много българска и много просташка. Знаем и че тя беше умишлено доотгледана и оформена от блъсковците, които организираха атентат не само срещу езика, но и срещу смисъла.

  Но ако погледнем простащината на един немски "климатозащитник" или на един американски ляв демократ, нашето започва да изглежда като една мъничка простотийка. Както би казал Швейк -- умерена простащина в рамките на закона.

  Из Берлин вилнеят демонстранти -- на всеки заблуден гимназист по двама противници на парламентарната демокрация. Тон им даде едно много интелигентно и политически коректно английско издание, което излезе със заглавие "Демокрацията е най-големият враг на планетата".

  Още много има да видим.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Разстроено

  "Член е на "Да, България!"."

  Това обеснява цялата статия..................................

  БЕЗ КОМЕНТАР!

 23. 23 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1305 Разстроено

  Току що прочетох едно голямо нищо, публикувано, защото е от дойче жмеле и интервюирания е от ДБ...
  Пълнене на страници (сайтове) с безсмислици...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  "...политиците просто играят ролята на простаци, макар че много често изобщо не са такива..."

  Абе много от тях са си баш простаци.
  На голяма част дори си стои съвсем естествено.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно
  Тази статия стои неестествено на страниците на този сайт.Тук се допускат просташки, цинични, лично обидни, вулгарни и нецензурни обиди към форумците!Уж има правилник, а той не се спазва и то от модераторите.Същите обиди се допускат към политици и обществени фигури, както български, така и чужди.И което е най- лошото, допускат се обиди към българския народ и държавата България.Не може бруталният език да е норма, а да се правиш на борец срещу него.
  —цитат от коментар 9 на faeton.


  Да обиди се допускат, НО само срещу русофили, фенове на руския хокей и руски шпиони!
  Тва е напълно оправдана политика на другарите от Дневникъ,и аз възторжено я подкрепям!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#17] от "султана глаушева":

  Така е. И на който НЕ му харесва швейцарския диалект може да поиска гражданство или убежище в Германия, разбира се.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 589 Неутрално

  "Ние не знаем какъв е изходът какъв е инструмента с който да се въздейства. "
  И коментарите до тук потвърждават това ,а някой в опит за да се впише в интервюто дори нееднозначно натъртва на тези норми в бруталния език.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 303 Весело

  "Александър Кьосев: Бруталният език стана норма"

  - Да, в Дойче Веле определено! Ето:

  "Денят започва с простотия. С бруталност и агресия."

  "Как просташкият език стана норма в България"

  "Брутално, мръсно, невежо: как говори България"

  Аре!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Най- видимият диалект, който ежедневно слушаме по българските медии, е банкянският шопски на премиера Борисов.

  Така си говорят в Банкя, както швейцарския немски или австрийския немски.
  Освен това и словоредът и стилистиката на премиера са банкянски.
  Доста различни от литературния български.

  Има и други политици с диалект, дори любимката Татяна Дончева.

  В този сайт Борисов го плюят, Дончева я хвалят.. а бе шантава работа, още повече , че половината критикуващи са с тежки граматически пропуски и стават за смях.

 33. 33 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 600 Весело

  Въпросът е - кое е първо яйцето или кокошката? Дали няколко лоши хара "опростачиха" честния народ, или "лошият народ" "опростачи" добрите политици и журналисти?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  "..Възниква порочен кръг. А критиците на този език, включително и моя милост, всъщност не са предложили истински изход. Ние не знаем какъв е изходът, не знаем какъв е инструментът, с който да въздействаме. И в някакъв смисъл се самомаргинализираме. Ние си говорим, кучето си лае, а керванът си върви. И никой от критикуваните медии не взима подобни критики на сериозно. Те се възприемат като някакво даскалско, назидателно мрънкане...
  —цитат от коментар 0 на Александър Кьосев


  Точно така се получава.
  Аз самият се поддадох на изкушението да заговоря просташки.
  Когато виждаш, че опитите ти да говориш културно, учтиво изобщо не правят впечатление, търсиш начин да успееш по друг път.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#32] от "faeton.":

  Значи според твоята аналогия целта е политиците да говорят Не швейцарски немски и НЕ австрийски немски, а немски немски :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#33] от "Nil satis nisi optimum":

  Лошите хора задават лошите условия и лошите правила, или НЕ уважават правилата.
  Рибата се вмирисва винаги откъм главата.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 37. 37 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1155 Весело

  Това е нерешим ребус понеже сапиенсите сме приспособими същественца, ето например тук има пълни путьовци които ми викат 'говлампи' което е пълна путьовщина точно щото не е директно говнар както путьото иска обаче го е шубе а е облечено в пасивно-агресивна 'приемлива' форма а аз като им викам че са путьовци харабията съм лошия простак па то реално съм по-малко лошия щото нема лицемерене с цел формално съобразяване с правилата което обаче по същество ги прескача.

  Та тоя проблем е нерешим :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#37] от "Saint of Me":

  Ти сега пък искаш и в Говняр да те повишат.
  Хората са решили, че не заслужаваш, и затова така гальовно... :)))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 39. 39 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Весело

  До коментар [#35] от "Боян Таксиров":

  Мноо мий интересно как стигнА до тоа извод?!

 40. 40 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#9] от "faeton.":В същото време, ако решиш да отговориш подобаващо на някого, който ръси злобни обиди към България и българите , като го поставиш там, където му е мястото с неговите изразни средства, теб те баносват, а него го оцветяват в жълто!
  —цитат от коментар 19 на faeton.


  Не си ли свикнал с дръгалефската "демокрация"? Нужността да си душевна мърша е фундаментална предпоставка за принадлежност към тази радикализирана комунистическа банда.

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Току що прочетох едно голямо нищо, публикувано, защото е от дойче жмеле и интервюирания е от ДБ...Пълнене на страници (сайтове) с безсмислици...
  —цитат от коментар 23 на CINZANO - оправете си сайта!


  Това "нищо"драги говори за значителна (да не кажа тотална) промяна в манталитета на българския гражданин.
  За разлика от теб, има хора които се безпокоят от това опростачаване. От последсвията, които то носи за обществения живот.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#37] от "Saint of Me":Ти сега пък искаш и в Говняр да те повишат.Хората са решили, че не заслужаваш, и затова така гальовно... :)))
  —цитат от коментар 38 на Боян Таксиров


  Ей за туй говорим!
  При наличие на адекватна модерация, туй размишление Таксирово моментално ще бъде изтрито!

 43. 43 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "Член е на "Да, България!"."Това обеснява цялата статия..................................БЕЗ КОМЕНТАР!
  —цитат от коментар 22 на Nikolay Savov


  Значи "обЕсняваме" се по езикови въпроси. Куражлия !

 44. 44 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#40] от "Mike Crazy":

  А, свикнАл съм.

  ма понеже са праят на по- големи католици от Папата...

 45. 45 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#32] от "faeton.":Значи според твоята аналогия целта е политиците да говорят Не швейцарски немски и НЕ австрийски немски, а немски немски :)
  —цитат от коментар 35 на Боян Таксиров


  Вундербар Такси!
  Добре дошъл е Германия!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#39] от "faeton.":

  Ами ти май се опитваш да легализираш диалекта в съзнанието на обществеността. Че било нормално всеки да си говори така, откъдето е.
  Ами не е. Швейцарският немски и австрийският немски са стандарт съответно в Швийцария и Авствия, но не и в Германия, където никой не говори швейцарски или австрийски диалект.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#45] от "Платон Фъшкиев":

  Danke schön, aber ich habe nicht noch angekommen.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#9] от "faeton.":

  За твое сведение "Дневник" се явява една от последните медии заразена от опростачаването.
  Нещо повече.
  Редакцията на този сайт дори и сега не си позволява изрази характерни за..."24 часа" примерно. Междувпрочем "24 часа" беше флагмана на този поход към опростачаване на медиите.....Да не говорим за станалите прословути с този маниер на изказване "ПИК", "ВИС" (ли беше) и всички от тази серия.
  Основният носител на просташко поведение в "Дневник" станаха и си остават руските тролове и останалия обслужващ путинова Русия антураж!
  Поради липса на качествени аргументи, те бяха първите прибегнали до подобни изрази и подобно отношение.
  Всеки по-стар посетител на този сайт сигурно си спомня какви бяха отношенията тук едно време.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  До коментар [#46] от "Боян Таксиров":

  Ти мислиш, че в Австрия и Швейцария няма и други диалекти на немския?

 50. 50 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Лошите хора задават лошите условия и лошите правила, или НЕ уважават правилата.Рибата се вмирисва винаги откъм главата.
  —цитат от коментар 36 на Боян Таксиров


  Проблемацията при вас е именно липсата на глава. За горната говоря. Заменена е от знамие, понякога доста желто, както показват нЕкои фотографии из "медиите". Скалата "добро-зло (или "лошо") в България е дотолкова зарита от труповете на псевдо-умници като вас, щото всеки репер е обречен на невидимост и единственият шанс да се ориентираш е заложен в прословутите седем години, които като правило са проспани от умнокрасивата общност. Вашето лицемерие (причислявам те към "умнокрасифците", макар да знам, че си някакъв сбъркан анархист, но това не е случайно - вижданията ти са не по-малко идиотски от тези на подопашните) е вече дотолкова явно и неприемливо за обществото, че всъщност хората ви мразят много повече от явно обявилите се за комунисти. И никакви мимикрии не могат да ви спасят. Ако цитирам Калоянчев (лека му пръст) от ролята му на кмета в "Бон шанс инспекторе" - "Романе, Романе, твоят роман е прочетен. Вече".

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#50] от "Mike Crazy":

  Лични нападки, без конкретни аргументи.
  За разлика от теб и тези като теб, които сте плъзнали като хлебарки из целия бг интернет, аз се аргументирам, а не внушавам, сугестирам, обиждам, нападам.
  Без да съм религиозен ще кажа: Пази Боже такива като вас да са "реперите".
  Та вашето "общество" или е от престъпници, или слугува на престъпници и на престъпното статукво, което ви облаготелства. И затова защитава единствено СОБСТВЕНИТЕ си интереси, не тези на народа.
  И понеже черното трудно се изкарва бяло по пътя на логиката, почват едни нападки, едни внушения, едни "невидими" заплахи и т.н.

  между дургото, НЕ съм анархист.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#27] от "Mike Crazy":

  Абе гледам, много на сериозно се взехте тия, дето разнасяте ибрика на Доган... :)))

  Бивш tww09306483.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#45] от "Платон Фъшкиев":Danke schön, aber ich habe nicht noch angekommen.
  —цитат от коментар 47 на Боян Таксиров


  ich bin noch nicht angekommen. Като ще се глезим, поне да се глезим на всички езици.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#37] от "Saint of Me":

  Сътворил си живо доказателство на това, което е казал Ал. Кьосев.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#32] от "faeton.":

  Премиерът не просто говори на селско-банкянско наречие, ами ползва и достиженията на правешката лингвистика! :)))

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#55] от "zyb18561487":

  Ок, мерси. Вярно, че когато е за движение се използва sein вместо haben, ама сигурен ли си, че няма да ме разберат.....??

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 60. 60 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Профанизацията на ниво държавно управление особено се засили с навлизането на гербаво-патреотраската сган. Толкова МНОГО Прости и Неуки хора като днес в българския парламент дори при социализма не е имало.

  И тъй като те нямат експертизата по нищо освен по милционерщина и псевдо-история като шкембе-войводите, заместват това с елементарни словоблудства, "народни лафове" и откровена простотия по примера на Простия от Банкя.
  При обсъждането на политики или проектозакони не може да се чуе почти нищо смислено от министри и депутати, заети да "изпростяват" на ниво лични нападки. За това и си "поръчаха" ГешеФ- той е на същото ниво. Милиционер от класа.

 61. 61 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#38] от "Боян Таксиров":

  И ти ли Бруте :)

  С теб имаме различни виждания по доста неща ама не бих тръгнал пасивно агресивно да ти меткам некви завоалирани глупости, ако реша да псувам просто го правя което разбира се не бива да се случва обаче лицемеренето формално спазвайки правилата е по-лошото и е първата стъпка, истинските псувни не се бавят много след това

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#37] от "Saint of Me":

  Въх, Евлампи...! Да не си обиден, че не ти казват директно, че си говно? Баси, до какво водел Джава скрипта. :)))

  Бивш tww09306483.
 64. 64 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#59] от "Боян Таксиров":

  "ама сигурен ли си, че няма да ме разберат"

  Е то и в бакалията ако искаш трима хляба и две швепси ще те разберат ама нали

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 65. 65 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 296 Неутрално

  За разлика от теб и тези като теб, които сте плъзнали като хлебарки из целия бг интернет, аз се аргументирам, а не внушавам, сугестирам, обиждам, нападам.Без да съм религиозен ще кажа: Пази Боже такива като вас да са "реперите".Та вашето "общество" или е от престъпници, или слугува на престъпници и на престъпното статукво, което ви облаготелства. И затова защитава единствено СОБСТВЕНИТЕ си интереси, не тези на народа.
  —цитат от коментар 52 на Боян Таксиров


  Епохално, Таксирев, да не кажа - паметник на вселенското лицемерие! Значи, ние сме "хлебарки", "престъпници", "слуги на престъпници", "облагодетелствани" и не сме "народа". Разбира се - това твое твърдение е "аргументирано" и не е "внушение", "сугестиране", "обиждане" и "нападане". И говориш от името на "народа". Респектиран съм! Вярвам, че не съм единствен. Бай дъ уей, толкова далеч ли беше здравната служба, кога падна на главицата си като невръстен?

 66. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#54] от "Mike Crazy":

  А-а-а-а-а...! Бай Хуй си е запазена марка. Странното е, че въпросният Бай, даже и не можа да реагира, като му го набутаха в човката. :)))

  Бивш tww09306483.
 67. 67 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#54] от "Mike Crazy":А-а-а-а-а...! Бай Хуй си е запазена марка. Странното е, че въпросният Бай, даже и не можа да реагира, като му го набутаха в човката. :)))
  —цитат от коментар 66 на Petleshev


  О, няма и нужда. Важното е, че ние реагирахме и сте за втори път под опашката на коня.

 68. 68 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#63] от "Petleshev":

  За да ме засегнеш първо требе да си мой човек, такива като тебе немате шанс но е хубаво че се показвате като споменах какви, не че не ви личи но така като се обозначите лично е най-добре :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 69. 69 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#61] от "Saint of Me":

  Точно пък ти да се възмущаваш, някак си не върви. Сякаш не си безпределно наясно, че тук ВСИЧКО е завоалирано. И за разлика от "изисканите" общества, където просто не обиждат чрез намеци, тук хората се тормозят, заплашват, внушават, дресират и т.н. на език, който привидно не е брутален, но всъщност е толкова брутален, че ако се пише директно авторите му автоматично биха отишли в съда...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 70. 70 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  До коментар [#66] от "Petleshev":

  Ми Бай Гъз кво е?
  Даже го има документирано в нета със собствената камера на телефона!

 71. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  *И за разлика от "изисканите" общества, където просто СЕ обиждат чрез намеци тук хората се тормозят, заплашват, внушават, дресират и т.н

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 72. 72 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересни размишления, които следва да бъдат потопени в реки от тъпота и малоумие от гербавите тролове. Някои от тях даже няма да са прочели статията. Други няма и да са я разбрали. За тях е важно, че е светнала лампичката "член на Да, България" и следва да се лае.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 73. 73 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#65] от "Mike Crazy":

  Разбира се, че не е внушение.
  Троловете сте такива, абсолютни боклуци.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#63] от "Petleshev":За да ме засегнеш първо требе да си мой човек, такива като тебе немате шанс но е хубаво че се показвате като споменах какви, не че не ви личи но така като се обозначите лично е най-добре :)
  —цитат от коментар 68 на Saint of Me


  Сутляшев яко се е гЪзирал. Личи си, че не му издържат нервичките, колкото и скобички да турга за усмиФки. Нищите духом са изцяло подвластни на емоции. Разумът при тях е заменен от конвулсии, тикове, безусловни реакции... Мислех да напиша, че не е лесно да си примитив, но всъщност осъзнах, че е много лесно. И подопашните умнокрасифци ежедневно го доказват. Но определено е тъжно, като гледка.

 76. 76 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#72] от "КретенКилър":

  Кретен, ний ся коментираме по темата за бруталния език и даваме конкретни аргументи, а ти тролиш както винаги.
  Постът ти е типично тролене!

 77. 77 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е нерешим ребус понеже сапиенсите сме приспособими същественца, ето например тук има пълни путьовци които ми викат 'говлампи' което е пълна путьовщина точно щото не е директно говнар както путьото иска обаче го е шубе а е облечено в пасивно-агресивна 'приемлива' форма а аз като им викам че са путьовци харабията съм лошия простак па то реално съм по-малко лошия щото нема лицемерене с цел формално съобразяване с правилата което обаче по същество ги прескача. :)
  —цитат от коментар 37 на Saint of Me


  Вай, Говлампий, изнервен си, душко. Сигурно не е лесно да слугуваш на фатмаци като Гешев...Макар в момента по-скоро леко пиян звучиш...

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 78. 78 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  " – Да, той също остава в този порочен кръг, не предлага изход, а само някаква моралистична назидателност. Която, да си призная, и аз съм практикувал, но вече знам, че тя не води до никакъв резултат. Нека да кажа и още нещо. Да се говори за простаците и опростачването е много лесно, но и безотговорно. Защото всъщност ние не знаем какво значи думата "простак". Тя очевидно не означава само "необразован, прост човек". Тя е нещо много повече. Правил съм си труда да проверявам дали на други езици има подобна дума. Откривам различни приблизителни синоними – нека да не ги изброявам тук. На сръбски и хърватски има думата "прóстак", която обаче значи само "прост, необразован човек" и не отговаря на българската "простак"."

  Да помогна в търсенето на думата " простак" на други езици - на старогръцки е идиот и тази дума се използва не в обиден смисъл, който основно преобладава в съвременната и употреба, а като необразован, прост човек, неук, незнаещ. Сегашната дума простак има оттенъка на обида, съзнателен избор да бъдеш прост, без ценности, без дори елементарна лична култура и възпитание.
  Мисля, че от горното, съвсем кратичко резюме, следва и простичкия ( не просташки) отговор на въпроса: къде е изхода от " опростачването" : откакто свят светува, всеки си отговаря каква личност иска да изгради в себе си, иска ли да има ценности, къде се позиционира когато започне да вижда пумията да се излива около него, както в днешната ситуация, когато мафията повече от всякога е обсебила държавните институции...От този отговор и неговото отстояване следват всички останали събития в обществото и това какъв всъщност ще е неговия облик ! Или си правим илюзии, че хора, произлезли от престъпни среди и мутри ще създадат едно достойно европейско общество ?......

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#78] от "samoedin":

  Общи приказки, докато не дефинираш ценностите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 81. 81 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#74] от "Мунчету на Боeку":

  Люпчо, що не тургаш собствения си красив лик, ами си турнал некъф сиган за аватар?

  Ся са сещам, че ти си пример за брутален език и не само тва, ми и чужди снимки слагаш на аватара си, което е непозволено от правилника и обидно и би трябвало да си перманентно баннат, а не да отговаряш за минусопръскачката на форума!

  кат стана дума за форумната минусопръскачка, как са вписва тя в претенциите за изящност, словесност и свобода на словото?

  Ти , Люпчо, си галеното детенце на модераторите, нищо че са изживяваш кат активен борец!

 82. 82 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#65] от "Mike Crazy":Разбира се, че не е внушение.Троловете сте такива, абсолютни боклуци.
  —цитат от коментар 73 на Боян Таксиров


  А, дойдохме си на думата. Има едно романче на Хайнер Ранк, дека излезе в далечната 1984. В заглавието е избродирана вашата драма - "Безсилието на всемогъщите". Разбира се, във вашия случай "всемогъщите" е с кавички, големи като шиника на Ръдань. Безсилието обаче не е!

 83. 83 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#82] от "Mike Crazy":

  До голяма степен обикновените хора наистина са безсилни пред организираната система, все повече доближаваща се до романа, чийто име е годината, която си споменал.
  Безсилни, но НЕ съвсем...
  Затова и във всеки към мен се опитваш да дразниш...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 84. 84 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  чието

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#83] от "Боян Таксиров":

  *Затова и във всеки ПОСТ към мен се опитваш да дразниш...

  В един мой пост две грешки. Или трябваше да напиша ДВЕ :))
  Не, не е от безсилно раздразнение :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 87. 87 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#68] от "Saint of Me":

  Ти пък защо реши, че искам да те засягам? :)))

  Бивш tww09306483.
 88. 88 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1319 Весело

  Но най- фрапиращият пример за модераторското лицемерие по темата за обидния и брутален език е отношението към форумната секретарка Гранц!

  Значи на Гранц му е позволено нашироко и НЕМОДЕРИРАНО да троли във фейлетонен стил за нивите на " Перков от Коста Перково " или за Али ибн Бастун Бей , но когато ний си позволим да пуснем невинни фейлетончета в характерния ни хумористичен стил, в които описваме с топло чувство и с любов перипетиите на героя Дрънц и любимите му тъща и котка, нас ни банват кат врагове на народа!

  Хем нашият наратив е изящен , а на Дрънц- злобен и завистлив!

  Що ве?

 89. 89 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Не че политиците нямат заслуга, но тя е малка в сравнение със заслугата на медиите, които продават просташката стока още от възникването на така наречената независима преса. Тогава се смяташе, че за да бъде тя продаваема, трябва да слезе до равнището на най-ниския знаменател на вкусовете.
  *
  Напълно вярно и точно така се получи.

 90. 90 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#69] от "Боян Таксиров":

  Не се възмущавам бе байчо, както виждаш съм наясно че тоя феномен няма решение.

  Иначе ако ми посочиш КОНКРЕТЕН случай когато към теб съм изметкал неква лицемерно облечена в приемливост простотия ще си взема бележка, така с 'с точно ти ли' не става ясно за какво ме сочиш

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#67] от "Mike Crazy":

  Вие не реагирате. Просто изпълнявате разпоредби откъм Сараите. Не се напъвай да се изкарвате някаква голяма работа. Който дава генералски пагони, той поръчва музиката. Пък за вас остава да вярвате, че барбекюто е съборено. :)))

  Бивш tww09306483.
 94. 94 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#90] от "Saint of Me":

  Ама не съм намеквал нищо подобно, аз се концентрирах върху принципа, а не върху неговите индивидуални проявления.
  Няма значение, дали ти си намеквал нещо по мой адрес или не. И да беше така, и да бях посочил конкретен твой пост, ти щеше да кажеш да си пия хапчетата или нещо такова и не би имало смисъл.

  Аз просто подкрепям твоята теза за индиректния и завоалиран изказ, характерен за форума, който формално спазва някакви правила, ама всъщност ги прескача, както пишеш и ти.

  Когато обръщаме внимание върху това, хората стават по внимателни и започват да се учат да четат между редовете, където често е същественото...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 95. 95 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Ако говориш културно, ако си учтив, вероятността да те помислят за слаб, психически нестабилен или гей е голяма. Хората искат да изглеждат мъжествени и яки. Хубавото е, че нещата се променят, забелязвам го, тъй като ходя до България един път в годината и мога да забележа разликата. Преди 10-15 години масово се говореше на ти, например: " Кво шъ пийш" Другото дразнещо беше да говорят с умалителни: "дънчици ли ще купуваме" придружено с фалшива усмивка. А отговорът на това да влезеш в магазин, кафене , да се усмихнеш и да кажеш "добро утро" беше враждебен поглед и очакване на неприятности. За щастие, нещата се променят, макар и бавно. Хората са много по учтиви, естествени, усмихнати.

 96. 96 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#77] от "КретенКилър":

  Слугуването, за някои хора е начин на съществуване. Без да слугуват, не могат. Та затова такива, като Евлампий ни най-малко не са затруднени. За тях е удоволствие и радост да са в услуга на поредният спасител на нацията.

  Бивш tww09306483.
 97. 97 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#82] от "Mike Crazy":До голяма степен обикновените хора наистина са безсилни пред организираната система, все повече доближаваща се до романа, чийто име е годината, която си споменал.Безсилни, но НЕ съвсем...Затова и във всеки към мен се опитваш да дразниш...
  —цитат от коментар 83 на Боян Таксиров  В един мой пост две грешки. Или трябваше да напиша ДВЕ :))Не, не е от безсилно раздразнение :)
  —цитат от коментар 86 на Боян Таксиров


  Всъщност, грешките са много повече. За пореден път се самоласкаеш, като сущий умнокрасивец. Или просто си неграмотен. Пак като такъЗ.

  "романа, чийто име е годината" не е просто грешка в изписването, това е фундаментална грешка в главицата, която от своя страна обяснява много други неща.

  Самият факт, че си видял "чийто", но не си видял, че е "романЪТ" и си пропуснал очевидната безсмисленост на фразата, а именно - годината няма нищо общо с романа итселф - той СЕ КАЗВА "Безсилието на всемогъщите". Ако се опитваш да реферираш към "1984" на Оруел, си го направил толкова непохватно и неграмотно, че няма никакъв шанс някой "умнокрасивец" с двуцифрено айкю, клонящо към 50, нежели към 99, да схване брилянтната ти мисла. Като цяло, словесните ти дарби са толкова оскъдни, че на твое място бих зарязал всякакви опити (смешно прозрачни) да се правя на магесник на словото и бих се ограничил до простичките "снтенции" на малоумното късопишлесто илитератче с многото никове, досадно цвъкащо "оригиналности" под всяка статия. Просто съвет. Не е задължително да го приемаш.

 98. 98 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Ламбич, репресиран ли го раздаваш сега? Ай стига ве, недей става кат белите мАже - интернет дришльовци дето са репресирани, защото феминистките и черните били по-репресирани :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 99. 99 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#97] от "Mike Crazy":

  Правилно си схванал - реферирам към романа 1984, поне ти си ме разбрал :))
  Би ли обяснил сега, защо си направи труда да изпишеш цялата тази словесна плява, изпъстрена с обиди и лъжи по мой адрес?
  Наистина ли е заради моите правописни грешки?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 100. 100 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#77] от "КретенКилър":Слугуването, за някои хора е начин на съществуване. Без да слугуват, не могат. Та затова такива, като Евлампий ни най-малко не са затруднени. За тях е удоволствие и радост да са в услуга на поредният спасител на нацията.
  —цитат от коментар 96 на Petleshev


  В светлината на горната премудрост, ще ни посочиш ли един хвалебствен псалм за безерект Вибратов, написан от умнокрасивец ПРЕДИ да ви го натресат на тиквите прости от централата на радикалното БКП? И кои, всъщност, са слугите? Или по-точно - чии? Сутляше-е-е-в, Сутляшев... С "тойзи си маймунски акъл" (Парцалев, "Криворазбраната цивилизация") вовеки ще си останете подИ опашката на коня.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK