Вероника Димитрова: За хомосексуалните мъже през комунизма се знае повече, отколкото за жените

Вероника Димитрова

© Личен архив

Вероника ДимитроваХомосескуалността не е модерно явление и е позната на историята отдавна. Съвсем друг е въпросът, доколкото тази част от историята е изучавана и позната по света, а и у нас.


Изложбата "Хомосоц", която вчера бе открита в галерия "А Порт", прави един такъв дебютен скок в дълбините на миналото и изравя от архивите на комунизма какво е отношението на режима към хомосексуалните в България. В нея прочитаме и откриваме повече за жаргона, за най-популярните места, преследванията от властта, процесите, наказанията и дори за прилагани в действителност медицински практики за "лекуване" на хомосексуални мъже у нас.


Това е първото по-цялостно изследване на този период, фокусирано основно върху 50-те и 60-те години на ХХ век. То се основава на разнообразни източници – правни и медицински издания, съдебномедицински експертизи, разработки на МВР и ДС относно сексуалната разпуснатост в страната, архиви на затвори, анализи на престъпността.
Реконструкцията се оказва изключително трудна, защото често в документите темата се пропуска или се говори завоалирано. Архивите обаче ясно показват отношението на комунистическия режим към хомосексуалните мъже и става видно, че наказателните практики към хомосексуалните жени са изключителна рядкост.


"Дневник" разговаря по темата на изложбата "Хомосоц" с ръководителя на екипа, извършил изследването в периода 2018 - 2019 г. - Вероника Димитрова, асистент в катедрата по социология на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Колко време Ви отне това изследва, колко души общо участваха в него и можете ли да го оцените като едно от най-трудните, които сте правили досега?


- С темата се занимавам от около 3 години, когато случайно намерих документи по темата. Едно такова проучване отнема време, защото е свързано с работа с разнообразни източници: архиви, спомени, публикации по темата и пр.


Работата в архив е предизвикателство за всеки – не само поради трудния достъп, но и поради невъзможността да се предвиди на какво точно ще попаднеш и кога.


Определено това е едно от най-изискващите време изследвания, по които съм работила, тъй като в много от архивите се говори завоалирано и темата определено се крие. Тъкмо това е причината всяко откритие да си заслужава. В проучването участва също Доротея Стефанова, без която нямаше да е възможно да се обобщят медицинските публикации.


Какво Вас лично Ви впечатли и възмути най-силно от откритите данни?


- Едно от нещата, които най-силно ме впечатли и възмути, е процес, който е свързан с "декриминализацията" на хомосексуалните актове между възрастни от 1968 г. От публикувания нов Наказателен кодекс през 1968 г. лесно може да се заключи, че преследванията спират.


Всъщност това съвсем не е така. Изискванията на кодекса са за "дискретност" на връзката, а тя се интерпретира като знание на трето лице. Също така още по-възмутително е преследването на хомосексуални деца от Комисиите за противообществени прояви на малолетните и непълнолетните (които все още функционират). Хомосексуалните младежи се конструират като заплаха за обкръжението си и затова са интернирани в поправителни домове и трудово-възпитателни училища.


Изброените факти съвсем не изчерпват използваните мерки срещу хомосексуални. След 1968 г. например в престъпния състав за хулиганство влизат различни прояви на хомосексуалност (които всъщност не са хомосексуални актове) и пр.


Освен архивни документи, публикации и други писмени доказателства проведохте ли и устно проучване, срещи с лица, свързани с тези времена и практики?


- Личните истории са особено важни за едно такова изследване, тъй като чрез тях бих могла да проследя не само отношението на комунистическия режим към хомосексуалните, но и преживяването, промяната на жизнената траектория, вследствие на промяната на отношението на режима и т.н. За съжаление обаче имаме само няколко лични истории. Продължаваме да събираме такива. Разбира се, заличаваме всички лични данни и възможности за идентифициране. Затова се обръщаме и към публиката на изложбата да споделя своят собствен опит.


Имате ли данни приблизително колко обществено значими хора са били жертва на тези репресивни мерки, споменати в проучването?


- Не мисля, че има хора, които са по-обществено значими от други. Има известни личности, които са засегнати от груповите процеси срещу хомосексуални, тъй като основната им цел е сплашване. В изследването се интересувам не толкова от известните личности, колкото от практиките, прилагани срещу обикновените хора. Не мисля, че е възможно статистическо обобщение за всички преследвани. То ще е пресилено с оглед на обобщаването на статистическата информация от различните структури на държавата по това време. В изложбата се представят частични данни по отделни години за осъдените и лежалите в затвори по престъпния състав за хомосексуалност. Това събиране на информация все още продължава.


Каква е всъщност ролята и значението на сексолога д-р Тодор Бостанджиев за промяната в разбиранията спрямо хомосексуалните по това време? Има ли други застъпници или учени, изявили се в това направление или той е единствен?


- Сексологът Тодор Бостанджиев е един от застъпниците на декриминализацията на хомосексуалните актове в България. Разбира се, декриминализацията се случва и поради международните препоръки по отношение на наказателното право. От 50-те години на ХХ век започват и първите опити за "лечение" на хомосексуални в България.


Тук е важно да се отбележи, че сексологията в България се институционализира под шапката на психиатрията. Това означава, че хомосексуалността попада в нозологията на психичните болести и подлежи на лечение и корекция. Следователно ясно е, че това движение за медикализация на хомосексуалността не сменя радикално начина, по който се гледа на хомосексуалните. Напротив, поради широкото разпространение на павловската школа, върху която се изграждат и основните практики за "корекции" на хомосексуалните, те се конструират като заплаха или като "зараза" за социалистичесткото общество, тоест лечението служи и за изолация от околния свят.


Тодор Бостанджиев съвсе не е единственият учен, който работи по темата. Тук може да бъде споменат и сексологът Динчо Трайков, както и авторите на учебниците по съдебна медицина (Марко Марков, Ив. Попвасилев и Ст. Раданов), които имат доста по-консервативни позиции по темата.


Имате ли обяснение защо системата е преследвала много повече мъжете и защо случаите, свързани с жени, са по-малко?


- Всички чуждестранни изследвания по темата, които познавам, имат това ограничение. Много повече се знае за историята, биографиите и практиките на хомосексуалните мъже. По отношение на преследванията вероятно това се дължи на факта, че случаите на жени са по-трудни за доказване. Но това не е единствената причина.


По принцип преследванията и наказанията са по-тежки за пасивните хомосексуални, защото за тях се счита, че са приели противоположния пол. Тоест имат трайни изменения не само в сексуалността, а и в преживяването на пола. Активните са много по-малко преследвани и наказвани, поради простия факт, че в сексуалния акт играят ролята на мъж.


При жените е малко по-различно – за социалистическия режим самата репродуктивна способност е от значение и тъй като тя не е засегната, вероятно това е причината преследванията да са много по-малко. Разбира се, това е само хипотеза.


Изложбата "Хомосоц" се организира от фондация GLAS и ще бъде открита за посетители в галерия "Порт а" в София до 13 октомври.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5266 Весело

  "..За хомосексуалните мъже през комунизма се знае повече, отколкото за жените..."
  Пак неравенство, пак феминизъм... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 657 Неутрално

  т17 е Хомобандит! И хомо пират !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 5. 5 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 674 Неутрално

  мацките пак са минали метар...
  впрочем, ко не знаите да ви кажиме че соца от самото си начало застава зад и пропагандира хомо и подобни раоти. наи уфициялно документи распоредби и пудобни има за това.и не само хомо ами изобшто секса и расврата. изобшто в соц страните е било местото за расврат и секс, а ония на запада са били мноо наназаде. то е и нурмално щото като проповедваш че чоека е маимуна е нурамлно да ричеш и сичко останало... къв финимизъм кви два леа...никои не напраи поече за финимизъма от комунизъма....

 6. 6 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1280 Весело

  “Това е първото по-цялостно изследване на този период..”

  Това е Колосален принос за днешното общество!
  Вече можем да имаме самочуствие на европейци.

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5265 Весело

  До коментар [#2] от "dma12587967":

  Факири!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  За изложбата "Хомосоц" ще четем бая време...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  Когато бях дете, парковете и градинките бяха пълни с извратеняци и винаги трябваше да се ходи с придружител. Често се срещаха и в градския транспорт. В този смисъл не беше лошо, че от време на време ги респектираха. Ако и сега е така - пак не е лошо да ги респектират. Без значение какви извращения практикуват, не им е мястото там.

 10. 10 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Соц. гей парти. В разгара на танците един педал усетил, че друг се търка в задните му части. Наслаждавайки се на твърдостта му, без да се обръща попитал:
  - Ти как се казваш?
  - Здравко.
  - Ауу, Желязко да ти е името ...

 11. 11 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 52 Неутрално

  90% от хомосексуалното поведение и релизирани актове се формира заради завишения и различен от женския сексуален апетит при мъжете, и неадекватното му удовлетворяване от женска страна.
  Заучено и ЗАМЕСТВАЩО поведение.
  След като веднъж се заучи, е възможно да се затвърждава

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Reporter US":

  Не срамувай де... Напиши нещо и за Симитли. :)))

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  евала за усилието, звучи интересно. но и след 89 има много какво да се каже

 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 815 Весело

  То соца си беше от всЕкъде гьотверенска история. Няколкостотин хюмнета таковаха цяла България и народа им ръкопляскаше доброзорно по манифестациите

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Май... почна да става банално. Всеки е наясно, че такива хора е имало и ще има. И в нашия клас имаше. Разбрах по-късно. Просто не съм обръщал достатъчно внимание и не съм бил наясно с някои неща.
  Може би на времето се е приемало за по-срамно и неестествено. Днес никой не му прави впечатление. Обратните и всякаквите неестествени разновидности в сексуалната ориентация, трябва да престанат да ни занимават със себе си ежедневно. На никого не пречат и никой не се вълнува с кого си лягат или стават. Ако страдат от липса на внимание, какво? Всеки си има проблеми и трябва да си ги решава, без да занимава излишно всички около себе си.

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 684 Неутрално

  УжасТ !!! ... Каква несправедливост !!!

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Соца имаше много кусури но гейовете артисти,музиканти, художници и т.н. си живееха добре , сега само гейовете политици и бизнесмени разполагат с големи ресурси и дискриминират хетерото което е край тях!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  Вярно си е Кой не знае за футболните съдии, милиционерите у целия състав на ЦК на БКП.

 19. 19 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Това ли е пловдивската изложба заради която патрЕотите бяха тригър-нати цяло лято?

 20. 20 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Тази изложба трябва да е задължителна за посещение за учениците в България. На всяко дете трябва да се гледа като на един бъдещ педераст или педерастка. Децата ни трябва да се научат отрано да разбират и почитат ценностите на хомосексуализма. Това е бъдещето.

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Научно доказан факт е, че 10 % от хората по цял свят изпитват сексуално влечение към собственият си пол!!!!
  Комунизмът, като тоталитарна и човекщононенавистна доктрина беше се заел да "поправи" тези 10 % и това естествено завърши катастрофално.
  Насилието не е пътя за решаването на никой проблем!!!

 22. 22 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Когато бях дете, парковете и градинките бяха пълни с извратеняци и винаги трябваше да се ходи с придружител. Често се срещаха и в градския транспорт. В този смисъл не беше лошо, че от време на време ги респектираха. Ако и сега е така - пак не е лошо да ги респектират. Без значение какви извращения практикуват, не им е мястото там.
  —цитат от коментар 9 на ju.li  За градския транспорт не помня, но в Централната баня беше пълно с такива. И тъй като пускаха повече хора от колкото имаше душови кабинки (отворени, слава богу) беше неприятятно да споделяш кабина с непознат мъж. Решението беше-ходихме тумби приятели. После почнах да тренирам плуване два пъти седмично, та се свърши този кошмар.

  В кино Култура беше същото , там с един билет за 8...или 12 стинки можеше да се кисне 2-3 часа. Ама ако си сам-веднага ти се лепваше някой. Та и там ходехме на тумби, или поне двама приятели заедно. Тогава никой не ни се лепваше

  Около Плаж Република стояха около оградата разни извратеняци и открито онанираха блеейки през оградата (телена ама имаше и жив плет).

  Отраснах на Ръкси и Графа. На Ръкси, по средата между Графа и Караджата имаше много известна фризьорница...бръснарница(?), в която работеха двама хомо'с-Чиби и приятеля му Христинка. Личеше им от 50 метра че са хомо'с, но никой не ги закачаше-казват били личните фризьори на съпругите на "важните другари", та ги толерираха

  До коментар [#9] от "ju.li":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 23. 23 Профил на Rienzi_18
  Rienzi_18
  Рейтинг: 284 Весело

  Ееех по соц време, какви културни педерасти, манафи и лесбийки имаше, а сегашните демонстрират, своята гейовщина по гаден начин, както казваше проф. Вучков.

 24. 24 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#21] от "selqnin":

  "Научно доказан факт е, че 10 % от хората по цял свят изпитват сексуално влечение към собственият си пол!!!!"

  Тези 10% след 20 г. трябва да станат 40%, след 50 г. 60% и т.н. Най-важното е всяко едно дете в България да знае, че да си хомосексуалист, това е най-прекрасното нещо на света. Трябва да се положат още повече усилия за пропаганда на хомосексуализма сред деца и подрастващи.

 25. 25 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  До коментар [#22] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  И аз там. До втори клас с баба ми ходехме навсякъде. После на тумби с приятели. Но беше строго забранено да се ходи до банята и халите.
  А в градинките се криеха зад храстите с шлифери... е всички знаем какво ...

 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  До коментар [#14] от "olimpipanov":

  Да не забравим за ония дето ни спираха тока.

 27. 27 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1571 Любопитно

  До коментар [#25] от "ju.li":

  За банята е ясно, ама за Халите?!? Или е трябвало да минеш за по късо през градинката пред банята, а там привечер ставаше свърталище на гейовете?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  "Това означава, че хомосексуалността попада в нозологията на психичните болести и подлежи на лечение и корекция."

  Ми че си е психическо отклонение е ясно, но за това дали подлежи на лечение е малко спорно. Може би просто не е достатъчно ефикасно,
  Всъщност по отношение на обратните, ние българите сме доста толерантни. Ако направим справка какво е било навремето в Западна Европа, то тогава ще се окаже че тука дори си е било доста добре за тях.
  Да не говорим че държавните глави на НРБ и СССР при срещи са си се целували съвсем откровено на публични места и пред камерите. И това в името на Дружбата, ама знае ли човек?
  Така че тази тема се поизтърка доста.

  Panta rhei....
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#24] от "moreee":

  Това за 10% е някава глупост общо взето.
  Не е ясно кой как е правил статистиката, но за всеки случай:
  https://news.gallup.com/poll/234863/estimate-lgbt-population-rises.aspx

  Panta rhei....
 31. 31 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Миии нашите бяха мноооого политически некоректни и не позволяваха да се ходи натам вероятно и заради циганите. Ама като се замисля, децата от целия квартал бяха подковани така. Вършеехме по дворовете (нали бяха махнали оградите и между кооперациите се бяха образували големи пространства). Пък тогава сякаш си бяхме достатъчни, много деца бяхме...

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#11] от "hli32616303":

  Пълни глупости! Ако някой не е хомосексуален едва ли ще му е приятно да играе ролята на пасивната страна.

 33. 33 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Обяснението защо са преследвани повече мъжете не е убедително.

  "за социалистическия режим самата репродуктивна способност е от значение "

  Ъ-ъ-ъ-ъ ? Това нещо необичайно ли е? Не е ли някак си за всяко общество (не само човешко) репродуктивна способност да има някакво значение ?

  over the under
 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#24] от "moreee":

  Разбирам сарказмът ви, но категорично съм против човек да прави байрак от използваното си бельо!!!!
  Нямам нищо против в къщи всеки да го прави както си иска, без да въвлича непълнолетни деца и със съгласието на другия!
  Иначе хомо -пропагандата е просто част от общият мръсен шумов фон на така наречената "Цивилизация"!
  Сексът е нещо интимно и не бива от него да се прави идеология и политика!
  Переверзно, ужасяващо грозно и противоестествено е!!!!

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#26] от "blondofil":

  Те- КОМУНОИДИТЕ бяха и си остават най-големите и истински ПЕДАЛИ!!!!!

 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2461 Весело

  Обяснението защо са преследвани повече мъжете не е убедително.
  —цитат от коментар 33 на Отец Сисой


  Защото мъжете пасивни хомосексуалисти повече са се афиширали, търсейки "партньори" на определени места в градовете, обикновено покрай обществените тоалетни.
  Докато хомосексуалните жени не са имали такива места за събиране и са били много по-потайни. Винаги се е считало за норамално две жени да се прегръщат и целуват, както и да живеят заедно. Има подозрения, но нищо не може да се докаже.

 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 977 Весело

  Пичуи, понеже на някой може да му е интересно :ето така се задава въпрос, когато отговорът е предварително даден. "Колко време Ви отне това изследва, колко души общо участваха в него и можете ли да го оцените като едно от най-трудните, които сте правили досега?"

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  глеам бетона са изходил по доле по ? за сехса и разврата при соца
  той ги расбира ного топре тие работи
  щото бетона е син на АБПФК и е влезнал у ВУЗ по таа привилегия за активни борци
  и апартаменти така е зел у София бащата активен борец партезан га га га га
  ся битона ви набива канчетата кое как да е и как било у соца
  що кеси у Лапландия и умирга от скукъ студ и злоба кам балгарското

 39. 39 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#33] от "Отец Сисой":

  Особено е от значение при сегашната уредба на икономиката, при която растежът се стимулира чрез генериране на дълг.
  Т.е., "светлото капиталистическо бъдеще", което разчита на безкраен и неограничен растеж, който да изпреварва инфлацията породена от непрестанното генериране на дълг, ИМА НУЖДА ОТ ПРИРАСТ.
  В това отношение п*дерасите са вредни за капиталистическото стопанство...
  Но ако се има предвид изсмукването на ресурси, вкл. човешки от третия свят, за капиталистическото стопанство е добре да има прираст чрез миграция.
  Това осигурява две неща:
  - по малко претенциозни консуматори, които да купуват
  - по малко претенциозни служители, които да работят за по-малко пари...
  Парите, които не им достигат за консумация, ще си ги осигурят чрез заеми.
  Финансовите средства за заемите просто ще се напечатат.
  Едни ще приберат лихвите и печалбата от тази операция, други ще ги избачкат, всички ще платят по малко чрез инфлацията...

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Научно доказан факт е, че 10 % от хората по цял свят изпитват сексуално влечение към собственият си пол
  —цитат от коментар 21 на selqnin


  Немисаверва.

  Що тогава на избори земат 3%?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 52 Неутрално

  [quote#41:"dosetliv"][/quote]

  Ами 3% са истинските обратни, които изпитват влечение към същия пол.
  И в пъти повече са тези, които за заучили това поведение, за да правят секс.
  ---
  Мъжете имат различна сексуалност от жените като цяло.
  Като мислене, си подходждат повече, за съжаление.
  Ако физиката на мъж спре да те отблъсква, или ако във фантазиите си се поставиш в ролята на жената (к*рва), която искаш да имаш, но не можеш да намериш, обяснението на този феномен и това ВТОРИЧНО ПРИДОБИТО поведение, става напълно ясно и логично !!!

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 44. 44 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#42] от "НеКой":

  Може и СоцДневник.

  Доброто е заразно
 45. 45 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 651 Гневно

  Е-е-е-е,хайде стига вече...!
  Винаги е имало всякакви.Откакто свят светува...Да си живеят живота и това е...

 46. 46 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Дни без Дневник да ни занимават с комонизама и педерастии : 0

 47. 47 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 529 Неутрално

  ся не знам дали педерастията е болестно състояние, обаче правенето на изложба "Хомосоц", със сигурност е симптом на тежко изкривяване на психо-сексуалната геометрия...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  И кой се интересува от това. Всеки да си живее живота.

 51. 51 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 345 Неутрално

  В момента в САЩ текат телевизионни дебати между кандидатите на Хомосоц партията.

 52. 52 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Кой ли ще спечели няколко десетки хиляди, с част от които ще направи разследване как в ония времена е стоял въпросът със содомистите. Кое животно е било предпочитано - жребецът или кобилата, козелът или козичката...

 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#30] от "Molossian":

  Периодът който се взима е твърде кратък за да се правят подобни глобални заключения.
  А и ситуацията в света сега е твърде специфична.
  Ще минат една-две години и тази мода ще отмине. Тогава резултатите сигурно ще са точно обратните.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Бравос! Дълбоко и свръхзначимо познание! Презрение!

 57. 57 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 52 Неутрално

  За грантоядката всичко на света се свежда до педерастията ! Така се показва ,де! Иначе й дреме на бабината какво са правили педерастите през соца. Кинти да дава дедко Шорош ... Имаше една организация за спасяване на сирийските лезбийки ( не се шегувам)- е,тези колко кинти са смъкнали, бедна ви е фантазията....

  L'espoir fait la vie
 58. 58 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  "От 50-те години на ХХ век започват и първите опити за "лечение" на хомосексуални в България."
  ............................,
  Във Великобритания ги лекуват до началото на 1970-те години.

 59. 59 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  За изследователите на хомосоца...някои факти от историята на правата на лгбт в Англия:...Same-sex sexual activity was characterised as "sinful" and, under the Buggery Act 1533, was outlawed and punishable by death....Legal since 1967.
  A 2010 Integrated Household Survey estimated 1.5% of people in the UK identify themselves as gay, lesbian or bisexual – far lower than previous estimates of 5–7%.
  Ето и от родината на хомосоца :"....Литвинов пишет, что Чичерин — педераст, идиот и маньяк, ненормальный субъект, работающий только по ночам, чем дезорганизует работу наркомата; к этому Литвинов прибавляет живописные детали насчёт того, что всю ночь у дверей кабинета Чичерина стоит на страже красноармеец из войск внутренней охраны ГПУ, которого начальство подбирает так, что за добродетель его можно не беспокоиться. Члены Политбюро читают эти записки, улыбаются, и дальше этого дело не идёт..."

 60. 60 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 183 Весело

  Пляскане садо-мазо. Педерастите са на почит.

 61. 61 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  "Соца имаше много кусури но гейовете артисти,музиканти, художници и т.н. си живееха добре "

  Живееха си онези ,които бяха близко до властта. Така например в един оперен театър - директорът, главния художник, хормайсторът и балетмайсторът бяха от тази категория.За всички без главния художник бе публична тайна ,че са доносници, а пък въпросният художник беше зет на генерал от ДС.
  Останалите от тези среди винаги бяха застрашени, че могат да бъдат съдени и изритани за аморално поведение.

 62. 62 Профил на A hombros de gigantes
  A hombros de gigantes
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#15] от "Petleshev":

  Аз пък не разбирам ти защо се чувстваш задължен да се занимаваш с проблемите на ЛГБТ хората, пък чак си седнал да коментираш, ако толкова не те вълнува ... просто не се интересувай от темета.

 63. 63 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#61] от "antonio_vivaldi":

  Дотук е ясно, че не си бил сред шефовете в операта. Кажи го направо - ти самия съден и изритан ли си бил или само те е било страх да се разкриеш, Вивалди

 64. 64 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#11] от "hli32616303":Пълни глупости! Ако някой не е хомосексуален едва ли ще му е приятно да играе ролята на пасивната страна.
  —цитат от коментар 32 на pamela


  Ами че тя и ролята на активната да не мислиш че е привлекателна ако не си хомосексуалист. Кой нормален мъж би се възбудил от космат мъжки зад-ик ?

 65. 65 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#41:"dosetliv"]
  —цитат от коментар 43 на hli32616303
  Ами 3% са истинските обратни, които изпитват влечение към същия пол.И в пъти повече са тези, които за заучили това поведение, за да правят секс.---Мъжете имат различна сексуалност от жените като цяло.Като мислене, си подходждат повече, за съжаление.Ако физиката на мъж спре да те отблъсква, или ако във фантазиите си се поставиш в ролята на жената (к*рва), която искаш да имаш, но не можеш да намериш, обяснението на този феномен и това ВТОРИЧНО ПРИДОБИТО поведение, става напълно ясно и логично !!![/quote]

  Е точно това ви е проблема на кресливите хомофоби. Нарича се латентен хомосексуализъм. Влече ви пед-растлъка и скрито си фантазирате , ама викате силно срещу другите педе-аси щото не сте сигурни в себе си. Един истински мъж никога няма да си легне с мъж , щото не може да има определена жена.

 66. 66 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#61] от "antonio_vivaldi":Дотук е ясно, че не си бил сред шефовете в операта. Кажи го направо - ти самия съден и изритан ли си бил или само те е било страх да се разкриеш, Вивалди
  —цитат от коментар 63 на Митев


  Митьо, не прехвърляй проблемите от болната глава на здравата. Няма по-фрустриран швестер от теб във форума и причините за това не е трудно да се отгатнат.

 67. 67 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#65] от "Rex":

  Нищо не кряскам. Който е прекрачил бариерата си го прави без да кряска.
  И това може да са тези 10 процента, дано не са и повече, които го удрят на хоморазврат като вторично заучено поведение, чрез което да си задоволявт страстите (малко пренасочени).
  Трябва ли това да е централна тема в обществото?

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 68. 68 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#67] от "hli32616303":

  Още повече, трябва ли това поведение да се РЕКЛАМИРА и ПРОМОТИРА ???????????????????????????????????
  С ранно детско възпитание и т.н.

  Всеки си преценява риска сам и решава сам сексуалния си живот.
  Дали да се потопи в някаква безсмислена и безперспективна от гледна точка на биологията и простата логика еднополова връзка, си е чисто негов проблем.

  Този тип поведение не трябва да се наказва, както е било навремето, но със сигурност НЕ трябва да се поощрява.

  Икономиката и обществото има нужда от .... прираст ;).

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 69. 69 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 52 Весело

  До коментар [#32] от "pamela":

  Това е докато го нае*ат първите няколко пъти, после му се услажда и сам си го търси.
  И не е задължително да е насила, някои го правят от любопитство, нямане кво да правят, липса на друг секс.
  От там нататък, нервни окончания, простати, глупости - има си обяснения.
  Има си и услуга, платена, "масаж на простатата"

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 70. 70 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#66] от "Rex":

  И коя е болната глава - тази на нормалния човек или тази на обратния нему? Научи се да се изразяваш по-ясно!

 71. 71 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#14] от "olimpipanov":

  То соца си беше от всЕкъде гьотверенска история. Няколкостотин хюмнета таковаха цяла България и народа им ръкопляскаше доброзорно по манифестациите
  ===================================================

  Ами сега не е ли същото? Само дето сега на манифестациите им викат избори.....

 72. 72 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 276 Неутрално

  On May 22, 1967, the Supreme Court of the United States upheld the Immigration and Nationality Act of 1952, which among other things banned homosexuals, as constitutional. This ban remained in effect until 1991.
  =========================================================

  Кратко и ясно, особено за всички ентусиасти като Вероника Димитрова, които се скъсаха да правят "изследвания" колко лошо било при социализъма за хомосексуалните. Ами ако човек има повече обща култура и поназнайва чужди езици, ще знае, че при капитализма по същото това време също е било лошо за хомосексуалните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK