Ники Павлов, писател: През социализма психиатрията в България е била ад

Ники Павлов

© Юлия Лазарова

Ники ПавловДъщеря на българин и германка, Ники Павлов е родена през 1964 г. в ГДР. Когато е на 13-годишна възраст, семейството бяга в Западна Германия. Тя следва политически науки, славистика и история в Мюнхен и е автор на романа "Жената в кибритена кутийка" (2007 г.) и новелата "По-късно животът ще е хубав" (2010 г.). Работила е като преподавател по политология, репортер, редактор и сценарист в телевизията. В момента живее в Берлин и изкарва прехраната си като автор, журналист и предприемач.


На български език току-що излезе "Българският лекар" (издателство "Жанет 45") - вторият й роман, в който тя разказва историята на своя баща. През 60-те години психиатърът д-р Павлов (бел. ред. - в романа д-р Николов) отпътува за ГДР, където се влюбва в германката Розе и двамата се женят. Десетилетия по-късно Ники Павлов се връща в миналото, за да открие що за човек е бил баща й, от когото тя цял живот се е страхувала и когото в същото време така много е обичала?


"Дневник" разговаря с Ники Павлов за психиатрията през 60-те и 70-те години на миналия век, животът по онова време в България, ГДР и ФРГ и за Европа днес.
Започвате да пишете романа за баща си, когато неговото здравословно състояние се влошава. Защо го направихте тогава, а не по-рано?


- Слабостта на моя баща ми даде силата да се доближа до тази материя. Ако той не беше в това безпомощно състояние, вероятно нямаше да съумея да пиша така радикално, смело и откровено. Така той разкри черта от своя характер, която не показваше публично. Казах му, че пиша тази книга, когато той беше в дома за възрастни. Той ми отговори: "Продължавай!". Но така и не успя да я прочете - почина, докато работих върху нея. Във всеки случай това ми даде възможност да го разбера по-добре. Много се занимавах с детството му и се опитвах да си представя как се е чувствал като млад мъж. Като дете баща ми е страдал от детски паралич и левият му крак остава по-къс. През целия си живот той ходеше с бастун и накуцваше.


Какво открихте за професията на психиатъра? В свое интервю пред вестник "Култура" от 2017 г. казвате, че баща ви е бил по-усмихнат на работа, отколкото вкъщи.


- Неговата страст беше работата. Той влагаше цялата си енергия там. Когато се прибираше, просто беше изморен, а аз бях едно диво и непослушно дете и му пречех. Затова и темата за психиатрията беше много важна за мен. Интересуваше ме по какъв начин той е практикувал в България, в ГДР и във ФРГ. Той казваше, че тогава психиатрията в България е била "ад". Използваше точно тази дума. Пациентите са били връзвани по леглата, изтезавани са по различни начини, връзвали са им косите, не са излизали на чист въздух. Баща ми се е опитвал да проявява човещина, да се отнася с тях като с отделни индивиди, да им позволи да се разхождат в двора на клиниката.


След това са били въведени лекарствата за психичните заболявания. Те са били едновременно благословия, понеже са помагали, но и проклятие, защото правят хората зависими. Така психиатрията придобива едно по-човешко лице, въпреки че ефектът на тези таблетки върху определени части от човешкото тяло може да бъде унищожителен. После се появява електрошокът, който днес почти не се използва, но тогава е бил на мода. При хората, страдащи от епилепсия например, той се е прилагал масово. Има случай с един актьор в Източна Германия, на когото поради епилептични припадъци е приложен електрошок. Той забравя всичките си текстове, защото това уврежда мозъка. Тогава баща ми също е за електрошока, но използва и автогенен трениниг (бел. ред. - метод за релаксация, разработен от германския психиатър Йоханес Шулц).


Използва и терапия, която работи с ограничаване на съня. Липсата на сън по време на депресия влияе по специфичен начин на тялото, така че то може да се справи с депресията по-леко. Да се работи по този начин в Източния блок по това време е било смела крачка, защото тогава е била много сънната терапия на Иван Павлов, която се фокусира върху точно - повечето сън. Баща ми използва метода и върху себе си, тъй като той самият страда от депресия, вземал е медикаменти. И му действа.


Ники Павлов, писател: През социализма психиатрията в България е била ад

Какво е било отношението тогава към неговата професия? Днес сякаш много хора са отрицателно настроени спрямо психиатрите.


- И в Германия е така. Битува мнението, че това са хора, които просто ти дават някакви медикаменти. В ГДР навремето това е била доста подозрителна професия. Смятало се е, че за да работиш с "луди", с хора с психични отклонения, трябва и ти да си малко луд. В училище съм била подигравана, че баща ми работи в психиатрията. А когато някой е изпадал в някакво психично отклонение - депресия, шизофрения, това не е трябвало да става в никакъв случай публично достояние. Но ние живеехме в малък град в Тюрингия (бел. ред. - днес федерална провинция в централна Германия). Беше наистина невероятно колко хора идваха при баща ми, за да ги лекува - учители, полицаи, офицер от ЩАЗИ. Но днес в Германия нещата са доста по-нормални - хиляди хора ходят на психотерапия и се опитват да се грижат за здравето си.


Баща ви обаче е скептичен към психотерапията и когато вие тръгвате на такава, казвате на семейството си цели две години по късно. Защо?


- Той определяше Фройд като "тълкувателя на сънищата". Наистина нямам представа защо изобщо не го приемаше. Смятам, че ако беше тръгнал в тази посока, може би щеше да се излекува - да наблюдава проблемите си, да ги почувства, да ги приеме. Беше табу дъщерята на психиатъра да ходи на терапия. Това просто не се правеше. Затова и когато им го казах, те сякаш паднаха от облаците. Но го преживяха.


Какви бяха разликите в живота в България, ГДР и ФРГ?


- Не съм живяла в България, идвах тук със семейството си през летата. Но това, което видях, беше социализъм по български.


Какво е социализъм по български?


- Липса на свобода. На опашка за хляб с дядо ми. Нямаш право да пътуваш. Не можеш да казваш какво мислиш в училище или на улицата. Всъщност по такъв начин съм израснала и в ГДР. Това е някакво двойно съзнание - едно публично и едно, което е за частно ползване. Много рано научих, че в училище и на други места трябва да говориш по различен начин, отколкото вкъщи. Баща ми беше убеден комунист, но с течение на живота в ГДР стана антикомунист. Майка ми винаги е била срещу системата. В същото време тя беше изключително несмела в това, което правеше или казваше - не искаше да изпада в публични конфликти заради мен, дъщеря й. Вкъщи гледахме западна телевизия и се дискутираше много, но за това не биваше да се говори навън. Израснах в този конфликт.


Западът беше прозорецът на телевизора, през който виждаш свободата, но не можеш да я докоснеш. Виждаш книгите, които искаш да прочетеш, но до които нямаш достъп. Последва бягството на Запад - пълна свобода и същевременно загуба на родината, на корените. Нямаше кой да ти каже как да продължиш нататък, така че трябваше да се научим как да ковем собственото си щастие. Отношението към парите беше изцяло различно, отколкото на Изток, и това доведе до конфликти, които трябваше да реша сама за себе си. Но в общ план смятам, че да отидем на Запад беше добра крачка, защото това ни даде свобода и ние успяхме да я използваме.


Казахте, че по времето на комунистическия режим хората са имали едно двойно съзнание по отношение на либерализма и бежанците. Не смятате ли, че това важи до някаква степен и днес. Наскоро в "Ди Цайт" беше публикувано проучване, според което около 60% от германците не си позволяват да кажат това, което мислят, на публични места или се замислят, преди да говорят?


- Мисля, че хората се страхуват. Смятат, че няма достатъчно за всички и се чувстват застрашени от чужденците. До такава степен, че не искат да ги опознаят. Когато гледам новини по телевизията, виждам, че тъкмо тези чувства, тези страхове биват поощрявани. Не мога да си обясня защо е така. Затова и не гледам новини.


По какъв начин виждате настоящето и бъдещето на Европейския съюз в този контекст?


- Нямам някакви рецепти за бъдещето, но не се чувствам добре с толкова радикално десни хора. Въпреки че разбирането на тези процеси може да помогне. Но с оглед на резултатите от изборите в Източна Германия виждам, че просто няма поле за каквито и да било аргументи, защото аргументите просто не достигат до хората. Дълго време писах за един берлински вестник и бях в женски комитет, който се занимаваше с бежанки - помагахме им да учат немски. Писах за това и получих изключително много критика, но и доста хора одобряваха това, което правя, и изразиха подкрепата си. Целта на тези статии беше да се опитват да редуцират страха. Може би това е един от начините за справяне със страха - човек да пише за своите преживявания.


Бихте ли могла да кажете, че писането на "Българският лекар" имаше терапевтичен ефект върху вас?


- Да. Отдавна чрез писането успявам да подредя себе си и да разреша свои вътрешни конфликти. Благодарение на работата ми върху тази книга сега съм начисто с баща ми.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  Любопитно е как така ЩАЗИ е разрешило този брак. По правило източногерманските служби много зорко бдяха да няма такива смесени бракове, пък било то и с партньор от най-преданата комунистическа държава.

 2. 2 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 607 Неутрално

  А преди социализма психиатрииете в България са били рай.
  Сега също са рай.

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#2] от "Локомотив":

  Баш, сещам се за една фраза - при капитализма човек експлоатира човека, а при нас е обратното.
  Та и за психиатриите е същото. Винаги са били дупки, винаги ще бъдат дупки. Вътре ще има бой над пациенти и от сорта, просто на 95% "редовните" (според мен голяма част от българите са за някакво лечение, може би 20%, но са навън) не им пука какво става вътре.

 4. 4 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Любопитно е как така ЩАЗИ е разрешило този брак. По правило източногерманските служби много зорко бдяха да няма такива смесени бракове, пък било то и с партньор от най-преданата комунистическа държава.
  —цитат от коментар 1 на Lemmy


  Мъка , старшина. Братската ви служба е осра-а процепа и сега дъщерята на доктора развява мръсните ви ченгеджийски гащи из германските медии.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Весело

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/11/20/3994401_dnevnik_tursi_jurnalisti/

  Спешно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Изкарва си хляба каката...

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Доктор Канов е жив свидетел на комунистическите безумия в психиатриите - може да разкаже много интересни неща!
  Нашите комуноиди са се учили от алкашките, които бяха превърнали психиатриите в перфидни институции за мачкане и брутална разправа с инакомислещите!!!

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Не спешно, а смешно - изисквания към кандидатите да пишат правилно, а статията с грешки.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4269 Неутрално

  В цялото ГДР можеше да се приема западната телевизия (в западен Берлин имаше мощен излъчвател, както и по границата), с изключение на една долина близо до Чехия (наричана "долината на невежите"). Хората не са били толкова омагьосани от съветската ТВ, както у нас.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Мда, защото психиатрията извън социализма е била много напредничава, нали?

  В Швеция и Франция лоботомии се правят чак до средата на 80-те, а в Щатите ги правят на конвейр, включително извън болнични заведения и върху деца, за най-малките поведенчески проблеми. Тук такива простотии изобщо не е имало. Даже напротив, изучаването на психозите у нас е било на относително високо ниво, например покрай работата на проф. Стоян Стоянов.

  Имало е опити да се въведе съветския „опит“ с психушките, но това не е пуснало корен.

  Въобще се навъдиха много страдалци от социализма с подобни измислени псевдотрагични истории. Явно с увеличаването на дебилите се увеличава и пазара за подобни писания.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Интервюто е интересно, с изключение на някак си изкуствено добавеният въпрос за либерализма и бежанците.
  Не е толкова важно, но все пак леко отравя интервюто с тази интересна дама.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4058 Любопитно

  В подходящ вид психиатрията днес може да се види и на улицата , което също си заслужава обяснението....

 13. 13 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Статията е пълна с елементарни фактически грешки.Електрошок при епилепсия не се ползва.Всъщност се ползва при депресивна фаза на МДП.Втора грешка-електрошока е открит преди първите фармакологични препарати от психофармаката,а не както пише в статията обратното.Сънната терапия не е на Павлов,освен това през годините на т.нар. "соц"-тя вече е отживелица.Въпросната терапия не се ползва за лечение на депресии,а на шизофрения.Сънната депривация е съвсем друг метод и се ползва за други болести. Електрошока няма как да доведе до описаните паметови нарушения,това са тотални измишльотини.Има у куп други грешки.Въобще-статията е тотален пълнеж.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Обожавам, когато някой, дето не е видял и грам цоциализъм, започне да ми обяснява как именно съм цивял тогава! Социализмът и по-точно таталитаризмът не беше цвете, но не поради изсмуканите от пръстите на автора причини. Уви, наблягайки на "безопасни" тези за вредата от тоталитаризма, като цитираните, сме обречени ако не ние, то децата ни да повторят неусвоения исторически урок.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10009 Неутрално

  Загатнати са, но не става ясно какви в действителност са отношенията баща-дъщеря

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Загатнати са, но не става ясно какви в действителност са отношенията баща-дъщеря
  —цитат от коментар 15 на penetrating


  Искаш ли да поговорим за това? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))

 17. 17 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Казах му, че пиша тази книга, когато той беше в дома за възрастни.
  Дала баща си в дом, тръгнала да съди системата. Тъжна картинка.

  ум море, глава шамандура
 18. 18 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Не стана ясно как българката Павлов е разбрала, че през соца психиатрията е била ад ??? Та нали почти не е идвала в България. А това с опашките за хляб е откровена лъжа - тая вероятно говори за 1990-91 г., но за нейно сведение това не е по времето на соца.
  Защо се дава думата на хора, които не са живели по време на соца и само са чули нещо за него ?
  Драга Павлов - като не знаете нещо, поне не го коментирайте. Ставате за смях.

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  В днешен Берлин разликата между вътре и вън е успешно и напълно заличена.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Статията е пълна с елементарни фактически грешки.Електрошок при епилепсия не се ползва.Всъщност се ползва при депресивна фаза на МДП.Втора грешка-електрошока е открит преди първите фармакологични препарати от психофармаката,а не както пише в статията обратното.Сънната терапия не е на Павлов,освен това през годините на т.нар. "соц"-тя вече е отживелица.Въпросната терапия не се ползва за лечение на депресии,а на шизофрения.Сънната депривация е съвсем друг метод и се ползва за други болести. Електрошока няма как да доведе до описаните паметови нарушения,това са тотални измишльотини.Има у куп други грешки.Въобще-статията е тотален пълнеж.
  —цитат от коментар 13 на tqh42306221


  Истината не се търси в подобни писания. И освен това Достенчето Лаверн не написа ли 600 страници труд по метода "Мама кви неща ми е разказвала..."

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Принципно, психиатрията в България и сега е ад. И сега ги връзват /имобилизират/. Изтезания и сега има - бой. И сега има места, където не позволяват на пациентите да излязат дори в двора. Бе кошмарна работа - и за пациента, и за лекаря и за персонала. За битовите условия няма какво да говорим. Но като имаме предвид, че голямата част от болничните заведения са кошмарни, какво да говорим за психиатрията.

 22. 22 Профил на id
  id
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Затова сега психиатрията е буквално по улиците и е 100 пъти по-добре от социализма. Дневник продължава да деградира.

 23. 23 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 828 Неутрално
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8418 Неутрално

  Там освен болни, пращаха и непослушни.

 25. 25 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "Българският лекар" (през социализма).
  Доста претенциозно заглавие от страна на човек, който си няма хабер от България. Няма никакви преки впечатления от това време и всичко му е преразказ.
  За психиатриите и медицината по това време не знам,
  но лекарите тогава бяха наистина лекари.
  И несъмнено - най-обичаните и уважавани хора.
  А, сега са търговци.

 26. 26 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Очевидно не е било точно така, както си мислиш че е било :)

 27. 27 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Не че по цял свят психиатрията по това време не е била същата, но важното е да плюем точно тази в България щото тогава е бил социализъм

 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#25] от "припознах Литекс":

  Хич не си се сблъсквал със лекарите преди 89-та - професори доктори на медицинските науки - пълни лаици и самозванци.

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2704 Весело

  До коментар [#25] от "припознах Литекс":

  Лекарите преди 89-та бяха толкова лекари, колкото ЦСКА е ЦСКА след 2016-та.

 30. 30 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Гледам снимката и заглавието и се зачудих за трансджендър ли става въпрос, за транссексуален ли, а може би кросдресър?! За името на дамата ясно, обяснено е в интрото, но не можахте ли да напишете, че е „писателка“? Толкова ли неприемливо звучат професиите и заниманията в женски род?

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 31. 31 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Абе ние едва научихме за откраднатото детство на Гретето, и сега ново разбито детство. На кой му крива температурата, на друг социализма, на трети психиатрията... Хайде всички на кушетката и да почват да разказват на коя ракета кой космос й пречи.

  L'espoir fait la vie
 32. 32 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 715 Разстроено

  За да има смисъл от интервюто по-горе, най-малкото интервюиращия журналист беше необходимо да е прочел книгата на писателката/ песателя/ или там както искате да се нарича Ники Павлов.

  Видно е от въпросите,че книгата не е прочетена. Тоест, задават се някакви безмислени въпроси.

  От другата страна пък имаме човек, който пише за неща от които не разбира. Което е дори още по фрапиращо като ситуация.

  Тоест, генерално, и двете страни са еднакво неподготвени за интервюто по-горе.

  И от него няма никакъв смисъл!

  Пропадането на Дневник продължава.
  Виждам, че отново има обява, че търсят журналисти...
  Чакам с нетърпение да видя новите имена.


 33. 33 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Другарката Павлова ни поднася политически миш-маш, сготвен в западни централи.
  При социализма психиатрите лекуваха заболелите.

  Не е така при капитализма.
  При капитализма в угода на едрата управляваща буржоазия фармацевтичните концерни и психиатрите разболяват трудящите се и ги отклоняват от класовата борба.

  Способите са различни, но ще посоча най-известния. Разработват се наркотици, с които да се друсат младите, и уж лекувайки ги психиатрите да ги довършат.

  В днешно време всичко е още по-очебийно как психиатрично се манипулират младите неукрепнали организми.
  Непрекъснато се пропагандира как който нямал профил и анфас във Фейсбук бил с отклонение, а от друга страна който прекарвал много време пред компютъра или с телефона бил с психично отклонение.
  Вижда се как психиатрите атакуват всъщност сто процента от населението, насаждайки у него безпочвени страхове.

  Особено пагубно е модерното напоследък джендърство, когато от пеленаческа възраст децата психически се раздвояват и разтрояват и се разколебават в своята първозданна същност, правейки ги пациенти (и техните родители) на капиталистическата психиатрия още от люлката.

 34. 34 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Не стана ясно как българката Павлов е разбрала, че през соца психиатрията е била ад ??? Та нали почти не е идвала в България. А това с опашките за хляб е откровена лъжа - тая вероятно говори за 1990-91 г., но за нейно сведение това не е по времето на соца.Защо се дава думата на хора, които не са живели по време на соца и само са чули нещо за него ?Драга Павлов - като не знаете нещо, поне не го коментирайте. Ставате за смях.
  —цитат от коментар 18 на krf54523578


  Ей клефук червен. Разбрала е от разговорите с баща си , който е дългогодишен психиатър по комунистическо време. А това че е нямало опашки за хляб е опашата комунистическа лъжа. Опашки имаше и то не само за хляб, а за почти всичко . Аз живеех в един стохиляден град. Ако не си купиш хляб в петък оставаш гладен цяла събота и неделя защото всичко е затворено или пък е отворено ама продават само фиде и консерва копърка.

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#33] от "Кокошков":

  Ха ха кокошков ти имаш нужда от спешна психоекспертиза!

  klimentm
 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#34] от "Rex":


  Опашки за хляб имаше, имаше и купони трябва да е било 68/69 година изгубих книжката с купоните за което пострадах в къщи!
  Нямаше ту яйца, ту захар, ту олио
  По едно време изчезнаха и цигарите, имаше кризи с бензина, тока и още какво ли не!

  klimentm
 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#36] от "klimentm":

  Като стария виц:

  В магазина:
  - Извинете, нямате ли яйца?
  - Тук няма сирене, яйца нямат на другия щанд.

  А виждам четирима не са съгласни за лекарите през соца - лицемери - никога няма да позволявт такъв лекар им постави диагноза и лекува; просто им плащат парички да тролят в полза на комунизма - продажник е една от най-древните професии у нас - още на втория хан са му резнали главата за продажна провизантийска политика.

 38. 38 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 656 Неутрално

  И всичко неприемливо, грозно и дори престъпно в психиатриите по света, на соца напреписа. Младите хора по света трябва да знаят, че света е единен. В медицината и науката има модни течения, опити, грешки. Всичко което се е случвало в психиатриите на "Изток", се е случвало и на "Запад", независимо от идеологиите, които са властвали. Когато ви говорят, че нещо престъпно или ненаучно сее прилагало някъде, трябва да знаете, че това е ставало навсякъде по света. Посочването с пръст на едната страна, означава, че става въпрос за пропаганда.

 39. 39 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#37] от "Deaddark": "А виждам четирима не са съгласни за лекарите през соца - лицемери - никога няма да позволявт такъв лекар им постави диагноза и лекува; просто им плащат парички да тролят в полза на комунизма - продажник е една от най-древните професии у нас - още на втория хан са му резнали главата за продажна провизантийска политика."
  - Пак те блъска в кратуняката този "комунизъм". Аман от борци. Всички шушумиги, подмазвачи и слуги на комунистите, станаха антикомунисти. Ако на тези "лицемери" им плащат, имат смекчаващи вината обстоятелства, семейства хранят. На тебе като не ти плащат, от какъв зор ни натрапваш думичката комунизъм. Лекарите от цял свят, учат от едни учебници, и диагнозите и съответните лечения са функция на наученото. Лекарските съюзи по света са за това. Дебнат някой да не се отклони от разрешените схеми. Много безумия са ставали в медицината и в частност в психиатрията, но да виниш за това, специално, комунизма, е най малкото, безумие.

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#39] от "goro6":

  Говоря от опит, докато вие говорите от ролята на агитпропчик - да бе, всичките, които комунизма ни мачкаше, сме били лоши - само тези, като теб "верни и проверени другари" бяхте добри и ви мразеха от завист. Прочети Хипократовата клетва - който не иска да става лекар, не е длъжен - но като си се хванал на хорото, ще го играеш докрай. Болницата не е концлагер за експерименти със "само равни" унтерменши.

 41. 41 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чубакът":, а в Щатите ги правят на конвейр
  >>> Не е лошо някои хора да прочетат и книгата на Киси "Полет над кукувиче гнездо " или поне да изгледат филма с Никълсън.
  http://chitanka.info/text/13192-polet-nad-kukuviche-gnezdo

 42. 42 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Извинявам се , не е по темата (която е важна !) но , до къде докарахме българския език : Ники Павлов - лекар ! Ха познайте пола на доктора , ако не видите снимката .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK