Иван Кръстев: В България хората са загубили вяра в демокрацията

Иван Кръстев

© Цветелина Белутова, Капитал

Иван КръстевНовата книга на Иван Кръстев и Стивън Холмс, която в България ще излезе под заглавие "Имитация и демокрация. Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си", през миналата седмица оглави класацията за нехудожествена литература на германския седмичник "Ди цайт", изкачвайки се директно на първо място. "Дойче веле" интервюира по този повод известния български политолог.


На български новата ви книга заедно със Стивън Холмс носи подзаглавието "Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си". Как точно Западът е загубил себе си?


– В годините на Студената война светът беше разделен както между две противостоящи си идеологии, така и между два противостоящи си геополитически блока. И ако през 90-те очакването беше, че Изтокът скоро ще заприлича на Запада, днес мнозина на Запад се страхуват, че техните собствени общества започват да приличат на Путинова Русия – корупция, параноя, недоверие в елитите, липса на правила.
Ако с една дума трябва да се преразкаже книгата, може ли тази дума да бъде "подражание"? И какво точно подражание?


– Целият ни живот е подражание. Но "краят на историята" (по едноименната книга на Фукуяма - бел. ред.) е епоха на подражанието, защото след края на Студената война остана само един модел, който си заслужаваше да бъде имитиран: западният модел. Съветският модел се беше провалил и всички ние искахме максимално бързо да станем като Запада, да сме нормално общество. Но това, за което тогава не си давахме сметка, е, че разделението на света на имитатори и модел е силно уязвимо. Подражателят много скоро разбира, че животът в страната Папагалия има своята тъмна страна. Позицията на политически имитатор е особено болезнена в една културна среда, която непрекъснато ти казва да си оригинален и уникален.


И след първоначалната еуфория, че ще станем като тях, започват да се прокрадват въпросите: Ако искаме да сме като тях, значи ли, че сме по-лоши от тях; ако искаме да сме като тях, значи ли, че те могат да ни казват как трябва да живеем? Именно това напрежение, заложено в идеята за имитация, беше използвано от популистите, които превърнаха отхвърлянето на подражателската демокрация в свое знаме. "Не искаме повече да подражаваме, искаме своя начин на живот!" – това е лозунгът, под който популистите отхвърлят не само претенцията на Брюксел или Берлин да ни казват как да живеем, но и ценностите, в името на които беше съборена Берлинската стена.


Точно тогава, малко след промените, една дисидентка от бившата ГДР, Бербел Болай, каза: "Искахме справедливост, а получихме правова държава." Какво искаше Източна Европа и какво получи в крайна сметка?


– Нищо не може да бъде толкова съвършено, колкото представата за Запада, която съществуваше тогава зад Желязната завеса. Тогава Изтокът просто искаше да бъде Запад. И затова в началото на 90-те години всички завиждаха на Източна Германия, тъй като в рамките на броени месеци тя просто стана Германия: източните германци започнаха да получават заплатите си в германски марки и да решават споровете си в германски съдилища. Но именно това, което се случва в Източна Германия днес, кара мнозина да ревизират вижданията си за посткомунистическия период. Възходът на "Алтернатива за Германия" в източните провинции на Федералната република е най-силното доказателство, че бунтът срещу демокрацията като просто подражание на западните модели е една от психологическите предпоставки за успеха на популистките партии дори в страни като Полша, където през последните 30 години БВП се увеличи три пъти и където над 70 процента от хората казват, че са доволни от живота си.


Вие правите няколко противопоставяния по вектора Запад - Изток. От едната страна – либерализъм и човешки права, от другата – стремеж към етническа хомогенност. От едната страна либерализъм, който е в опозиция с национализма, от другата – либерализъм, който е съвместим с национализма. Това ли е кризата на съвременна Европа?


– Най-голямото разделение в Европа не е между Източна и Западна, а между големите градски центрове и районите в провинцията. Разликата между Виена и Будапеща, когато говорим за ценности, е много по-малка, отколкото между Виена и част от провинциална Австрия или отколкото между Будапеща и останалата част на Унгария.


Другото голямо разделение в Европа е поколенческо. Докато мнозина от хората в напреднала възраст се страхуват, че техният начин на живот е заплашен, защото за тях светът на отворените граници е синоним на края на западната цивилизация, за голяма част от младите хора големият проблем са климатичните промени и оцеляването на човечеството.


Но разделението между Изтока и Запада не е фикция. То има своите исторически, икономически, но и демографски корени. Ако се върнете към 1900 година и погледнете етническата карта на Европа, ще видите две Европи. Едната е етническа хомогенна – и това е Западна Европа. Другата е много по-пъстра етнически, с различни култури – това е Хабсбургска Европа, Централна Европа. Вследствие на 20-и век, на две войни, на етнически прочиствания, на комунистически режими в момента на картата отново ще видите две Европи. Но сега много по-цветна в своя етнически състав е Западна Европа, докато Източна Европа е хомогенизирана в етнически смисъл. И това създава две съвсем различни чувствителности по отношение на най-важния проблем, пред който е изправена всяка европейска демокрация днес: Кой е част от нашата политическа общност, кой е гражданин на моята държава? В Източна Европа този въпрос се задава особено често – и получава етнически отговор.


Защо национализмът е по-силен в Източна Европа?


– През 1945 година национализмът е победената идеология – в цяла Европа, не само в Германия. А през 1989 година националистите са част от победилата антикомунистическа коалиция в Източна Европа. Антисъветският национализъм е мобилизиращ фактор на първите демократични избори във всички източноевропейски страни и неслучайно в единствената страна от Източна Европа, в която национализмът беше на въоръжение не в ръцете на опозиционните сили, а на бившата комунистическа партия – това е България, където национализмът беше антитурски, а не антируски – изборите бяха спечелени тъкмо от бившата комунистическа партия. През първите години след промените, някъде докъм 2004 година, национализмът в Източна Европа беше много по-тих и приглушен, включително и в резултат от югославските войни. После обаче дойде разочарованието от европейската интеграция, дойде идеята, че ние не искаме вече да подражаваме – и национализмът се превърна в мощна политическа сила.


Споменахте България: как се вписва тя в тази схема? Либерализъм и човешки права или етническа хомогенност? Европейско единение или национализъм? Каква е разликата между България, от една страна, и Полша и Унгария, от друга?


– България не е нито Унгария, нито Полша, защото в страната липсва идеологическата поляризация, която е характерна за тези страни. В Полша избирателите на двата големи политически блока са убедени, че победата на другата партия е краят на демокрацията. А в България хората са загубили вяра в демокрацията, но не защото другите са победили, а защото който и да победи, нищо не се променя. И ако Унгария и Полша страдат от екстремизъм, в България екстремен е само цинизмът.


Както през Студената война, Европа сякаш отново е притисната между двете велики сили. С една разлика обаче: в Съединените щати управлява президент с популистки нагласи, а в Русия – лидер с автократични стремежи. И сякаш и двамата искат да демонтират Европейския съюз. Какво да прави Европа в тази ситуация, коя е активната позиция?


– Безспорно Европа е най-големият губещ от разпадането на либералния ред, който беше създаден след края на Студената война. И за Европа не е лесно да намери новата си геополитическа идентичност. Европа никога вече няма да може да разчита на САЩ, както в годините на Студената война, но идеята за скъсване със САЩ, идеята на Макрон за суверенна Европа носи много рискове. Първо, защото Европа е разделена, когато става дума за отношенията със САЩ. И второ, защото противно на нашите идеи отпреди години военната сила не е изгубила значението си в международната политика, докато в същото време Европа е изгубила желанието си да бъде военна сила.


Днес вече никой не мисли, че в мига, в който Тръмп напусне Белия дом, трансатлантическите отношения ще се върнат към предишната си форма. В този смисъл едно от интересните неща, които наблюдавам през последните няколко месеца, е как постепенно европейските либерални елити започват да губят интерес към това как точно ще завършат следващите президентски избори в Съединените щати. Просто стана ясно, че дори Тръмп да изгуби, няма никаква гаранция, че няма да дойде някой друг, който по отношение на Европа да има политика, сходна с неговата. До голяма степен силата на трансатлантическата връзка през последните 70 години се базираше на факта, че това кого избират в Белия дом по никакъв начин не влияе върху външната политиката на САЩ. Това вече не е факт.


Затова според мен Европа бавно се опитва да търси своя геополитическа идентичност, но се опитва да го прави изключително предпазливо. По две причини. Едната е, защото опитът за рязко скъсване със съществуващите коалиционни отношения би могъл да предизвика криза в рамките на Европейския съюз, където много държави, специално държави като Полша, продължават да гледат на Съединените щати като на единствения гарант за тяхната сигурност. И второ, защото това, което европейците по някакъв начин се опитват да избегнат, е да покажат колко объркани сме в един свят, в който всичките съюзи и коалиции около идеи, върху които е построена европейската идея за сигурност, са в момента поставени под въпрос – не само от Русия или Китай, но и в самия западен свят от сегашния американски президент.


Разширяване или задълбочаване на Европейския съюз, за да излезе от кризата – коя рецепта е по-продуктивна? Френският президент Макрон засега блокира приемането на Албания и Северна Македония, а някои наблюдатели дори твърдят, че отношенията му с Меркел са достигнали най-ниската си точка. Може ли Макрон да бъде новият лидер на Европа и накъде ще я поведе?


– Аз не мисля, че в Европа може да има лидер от типа, който имат в САЩ и в Русия. В крайна сметка Европейският съюз не е една държава. По-скоро мисля, че наблюдаваме сблъсък между две напълно различни стратегии и чувствителности за това какво трябва да прави Европа в ситуация, в която светът около нея рязко се променя. От една страна е германската позиция, която казва, че трябва много внимателно и предпазливо да се правят каквито и да било промени. Че ние не бива да гледаме на промяната, която дойде с Тръмп, като на нещо, което е постоянно – и в този смисъл да се опитваме да удържаме статуквото поне в рамките, в които е възможно, да не показваме колко много светът около нас се е променил, защото това може да предизвика паника в нашето общество. Което пък може да доведе до парализа на Европейския съюз.


От другата страна е интуицията на Макрон, който смята, че ако Европейският съюз в момента не започне да извършва радикални промени – не само в икономическите си политики, но също така в начина, по който се взимат решения, то след 4-5 години ще настъпи ситуация, в която вече няма да може да го направи. Много е трудно да се каже кой е прав, тъй като и при двете страни рисковете са ясни. Част от проблема на Макрон е, че той говори в стихове. Непрестанно предлага различни смели инициативи, които обаче често са лишени от детайли и конкретика. Но ако Макрон се държи като поет, Берлин се държи като счетоводител, който е много убедителен, когато трябва да покаже риска от всяка предлагана промяна, докато в същото време признава, че най-големият риск е липсата на промяна.


А правилно ли постъпи Макрон, като блокира пътя на Северна Македония и Албания към ЕС?


– Според мен Макрон направи стратегическа грешка, като блокира процеса на разширяване. Но по парадоксален начин грешката на Макрон може да доведе до активизация на процеса на интеграция на Балканите – защото Париж е в изолация и ще се опита да излезе от нея, като от противник на присъединяването на Балканите се превърне в адвокат на по-решително и по-политическо разширяване. Блокирайки започването на преговорите с Албания и Северна Македония, Макрон направи Балканите отново важни. Може би няма да е пресилено да кажа, че ако Албания и Северна Македония бяха получили дата за преговори, в следващите 10 години нямаше да чуем нищо за тях. Независимо от това, което се случва в региона.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Иван Кръстев

  ---------

  кой го държи?
  на чия софра е ?

  пари за статии не му дават, кои го храни?

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  В България "демокрацията" беше направена от комунистите и ДС и стана точно толкова привлекателна, колкото беше и комунизЪма строен от същите хора.

 3. 3 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  бахахаха, в Русия имало етническа хомогенност :) :) :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  И ако през 90-те хората се стремяха да приличаме на запада
  Сега се страхуват да не заприличаме на Путинова русия(цитат)
  с който не мога да не се съглася

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  бахахаха, в Русия имало етническа хомогенност :) :) :) :) :)
  —цитат от коментар 3 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Наистина е трудно да си представи човек деветдесет и две националности като нещо хомогенно

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  "... бахахаха, в Русия имало етническа хомогенност :) :) :) :) :)
  До [#3] "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Затова едни е лозунгът:
  Съюз ...
  Съюз със С С С Р ❗❗❗ 🙌

 7. 7 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Българите в голямати си част не искат да си сменят чипа. Мързи ги и да протестират, камо ли да се сбият. И въобще, за чий ли им е демокрация? Нали могат вече свободно да пътуват до демократични страни в Европа. Като им потрябва, могат да отидат и видят.

 8. 8 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ... в България хората са загубили вяра в демокрацията, но не защото другите са победили, а защото който и да победи, нищо не се променя. И ако Унгария и Полша страдат от екстремизъм, в България екстремен е само цинизмът...
  —цитат от коментар 0 на статия

  Що е България - кратко и ясно.

 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  В днешния свят всеки е свободен да търси вярата където си поиска, дори да се опре и на атеизма. За отделната личност светът е една кратка 50-80 годишна отсечка, която се стреми да я изживее смислено.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Весело

  ... "Имитация и демокрация. Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си", през миналата седмица оглави класацията за нехудожествена литература на германския седмичник "Ди Цайт", изкачвайки се директно на първо място ...

  Ди Цайт, а?

  Дей гиди ...

 11. 11 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 264 Неутрално

  През 1990-та бяхме по площадите, студентските стачки, пред екрана на телевизора - искрени, обнадеждени, ентусиазирани и много наивни.
  Отсам стената виждахме черното, а отвъд - само бяло.
  Оказа се, че животът, както винаги и навсякъде е шарен.
  Оказа се, че манипулирани медии, корумпирани политици, несправедливост и неистина има навсякъде.
  За зла участ "бялото" се изроди и омърси в либерална перверзия.
  Опитаха се да ни сменят лъжата, в която живяхме четирсет години с някаква нова , по-рафинирана, цифровизирана и поднесена в нови информационни носители.
  Западът си е запад, изтока - изток. Не са се загубили.
  Магнитното поле на земята започна да се измества.

 12. 12 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#11] от "припознах Литекс":

  манипулирани медии има навсякъде но на някои места има само манипулирани...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Демокрацията няма нужда от вяра :)
  Иначе книгата ще е интересна.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  ... Безспорно Европа е най-големият губещ от разпадането на либералния ред, който беше създаден след края на Студената война ...

  Кръстев иска да ни каже, че е вярвал, а и даже още вярва, че е възможна някаква европейска доминантност при "либералния ред"?
  Вътрешен, европейски ред и особено при глобалният такъв?

  Мали, мали, мали, малийййй!

 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "А в България хората са загубили вяра в демокрацията, но не защото другите са победили, а защото който и да победи, нищо не се променя. "

  Нормална реакция на хора, които живеят в Папагалия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2125 Весело

  "Докато мнозина от хората в напреднала възраст се страхуват, че техният начин на живот е заплашен, защото за тях светът на отворените граници е синоним на края на западната цивилизация, за голяма част от младите хора големият проблем са климатичните промени и оцеляването на човечеството."
  *
  Със сигурност климатичните промени ще доведат до края на живота на Земята, който зависи безусловно от Слънцето... ама теоретично след няколко милиарда години. В обозримо бъдеще европейската цивилизация може да бъде унищожена само от политиката на отворените врати и промяната в етническия състав на населението.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Весело

  ... едно от интересните неща, които наблюдавам през последните няколко месеца, е как постепенно европейските либерални елити започват да губят интерес към това как точно ще завършат следващите президентски избори в Съединените щати ...

  Децата на капитан Грант са поврътливи.
  Сега друг им маже филията ...

  Да припомням ли срещата Обама-Меркел на изпроводяк, когато Барак "предаде факела" на Мути?

  А освен това дечицата на капитан Грант имат и силно изострени сетива накъде духа вятърът.
  И тъй като вятърът духа в платната на Тръмп за втори мандат - са се концентрирали върху актуалната и реална хранилка. Вместо да траят за зелена трева ....

 20. 20 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":

  ей, родените от червеното знаме, много взехте да разбирате демокрацията и капитализма :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Демокрацията няма нужда от вяра :)Иначе книгата ще е интересна.
  —цитат от коментар 13 на penetrating


  Демокрацията има преди всичко нужда от демокрация.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":ей, родените от червеното знаме, много взехте да разбирате демокрацията и капитализма :)
  —цитат от коментар 20 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Тъп си за такива преценки.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Ама туй в България демокрация ли било!? Гледай ти....

 24. 24 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ... Безспорно Европа е най-големият губещ от разпадането на либералния ред, който беше създаден след края на Студената война ...
  —цитат от коментар 16 на xm...


  Либареалният ред не започва с края на "студената война", а доста по-рано в началото на 70-те с отмяната на "златния стандарт" и системата Бретан- Ууд.
  Фактически се разгръща през 80-те с "рейгъномиката" и "тачъризма" , когато финансите започват да се отделят от реалната икономика и започва алхимията на правенето на пари "от въздуха", плащането на дългове с нов дълг, безумните и безконтролни емисии на "количествени улеснения" от централните банки, изграждането на обърната пирамида от балонни структури, манипулирани пазари и разрушаването на основните принципи на реалния капитализъм,
  Сега, просто идва Неизбежното и такива поети като Кръстев, които разтревожено крякат без да засягат икономическата сърцевина на нещата ще се множат ежедневно.

 25. 25 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Съдържанието на статията пак ме връща към убеждението, че всички ние щяхме да живеем по-спокойно и по-доволни, ако не бяха медиите и подобни писатели като Кръстев.
  Самото заглавие на книгата му е непростимо манипулативно. Кое човешко същество имс право да прави такива кардинални заключения. Спечелила Студената война....но видите ли, за наказание загубила идентичността си.
  Искам Кръстев да даде дефиниция за "идентична" Европа....
  Дали ще може, да видим. Може някой от колегите да му даде едно рамо.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 26. 26 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Съдържанието на статията пак ме връща към убеждението, че всички ние щяхме да живеем по-спокойно и по-доволни, ако не бяха медиите и подобни писатели като Кръстев.
  Самото заглавие на книгата му е непростимо манипулативно. Кое човешко същество имс право да прави такива кардинални заключения. Спечелила Студената война....но видите ли, за наказание загубила идентичността си.
  Искам Кръстев да даде дефиниция за "идентична" Европа....
  Дали ще може, да видим. Може някой от колегите да му даде едно рамо.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 27. 27 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Я напечетайте пак биографийката на този пореден гений на демократичната мисъл - др.кръстев,че да можем по-лесно да храносмиламе мислите му!

 28. 28 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Ама туй в България демокрация ли било!? Гледай ти....
  —цитат от коментар 23 на jeq19606355


  Докато има избори, на които и ти можеш с гласа си да избереш, кой да управлява държавата, то има демокрация. Всеки има правото да избере, или да се откаже от това си демократично право. Ако избере втората опция, се лишава сам от правото да мрънка. И така, до следващите избори.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 29. 29 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  как кой Сорос и комунистическите пари нали потеклото му е тъмночервено

 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  [quote#28:"Vivian Apostolov"][/quote]

  А как стана така, че Макрон загуби изборите във Франция, а впоследствие се оказа, че ги е спечелил в цяла Европа? За един преател питам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Весело

  Очевидно в класацията за нехудожествена литература е имало ЕДИН участник. Но пък става ясно, че бизнесът "полит.комент" се рони и отпада.
  Светът си е в чудесно здраве, като изключим затъващата Кочина на Злото и Лъжата. Което пък си е добра новина.
  Афоризмите на Кръстев са забавни и анализите му заприличват на фейлетони.

  Navigare Necesse Est
 32. 32 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Весело

  бахахаха, в Русия имало етническа хомогенност :) :) :) :) :)
  —цитат от коментар 3 на GMO VACCINES CHEMICALS


  И къде Кръстев казва, че в Русия имало етническа хомогенност?

  Говори за етнически хомогенна Източна Европа, което не включва многонационални предимно азиатски империи.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 33. 33 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Демокрацията в БГ вече е даденост. Вярата е за неща които още не са се случили.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 34. 34 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Я напечетайте пак биографийката на този пореден гений на демократичната мисъл - др.кръстев,че да можем по-лесно да храносмиламе мислите му!
  —цитат от коментар 27 на tedif


  По-добре в комплект с биографията на баща му.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "в България хората са загубили вяра в демокрацията, но не защото другите са победили, а защото който и да победи, нищо не се променя. И ако Унгария и Полша страдат от екстремизъм, в България екстремен е само цинизмът."
  А ние сме се примирили и си живеем в блатото без да се оплакваме.

 36. 36 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#3] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Территория колкото пет Евросоюза . Говорим език един. Ако изключим Чечня и малко от Кавказ -липса на движения за отцепване аналогични на тези в ЕС. В индия от два щата не могат да се разберат по между си и си говорят на английски. В сравнение с ЕС - Русия си е мега хомогенна.

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  Демокрацията е вредна за всичко на запазмд от Виена .....кой разбрал , разбрал....
  Който не е ......да оди на консултации при Горбачов. ...докато все още живее....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Овцете си реват за овчаря.

 39. 39 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1978 Разстроено

  В България хората са загубили вяра в демокрацията

  Защото не са я виждали.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 40. 40 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Прав е г-н Кръстев след като градската "десница" вече гласува за БСП...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#36] от "alexandar":

  сравнено с ЕС Русия направо не е населена :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 42. 42 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#36] от "alexandar":

  общ език не е като общ етнос...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 43 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Кръстев, я кажи на хората поради что, 97-98г., ти, Е. Дайнов, и О. Минчев бяхте против да се прави декомунизация и лустрация?
  Чак след това обяснявай що е то демокрация и има ли почва у нас?
  1997-2001г имахте цялата власт да направите това, което трябваше, за да приключи България с комунизма. Що не го направихте????
  Очаквам гръмко мълчание по въпроса!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 44. 44 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 477 Неутрално

  "Докато мнозина от хората в напреднала възраст се страхуват, че техният начин на живот е заплашен, защото за тях светът на отворените граници е синоним на края на западната цивилизация, за голяма част от младите хора големият проблем са климатичните промени и оцеляването на човечеството."*Със сигурност климатичните промени ще доведат до края на живота на Земята, който зависи безусловно от Слънцето... ама теоретично след няколко милиарда години. В обозримо бъдеще европейската цивилизация може да бъде унищожена само от политиката на отворените врати и промяната в етническия състав на населението.
  —цитат от коментар 18 на pamela


  Няма.
  Технологгите така ще се развият и или ще колонизираме други планети или ще живеем под земята(то сега има бункери които издържат на ядрен удар) представи си след 100 години какжо ще имаме.

 45. 45 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 327 Весело

  два безполезни диода които си светят и си се четат за себе си и успоредно си заработват добри пари от пропагандата дето правят

 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Въртят сучат и накрая говорят за либерален ред и човешки права.

  Бе аз нямам нищо против либерал ред и човешки права - ама без социална държава и драконовски ред. :)

  Да ги видим тогава мигрантите дали ще искат да идват на Запад като няма да има цоциални или па за неизпълнение на нареждане на полицаите годинка в панделата. За преминаваме на граница нелегално - 15 години.

  Какъв хубав либерален ред ще настане само тогава. :)

 47. 47 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Либия. Ирак, Афганистан не губят вяра!

  L'espoir fait la vie
 48. 48 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Иван Кръстев ---------кой го държи?на чия софра е ?пари за статии не му дават, кои го храни?
  —цитат от коментар 1 на WWW


  А във Великобритания са загубили вяра в здравните грижи !

  Докъде се докараха: Обезумял от зъбобол млад англичанин се самоуби, чакал на опашка за вадене на зъб от януари 2019 |
  22.10.2019  Жител на британския град Саутхемптън се самоуби, след като не можа да дочака реда си при зъболекаря, който да му извади мъдреца. За това съобщава The Mirror.

  38-годишният Антъни Хоскинс страдал от зъбобол поне още от януари 2019 година. Той бил в списъка на чакащите ред при зъболекаря, но просто не могъл да издържи накрая.  Британецът приемал обезболяващи всеки ден и то в големи количества, а вечер изпивал и чаша уиски, за да може да заспи.

  Майката на Хоскинс опитала да помогне на сина си и пестяла пари за частен зъболекар. Тя трябвало да събере 1500 лири. Когато през март синът й казал, че се е натърпял на тази непоносима болка и не издържа повече, тя имала едва 900 лири и го помолила да почака още няколко седмици.

  Странното е, че самият Хоскинс нямал проблеми с парите – самият той работел в агенция за подбор на персонала и винаги плащал навреме наема си.

  През пролетта майката се свързала с полицията и казала, че вече няколко дни не може да се свърже със сина си. На 3 април полицаите намерили тялото му в неговия апартамент. Там открили и банкова сметка, от която ставало ясно, че Хоскинс е в преразход с 3 хиляди лири.

  Майката на мъжа разказва, че погребението струвало толкова, колкото би излязло и посещението при частен зъболекар

 49. 49 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Ами загубил е вяра в демокрацията, след като Вачо, Женята и Смислов са най-видните демократи и точно по техен модел се проведе прехода!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 50. 50 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Преди време в една книга (книга!) се натъкнах на следната мисъл, изказана от един американец, представител на могъщите сенчести сили: "Нашата най-силна външнополитическа стратегия за разрушаване на чуждите държави е да насаждаме демокрация в тях."

  Книга, все пак, хартията търпи всичко, авторът може да каже каквото си поиска, но си струва човек да се замисли над този на пръв поглед парадокс ли, цинизъм ли.
  Всеки да прецени съобразно своя светоглед.

 51. 51 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 860 Неутрално

  тя демокрацията е за по развити интелектуално народи, не е за всеки.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 52. 52 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  В Родината хората са загубили вяра в демокрацията, щото и до ден днешен има само имитация на демокрация.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 53. 53 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#51] от "ck2013":

  Така е... Какво означава "демокрация"? Означава "управление от народа".
  Е, какво да е управлението, когато народът в основната си част е прост, неграмотен, алчен и егоистичен?!

 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  До коментар [#48] от "doroteus":

  И какъв извод си правиш от тоя случай? Че здравната система е прецакана или че въпросният е бил безотговорен и е харчил повече от колкото е можел да си позволи?

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 55. 55 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#53] от "tie_interceptor":

  За прост и неграмотен не знам, ама за алчен и егоистичен...абсолютно вярно.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 56. 56 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  – В годините на Студената война светът беше разделен както между две противостоящи си идеологии, така и между два противостоящи си геополитически блока.
  ---------

  Понякога се чудя как уж разумни хора пишат ако не небивалици, то поне черно-ели полуистини.
  Дали е нарочно - няма да давам оценка.

  По време на т.нар. Студена война имаше и трета сила - т.нар. Необвързани страни (Трети свят), начело с КНР, и този трети свят хич не беше за подценяване.

  В края на краищата, има два относително отчетливи периода, в които Необвързаните страни влияеха съществено на световните процеси.

  Първи период - т.нар. национално-освободителни борби/войни, когато т.нар. западни сили бяха натирени от колониите си - т.е. немалка част от необвързаните гравитираха към СССР. Този период завърши 1-0 за СССР.

  Втори период - т.нар. Перестройка, но и няколко години преди това, т.нар. Запад наклони везните в своя полза и спечели втория период с 1-0.

  За мен е доста неясно:
  1) дали т.нар. Запад спечели т.нар. Студена война поради обективни и субективни причини,

  2) дали Русия реши стратегическата задача - "чтобы спасти Россия нужно разрушить СССР",

  3) дали тихомълком Китай не даде едно рамо на т.нар. Запад, за да се елиминира СССР като конкурент на идеологическия фронт, запазвайки го като партньор във военно-политическия, и да реализира по-безпрепятствено своя все по-нарастващ икономически потенциал и предприеме експанзията, на която днес сме свидетели.

 57. 57 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  В България хората са загубили вяра в демокрацията точно заради такива палячовци, като този. Остана и Трабантаджията да захленчи за "неродения ПеДко". Ами такива човеченца трябва да ги гледаме какво правят, а не какво приказват. А те приказват това, за което получават заплащане. И не непременно и само в пари.
  Както е казал навремето великият Ботев:
  "...Само знайте, за парата
  изядат си и месата..."

 58. 58 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Недостойна е ролята, която Иван Кръстев изпълнява от години! Вреден е и незнайно защо, точно него лансират?

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Чебурашка игает балалайка...
  Депресиран тъгува деморализаторът.

  Игнорирай!

  "Иван Кръстев: В България хората са загубили вяра
  в демокрацията"

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ашколсун, таварищи.

  Единия носталгира за симетриs, а другия за трети полюс,
  се в минало време, когато немало нито едното, нито другото.

  Не е това начина да се окажете там.
  В минало време.

  Човечеството пътува напред/назад във времето,
  но не всеки може.

  До коментар [#56] от "Аскет":

  – В годините на Студената война светът беше разделен както между две противостоящи си идеологии, така и между два противостоящи си геополитически блока.
  ---------

  Понякога се чудя как уж разумни хора пишат ако не небивалици, то поне черно-ели полуистини.
  Дали е нарочно - няма да давам оценка.

  По време на т.нар. Студена война имаше и трета сила - т.нар. Необвързани страни (Трети свят), начело с КНР, и този трети свят хич не беше за подценяване.

 61. 61 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И по време на Студената война и при " демокрацията " Кръстев живя на Запад, очевидно се кани и при либерастката демокрация пак да живее на Запад!

  Но да си знае, че мургавелите могат да му объркат сметките!

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Защо си депресирана, ма?
  И Ванюшка Кръстев такъв един... унило пише.

  Канстатацията е шанс за антидемокрацията.
  Вашата констатация.
  За ваша антидемокрация.

  Междувременно, НАТО празнува 70 стабилни НАТО години.

  пп
  НАТО е стожер за мир в EС, Европа и въобще за Мира нашироко.
  А мир без демокрация - некачествен значи.

  До коментар [#39] от "etty1":
  Разстроена

  В България хората са загубили вяра в демокрацията

  Защото не са я виждали.

 63. 63 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Весело

  До коментар [#1] от "WWW":
  "пари за статии не му дават, кои го храни?"

  Лесно е да провериш. Напиши подобна статия и чакай да ти я публикуват в подобни медии както се получава ва Кръстев.
  След това прецени колко можеш да преживееш с хонорара и готово.

  подпис
 64. 64 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  ---
  —цитат от коментар 60 на dnevnikar


  То бива незнание, но чак толкоз...
  Не ти е сила Голямата Политика!

  [quote]
  Държавите-членове на Движението на необвързаните представляват почти 2/3 от членовете на ООН и 55% от световното население. Членове на организацията са държави, считани като „развиващи се“ или като част от Третия свят.[5]
  ...
  Въпреки че голяма част от членовете на движението малко или повече са били близки с някоя от великите сили, движението успява да запази целостта си по време на Студената война.
  ...
  Тъй като Движението на необвързаните страни се ражда като контрапункт на Студената война[6][/quote]
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Движение_на_необвързаните_държави

  -------
  Ако вземем най-големия калем и нахвърлим най-едрите щрихи:
  По време на т.нар. студена война има:
  1) Политическо, военно, идеологическо, икономическо противопоставяне между т.нар. Запад и СССР;
  2) Относителна дистанцираност на Необвързаните от т.нар. Запад и СССР.

  В резултат на вече посоченото от мен в предното съобщение, след края на т.нар. Студена война (като резултат от края ѝ, ако приемем да е завършила) имаме:
  1) военно противопоставяне - т.нар. Запад и Русия;
  2) икономическо противопоставяне (да използваме модерното конкуренция) - т.нар. Запад - Китай.
  Т.е. Русия, за разлика от СССР, не е в състояние да бъде достоен икономически конкурент на т.нар. Запад, която роля е поета от Китай.

  В общи линии Китай поема преобладаващата част от относителната тежест на СССР от онова време - икономиката + неотслабващо влияние сред Необвързаните.

  Обръщам внимание на няколко важни факта, които винаги се пропускат при оценката на този период - КНР заменя Тайван в СС на ООН, обтегнатите отношения по това време между СССР и КНР, и (според мен лекомисленото!) даване на зелена светлина от т.нар. Запад (99% заслуга на САЩ) на Китай безконтролно да расте икономически, без да се ограничава неговото влияние сред Необвързаните.

  И имаме това, което имаме.

  Може много да се каже...

 65. 65 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 475 Неутрално

  не само в българия.
  демокрация и свобода имат доста малко общо, колкото и разни измамници да обясняват противното.

  а днес популярната 'социална демокрация' е дефакто групово изнасилване - 9 от 10 са за, следоветелно е добро.

  само, че не е.

 66. 66 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не знам кой в какво е загубил вяра, но директорът на българската редакция на Дойче Веле е дъщеря на съветския резидент на КГБ за България Аркадий Ваксберг. Найс, а?

 67. 67 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  А, що да са я загубили? Я какви хубави хранилки дава демокрацията на някои хора от България! Нали, г.Кръстев?

  Мърфи е оптимист!
 68. 68 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Ако има за нещо да сме единодушни - то е, че в т.нар. либерализъм, в който са ни натикали, цензурата е на светлинни години пред цензурата при "чистия" капитализъм и при "чистия" социализъм.

  И ако тук-таме някои срамежливо посочват като на-най-най-важна последица от 2СВ разнебитването на Британската, Френската, Японската и пр. империи и империйки, и разпределението на плячката между САЩ и СССР, то никой не сочи основната последица от края (ако е настъпил!) на т.нар. Студена война.

  В резултат от т.нар. Студена война т.нар. Запад загуби значителна част от икономическата си тежест, и политическото си влияние, СССР загуби практически изцяло политическата (идеологическата) и икономическата си тежест, а Китай с апетит глътна всичко онова, което загубиха т.нар. Запад и СССР.

  А за мен не е изненада, че се говорят всякакви идиотщини какво било т.нар. Студена война, кой бил победител, кой бил победен, за някакви демокрации, и пр.

  Т.нар. Студена война има един победител - Китай! Всички останали са губещи!

  А тук един хихика за т.нар. Необвързани. Ми Китай се възползва от ролята си...
  Китай клечеше край реката, чакайки неизбежните трупове...

 69. 69 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Народът не познава Демокрация, защото след 1989 година беше натресен Либерализъм и десен Капитализъм.
  Народът се умори от неолиберални, либертариански, десни практики, които го карат към първобитно общинния строй.

  niki
 70. 70 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Иване, все повече ти личи, че си изгубил връзка с България и нямаш понятие за причините, които водят до проблеми на демокрацията в България. Вече си изчерпан и лежиш на лаврите си от началото на перхода. Думите ти кънтят на кухо. Жалко и неотвратимо.

 71. 71 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Иван Кръстев- син на партиен велможа в Ловеч по време на соца . После,след 10 Неомври '89, по БКП/БСП партийна линия му осигуряват стипендия в Америка,след която е вече демократ(лилав).

 72. 72 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 603 Любопитно

  Докато такива като Кръстев им представят "демокрацията" като надцивилизационно, извънземно, абстрактно творение, как "хората" да имат вяра в нея. Дайте му я по смилаемо-справедивост, просперитет, развитие...
  Навремето комунистите са били семпли - казали на народа, че при комунизма всичко ще е общо: фабриките, земята, парите и жените. И народа в голямата си част досега им вярва. Щото и колежката е била обща, и горивото от служебната кола, и градските бани, и торбите цимент на строителите, и химикалките на счетоводителите...
  Дори Платон, Макиавели, Ницше, Маркс, Фукуяма, Кисинджър, Пикети са били толкова сложни като Иван. Всеки друг мога да разбера, но не и "свръхелитарния" Иван Кръстев. Е явно не съм му на нивото...

 73. 73 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#5] от "К2":

  бахахаха, в Русия имало етническа хомогенност :) :) :) :) :)
  —цитат от коментар 3 на GMO VACCINES CHEMICALS
  Наистина е трудно да си представи човек деветдесет и две националности като нещо хомогенно
  ============================================================================

  Та в България да не би да има етническа хомогенносът? Траки, татари, славяни, цигани, турци, помци, власи, каракачани.
  Като сложиш, че Русия е 21 пъти колкото България по население, тя направо си е хомогенна спрямо България....

 74. 74 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Ебахти и демокрацията, щом като има хора, за които законите не важат.

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Кръстев е забравил: Алфата и омега на демокрацията
  е демократическия централизъм.
  Слава ЦК!

  Затова и вещай мрачни краски на настоящето.
  Защото не го познава.

  Экономиката не е чак толкоз сложно нещо...
  Вот один центральный подход ;)

  https://www.mediapool.bg/globite-v-rusiya-za-neuvazhenie-kam-vlastta-osnovno-kam-putin-sa-nad-milion-rubli-news300916.html

  До коментар [#24] от "припознах Литекс":

  Сега, просто идва Неизбежното и такива поети като Кръстев, които разтревожено крякат без да засягат икономическата сърцевина на нещата
  ще се множат ежедневно.

 76. 76 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 880 Неутрално

  В България "демокрацията" беше направена от комунистите и ДС и стана точно толкова привлекателна, колкото беше и комунизЪма строен от същите хора.
  —цитат от коментар 2 на 4ort
  В България демокрацията не беше направена от комунисти, социалисти, патриоти, националисти и изобщо от каквито и да е "-исти", а от БЪЛГАРИ. А как правят нещата българите е ясно още от Освобождението насам, а и отпреди това. Неуважение към управниците, неуважение към правилата, неспазване на законите, дървеняшко философстване и една основополагаща "идеология" - келепирът. След Освобождението се окрадоха имотите на изселилите се турци - да се гради капитализъм, след 1944 год. първото нещо беше да се влезе в имотите и жилищата на богатите - да се гради животът нов, след 1989 год. се окрадоха керемидите на краварниците, а от кравите не останаха дори рога и копита, разкостихме индустрията до ламарини за скрап - за да могат прости и алчни келепирджии да строят демокрация. Така не става. Какво правят сега от 10-15 години новите демократи? Ами, това което българинът винаги е правил - краде. Краде айдушки, безнаказано, по документи, краде безпросветно и задавяйки се от алчност. И отново, какво? Ами имоти - апартаменти, тераси, къщи за гости, субсидии за голи трънаци, краде от здравеопазване, краде от социални помощи, краде болнични, краде от мизерията с ниски заплати, крадат справедливост... Така че, за положението и "демокрацията" в страната кратко и ясно. Какво правят българите? Крадат!

 77. 77 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз не съм загубил вяра в демокрацията. Загубих вяра в желанието и способността на моя народ да изгради демокрация + правова държава.

  без подпис!
 78. 78 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Българинът cannot into демокрация! :)

  Лесно е да загубиш вяра в нещо, което не умееш.

 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Тоя път Кръстев е много встрани от темите.
  Ама кой, наистина го интересува в момента политико-поетическите врътки на Макрон?
  Или кога точно Албания и Македония (Северна или както и да се казва последно) щели да влязат (или там както му казват по канцелариите) в Европа.
  Ами те собствените им граждани не се интересуват, камо ли в Европа (Изт или Западна).
  Свобода на движение на "хора, стоки, капитали" - това всичкото отдавна е налице и не само в Европа.
  "Счетоводителя", оня немския, отдавна не му излизат сметките и ходи на работа, само да не разбере и последния идиот на площада, че счетоводство или каквито и да е бизнес сметки са смехория за балъците на тия времена.
  Докато в ЕП и ЕК някви буфосинхронисти се дърлят пред публиката за някъв си бюджет от 180-190 млрд евра кое що да се разпределяло, тоя дето го събират от 1 или 1.5% от националните бюджети, хубавците са си нагласили фонда от 1 ТРИЛИОН ЕВРА през ЕИБ ( https://www.eib.org/en/index.htm ) уникален входящ панел за сайт на банка, нали?
  Къде са 200млрд, събрани от 1% от националните бюджети, къде е 1 ТРИЛИОН чистак-новак напечатани евра?
  КрасУта!
  Това, скъпи мои е стратегическия "план Юнкер", да оня същия "ишиас" идващ от най-богатата нация в Европа с дълг от 6 000 000 евра на калпак, вкл. бебешорите.
  Ха, добрутро!
  Днес в българския Парламент се скараха и пръснаха калимерата за някви кирливи 50 евра на калпак на месец за минимална пенсия, а в същото време от Европа (ЕЦБ, ЕИБ и стратегическия Юнкер Фонда ги обръсват с по 2000 евра, стратегно и климатично.
  Защото тоя измислен, стратегически, напечатан, климатичен ТРИЛИОН ще бъде платен от най-бедните и средната класа в Европа.
  Е, при тези факти да допуснем, че Иван Кръстев не знае, не е учил или не се сеща какво се е случило в подобна ситуация в Европа в началото на предишния 20ти век в Европа, та ни занимава с алабализми?

 80. 80 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 588 Разстроено

  Няма народ в Европа , който след един такъв около и над 30-годишен преход с никакви да не кажем и отрицателни резултати да не загуби вярата в ДЕМОКРАЦИЯТА !
  Защото ако някакъв повишен стандарт на живот изразяващ се в увеличени продажби на автомобили 2-ра и 3-та употеба без усещане на истински демократични ценности в живота на хората и медиите не може да се нерече ДЕМОКРАЦИЯ ! !

 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Имайте се, имайте ;)
  Необвързани държави вързани в Трети свят.

  Югославия движеше необвързано...
  но престана да шава.
  СССР вързан ли бе?

  До коментар [#64] от "Аскет":

  То бива незнание, но чак толкоз...
  Не ти е сила Голямата Политика!

  [quote]
  Държавите-членове на Движението на необвързаните
  представляват почти 2/3 от членовете на ООН и
  55% от световното население.
  Членове на организацията са държави, считани като „развиващи се“
  или като част от Третия свят.[5]

 82. 82 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Хората не са загубили вяра в ДЕМОКРАЦИЯ, а в копрадорският КРАДЛИВ ЕЛИТ който се създаде с псевдо демократична риторика. Тоталната кражба бе представена като ВИСША СПРАВЕДЛИВОСТ , която произвежда БЛАГА ? Е , къде са тези неща ...?? Понеже такова няма , налага се вторична кражба чрез монополното право във ВЛАСТТА. Освен ЕЛИТА към това трябва да се включат и ЛАКЕИТЕ, които всеки ден ....като СИРЕНИ зовяха за демокрация, за демокрация . Накрая това стане като ХАРЕ КРИШНА , а пророците се спотайват във ВИЕНА например.

 83. 83 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Иван Кръстев си е поредното кремълско мекеренце, само дето се опитва да хибридничи по-софистицирано :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK