Съдия Мирослава Тодорова: Все по-примитивно се насажда страх

съдия Мирослава Тодорова

© Дневник

съдия Мирослава Тодорова"Дневник" препубликува от "Тоест" със съкращения интервюто на Венелина Попова с Мирослава Тодорова – наказателен съдия в Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите в България. Съдия Тодорова е известна със своята последователна и критична позиция към опитите да бъде подчинена съдебната система, единственият магистрат, завел дело за клевета срещу Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи, и понесла тежки удари от политическия контролирания Висш съдебен съвет в опит да бъде заглушен критичният ѝ глас. Заглавието е на "Дневник".


Съдия Тодорова, в момента най-важната битка на гражданското общество в България е битката за справедливо правораздаване. В нея ясно се обозначиха със своите позиции отделни съдии, между които сте и Вие. Но за това плащате висока цена. Уволнението на двама служители и наказанието на други двама от съдебния Инспекторат премахва ли усещането за целенасочена атака срещу Вас с публикуването на имуществената Ви декларация, която съдържаше личните данни – Вашите, на съпруга и детето Ви, при това без да могат да бъдат заличени?


– Смея да твърдя – осъзнавайки непопулярността на тезата като резултат от дългогодишното политическо дискредитиране на съда – че значителна част от съдийството в годините на прехода показа издръжливост, целенасоченост и задълбоченост за утвърждаване на разделението на властите, което е в основата на успешната правова държава. Всички съществени реформи в областта на защитата на основните права и за предвиждане на гаранции за справедлив съдебен процес бяха дефинирани и проведени с участието на съдии. В това число включвам и защитата на концепцията за разделяне на административното управление на съдилищата от това на прокуратурите във Висшия съдебен съвет (ВСС) и правилата за съдийско самоуправление като контрапункт и противотежест на механизмите за възпроизводство на съдебна номенклатура, която представлява еднакво благоприятна среда и за нечовешко бюрократизиране на институцията, и за властова корупция.
В този смисъл не става въпрос за малцина съдии. Напоследък забелязвам, че актуалният етап на дългогодишния щурм срещу съдебната независимост идва и от политическото популяризиране на невярната теза, че незначително малцинство пречи за пълната победа на съешаването на трите власти, респективно на овладяването на съда от оперативната власт.


Публикуването на личните ми данни създаде впечатление за пореден епизод на индивидуален тормоз с широкоспектърно послание към всички останали съдии, които дръзват. Това налага Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ясно да обясни какво се е случило и да обоснове защо са предприети тези тежки дисциплинарни наказания на служители. Без да имаме информация, можем само да спекулираме, а ниското доверие в Инспектората към ВСС предпоставя и разгръщане на съмнения, че уволненията на редови служители за технически действия са предприети, за да се отклони вниманието от основния проблем.


След избора на главен прокурор предстои такъв и за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Състезанието между двамата кандидати – досегашния главен прокурор Сотир Цацаров и 69-годишния Симеон Найденов, издигнат от партия "Воля" – прилича на надбягване между здрава и препъната кобила. Пет неправителствени организации обявиха, че бойкотират опорочената парламентарна процедура, за да не я легитимират. Имате ли обяснение за абсолютната арогантност на тези, които налагат насила Гешев и Цацаров на тези постове, без да се съобразяват с мнението на професионалните гилдии, на гражданското общество и на партньорите ни в ЕС?


– Като съдия – заради разделението на властите – не мога да коментирам конкретните партийни номинации. Номинирането на действащия главен прокурор обаче може да се разглежда и като част от големия проблем за прозрачността на подбора, извършван от парламентарните партии, на кандидати за висши държавни длъжности от средите на съдебната власт. Поради това е въпрос, който непосредствено засяга независимостта на съдебната власт – и не само е допустимо, но е и наложително да го обсъждаме.


Когато действащ магистрат е удостоен с вниманието на политическа партия, която го номинира за пост извън съдебната власт, например за председател на КПКОНПИ или за член на ВСС от парламентарната квота, се изисква не само този избор да бъде защитен на основата на професионалните качества на кандидата, но и да бъде изяснен пътят, по който съответната партия е взела решение за номинацията. Съдебната власт трябва да поддържа здравословна дистанция от политическите власти, поради което поначало магистратите не би следвало да бъдат добре познати нито на депутатите, нито на министрите. Процесът за номиниране ще бъде легитимен, тоест принципите на правовата държава ще бъдат защитени, ако бъде изнесена изчерпателна информация за това кой, кога и защо е предложил кандидата от съдебната власт на партийно обсъждане; кога и при какви обстоятелства са били провеждани предварителните разговори с него; какви проверки и анализи са били извършени върху професионалната му компетентност и нравственост, за да се прецени, че те са адекватните на съответната длъжност или функция.


В демократичните държави този процес е прозрачен от самото начало, като за повишаване на доверието в резултата се осигурява участието на съответните професионални общности – например чрез предварително предлагане на списък с изявени личности и професионални авторитети, от кръга на които може да бъде направен убедително обоснован избор. Така се разсейват и нездравословните съмнения, че подборът е станал на тъмно и е въпрос на индивидуални връзки, или пък представлява зле прикрита форма на властова корупция – магистратът се "награждава" с високо назначение, защото е бил удобен или услужлив към властта. Иначе казано – защото отношенията между него и тези, които го номинират, са накърнили независимостта на съдебната власт, а оттам и конституционния принцип на разделение на властите и върховенството на правото.


Всичко казано е приложимо с още по-голяма сила за политическата кариера на настоящия главен прокурор. След като прокуратурата по конституционен модел е част от съдебната власт, тя трябва да бъде точно толкова отдалечена от управляващите, колкото е съдът. При това положение е непонятна заявената от министър-председателя в телевизионно интервю от тази седмица осведоменост за личностните качества на настоящия и на следващия главен прокурор. Навярно помните – г-н Борисов каза, че г-н Цацаров много е чел и в диспут с всеки един от своите опоненти щял да победи, а г-н Гешев бил израснал в оперативната работа и бил много по-добър в оперативната дейност. Независимата съдебна власт не предполага подобна форма на близост и опознаване на прокурори с министър-председателя. Независимата съдебна власт изключва и всякакви разговори от типа "Ти си го избра" или предварителни консултации на съдии и прокурори с министър-председателя преди избор на ВСС за високи административни позиции.


Независимата съдебна власт не предполага близост и опознаване на прокурори с министър-председателя.

© Надежда Чипева, Капитал

Независимата съдебна власт не предполага близост и опознаване на прокурори с министър-председателя.


В сегашния случай непрозрачността на процеса, по който вносителите са стигнали до идеята да номинират настоящия главен прокурор за председател на КПКОНПИ, се засилва и от това, че до последния момент номинацията беше държана в тайна. След избора на г-н Гешев за главен прокурор, в отговор на журналистически въпрос г-н Цацаров отрече да му е предлагано да бъде номиниран за председател на КПКОНПИ, въпреки че вече течеше срокът за номинации. Непрозрачността на процедурата създава и усещане за предрешеност, на което всъщност реагират и петте неправителствени организации. Те отказаха да зададат въпроси към кандидатите за поста, защото така биха придали формална легитимност на процедурата и биха затвърдили невярната представа в публиката, че отговорите на кандидатите биха имали значение за крайното гласуване.


Задкулисният сговор между управляващите и паралелната власт, гузното мълчание на опозицията, абсурдният маскарад с митингите в подкрепа на Гешев, организирани от медия, близка до Делян Пеевски, с участието на бивши затворници и мутри с едничката цел да се осигури недосегаемост от правосъдие на политическите и бизнес елитите и на хората от високите етажи на властта – всичко това е видимо за всеки. Има ли според Вас достатъчно професионална и гражданска енергия, за да се противопостави обществото ни на пълзящата диктатура?


– Все по-примитивните прийоми на технологията за насаждане на страх имат една положителна последица – лесно се разчитат, поради което все повече хора се ориентират в безпрецедентната ситуация. Това е част от гражданското съзряване на българското общество и е безусловно полезно. Няма друг път за възникване на активно и отговорно гражданство освен този, почерпен от собствения опит, осмислен през собствените ни способности и минало. А ситуацията наистина е безпрецедентна и до голяма степен зловеща. Когато се набира подкрепа на избора на главен прокурор, в която участват осъждани граждани или физически силни млади мъже, които очевидно не показват никаква осведоменост за естеството на избора или за функционирането на съдебната власт и на прокуратурата в частност, очевидно е възникнал сериозен проблем с националната сигурност, за който честно трябва да си дадем сметка.


Същевременно опасността за държавата се засилва от факта, че прокуратурата, която е конституционната институция, овластена да ръководи борбата с престъпността, не показа никакво притеснение от облика на подкрепата за номинирания кандидат за главен прокурор – както преди това не реагира адекватно, когато физически здрави мъже носеха животински глави пред сградата на ВСС или разлепиха некролози приживе на член на ВСС от прокурорската квота. Ако политическата система отказва честно да си даде сметка за тънката граница или прекрачената граница за мафиотизиране на институциите и да поеме отговорност, това означава, че съзнателно се възползва от състоянието на прокуратурата и че прокуратурата е такава, каквато устройва управляващите.


Как ще коментирате пълното неглижиране на идеята на президента за конституционни промени от страна на премиера Борисов и обещанието да се създаде механизъм за независимо разследване на главния прокурор. А също и изказването му пред bTV, че той е избрал Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС), както и че Гешев бил най-подходящият кандидат за шеф на държавното обвинение, защото всички останали, с които разговарял, били мързеливи.


– По отношение на участието на министър-председателя в избора на председател на ВКС трябва да се произнесе достатъчно ясно и категорично ВСС, защото нему е възложена отговорността да брани съдебната независимост. Това признание на г-н Борисов не може да бъде разгледано извън хода на събитията досега, като се започне от избора на предишния главен прокурор, чието име като фаворит на правителството беше публично известно месеци предварително и беше разпространена информация, че докато е бил председател на съд, г-н Цацаров е награждаван от МВР и е чел в нарушение на Закона за съдебната власт делото по обвинение за клевета срещу вътрешния министър, което е изискал от долустоящия съд.


След това е необходимо да продължим със спомена за станалия публично известен разговор на г-н Борисов с г-н Кокинов, градски прокурор на София, в който г-н Кокинов казва емблематичната реплика "Ти си го избра" по повод г-н Цацаров. Г-н Кокинов беше дисциплинарно наказан с освобождаване от длъжност, но не беше извършено разследване за възможностите на г-н Борисов да влияе при избора на главен прокурор и апелативен прокурор на София, с каквато цел г-н Кокинов беше отишъл при него, видно от записа.


И това не е всичко, налага се да продължим с получения от г-н Панов SMS от министър-председателя по време на заседание на ВСС и с друг публично разпространен разговор между съдиите Ченалова и Янева, в който се коментират възможностите на министър-председателя да настоява главният прокурор да "опраска" съдия. И това не е краят. Необходимо е да продължим с признанията на бившите председатели на Софийския апелативен съд и Софийския районен съд г-н Пенгезов и г-н Лалов за влиянието на г-н Пеевски върху назначенията и да стигнем до изпуснатата реплика от г-н Цацаров към председателя на ВКС, че изборите на тримата големи се предхождат от посещения в други две сгради.


В този контекст телевизионното изказване на г-н Борисов от тази седмица се вписва като логично продължение. Всичко това придава допълнителна сериозна легитимация на предприетата инициатива от президента за дискутиране на конституционни изменения в модела на съдебната власт. Ситуацията е нетърпима, но има законодателни средства за нейното преодоляване. Министър-председателят изрази готовност да се съобрази с препоръките на Венецианската комисия и изложи своя предварителна трактовка в какво ще се изразят те. Разумно е да приемем, че по същество докладът на Венецианската комисия поставя естественото начало на следващия етап от дискусията.


За конституционните промени е необходим и силен обществен натиск, какъвто в България, за съжаление, няма, а протестите в столицата не стигат. Може би ще се окаже, че това население заслужава такова правосъдие. Или?


– Държавата е такава, каквато ние я конструираме – със способността ни за труд, постоянство и съпротива. Демократичните институти – независимостта на съда, автентичният политически плурализъм и свободата на медиите, изискват дългогодишни усилия. Няма място за самобичуване. Навсякъде е отнело време, никъде не е било лесно, нито е минало без конфликти и противоборство. Така че предлагам да не губим време за това, а да се съсредоточим върху ясното дефиниране на възможните и желани конституционни промени.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Струва си да се прочете .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Елинор Рузвелт:
  „Всеки ден прави по нещо, от което те е страх“.

  Съпругът й, 32-ят президент на Съединените американски щати:
  "Единственото нещо, от което можем да се страхуваме, е самият страх“

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 975 Неутрално

  А Поляците са на площада и улиците в подкрепа на техните Съдии.
  Къде сме ние?
  Какви сме ние?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Все по-трудно става, човек да се ориентира в този батак.

 5. 5 Профил на rada_dalbokata
  rada_dalbokata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заради корумпираните съдии съдебната система е в това състояние.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hristo_Boikikiev":

  Навсякъде в СС има гнили ябълки. От долу до горе. Има и много гнилоч в полицията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hristo_Boikikiev":

  Трябва някой да ви наглежда старшинка, че току сте се изпуснали !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hristo_Boikikiev":

  Кой го казва ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " И това не е всичко, налага се да продължим с получения от г-н Панов SMS от министър-председателя по време на заседание на ВСС и с друг публично разпространен разговор между съдиите Ченалова и Янева, в който се коментират възможностите на министър-председателя да настоява главният прокурор да "опраска" съдия. И това не е краят. Необходимо е да продължим с признанията на бившите председатели на Софийския апелативен съд и Софийския районен съд г-н Пенгезов и г-н Лалов за влиянието на г-н Пеевски върху назначенията и да стигнем до изпуснатата реплика от г-н Цацаров към председателя на ВКС, че изборите на тримата големи се предхождат от посещения в други две сгради."

  Налага се да се върнем към началото на бандитското разграбване на тази държава и да си отговорим на въпроса: ще констатираме ли само престъпността и нейните проявления или ще се действа срещу нея ! Какво като един премиер и един главен прокурор искат да " опраскат" съдия, ако нетърпимостта към подобно престъпно поведение е сведена до нула и последват ясни и ефективни мерки срещу такива типове и недопустимо мутренско поведение ? Да бяха се изправили всички почтенни хора и в съдебната система, и извън нея срещу тоя придатък на почетния у нас, та да видим дали турците щяха да ни спират сигнала на БНР защото една дългогодишна водеща критикувала тяхната креатура !
  Без реално противодействие нищо няма да се промени у нас ! Нищо ! Само ще затъваме надолу и надолу.....

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Защо никога не се коментира посещението във втората сграда и стопанина ѝ по него време?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Съдебната система е изградена само от червени кадри и няма как да очакваш промяна или да вземат няккаво решение ,което да бори червената корупция и ограбване на държавата и банките ,просто гледаме ,пишеме по форумите и нищо , това е ,за да станат тези съдии и прокурори , просто на времето им се изискваше при кандидатстване документ от ОК на БКП ,че са от верни на партията семейства и са с правилно политическо самосъзнание и са готови да умрат за победата на социълиъзъмъ ,е ,вижадт се последствията .

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Любопитно

  От кого и къде са го учили този номер за подчинение , а ?!

 16. 16 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Трудна и тежка за четене статия, но сочи в хронологична последователност обективно протекли процеси. Изводите може да си ги направи всеки сам. Едно е сигурно - в основата на случващото се стои политическата класа. А нея ние си я избираме (и търпим).

 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Без конституционна промяна съдебната система ще е в състоянието, което виждаме.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А Поляците са на площада и улиците в подкрепа на техните Съдии.Къде сме ние?Какви сме ние?
  —цитат от коментар 3 на Танас


  Вие специално сте под опашката на коня.

 19. 19 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Без конституционна промяна съдебната система ще е в състоянието, което виждаме.
  —цитат от коментар 17 на stein


  Твърдо съм за конституционни промени, но какви.
  Основния проблем е че конституционните промени не могат да са радикални.
  Великото народно събрание е причината. Трябва да се свика последното такова и да се определи квалифицирано мнозонство близко до консенсуса (75-80%) с което НС да взема решения за промяна в констутуцията.

  Отделно трябва да се мисли за каква съдебна реформа става въпрос.
  Реформата сама по себе си до какво ще доведе, защото пресен е примера с ХрИформата целите на която се оказаха също толкова съмнителни, както и на тези на кукловодите от ДС. Та много е важно да се осмисля какво ще се променя, кой ще го променя... Определено това ще бъдат политиците получили доверието на хората. Не може това да е едно кресливо малцинство или НПО, на което никой не му е гласувал необходимото доверие.

  Иначе с цялото ми уважение на към ерудицията на г-жа Тодорова, но нейното интервю тук си е изцяло политическо.


  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#5] от "Hristo_Boikikiev":

  Добре, нека корумпираните съдии са проблема! Какво направи срещу корумпираните съдии Пламен Георгиев като шеф на комисията за борба с корупцията? Какво направи най-висшият обвинител Цацаров за седем години като главен прокурор? И какво повече би могъл да направи като заеме поста на Пламен Георгиев?

  Отговорете, моля!

 21. 21 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Не знам кой какъв страх насажда, но още 1973 г. един англичанин бе рекъл:

  "Не ти трябва да гледаш филми на ужасите. Гледай новините!"

  И това безспорно е така! Понеже Земята е голяма, понеже има много хора, то непрекъснато става нещо си лошо, страшно, което начаса ни бива навирано в очите и ушите, набивано в главите по метода "китайска капка".
  Постоянен и несекващ инфо-терор до дупка в планетарен мащаб, което, според мен, е съвсем целенасочено.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hristo_Boikikiev":

  Оопс! Не ми отговаряйте! Не бях обърнал внимание на кого задавам въпрос.

 23. 23 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Докато съдии като Калпакчиев оневиняват лекари погубили дете поради крайна мърлящина, само защото са "умнокрасиви", НИКОГА няма да кажа и една добра дума за нито един съдия! Преди да реват и да търсят съчувствие и подкрепа, да пуснат най-здравия дезинфектант вътре, в самата съдийска колегия! Този бил притискан, онзи бил заплашван .....а когато телефоните им прегряват от "своите" - може!! НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ, ВСИЧКИ СА ВИНОВНИ, ЗАЩОТО ВКУПОМ СЪГРЕШАВАТ!! Просто - ГНИЛИ ЯБЪЛКИ!

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Права е М. ТОДОРОВА, а защо е така ? Компрадорската ни класа не ражда СПРАВЕДЛИВОСТ, нито има желание да спазва някакви морални права за това. Този елит се стреми към възраждането на СЪСЛОВИЯ, нещо което не е съществувало в България ! Елитът в такива ОБЩЕСТВА не подлежи на КОНТРОЛ И ПРАВИЛА. Какво право, справедливост ,и какви 5 лева някой иска от ГЕРБ ?? Те са от другото съсловие ...!!

 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Цитат на текста под снимката:

  ""Независимата съдебна власт не предполага близост и опознаване на прокурори с министър-председателя. ""

  А един бивш министър председател бе казал преди години, че в България всички сме братовчеди . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Отличен анализ! При това само в рамките на едно интервю...
  и при това е оптимистично.
  "...дългогодишния щурм срещу съдебната независимост идва и от политическото популяризиране на невярната теза, че незначително малцинство пречи за пълната победа на съешаването на трите власти..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  От всички "свободни" публикации в "още по-свободните" медиЙ бях останал с впечатлението, че съдийката Мирослава Тодорова отдавна е в затвора или поне в домашен арест. Последно, какво е действителното положение на съдийката Мирослава Тодорова?

 28. 28 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#3] от "Танас":

  ти подкрепяш онези от списъка на крсьо черничкия или тез дето си построиха по морето хотели ...?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#27] от "alexsilver":

  Питай Гешев! Той е радост!

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боби Бобев":

  По-добре под опашката на коня, отколкото с ибрика зад Шиши.

 31. 31 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боби Бобев":По-добре под опашката на коня, отколкото с ибрика зад Шиши.
  —цитат от коментар 30 на Fiji


  Въпрос на вкус, казало кучето и т.н., да не продължавам.

 32. 32 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  *– Все по-примитивните прийоми на технологията за насаждане на страх имат една положителна последица – лесно се разчитат, поради което все повече хора се ориентират в безпрецедентната ситуация. Това е част от гражданското съзряване на българското общество и е безусловно полезно. Няма друг път за възникване на активно и отговорно гражданство освен този, почерпен от собствения опит, осмислен през собствените ни способности и минало. А ситуацията наистина е безпрецедентна и до голяма степен зловеща. Когато се набира подкрепа на избора на главен прокурор, в която участват осъждани граждани или физически силни млади мъже, които очевидно не показват никаква осведоменост за естеството на избора или за функционирането на съдебната власт и на прокуратурата в частност, очевидно е възникнал сериозен проблем с националната сигурност, за който честно трябва да си дадем сметка.*

 33. 33 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#31] от "Боби Бобев":

  По принцип съм против лични пререкания във форум, където човек представя и защитава тезата си, а не обругава опонента си. Но вашият отговор ме смая с... нелогичността си, затова ви съветвам да го прочетете още веднъж и да осмислите внимателно кой попада в ролята на кучето. Отделно, употребата на този "култов" "лаф", като отговор към колегата, приравнява вашите вкусови възприятия, с тези на "цитираното" куче. Та мисълта ми е, че е хубаво човек да прилага не само четене с разбиране, но и писане с разбиране. Не че не е забавно, но е на ваш гръб.

 34. 34 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Поляците са на площада и улиците в подкрепа на техните Съдии.Къде сме ние?Какви сме ние?
  —цитат от коментар 3 на Танас


  Радикални комунисти, не сте ли разбрали още? Чакате червената армия да дойде да ни пороби, а вие да слезете с пушките от Балкана, където сте мували краден кашкавал и печени ягнета и да се настаните в креслата да ни управлявате. Ама този път няма да дочакате...

 35. 35 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":Съдебната система е изградена само от червени кадри и няма как да очакваш промяна или да вземат няккаво решение ,което да бори червената корупция и ограбване на държавата и банките ,просто гледаме ,пишеме по форумите и нищо , това е ,за да станат тези съдии и прокурори , просто на времето им се изискваше при кандидатстване документ от ОК на БКП ,че са от верни на партията семейства и са с правилно политическо самосъзнание и са готови да умрат за победата на социълиъзъмъ ,е ,вижадт се последствията .
  —цитат от коментар 14 на edin drug


  Ерго, Атанас Атанасов И Лозан Панов стават ясни, нали?

 36. 36 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От всички "свободни" публикации в "още по-свободните" медиЙ бях останал с впечатлението, че съдийката Мирослава Тодорова отдавна е в затвора или поне в домашен арест. Последно, какво е действителното положение на съдийката Мирослава Тодорова?
  —цитат от коментар 27 на alexsilver


  Достатъчно е да се обяви за "умнокрасива" или в краен случай за "журналистка" или "издателка", за да добие пожизнен имунитет, а всяко посегателство срещу нея да се брои като "руски ботуш на врата на "демокрацията"". Оная "демокрация", дето е собственост на умнокрасивците от последния вот, които коленичиха под прозорците на руския резидент преди седмица...

 37. 37 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тази съдийка перманентно не е в час!

  Как й поверяват дела?

  Светът се тресе от други проблеми, тя за какво се тръшка?!

  Как па един съдия не спря противонародния ЗСУ?!

 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  И в малкия град съдиите са зависими и гледат какво може да получат под масата, а не как правилно да отсъдят.

 39. 39 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#25] от "Чардо":

  "А един бивш министър председател бе казал преди години, че в България всички сме братовчеди . . . . ."

  Искрено се надявам да си приел хумора в метафоричния израз на Костов, защото не мисля, че си част от онова семпло множество, което се разбира с Него по силата на сходните им качества.
  /настроение - осъзнато заядливо :)))/

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#39] от "Bramasole":

  .............../настроение - осъзнато заядливо :)))/
  —цитат от коментар 39 на Bramasole

  Не съм търсел в никакъв случай заяждане или осъждане ! ! !
  Просто исках да покажа , че всички приказки за някаква отдалеченост на една власт, или управа от друга власт, или управа и то НЕ само в нашата страна - са само приказки за запълване съзнанието на собствените си последователи и да отлъчи чуждите !
  С една дума - АЛАБАЛИСТИКА ! ! !
  - = - = - = -
  Но съм се смял днес с глас !
  По някое време рачих да видя каква е аджеба хавата под моя коментар ?
  И като видях:
  - 19 + 3
  и вапцан в жълто ( при по-голяма минусова разлика от 15 точки) - даже и сега се захилих
  Стана ми смешно , че всички дето са отметнали с МИНУС ,
  де факто отричат думи на ментора си, за които съм сигурен , че когато са ги чули преди години са го аплодирали !
  Е ?
  Не е ли смешно ?
  Приема се за истина само това ,
  което ти изнася НА МОМЕНТА ! ! !
  И в следващ момент се отрича. . . .

  заб. "момент" е стара английска мярка за време , равна на 2 минути и половина . Също като инча = на 2 .5 см 😅

  А за
  ...... Него .....
  —цитат от коментар 39 на Bramasole
  , ако смея да попитам , колко са българите у нас, които се имат с "Него" на снимка дошъл им в собственият им офис ? ! ? ! ? ! - и са имали контакти на 4 очи и личнИ впечатления , а не от официални речи и пози ? !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 42. 42 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#41] от "Чардо":

  По последния абзац - дали говорим за един и същи премиер? Аз визирах изказването Му пред работници в Кърджалийско, ако не се лъжа, че и те са прости, и той, и затова...
  Приятна седмица!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 43. 43 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#42] от "Bramasole":


  До коментар [#41] от "Чардо":По последния абзац - дали говорим за един и същи премиер? Аз визирах изказването Му пред работници в Кърджалийско, ако не се лъжа, че и те са прости, и той, и затова...Приятна седмица!
  —цитат от коментар 42 на Bramasole


  Що ме карашда се смея посред нощите ?
  Тези дни ми е много, много тежко и тъжно
  и нямам никакво настроение да ме заглавичкваш!
  - = - = -
  Отиде си леля!
  Тя бе най-близкият приятел на вуйчо!
  И няма да забрави думите й над ковчега му до гроба,
  тя последна говори !
  А иначе в офиса ми на Екзарх Йосиф 22 са идвали двама мин.преда, като единият бе заедно с жена си кака Мария и на освещаването му - с него се знаехме още от 1969-70-та от авто спорта.
  А пък този дето казваш за Кърджали ми е идвал на проверка като съвсем млад пожарникар в единственото промишлено предприятие в Банкя. Като гледам в Гугъл меп все пще седят и двете сгради : едната старата и около нея във формата на разплута буква"П" новата постройка от 2 800 м2 която съградих. Тя е на няма и 200 м. от новия завод за бутилиране на мин вода "Банкя" . . . . .
  Споменавал съм го мисля не еин път:
  Имах доста пари - сега нямам!
  Имах доста имоти - сега имам само една клетка в колумбария до живот ( носъм казал и написал да не ме разкарват, а да ме заровят тук в парцела на бездомниците !
  НО това което са ми идели очите и чули ушите- никой не може да ми отнеме ! ! !
  Имал съм толкова пъстър живот и пак бих го живял!
  Но Господ ни е дал само един . . . .
  А "лека", че стана утре . . . . 👍

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 44. 44 Профил на Irina Zlatkuviene
  Irina Zlatkuviene
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  U

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK