Даниел Смилов: Скептичен съм, че на балотажа е възможно обединение зад Мая Манолова

Даниел Смилов: Скептичен съм, че на балотажа е възможно обединение зад Мая Манолова

© Надежда Чипева, Капитал"Дневник" потърси за коментар за първия тур на местните избори политолога Даниел Смилов – специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.


Г-н Смилов, макар още да не са готови данните, как накратко оценявате представянето на ГЕРБ? Конкурентите му пробиха ли статуквото?


– ГЕРБ остава първа сила, но на места, а и в национален план подкрепата за нея ерозира. T.e. ГЕРБ не е толкова доминираща, както през 2015 г. Изборите в София ясно го показват: ще има балотаж и листата на ГЕРБ получава по-малко, отколкото преди четири години.
За пробив на БСП обаче не може да се говори. Макар да се явява на балотажи в областни градове, БСП почти отсъства от най-големите четири града в страната и ще е в маргинална позиция в общинските им съвети. Дори и да спечели няколко областни града – Благоевград и Русе изглеждат възможни – БСП е далеч от ситуация, в която да е реален, равнопоставен конкурент на ГЕРБ за местната власт. Това се дължи на политиката на г-жа Корнелия Нинова, която води БСП далеч от политическия център. Радикализирането на БСП по антиевропейски теми като хомофобия, ксенофобия, путинизъм и соцносталгия прави БСП неприемлива за големите градове в страната.


"Демократична България" успя или се провали в София ? И какво бихте казали за резултата й извън София?


– "Демократична България" взема в София около 15%, което е близо до процента, взет от Реформаторския блок (16.5%) през 2015 г. Това показва, че избирателите, които се разделиха на парламентарните избори през 2017 г., сега отново са консолидирани. Преминаването на СДС към ГЕРБ и отсъствието на ДБГ почти не са се отразили на вота за "Демократична България".


Това не е малко постижение, но не е и особено вдъхновяващо, защото "Демократична България" не успя да се възползва от очевидната ерозия на ГЕРБ в София. А и партията не достигна до 17%, които получи на европейските избори. От тази гледна точка кампанията безспорно е страдала от дефекти, от които трябва да се изведат поуки. Например, че един месец не е достатъчно време за налагане на кандидат, дори когато той има нужните качества за даден пост.


По отношение на страната трудно е да се правят изводи преди окончателните данни за местата в общинските съвети и балотажите. В сравнение с Реформаторския блок "Демократична България", изглежда, има по-слабо присъствие в страната, което пък е възможност за бъдещ растеж. Така или иначе с тези резултати "Демократична България" ще е сигурен участник в един следващ национален парламент. Нещо повече, износването на "патриотите", демонстрирано от слабите резултати на Джамбазки и Сидеров, подсказва, че избирателите се обръщат към проевропейските партии.


Какво говори гласуването за Борис Бонев от "Спаси София"?


– Гласуването за Бонев е сходно на гласуването за "Демократична България": модерни, проевропейски, екологично настроени избиратели, които са развили нетърпимост към модела на управление на ГЕРБ . Това са хора, които се дразнят от окопаването във властта на ГЕРБ и ДПС, водещо до изкривявания и в съдебната система, и в медиите. Това са хора, за които "патриотизацията" на политиката в страната от последните години е отблъскваща със своята хомофобия и език на омразата. Това са хора, които намират за абсурдни страховете, че норвежците ще ни вземат децата, а европейците ще ги направят гейове. Тоест – като цяло – хора със здрав разум.


Мнозинството от избирателите на Бонев обаче по една или друга причина са загубили доверие в "Демократична България" и търсят друг изразител на своите интереси. Също така – като по-млади - те по-малко се вълнуват от проблемите на прехода и комунистическото наследство. Което не значи обаче, че по много теми избирателите на "Демократична България" и Борис Бонев не могат да си сътрудничат – напротив. Всъщност за първи път на политическата сцена се появява актьор, който може да е – по идеи и ценности – партньор на "Демократична България".


От тази гледна точка, ако съберем гласовете на "Демократична България" и Бонев, една четвърт от електората в София стои твърдо на проевропейски позиции и иска смяна на властта, която обаче да не е свързана с все по-ретроградната БСП.


Предвидим ли е балотажът в София и защо?


– Би имало реална интрига на балотажа, ако мнозинството от избирателите на "Демократична България" и Борис Бонев застанат зад Мая Манолова. В противен случай инерцията ще изведе Йорданка Фандъкова до пореден мандат.


Аз съм скептичен, че подобно обединение зад Манолова е възможно да се случи, осoбено що се касае до "Демократична България". Една подкрепа би ги разцепила и би зачертала консолидацията на демократичната общност, която всe пак се случва от европейските избори насам. Избирателите на Бонев предполагам ще са по-отворени към Мая Манолова, но тя има своето наследство от 2013 г., когато с много от тях беше на различна страна на барикадата. А и да не забравяме, че основната сила, подкрепяща Манолова, е БСП с неговите "патриотични" забежки. Всичко това не е предпоставка за лесен път на Манолова към този тип избирател. А и ако Бонев бързо "изтъргува" подкрепата си, неговата харизма бързо ще се разсее.


Какво е обяснението, че на тези избори се явиха толкова много представящи се за независими и граждански кандидати? Какъв е най-важният извод от видяното досега и за кого?


– Както и в други съвременни демокрации, доверието в партиите и у нас е много ниско, което води до спад в участието на избори и отлив на гласове към т.нар. граждански кандидати. Те са по-скоро симптом, отколкото решение обаче. Все пак възможно е от граждански кандидатури да се роди и сериозна политическа формация като движението на Макрон във Франция. Изборният резултат в София показва, че подобни процеси текат и у нас, но засега в по-ембрионална форма.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Няма да е зад Манолова а срещу фандъкова.

 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Аз ако съм от ДБ щях да направя всичко възможно Фандъка да изгуби.
  Не бих ги оставил да вземат София. Много ще боли ако изгубят. Кел файда за други градове. София е важна!
  Не се лъжете по старата мантра за по-малкото... Знаете какво. Видяхте докъде ви докараха.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3960 Весело

  Изхождайки от доказаните досега прогностични способности на другара Смилов, станали неслучайно нарицателни като "смиловщини" - значи, че Манолова ще спечели.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  Умно красива логика. Да докараме БСП на власт само да не е Фандъкова. И после що така стана бе миме?

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Ксенофобия, хомофобия, дрън дрън.
  Това, че не искаме гей паради, не значи че някой влиза по къщите и провява кой гейс кой си ляга. Същото е и с мигрантите, чужденци, които са минали легарните процедури за влизане в страната са нормално приети.
  А Истанбулска конвенция и Стратегията за детето, подарък от Норвегия са пълни с дефекти документи, които са в противоречие с българските закони и Конституция.
  Толкова.
  Дясното никога няма да се обедини, докато Христо Иванов е начело на Да България, същото и за Атанасов.
  Нито пък тази партия има реални шансове извън София, те самите и не искат да напускат жълтите павета.

 6. 6 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  – "Демократична България" взема в София около 15%, което е близо до процента, взет от Реформаторския блок (16,5%) през 2015 г.
  ============================================================================
  Защо непрекъснато се повтаря една лъжа, за да се манипулират реалните резултати.
  "Демократична България" взима 12.5% , и то ясно се вижда малко по-отгоре, където са показани резултатите. За "хуманитарите" като Смилов с бегли познания по математика, 12.5% може и да се закръглява на 15%, но чисто математически между 15% и 12,5% има разлика от 20%. А между 12,5% и 16,5% ( резултата на РБ на миналите избори) разликата е 32%.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 996 Весело

  Тази минорно - скептична тирада, с която ни е дарил Смилов, не може да се сравни с друго едно мнение, което е толкова изпълнено с мистицизъм, със загадка, с отправяне към необозрими епохи и събития, че още ми дрънчи кратуната от него!
  Насладете се: "... Но искам много сериозно да подчертая, че промяната в София, на ниво “голяма община” е още възможна и градът ни може да има нов кмет.
  Промяната обаче не може да дойде с БСП. И името на новия кмет няма как да е Мая Манолова..."

  А? Я ръцете горе! Да чуем какво е искал да каже авторът?
  А кой, деца, е авторът?

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#6] от "Росен съм аз и голем капут":

  Много сме, силни сме.

  Сега си говорят и си пишат, че ако не били двете кандидатури на Игнатов и Бонев, а само една щели да стигнат до балотаж. И даже си вярват. Толкоз са зле, че Мая Манолова не могат да бият.

 9. 9 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Според лилавите Борис Бонев е бил ляв , но пък сега ги облъчват да гласуват за Манолова...

 10. 10 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Умно красива логика. Да докараме БСП на власт само да не е Фандъкова. И после що така стана бе миме?
  ===========================================================================

  Ами ще се краде по-малко. И то със сигурност. Най-малкото защото мнозинството в Общинския съвет ще са от ГЕРБ и неговите партньори в управлението от ВМРО. Така зад Маниолова няма да има мнозинство, което да прикрива далаверите и. Капиш?

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 447 Весело

  "Даниел Смилов: Скептичен съм, че на балотажа е възможно обединение зад Мая Манолова"

  - Аз пък не съм скептичен. :) Със Сигурност Дайнов, аспиранта на ЦК, Слатински, съветникът на Гоце, както и Смилов и Първан Симеонов ще се обединят за балотажа.

  Врж, за Буруджиева се съмнявам...

  Абсолютен цирк. :)

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8110 Любопитно

  Ми Борис Бонев изглежда свястно момче !
  Да бяхте се обединили зад него !

  [email protected]
 13. 13 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Другарят Смилов изпуска нещо важно. В неделя десните избират не само между Галевица и Фандъкова, но и между ЕНП, в която божкем членуват или ПЕС на Станишев. Господин Дол едва ли ще остане радостен от тяхното предателство.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7053 Неутрално

  Жалко за столицата ни ако я управлява костинбродската афера.

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  И аз смятам, че М.М. ще изгуби въпреки внушенията и манипулациите за масова подкрепа от гласоподавателите на ДБ и Бонев.

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#13] от "jgu46589028":

  Ма те не са десни бре. :)
  Прочете ли опорните точки на Смилов, кое е дясното в тях?

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  – "Демократична България" взема в София около 15%, което е близо до процента, взет от Реформаторския блок (16,5%) през 2015 г.============================================================================Защо непрекъснато се повтаря една лъжа, за да се манипулират реалните резултати."Демократична България" взима 12.5% , и то ясно се вижда малко по-отгоре, където са показани резултатите. За "хуманитарите" като Смилов с бегли познания по математика, 12.5% може и да се закръглява на 15%, но чисто математически между 15% и 12,5% има разлика от 20%. А между 12,5% и 16,5% ( резултата на РБ на миналите избори) разликата е 32%.
  —цитат от коментар 6 на Росен съм аз и голем капут


  Сравнявай избори за кмет (Вили Лилков 9% , Игнатов 12%) и за общински съвет (РБ 16%, ДБ 15%). За районен кмет - РБ 4 броя, ДБ - надяваме се повече.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 18. 18 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Няма да е зад Манолова а срещу фандъкова.
  —цитат от коментар 1 на falkoneti

  Ами няма как вече да е срещу Фандъкова и да не е зад Манолова.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 19. 19 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Аз ако съм от ДБ щях да направя всичко възможно Фандъка да изгуби.Не бих ги оставил да вземат София. Много ще боли ако изгубят. Кел файда за други градове. София е важна!Не се лъжете по старата мантра за по-малкото... Знаете какво. Видяхте докъде ви докараха.
  —цитат от коментар 2 на Paolo Di Canio


  Аз гласувах за ДБ, но няма начин да гласувам за БСП!Когато и да било и заради каквото и да е.
  По същия начин - не мога да гласувам и за ГЕРБ - защото са ако не същите, то дори и по-лоши за някои неща.
  Тъй че - да се оправят и двете.А това, че кмет ще е пак някой нефелен, лъжлив и крадлив - поне съм си запазил съвестта и достойнството, а не съм се излъгал, както последните 20 години, го правят непрекъснато маса българи!

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#19] от "Капабланка":

  Един път да се съглася с теб.
  И аз ще пасувам в неделя, както пасуваха и на балотажа Радев - Цачева на президентските избори.
  Като съм отишъл за ябълки, няма да си купя развалени домати.

 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 447 Весело

  "– "Демократична България" взема в София около 15%, което е близо до процента, взет от Реформаторския блок (16,5%) през 2015 г. Това показва, че избирателите, които се разделиха на парламентарните избори през 2017 г., сега отново са консолидирани. ..."

  - Глупости на търкалета. От РБ в ДеБ остана само ДСБ, при това без клакьорите на Дончева. Нови са както зелените на Дайнов , така и хората на Христо Иванов. Зад Дайнов прозира ЦК на Партията, зад Иванов надничат Малееви, облажили при Софиянски... :)

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 447 Весело

  Ми Борис Бонев изглежда свястно момче !Да бяхте се обединили зад него !
  —цитат от коментар 12 на karabastun  До коментар [#12] от "karabastun":

  - Искат да ги слуша, той пък не ще...

 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  И аз смятам, че М.М. ще изгуби въпреки внушенията и манипулациите за масова подкрепа от гласоподавателите на ДБ и Бонев.
  —цитат от коментар 15 на pamela

  Няма избиратели на ДБ извън статистическата грешка, които да отидат и гласуват за костинбродския катарзис! Гъбари да, но активни гласоподаватели за Манолова - не. Разпределението и надцакването си е вътрешнокомунистшческо в случая - патрЕотския вот, махалите, ДПС и т.н...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 996 Любопитно

  Мен ми е интересно след "премиерът, който беше цар", ще можем ли да влезем в световния обмен и с формулировката "автентичната градска левица, която беше десница"?
  Би било вълнуващо.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4517 Неутрално

  До коментар [#19] от "Капабланка":

  "Аз гласувах за ДБ, но няма начин да гласувам за БСП! Когато и да било и заради каквото и да е."

  Абсолютно същото мисля и аз.

  На балотажа Гоце Първанов-Неволен Посидеров също не гласувах. Моят избор не е между чума и хоера, между една и друга крадлива комунистическа партия. Да се оправят помежду си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Обединение зад Мая Манолова не е възможно, защото това би бил самоубийствен ход за "Демократична България" и "Спаси София". Дори и някой да измънка в подкрепа на такова обединение, няма кой да го чуе, защото това не са партии със стройни редици и строга партийна дисциплина.

 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  зад Иванов надничат Малееви, облажили при Софиянски...

  Помня, милианерките, дето си купиха терена за тенис кортовете в сделка със заменка срещу 6 панелки.
  Демократично естествено...

 28. 28 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Има много лесен лакмус, кого да подкрепи градската десница и младежта. Нека и двете кандиПатки да обявят намеренията си за МОЧА. Национално достойни, проевропейски и пронатовски намерения и обещания /е ,може би с някакви гаранции за изпълнение/ би гарантирало дотатъчно проценти за победата на едната над другата. Но що ми се струва , че нито едната нито другата няма да го направят. Така че , това е максимума, който могат да достигнат.

 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7849 Неутрално

  До коментар [#19] от "Капабланка":

  Колега, това е пораженческа психика - така промяна няма как да стане

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на mark007
  mark007
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Изводът от първия тур, който няма да ви кажат е, че ако градскта, прогресивна десница в София имаше една кандидатура, то резултатът на тази личност имаше потенциал да отиде на балотаж с Фандъкова. Вижте резултатите на Игнатов и Бонев. А ако бяха стигнали до балотаж много хора щяха да се обединят зад този кандидат т.е. - ИМАХА ПОТЕНЦИАЛ да спечелят София. И то съвсем реален. Зега всичко за пореден път замина.
  НО така е там - спорът е кой от кой е по-чист, по- автентичен, по - европейски и т.н. . Затова Бойко ги прави луди години наред. За съжаление

 31. 31 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1066 Весело

  Другари, която и кака да изберете, бъдете сигурни в едно - заслужавате си я!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 32. 32 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Гласувайте с "Не подкрепям никого" на балотажа за София!

  Нека "победителят" има под 50%!

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  "Тоест – като цяло – хора със здрав разум" е неуместен завършек на мисълта при положение, че с 12,5 % вот ще вкарат 1 съветник. При това не е като да не са ги предупреждавали какво ще се случи. Случи се. Да видим, способни ли са да се учат от грешките си. Нормалното за българина е вместо да стисне ръката на този, който се е оказал по-мъдър от него, да се озлоби и да го намрази до мозъка на костите си.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 34. 34 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  само да си представим ако фъндъка бе спечелила наистина безапелативно, на първи тур и нямаше да има балотаж ,какви тонове помия от подигравки и откроен хейт щеше да се лее към соросоидите ,умокрасивите , 2% и онези от под опашката на коня, а сега разчитали на подкрепа ,и това ако не е наглост, кое е ?

 35. 35 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  С отвращение, потрес и без полъх дуенде за Манолова, но с удоволствие и надежда срещу Фандъкова!

 36. 36 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1307 Неутрално
 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 377 Неутрално


  Ето я опорката! “Не за Мая, а срещу Фандъкова”, хахаха! Чети първите коментари, за да разбереш опорката! Ако има кой да ви се хваща на въдицата. И на птичките е ясно, че с Мая си се заигравате от самото начало, не само с нея, а и с мъжаа й, със Серджендерчето, от една кръвна рупа сте си - кофата с най-различни бои, дето прави накрая лиляво!

  Мърфи е оптимист!
 38. 38 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#33] от "cinik":

  Добър анализ на поведението на лидерите и симпатизантите на ДБ. Браво! Макар че целта не беше това ти се получи добре.

 39. 39 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 746 Неутрално

  И аз съм скептичен може да има някакво обединение зад МаяМа. Жълтопаветниците не могат да се обединят сами около една своя кандидатура, а пък да се обединят вече и зад чужда кандидатура, е нещо свръх нивото им. Изобщо, тази култура на кооперирането, търсенето на малкото общи позиции, зад които да застанат, в името на по-голяма цел, за тях е непозната материя. Да не говорим, че те вингаи ще си живееят с очакването, че са резервната патерица на Б.Б. И той пак ще посегне към тях, ако не в момента, то при следващото раздаване. Някои по-малко умните и не толкова красиви (СДС) вече се примъкнаха и бъркат в кацата с мед. Довчерашните им ортаци, не вярвам да издържат дълго на празни ясли. Пък и времето ще е идеално за гъби - няколко дена дъжд и точно в деня на балотажа ще се затопли.

  over the under
 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Няма да е зад Манолова а срещу фандъкова.
  —цитат от коментар 1 на falkoneti


  Оправданията ви не променят факта, че болшевиките винаги гласувате с БСП!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  една много интересна идея на Радан :

  "Тъй като твърдението ми, че София може да има НОВ кмет, и той да не се казва Мая Манолова, предизвика интерес, нека уточня:
  Чл. 246 Ал.8 ИК (пардон - чл. 452 ал. 8 от новия ИК, малко наизуст писах) дава възможност и г-жа Манолова, и г-н Игнатов да се откажат от участие в балотажа.
  В такъв случай, срещу г-жа Фандъкова ще се изправи кандидат, който може с лекота да обедини целия опозиционен вот и да стане кмет. Това е безспорният победител от първия тур г-н Бонев.
  Така всички ще покажем, че наистина сме готови на жертви в името на промяната, че тя не е просто дума, платформа за партийно позициониране."

 42. 42 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#29] от "neut":

  Мая Манолова не е промяна. Тези избори ще разделят мършата от ценностните хора в така наречената софийска градска десница. Мършата ще гласува за Мая с дебилното обяснение, че търси промяна. Ценностните хора просто няма да гласуват. Няма трето положение.

 43. 43 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Ти нас не ни мисли. Ние сме достатъчно кадърни да си скалъпим битието. Прилично. Вие, радостните, победителите, гордите комуноидогерпъви оръженосци, вие сте за оплакване. Но хубавото на природонаселението е, че не съзнава кво е. Щастливци!

 44. 44 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  Разликите са маргинални, което показва буксуване на едно място. И то при положение, че Данчето изгуби адски много. Истината е че ДБ не можа да се пребори за електората на Мая (която между другото грам не си правеше труд през кампанията), за този на Бонев, за тези над 60% негласували. На тоя фон един районен кмет и двама общински съветници повече или по-малко е сметкаджийска история.

 45. 45 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 820 Неутрално

  ма тя маяма не може да върже 2 изречения на кръст бе, каква кметица какви 5 лева

  да си устат и нагъл може да те направи кмет на Галиче примерно, не на София

 46. 46 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1759 Весело

  "Тоест – като цяло – хора със здрав разум" е неуместен завършек на мисълта при положение, че с 12,5 % вот ще вкарат 1 съветник. При това не е като да не са ги предупреждавали какво ще се случи. Случи се. Да видим, способни ли са да се учат от грешките си. Нормалното за българина е вместо да стисне ръката на този, който се е оказал по-мъдър от него, да се озлоби и да го намрази до мозъка на костите си.
  —цитат от коментар 33 на cinik


  ......ааааааа.........!!!!!.....ами това още един път показва ,че МОМЧЕТО не е """ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ""""......!!!!!.......защото ако беше ТАКЪВ щеше да ВКАРА мин. 5-6-ст СЪВЕТНИКА.......аз за това казах ,че е МАЛЪК за КМЕТ..../...предвид политическата НЕзрялост..../....ОБАЧЕ еееее.......С Ъ В Е Т Н И К .....!!!!!......ТА ДРЪНКААА........ЖЕЛАЯ му от СЪРЦЕ ПОПЪТЕН ВЯТЪР.......!!!!!.....ииии да не О С Р Е Б Р Я В А Д О В Е Р И Е Т О на ХОРАТА........!!!!!.......да БЪДЕ СЕБЕ СИ.......!!!!!.....ако иска да СТИГНЕ ДАЛЕЧЕЕЕ........!!!!!?????!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 47. 47 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  "... един месец не е достатъчно време за налагане на кандидат, дори когато той има нужните качества за даден пост.""

  Прав е Смилов.
  И така, балотаж между Фандък и Маязма.
  Гробищната архитектура из някои столични улици не е случайно явление. Перките ги няма, но акулите си останаха под плочките. Нещо повече, компания им правят хищни представители на сухоземната фауна. Чрез метаморфоза калинките се превръщат в пеликани широко разтворили човки и вечно гладни. Едните и другите да си гласуват в неделя. Айде макара....

 48. 48 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Умно красива логика. Да докараме БСП на власт само да не е Фандъкова. И после що така стана бе миме?
  —цитат от коментар 4 на realguru


  Взе ми думите ! Само не беше Миме , а Лалка - изтривалка ! Че ЗАВИСТТА и прибавям към нея ОМРАЗАТА са НАЦИОНАЛНИ "ДОБРОДЕТЕЛИ " ама пък чак толкоз не бива .......това говори за ГУЗНА СЪВЕСТ ! А БЕЗСМЪРТНИЯТ РАДОЙ РАЛИН ПИШЕ :
  Срещнали се на полянка,
  прабългарин и славянка.
  Цуни-гуни, вади-тури,
  народили чукундури.
  Хем ебливи, хем крадливи,
  но най-вече завистливи.

 49. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Абе този смилов за какви 15% говори?

 50. 50 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  "Демократична България" взема в София около 15%, което е близо до процента, взет от Реформаторския блок (16.5%) през 2015 г.
  ...не достигна до 17%, които получи на европейските избори
  —цитат от коментар 0 на др Смилов


  Др Смилов по причина че е уманитар цифрите са му непонятни
  - 15% от 32% = 4,8%
  - 16,5% от 41% = 6,77%
  - 17% от 30% = 5,1%

 51. 51 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#23] от "virtual brain":
  +++ Абсолютно вярно!

 52. 52 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#33] от "cinik":Добър анализ на поведението на лидерите и симпатизантите на ДБ. Браво! Макар че целта не беше това ти се получи добре.
  —цитат от коментар 38 на zle_platen_trol


  А, ти кво правиш тука, бе? Не си ли на вътрешно партийния разбор "Как Фандъкова стопи 140 000 гласа за 4 години" ?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 53. 53 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":Разликите са маргинални, което показва буксуване на едно място. И то при положение, че Данчето изгуби адски много. Истината е че ДБ не можа да се пребори за електората на Мая (която между другото грам не си правеше труд през кампанията), за този на Бонев, за тези над 60% негласували. На тоя фон един районен кмет и двама общински съветници повече или по-малко е сметкаджийска история.
  —цитат от коментар 44 на kapitan_laino


  Има и качествена разлика. 2015 г. РБ вкара 11 човека, от които 7-8 си окачиха табела с цената и се продадоха на ГЕРБ.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8652 Неутрално

  Когато говориш срещу някога, замисли се, дали няма да ти потрябва услуга от него.

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#27] от "НеКой":

  Айде без лъжи - бяха 12 панелки в Ботунец и Кремиковци.

 56. 56 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#28] от "zaki":

  Вие не разбрахте ли че само шепа дърти антикомунисти и техните архиврагове - дърти комунисти ги интересува тоя паметник !. Всички други се вълнуваме от градска среда, метро, пътища, училища и детски градини и подобни битови проблеми. И си търсим кмет който да ни ги реши !!!

 57. 57 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Май най-големият ни проблем, и на нас и на анализаторите е ,че ние ясно се разбираме,разбираме картинката и осветяваме в съзнанието си всичко до детайл ,но никога не го превеждаме на език който да се разбере от мнозинство.Тук онзи с малкото прочетени думи притежава атомно оръжие ,оръжие за масово поразяване .Отговаря толкова естественно и дори наивно ,че чак да ти стане симпатично.Глупиостите които твори и казва, са укорими но чак след 10 мин. се сещаш за това,след временната омая на която просто си се засмял.Много от журналистите с добър рефлекс дори остават обекуражени ,какво оства за нас останалите.
  И до сега никога не се избра фигура която да е с 'характер'лесно рзпознаваем,все сложни сметки, които и да изглеждат униклани ,интереснино разждат личности невъзможни за припознаване от мнозинството.
  Кой ... за президент ли ?Е Радан мина ...но с кмета не се получи и бе ясна липсата му на харизма а липсата му на медиино присъствие бе крещаща,чак аз се зачудих дали все пак Бонев не е за предпочитане.
  ЕДИНСТВЕННА светлина от тези избори е ,че хората започват да виждат гражданското си присъствие и влияние с реалното усещане ,че са важни а не само партиино кланяне.Проблема на Бг.партиите е в ображдането от ласкатели и загубата с реалноста 2 години след спечелване на някоя 'победа'

 58. 58 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 808 Неутрално

  нека ГЕРБерите помислят ЗА НЕЩО ВАЖНО  - как ще мотивират хората от ДБ да гласуват за корумпираната руска даскалица от самоков защищавала МОЧА , СЛЕД КАТО С ОГРОМНА ЗЛОБА ПИШАТ И ГОВОРЯТ ЗА ДБ.
   не става с:
  "ей вие - вие от сектата, вие чугуни, вие двупроцентовите идиоти, Жълтопаветници, болшевики, негодници, с лидери, срещу които редовно плюем, вие за които масово лъжем че сте гласували за радев, за да прехвърлим на ДБ вината за глупавото решение на ББ да издигне неизбираемата цецка, вие, които нашите медии редовно игнорират или демонизират   ....вие сини талибани , вие екотерористи, ...... ама моля ви гласувайте за нашия човек!!!!"

 59. 59 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всички срещу Фандъкова. Помните ли през 2001 г. какво стана на балотажа на президентските избори ?
  Трябва обезателно Фандъкова да загуби, за да може постепенно и ГЕРБ да се сринат. Тази мафиотска банда трябва да бъде ударена. Тези не си поплюват - в циганските махали в София има масово гласуване за Фандъкова.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  "Аз съм скептичен, че подобно обединение зад Манолова е възможно да се случи, осoбено що се касае до "Демократична България"."

  Смилов бил скептичен! Изборът е между Мая и статуквото. Ако Смилов изключи Манолова, значи е доволен от Боко и обратно. Може би е решил да не си мърси ръцете. Негова си работа. Но автентичните не могат да си позволят бездействие. Или подкрепят Майчето или Боко ги натиква пак там, където бяха. Учителницата просто няма защо да я коментираме, тя е марионетка по случайно съвпадение. Е, аз ги разбирам моите автентични приятели, Манолова няма как да им е първи избор. Но просто такъв им е интереса. Защото само Мая може на Боко да му разкаже играта. Никой друг.

 61. 61 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  "Аз съм скептичен, че подобно обединение зад Манолова е възможно да се случи, осoбено що се касае до "Демократична България"."Смилов бил скептичен! Изборът е между Мая и статуквото. Ако Смилов изключи Манолова, значи е доволен от Боко и обратно. Може би е решил да не си мърси ръцете. Негова си работа. Но автентичните не могат да си позволят бездействие. Или подкрепят Майчето или Боко ги натиква пак там, където бяха. Учителницата просто няма защо да я коментираме, тя е марионетка по случайно съвпадение. Е, аз ги разбирам моите автентични приятели, Манолова няма как да им е първи избор. Но просто такъв им е интереса. Защото само Мая може на Боко да му разкаже играта. Никой друг.
  —цитат от коментар 60 на Judjuk


  Мая е политически боклук и всеки, който се съюзи в нейна полза, също става боклук! Не, че преди това не е бил същото де!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 62. 62 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Вече няма значение, кой ще е кмет. За тези, които управляват държавата и двете са им еднакво изгодни. Изборът е по-скоро емоционален за софиянци, но е по-важен за Москва, която лека полека превзе централната власт, а сега иска и местната власт.
  По времето на Орешарски ДПС проведе операция с активната роля на Станишкoff и острие сестра Галева - да превземе властта отвътре, с посланието: „Оттук нататък управлява ДПС”. Публична тайна е, че от ДПС са се обаждали в БНР за свалянето на Великова от ефир. Гешев е кандидатура на кръговете около ДПС, създали кръговата икономика (обръчи от фирми създадени от ДС). ДПС трупа финансов ресурс чрез Българската банка за развитие. ДПС контролира службите за сигурност и прокуратурата. Тези структури са обвързани с Кремъл - прокурорите дори не крият редовните си посещения за „обучение” в Москва. Близката цел на преврата е очевидно (очевидно за тези, които са чели Аристотел) олигархията да управлява без оглед на резултатите от каквито и да било избори. Както и без оглед на каквито и да било закони. Далечната цел: откъсване на България от съюзите на Западния свят и превръщането ѝ в руски коридор, свързващ Москва с нейните съюзници в Белград и Будапеща. Тоест, отцепване на Балканите от Европа. За да се случи всичко това, задължително трябва да се стигне до положение, при което голата, неограничавана от никакви закони сила да се превърне в единствения начин на управление. Несъгласните да са в затворите. Неудобните фирми и организации да са „заличени”. Най-устатите индивиди да бъдат запознати със съответните дози новичок или полоний. На всеки протест да има хайки, а улиците периодично да бъдат запълвани с татуирани мъже, събрани от фитнес-мазетата на Перник, Люлин и Дружба. Това не мина в Черна гора. Не мина и в Македония. Да видим дали ще мине тук.

 63. 63 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  "Демократична България" не успя да се възползва от очевидната ерозия на ГЕРБ в София"

  Смилов, стига сте го въртяли това на пръста. Никой не залага на радикали и отчаяни лузъри. За какво да залагат хората на един файтон хора доказали че са неспособни на прагматизъм и че готова работа да им дадеш пак ще я развалят.

  Седнал Христо Иванов да приплаква че изборът на Гешев бил направен в сараите на Доган. Ама когато нещо зависеше от него взе че хвърли кърпата и то без бой. На всичкото отгоре подведе и Радан, а накрая и го остави в блатото. Кой ще гласува за такива непредсказуеми ялови плачковци?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 64. 64 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Фъндъкова 65 : Манолова 35. Това ще е балотажът.

  Манолова ще вземе голяма подкрепа от откачалките на Волен. 1.6%.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  "Мая е политически боклук и всеки, който се съюзи в нейна полза, също става боклук! Не, че преди това не е бил същото де!"
  До коментар [#61] от "lz2":

  Мене лично този избор не ме касае. Но ако ти си харесваш Боко и шайката, твое право е, ще уважа избора ти.

 66. 66 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Баце и Данчето МУ търсят подкрепата на "антикомунистите" за да бият за н-ти път комунягите. А самите те още си пазят червените партийни книжки. И не изпълняват решението на СОС от 1993г. за демонтиране на МОЧА. Грозилището, символ на не случилият се преход и на зависимостта на силните на деня от Кремъл. За това и руската газ у нас е най-скъпата в Европа. Случайност. Не бих казал.

 67. 67 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#40] от "lz2":

  Еми не "винаги". Точно сега.

 68. 68 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4611 Неутрално

  Преди няколко дена един форумец написа следното: "Хитлер идва на власт, след като германските комунисти, загрижени за своята идейна чистота, отказват да подкрепят правителство на социалдемократите. Много горчив пример, докъде водят идеологическия нарцисизъм и отказът от компромис . . ."
  Подписвам се под този коментар.

  Gunter glieben glauchen globen
 69. 69 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Аз пък съм скептичен, че има смисъл някой да се обединява зад Манолова. Ако това е желаната от хората промяна - не ща я!

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK