Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с уважение към оригинала

Давид Наваро и Мартина Собецка от Zupagrafika

© Zupagrafika

Давид Наваро и Мартина Собецка от ZupagrafikaЗупаграфика" (Zupagrafika) се ражда в Познан през 2012 г. като идея на испанския графичен дизайнер Давид Наваро. Тогава той тъкмо бил решил да се премести от Испания, където преди това ръководи студио за графичен дизайн повече от 10 години, и да преследва своето влечение по полския графичен дизайн и следвоенната модернистична архитектура.


Веднага се влюбил в Полша - страната, известна със своята школа за плакат и суров бетон зад всеки ъгъл. Тогава той обединил сили с тъкмо завършилата Мартина Собецка. Неговият опит и нейната страст към писането и модернистичната архитектура се обединили в независимо архитектурно издателство и студио за графичен дизайн.


Името им, което в буквален превод е "супа от графика", съчетава чувството им за хумор със същината на работата им. През последното десетилетие Дейвид и Мартина проектират, илюстрират и публикуват наградени книги и комплекти за сглабяне, които изследват по сериозен, но същевременно занимателен начин следвоенната модернистична архитектура и архитектурен брутализъм на бившия Източен блок и извън него.
Сред заглавията им са Brutal London (2015), Brutal East (2017), Brutal Britain (2018), Eastern Blocks (2019), а най-новото, което излезе преди няколко седмици, се казва Panelki (2019). Те се предлагат предимно в специализираните магазини на музеи и галерии по целия свят.


"Дневник" разговаря с тях преди гостуването им като лектори в международен симпозиум на Фестивала Мелба в Зала 6 на НДК на 9 ноември.


Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с уважение към оригинала

© Zupagrafika


Кое повлия на решението ви да изследвате модернистичната архитектура?


- Като студио за графичен дизайн се възхищаваме на композицията и дизайна на модернистичните сгради и архитектите зад тях. Възприемаме ги като своеобразни произведения на изкуството. С нашия дизайн правим опит да документираме следвоенната модернистична архитектура, която бавно изчезва от нашите градски пейзажи заради разрушаване, промени, термо-модернизация, което е много популярен начин за обновяване на социалната жилищна архитектура в Полша и източноевропейските страни.


Има неща, които ни заобикалят на ежедневна база, които ни се струват невидими, приемаме ги за даденост или мислим, че не са привлекателни или не заслужават нашето внимание. На високите блокове, бетонните модернистични комплекси и други бруталистични конструкции се гледа по този начин от много години и мнозина все още предпочитат да ги видят разрушени. Хората примеат следвоенната модернистична архитектура като краен и неиновативен начин за строене - израз на своето време, а с нашата графична работа, независимо дали под формата на фотография, илюстрация или 3D модели, се опитваме да разглеждаме този вид архитектура от различен ъгъл.


Какво научихте за панелните блокове например, което ви изненада и вероятно ще изненада онези, които продължават да живеят в такива сгради?


- Мартина е израстнала в такъв блок в Полша през 80-те. В Полша панелите са се произвеждали локално в техните собствени райони във фабрики, наричани "Фабрики за дома", а в много от случаите самите тези системи приемат името на тези квартали. Беше наистина интересно да открием колко много панелни типологии са се прилагали на практика за период от само едно или две десетилетия.


Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с уважение към оригинала

© Zupagrafika


Смятате ли, че тези сгради трябва да бъдат съхраняване като архитектурни паметници за бъдещите поколения, или трябва да бъдат унищожени някои ден и защо?


- Не сме архитекти, нито урбанисти и не предлагаме техническо решение, а свидетелство или документация. По наше мнение обаче към модернизацията на тези сгради трябва да се подхожда с уважение. Самите ние участвахме в проект за термоизолация на жилищен комплекс тук в Познан, който се възползва от оригиналната мозайка на фасадите. Могат ли тези конструкции да бъдат запазени и модернизирани с уважение към техния оригинален дизайн? Можем да кажем, че да.


Разкажете ни повече за работния процес. Как избирате тема, къде правите проучването си, как избирате фотограф и колко време ви отнема работата по едно ново издание или комплект за сглабяне?


- "Зупаграфика" е основно независимо издателство, което инициира, оформя, илюстрира и публикува своите проекти с поглед към издаването на книги за архитектура, фотография и дизайн. Всеки нов проект предлага няколко предизвикателства, през които да преминем: от чакане с часове за перфектния кадър в снежна буря по средата на огромен комплекс до прекарването на месеци в ровене за документацията за оригиналните фасади на сграда.


Процесът на изработка също понякога е труден. Много от нашите издания са сложни за реализиране за печатниците или другите производители, с които работим, което изисква множество усилия от тяхна страна, за да могат идеите ни всъщност да се материализират. Винаги печатаме и създаваме локално и много от елементите в нашите издания са правени на ръка, което изисква много прецизност и разбиране от страна на производителя.


Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с уважение към оригинала

© Zupagrafika


Що се отнася до фотографията - ние сме основните фотографи във всичките ни книги, а в някои случаи си сътрудничим с местни фотографи. Такъв е случаят с една от последните ни книги "Източни блокове", която включва снимки, реализирани от нас в рамките на около десетилетие на документиране на различни жилищни комплекси в Централна и Източна Европа, както и някои изображения, които поръчахме специално за книгата на местни фотографи, които познаваме или с които сме работили и преди това.


Какви са основните трудности, когато се поставя началото на независимо издателство?


- Беше много дълъг процес и продължаваме да се учим, докато работим. Започнахме постепенно да трансформираме нашето графично студио в малко независимо издателство, финансирайки нови издания с предишните, учейки и разбирайки стъпка по стъпка как този сложен свят функционира.


Има ли нещо, което ви се иска да бяхте направили по различен начин?


- Не съжаляваме за нито един от проектите, в които сме били замесени, нито за който и да било от начините, по които сме подходили към тях. Провалите и грешките са единственият начин да се учиш.


Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с уважение към оригинала

© Zupagrafika


Хората изглеждат все по-заинтересовани от бързите медии. Традиционните медии превръщат ли се постепенно в нещо от миналото и как това променя процеса на създаването им?


- Давид е израстнал в печатница, собственост на родителите му. Мартина - сред гравюрите върху медни плоскости на баща си, така че миризмата на мастило и хартия е вградена в ДНК-то на "Зупаграфика". Нашият основен език на изразяване винаги е бил принтът. Заобиколени сме от стотици хиляди публикации, отпечатвани и издавани всяка година. Вярваме, че печатът продължава да се справя добре.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Единствената вина на панелките е, че ги свързват със социализма. В днешно време нови панелки няма, няма ги и домостроителните комбинати. Сегашната държава и хилавият бизнес не могат да направят такива заводи. Жилищното строителство се върна към своя архаичен вид и характер отпреди 50-60 години. Панелките се оплюват като комунизма и повече даже. Ма кой съм аз да ги защитавам? Не се и налага обаче. Панелките сами ще надживеят безвремието, надменността и простащината на днешните "ценности"! Защото те наистина са много, яки, устойчиви и непоклатими. И никой не може да ги помръдне.

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Много хубав материал. Благодаря за него, г-жо Стефанова.

 4. 4 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#2] от "Judjuk":

  Желязото,камъкът и бетонът нямат политическа принадлежност и морал. Обаче хората които живеят в тези сгради и отговарят за благосъстоянието им имат. Старите сгради от царско време са много по-масивни и топли от панелките, а някои имат и архитектурна стойност. Това един квартал ще е архаичен или не зависи от управляващите, които по ирония на съдбата на 90% са деца и внуци на бившата управляваща класа. Същото и за поддръжката на същите панелки и не само.

  This is the place where puddings die.
 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Като свърши петрола,хората ще се върнат към земята ,селото и къщите.Какви панелки.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#2] от "Judjuk":Желязото,камъкът и бетонът нямат политическа принадлежност и морал. Обаче хората които живеят в тези сгради и отговарят за благосъстоянието им имат. Старите сгради от царско време са много по-масивни и топли от панелките, а някои имат и архитектурна стойност. Това един квартал ще е архаичен или не зависи от управляващите, които по ирония на съдбата на 90% са деца и внуци на бившата управляваща класа. Същото и за поддръжката на същите панелки и не само.
  —цитат от коментар 4 на Deadpudding


  Малко бъркаш.
  Панелките са масово строителство, което позволява на стотици хиляди семейства да се сдобият с дом.
  Сградите от "царско време" за които говориш са за елита на държавата и за дребната буржоазия.
  Как са живели работниците или пък преселниците можеш да видиш и сега в западните и северни квартали на София.
  Имам прииятел с жилище от "царско време" на ул. "Солунска". Тъмно, с нефункциоално разпределение на помещенията, високи тавани които правят отоплението неефективно.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  До коментар [#6] от "xfh59608894":

  Дори и да е така, какво лошо има?
  Чак се учудвам, че не са гей двойка. :)))

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  "Старите сгради от царско време са много по-масивни и топли от панелките, а някои имат и архитектурна стойност."
  До коментар [#4] от "Deadpudding":

  Старите сгради са с дебели зидове. Ще ми повярваш ли ако ти кажа че по всички и всякакви норми дебелината на външните зидове е мин.38 см. С което никой клиент никога не се е съгласявал. Спорът е относно архитектурната и функционарна стойност и издържливостта на панелките. Според мене панелките са комфортни и уснойчиви, практически са вечни. Сега са и топли със стиропорните кожухчета. След 10 години може да им се направи ефективна и дълготрайна облицовка и климатична система. А авторите на статията ги правят и красиви.

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  До коментар [#2] от "Judjuk":

  Колко членове на Политбюро живееха в панелки?

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  "Фабрики за дома" - това не е ли полския вариант на българския Домостроителен комбинат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#9] от "Judjuk":

  Да смятаме тогава, че ЕПК-тата са пък вечни...Да кажа честно, няма да е зле ако се освежат ЕПК-тата, особено в Зоните, където са доминиращи.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво Желев":

  Малко кулички и балкончета с орнаментчета и ще станат архитектурни шедьоври

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Впрочем поне на мен корицата на книгата "Eastern Blocks" много ми напомня на пейзажа от западната страна на Южния парк в столицата ни.

 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Панелените жилища от комунистическо време страдат от няколко дефекта, повечето от които трудно се оправят.
  1. Лоша термоизолация - оправяемо е.
  2. Лоша звукоизолация - оправяемо е до някъде.
  3. Некачествено изпълнени водопроводи, канализации и парно - оправяемо е.
  4. Непроменливо разпределение - много трудно оправяемо, по-скоро не става - всички стени са конструкционно важни - в една тухлена или друг вид монолитна сграда има носещи и преградни стени, колони и други елементи, преградните стени могат да се махат или променят.
  5. Естетичната стойност на сградите е много проблемна - практически почти не може да се подобри, пребоядисването позакрива едно-друго, но не го прави архитектурен шедьовър. Има редки изключения на индивидуално изработвани панелни сгради с архитектурна стойност.
  6. Имат общо взето кратък живот на конструкцията - десетилетия (60 години ?). Той може малко да се удължи с радикална санация и поддръжка, но пак е несравнимо по-кратък от монолитните сгради, чиито живот се измерва във векове. В Чехия се живее в къщи, строени преди 300 - 500 години, а жилищните сгради на 100 - 200 години все още са масови - нашето блокче е на 107 години и е супер.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#7] от "Virgin":

  Ще Ви опонирам. Сградите от "царско време" са били строени и за работници и съвсем не са били с ниско качество. Много от тях служат и до днес. В Германия и Австро-Унгария е имало милиони такива работнически жилища строени между 1870 и 1914. Да, доста са били унищожени през Втората Световна война, но в тези части, в които не се е воювало особено (например в Чехия, в някои провинциални части на Австрия, Бавария, Баден-Вюртенберг, Саксония и Тюрингия...), са останали с хиляди.
  Имало е, разбира се и жилища каквито описвате - неудобни, неуютни, с лошо разпределение - за най-бедните. Но има и милиони такива панелки.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  До коментар [#9] от "Judjuk":

  Българските панелки са отделна категория сгради, която няма нищо общо с панелките в Западна Европа. Имам лични наблюдения от апартамент във френски панелен блок. Нищо общо с нашите представи за панелка. Нито като функционалност, нито като качество. Да не говорим за чистота и поддържане, за разделно събиране на отпадъците и прочие.
  За кражбите и калпавото лепене на стиропор по нашите панелки, даже няма и смисъл да говорим. Какво точно санират на прогнили и мухлясали панели, с течащи фуги и прогнили ВиК и ел.инсталации?

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  UNITED EU UNION

  За развлечение... публикацията "става".

  И, наистина е имало нужда от масови технологии и решения за...
  " концентрация на масите".
  Извинения бол, вкл. не за пренебрегване.

  Хора са мигрирали насила или не и е имало е нужна от нови жилища.
  Като сега.

  Добра е идеята за консервитативно обновяване,
  а не на рушене или "радикално" преустройство (където е възможно).
  Съхраняване на балкони "дворчета", вж. снимките.

  Обновяване и на фасади, върху каквито е концентрирана статията...
  абстрахирайки се от др. важни неща.
  Пак там... снимки, графики и "виртуална" реалност.

  Блок до блок до блок до блок... двайсет етажни!.

  Красиви модерни фасади, добре,

  Стълпотворение на народи - урбанистични проблеми!.
  Това не е.

  Нито едно дръвче, зеленинка, цветенце, нито един парк или градина,
  на снимките от панелни графиканти.

  Жив обитател нема... нито домашен любимец.

  Ни един ел. автомобил или безинов или дизел, или на въглища...
  Подозрително!

  Граф. залъгалки имат значение,
  но не са решения за актуални проблеми.

  Архитект професионалист с опит в градоустройство и милеещ за доброто гражданите - нема заместител.

  Такава широко осъзната обществена потребност не можеш запълни
  с две-три евтини заменки шменки... капели

  Гражданите веднага разбират измамата... или по-късно.

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  Интересна статия, особено след като днес слушах добро предаване за културата и живота в ГДР, в което се направи опит да се разчупят стандартните фрази за една почти "роботизирата" и стандартна младеж в тази страна преди 1989. Явно има преоценка на априорно възприеманото мнение и пропаганда за превъзходството на "западния начин на живот" в търсенето на по-сполучливи подходи към днешниет проблеми.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#9] от "Judjuk":Да смятаме тогава, че ЕПК-тата са пък вечни...Да кажа честно, няма да е зле ако се освежат ЕПК-тата, особено в Зоните, където са доминиращи.
  —цитат от коментар 12 на Иво Желев


  ЕПК-тата безспорно са по-добри, но бяха по-трудоемки. Всъщност и те като ЕПЖБ са спомени от миналото. Никъде не се правят вече. Е1 те и панелките са вечни. Не е вярно че стареят, ерозират и мухлясват. Те са бетонни, а бетонът е камък. Вреди му само течаща вода и мръсен въздух. Ако е предпазен е вечен. И при ЕПК и при ЕПЖБ ограждането е с панели. Болно място са фугите, ако не са качествено запушени. Но и те могат да се ремонтират.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#2] от "Judjuk":Колко членове на Политбюро живееха в панелки?
  —цитат от коментар 10 на blondofil


  В панелките живеят поне един милион обикновени трудови хора. Богатите си правят дворци.

 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#20] от "Judjuk":

  Не ме карайте да ви снимам ерозирали панели - че се сещам на коя сграда в ареала на нашата болница има. При това фугите й са наред. Сградата е строена през 1973-6. Най-старите сгради в комплекса са от периода 1848 - 1888 и се справят значително по-добре.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#20] от "Judjuk":Не ме карайте да ви снимам ерозирали панели - че се сещам на коя сграда в ареала на нашата болница има. При това фугите й са наред. Сградата е строена през 1973-6. Най-старите сгради в комплекса са от периода 1848 - 1888 и се справят значително по-добре.
  —цитат от коментар 22 на PavelCZ


  Писал съм го, бетонът се поврежда от течаща вода/дъжд и мръсния въздух. Трябва да има облицовка или поне мазилка. Има тухли, оцеляли хиляди години, но се виждат и нови, проядени от влагата. Освен това панелите изработени в завод са с висока плътност и якост.Такива в днешно време са непостижими.

 24. 24 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  "сглабяне", "израстнала"

  Госпожо Стефанова,
  Една редактираща програмка би Ви помогнала да избягвате поне елементарните правописни грешки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK