Политологът Татяна Буруджиева: И след местните избори БСП не е национална алтернатива на ГЕРБ

Политологът Татяна Буруджиева: И след местните избори БСП не е национална алтернатива на ГЕРБ

© Надежда Чипева, КапиталСпоред политолога доц. Татяна Буруджиева ГЕРБ тепърва има да решава вътрешни проблеми, както и въпроса за партньора, но това важи и за БСП, която, ако не вземе мерки за националното си представителство, ще се присъедини към партиите от среден калибър.


За нея кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София е много полезен и много интересен опит, както и сериозен успех за обединение на леви и десни преди първия тур.


Спечели ли някой на тези избори, доц. Буруджиева?
- Според мен няма някакъв особено сериозен печелещ. Факт е, че ГЕРБ е първа политическа сила, че е национално представителна и като брой избиратели, и като брой кметове, и като брой общински съветници. Според мен по-ниската избирателна активност, която не е така драматично различна от тази на други местни избори, продължава да поставя въпроса за легитимността на изборите и на политиците; за авторитета да поемат различни политики и да ги изпълняват. В този смисъл никой не може да е особено горд от резултата, който е постигнал.


Що се отнася до БСП - за съжаление тя не показа онзи възход, който си бе поставила като цел. Нито има удвояване на броя на кметовете, нито има такова повишаване на броя на съветниците, нито има някакво електорално развитие: с изключение на БСП-София, която има най-висок принос в покачването на тази електорална подкрепа, и донякъде - БСП-Русе; за останалите партийни организации в страната напредъкът е в рамките на 2751 гласа общо. Ако това се счита за победа и напредък, аз мисля, че по-скоро едно национално ръководство трябва да е загрижено да направи добър анализ, да види защо и как не е успяло да се справи и защо резултатът е такъв, вместо да се чуди как да вземе главата на ръководителя на единствената организация, която в момента е показала, че е електорален донор на БСП.


Какво показват изборите за състоянието на ГЕРБ? Каква е перспективата за партията?


- Ще можем да говорим за перспективата за ГЕРБ с наближаването на парламентарните избори. Защото първо в партията са започнати едни процеси след скандалите и след Цветан Цветанов, които инициира Бойко Борисов. От друга страна обаче, видяхме, че и Цветанов се поактивизира. На места като Благоевград и Пазарджик ГЕРБ не е в добра кондиция - там закъснелите смени на основни лица и ръководства поставиха под съмнение силата на партийното присъствие и възможността на ГЕРБ да победи. Така че ГЕРБ има да решава много вътрешни проблеми и каква е перспективата й зависи как ще бъдат решени те, защото не е достатъчно да си направил и постигнал нещо, да са променени общините и да можеш да отчетеш колко много пари си вложил - хората все повече искат качество, искат ясни параметри на управление, което отговаря на интересите на гражданите.


При ГЕРБ, както и при други партии го има момента, че трудно може да се стигне до управление в мнозинство, т.е. ГЕРБ трябва да търси своите партньори. По начина, по който се развиха отношенията в патриотите, самият разпад на част от формациите - НФСБ преди имаше по-голям изборен резултат, а сега е обезличена, докато "Атака" се опитва да стабилизира онова, което имаше - пред ГЕРБ стои въпроса за партньорите. Дали подкрепата на ВМРО ще бъде достатъчна при следващо управление? Точно както пред БСП седят въпросите - не само за партньора, а за националното представителство на партията и функционирането й на местно равнище, защото тя сега е обезличена в половин България. Ако не се вземат мерки, тенденцията е БСП да се присъединява към групата на ДПС, десните и други от среден до малък калибър партии. Националното равновесие в резултатите, които постига една партия, я правят силна на национално равнище - няма как да имаш национални издънки и цели области, в които нямаш нито един кмет, и да си национално представена. Защо говоря за БСП? Защото ГЕРБ засега няма опонент, който може да се превърне в национална алтернатива. Нужно е по-сериозно обединяване вдясно, за да могат десните да бъдат естествен партньор на ГЕРБ като членове на едно и също партийно семейство в Европа.


Какво успя и какво не успя да направи "Демократична България" на тези избори?


- На места се постигна обединение. Например в Разград всички десни се обединиха около един много симпатичен и енергичен кандидат и чисто процентно мисля, че постигнаха най-високия си резултат в страната. Сега имат всички шансове да са партньори в управлението на общината, което не се е случвало отдавна. Дадох този пример, за да покажа, че където десницата успява да се обедини, да забрави чисто личните си пристрастия и този ефект от ретроградното тип сталинско мислене "Има човек, има проблем" - "Значи щом някой не мисли като мен, не му обръщаме внимание какво мисли", тя постига резултат. На хората вдясно тежко им омръзна да са лишени от представителство или да бъдат представлявани от партии, които по-скоро се самоизяждат помежду си, отколкото да имат общи каузи за обществото и държавата. Залогът е дали ще преодолеят най-накрая собствения си пъп и персонализирани позиции и решения и ще вървят ли към повече внимание какво е необходимо на обществото.


ДПС сякаш остана малко встрани. Това някаква демонстрация ли е?


- ДПС има стройна система на правене на избори - те са много организирани, обикновено много ясно са поставени целите и се върви към тяхното изпълнение без особени вътрешни сътресения. На тези избори ДПС постигна разширяване на своето влияние и даде много ясна заявка, че няма тихомълком да присъства във властта, а има желание да застане като партньор. Друг е въпросът, че когато ДПС излезе с по-ясни заявки към властта, това й коства проблеми в национален мащаб. Тепърва ще видим как ще подходят на национално ниво и дали ще заявят желание да им се признаят позициите. Не трябва да забравяме, че самото присъствие на патриотите във властта е част от силата, която придоби допълнително ДПС.


Като гледаме резултата на Борис Бонев в София, имат ли бъдеще организации от типа на "Спаси София"?


- Разбира се, че имат бъдеще сдружения на принципа на неправителствените организации, които са далеч от икономически интереси и които са структурирани около някакъв тип кауза. Този тип формирования на местно равнище всъщност има най-сериозно бъдеще. Досега в България по-скоро имаме опит с формирования, които са концентрирани около местни интереси, но не политически, а по-скоро икономически. Аз много бих се радвала, ако местните формирования са повече от типа на "Спаси София", отколкото от бизнес тип. Защото такива организации работят за интереси, свързани с конкретни местни политики, докато партиите са базирани на ключови ценности, създаващи разлом и противопоставяне в обществото. Те биха били от помощ на всеки местен парламент.


Експеримент ли беше Мая Манолова?


- Не, не мисля. Мая Манолова можеше да се превърне в някакъв национален символ на промяната, ако беше реализирала такава в София. Част от анализите, които твърдят, че става въпрос за експеримент, са свързани с това, че се прави опит за обединяване на десни и леви избиратели предварително, а не между първи и втори тур, когато това се получава по естествен път, защото остават двама кандидати и хората могат да подкрепят някого от друга партия. Опитът да се обединят избиратели от различни полета предварително дори и на президентски избори не се е случвал така сериозно в България. От тази гледна точка можем да говорим, че това е един експеримент за политическата култура на българското общество. Оказва се, че нито е лесно, нито е толкова трудно постижимо, ако гледаме разликата между кандидатите на балотажа. Кандидатурата на Мая Манолова даде възможност за една много сериозна кампания, показа до каква степен София е важна за България и че това, което става в София, е много важно за България - нещо, което едва ли си дава сметка всеки кмет. Всички си дадохме сметка колко случващото се в София влияе на нагласите и начина, по който хората възприемат и оценяват политиката. Мисля, че има много полезни неща, които се случиха заради кандидатурата на Манолова, в т.ч. и в нейното лично развитие в политиката и обществения живот. Всеки опит е много полезен, а този беше и много интересен.


Как оценявате кампаниите? Имаше ли нещо различно?


- Когато няма сериозно предизвикателство, когато няма настроение за по-големи радикални промени, кампаниите винаги са много трудни, защото трябва да се уцели доброто ниво на критика спрямо необходимостта да застанеш зад собствените политики. Не е трудно да направиш кампания, когато ситуацията е радикална - има конфликт, обществото се е разделило и е готово да прави радикални действия. Много е трудно да правиш кампания в по-скоро конвенционален дух и състояние на обществените мнение и нагласи. Не мисля, че имаше много добри кампании. Няма нещо, което може да бъде представено на студентите като пример за добре направена кампания. Тези избори дадоха много примери за драстични грешки и то на хора, които са правили достатъчно кампании. Това означава, че кампаниите бяха изнервени и изострени въпреки общия дух на благоразположение и коректност, който заявяваха кандидатите. Под това имаше много нерви и емоции.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Има нова-стара коалиция: ДейБъ БСП!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2431 Разстроено

  "няма някакъв особено сериозен печелещ" - със сигурност има доста несериозно печелещи, заради апатията и егото на хора и партийни функционери. Иначе пИчалбите ще се разпределят - според участието и неучастието на БГ партии. Най-напред беше Пловдив, сега и в други градове...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 435 Неутрално

  След вътрешно - партийният преврат 89 - та, съгласуван с КГБ, провокиран от събитията по време на перестройката на Горбачов, висшият партиен апарат и ДС планираха дейности за оцеляването си, очаквайки низбежния разпад на соцлагера, който ще повлече към пропастта и комунизма. Събитията се развиха според прогнозите им, за които вече се бяха подготвили. Масово инфилтрираха в новопоявяващите се демократичните партии лица, които имаха задачата всячески да омекотят ударите срещу устоите на БКП - хегемонията в обществото и икономиката. За целта, ръководените от ДС и висшата партийна номенклатура централи, координирано с КГБ, прилагаха  тактиката за внедряване на твърде креслива с антикомунистическите си изблици агентура. А когато се стигнеше до разобличаване на внедрените хора, на тяхно място идваха по-замаскирани и опасни за демократичните процеси лица. Те успяха да се внедрят в ръководствата на всички демократични партии и разполагайки със скритата подкрепа от свои хора - вече бизнесмени, създадени с финансов ресурс, придобит по време на периода, получил известност като "раздаване на куфарите с пари" овладяха демократичните процеси, установиха пълен контрол във всички правителства до сега чрез специално създадената пария на етническа основа - ДПС. Една от целите на създаването именно на партия на етническа основа е да се контролират "екскурзиантите" на Тодор Живков, засегнати от прогонването им от родните места и насилствената смяна на имената им да не потърсят отговорност от виновните. Успехът на тази тактика беше предопределен от липсата на воля в по-голямата част от обществото да бъдат разкрити сътрудниците на ДС и КГБ. А енергията на тези, които имаха смелостта да излязат по митингите беше използвана за скандирания, а не за конкретни действия по декомунизацията на страната. Тези усилия на върхушката на БКП/БСП/ДПС бяха илюстрирани с три непрекъснато повтаряни мантри: „И едните, и другите са маскари“, „Демокрация не се прави с недемократични средства“ и „Професионализмът над всичко!". С други думи, в името на „професионализма“ могат да се правят всякакви компромиси. Хайде сега да си отговорим КОЯ всъщност е кресливата блондинка с металокерамика в устата, кандидат за кмет и КОЙ стои зад нея? За КОЙ вече няма значение КОЙ ще е кмет. Но Путин вижда всичко. И добре играе шах. Предпочитанията му са към московската възпитаничка, съдейки от това, кои са главните идеолози на проекта "блондинка" за независимата кметска кандидатура - отявления русофил и бивш главен комсомолски секретар Росен Карадимов и бившия шеф на 6-то (комунистическото гестапо) - Димитър Иванов. 

  В седмицата, в която почина съветският писател и дисидент Владимир Буковски, Тони Николов разказва за своя среща с него преди 20 години. “Той беше убеден, че старите структури на КГБ вече са надигнали глава, че новата имперска доктрина е в ход, че ще се възроди имперският национализъм”. Е, това вече е факт и България е отново приоритетна територия за геополитическите интереси на възродената империя.Хибридната война е един от най-големите проблеми в днешния демократичен свят, подобно на тероризма, бежанците, глобалното затопляне. В своя медиен аспект тя е борба между два разказа за обществото - на либералните демокрации от западен тип и на авторитарните режими от източен - и е продължение на Студената война между съветския и евроатлантическия блок. Само че преди съветската пропаганда беше насочена главно навътре, към собствения народ. Сега, благодарение на развитието на комуникативните технологии, е насочена и навън, главно към страните от ЕС с цел промяна на геополитическата им ориентация. Освен това, съветската пропаганда си служеше с клишетата на комунистическата идеология, а днешната пропаганда разчита на Православието, славянофилството, русофилството, историческите сантименти и соцносталгията, която на свой ред рециклира елементи от комунистическата идеология, така че кръгът се затваря. По обясними причини България е най-податливата на кремълско влияние сред страните в ЕС.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  До коментар [#3] от "Анти Шишковци":

  Знаеш ли какво работи росен карадимов в момента ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Има вече болшевишка коалиция - сини и червени болшевики. Но след като 90% от ДСБ-арите както е видно от гнева им я напуснат и останат Христо-Уванив и Тома Белев ще имаме ляво и ултралеви обединение.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Разбирам колко и е мъчно на Буруджиева от тази констатация, но това е добра новина за Отечеството!!!

 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Любопитно

  КАКЪФ ПОЛИТОЛОГ Е ТАЯ БУРДЖИЕВА.
  ТА ТЯ Е ОБИКНОВЕН ЧЕРВЕН АЗНИК.
  БЕШЕ НАЧАЛНИК НА КАБИНЕТА НА СЕРГЕЯ.
  НИЩО ЛОГИЧНО НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ГЛАВАТА Й...
  САМО ЧЕРВЕНИ ДРИСНИ..
  И ПИРГОВА Е СЪЩАТА.
  А ЗА РАЙЧЕВ НЕМА КВО ДА СЕ КОМЕНТИРА...
  ШАРЛАТАНИ-КОМЕНЕТА.
  МОЖЕМ И БЕЗ ТЕХНИТЕ "АНАЛНИЛИЗИ" НА ТЕХНОТО СИ БКП..

 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Дневникъ,внимавайте с тая Бургуджиева!Тая е любимата анализаторка на Неделчо от Пикъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Единствената алтернатива за България е силна дясна партия с лек националистически уклон. Само, че такава няма да се направи от Христо, Радан и компания. Пробват вече 10-на години и резултатът е 4-5 процента.
  Такива като Майчето, БСП, ГЕРБ както я кара, не са алтернатива.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 10. 10 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Няма алтернатива на ГЕРБ - това е положението, според Буруджиева. Госпожата е бивш депутат от БСП, водач на листата в Разград и началник на кабинета на председателя на БСП Сергей Станишев

 11. 11 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 284 Неутрално

  МОЖЕМ И БЕЗ ТЕХНИТЕ "АНАЛНИЛИЗИ" НА ТЕХНОТО СИ БКП..
  —цитат от коментар 7 на aramissss


  Чи как! Достатъчни са ви анализите на вашето си БКП, изготвяни от товарищите Дайнов, Смильоф и Салатински. Забележителни "анализи", бих добавил! Всяка мургава труженичка, гледаща на ръка около женския пазар, се изчервява като сущий Прикопи, кога им изчете врачуванията...

 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Има нова-стара коалиция: ДейБъ БСП!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Тая коалиция не е спирало да я има.

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#11:"Mike Crazy"][/quote]

  ЗА ДА РАЗБЕРА,ЧЕ НЕКОЙ " ПОЛИТИК" Е ЧЕРВЕН АДНИК НЕ МИ ТРЕБВАТ АНАЛИЗИТЕ НА ТАЯ КИФЛА, ИЛИ НА ДАЙНОВ И ИЧ ПЪК ТЕЗИ НА СЛАТИНСКИ ДЕТО СЕ НЕ МОЕ ДА УСЕТИ НАКЪДЕ ДУХА ВЕТЪРО ЗА ДА СЕ ОБЪРНЕ ПО НЕГО ИЗГОДНО...

 14. 14 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 835 Весело

  истинската алтернатива е ДБ, но прекалено много дебили има в тази страна и ще трябва да изчакаме няколко десетилетия докато станем 3-4 милиона, така че съм оптимист за бъдещето :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 15. 15 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Много ясно, че БСП не е алтернатива или читава опозиция. Не случайно ГъРБъвите след толкова обилни осирания все още са на власт а не на топло начело с патрона тиква. С тази "опозиция" ГЕРБ ще управляват още 30 години.
  Мисля, че архитектите на този модел са уцелили в десетката.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Не става само със злобни реплики срещу опонентите, нито с опозиционерското говорене на летеца, нито с тролене от сенките на тайгата. Няма начин.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  истинската алтернатива е ДБ, но прекалено много дебили има в тази страна и ще трябва да изчакаме няколко десетилетия докато станем 3-4 милиона, така че съм оптимист за бъдещето :)
  —цитат от коментар 14 на ck2013


  НИЕ ШЕ СТАНЕМ ТУК 3-4 МИЛИОНА.АМА ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ,РУСКИТЕ БЛЯДОВЕ,ПАК ТУК,ЩЕ СТАНАТ КЪМ МИЛИОН И ТОГАВА ЩЕ ПОЧНАТ ДА НИ СЕРВИРАТ ПО-ГОЛЕМИ ГОВНА,ОТКОЛКОТО БКП СЕГА...
  ТАЗИ ИГРА НА БОКО СЪС СЕВЕРНИТЕ НИГЕРИИЦИ Е СЪЩИНСКА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА И Е ВНАЙ-ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БЪЛГАРДКАТА НАЦИЯ.
  .

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  На ГЕРБ не му трябва алтернатива а съпротива. Да излязат най-после българите на избори и да го изритат. Щото не е нормална партия, а шайка от мутри. БСП ако наистина се социалдемократизира, спокойно може да заеме полагаемо място и хич не е задължително да са първи. Светът се овълчи и социалдемократите никъде не са първи. Поне засега.

 19. 19 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тази другарка вместо да философства нека каже как Нинова я отряза от разни лапачници. И затова тя е така сърдита на Нинова. Всичките й приказки са на човек отрязан изхвърлен от трапезата. Буруджива в миналото беше народен представител от БСП, беше шеф на кабинета на Станишев, когато той бе шеф на БСП. Всичките тия ясли вече ги няма и дъщерята на убиеца на ген. Луков вече едва ли не станала антикомунистка.

 20. 20 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 284 Неутрално

  След вътрешно - партийният преврат 89 - та, съгласуван с КГБ, провокиран от събитията по време на перестройката на Горбачов, висшият партиен апарат и ДС планираха дейности за оцеляването си.
  —цитат от коментар 3 на Анти Шишковци


  Момент! Вчера гледах по Канал 1 предаване за раждането на групировките след 89 та. Според авторите, ДС са знаели за рухването на комунизма още през 1986-1987 ма. Тогава започва ударно създаване на дружества в чужбина и прехвърлянето на пари към тях. Архитектът е Луканов. За това, че ДС са знаели свидетелстват и разкази на баща ми. Според думите му, предприятието в което е работил е било задължено от министъра на икономиката тогава да започне да прехвърля част от авоарите си в посочена от министъра фирма в чужбина.
  Архитект на групировките и мутрите също е Луканов. Разформироването на ДС и уволнението и напускането на масово на кадри от тези структури, води до раждането на тези групировки. Разбира се, в следващите 10-13 години, всички които са отказали да се подчинят са били ликвидирани. Останалите живи "късметлии" като Маджо, Маргините, Доган и т.н. са част от този преход, които в момента ръководят държавата по един или друг начин.

 21. 21 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 284 Весело

  Другарката Буруджиева изпуска ДПС от поглед. Крайно време е да пробваме правителство начело с Пеевски. Той може да предложи Станишев за шеф на ДАНС.

 22. 22 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 284 Неутрално

  истинската алтернатива е ДБ, но прекалено много дебили има в тази страна и ще трябва да изчакаме няколко десетилетия докато станем 3-4 милиона, така че съм оптимист за бъдещето :)
  —цитат от коментар 14 на ck2013


  ДБ алтернатива?! Заеби. Тия са по бетер от живущи в кооперация, в която живущите не могат да се разберат за елементарни неща. И аз като Хазарта си мисля, че ролята на ДБ е само да цепи вота. Полза от тях до този момент е = 0!

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Редукцията на партийните субсидии стана двигател на изключителна активност около изборите. Оядените партийни функционери бяха сменени от идеалисти с нови идеи. Досегашната политическа класа е загубила опората си. Единствената политическа сила с опит в нелегалност е БСП и успя да сложи юздата на дясната опозиция.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3193 Любопитно

  Алтернативата в България е силна дясна формация и ...закриването на тумори като Атака ,ДПС,АБВ и ...умиране на БСП!Само тогава ще може да се започне на относително чисто.Всички русораби да решат желаят ли българското си гражданство...ако ли не-знаят пътят до руският мир!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Няма как БКП/БСП/ да е алтернатива на БКП 2/ГРОП/. Една майка ги е раждала и от един таковата са правени.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 26. 26 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тя е дъщеря на пладнешкият УБИЕЦ на генерал Луков!

 27. 27 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  БСП е кукловод-от неговите недра извират останалите партии.

 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Оригиналното БКП не може да е алтернатива на каквото и да било. Начело с Корнелия тая партия се върна назад във времето към тоталитарните си корените отпреди 30 години. Извън оредяващия си електорат от пенсионирани носталгици, със съветско-живковистка риторика няма да привлече абсолютно никого. Показателни са всички избори до един, при които хората гласуват за про-европейски партии, та ако ще и фалшиви.

 29. 29 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  коалиция между БКП/БСП и някакъв сбирщайн от псевдодесни "интелектуалци", коментирана от потомствено комунистическо чадо.

  и ний сме дали нещо на света дет' се вика.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#9] от "haq30626233":


  Единствената алтернатива за България е силна дясна партия с лек националистически уклон. Само, че такава няма да се направи от Христо, Радан и компания. Пробват вече 10-на години и резултатът е 4-5 процента.Такива като Майчето, БСП, ГЕРБ както я кара, не са алтернатива.
  —цитат от коментар 9 на haq30626233


  Няма да е този, няма да е онзи и какво, да чакаме някой марсианец ли?
  И водещите фигури и ние, трябва да изискваме и постигнем елементарно съгласие около основния въпрос - да излезем от кръга на доказването и търсенето на автентичност (доколкото въобще я има) и да излезем от спиралата на дребните различия, за да скъсаме най-после опашката на котката и барабар с нормалните европейски държави да вървим напред. Вижда се, че и те си имат своите вътрешни проблеми и различия, но не висят на браздата между европа и евразия.
  Едва тогава може да си търсим кой е по-по-най, а не сегаразединени, особено водещите фигури и интелектуалци, които един с един не се разбират и не се получава обединение около няколко ясни цели.

 31. 31 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Весело

  Аз смятам, че алтернативата ще се появи , когато към сегашното ОФ в състав - БСП, ДБ, Спаси София, Атака и Иванчева, се присъединят Трифонов, Трактора, Архонта, Барека, Татяна Дончева и консерваторите на Москов !

 32. 32 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Продължават да се правят че не забелязват проблема, а той е много прост. С тоя 100 годишен воденичен камък на шията БСП са обречени да бъдат партия на миналото. Никога няма да се освободят от тежестта на септемврийското въстание и избягалите в Москва подбудители. Никога няма да се освободят от греха за атентата в св. Неделя, от мандраджийството, от националното предателство на 8 септември, от народния съд избил цвета на нацията предимно от невинни хора, от Ловеч и Скравена, от 16-та република и сервилниченето пред сталинизма и брежневизма. Коя партия е успяла да надживее толкова много грехове? Та има ли в момента по-ретроградна партия в която и да е цивилизована държава на света?

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  БСП спряха да плащат на тази и тя като лайномет ги запука!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Аз смятам, че алтернативата ще се появи , когато към сегашното ОФ в състав - БСП, ДБ, Спаси София, Атака и Иванчева, се присъединят Трифонов, Трактора, Архонта, Барека, Татяна Дончева и консерваторите на Москов !
  —цитат от коментар 31 на faeton.


  Маямата ще е вожда!!! Ака как ще се спогодят... всичкото е вожд!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  [quote#20:"GreenBush"][/quote]

  Много правилно наблюдение!!!! Началото е 1984 г- Да поверим националния капитал на бизнесмените с пагони!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#3] от "Анти Шишковци":Знаеш ли какво работи росен карадимов в момента ?
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Кажи де, какво работи ?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#20:"GreenBush"]
  —цитат от коментар 35 на chichka
  Много правилно наблюдение!!!! Началото е 1984 г- Да поверим националния капитал на бизнесмените с пагони!!![/quote]


  [quote#20:"GreenBush"]
  —цитат от коментар 35 на chichka
  Много правилно наблюдение!!!! Началото е 1984 г- Да поверим националния капитал на бизнесмените с пагони!!![/quote]

  НЕМА НУЖДА...
  ДОСТАТЪЧЕН Е ФАКТЪТ,ЧЕ БИЗНЕСМЕНИТЕ БЕЗ ПАГОНИ НЕКАКСИ СЕ ОКАЗАХА МЪРТВИ.. 38. 38 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  БКП няма как да е алтернатива на БКП ГЕРБ. А онаял нелепата коалиция ляво-дясно-зелено-либерално, няма как да получи гласовете на истински десните хора в България. Защото вече се провалиха няколко пъти и показаха, че не могат да бъдат решение на проблема. На България и трябва една консервативна партия на малкия и средния бизнес, една ляво-либерална партия и всички останали да бъдат заличени, а ръководствата им лустрирани от бъдеща политическа дейност.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Няма как БКП/БСП/ да е алтернатива на БКП 2/ГРОП/. Една майка ги е раждала и от един таковата са правени.
  —цитат от коментар 25 на меншевик


  Хахаха! Нагли сте за Гинес! Хем ВИЕ гласувате за комунистите и ТЕ за вас, хем ГЕРБ били издънка на БСП! Шизофрения! Или по-точно безсилен опит за прикриване на явната коалиция БСП-ДеБъ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 959 Неутрално

  др. Нинова дали е чела интервюто!

 41. 41 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Е, тази буля сега голяма "новина"каза:

  Естествено, че не е !

  БСП е толкова алтернатива на ГЕРБ, колкото диарията( Diarrhea) е алтернатива на запека(Obstipatio).
  Ама, пустите Иво Христови 80%.....Може и да са станали вече 90 %.

 42. 42 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Единствената алтернатива за България е силна дясна партия с лек националистически уклон. Само, че такава няма да се направи от Христо, Радан и компания. Пробват вече 10-на години и резултатът е 4-5 процента.Такива като Майчето, БСП, ГЕРБ както я кара, не са алтернатива.
  —цитат от коментар 9 на haq30626233


  Остави това дясна-лява партия. От разговорите със сума народ, съм разбрал, че повечето си нямат и идея що е ляво или дясно. Я по-добре кажи каква да е платвормата и програмата на такава партия, политики и действия в различните области на социума.

 43. 43 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#20:"GreenBush"][/quote]

  Проекта започва в Москва още през 1975-та. Тогава е върха на соца, криза в западните държави и високи цени на перола за спонсориране на съветската икономика. Още тогава са изчислени прогнозите за рухването на системата, а според някои са създадени предпоставките за рухването и нарочно с бъдещата цел да се преструктурита националното богатство и политическата власт да се превърне в икономическа и предавана по наследство, а после монетаризирана (осребрена сиреч) отново да се превърне и в политическа, но без да се губи икономическата. Интересен проект.

 44. 44 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Алтернативата в България е силна дясна формация и ...закриването на тумори като Атака ,ДПС,АБВ и ...умиране на БСП!Само тогава ще може да се започне на относително чисто.Всички русораби да решат желаят ли българското си гражданство...ако ли не-знаят пътят до руският мир!
  —цитат от коментар 24 на Willy Messerschmitt


  И към тебе същия въпрос, като към предходния коментар:
  "Остави това дясна-лява партия. От разговорите със сума народ, съм разбрал, че повечето си нямат и идея що е ляво или дясно. Я по-добре кажи каква да е платвормата и програмата на такава партия, политики и действия в различните области на социума."

 45. 45 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Аз смятам, че алтернативата ще се появи , когато към сегашното ОФ в състав - БСП, ДБ, Спаси София, Атака и Иванчева, се присъединят Трифонов, Трактора, Архонта, Барека, Татяна Дончева и консерваторите на Москов !
  —цитат от коментар 31 на faeton.


  Хахаха!
  Това беше добро!
  +

 46. 46 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1883 Разстроено

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":

  Съгласен. Но проблемът е , че десните "вождове" все не се разбират. Всеки от тях се прави на великан.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  До коментар [#45] от "anarhochristian":

  Не, това беше тъпо. Герберите за пореден път искат да внушат, че нямат алтернатива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK