Арх. Борислав Игнатов: София заслужава добро управление на светло

Арх. Борислав Игнатов

© Георги Кожухаров

Арх. Борислав Игнатов"Дневник" покани кандидатите за кмет на София Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, арх. Борислав Игнатов и Борис Бонев да отговорят на едни и същи въпроси за проблемите в града и възможните решения. Пръв се отзова кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов.


Арх. Игнатов, кой е най-тежкият проблем на София? Как ще го решите, ако станете кмет?


- Най-тежкият проблем е мръсният въздух. Виждам неговото решение чрез едно добро управление на града. Всички физически проблеми в градската среда са резултат от лошо управление, немарливост, занижен контрол, който много често е снизходителен към определени кръгове, към определени фирми. Ние показахме информация за автобусни линии, по които, въпреки че договорът е за нови автобуси, се търкалят стари, замърсяващи. Всичко това се отразява на въздуха, който ежедневно дишаме, а други богатеят за сметка на обществения ресурс.
Така че решението е чрез добро управление и мерки, които са европейски - контрол, стимулиране на енергоефективност в целия град, тъй като замърсяването на въздуха идва от битово отопление на неефективни сгради, както и от трафик. И двете в София са на ниско ниво и вина за това има общината - че не провежда нито стимулиращи политики, нито санкциониращи към нарушителите. Ние ще въведем и двете.


Трябва ли да се изгарят отпадъци? Какво да се прави с боклука на София?


- В никакъв случай не бива да се изгарят отпадъци в София, както и в който и да е европейски съвременен град. Но особено в София, тъй като тук чисто географски ние сме в котловина между планини и всяко замърсяване - особено зимно време, остава в тази котловина и всички ние - особено децата, страдаме от този мръсен въздух - голяма част от децата и възрастните имат алергии. Боклуците, горени в печки в частни домове, са голям проблем, много дразнещ. Но също така огромна опасност за града има и този проект за инсинератор, който управляващите в момента в една така много сговорна коалиция ГЕРБ - БСП - ВМРО защитават и гласуват в общинския съвет. Това е много голяма опасност за града и ние сме категорично против този проект. Това е крематориум за боклук в центъра на града, който - освен че ще задължи общината допълнително със 130 млн. към 709 млн. лева дълг, ще замърсява допълнително въздуха. Това, което прелива чашата на всякаква логика, е, че този инсинератор, този крематориум е с много по-голям капацитет, отколкото боклук произвежда София, което веднага ни навежда на мисълта, че те имат предвид да се внася боклук, който да се гори, и то в центъра на София. Това е абсолютно недопустимо. Този проект във всичките си аспекти е нелогичен, той е някак си странен. И всичко необяснимо, което няма екологичен или друг смисъл, създава усещането за корупция и лошо управление. Ние ще пресечем това чрез прозрачност, обсъждане с хората. Непрекъснато съм в срещи из целия град с хора от различни райони - специално за инсинератора всички, които са около предвидената площадка, са категорично против; те не искат това да се допусне по никакъв начин и ние сме против него.


Какво е решението за боклука тогава?


- Решението е заложено в нашата програма и то е европейска директива, европейска политика. Справедлива такса смет за всички, която стимулира разделното сметосъбиране и намаляване на количеството боклук, който е нерециклиран - това, което се гори в тези инсинератори, което е остаряла технология. Ние ще вървим към директно преработване на отпадъците и намаляване на този компонент на боклука. Европейска директива е през 2030 г. минимум 50% от боклуците да се преработват, като се върви към 80 и 90%. Ние ще направим това и инсинераторът е спънка в този процес, защото, веднъж построен, той ще трябва да бъде натоварван да работи. Ние не искаме нито да произвеждаме повече боклук в София, нито да внасяме външен боклук, който да горим тук и нашите съграждани да дишат. Това е абсурд.


Ако станете кмет, как ще постъпите с незаконните пристройки и надстройки? А с незаконните ромски къщи?


- Всички незаконни сгради подлежат на премахване по закон. Това е смисълът на закона. И при нас вече няма да има този номер, който видяхме при сегашното управление - изказване от сорта на: "Незаконно, но допустимо." Това е пълен абсурд, особено изказано от началника на дирекция "Строителен контрол" в общината арх. Влади Калинов, който след наша реакция беше освободен. Всичко това ще приключи веднъж завинаги. Не може правилата да важат за едни, а за други - не. Те ще бъдат ясни, контролът ще бъде безкомпромисен и един за всички.


Какво ще предприемете за запазването на сградите, които са архитектурни и културни паметници?


- Там Столичната община има голям грях, че до момента не е приложила нито веднъж предвидения механизъм в Закона за културното наследство, който позволява да се извършва ремонт и срещу този ремонт сградата да бъде ипотекирана. Това е много силен механизъм, работещ в цяла Европа. Ние ще отделим бюджет, за да реализираме един-два пилотни проекта по този образец, които съм сигурен, че ще имат отзвук и много голям ефект върху всички собственици на такива сгради, така че те да ги поддържат в изряден и добър вид. Всички имаме интерес от това.


Имате ли конкретни примери за сгради, които ще са част от пилотните проекти?


- Не. Това предстои да се определи с конкретната работа. Такива сгради, кандидати за такъв тип намеса, за съжаление са много. Тази дейност е занемарена. Ние ще ги подложим на анализ, ще направим списък и ще започнем подред.


"Топлофикация София" има огромни дългове. Какво е решението според вас?


- Решението е оздравителна политика. "Топлофикация" е докарана до това положение от лошо управление със съгласието на всички представители на ГЕРБ, БСП и ВМРО в общинския съвет. С техните гласове е избрано това ръководство на дружеството - управителен съвет, надзорен съвет. Също така е позволено "Топлофикация" да минава през посредници за търговия на борсата на електроенергия, която "Топлофикация" произвежда. Това са огромни пропуснати приходи за "Топлофикация", които не позволяват тя да бъде оздравена. Също така цената на природния газ е изключително важен фактор в определянето на разходите на "Топлофикация" и съответно в големината на сметките на нашите съграждани. Ние ще направим диверсификация на газовите доставки. В момента втечненият газ е на цена, два пъти по-ниска от тази на природния газ, който идва по тръбопровода. Законът вече позволява и веднага ще направим търгове за доставка на газ на по-ниски цени. Тези мерки, включително и прилагане на преструктуриране и по функции на "Топлофикация" - в производство на енергия - електро- и топло-, преносна мрежа и отделно търговия - това ще ни позволи да виждаме точно къде са проблемите и да ги отстраняваме. Цялостна оздравителна дясна политика за "Топлофикация" в полза на гражданите, така че дългът й постепенно да бъде премахнат и да няма опасност сметката да им бъде връчена на тях, към което върви това управление - чрез задлъжняване и същевременно обогатяване по неясни икономически причини на определени фирми, което буди съмнение за свързаност и корупция. Ние ще прекратим това в полза на всички.


Кой е най-сериозният проблем пред велосипедистите в София и как ще го решите, ако станете кмет?


- Велосипедистите в момента нямат цялостна мрежа, по която да се движат. Това е изключително рисковано и опасно. Аз самият карам велосипед ежедневно - особено в летните месеци, и виждам от собствените си очи как в момента има едни велоотсечки, които не водят никъде и не са свързани в цялостна система. Изключително важна и основна задача, която ще изпълним в бързи темпове, е да ги свържем в цялостна мрежа, за да може на велосипед или на друг вид екологично двуколесно средство като електрически скутери и тротинетки да се прекосява града от единия край до другия, да има свързаност между центъра и планината. Всичко това е крайно необходимо. Ние ще го направим и това ще доведе до намаляване на трафика. Всеки човек на велосипед, тротинетка или скутер значи един автомобил по-малко в трафика, което е добре и за шофьорите. Това ще бъде цялостна мярка заедно със създаване на общ център за управление на цялостното движение. В момента има един център, който управлява метрото, втори, който управлява светофарите, трети за градския транспорт, да не говорим за МВР, Бърза помощ, пожарната. Всичко това ще го съберем на едно място, ще го координираме заедно с МВР, разбира се, за да имаме едно динамично, съвременно управление на движението - да могат да се пускат зелени коридори, когато има необходимост, да се регулират светофари. С тази улична инфраструктура в момента и при едно добро управление на светофарите, което сега е невъзможно, защото те не са свързани, ние ще облекчим трафика чувствително, а оттам и замърсяването, което е цялостно решение на два проблема.


Какво трябва да се направи с Паметника на съветската армия?


- Аз проведох неформални референдуми с мои идеи, които по-рано пуснах за него, и се убедих, че там консенсусно архитектурно решение не може да бъде постигнато. Вече съм напълно убеден и смятам, че този паметник трябва да бъде демонтиран, скулптурните групи да бъдат изложени в музея на тоталитарното изкуство, а на негово място да възстановим европейския, оригинален облик на Княжеската градина. Това ще бъде полезно освен като градска среда - всъщност там ще удвоим озеленяването на мястото на това, което е бетон и гранит в момента; това ще бъде полезно и срещу замърсяването в района около Орлов мост, който е един от най-замърсените по последните данни за азотния диоксид.


София като фирма ли се управлява или пък е заложник на разпределението на бюджета?


- В момента София не се управлява нито като фирма, нито като община. Наистина това, което виждаме от документите, повечето от които не са публични и се крият под различна форма - всеки наш съгражданин знае, че средствата потъват по неясни системи. Ние ще осветлим всичко това, ще направим директни онлайн излъчвания на всяко заседание на общинския съвет и на всичките комисии към него със създаване на протоколи веднага кой как гласува поименно. В момента няма история за поименното гласуване. Това смятам, че нашите граждани очакват с нетърпение и желание да видят техните избраници какво правят в градския парламент. Това ще доведе до много по-ясна картина кой за какво се бори и как ще отстоява някакви съмнителни решения пред своите избиратели. Ние ще осветлим това и то ще е от полза на всички в града. И ви гарантирам, че изведнъж ще почнат да се появяват и тротоари, и ясли, и детски градини, защото в момента средствата за това чрез изкуствено завишени цени във всичко - и градски транспорт, и концесии, всъщност потъват. И софиянци се ограбват ежедневно, а нещата, от които имат нужда, им се обещават и те чакат за тях с десетилетия, но не се случват.


Видео от разговора гледайте тук.
Отговорите на арх. Игнатов на други въпроси за София вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Ето това с преместването на моча може и да ме заведе до урните.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Пръв се отзова на партийния вестник Игнатов. Оставаше и да не е първи

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#1] от "К2":

  Това с паметника е проблем не само на София, но и на цяла България.

  Eddie lives... somewhere in time!
 5. 5 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Я да видим може ли посредствен архитект да е добър кмет

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Ние ще направим диверсификация на газовите доставки. В момента втечненият газ е на цена, два пъти по-ниска от тази на природния газ, който идва по тръбопровода. Законът вече позволява и веднага ще направим търгове за доставка на газ на по-ниски цени. "

  Сериозно ли бе мили хора?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Я да видим може ли посредствен архитект да е добър кмет
  —цитат от коментар 5 на hhhuuunnnn


  Може. Ако питаш 1.5% от избирателите.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#1] от "К2":Това с паметника е проблем не само на София, но и на цяла България.
  —цитат от коментар 4 на tigervi


  Така е. Но понеже не гласувам , това е едно от нещата които могат да ме амбицират .

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Весело

  гаджето му на този би събрала повече гласове
  Толкова по темата.

 10. 10 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Софиянци, това е вашия кмет!
  Гласувайте за бъдещето на децата си!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 11. 11 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#8] от "К2":

  Негласуването улеснява изборните манипулации.

  Eddie lives... somewhere in time!
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  "Ние ще направим диверсификация на газовите доставки. В момента втечненият газ е на цена, два пъти по-ниска от тази на природния газ, който идва по тръбопровода. Законът вече позволява и веднага ще направим търгове за доставка на газ на по-ниски цени. Тези мерки, включително и прилагане на преструктуриране и по функции на "Топлофикация" - в производство на енергия - електро- и топло-, преносна мрежа и отделно търговия - това ще ни позволи да виждаме точно къде са проблемите и да ги отстраняваме. Цялостна оздравителна дясна политика за "Топлофикация" в полза на гражданите, така че дългът й постепенно да бъде премахнат и да няма опасност сметката да им бъде връчена на тях, към което върви това управление - чрез задлъжняване и същевременно обогатяване по неясни икономически причини на определени фирми, което буди съмнение за свързаност и корупция. Ние ще прекратим това в полза на всички."

  Позиция, показваща не само разбиране и анализиране на натрупаните от сараите проблеми в Топлофикация, но даваща и начина, по който те да се решат ! Игнатов е един можещ кандидат за кмет !

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  " Ние показахме информация за автобусни линии, по които, въпреки че договорът е за нови автобуси, се търкалят стари, замърсяващи. Всичко това се отразява на въздуха, който ежедневно дишаме, а други богатеят за сметка на обществения ресурс."

  Всичко това се отразява на цялото общество - от въздухът, който дишаме, до обедняването ни за сметка на престъпната корупция в СО !

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  " - Всички незаконни сгради подлежат на премахване по закон. Това е смисълът на закона. И при нас вече няма да има този номер, който видяхме при сегашното управление - изказване от сорта на: "Незаконно, но допустимо." Това е пълен абсурд, особено изказано от началника на дирекция "Строителен контрол" в общината арх. Влади Калинов, който след наша реакция беше освободен. Всичко това ще приключи веднъж завинаги. Не може правилата да важат за едни, а за други - не. Те ще бъдат ясни, контролът ще бъде безкомпромисен и един за всички."

  В общи линии всичко в тази държава плаче за подобни мерки - безкомпромисни към тия, които се поставят над закона ! А боклук наистина колкото иска човек.....

 16. 16 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 786 Весело

  щом казва на софиянци , че ще им разруши остъклените балкони ще го изберем.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 17. 17 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Успех на арх. Игнатов!

  Безспорно най-почтеният и подготвен кандидат на тези избори!

  Freedom of speech
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Весело

  " Там Столичната община има голям грях, че до момента не е приложила нито веднъж предвидения механизъм в Закона за културното наследство, който позволява да се извършва ремонт и срещу този ремонт сградата да бъде ипотекирана. Това е много силен механизъм, работещ в цяла Европа. "

  Ами то за неприлагането на този механизъм си има съвсем логично обяснение - влизат в действие други механизми, позволяващи на " нашите хора" да съборят постройката и да строят на нейно място срещу скромна глоба и порицание пред обществото да не правят друг път така....

 19. 19 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Игнатов е смисления избор!

  Останалите са кандидати на статуквото. Манолова и Фандъкова са тотал щета. На спаси софия им лъснаха далаверите около летището и те са част от кочината.

 20. 20 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Любопитно

  "Пръв се отзова кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов."
  Каква изненада !?!?!
  А къде се изпокриха Христо Иванов и Атанас Атанасов!?!?

 21. 21 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Хахах ще борим мръсния въздух с нови автобуси!? Ами това беше, няма гръб, който да издържи ако се спрат старите дизели в центъра. Всичко друго е лъжа!

 22. 22 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#19] от "Aldi Mitov":

  Манолова и Фандъкова безспорно са кандидатки на Тиквата. С тяхното избиране промяната може само да е към по-зле.

  Eddie lives... somewhere in time!
 23. 23 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 411 Неутрално

  нямам му доверие.

  не го знам
  с нищо не е покаал досега че може нещо, че може да му се има доверие

 24. 24 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Игнатов предлага логични и цивилизовани решение по повечето проблеми. Но там е работата, че не са много популярни, защото мнозинството си харесва кочинката. Не иска София да е Прага.

 25. 25 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Някой да обясни на този клет кандидат, че боклукът на София отива първо в един завод, където се отделя това, което може да се рециклира, а хранителните отпадъци вместо да се депонират на сметище се използват за добиване на природен газ с който се произвежда чиста енергия и топла вода, а това което остане след този процес се изгаря за да се добие отново ел. енергия и топла вода.

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Някой да обясни на този клет кандидат, че боклукът на София отива първо в един завод, където се отделя това, което може да се рециклира, а хранителните отпадъци вместо да се депонират на сметище се използват за добиване на природен газ с който се произвежда чиста енергия и топла вода, а това което остане след този процес се изгаря за да се добие отново ел. енергия и топла вода.
  —цитат от коментар 25 на tosho_toto


  Това може да каже човек като теб , заслепен от партийни емоции.Не са виновни калпавите политици а тези които ги избират.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Харесват ми идеите му. Добре е повечето хора да застанат за тях за да се промени облика на София към по-добро.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Заслужава и по добър кмет от архитект

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 29. 29 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Защо архитект Игнатов е правилният избор?
  Демокрацията е междупартийно състезание. Така е поне на теория. В България обаче управляващите "подобриха" теорията, като създадоха мрежа от политически и икономически субекти, която може да оцелее във властта, дори когато някои нейни части загубят изборите. Така например през 2013 година ГЕРБ загуби властта, но Мрежата оцеля. През 2014 година ГЕРБ се върна на власт и Мрежата процъфтя, макар че остана без някои свои звена – като Цветан Василев и елементи от БСП.
  Формално в момента на власт е коалиция от ГЕРБ и т.нар. патриоти. Реално на власт е Мрежата, която съдържа ГЕРБ, ДПС, бизнесите и медиите на ДПС, "патриотите", големи части от магистратурата и присъдружни звена като Марешки, Кирил Домусчиев и новите му медиийни придобивки. Дори части от БСП могат да бъдат считани за асоциирани членове на Мрежата (Георги Гергов и Румен Овчаров, например) или поне за кандидати, чието членство е било временно замразено.
  Мрежата не е строго йерархизирана структура – в нея има известна хоризонталност и автономност на субектите. Това не е мафиотска организация, в която един началник (capo di tutti capi) нарежда на останалите (дори и този началник да прилича на Марлон Брандо от "Кръстника"). По-скоро става дума за задруга, която помага на всеки един от участниците да реализира своите интереси и се простира далече зад границите на България - собственикът на Теленор, новият собственик на БТВ е известен като чешкият Делян Пеевски.
  През последните две години се научихме да интерпретираме "стабилността" на управлението, като способност на Мрежата да се възпроизвежда и да оцелява. И наистина, във формалната коалиция "партньорите" могат да стигнат и до физическа разправа (Сидеров и Джамбазки, например), но това не променя много реалната структура на властта.
  Как функционира Мрежата (паралелната власт)?
  В Мрежата също стават размествания: с отстраняването на Цветан Цветанов тежестта на официалния политически елемент (ГЕРБ) в нея отслабна за сметка на ДПС и свързаните с движението икономически субекти. Затова сега и Борисов под сурдинка се оплаква, че Иван Гешев не бил "негов" кандидат за главен прокурор. Дори това да е просто театър, правдоподобността му идва от споменатите вътрешномрежови промени.
  Мрежата е някаква гаранция за стабилност на властта, но тя има и своите негативни страни:
  – Участието в мрежата се осребрява чрез публично финансиране на частни субекти. Студеният резерв замина в правилните ръце, Българската банка за развитие развива основно мрежовите бизнеси, при държавните поръчки няма случайни печеливши и т.н.;
  – Привилегироването на определени фирми и икономически интереси води до концентрация на собственост (много видима в медиите) и некачествени, скъпи и кухи проекти;
  – Мрежата става все по-амбициозна и се стреми да реализира многомилиардни проекти - като АЕЦ "Белене" и турско-българския поток - които са спорни от гледна точка на националния интерес, но със сигурност ще направят определени мрежови играчи изключително богати;
  – Доминацията на Мрежата води и до сериозни изкривявания в медиите и съдебната система: те се превръщат в инструменти на нейното възпроизводство ("бухалки", по-просто казано).
  В България възходът на Мрежата има и един друг притеснителен страничен ефект: покафеняването на публичната среда. "Патриотите" са важна нейна част - те отговарят за камуфлажа ѝ като "коалиция". За тази цел те получават неограничена трибуна и тезите им се леят от националния ефир. Е, стигна се до злополучния мач с Англия, когато резултатът от нагнетяването на омраза в обществото ни лъсна в световен ефир.
  Вярно е, че навсякъде има расисти и объркани младежи. Вярно е, че навсякъде службите на държавата опитват да инфилтрират крайнодесните агитки и партии. Например в Германия през 2003 година съдът отказа да забрани неонацистката партия, защото се оказа, че значима част от ръководството ѝ са сътрудници на службите.
  Само че никъде в утвърдените демокрации крайнодесните и техните говорители не са получавали такова комфортно място в самите структури на властта и такава трибуна да разгръщат хомофобски и ксенофобски дискурс. В България участието на такива елементи в Мрежата – било като членове на формалната коалиция или като агитки по протести срещу кандидат за главен прокурор – водят до липса на властови отговор на расизма. И това, а не писанията в таблоидната преса, е разликата между България и Англия.
  Изборите в София ще са поредното изпитание, при което Мрежата ще трябва да се възпроизведе във властта. Стратегията ѝ в столицата е следната. Първо, разбира се г-жа Фандъкова е предпочитаният мрежови кандидат. Това е така, защото Фандъкова може да се похвали с реални успехи в градоустройството и да бъде демонстрация, че пребиваването на Мрежата във властта носи и обществени ползи. Ако г-жа Фандъкова спечели изборите, сегашните баланси в Мрежата ще се запазят.
  Резервната стратегия на Мрежата е да кооптира г-жа Мая Манолова, която се позиционира като политическа алтернатива на ГЕРБ. Мрежата има основание да счита Манолова за един от "своите" с временно замразено членство: в крайна сметка политическата кариера на "червеното острие" тръгна нагоре с Костинбродската афера и управлението на Орешарски. Нещо повече, и след падането на Орешарски Борисов "възнагради" Манолова с омбудсманското място в опит да я запази (като Румен Овчаров в "Лукойл") в по-широкия мрежови периметър. Разбира се, човек се променя и през това време е възможно Манолова да се е превърнала в автентичен опонент на Мрежата и потениален борец с нея. Проблемът обаче е, че не го е заявила ясно и недвусмислено - мълчанието ѝ по отношение на номинацията на Гешев за главен прокурор е показателно.
  И тук не става дума за личностни нагласи и катарзиси: Манолова наистина може би съжалява за участието си в управлението "Орешарски". Въпросът е, че голямата политическа подкрепа за нея е от БСП на Корнелия Нинова, която в цялост е просто аспирант за мястото на ГЕРБ в Мрежата. Нещо повече, БСП може да влезе в мача като смяна едновременно и на ГЕРБ, и на "патриотите", защото тя толкова се "патриотизира", че вече кара Ангел Джамбазки да се изчервява, докато слуша социалистите. За да докажат, че са годни за игра, БСП, както и Манолова, мълчат по централния приоритет на Мрежата през есента - избора на нов главен прокурор.
  Архитект Игнатов не е приемлив за Мрежата и затова таблоидите се насочиха към него още от самото начало. Към останалите кандидати – с изключение на "нейния" Джамбазки – Мрежата е по-скоро неутрална – те внасят фонов шум, който ѝ е по-скоро полез
  "Демократична България" е фактор на изборите в София. Затова в момента и двамата водещи кандидати се опитват да привлекат нейните избиратели за евентуален втори тур.
  Стратегията на ГЕРБ и г-жа Фандъкова е да демонстрират, че са чувствителни към исканията на "градската десница". Фандъкова каза добри думи за архитект Игнатов, Борисов се изказа против искането на ВМРО за забрана на БХК. Манолова каза, че ако отпадне, ще подкрепи избора на Демократична България. Проблемът на тази стратегия е, че изборът на главен прокурор е дни преди избора на кмет. Ако Иван Гешев бъде избран въпреки сериозните възражения срещу кандидатурата му, ГЕРБ и Борисов трудно ще могат да поискат подкрепа от демократичната десница за своя кандидат за кмет. Солидарността с "дясното" ще дрънчи особено силно на кухо, тъй като ще е ясно, че водещо за ГЕРБ не е идеологията, а мрежовият интерес.
  Стратегията на г-жа Манолова е да убеди десните демократи, че един шок в системата е потенциална възможност за промяна. Вярно е, че една загуба на ГЕРБ няма автоматично да изведе Мрежата от властта, но някои нейни елементи (Борисов), ще загубят влияние и авторитет. Проблемът на стратегията на Манолова е, че при неин успех други елементи на Мрежата ще размразят членството си (БСП) и ще има нужда от множество нови договорки. Накратко, преформатирането ще е безспорно шок и неудобство. Но най-вероятният му резултат ще е нова кръпка в Мрежата под формата на БСП. Дали това е по-добре е въпрос на политически вкус.
  Възможно ли е управление отвъд Мрежата? Да, разбира се. Но, първо, нейното съществуване трябва да бъде ясно и категорично назовано. Второ, борците с "модела на управление" трябва да са автентични опоненти на Мрежата, а не просто нейни елементи с временно замразено членство. Останалото е политическо умение за общуване с хората, почтеност и компетентност. Като цяло трудна, но не непосилна задача.
  P.S.: Особен нюанс в предизборната ситуация може да дойде от новината за отпадане на мониторинга от ЕС на България и Румъния дни преди изборите. Мрежата ще интерпретира тази новина като окончтелно справяне с проблемите с корупцията и вот на подкрепа от страна на ЕС за кандидатурата на Иван Гешев.
  Истината е друга: ЕС вече е фрустриран от многогодишното писане на доклади без особен прогрес по тях и смята да замени нашия мониторинг с по-ефективен, общ за всички държави членки механизъм. Т.е. пак ще получаваме критични доклади, но вече заедно с Полша и с Унгария, а не само с Румъния, и тези доклади ще са обвързани по-тясно с финансовите механизми на ЕС.

 30. 30 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 893 Неутрално

  много добри идеи, особено тази за МОЧА. поне 60% да на прави си струва да се гласува за не Игнатов.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 31. 31 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 933 Любопитно

  Игнатов е единствения избор на София, гласувайте в неделя, за да не продължаваме да се ядосваме още 4 години от некадърно управление на града...

 32. 32 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#26] от "К2":

  Процесът за преработка на отпадъците не е партийна емоция, а нещо сериозно и много отговорно.
  Естествено като хванеш накой лаик от улицата, той почва да обяснява как всичко което вижда в контейнерите за смет се изгаряло. Това показва само нивото на компетентност на кандидата и нищо друго.

 33. 33 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Всеки човек на велосипед, тротинетка или скутер значи един автомобил по-малко в трафика, което е добре и за шофьорите."

  Това просто не е вярно. По-малко автомобили в трафика се постигат единствено с платено паркиране.

 34. 34 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Последно, г-н Игнатов? Кой е най-големият/тежкият проблем на София...чистота на въздух или корупцията и 19572375057375329673906 следствия от нея...вкл и мръсния в/х? Не мога да повярвам колко непослодователни сте в кампанията си, един път корупцията, друг път ФПч. Аре малко по-сериозно!

 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 881 Весело

  "В момента втечненият газ е на цена, два пъти по-ниска от тази на природния газ, който идва по тръбопровода."

  Само това стига за да се види колко не е в час завалията.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "В момента втечненият газ е на цена, два пъти по-ниска от тази на природния газ, който идва по тръбопровода"

  Абсолютно верно. Строежа на тръба за втечнен газ от Американското посолство до Топлофикация е крайно наложащ. Стига вече данък Русия. Край!!!

 37. 37 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Взимайте правилното решение и гласувайте за арх. Игнатов, че пак ще продължаваме да въртим колелото на безвремието,,,

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Тя София може да заслужава, ама софиянци не заслужават.

 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Любопитно

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Той Игнатов ,първо да каже, къде, кога и при кой е пуснал оплакването за снимките ,после да обяснява кои газ вил по евтин

  гошо
 41. 41 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Напълно съм съгласен с арх Игнатов-всичко трябва да е на светло и да се знае-особено някои по пикантни снимки на приятелката му с разни гумени играчки... Успех му желая с трите процента подкрепа...

  Я еще допою, допою Комсомольскую песню свою, — Только кто мне придумает новый Тайшет, Кто другую найдет Ангару?
 42. 42 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#38] от "gwe49620445":

  "Тоя жена не може да си избере, София ще управлява ! Баси !"

  В крайна сметка, това, че въобще има жена до себе си е нещо положително и силно го отличава от основната маса в ДеБъ. Я си представи, че бяха предложили отново Тафров или някой от Спаси София (по-известни в интернет като "Смучи София").

 43. 43 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 893 Неутрално

  гаджето му на този би събрала повече гласовеТолкова по темата.
  —цитат от коментар 9 на 001


  да вие онанистите си имате други теми :) за обсъждане.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 44. 44 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Не мога да разбера хората, които намесват приятелката му в цялата работа. Постъпила е много наивно преди да го срещне. Каква връзка има това с неговите способности да бъде кмет?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#25] от "tosho_toto":

  Някой да обясни на клетия гербераст, че в София няма работеща система за рециклиране на отпадъците

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Световно неизвестният варналия няма как да стане кмет на София.
  Да се опита първо във Варна поне...

 48. 48 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#46] от "Darth Plagueis":

  Има такъв завод другарю Станишев и е на мястото на онази поляна където късахте безгрижно цветенца.

 49. 49 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1525 Весело

  Световно неизвестният варналия няма как да стане кмет на София.Да се опита първо във Варна поне...
  —цитат от коментар 47 на НеКой


  .......ааааааа........!!!!!!????!!!!!....даже не знаех ,че е от ВАРНА....../...Морската ни СТОЛИЦА......ПРЕКРАСЕН ГРАД......./........що се ПЪНЕ тва момче не ЗНАМ......!!!!!?????!!!!!!....той даже ТЕОРЕТЕЧНО няма ШАНС../--предвид ФАЙТОНА
  поклоннициии...../........!!!!......аз лично го ЗАБЕЛЯЗАХ покрай МОМЕТО му........!!!!!?????!!!!!......./...ЖЕНИТЕ .....!!!!....с МИНАЛО са УНИКАЛНИИИ.....Като ЛЕДОРАЗБИВАЧ САААА........./........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 50. 50 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хора, излезте и гласувайте за Игнатов или Бонев. Не оставяйте провинциалните партийни лелки да управляват града!

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#38] от "gwe49620445":

  Като започнем от просташкия "проблем", за който си се хванал, преминем през глупавата логика която се опитваш да пробуташ, можем директно да те шкартираме, като некадърен клакьор на статукткавото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Факти за ГЕРБ:

  Мишо Бирата - здрав и прав, умря от "инфаркт".
  Патологът за Белнейски и Чората се самообеси.
  Ваньо Танов почина внезапно като Мишо Бирата.
  Клошар запали тютюневите складове в Пловдив.
  400 хиляди бюлетини, отпечатани и подредени по градове, се оказаха "вторични суровини".
  Гинка от Пазаджик, със запор от НАП, намери 300 милиона, за да купи ЧЕЗ.
  Чакъра беше убит от Бойко Борисов с 14 изстрела с гранатомет, България бе осъдена в Страсбург за това. Бойко обаче е невинен, извън Страсбург.
  ИТ експертът по "цецомобила за подслушване" бе убит с 4 куршума и 1 контролен в главата, с цел "обир".
  Цецо си купи 6 апартамента със спестяванията на тъща си.
  Председателят на Столичния общински съвет си купил 60 апартамента, със 120 години трудов стаж.
  Доказателствата срещу Филип Златанов (момчето за мръсни поръчки на ГЕРБ) бяха "откраднати" от колата на вещото лице.
  Къща за 2 милиона в Барселона е собственост на тенис-клуба на Бойко, той няма нищо общо...
  Стената по границата 1 ред излезе 4 пъти по-скъпо от двуредова в Гърция.
  Царските конюшни се самозапалиха.
  Милиционерите "по погрешка" арестува журналисти, опитващи се да спасят документи от изгаряне. Докато ги разпитваше, документите изгоряха.
  21 годишен 50 килограмов крадец на желязо уби "случайно" журналистка, разследваща далавери на властта.

  Вие си решете.

 53. 53 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  на първи тур- пас!

  на втори тур- за по- малкото зло, подредено по степен така- Фандъкова, Манолова, Игнатов.

 54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Заслужава и по добър кмет от архитект
  —цитат от коментар 28 на О, ко ма напрай!


  Например мафиот. Или чалгаджия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 55 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Световно неизвестният варналия няма как да стане кмет на София.Да се опита първо във Варна поне...
  —цитат от коментар 47 на НеКой


  Или В Самоков, а защо не и в Кюстендил.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 56. 56 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Заслужава и по добър кмет от архитект
  —цитат от коментар 28 на О, ко ма напрай!


  Например "Сестра Галева" силно се е "доказала, но се покая и обеща да не прави повече така!
  Нъл тъй!
  Или третият мандат на Фандъчка като първите два – не може женицата!
  Обещано и доказано!!!

 57. 57 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Тя София може да заслужава, ама софиянци не заслужават.
  —цитат от коментар 39 на Роси


  Софичнци може би не са заслужавали Кремиковци. Но завода за боклук напълно си заслужават.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Писателят Леондиев каза, че българите гласуват като хуни. Ако гласуват с разум ще изберат арх. Игнатиев а не учителницата.

 59. 59 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Факти за ГЕРБ: Мишо Бирата - здрав и прав, умря от "инфаркт".Патологът за Белнейски и Чората се самообеси.Ваньо Танов почина внезапно като Мишо Бирата.Клошар запали тютюневите складове в Пловдив.400 хиляди бюлетини, отпечатани и подредени по градове, се оказаха "вторични суровини".Гинка от Пазаджик, със запор от НАП, намери 300 милиона, за да купи ЧЕЗ.Чакъра беше убит от Бойко Борисов с 14 изстрела с гранатомет, България бе осъдена в Страсбург за това. Бойко обаче е невинен, извън Страсбург.ИТ експертът по "цецомобила за подслушване" бе убит с 4 куршума и 1 контролен в главата, с цел "обир".Цецо си купи 6 апартамента със спестяванията на тъща си.Председателят на Столичния общински съвет си купил 60 апартамента, със 120 години трудов стаж.Доказателствата срещу Филип Златанов (момчето за мръсни поръчки на ГЕРБ) бяха "откраднати" от колата на вещото лице.Къща за 2 милиона в Барселона е собственост на тенис-клуба на Бойко, той няма нищо общо...Стената по границата 1 ред излезе 4 пъти по-скъпо от двуредова в Гърция.Царските конюшни се самозапалиха.Милиционерите "по погрешка" арестува журналисти, опитващи се да спасят документи от изгаряне. Докато ги разпитваше, документите изгоряха.21 годишен 50 килограмов крадец на желязо уби "случайно" журналистка, разследваща далавери на властта.Вие си решете.
  —цитат от коментар 52 на arcanum


  Най мразим да мислим, казал шопът.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Първо трябва да мине за няколко години Джамбазки да поизмете циганите, а после разни ентусиасти да експериментират да си играят на кметове....
  —цитат от коментар 3 на venci4


  Темата с циганите е добра дъвка за множество партии, които разчитат на техните гласове. Най-вече милиционерските партии. Включ. и ВМРО.

 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  На нито един въпрос не е отговорил с конкретика! Изключваме паметника, който е най-незначителния проблем.

  Нито за въздуха, нито за незаконните постройки, нито за бюджетирането...

 62. 62 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Напред, напред, напред лилавите! Напред към победа, за тази публика!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Аз предлагам музеят на тоталитарното изкуство да е на територията на комплекса Бузлуджа. Там има перфектна база създадена. Там да преместят ПСА, но да се съгласува с Русия. Във всички случаи изгарянето на отпадъците е за предпочитане. Иначе рано или късно порои и природни бедствия ги отнасят в морето, както стана в Бургас. И почвата се трови.

 64. 64 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Ето това с преместването на моча може и да ме заведе до урните.
  —цитат от коментар 1 на К2


  Не забравяй и казуса "нов главаен прокурор от котилото на КТБ". Водач на листата на ДБ е Методи Лалов, преференция 101

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#44] от "4okuto":

  Ами просто е-хораъа съдят за един човек по изборите,които е взел.А,жена да избереш е един т най-важните.Та,там е проблема.

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Лъжеш?
  Къде е казал/писал това?

  Не всички остъклени балкони са балкони и/или "им".
  Има балкони остъклени и одограмени с държавна-общинска-частва насилствена колективизация за "безплатно саниране" и така унищожени по Национална програма за енергийна ефективност финансирана с фондове общи наши евросъюзни или (?) препирани.
  Резултат от преустройството:
  изолатори небалкони
  (килери, складове или сервизни помещения (липсва официално название що е то))
  за изолация на Конституционно неприкосновени частни жилища от Майката Природа.

  За тоталитарния комунистически вандал МОЧА
  в Княжеска Градина архитектът кандидат за кмет е абсолютно прав.
  Кнажеската в/и София са били Градина в гард Градина
  и пак следва да са.

  Връждебен камънак монументален, размахал оружие над невинни деца и родители от столицита, от провинцията, международни и т.пр.
  Камънак и хоризонтален.
  В горещи месеци там как диша "София диша" на и под камънака?

  Нещо повече. Вместо кристално бистро езеро с късметлиски златни рибки:
  полупресъхнало блато с "бира скара" разнасяща ухания на риба
  с изтекъл срок на годност (?), внос.
  Така бе там поне дълги години под игото на МОЧА.

  Така не е, но кой знай, намеряваният от подривни елементи
  инсинератор на боклуци в Княжеска Градина в град Градина?!?
  Защо не край Музей за соц искуство?

  Очевидно архитектът е изразил правилно волята на столични и др. народи:
  Местото на МОЧА е в столичен Музей за тоталитарско изкуство
  (омаломощително пропагандирано и като социалистическо).
  Там, където вече са останки от бюст на Ленин, червената Партийна петолючка,
  останки от Мавзолея на диктатора Димитров пр. комунистически артифакти.

  Той е!
  Ясно.
  Арх. Игнатов.
  № 66.

  До коментар [#16] от "sarunka":

  щом казва на софиянци , че ще им разруши остъклените балкони
  ще го изберем.

 67. 67 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Слаба кандидатура. Не бях чувала името ме, преди да се отрази скандала с приятелката му. Не уважавам такива жени, явно за разлика от него. Не смятам, че е морално, да се снимаш гол и да качваш снимките си в сайтове за запознанства. Сигурно много мъже ще оплезят езици, но бих ги посъветвала, да се замислят, дали биха се радвали, ако дъщерите им си направят подобни профили.

  ДСБ за пореден път се изявява, като либерален политически субект.

  Любовта ще спаси света!!!
 68. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Темата с Паметника на Съветската Армия вълнува точно 100 човека.
  Топлофикация е затънала с 800 млн. лева, а ни е плащаме по 300-400 лв. на сезон, само за някакви тръби, които са винаги студени. Улиците в квартала са в дупки. Правят се скъпи и некачествени ремонти. Не стигат детски градини.

  ДСБ трябва да спре да развява този паметник и да мисли, че до безкрай ще изкарва дивиденти от това.

  Любовта ще спаси света!!!
 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Милите хора сте читателите на Дума.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 70. 70 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#52] от "arcanum":

  Не, че тези неща не са верни, ама не ми стана ясно какво общо имат с Борислав Игнатов...

 71. 71 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Кремиковци отрови безвъзвратно с манган най-хубавото поле в България (заедно с едно друго, където пък плеснаха оловно-цинков завод). Но то излезе и ужасно скъпо. В днешно време всяко изгаряне, дали в Гълъбово или в центъра на София, е свързано с въглеродни емисии, а благодарение на гретето те ще стават все по-скъпи. Така че не само ще дишате интересен въздух, но и ще си плащате за удоволствието.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#19] от "Aldi Mitov":Манолова и Фандъкова безспорно са кандидатки на Тиквата. С тяхното избиране промяната може само да е към по-зле.
  —цитат от коментар 22 на tigervi


  А Игнатов и Манолова са кандидатите на Курнелия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 73. 73 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#1] от "К2":Това с паметника е проблем не само на София, но и на цяла България.
  —цитат от коментар 4 на tigervi


  То е световен проблем. Войната в Сирия, аварията във Фукушима и неуспешното приводняване на СпейсХ са само следствия, а проблемът е Моча.

 74. 74 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#52] от "arcanum":Не, че тези неща не са верни, ама не ми стана ясно какво общо имат с Борислав Игнатов...
  —цитат от коментар 70 на JPJ


  Нищо. Имат само с Фандъкова, ама косвено. И с Мая, ама още по-косвено, и то ако се вярва на двете каки и адвокатчето.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Рискувай за 66 архитекта Игнатов.
  За чиста Княжеска Градина в чиста Столица град Градина.

  Двете каки генерираха недоверие.

  пп
  с десет или повеч години корупционно угодна дейност
  и бездейност

  До коментар [#23] от "WWW":

  нямам му доверие.

  не го знам
  с нищо не е покаал досега че може нещо, че може да му се има доверие

 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#24] от "4okuto":

  Глупости.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 77. 77 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Я да видим може ли посредствен архитект да е добър кмет
  —цитат от коментар 5 на hhhuuunnnn


  Игнатов е няколко класи над Фъндъкова и Костинбродска, интелектуално, по отношение на образование, космополитност и професионално.

 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  "Всеки човек на велосипед, тротинетка или скутер значи един автомобил по-малко в трафика, което е добре и за шофьорите."Това просто не е вярно. По-малко автомобили в трафика се постигат единствено с платено паркиране.
  —цитат от коментар 33 на borkar


  Аз като шофьор ососбено обичам тези с тротинетките.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 79. 79 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  Взимайте правилното решение и гласувайте за арх. Игнатов, че пак ще продължаваме да въртим колелото на безвремието,,,
  —цитат от коментар 37 на vasill


  В това безвремие реновираха всички централни булеварди и построиха два лъча на метрото.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 80. 80 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Следващият път, когато ДБ обмислят кмет да направят следния тест - да излязат на улицата със снимката му и да питат 100 души дали го разпознават. Какъвто и гений да е, ако хората не го познават няма да гласуват за него. И ако някой тръгне да ми дава за пример Фандъкова, която беше същият анонимен пън - да ама зад нея беше апарата на ГЕРБ и тогава наистина важеше изказването на Баце, че и магаре да сложи ще го изберат.

 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  Хора, излезте и гласувайте за Игнатов или Бонев. Не оставяйте провинциалните партийни лелки да управляват града!
  —цитат от коментар 50 на arcanum


  Вместо това да изберем провинциалния архитект?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 82. 82 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Дръжки, заслужавала София.
  Ако заслужаваше, щеше да избере за кмет Игнатов.
  Само че тя, тази въпросна София, ще избере за пореден път мошеник за кмет. Какъвто именно заслужава.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#52] от "arcanum":

  По-глупави опорки не бях чел. Хубавото е, че показват, че участвахте и одобрявахте костинбродския преврат. Верен стратегически резерв на Партията сте.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  UNITED EU UNION

  За лъжливия "паметник" култ в прослава на съветска завоевателна
  "освободителна" армия, "От Признателния Български Народ",
  монументал известен и като МОЧА,
  категорично не е верно.

  Лъжата засяга цяла България.
  Почитатели на ПСА десетки години полагат цветя пред ПСА.
  Това е вярно. Дори такива са не само 100 човека.
  Столична община не дава косъм да падне от шмайзера на солдата.
  Неведнъж талантливи художници са изразявали цветен протест срещу МОЧА
  я с надпис "В крак с времето", я в прав текст или облагородявайки с жълто, синьо и червено болшевишките фигури.
  И, мометално, тайни почитатели с кофи и парцали възстановяват оригиналния лъжлив облик на монумента.
  Това говори за многоброен членски състав на организацията.

  А има и решение на Столична община за възстановяване на Княжеската градина чрез отстраняве на тоталитарния култ - построен от комунистическа диктатура,
  от престъпен и нелегитимен режим, режим инсталиран с агресия от чужда държава
  (СССР) отдавна бивша.

  Две Народни събрания са дали закон заклеймяващ косвено МОЧА,
  признавайки режима 1944-1989 за престъпен и нелегитимен.
  Чак от Америка архитектът Любомир Далчел - неволен съавтор на ПСА,
  заклеми прогагандното сооружение като "жалон на робство".

  Хиляди са "за" ПСА, а милиони "против".

  За дружество Топлофикация (собственост на Столична община)
  е верно.
  Верно е и за скъпи некачествени ремонти (на ремонти).

  Не стигат детски градини...
  Недостатъчно достига чист въздух в детски градини и изобщо.
  Недостатъчни са градините в града градина, или са занемарени,
  или ремонтирани с години. Желателен е и (по-често) чист въздух.

  Значи, Архитектът е прав.
  Следващият кмет, Игнатов.
  Той е!

  До коментар [#68] от "hope":

  Темата с Паметника на Съветската Армия вълнува точно 100 човека.

  Топлофикация е затънала с 800 млн. лева, а ни е плащаме по 300-400 лв. на сезон, само за някакви тръби, които са винаги студени.
  Улиците в квартала са в дупки.
  Правят се скъпи и некачествени ремонти.

  Не стигат детски градини.

 85. 85 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#38:"gwe49620445"][/quote]

  Гледам, че ги разбирате тези работи...
  А ква требе да е жената според вас?
  С два декара гъз, и да върти черпака в кухнята...
  Или ЕнтелектОалка като другарката Цачева...
  Или проклетия като другарката Курнелия...
  Аааа, може би комбинация от трите...
  Хахаха...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 86. 86 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "резултат от лошо управление, немарливост, занижен контрол, който много често е снизходителен към определени кръгове, към определени фирми"

  Това е истината! Успех на Игнатов!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До 32:"tosho_toto"
  "......Процесът за преработка на отпадъците не е партийна емоция, а нещо сериозно и много отговорно......"

  Всеки гербераст е специалист по боклука, а най-вече Бойко Методиев Борисов. Колко години подред боклукът се опаковаше, складираше, след това надлежно се транспортираше до различни депа в цялата Родина (дори и до Силистра), докато след 10 години най-после се построи някакъв завод за изгарянето му.
  И в момента ГЕРБ и ДПС дори внасят боклук за обработването му у нас. Нищо чудно, с ГЕРБ и ДПС България да се специализира по обработването на сметта от континента и света (не преувеличавам много).

 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално
  До 81:"Alarmstufe: Rot"

  Вместо това да изберем провинциалния архитект?

  Защото Фандъчето, Майчето и Баце са кореняци софиянци?
  А Игнатов е от Варна. Да ти припомня ли какво е казал един известен американски писател за морето и провинцията? И когато държавници на големи държави идват в България, ги водят в Евксиноград, а не във Врана. И Клинтън, и Макрон, дори и Никсън.
  Не ги водят нито в Самоков, нито в Кюстендил, нито в Банкя.

 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Метрото, хубаво, но не преувеличаваш ли заслугите
  на самоковска учителница?
  С чужди пари, с чужди машини, с чужд високотехнологичен опит.

  Мяза на типа управленски заслуга известен от десетилетия:
  Не пречеше.

  До коментар [#79] от "Alarmstufe: Rot":

  Взимайте правилното решение и гласувайте за арх. Игнатов, че пак ще продължаваме да въртим колелото на безвремието,,,

  —цитат от коментар 37 на vasill

  В това безвремие реновираха всички централни булеварди
  и построиха два лъча на метрото.

 90. 90 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Като е архитект и какво?
  Обезателно ли трябва да го пише пред името?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Темата с Паметника на Съветската Армия вълнува точно 100 човека.
  Топлофикация е затънала с 800 млн. лева, а ни е плащаме по 300-400 лв. на сезон, само за някакви тръби, които са винаги студени. Улиците в квартала са в дупки. Правят се скъпи и некачествени ремонти. Не стигат детски градини."
  До коментар [#68] от "hope":

  Явно не го харесваш архитекта. То и аз не съм му фен, но от самолет личи, че е за предпочитане пред учителницата, която е проста пионка. Не е логичен начина по който му търсиш кусури. Оцени поне това, че е професионалист по отношение на градската среда.

 92. 92 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#88] от "historama":

  Не се засягай. Варна е прекрасен град и имам много приятели. Но нека варненецът да не ми се прави на разбирач на софийските проблеми.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 93. 93 Профил на vrg12588151
  vrg12588151
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като чета коментарите по-горе, виждам че Игнатов доста е по уплашил другарите от Герб и от БСП. Вече имат тролове на поръчка да пишат глупости под всички публикации и интервюта. Започнаха да пускат и измислени социологически проучвания на червени агенции. Не им вярвайте. Игнатов вече се бори за първо място на изборите. Това не дава мира на някои хора и в следващите няколко дни очаквам неимоверни мобилизация по всички социални мрежи. Говорете с познати, приятели. Не позволявайте на прости хора да определят бъдещето ви. Трябва да излезем масово в неделя. Тогава ще отговорим на всички тези манипулации.

  kantona
 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Запазена марка за бг политическия живот е липсата на аргументи да се компенсира с обиди-провинциалист, педераст, мангал, и т.н. Не знам дали най-успешният кмет на София трябва да е точно архитект, но София има нужда от архитект. Истинската София е ядрото на града от преди ВСВ - 5 и 6 етажна. Нещо страшно извратено има в тези уолт дисни постройки (за съжаление те не са само софийски патент), и това безумно събиране на няколко реално отделни града в един конгломерат, или агломерация - столичния град.

 95. 95 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#92] от "Alarmstufe: Rot":

  Колега, проблемите на София са подобни на проблемите на всеки по-голям град в България, е малко по-мултиплицирани. От 70-те години на миналия век нищо не се е променило - строи се нов квартал, и след това се решават комуникациите му и транспортните проблеми.
  Проблемите на София не са само софийски - в момента в който се намери идея за някаква поне минимална децентрализация на страната, и малко повече финанси за провинцията (не говоря за Варна и Бургас - морски градове, които се справят и без чужда помощ), а за трагичните областни центрове в Северна България, загубили между 60% и 70% от населението си.

 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#87] от "historama":

  разбирам, че боклукът е болното място на ГЕРБерастията.

 97. 97 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 640 Неутрално

  ... десет или повеч години корупционно угодна дейности бездейност...
  —цитат от коментар 75 на dnevnikar


  Повече, както се изпусна Фандъкова, виновен е нейния предшественик, т.е Тиквата. :)

  ...да изберем провинциалния архитект...
  —цитат от коментар 81 на Alarmstufe: Rot


  Вместо провинциални некадърнички с леко поведение, да. Архитект вместо "сестра Галева" е много по-добър избор.

  Eddie lives... somewhere in time!
 98. 98 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Той е! А особено хората, които не живеят в София) не виждам какво са се разписали.

  perro -si yankees - no
 99. 99 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Игнатов е ниво над другите , които се кандидатират.

 100. 100 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Ще станем световно известни със снимките на кметшата!
  Това представяте ли си го?
  “Българите си избраха Столичен кмет с жена, с регистрация в порно сайтове ! Снимки 18+”

  Абсурд!

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK