Евгения Иванова: Най-устойчивият мит след 1989 г. е за всесилните комунисти и ДС

Евгения Иванова

© Антон Попов

Евгения ИвановаПроф. Евгения Иванова е историограф и етнолог. Академичната й кариера е в балканистиката, антропологията и етническата политика. Освен на научни изследвания тя е автор и на романите "Фото Стоянович", "Оглушително бяло", "Планът Константинопол" и "Проклет роман".


Евгения Иванова е от учредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството преди смяната на тоталитарния режим. Задържана е от Държавна сигурност.


Автор е на "Слухът като мит" (1991). Неотдавна публикува "Безсилието на силните. Или конспирацията като легитимация" ( "Балканистичен форум") за т.нар. план "Клин", според който внедрени от комунистическата власт в демократичните среди манипулират събития и процеси. Това е поводът "Дневник" да я потърси. Тя отговори писмено на въпросите.
Как се роди интересът ви към темата за митовете и конспиративните теории, съпътстваща промените след 1989 г.?


- Ами, роди се заедно с плана "Клин". Дори първоначално не беше просто интерес, а по-скоро гняв. Гняв към разрушаването и на малкото, което беше постигнала т.нар. демократична опозиция в началото на прехода. Парадоксът беше (а може би не е парадокс?), че конспиративните теории, които и преди това се промушваха из общественото мнение, избуяха в голям разцвет, когато "демократичната опозиция" дойде на власт. Именно тогава бяха посочени с пръст "враговете": бивши комунисти в "нашите" редици, "агенти на ДС", всякакви шпиони, доносници и предатели. Голяма част от предишната "демократична опозиция" не си даде сметка за неумението си да упражнява власт и започна да изобретява оправдания за това неумение. Просто е – като оправданията за всичко с "турското робство". Ако планът "Клин" е само инструмент за камуфлиране на собствените грешки, това би могло да се определи като стратегия. Когато обаче авторите му започнат чистосърдечно да вярват в него, това е вече параноя.


Защо според вас конспиративни обяснения бяха давани на събития и процеси от първите години след края на комунистическия режим през 1989 г.? И защо те намираха, а и досега, толкова широк прием?


- Защото така е по-лесно. Виждали ли сте много българи, които обвиняват себе си за собствените си неблагополучия? Аз познавам твърде малко такива. Винаги е по-удобно да ти е виновен друг. Толкова е уютно винаги да си жертва на някакъв заговор... Освен че оправдава грешките ти, заговорът те прави и значим. Поне в собствените ти очи.


Как бихте описали "клиноведите", както бяха наричани привържениците на конспиративни теории?


- Мисля, че вече ги описах. Ако говорим за политически елит, това са хора, които поставят на пиедестал моралния императив – не защото са непременно морални, а защото не владеят прагматиката на ежедневната политика. Ако говорим за т.нар. обикновени хора – това е "прецаканото" от прехода мнозинство. Онези, които смятат, че са заслужавали много повече, но – заради всичките там агенти, шпиони и комунистически гадове – не са го получили.


Кой за вас е най-устойчивият мит за промените от тоталитаризъм към демокрация?


- Митът за всесилността и вездесъщността на комунистите и на Държавна сигурност, които си "отгледали" послушна и изпълнителна опозиция. Именно тази "отгледана опозиция" трябваше да бъде заклеймена и "отлюспена". Редиците на "истинските демократи" трябваше да се пречистят от нея, за да тръгнат в строен ред към истинската демокрация... И днес – трийсет години по-късно – за определени сегменти от обществото Държавна сигурност и комунистите са управление в сянка. Те са най-голямата заплаха за демокрацията и просперитета, а не националистите, популистите, самозабравилите се некадърни политици. Или собствената ни некадърност...


Разкриването на заговори, соченето на враг сред своите, заклеймяването, "отлюспването" бяха практика на хора, които се смятаха за демократи и много биха се обидили, ако човек ги нарече "болшевики". Само стремежът към власт ли е двигателят им?


- Предполагам, че при всекиго е различно. Вероятно стремежът към власт е изиграл голяма роля. Роля също така имаха и моралният императив, превърнат в заклинание, и нагонът за "пречистване" от всичко и от всички – само не от "кривиците" в самите себе си. Комунистите (доколкото след три десетилетия изобщо е правомерно да се мисли за "комунисти" вместо за част от олигархията) периодически бяха измествани от властта, но комунизмът си остана – не като идеология, а като уродлива психологическа нагласа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  В природата и социума няма такова нещо като "научен комунизъм".
  Последният е само инструмент, форма на великоруския империализъм и експанзия.
  Православни братушки, безкористни освободители, строители на светлото бъдеще на цялото човечество, верни съюзници, изгодни делови партньори...
  Вълкът козината си мени, но нрава - не !

 2. 2 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 519 Неутрално

  имаш много здраве йожени

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Те са най-голямата заплаха за демокрацията и просперитета, а не – националистите, популистите, самозабравилите се некадърни политици....."
  ......................
  От къде произлизат националистите и популистите???

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  " като уродлива психологическа нагласа."
  Ами то не е лъжа. 80% дебили са си направо постижение.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7674 Любопитно

  Важно е да е виновен някой друг !

  [email protected].bg
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7674 Любопитно

  Ако не са комунистите, ще е царя, ...ако не е царя - турците и т.н. и т.н.....

  [email protected]
 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Силата на ДС идва от КГБ/ГРУ. Това е мрежа от хора, пари, медийно влияние, власт, все лостове за въздействие и ликвидиране на неудобните, който обслужва руските енергийни, военни и изобщо геополитически интереси на Балканите. Ако въпросната другарка отрича това, не би могла да каже нищо смислено за лутаниците на прехода изобщо и за огромната поредица от факти и лица, които ни спъват: задкулисни съглашения, метри, присвояване на държавната икономика, ликвидиране на отрасли в стил Банови, липсата на лустрация, неплащането на данъци от Лукойл, загърбване на националния интерес в цялата газова политика на България, готовността за нова ядрена електроцентрала, студения резерв "Доган" и т.н. и т. н. Най-добре е авторката да се отдаде на четене: има толкова много сеимейни саги и подходящи за нея истории.

 9. 9 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Да бе да, а един мармот завива шоколад...И ние живеем в тази страна професоре и не е мит...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Не , комунягите просто мутираха в капиталисти (заради червените куфарчета от наследството на БКП) и продължават да ни управляват , чрез своите гавази, масажисти, физкултурници и шофьори под формата на ГЕРБ, БСП и т.н . Доказателство ли - 30 години нула (0) европейски реформи нито в социалната ,здравната ,правосъдната система -само баданарка и една блажна боя на едни загнили системи. За по-малко време - 20 години Западна Германия се възстанови от пепелищата, а германците си качиха достатъчно стандарта на живот за да си позволят почивки по чужбина. На комунистическият резерват България ще му трябват между 80-120 години за да се отърси от комунистическата зараза тоест когато нищо и никой не остане тук и всички отидат да живеят в нормалния западен свят....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 492 Весело

  Тази професор ли е каква е, не я знам, но нищо не разбира. Тук във форума има много по-добри специалисти, които детайлно ще разяснят, че това не е мит, а "чиста истина". Е вече са се изказали преди мен, и за КГБ, и за ГРУ ... за червените куфарчета ... доказтелствата са налице :)

  over the under
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  "....Митът за всесилността и вездесъщността на комунистите и на Държавна сигурност...."

  Този мит е абсолютна измислица. Но е много устойчив защото е удобно оправдание за некадърниците и прикритие за мошениците.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  За съжаление в най-бедната страна на Европейсия Съюз масовото оглупяване със слухове е постоянна практика за политическо манипулиране.Мненията на образованите и ниско образованите, на младите и увеличаващият се сегмент от над 2 милиона пенсионери, на манипулираната част от етничното турско население са фактори който не може да се избегнат, а за политиците вината винаги е нещо тайнствено и независещо от тях.
  Добър анализ в който се казва, "спрете с оплакванията и адресирайте "кривиците на обществото си", няма никой да дойде отвън да го направи заради вас!".

 14. 14 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Комунистите бяха всесилни в началото,но американците избиха мафиотските босове, защото пречеха на чуждестранния бизнес.

 15. 15 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Най-устойчивият мит е отричането на същите. ДС все още са на всяко едно ниво в държавата.

 16. 16 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Липсата на силни лидери, това е причината. В Македония когато Груевски бе посочен за лидер, беше едно нищо. ДПМНЕ беше с малко проценти. Той не беше от службите, беше млад, но много силен лидер, схемаджия и суперупорит. Така постепенно той , чрез роднини и познати овладя държавата икономически, медийно и властово. Същото направи Путин, като там компартията са радва , ако има 15 %. Просто трябват силни лидери, а старите пари и схеми на дс елита, не могат да се сравнят с новите възможности- еврофондове и нараснал бюджет.

 17. 17 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Промените в България бяха инициирани по заповед на Москва, след няколкогодишна подготовка. Никой у нас не беше подготвен за случващото се, камо ли пък да го предизвикал или да се преборил за медийна свобода, демократични избори и така нататък. Организаторите бяха от средите на ДС/КГБ и най лоялни на Москва партийци -луканов, младенов с цялата им шайка. Съвсем закономерно и днес Бългхария за премиер и президент има двама възпитаника на програмата за ускорено развитие на кадрите на ЦК на БКП. В нея са попадали млади перспективни служители, които са подготвяни и издигани за нова смяна ръководители. Разбира се, за да се гарантира тяхната лоялност в различни исторически периоди, всички те внимателно са проучвани и са попадали там само с изричното съгласие на московските куратори.
  На практика Москва успя да запази пълният си контрол над България, а думите за "троянски кон" в ЕС и НАТО се потвърдиха напълно.

 18. 18 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 310 Неутрално

  В тези времена трябва да се говори с реални имена. Генералните линии ги знаем.
  Аз казввам че Филип Димитров и Иван Костов са личностие направили най- много за българите птез тези “родилни” години. Има много още като тях, но не бяха достатъчно. Промитите мозъци на оростофилството с руските пари и техни мекерета съсипаха държавата.

 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Весело

  Авторката разпространява един мит, отдавна пробутван от ДС. Той обяснява засечките на прехода и европейското ни членство с личните си качества на влиятелните ни фигури, които се оказват некадърници, самозабравили се и пр. Госпожо, като обяснявате всичко това с лични деформации и неморалност, дали не трябва да потърсите кой е онзи общ фактор, който започва да притиска хората, започнали да се издигат или който подбира хора с такива негативни качества, за да им се позволи да се издигнат. Опитайте се да помислите за факти, говорещи за пари в куфарчета, източване на предприятия, криминална приватизация, блокиране на чуждестранните инвестиции, разчистване на честните хора и пр. И навсякъде ще откриете, че успелите са ченгета, свързани с ДС и индиректно - винаги с Масква. Най-богатите хора на прехода са изцяло свързани с ДС, опозицията на БКП- СДС, беше напоена отгоре обилно с агенти на ДС и пр. Ако това нищо не Ви говори - четете семейни саги, те много биха Ви отивали и няма да влизате в ролята на човек, който няма поне две от тези три неща: морал, обективност или логика.

 20. 20 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Проф. Иванова живее в академична кула от слонова кост, защото в нейната област няма кой да пристигне да я рекетира.

  Ако иска да провери на практика съвременната митология, нека се пробва да развие някакъв вид търговска дейност, да вземе фирмен кредит и пр.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 21. 21 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 269 Весело

  Госпожата много наивно смята че може да измъкне близалката ДС от многострадалните демократи. С какво тогава ще лекуват потиснатата си сексуалност?

 22. 22 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 269 Весело

  Госпожата много наивно смята че може да измъкне близалката ДС от многострадалните демократи. С какво тогава ще лекуват потиснатата си сексуалност?

 23. 23 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#20] от "Petko Boukov":

  Фирмен кредит от кого. Ако го вземе от банките/както му е реда по света/, те почти всички са чужди. Там дс няма.

 24. 24 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Още преди 89 са измъкнали парите извън Бг за да ги вкарат после отново и да приватизират, спретнали са си уж преврат за да станат от комунисти капиталисти, създадоха си сами режисирана опозиция пълна с пребоядисани другари, доносници и членове на ДС, които избутваха всичко читаво. И ще се появи някаква да разправя, че това не било вярно, че било мит и малкото десни били некадърници. Интересно е друго, защо Дневник публикува това.

 25. 25 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Хубаво е споменала хитовият мит за турското робство, обаче е пропуснала най-новият блокбастър, а именно руските хибридни атаки и фалшиви новини.

 26. 26 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#24] от "btc18521004":
  И аз се питам защо Дневник публикува такъв фалшификат на историята?!

 27. 27 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 543 Неутрално

  След вътрешно - партийният преврат 89 - та, съгласуван с КГБ, провокиран от събитията по време на перестройката на Горбачов, висшият партиен апарат и ДС планираха дейности за оцеляването си, очаквайки низбежния разпад на соцлагера, който ще повлече към пропастта и комунизма. Събитията се развиха според прогнозите им, за които вече се бяха подготвили. Масово инфилтрираха в новопоявяващите се демократичните партии лица, които имаха задачата всячески да омекотят ударите срещу устоите на БКП - хегемонията в обществото и икономиката. За целта, ръководените от ДС и висшата партийна номенклатура централи, координирано с КГБ, прилагаха  тактиката за внедряване на твърде креслива с антикомунистическите си изблици агентура. А когато се стигнеше до разобличаване на внедрените хора, на тяхно място идваха по-замаскирани и опасни за демократичните процеси лица. Те успяха да се внедрят в ръководствата на всички демократични партии и разполагайки със скритата подкрепа от свои хора - вече бизнесмени, създадени с финансов ресурс, придобит по време на периода, получил известност като "раздаване на куфарите с пари" овладяха демократичните процеси, установиха пълен контрол във всички правителства до сега чрез специално създадената пария на етническа основа - ДПС. Една от целите на създаването именно на партия на етническа основа е да се контролират "екскурзиантите" на Тодор Живков, засегнати от прогонването им от родните места и насилствената смяна на имената им да не потърсят отговорност от виновните. Успехът на тази тактика беше предопределен от липсата на воля в по-голямата част от обществото да бъдат разкрити сътрудниците на ДС и КГБ. А енергията на тези, които имаха смелостта да излязат по митингите беше използвана за скандирания, а не за конкретни действия по декомунизацията на страната. Тези усилия на върхушката на БКП/БСП/ДПС бяха илюстрирани с три непрекъснато повтаряни мантри: „И едните, и другите са маскари“, „Демокрация не се прави с недемократични средства“ и „Професионализмът над всичко!". С други думи, в името на „професионализма“ могат да се правят всякакви компромиси.
  В седмицата, в която почина съветският писател и дисидент Владимир Буковски, Тони Николов разказва за своя среща с него преди 20 години. “Той беше убеден, че старите структури на КГБ вече са надигнали глава, че новата имперска доктрина е в ход, че ще се възроди имперският национализъм”. Е, това вече е факт и България е отново приоритетна територия за геополитическите интереси на възродената империя. Хибридната война е един от най-големите проблеми в днешния демократичен свят, подобно на тероризма, бежанците, глобалното затопляне. В своя медиен аспект тя е борба между два разказа за обществото - на либералните демокрации от западен тип и на авторитарните режими от източен - и е продължение на Студената война между съветския и евроатлантическия блок. Само че преди съветската пропаганда беше насочена главно навътре, към собствения народ. Сега, благодарение на развитието на комуникативните технологии, е насочена и навън, главно към страните от ЕС с цел промяна на геополитическата им ориентация. Освен това, съветската пропаганда си служеше с клишетата на комунистическата идеология, а днешната пропаганда разчита на Православието, славянофилството, русофилството, историческите сантименти и соцносталгията, която на свой ред рециклира елементи от комунистическата идеология, така че кръгът се затваря. По обясними причини България е най-податливата на кремълско влияние сред страните в ЕС.

 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#24] от "btc18521004":

  за да знаем, че политическите еничари
  стил антон тодоров с лопата да ги ринеш.
  и явор дачков.
  и кой ли не още.

 29. 29 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Тази г-жа не знам защо й давате думата ! ?
  Та тя не е наясно даже с класически примери от политологията !
  Та тя бърка БОЛШЕВИЗМА с КОМУНИЗМА ! ! !
  А болшевизма е раково образувание , което може да вирее във всяка една идеология ! ! !
  Т.е. във всяка една партия и партийка ! ! !
  Това , че първи го прилага съветската КПСС ((по онуй време ВКПб. ! )) и изрича:
  - Вся власт советов !- и който не е с нас ни е враг ! ! ! -
  в никакъв случай НЕ е присъщо само на комунистите ! ! !

  Наблюдаваме го вече десетки години и в съвременната българска политическа история в НЕ една и две партии ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 30. 30 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Не ми било мафия, най си било организирана престъпна група. Стана ни ясно, че на авторката нищо не и е ясно.

 31. 31 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#8] от "авторът":

  +++

 32. 32 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Поредната дисидентка - била задържана от ДС ?! И колко време траеше задържането ? Щото Илия Минев го задържаха за около 30 години. И как така на такива "дисиденти" все им се разминава затвора ? За сведение на госпожата мой далечен роднина бе 1 година в затвора в Стара Загора само заради това, че в селската кръчма е казал, че Чехословакия е окупирана. Само заради едно изречение, а тя само била "задържана".
  А що се отнася до ДС и комунистите те не са мит, а реалност. Мит ли е, че големите босове са свързани с БКП и ДС ? Нека госпожата посочи един виден "бизнесмен" от средите напр. на реститутите - един няма да намери. Нека госпожата посочи един обикнавен човек - човек извън средите на БКП и ДС, който стана голямата работа ?Всичко е БКП и ДС. Съвсем случайно. Впрочем Бойко Борисов къде е учил и в коя партия беше ? Кой му трасира пътя и го тикаше напред ?

 33. 33 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#8] от "авторът":

  Вживяла се е в антрополог на Прехода, който остана една голяма тайна дори за преки участници в него, а за по-знаещите и можещи от тази другарка просто бизнес.

 34. 34 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Откакто чух Плевналиев да заклеймява "децата на комунистите" вече претръпнах към всичко.
  Видях котка гонеше куче, видях по "Лъвов мост" да вървят мишки, видях как ЦСКА стана "Литекс" (по-скоро обратното), видях как Евгени Дайнов и Огнян Минчев станаха Евгени Минчев, а той лорд стана.
  Видях някакъв готвач Манчев как стна "шеф" , а Станишеф стана шеф на ПЕС, макар, че от него и готвач даже не става.

 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Професорката обича да прави анализи върху: доказани факти; това, което знаем със сигурност, но не е доказано; това, което се говори, но не знаем със сигурност; това, което със сигурност не знаем, но някой настойчиво ни го внушава. Е, този път е пропуснала в анализа си първата точка — доказаните факти. Защото има много свидетелства за ролята на ДС и висшите кадри на БКП в опорочения преход. Има вече достатъчно книги, стъпили на документи, които недвусмислено опровергават тезата за „мита”, която се опитва да ни пробутва професорката. А да ни нарича параноици, е малко цинично. И след като ни призовава да се погледнем самокритично, нека се погледне и тя и да си отговори дали няма причина да изопачава истината.

 36. 36 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Тази я хапе коня. Съгласен съм с коментарите по-горе че ДС - псетата на Москва - овладяха основни лостове в България и ако не бяхме в ЕС и НАТО - да сме станали като Венецуела.

 37. 37 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#34] от "припознах Литекс":

  това с Плевнелиев не мога да го разбера.
  сплашиха ли го за да започне тея глупости,
  защото такава промяна в позициите е
  за мен само от сплашване. както и
  другите де. ма него май тукашните ДеСе-та
  го действат.

 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  Достатъчно е човек да прочете биографиите на остреляните "бизнесмени" на прехода, както и на сегашните милионери. От по-старото поколение няма такива, които да не са от средите на номенклатурата и ДС.
  За радост вече има и милионери от по-младото поколение, които са успели въз основа на лични качества, а не поради предишни връзки.
  Е, разните "дисиденти" от преди промените, които произхождаха от видни комунистически семейства и имаха здрав гръб винаги ще твърдят, че ДС и старата номенклатура не са управлявали държавата от промените насам.
  Щото сигурно те са най-кадърните и затова са станали милионери, а останалите сме некадърници и не сме успели. Примерно, на Мамин дядото и мамето не са свързани с ДС, така ли?
  И аз и децата ми живеем много по-добре сега, отколкото преди. Проблемът е, че държавата ни е на опашката в Европа, а това няма как да не се дължи на политическите и икономическите субекти, които си разпределиха и парцелираха икономиката на държавата след промените.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Чак пък "мит"? Кой от кое партийно новообразУвание, изключая Доган, не е имал партийна книжка за бКп?

 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Любопитно

  Силата на ДС идва от КГБ/ГРУ. Това е мрежа от хора, пари, медийно влияние, власт, все лостове за въздействие и ликвидиране на неудобните, който обслужва руските енергийни, военни и изобщо геополитически интереси на Балканите. Ако въпросната другарка отрича това, не би могла да каже нищо смислено за лутаниците на прехода изобщо и за огромната поредица от факти и лица, които ни спъват: задкулисни съглашения, метри, присвояване на държавната икономика, ликвидиране на отрасли в стил Банови, липсата на лустрация, неплащането на данъци от Лукойл, загърбване на националния интерес в цялата газова политика на България, готовността за нова ядрена електроцентрала, студения резерв "Доган" и т.н. и т. н. Най-добре е авторката да се отдаде на четене: има толкова много сеимейни саги и подходящи за нея истории.
  —цитат от коментар 8 на авторът


  Ха-ха-ха, каква другарка бе другарче тя е ваш човек! И аз се учудих от прозрението и след 30 години. Но тя сама е дала обяснение - враговете днес не са комунистите а националистите и всички за които е имало турско робство а не мирно и толерантно съжителство в цивилизованата Османска империя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Любопитно

  За пояснение на клиноведите! ДС винаги е била на подчинение на БКП а не обратното! Значи от БКП са били големи гении и са имали точен план как ще се развие България след свалянето на др.Живков. Един от двамата гении със сигурност е бил Луканов който не могъл да предвиди само дребният факт на готвеното му убийство???? А ако всичко се е командвало от Москва как допуснаха влизането ни в НАТО????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#41] от "Julian Mall":
  Заедно с тов. Иванова пропускате факта, че национализмът, православието и популизмът са новите дрехи на комунизма - привидно неутрални, в други разцветки, а като ги накиснеш и изстискаш и стават експроприаторски червени. Механизмите на комунизма са много, но винаги целят едно: да се контролира потока на ресурси в обществото. Дали това става чрез властта на съветите, чрез монопола върху вноса на енергия, чрез монопола върху медиите и т.н. - това са подробности, които потвърждават правилото.

 44. 44 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Странен анализ .Не мога да го приема. Защото не отговаря на истината. Няма а си мъча мозъка да убеждавам когото и да е било, че ДС и висшата номенклатура на БКП/удобно преименувала се на БСП/, са проклятието на българския народ. За мен, с подобни статии, геноцидът над българите продължава.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 45. 45 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#42] от "Julian Mall":
  Грешиш. Много бързо ДС се превръща в инструмент на руското влияние, чрез което се контролира ръководството на БкП. Имунно руската връзка на ДС плаши и БКП. Като една от най-чистите творения на ДС, ДПС наследи това влияние.

 46. 46 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 824 Весело

  евгенийке,я ми кажи колко от твоите познати станаха *капиталистини* след 89-та?
  Да ти кажа от моите колко станаха:
  - един,чийто чичо беше окръжен секретар на партията - майка;
  - втори,чийто баща пък идвал да *разкулачва* прадядо ми - това го разбрах най-случайно то неговата уста,на бащата.
  И още нещо - не ни ги прибутвайте тези ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА,ние сме съвременници на *прехода*,а аз,видиш ли,съм и от тези гадни копелета,които съм си чел досието.Ти да видиш с какви глупости и мерзости са се занимавали тези *невинните* от дс.

 47. 47 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Ние от комунизма избягахме, ама комунизмът от нас не може да избяга. Комбинирайте този постулат с другия дето всеки войник носил в раницата си маришалския жезъл и ще получите рецептата за българския "преход". Комунизмът в балкански условия създаде милиони войничета готови да грабнат маршалските жезъли. Крадливи, лъжливи, без морал.

 48. 48 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#8] от "авторът":

  много точно!

 49. 49 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Е какъв мит - огледайте се---Ахмед Доган - бивш агент на ДС управлява държавата в момента в сянка и "разпределя порциите"...и като цяло ДПС - десарска партия, която от дълги години паразитира върху държавата; агент Иван е настоящ министър на отбраната. Агент Гоце - бивш президент, пожизнен де...г-н президент, извинете...доскорошният кръстник на мафията - Любен Гоцев - бивш висш служител на ДС, и т.н., и т.н....

  www.commcrime.blogspot.com
 50. 50 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 847 Неутрално

  вероятно и тази емарксистка като червената жаба, на която искат площад да нарекат.

 51. 51 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#24] от "btc18521004":

  Това нещо е като новина от Блиц или Пик - тъй...

  www.commcrime.blogspot.com
 52. 52 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#42] от "Julian Mall":

  ДС винаги е била на подчинение на БКП а не обратното!

  Не е толкова просто. По-скоро тръгни оттам, че ДС е използвана за властова бухалка на Тато/Кремъл срещу непослушните партийни/непартийни субекти, подобно на това, което става днес с прокуратурата - *ДПС/Доган/ДП/ББ/ДанС я използват за бой срещу инакомислещи...

  *ПС: Редът на изреждането им не е случаен...

  www.commcrime.blogspot.com
 53. 53 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#45] от "авторът":

  +++..

  www.commcrime.blogspot.com
 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  "Евгения Иванова е от учредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството преди смяната на тоталитарния режим. Задържана е от Държавна сигурност."

  Знаем учредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството преди смяната на тоталитарния режим какви бяха. Ченгета, на които беше поставена задача да бъдат опозиция. И на тая и смъкнаха маската на "дисидент". Защитава ДС и комунистите. Те не били виновни , а некадърните демократи , които дошли на власт. Фактът , че Дневник дава думата на такива е още един признак , че тази медия е олевяла съвсем.

 55. 55 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 492 Весело

  "Евгения Иванова е от учредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството преди смяната на тоталитарния режим.
  —цитат от коментар 54 на tacheaux


  Ами то това са били единствената опозиция по това време. Единствените несъгласни. Ако не бяха те, още щеше БКП да печелят с по 98% на изборите :)

  over the under
 56. 56 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#37] от "mihail_p":

  #КОЙ дърпаше конците на Плевнелиев, когато последния като министър уреди първия с държавните поръчки (всичките големи). Хората забравиха за какво наградиха Плевнелиев с президентското място - за слугинаж на #КОЙ.

 57. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  Да де, ама с този мит синчета на комунисти, доносници и прокурори дърпаха грантове и субсидии , и партии си направиха

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  Да де, ама с този мит синчета на комунисти, доносници и прокурори дърпаха грантове и субсидии , и партии си направиха

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Любопитно

  До коментар [#42] от "Julian Mall":Грешиш. Много бързо ДС се превръща в инструмент на руското влияние, чрез което се контролира ръководството на БкП. Имунно руската връзка на ДС плаши и БКП. Като една от най-чистите творения на ДС, ДПС наследи това влияние.
  —цитат от коментар 45 на авторът


  Да има нещо такова! Водещият офицер на Доган го търси до го устрои на работа когато го уволняват от службата! Сигурно Доган е бил дълбоко законспириран руски агент! Да ме светнаш за един руски интерес който е обслужил???

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "И тогава разбрах кой има думата в България"
  Направихме анализ на 40-те най-богати българи. И установихме, че 2/3 от тях са били свързани с тайните служби, разказва Гудрун Щайнакер, бивш зам.-посланик на Германия в София
  Г-жо Щайнакер, наблюдавате България повече от две десетилетия. Как, според Вас, българите преосмислят миналото си 30 години след промените?

  Пристигнах в България, когато беше създадена Комисията за досиетата. Бях заместник-посланик в периода 2006-2009 и помагах за изграждане на контакти със съответната комисия в Германия. По онова време с „наследството" на ДС се занимаваха както доскорошни жертви на режима, така и млади активисти като Христо Христов, който е най-добрият експерт в тази област в България. На сайта minaloto.org той публикува много материали по темата.
  В България бяха огласени имената на редица публични личности от различни сфери, които са работили за тайните служби на комунистическия режим. В Германия ние тръгнахме по друг път. Тези, които заемаха държавни постове, бяха освободени, но съзнателно не бяха публикувани имената на хората в икономическата сфера и в частните медии, които са били свързани със службите, за да се избегне създаването на паралелни структури, които могат да представляват заплаха за държавата.

  Мнозина се опасяват, че Държавна сигурност и до днес продължава да влияе върху развитието на България. Вие какво мислите?

  Държавна сигурност - такава, каквото я е имало - вече не съществува. Но, разбира се, много нейни представители са останали на високи постове. Малко след промените, под сериозен западен натиск, в България беше създадена специална прокуратура, която трябваше да разследва тежките престъпления на режима.
  Оказа се обаче, че голяма част от служителите в тази структура сами са били свързани с тайните служби. Можем да си представим какво излезе от цялата тази работа. 30 години след падането на Стената вече не са останали кой знае колко хора на службите, които все още заемат важни позиции. Но те са оставили своя отпечатък върху много структури в страната. А техните наследници пък, преки или косвени, държат властта на много места. Те все още имат много пари и сериозно влияние, контролират част от икономиката. Именно поради това възниква впечатлението, че Държавна сигурност все още дърпа конците.

  Според едно допитване, едва около 30% от българите смятат, че Държавна сигурност носи вина за бавния напредък на България. А цели 49 на сто винят Иван Костов. Същевременно 45% са съгласни, че по времето на Тодор Живков е било по-добре. Как ще го коментирате?
  Тази носталгия се наблюдава не само в България, но и в другите бивши комунистически държави. Разбира се, неолибералният капитализъм, който се наложи в тези държави, доведе до много несправедливости. И отвори голяма бездна между богати и бедни. Тъкмо това подвежда хората да оправдават предишната егалитарна система и да изпитват носталгия по онова време. Всичко идва от неинформираност и заблуди.

  Затова се радвам, че в българските училища вече ще се изучава времето на комунистическия режим. Смятам, че това е много важно. Родителите на сегашните деца сами са били деца, когато настъпиха промените. Те си спомнят смътно как се е разпаднала системата, може би как родителите им са загубили работата си, но не са разбрали, че причината всъщност се крие в сбърканата икономика и в диктатурата през предишните десетилетия.
  Много хора от предишните поколения, които са се оказали жертви на промените, предават на по-младите, че преди е било по-добре. И може би, на едно много ниско равнище, за част от хората наистина не е било толкова зле. В началото на 1980-те, преди да започне голямото сриване, те са имали сигурна работа, безплатно образование, някакво здравеопазване.

  Пак казвам - на ниско равнище, но е било налично. А хората от работнически произход са можели да направят кариера през партийните структури или с помощта на тайните служби. Но цената на всичко това беше, че тези страни бяха в пълна изолация от останалия свят. И режимът беше абсолютно параноичен, навсякъде виждаше врагове, срещу които се бореха тайните служби - понякога с убийства. Днес част от елита в медиите и в икономиката, който идва от тези структури, съвсем естествено няма интерес истината да бъде извадена наяве и да стане ясно кой е отговорен за цялата мизерия тогава.

  По време на мандата си в София Вие сте имали някои паметни преживявания с тайните служби. Разкажете ни за тях.

  В България пристигнах от Русия, където беше ясно, че държавните служители масово са свързани с тайните служби. Че то самият президент, тогавашният и настоящ президент, също идва от службите. Неговото управление се погрижи т.нар. силовици отново да се върнат на власт и да вземат под свой контрол значителни ресурси в тази страна. Но да се върна към преживяванията си в България. Влязох в конфликт например с един високопоставен служител на тогавашния министър-председател, защото официално разкритикувах плановете да се празнува 60-годишнината от основаването на тайните служби (по-точно на външното разузнаване - бел.ред.).
  Нали разбирате, че когато те са основани, през 1947, е било времето на най-тежката комунистическа диктатура, извършила най-тежките престъпления срещу абсолютно невинни хора, масови убийства, лагери, национализация… Тъй че това изобщо не е дата, която една демократична правова държава като България би трябвало да празнува. Тези мои критики никак не се харесаха на някои хора и аз станах обект на - повече или по-малко публични - атаки. Не че това ме стресна особено. Показа ми обаче кой има думата в тази държава. И в бизнеса непрекъснато се натъквах на хора от онези, които бяха получавали куфарчетата с пари. Пари, с които после да контролират икономиката. С колега от посолството тогава направихме анализ на 40-те най-богати българи. И установихме, че две трети от тях са били пряко или косвено свързани с бившите тайни служби."

 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Любопитно

  До коментар [#42] от "Julian Mall":ДС винаги е била на подчинение на БКП а не обратното!Не е толкова просто. По-скоро тръгни оттам, че ДС е използвана за властова бухалка на Тато/Кремъл срещу непослушните партийни/непартийни субекти, подобно на това, което става днес с прокуратурата - *ДПС/Доган/ДП/ББ/ДанС я използват за бой срещу инакомислещи...*ПС: Редът на изреждането им не е случаен...
  —цитат от коментар 52 на Торбалан


  Като казвам БКП ясно е че става въпрос за Политбюрото и генералният секретар, а не редовите членове! ДС не действа по своя воля дори и след промените когато съветва Луканов да не допуска ДПС до изборите той го прави! Ако бяха толкова силно защо не спретнаха дори опит за преврат единственият опит е дело на фуражки от армията!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Не е вярно, че сме толкова некадърни, че търсим най-лесните оправдания. Не е вярно също, че ДС няма съвсем ясна роля в прехода.
  Причината е една и е обща за двете твърдения - и двете са крайни и опростени. Вярното е, че ни трябва още време за да се освободим от мисленето, че успелият е успял защото има връзки (с ДС, властта или изобщо връзки) и не може да е почтен. Това ни се е напластявало в съзнанието от много време, не само през последните 45+30 години. Такова мислене е едновременно и повод и извинение за собствената пасивност.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 63. 63 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#38] от "pamela":

  И кои са младите милионери ? Които не са имали нищо общо с БКП и ДС ?! Да не става въпрос за децата на по-старите червени кримки ?
  А що се отнася до по-добрия живот - ами логично е поначало в една страна, в която десетилетия няма война, животът да се подобрява. Нека не смесваме тази логика със смяната на системата. През 80-те години на миналия век в червената България животът бе по-добър от този през 60-те години.

 64. 64 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#62] от "Алф":
  Оправданието за собствената ни пасивност с някой друг е произведено и наложено от комунистическия режим, където партията държеше цялата власт и се грижеше като "майка родна" за нас, а в замяна се искаше само да сме й верни. Това не е формирано в царска България. ДС-факторът порази последните 30 години и макар някои да са успели в бизнеса, то е далече от мащаба, постиган от бизнесът, израснал под крилото на ДС. Отчасти, успехът напоследък се появява във виртуалните дейности, които не се виждаха лесно от мутрите и не се рекетираха, притискаха и пр. Да, трудно се разбира, че съдбата ни зависи преди всичко от нас, но това в никакъв случай не оправдава подминаването на пагубната организирана роля на ДС и нейните за потискане на частната инициатива, свободата на мненията и т. н.

 65. 65 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Твърдението е вярно доколкото всесилен е избирателят. Но той още не го е разбрал, засега кълве и на бастун. Може би след десетина години...

  Инак нашите бизнесмени и политици са като от филма "Опасен чар": роднина, милиционер, роднина, милиционер. Вярно е, че има и не съвсем успели между бившите, все пак нямаше куфарчета за всички, а и други фалираха, не можейки по-добро от това да ограбят собствената си банка.

 66. 66 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Много хубаво интервю:

  "- Мисля, че вече ги описах. Ако говорим за политически елит, това са хора, които поставят на пиедестал моралния императив – не защото са непременно морални, а защото не владеят прагматиката на ежедневната политика. Ако говорим за т.нар. обикновени хора – това е "прецаканото" от прехода мнозинство. Онези, които смятат, че са заслужавали много повече, но – заради всичките там агенти, шпиони и комунистически гадове – не са го получили."

  Евала!

  I Want To Believe
 67. 67 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Госпожо умница,как ще обясните,че в бившите соц.страни,които си оправиха нещата с агентите и доносниците нещата тръгнаха.В България не-защо ли стана така.Защо това е закономерност при всички бивши соц страни.

 68. 68 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Още един “професор”, на който лъсна начина за получаване на професура и сигурната принадлежност към службите. Да се присъедини почетно към червените “академици” Сендов и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK