Тихомир Безлов: Футболните фенове не правят нищо безплатно

Тихомир Безлов: Футболните фенове не правят нищо безплатно

© Надежда Чипева, КапиталПреекспонира ли се от английските медии расисткият скандал от мача между България и Англия и къде могат да се търсят корените му? По какъв начин ще повлияе той на България и удар по репутацията на страната ли е?


"Дневник" потърси за коментар старшия анализатор от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, който е и сред авторите на анализ за футболното хулиганство. Според него има две хипотези за скандала.


Според вас скандалът се преекспонира от английската преса или наистина виждате много сериозен проблем с българските фенове в случая?
- И двете неща са верни. Първо, че се преекспонира и че се очакваше това да стане. Гледах мача, говорих с хора, които са били на стадиона и те твърдят, че е било изключително тихо в българските сектори и е имало действително един случай, а не два, на издаване на маймунски звуци от няколко човека. Това някак си беше очаквано и изглеждаше като планирано.


Сега се очертава хипотеза, че вероятно на нашите агитки им е платено от някакъв английски жълт вестник. Другата хипотеза е чисто идеалистична подбуда да се свали Борислав Михайлов от властта в Българския футболен съюз. Проблемът е, че при феновете нищо безплатно няма.


В края на първото полувреме една част от агитката в сектор "Б" напусна стадиона. Как си го обяснявате?


- Ето това ми направи впечатление. Тези агитки обикновено притискат собствениците на клубовете да им плащат, за да няма инциденти. Обикновено това е с расистки символи и знаци. На собствениците им стана ясно, че е по-добре да плащат на феновете, отколкото глобите на БФС.


По-малко от 24 часа след края на мача Борислав Михайлов подаде оставка. Правилен ход ли е това?


- Стана голям скандал. И тук възниква въпросът можеше ли това да се предотврати, защото още на мача в Англия беше ясно, че се очаква подобно нещо. Можеше ли тези хора да ги ограничат да влязат на стадиона ? Това по-скоро е проблем на полицията и службите, защото това е сравнимо с десен екстремизъм. Крайнодесните им и расистки възгледи са фрагментарни, в много отношения са и несистематични. Основният им мотив е комерсиален.


Този скандал удар по българския футбол ли и или по българската държава?


- Малко повече е от футбола, защото ще има доста негативно влияние. Хора от Англия казаха, че това ще повлияе на следващата туристическа година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK