Политологът Стойчо Стойчев: Купеният вот на местните избори е около 8% от гласовете

Политологът Стойчо Стойчев: Купеният вот на местните избори е около 8% от гласовете

© Юлия ЛазароваСтойчо Стойчев е доцент по политически науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ръководител е на Лабораторията за изборни системи и технологии към университета и се занимава с изследване на контролирания и купен вот.


Според Стойчев трябва да се спре с непрекъснатите промени на изборните правила, за да могат хората да свикнат как се гласува.


Невалидните бюлетини според президента са един от основните проблеми на местните избори. Защо има толкова много невалидни бюлетини?
- По отношение на гласуването за общински съвет е висок процентът - 15-16%, по отношение на гласуването за кметове - доста нисък. В същото време във Философския факултет избирахме декан измежду трима кандидати - недействителните бюлетини бяха 17%. От едната страна имаме всякакви хора, от другата - професори, доценти, асистенти - еднакъв брой недействителни бюлетини. Недействителните бюлетини се появяват, когато има усложнена процедура за гласуване. В случая във факултета - да оградиш "Да" в кръгче и да задраскаш "Не" с хиксче за подкрепения кандидат и обратното - за другите.


По-голямата част от експертите, които се занимаваме с избори, смятаме, че големият брой недействителни бюлетини се дължи на преференциите. Масово се е гласувало с преференция, без да се посочи партия. Според мен решението не е махане на преференцията, а да се спре промяната на бюлетината, за да могат да свикнат хората как се гласува.


Другият процент недействителни бюлетини е при контролиран вот. Комбинация от преференции, която служи за проверка дали човекът е гласувал, както му е поръчано, прави невалидна преференцията, но не и невалидна бюлетината. Но като кажеш на някого да прави комбинация от три преференции, той забравя да отбележи партията и така бюлетината става недействителна. Най-големият брой недействителни бюлетини е в община Борован, където населението е предимно ромско и се предполага, че хората са гласували не граждански, а по различни мотиви - срещу пари, организирано от местните барони, които ги държат с лихви и др.


Макар да има опция "Не подкрепям никого", има хора, които продължават да си рисуват по бюлетините, т.е. те са недействителни.


Тоест делът на недействителните бюлетини не е толкова опасен?


- Делът е нормален за българската действителност. През 1999 г. по данни на Михаил Константинов една трета от гласовете за общински съветници са били недействителни. Сегашният дял на недействителни бюлетини не е по-висок от 2003 г. насам, нормален е.


Колко от действителните гласове са купен или контролиран вот?


- С вота, при който човек гласува според клиентелския си интерес, без да е убеждаван за това, т.е. гласува за партия, която не харесва, но е видял, че само тогава има работа, контролираният вот отива към една трета от гласовете, даже и повече на местни избори. Купеният вот на местните избори е около 8% от гласувалите. В Кюстендил, но и на много места, един човек държи мрежата и предлага като билети от лотарията да купи гласа ти за която партия поискаш - за едната 40, за другата - 30 лв. Партиите влизат в контакт с хората, които държат мрежите - обикновено през другото време те се занимават и с други криминални неща и познават контингента в квартала и знаят с кого да се свържат, за да не изгърми този, който реално купува гласове, ако нещо стане. Тези хора са или големци от ромските квартали, или безделници по на 20 и няколко години. Броят на гласовете е ограничен, този човек знае, че може да ги спазари 200 гласа и ги разпределя между партиите. Затова партиите знаят, че директното плащане за гласове не е ефективно, т.е. вече не го правят много. Правят го проекти, които се появяват за дадени избори, или местни координатори, които искат да се докажат пред партията.


В България на национални избори - местни, парламентарни и президентски, гласуват между 3 и 3.5 млн. души. Те не намаляват, макар и населението да намалява. Когато се появи антисистемен играч - НДСВ през 2001 г. и ГЕРБ през 2009 г., тогава активността скача на 4.2-4.3 млн. души. Слави Трифонов, ако се опитва да прави нещо, е в този блок - ще докара едни хора, които традиционно не гласуват. Става въпрос за 400 - 500 хил. души, които кампанийно гласуват, когато има някой, който да ги мобилизира. Мобилизационният потенциал на новите играчи намалява постоянно - Слави не е от калибъра нито на Борисов, нито на Сакскурборгготски.


При 3.5 млн. гласуващи 8% купени гласове са 280 хил. гласа. При средна цена от 40 лв. на глас похарчените пари за купуване на гласове са около 11.2 млн. лв., което е нищо на фона на бюджетите, които след това общинските съветници контролират. Бюджетът за транспорт на Варна за една година е горе-долу толкова - 10 млн. лв. Излиза много евтино, но не е ефективно - ти даваш пари за 1000 гласа, получаваш максимум 300.


Има ли манипулации заради т.нар. мъртви души в списъците?


- Вече не може, защото трябва да се допишат данните на избирателя от личната карта - номер и ЕГН. Преди съществуваше такава възможност, защото в избирателните списъци бяха отпечатани всички данни в списъците. Т.нар. мъртви души оказват влияние при изчисляване на активността. Ние знаем, че в България гласуват между 3 и 3.5 млн. души. Дали ще ги делим на 6.9 или на 5.8 млн., колкото вероятно са реалните избиратели, няма особено значение.


Трябва ли е да се въведе активна регистрация за избори?


- Активната регистрация е хубав инструмент. Той ще работи за редовно гласуващите и ще бъде проблем за кампанийно гласуващите между 500 хил. и 700 хил. души. Заявяването за включване в избирателния списък може да се направи електронно - няма да има проблем, тъй като не изисква анонимност. За възрастни хора, които не ползват интернет, може да се предвиди друг тип регистрация. Или да се въведе активната регистрация за хора под 65 г., а по-възрастните да останат в списъците. Те и бездруго редовно ходят да гласуват.


Ще продължат ли да гласуват редовно възрастните хора, ако гласуването е само с машини?


- Разбира се. Машината е по-лесен вариант за гласуване от хартиената бюлетина. В Индия и Пакистан се използват такива машини, при които само натискаш копчето. Машинното гласуване е добро, стига да е само то. Ако е режимът с двете, ще имаме страшни проблеми при отчитането на резултатите. Секционната комисия ще трябва да изкара един протокол от двата вида гласуване - от това с хартиена бюлетина и от машинното. Ако се въвежда машинно гласуване, трябва да се въведе само то, т.е. това означава, че ние приемаме резултатите от машинното гласуване. Мнението на международните експерти е, че в системи, в които имаш ниско доверие в институциите и изборния процес като цяло, въвеждането на каквито и да било технологии допълнително подкопава доверието. В България така или иначе е ниско доверието и по-ниско няма да стане, така че нека ги въведат. Но за да се избегнат проблемите с протоколите, да е само машинно.


Какви манипулации може да спре машинното гласуване?


- Например да се правят невалидни бюлетините за опонента. Това понякога се прави от член на секционна избирателна комисия от дадена партия, като се драска върху бюлетини с гласове за други партии. Има възможност за подмяна на бюлетините чрез обявяване на някои за "Сгрешени", но там трябва да участват много хора. Например с мотив, че са "Сгрешени", се вадят 40 бюлетини с вот за една партия и се подменят с бюлетини с вот за друга, но в това трябва да участва цялата комисия. Или да се обяви, че дадена бюлетина е невалидна, защото се реши, че хиксът или тикчето не е добре изписано.


Но кодексът го позволява. Аз съм противник на кодекса, защото кодифициране значи експлицитно да се опише кое е допустимо и кое не. По закона беше дали бюлетината изразява ясно волеизявлението на гражданите, а то е ясно.


Какво трябва да се промени в изборното законодателство?


- Нищо. Трябва да се спре с промените. Няма как хората да свикнат, като постоянно се променят правилата. Все едно постоянно да променят Правилника за движение по пътищата. Добри-лоши, по-хубави няма да ги направим изборните правила. Моята генерална теза е, че беше по-добре със законите, отколкото с Изборния кодекс, тъй като тогава администрацията имаше по-голяма гъвкавост. Преди Централната избирателна комисия (ЦИК) делегираше отговорности, а сега решава всичко.


Базовата единица е секционният протокол, а не чувалите с бюлетините, които се разнасят. Това значи, че протоколът трябва да бъде прост и елементарен, за да няма грешки и да не трябва да бъде променян само от председателя, който го предава в общинската или районната избирателна комисия.


Нужно е процесът да се професионализира на някакво ниво - освен постоянно действаща ЦИК, и районните избирателни комисии трябва да са постоянно действащи, за да може на регионално ниво да има професионалисти, които да могат и да правят обучения на секционните комисия. А в общините може да има по един-два щата с изборни администратори.


Справянето с грешките е чрез опростяване. Колкото по-просто, толкова по-хубаво е едно нещо.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  В България трабва машинно гласуване ,още повече вече изхарчихме много пари за това удоволствие ,това прави почти невъзможно разни партийци да манипулират протоколи от секционните комисии и нещата ще си дойдат на реалните места , не може 30 години единствено в България ,комуниситте да са несменяеми навсякъде .

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Разстроено

  Тц,тц,тц!
  При 80% дебили, само 8% купен вот!?
  Значи електоралните единици си искат Батюшка Бойча,и никога няма да оценят прелестите на ДеБъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Разстроено

  До коментар [#1] от "edin drug":

  И машинно гласуване нема да помогне.За да спечелят наште от либералнию блок,ше требе да се гласува телепатично!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Весело

  https://www.dnevnik.bg/politika/2019/10/25/3982023_mnogo_malko_veroiaten_e_balotaj_v_sofiia_smiata/

  http://www.bnews.bg/article/174040?page=2

  Радева "позна" резултата с Костинброд , при доцента какво се обърка?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Той е голям ГЕРБ-ер.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Голяма "пушилка" за едни 8 %....и какво ще прави сега биволицата-ездачка- основната и опорка оттече в канала...

 7. 7 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Абе, бате, всеки говори за купуване на вот, ама не казва КОЯ ПАРТИЯ ГО КУПУВА.
  Защо, срам ли ви е. Или ще лъснат някои зад---ци (които отдавна са лъснали, стига да има кой да ги види).

 8. 8 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#7] от "ppopov_67":

  Циганите в София масово гласуваха за Фандъкова. Така че ясно е коя е партията. Оттам и пряйора й "Циганската прунцеса"

 9. 9 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Политологът стойчо стойчев. нарочно с малки букви, предвиждаше в навечерието на първият тур за столичен кмет, т.е. бе "изчислил" , че Данчето на Баце пИчели още на него.
  ВЕрвайте МУ!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Какво общо имат изборите от октомври 2014 г. с Костинброд от 2013 г.? Нещо май имаш проблеми с паметта...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 695 Неутрално

  8% - само на мен ли ми се струва, че това е много?

  Eddie lives... somewhere in time!
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Дали са 8% или друго е спорен въпрос и няма как да се докаже.
  Но вярвам, никой не си прави илюзия че "купуването" на гласове се прави от една партия, като не адвокатствам на ГЕРБ в случая, просто това е действителността. В този случай се получава биене едни срещу други на купените и затова купуването не е най-действената опция, по-скоро в партиите съществува страха, че те ако не купят а другите купят, ще се прецакат.
  Най-лошото от това е, че към общо за страната ниска активност, като извадим купените и недействителните бюлетини активността пада още по-драстично и излиза, че с вота на твърдите ядра се печелят избори. Това ще рече, че 10%, максимум 15%.може да спечелиш избрите.
  Затова, тези които не гласуват, а техния процент е достатъчно голям, правят голяма услуга на първия и втория класирали се и затова трябва да се гласува, поне за тези, които са ви най-малко неприятни или подозрителни, с което ще направите още по-безсмислено купуването, а и ще поозорите тези, които искат да спечелят. При това става дума за гласуване за конкретна партия, а не с опцията не избирам никой.

 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Как точно Стойчев сметна, че купеният вот е 8%, не е ясно. Дори и само толкова да е, е достатъчен да обърне нещата например в кметските избори. Другото твърдение, че партиите вече много не купували гласове, а го правели местни проекти или било самоинициатива на координатори - те тези проекти и координатори от джобовете си ли плащат?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 16. 16 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 695 Неутрално

  ...Но вярвам, никой не си прави илюзия че "купуването" на гласове се прави от една партия...
  —цитат от коментар 14 на tsvetko_51


  Това естествено не е вярно, а и влиза в противоречие със следващото ти твърдение:
  ... ако не купят а другите купят, ще се прецакат....
  —цитат от коментар 14 на tsvetko_51


  ... и затова трябва да се гласува, ... с което ще направите още по-безсмислено купуването....
  —цитат от коментар 14 на tsvetko_51


  Тук съм съгласен, колкото повече гласуващи, толкова по-малко значение ще имат купените гласове. Продаващите гласа си са ограничен брой все пак.

  Eddie lives... somewhere in time!
 17. 17 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#15] от "stein":

  Това което твърди Стойчев е много по-неприятно, купуването на гласове е бизнес контролиран от престъпни групи.

  Eddie lives... somewhere in time!
 18. 18 Профил на Кошмарът на малопишието
  Кошмарът на малопишието
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали са 8% или друго е спорен въпрос и няма как да се докаже.Но вярвам, никой не си прави илюзия че "купуването" на гласове се прави от една партия, като не адвокатствам на ГЕРБ в случая, просто това е действителността.
  —цитат от коментар 14 на tsvetko_51


  Ми ромските квартали гласуваха за ГЕРБ.

  Освен това, контролирания вот си е отделно и той логично е почти изцяло с ГЕРБ, защото само те могат да заплашват хората, че ще си изгубят работата, ако сегашното статукво се смени.

 19. 19 Профил на Karanikolov
  Karanikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе, бате, всеки говори за купуване на вот, ама не казва КОЯ ПАРТИЯ ГО КУПУВА.Защо, срам ли ви е. Или ще лъснат някои зад---ци (които отдавна са лъснали, стига да има кой да ги види).
  —цитат от коментар 7 на ppopov_67


  http://old--www.bnews.bg/article-118066

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Има купен вот (серщу заплащане) - ок 8%, но има и контролиран вот. Примерно само ДПС има 8-10%, а не са само те на пазара...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  "С вота, при който човек гласува според клиентелския си интерес, без да е убеждаван за това, т.е. гласува за партия, която не харесва, но е видял, че само тогава има работа, контролираният вот отива към една трета от гласовете, даже и повече на местни избори."
  Значи, който държи властта и парите, ще е вечния победител.

 22. 22 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  "Значи, който държи властта и парите, ще е вечния победител."

  Това е така докато не се появи алтернатива, която да се хареса на негласуващите, както се получи с Радев.

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Юрдечка стана кмет с тези 8%

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 609 Весело

  Нека си го кажем направо. Г-жа Фандъкова спечели изборите с гласовете на Демократична България и 8% контролиран вот. В края на краищата в борбата срещу комунизма всички прийоми са позволени!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Любопитно

  Добре , а колко са изманипулираните ……. е , ако има разбира се ! Това е измамно чувство , защото при само 8% купени , практическото минимално участие в изборите говори за друго , може би или не ?

 26. 26 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Дали купеният вот е само 8% е въпрос с повишена трудност. Но коя партия може да купува гласове, отговорът е прост. Която има пари и власт.
  Иначе съм съгласна с констатациите на Стойчев. Освен с тази за машинното гласуване. В смисъл, че няма нужда, ако се въведе, гласуването да бъде единствено машинно. Може да има и хартиено, но бюлетините и оформянето на протокола от него да става в регионални преброителни центрове. От машинното гласуване, машината си извежда коректен относно контролите протокол, който директно се предава на преброителя от Информационно обслужване. Обединяването на двата протокола става автоматично там. Така СИК ще бъдат лишени от възможността за манипулация на резултати. Също така купувачите на гласове ще бъдат лишени от контрол. Не е сложно, стига да има политическа воля. Но точно това липсва, защото сегашното състояние обслужва статуквото.

  vesela
 27. 27 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":

  Така е, Бай Хуй, истинските десни като тебе гласуваха за Мая Костинбродска. Копеле мръсно продажно.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 28. 28 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  Юрдечка стана кмет с тези 8%
  —цитат от коментар 23 на cinik


  До администратора на форума: Неизтриването на горния коментар като съдържащ "обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.", би било проява на очевидна пристрастност и необективност.

  Ако до няколко часа този коментар не бъде изтрит, утре ще пиша на главния редактор на вестника с молба да ми разясни принципа на триене на съобщение във форума.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 29. 29 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Вотът винаги е добър за спечелилите, и винаги лош за загубилите! Ко, не...???

  roo
 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Без машинно гласуване това ще е положението

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Фъшкиев":
  М'чи то тези 8% си е бая народ.

 32. 32 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Не са 8% купените гласове, ама нейсе. Като прибавим и 600 000 недействителни бюлетини, изфабрикувани по тертипа на Мамин Ваньо, което прави н.към 15% от всичките гласоподаватели и над 20% от участвалите в изборите и става ясно, че Режимът си е осигурил по ментарджийски начин 1/4 от всички получени гласове. Като прибавим и цялата държавна и общинска администрация (над 5 пъти по-голяма от тази по времето на Тато) и работата става съвсем вмирисана...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK