Мартин Керн, Европейски институт за технологии: Ще подпомагаме и креативни иновации

Мартин Керн, Европейски институт за технологии: Ще подпомагаме и креативни иновации

© Личен архив / TwitterВ мандата на новата Европейската комисия (ЕК) Европейският институт за иновации и технологии (ЕИТ) ще подпомага проекти в още една сфера - "Култура и креативни иновации". Директорът му Мартин Керн разказа пред "Дневник" за начините, по които могат да бъдат подпомогнати български предприемачи.


Какви са най-големите иновации в Европа тази година?


Тази година имаме пет отличени стартиращи проекта, които са от различни сфери - здравеопазване, подкрепа на деца с диабет, изкуствен интелект, енергетика и околна среда. Може би най-успешният проект, който сме подкрепили, е на шведска енергийна компания, която имаше амбицията да направи най-зелените батерии на света, като използва хидроелектрическа мощност от Северна Швеция. Идеята е от преди две години, когато компанията получи помощ и финансиране от Европейския институт за иновации и технологии. После получи инвестиции от 1 млрд. евро от различни компании, както и от Европейската инвестиционна банка, и започна да строи фабрика за производството на тези батерии, където ще има 400 работни места. Това е невероятна история - как за две-три години една идея може да се развие от стартъп до реална компания. Може би това е най-голямата ни история на успеха в последно време.
Какви проекти ще подкрепяте по време на мандата на новата Европейска комисия?


Европейската комисия направи предложение бюджета, с който Европейският институт за иновации и технологии подпомага иновациите, да бъде увеличен от 2.4 до 3 млрд. евро. Ние приветстваме това и го считаме за знак, че работим добре и успяваме да насърчаваме стартъпи, да обучаваме студенти по предприемачество. След две години ще има и нова девета сфера, в която ще помагаме на хора с идеи за иновации - култура и креативна индустрия. Всичко това обаче трябва да бъде прието от Европейския парламент.


Какви идеи ще търсите в сферата на културата и креативните иновации?


Естествено "Култура и креативна индустрия" е много разнообразна сфера, а идеята е университети, бизнеси и старъпи да работят заедно, за да посрещат всички предизвикателства. В сектора на културата влизат културното наследство, много креативни хора като художници, артисти и т.н. Но фокусът на дейностите е много традиционен, така че не е задължително кандидатстващите да използват най-новите технологии или да са толкова свързани с креативната индустрия. Също така може да говорим за кино, мода, музика и други сфери на креативност. За нас най-важното е актьорите в тези сфери да са по-добре свързани и да има коoперативност на европейско ниво, за какво е и създаден Европейският институт за иновации и технолoгии - ние намираме много идеи и ги превръщаме в решения, което е двигател за иновации и икономически растеж. Що се отнася за културата и креативната индустрия, ние се целим да подпомагаме не само студенти и изследователи, но и хора на културата, индустриалци и предприемачи. В тази сфера ще работим най-рано в 2022 г., което значи, че точно сега е времето да се мисли за проекти и да се създават консорциуми, които да кандидатстват за помощ, когато програмата бъде отворена.


"Иновации и младеж" е ресорът, който България получи в новата Европейска комисия. Очаквате ли помощ от българския еврокомисар Мария Габриел?


Да, разбира се. С нетърпение очакваме да работим с Мария Габриел. Тя и сега е запозната с дейностите на института, свързани с дигиталните иновации. В нейното портфолио ще са всички дейности на ЕИТ и това е добра новина.


Ще дадете ли съвети на младите хора в България, които имат някакви идеи, но не са достатъчно смели да направят стартъпи?


Аз мисля, че българите напредват скоростно в предприемаческите проекти. Аз лично съм бил няколко пъти в София и в последните години съм много впечатлен колко много предприемачи има. Моят основен съвет към тях е да търсят и други млади хора със същите познания и интереси, със същите търсения и амбиции, защото знаете, че иновациите не стават факт в изолация, а в екип, чрез добра работа заедно и чрез обмяна на опит и познания. Вие се нуждаете от хора, които да могат да ви помогнат да превърнете идеята си в иновативен проект. Друг съвет е: осъществете контакт с ЕИТ - ние ще ви помогнем да станете част от общност на предприемачи, които да ви помогнат във всяка една стъпка от пътуването: да сте креативни, да направите бизнес план, да започнете стартъп, да го развиете и да успеете. Имам добра новина - България получава все повече финансиране и помощ от ЕИТ. През 2018 г. финансирането за страната ви нарастна с 47% и сега е около 1 млн. евро. Аз мисля, че това е само началото, защото имате потенциал. Една от успешните компании е "Чек Пойнт Кардио" - те наблюдават пряко работата на сърцето, дишането и температурата на тялото, за да помогнат на хората в риск от сърдечни атаки или други здравословни проблеми, та когато се появят ранните симптоми, да бъдат откарани в болница.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3522 Любопитно

  ”креативни иновации” = ”творчески/ градивни нововъведения” ?
  ”Ще подпомагаме и креативни иновации” = ”Ще супортваме креативни иновации”😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  "Една от успешните компании е "Чек Пойнт Кардио" - те наблюдават пряко работата на сърцето, дишането и температурата на тялото, за да помогнат на хората в риск от сърдечни атаки или други здравословни проблеми, та когато се появят ранните симптоми, да бъдат откарани в болница."

  И е пример за това как хора с различни професии и експертност могат да си сътрудничат за да създадат нещо полезно. Което е и фокусът на Култура и иновации - лекар + художник + историк + инвеститор + … резултатите са изненадващи, но реални. :) Креативност ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK