Христо Иванов: "Демократична България" ще създаде компетентна прослойка, която да тласне страната напред

ХРИСТО ИВАНОВ

© Надежда Чипева, Капитал

ХРИСТО ИВАНОВТри години след учредяването на "Да, България" партията има представителство в местната власт основно в София чрез "Демократична България" - обединението, в което участва. За следващите парламентарни избори коалицията е отворена за политически формации, отделни структури и хора, които са готови да работят за свободна, европейска, модерна и амбициозна страна. Сред тях са партиите, които исторически принадлежат към демократичната общност, обяви лидерът на "Да, България" и съпредседател на обединението Христо Иванов.


В интервю за "Дневник" той каза, че най-вероятно ще се кандидатира за още един мандат като лидер на "Да, България" на конференцията на партията тази година, тъй като има още работа по изграждането на партията. Основната задача била у нас да се създаде "прослойка - готова, компетентна и мотивирана, държавно, а не корупционно, с по-широки интелектуални и културни хоризонти, която да може да тласне страната напред".


Каква е вашата равносметка за трите години от създаването на "Да, България"? Какво успяхте и не успяхте да направите и какво предстои?
- Три години са доста кратък период за някаква завършена равносметка. Научихме много неща заедно, видяхме колко е трудно да се върши политическа работа, да се носи отговорност за други хора, допуснахме грешки, постигнахме своите пробиви. Успяхме да формираме ценно партньорство заедно с нашите приятели от ДСБ и Зелено движение - "Демократична България". Това, което е важно за мен, е, че се придържаме към основната кауза, заради която се ангажирахме политически - да държим в политическия дневен ред стратегически важни теми: има ли законност в днешна България; какво става с нашите свободи, нашата демокрация; как да бъде оздравена българската държавност, можем ли да бъдем по-амбициозни за страната си. Заедно с партньорите ни в "Демократична България" работим тези теми да не се загубят от смисловия център на българската политика. Всеки ден си казвам, че не правим достатъчно за това, но като виждам колко дразним господарите на статуквото и техните медии, знам, че все пак има някаква полза от усилията ни.


Сред критиките към вас е, че сте активни само когато има избори. Какво ще прави "Демократична България" през 2020 г.?


- Това не е точно така, но съм съгласен, че трябва повече. Нека все пак държим сметка, че сме извънпарламентарна опозиция с ограничен ресурс. Също така не мога да кажа, че медийната среда у нас се характеризира с висока проводимост за нашите послания. Въпреки всички укори, които могат да ни бъдат отправени, ние очевидно продължаваме да бъдем трън в петата на силите на статуквото и дъвка в устата на проправителствените медии и за мен това е най-важната индикация. Определено заемаме място в българската политика и без нас картината не излиза.


Тази година е интересна - тя е пауза между две напрегнати години с два вида избори (през 2021 г. ще има парламентарни и президентски избори). Ние сме наясно, че тези 12 месеца са ключовият момент, в който ние да се подготвим за тези важни битки. Работим с пълни сили за това.


На местните избори сякаш останахте основно на софийски терен. Как ще разширявате влиянието си в страната? Ще търсите ли партньорство и с други партии и разширяване на "Демократична България"?


- Местните избори бяха важен стрес тест за нашите организации. "Да, България" продължава да създава нови, които работят със структурите на нашите приятели от ДСБ и Зелено движение, формира се амалгама от хора, които все повече споделят обща политическа идентичност. На база на изводите и резултатите от 2019 г. по места, предстои следващ етап от организационна консолидация на обединението с оглед задачите ни през 2021 г.


Иначе и "Да, България", и "Демократична България" не са самоцелно съществуващи формации, които да обслужват някаква партийна номенклатура. Искаме да бъдем инструмент за хора с определена политическа и ценностна нагласа да упражнят влияние върху политиката на страната. Нашата цел е да помогнем за тяхното структуриране във влиятелен фактор в българския политически живот. Не мога да кажа, че колективната роля на този тип хора в българския политически живот е адекватна. В западните общества гръбнакът на обществото в една демокрация е т.нар средна класа. Това са носителите на идеята за държавност, които възприемат гражданството като ежедневно усилие. В България средната класа тепърва трябва да заема това място на политическия терен и аз се надявам ние да бъдем полезни в този процес. Тя трябва да пренесе идеята за европейска, свободна, модерна българска държавност, защото в момента тя линее, европейска е с уговорки, все по-малко е свободна и е лишена от амбиция и воля за своето оздравяване и развитие. Хората с такъв профил са концентрирани в определени географски центрове, включително извън границите на страната, което само по себе си е проблем на България.


Нашето разширяване на първо място е спрямо всички тези хора, спрямо гражданите, които се осъзнават като носители на демократичните ценности; заедно с тези хора ние трябва да убеждаваме останалите, че има смисъл да се работи за това България да е свободна, европейска, модерна и амбициозна страна. Този процес обаче не може да е конюнктурен - той е сложен, отнема време и ние сме готови да го инвестираме. В този смисъл моделът на нашето разрастване е идейно разширяване и формиране на общност за съвместно правене на политика, а не "Хайде да направим някаква комбинацийка за тези избори". И ние сме готови и отворени за разширяване на този формат с формации, отделни структури или хора, които споделят тази политическа кауза.


Има ли такива формации?


- Не искам аз да давам подобна оценка. Ние сме отворени за взаимодействие с формациите, които исторически принадлежат към демократичната общност или които сега се заявяват като част от нея. Аз държа на названието "демократична общност" и смятам, че друго като "градска десница" е по-скоро ограничаващо. Готови сме на диалог и на централно ниво, и по места, и с отделни фигури или групи в рамките на това пространство и сме го доказали. Важно е да сме способни да се фокусираме върху важните оценки и цели, които ни обединяват, а не да се спъваме в нюансите, които могат да ни разделят. Така че използвам това интервю като възможност да кажа: "Ние сме отворени да работим с всеки за каузата демократична България. Всеки, който е сериозен, ще види в наше лице добър и коректен партньор".


Освен слабостите в съдебната система какви други проблеми в страната ще посочите и какви решения ще дадете?


- Централната тема е модерна и европейска българска държавност, която гарантира свободата на гражданите и възможностите им за развитие в България. Съдебната реформа е инструмент за това да има повече свобода, повече инициатива и повече възможност за хората да реализират своя потенциал; инструмент да имаме институции, които могат да ни гарантират равенство пред закона.


Живеем във време на безпрецедентен технологичен преход. Светът се разделя отново на печеливши и губещи, но вече и според способността на съответните общества да се адаптират бързо към технологичните революции, които се случват. Несигурността, която обхваща света в последните години е резултат и от ефектите на този преход. Как България ще се адаптира, как ще се възползва от възможностите и как ще се предпази от рисковете - това са изключително важни политически въпроси. Те за съжаление не съществуват в българската политика, но ние се опитваме да ги наложим. Затова например дигиталният преход е наша централна тема. Въпросът за електронното управление е въпрос за революция в публичната администрация, ударното й модернизиране чрез промяна на самата логика на процесите на взимане на решения и на носене на отговорност за постигане на много по-голяма ефективност. Администрация, която не тежи на врата на страната като воденичен камък, а е способна да планира, да партнира на бизнеса и гражданите и да бъде фактор за развитие.


Друг пример е енергийната революция. България продължава да бъде в тежка зависимост не просто от Русия, от един енергиен източник, а от един енергиен, икономически и политически модел, който се чуди дали е в средата на 20-и век, или трябва да се върне във времената на руския царизъм. Енергийната зависимост от Русия е зависимост от руския модел на правене на политика. Ние трябва да използваме енергийната революция, за да излезем от зависимост от когото и да било и да дадем реална независимост и възможност за развитие на нивото на отделните бизнеси и домакинства.


В този период на несигурност националният ангажимент към сигурността на страната трябва да се засили. България трябва да престане да бъде абсолютен вносител на сигурност и да започне да произвежда сама гаранциите за свободата и независимостта си. Ето защо темите, свързани с националната сигурност и отбраната, са централни за нас.


Изключително важна тема е човешкият капитал. Това е и демография, и образование. България за първи път в най-новата си история има сериозна диаспора и това е капитал, който трябва да се развива. Нещо повече, много от българите, които живеят в страната, са с единия крак в чужбина. Това е ново състояние, което българската държава трябва да се научи да обслужва и да го превърне в източник на развитие, а не в трагедия.


Списъкът може да продължи, но всяка една от тези теми се свежда до това – да изградим модерна, европейска държавност, която гарантира свобода и развитие.


Според Вас ще се стигне ли до нови промени в Конституцията, засягащи съдебната власт?


- Смятам, че те са неизбежни. Според парламентарната аритметика в момента отговорът е "абсурд", но аз съм убеден, че в следващите седем години ще има конституционни промени, свързани със статута и структурирането на прокуратурата и в други области, свързани с гарантирането на законността. За да се удържи сегашното положение, ще трябва да се инвестира все повече политически капитал и ресурс в това България да става все по-малко свободна. Цената за това Иван Гешев да довърши мандата си като главен прокурор, който продължава да обслужва по същия начин безнаказаността на българската олигархия, ще става все по-висока и вярвам, че в даден момент обществото ни ще събере сили да каже "не".


Т.е. прогнозирате, че отчетността и контролът върху главния прокурор ще бъдат гарантирани в Конституцията?


- Прогнозирам, че ние като общество ще трябва да проведем дебат как българската прокуратура да стане отчетна на българския избирател. Не говоря за преки избори, но трябва да има поредица от механизми, които да гарантират, че главният прокурор - както и да се казва той - ще знае, че българският избирател е негов работодател, а законите важат и за него. Това може да се постигне чрез редица промени - някои от тях конституционни, други – законови, трети - въпрос на политическа практика. Или ще решим този проблем и ще се върнем към амбицията да бъдем модерно, развиващо се европейско общество, или ще затънем много зле.


В Столичния общински съвет "Демократична България" винаги ли ще бъде опозиция или има вариант да подкрепя смислени предложения на ГЕРБ?


- Ние сме опозиция на мнозинството на ГЕРБ, ВМРО и "Атака", но не сме деструктивни. Политическото ръководство на "Демократична България" поддържа интензивен диалог с общинските съветници и мога твърдо да ви кажа, че всяко разумно решение, независимо кой го лансира, ще бъде критично обсъдено и ако бъдем убедени, че то е работещо - ще бъде подкрепено.


Нещо повече, ние предлагаме решения. Така например "Демократична България" предложи цялостен пакет от мерки за дигитализация на администрацията на София, в т.ч. и бюджетен разчет, и търсим подкрепата на мнозинството. Имаме поредица предложения в областта на транспорта, по отношение на правилника на СОС и др. Т.е. не само сме готови за подкрепяме, но и да търсим подкрепа. В момента обаче по тези наши инициативи се натъкваме на мълчание.


Трябва да кажа, че за да има конструктивни отношения между едно мнозинство и опозицията, трябват усилия от двете страни. Има определен дефицит на диалогичност, граничещ понякога с арогантност. Освен доста безвкусното на моменти поведение на мнозинството по време на заседанията на СОС бих подчертал, че до Нова година се натрупаха 14 питания от наши съветници, на които не се отговаря в срок. Без тази информация те не могат да си вършат работата, включително да изработват конкретни решения. Искам да призова г-жа Фандъкова тези питания да започнат да получават адекватни и срочни отговори. Не бива дейността на нашите представители да се разглежда като някакъв дразнител. След толкова години в управлението на общината и след заявките за промяна, честно казано, очаквах малко повече от този мандат на г-жа Фандъкова. Но оставам с надеждата нещата да тръгнат по-добре през новата година.


Тази година изтича мандатът на ръководните органи на "Да, България". Ще се кандидатирате ли отново за лидер?


- В първата половина на годината ще има Национална конференция, на която ще бъдат заменени всички национални органи на "Да, България", чиито мандати изтичат. По отношение на мен - нормата на износване на хората в нашата политика и особено в нашия сегмент е много висока. Това си казва думата. Аз обаче имам още работа и по отношение на изграждането "Да, България", по отношение на консолидирането на "Демократична България" и вероятно ще потърся доверие за още един мандат. Същевременно мисля, че една политическа формация завършва формирането си, когато избере своя втори лидер, така че ще считам, че съм си свършил работата напълно едва когато предам щафетата.


Как ще подготвяте и лансирате млади хора в политиката?


- Българската средна класа или активните граждани притежават в много ниска степен колективно ноу-хау как се прави политика в България. Политизацията - да се ангажираш политически, е нещо, което трябва да се наложи като част от живота на активните граждани, ако искаме да бъдем свободни носители на суверенитет. Свободата, дадена, извоювана или просто "изпаднала" в ръцете ни по волята на историческата случайност, е нещо, което трябва да се отбранява и разширява всекидневно от мнозинството граждани. Към момента единствената известна технология за това е в рамките на демократичен процес с партии. Обществото ни е в нездраво състояние, защото политическото ангажиране изглежда нещо непрестижно и мръсно, а партиите са буквално заклеймени като зло. Много трудно е да се намерят хора с качества за политическа работа, да се запазят тези хора, да се удържи тяхната мотивация. Причина за това е и натискът, под който са поставени. Хората откровено се страхуват да се ангажират политически. На местните избори беше много трудно да бъдат мотивирани качествени кандидати да влязат в надпреварата.


У нас - извън мастодонтите на статуквото - има твърде малко хора с управленски и политически опит в публичното управление и политиката. Това е различно от корпоративните умения и опит - аз не ги поставям под съмнение, но те не са директно приложими в публичната сфера. Хората, които би трябвало да изнесат на гърбовете си българската свобода и демокрация, да наложат по-амбициозна визия за развитие за страната, ги няма като структуриран обществен фактор. Нямаме прослойка - готова, компетентна и мотивирана държавно, а не корупционно, с по-широки интелектуални и културни хоризонти, която да може да тласне страната напред. Създаването на такава държавотворна прослойка е най-голямата ни задача. У нас входът към политическата система за хората от средната генерация на 35-45 г., които искат и могат да наложат свободен и демократичен модел, е практически затворен. А ако тези хора няма къде да влязат, България няма утрешен ден, защото ще имаме само кадри, произведени в месомелачките на миналото на ГЕРБ, БСП и ДПС. Ние трябва да създадем инструмент за рекрутиране на такава прослойка, която може да изнесе бъдещето на страната на гърбовете си.


Това ли е най-голямото предизвикателство пред България?


- Най-голямото предизвикателство пред България е човешкият капитал. Вероятно най-тежкото наследство от комунистическата епоха е декапитализирането на човешката база в България от гледна точка на способностите за самоорганизиране, самоуправление, формиране на доверие и спазване на норми в по-големи общности (т.нар. социален капитал). В момента все повече всичко зависи от Бойко Борисов с джипката или който дойде на негово място. Това е огромен проблем. Ние като общество имаме твърде малко рефлекс, решимост, умения и воля да се самоуправляваме и затова отдаваме живота си на концесия на някакви хора и закономерно получаваме ГЕРБ, БСП и ДПС. А ако искаме да имаме свободна, европейска и амбициозна България, трябва да се самоуправляваме. Усилието на "Демократична България" е да започнем заедно да градим инструмент, който да създаде предпоставките за това самоуправление. Както се вижда, нито ще е бързо, нито ще е славно, нито ще е лесно, но трябва да устоим. И първото, което трябва да научим, е на повече търпение едни към други и към различията си в името на това, което ни обединява - волята за свободна и модернизираща се България.

Ключови думи към статията:

Коментари (212)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 984 Неутрално  Смях в залата . Ицко , вие вече и един файтон хора не останахте . Каква прослойка ? Какво управление ? Вие не сте в състояние дори да влезете в парламента планове за управление на страната пишете . 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Компетентна прослойка от грантаджии?
  Хайде няма нужда!
  Закривай!

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Не няма, защото в най-важните моменти подкрепяте ГЕРБ.

  Като при избора на Фандъкова. И аз лично няма да го забравя. Тази твар унищожи града ни и ще продължава още 4 години, благодарение на вас...

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Демократична България" щяла да създаде прослойката !?!

  Пак сложихте каруцата пред коня!
  Хората от прослойката трябва да създадат партията, която защитава техните интереси.
  Не че досега не сте правили подобни грешки като сте плащали на хора да се мислят за умни и красиви или да подскачат за да не са червени. И винаги когато парите от грантовете свършат, хората ви набиват шута и партията ви изпада от Парламента.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Е това вече е компетентно. Онова с агрегатното състояние не се получи много

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 322 Неутрално

  За три години твърде слабо представяне. Човешкият фактор е проблем за България, а още по-голям проблем за "Демократична България" - нямат кадри, нямат привърженици, а още по-лошо - нямат силен лидер, който да ги поведе напред.

 8. 8 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Не е вярно, няма да създадат прослойка и няма никой да тласне България напред.
  В най-добрия случай, ще ни окупират пак росианците ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Крайно "семпли хора"!!!!
  Години наред не могат да направят необходимото за да консолидират гласовете на около 300 000 души в десният център и да създадат политически субект, който заслужава доверие и уважение!!!

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  Интересен подход. Все едно да се състави едно правителство, а то после да си създава народ и евентуално - държава.
  Христо да вземе да се поограмоти в посока "политология", да се запознае с термини като "база", "надстройка", и да си изясни, кое е кокошката и кое е яйцето, че както е тръгнал, ще обяви и че девет бременни жени могат да произведат едно бебе за един месец.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Не няма, защото в най-важните моменти подкрепяте ГЕРБ.Като при избора на Фандъкова. И аз лично няма да го забравя. Тази твар унищожи града ни и ще продължава още 4 години, благодарение на вас...
  —цитат от коментар 4 на hope


  Я се разберете кого подкрепят ДБ - Фандъкова или Мая Манолова. Досега ревяхте, че ДБ са гласували за ММ, а БСП са им върнали "услугата" и са подкрепили районните кметове на ДБ.
  Взех да се обърквам,

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 858 Неутрално

  30 години създават, градят, строят, интегрират... и пак на едно място стоят.

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мондиана":

  Трябваше да излязат с ясна позиция, а това "гласуване по съвест" подкрепя съпартийците им от ГЕРБ.
  Впрочем дори само, заради пагубната политика на ЕНП, повече няма да гласувам за ДСБ.
  Каква им беше позицията за ИК или Стратегията за детето - пак с половин уста, ако може между капките.
  Да, ама не..
  Не ни е толкова къса паметта и на следващите избори ще го разберат.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  За три години твърде слабо представяне. Човешкият фактор е проблем за България, а още по-голям проблем за "Демократична България" - нямат кадри, нямат привърженици, а още по-лошо - нямат силен лидер, който да ги поведе напред.
  —цитат от коментар 7 на niki7


  ---------------------------

  Най-големия проблем - липсата на лидер и ясни позиции. ЕНП поддържа глобализацията и африканизацията.
  ДСБ какво мислят по въпроса? С Меркел ли са или не?

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тоз термин "прослойка", и той от времето на комунизма. Бях го забравил.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 17. 17 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 984 Неутрално  До коментар [#12] от "Stewie":


  хаха, един файтон "семпли хора" ,а цялата милиционерска пасмина е скочила на барикадата, жалки сте !До коментар [#9] от "selqnin":
  —цитат от коментар 12 на Stewie


  Каква барикада бе , чичо ? Това , че ви се смеем на ума въобще не означава , че сме от ГЕРБ . За мен поне ГЕРБ са непоносими , но дори те са сто пъти по адекватни на ситуацията от вас .

  И като се съберете на следващата седянка кажи на Ицко , че партиите по принцип не създават прослойки , а е обратното , отделни прослойки от населението създават партии , които да ги представляват и да защитават интересите им . Не е учудващо , че не можете да влезете в Парламента след като не знаете такива елементарни неща . 18. 18 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Христо, то ясно, че лидерите колкото можете да направите - толкова и ясно, че дъртаците като мен ще мърморят и псуват, а в крайна сметка ще гласуват за вас - вече съм стар да се променям и признавам, че има неща дето, не ги разбирам и по-добре да си мълча.

  Само с Мая Манолова вече не си играйте, става ли? За другото - каквото, такова.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Весело

  След като изслушахме безсмисления фюжън от отваряне, общности, амалгами, прослойки, демократични, европейски и свободни, стратегически важни теми... по едно време босът вмъкна и конкретната програма на Бойкика досежно: "... за това Иван Гешев да довърши мандата си като главен прокурор..." Отнюдь! Христо Иванов предцедател поне още 7 години! Чиърс!

 20. 20 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За по младите да обясня:

  По време на Соца се обясняваше че, тъй като няма частна собственост, няма и класи. Имало само две прослойки - работническа интелигенция и трудови селяни.

  Само че имаше 7-8 класи, според притежаването на власт. Но за такива приказки те изселваха в някое силистренско село.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 21. 21 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Защо неолиберализмът не вирее в бившия Източен блок? Защото свободните хора тук лесно разпознават сянката на комунизма.
  Комунистите и неолибералите считат себе си за единствените, които могат да носят идеята за свободата и човешките права - другите са закостенели, архаични типове, които не са дорасли за новия ред.
  Комунистите са интернационалисти, а необолшевиките глобалисти.
  Обща е идеята, че важни са не индивидуалните, а груповите права.
  Комунистите се стремят към безкласово общество, а ултралибералите за безполово такова.
  Идеологията на Коминтерна е да изчезнат държавите и да се създаде една огромна комунистическа страна в целия свят. Новите либерали се борят за премахването на границите, нациите и създаването на икономически наднационални съюзи.
  Най-големият враг и на двете утопии е християнството.
  Комунизмът и неолиберализмът изискват публичното пространство да бъде изчистено от символите на другите. И едните, и другите водят ожесточена борба с всяка форма различна от тяхната.
  За комунистите всички инакомислещи са фашисти, а за новите болшевики - крайнодесни.
  Комунистите се считат за носители на социално-икономическия прогрес, а неолибералите наричат себе си „прогресисти“.
  През комунизма имаше квоти за активни борци, а неомарксизмът налага квоти по пол и по раса (етнос, религия).
  За двете идеологии историята е омразна, защото там се намира истината, която разкрива тяхната заблуда.
  Комунистите въведоха, в социалистическия блок, термините „от новата ера (от н.е.)“ и „преди новата ера (пр.н.е.)“, а либералболшевиките налагат същите в Западния свят.
  Това са изкривени идеологии които подменят свободата с робство, но продължават да го наричат „свобода“; подменят истината с лъжа, но продължават да я наричат „истина“.
  Историята се повтаря и това не го знаят само те.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 22. 22 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "Ние трябва да създадем инструмент за рекрутиране на такава прослойка, която може да изнесе бъдещето на страната на гърбовете си."

  Хубави думи, а на практика изпълняват наръчника "101 начина да си създадем врагове".

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Освен протести, нищо друго не може да създаде тази групичка. Ама и те доста рехави бяха. Иванов е слаб политик, това е.

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Весело

  Може ли Ицо-интелигентното да си спомни, че "мутренската" партия ГЕРБ беше създадена декември 2006. На евроизборите 2007 вече имаха 5-ма евродепутати след 6 месеца. За по-нататък да не говорим. Ама Боко имал харизма... Е, не се харесва на всички, но все пак не е нито Хр. Иванов, нито Бейби Йода (по Джервейс). Атанасов, I love you bro, don't have me whacked. Началото на промяната е в смяна на нещастните лидери на това нещастно обединение.

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  " Друг пример е енергийната революция. България продължава да бъде в тежка зависимост не просто от Русия, от един енергиен източник, а от един енергиен, икономически и политически модел, който се чуди дали е в средата на 20-и век, или трябва да се върне във времената на руския царизъм. Енергийната зависимост от Русия е зависимост от руския модел на правене на политика. Ние трябва да използваме енергийната революция, за да излезем от зависимост от когото и да било и да дадем реална независимост и възможност за развитие на нивото на отделните бизнеси и домакинства."

  Няма как да излезем и от енергийната си зависимост, а и от всяка друга подобна зависимист от Кремъл, с настоящите президент и премиер, както и парламент с над 90 % руски протежета у нас ! Фактите дотук непрестанно потвърждават това ! Въпрос на време е повечето хора да го осъзнаят, ако вече и не са го направили !

 27. 27 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Пожелавам успех, да видим какво ще се получи.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 28. 28 Профил на Elena Georgieva
  Elena Georgieva
  Рейтинг: 248 Гневно
 29. 29 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#26] от "samoedin":

  Това е истинския проблем, но малко хора го разпознават...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 30. 30 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  ако Дневник не облъчваше читателите си (постоянно) с рекламите на ДБ, нямаше да знам че ги има изобщо.

  България има остра нужда от опозиционна партия, но ДБ има толкова ниско обществено доверие, че на практика не е фактор. Обаче на думи - ооо, громят целия свят просто.

 31. 31 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 740 Неутрално

  УЖАС ! Това ми напомня една "мисъл " на Тодор Живков , която явно е ИДЕАЛ и ЦЕЛ НА ЖИВОТА на др. Христо Бойкикев - само трябва де се сменят датите :

  Бисер на Тодор Живков 17 Януари, 2012

  До 9 Септември 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!"

 32. 32 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 862 Неутрално

  ако Дневник не облъчваше читателите си (постоянно) с рекламите на ДБ, нямаше да знам че ги има изобщо.България има остра нужда от опозиционна партия, но ДБ има толкова ниско обществено доверие, че на практика не е фактор. Обаче на думи - ооо, громят целия свят просто.
  —цитат от коментар 30 на хм


  Ами съберете се с останалите недоволни от ДБ писали по нагоре, направете партия, напишете програма и ще видим може и да гласувам за вас.

 33. 33 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Благодаря на г-н Иванов за почтения труд и постоянтство в изграждането на първата в новата ни история - партия на свободните и достойни хора! Бог да прости доц. Кристиан Таков, който даде формата и мъдроста за тази организация!

 34. 34 Профил на antobg
  antobg
  Рейтинг: 238 Гневно

  Нищо градивно няма да създадете, защото сте си заврели главите в снобарските з@дници, да ме извини аудиторията. Изпуснахте да хванете вълната, от преди няколко години, а с поредица, меко казано, тъпи решения съвсем отказахте хората. Особено показателно за това, до колко неадекватни сте, бяха последните местни избори.
  Всичко горно го казвам с болка, защото и аз гласувам/х за вас.

 35. 35 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 984 Неутрално  До коментар [#25] от "Lemmy":


  Може ли Ицо-интелигентното да си спомни, че "мутренската" партия ГЕРБ беше създадена декември 2006. На евроизборите 2007 вече имаха 5-ма евродепутати след 6 месеца. За по-нататък да не говорим. Ама Боко имал харизма... Е, не се харесва на всички, но все пак не е нито Хр. Иванов, нито Бейби Йода (по Джервейс). Атанасов, I love you bro, don't have me whacked. Началото на промяната е в смяна на нещастните лидери на това нещастно обединение.
  —цитат от коментар 25 на Lemmy


  А бе , ти луд ли си ? Грантове така ли се изпускат ? Ти знаеш ли какво е да си адвокат на преклонна възраст без нито един ден адвокатска практика ? Ами , че ти така ги изпращаш направо на улицата . 36. 36 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 404 Весело

  Шегаджия

  Първо да си намери работа , че три години е безработник ицо рИформаторчето

 37. 37 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 404 Весело

  Пожелавам успех, да видим какво ще се получи.
  —цитат от коментар 27 на Kamenarski


  Е как какво ще стане, питай трайчо президент и игнатов кмет

  Три процента са си три процента

 38. 38 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Хазарта ви го каза много точно - с приказки за Истанбулската конвенция, електротротинетки и права на гейовете ще си останете партията на 3-те улици в София.

 39. 39 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Много общи приказки, нищо конкретно.

  Panta rhei....
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  С пещерната русофобия на тази "прослойка" + целия джендъризъм, който проповядвате влизането в НС ще е тавана на възможностите ви. Не мога да разбера, как над 15 години все настъпвате мотиката и още не ви е просветлано. че ако продължавате както до сега, резултаите ще са също както до сега. Явно изобщо не познавате народа си.

 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Ицето все отчита успехи. Какво да се прави - комунистическо отроче.

  Не знам на колко още избори следва да се провали преди да се оттегли на някое тихо и спокойно местенце.

  Ето това е разликата между нашенският политик и тези на Запад - там още при първите загубени избори хвърлят оставки. А тук се отчитат успехи.

  Абе няма ли начин и на него да му намерят местенце в Европарламента, че да спре да се занимава с това дето не му се отдава?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 44. 44 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1823 Любопитно

  "Друг пример е енергийната революция. България продължава да бъде в тежка зависимост не просто от Русия, от един енергиен източник, а от един енергиен, икономически и политически модел..."

  Преди 2 години тия същите бяха пуснали подписка "Да закрием Марица Изток"...

 45. 45 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дано не е компетентна колкото последния ви кандидат за кмет на София - онзи ден при гостуването му на Цветнка Ризова се наслушах на толкова "компетентни" глупости, че се чудех дали този симптяга е наистина архитект, или фаянсаджиия :) На троловете на ДБ им препоръчвам горещо да започнат веднага и тук да цъкат минуси, които ще стоплят изстрадалите им лузърски души :) Пази Боже, България от комунистите - червени (БСП/БКП), сиви (ГЕРБ/ДПС) и зелени (ДБ)!

 46. 46 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#7] от "niki7":

  Как бе къде ги слагаш тия като Грънчов и Дифендера
  Та те са компетентни априори по всичко бе ,особено по Русия брексит импиичмът на Тръмп

  гошо
 47. 47 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Може ли Ицо-интелигентното да си спомни, че "мутренската" партия ГЕРБ беше създадена декември 2006. На евроизборите 2007 вече имаха 5-ма евродепутати след 6 месеца. За по-нататък да не говорим. Ама Боко имал харизма... Е, не се харесва на всички, но все пак не е нито Хр. Иванов, нито Бейби Йода (по Джервейс). Атанасов, I love you bro, don't have me whacked. Началото на промяната е в смяна на нещастните лидери на това нещастно обединение.
  —цитат от коментар 25 на Lemmy


  Имах доста по различно мнение за мисловните ти способности.
  "Харизмата" на Боко работи в/ху 80-те %, върху кръчмарския мЕнталитет!
  Турчин направи сравнение – 5% грамотни били в Турция, но те управлявали страната. У нас грамотността голяма, но се управляваме от неграмотните, доказано в последните двадесетина години.
  Това го знаеш, а се присмиваш на грамотните, които естествено трудно биват разбирани от масата!
  Популизмът вилнее в момента в Европа и света.
  Какво трябва още да се случи, та да разбере българинът катастрофата, в която се намира всяка една област като резултат от този див и неграмотен управленски "колектив"?? Скандал затрупва предния, а следващия – по същия начин! Няма да изреждам, всички сме свидетели!
  На всичко отгоре и шампионски крадлив – парите, събрани от нас и европейските "помощи" магически изчезват, а резултатите трябва постоянно да се ремонтират – независимо дали са закони, пътища, улици, НДК, водни кризи, образование, здравеопазване ...
  ДОПЪЛНИ СИ САМ!
  А е толкова удобен на задкулисието, което го постави на този пост!!!
  "Харизмата" сутрин е една, на обяд - друга, а вечерта съвсем различна!
  Прост, необразован, нагъл лъжец, въжеиграч!
  Хайде сега герберският екип да опровергае с ФАКТИ, казаното от мен на прост език!
  Минусите не вършат работа!

 48. 48 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stewie":

  Понеже очевидно не разбирате смисъла на написаното СПЕЦИАЛНО ЗА ВАС:
  Лично на мен ми е криво и обидно, че въпросните хора не са в състояние да създадат дясно центристки политически субект, който да даде смисъл и перспектива на политическото участие на 300 000 българи!
  А милиционерските нескопосани метафори запазете за приятелите си!!!

 49. 49 Профил на antobg
  antobg
  Рейтинг: 238 Гневно

  Идеална статия Всички герберски тролчета да си заработят трохичките подхвърлени от Чумата на България наречена ГЕРБ
  —цитат от коментар 40 на sanvito


  Мхм, всички несъгласни са тролчета, класика. Завирайте главите още по надълбоко...
  Някой по-горе го каза прекрасно - "ДБ стана партия на три улици"

 50. 50 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Ами съберете се с останалите недоволни от ДБ писали по нагоре, направете партия, напишете програма и ще видим може и да гласувам за вас.
  —цитат от коментар 32 на Nick F


  Вече съществува.
  Нарича се КОД.

 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  " В момента все повече всичко зависи от Бойко Борисов с джипката или който дойде на негово място. Това е огромен проблем. Ние като общество имаме твърде малко рефлекс, решимост, умения и воля да се самоуправляваме и затова отдаваме живота си на концесия на някакви хора и закономерно получаваме ГЕРБ, БСП и ДПС."

  Това избира обществото ни - това получава ! Някой с джипка, изтъпанил се пред камерите, да инспектира поредния строителен проект на кликата, ръсещ бисери и неща, от които би се срамувал всеки първолак дори като изказ, правещ " инспекция" на строителство, което при всяка наистина сериозна и безпристрастна " инспекция" от прокуратурата би довел до повдигнати обвинения на престъпни лобита за десетки милиони източени пари от джоба на всички нас.....

 52. 52 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Подкрепям до последно най-смисления и адекватен политик в тая държава. Без значение какво ще кажат троловете и партийните писачи. ГЕРБ ги видяхме: #АпартаментГейт #КъщиЗаТъщи, КТБ, #БоклукГейт, липсващата вода... да не продължавам

 53. 53 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Другият Ицо Ви го каза точно - не ставате. Еквивалент на "Гошо от Почивка".

  И избирателите Ви го казаха. Няколко пъти.

  Ама Ице ти продължавай.

  Айнщайн беше казал - безумие е да се прави едно и също и да се чакат различни резултати.

  Ама наш Ристю продължава с опитите.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 54. 54 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Скоро не ни го бяхте пробутвали Ристю.

  Много хитър
 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#15] от "hope":

  Тъй ли...?! Ами ГЕРБ, какво мисли по въпроса за ЕНП? Щом ЕНП подкрепя африканизация и глобализация, на какво мнение сте феновете на ГЕРБ и какво изобщо търсите в ЕНП?

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 862 Неутрално

  [quote#50:"atmanpg"][/quote]

  Ами КОД да се регистрират в съда да се явят на избори и ще видим. Ама нещо не ми се верва.

 57. 57 Профил на south.africa
  south.africa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз не вярвам на Христо Иванов и Демократична България" !!!

 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#48] от "selqnin":

  От какво ти е криво и обидно? Нали си в ГЕРБ и там се чувстваш представен? Какво те тревожат и вълнуват други хора? Нали сте десни в ГЕРБ, защо не можете да ги привлечете тия 300 хиляди души, че да ги представлявате? Или понеже много добре се знаете що за стока сте, се чудите как да се извъртите, че да не ви лъщят толкова много червените задници?!

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3599 Весело

  За по младите да обясня:По време на Соца се обясняваше че, тъй като няма частна собственост, няма и класи. Имало само две прослойки - работническа интелигенция и трудови селяни.Само че имаше 7-8 класи, според притежаването на власт. Но за такива приказки те изселваха в някое силистренско село.
  —цитат от коментар 20 на Индианец


  Ама глупости си натракал!

  При соца имаше идеологически официално класи, а прослойката беше само една - на интелигенцията.
  Която пък интелигенция се делеше на трудова, вкл. нАучно-техническа и художествено-творческа.

  А тия 7-8 класи къде ги измислихте - не знам!
  И по соца за такова умотворение и приказки нямаше да ви изселят.
  За приказване на глупости не изселваха ...

 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#57] от "south.africa":

  Разбрахме на кого не вярваш. Кажи на кого вярваш и защо?!

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#47] от "Alexander97":

  Ама защо герберите да те опровергават с факти. Ще ти цитирам активист на ДБ в Габрово.
  "В интерес на истината в Габрово за последните 5 години се направи повече от предишните 70".
  И това с кражбите се изтърка.
  Как едновременно се строи навред, хем валутният резерв расте, хем белите заплати радтатъ с 10-12%, хем държавният дълг намалява и се краде най-много.
  Толкова нелогични да ви мислите.

 62. 62 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1870 Весело

  До коментар [#60] от "Petleshev":

  На тебе най-много вярваме.
  Сменяй Иванов.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ами съберете се с останалите недоволни от ДБ писали по нагоре, направете партия, напишете програма и ще видим може и да гласувам за вас.
  —цитат от коментар 32 на Nick F


  Вече съществува.
  Нарича се КОД.
  —цитат от коментар 50 на atmanpg


  Петър Москов не беше лош министър, насочи прожекторите към сериозни проблеми, но за политик не го биваше. Не можеше да създава съюзи, не можеше да степенува конфликтите, изпокара се безсмислено с много от професионалистите, вместо да се съсредоточи например върху търговците на лекарства или източването на болници или фиктивните пациенти - едно нещо, което и да е то. Като характер също не го бива много за политик - не умее да се контролира, не умее да убеждава избирателите, смислени негови предложения не успя да ги формулира така, че да бъдат разбрани и приети.
  Лично аз мисля, че не е лош човек, просто не е за политик, камо ли за лидер на партия. Така че не, КОД не е алтернатива на ДБ. И не мисля, че електоратът, към който се цели, би подкрепил лидерска партия.

  ДБ такива-онакива, но ако утре лидерите катастрофират, партията ще продължи спокойно нататък. Докато за ГЕРБ например не съм сигурен.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 65. 65 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 404 Весело

  Ристьо ви е подготвил за официалната им коалиция с БСП която спретнаха на местните избори в София.
  За него и за другаря Костов, Корнелия от село Крушовица е от най компетентната прослойка, която добре се е справила с Техноимпекс

 66. 66 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Както казваше Тато: На 9.9.1944 бяхме на ръба на пропастта, но после направихме уверена крачка напред.

 67. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#52] от "arcanum":

  Христо Иванов не е идеален и има доста трески за дялане. Но все пак е разпознаваема фигура. Дано да му е минала голямата самонадеяност, заради която провали коалицията с ДСБ и проспа влизането в парламента. И трябва да смени малко стила на изказване. Трябва да заговори на по-лесно смилаем и разбираем език. Трябва да говори и за обикновени те и ежедневни проблеми на избирателите. Тоест за неща, които хората могат да видят и усетят в ежедневието си. Трябва да говори какво смята да прави с монополите в енергетиката, комуникациите и банките. Трябва да казва с какво ще направи живота на хората по-лек. Иначе ще остане неразбран от много хора. Еднотипните приказки за реформи и демокрация са неразбираеми за повечето хора и Христо Иванов трябва да се съобразява с това. Ако не го прави, резултатите няма да са задоволителни.

  Бивш tww09306483.
 68. 68 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Поправете ме ако греша ама соиред мен компетентен значи човек който може повече неща от това да плюе по ГЕРБ ........

 69. 69 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#61] от "Да вярваме на истината":

  за комунистите и костовистите две уж вражески групи логиката не им е любима. по това си приличат.

 70. 70 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#52] от "arcanum":

  Абе и аз го подкрепях ама държава не се оправя с плюене а с работа. Дайте идеи, дайте принципи. Не смао плюене срещу конкурентната партия

 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#69] от "rdb41527334":

  Като я усещаш толкова много логиката, каква е логиката в настоящата управляваща коалиция?

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#11] от "Мондиана":

  "Я се разберете кого подкрепят ДБ - Фандъкова или Мая Манолова. Досега ревяхте, че ДБ са гласували за ММ, а БСП са им върнали "услугата" и са подкрепили районните кметове на ДБ.
  Взех да се обърквам,"

  Той се е объркал- вярното е това, което си писала ти. Дори не подлежи на обсъждане!

 73. 73 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#40] от "sanvito":

  Ето ти едно мнение от гласуващ за герб.... вие не сте градска десница това е мноооого широко понятие. и вие сте жълтопаветна партия. И ако искате да управлявате трябва да станете Българска партия..... Да обясните на широката общественост защо пък да гласува за вас. А как ще го постигнете не е мой проблем :Д

 74. 74 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Аз не вярвам на Христо Иванов и Демократична България" !!!
  —цитат от коментар 57 на south.africa


  Кому вярваш тогова?
  На Нинова
  На Боко
  На Ахмет Доганов
  На "патриотичните" патерици?

 75. 75 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 386 Весело

  До коментар [#69] от "rdb41527334":Като я усещаш толкова много логиката, каква е логиката в настоящата управляваща коалиция?
  —цитат от коментар 71 на Petleshev


  Обединение около софрата...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 76. 76 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 885 Неутрално

  ХИ ,дбг създава прослойки , да най малко с бспто !?И какво се получава с тая амалгама ,пембяна прослойка

 77. 77 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#52] от "arcanum":Абе и аз го подкрепях ама държава не се оправя с плюене а с работа. Дайте идеи, дайте принципи. Не смао плюене срещу конкурентната партия
  —цитат от коментар 70 на rdb41527334


  Това не е плюене.
  Фактите крещят, а ти се правиш – нищо такова няма, не чувам!
  Нещо за замазваните скандали да кажеш?
  Нямат край, а Жипката пътува и:
  Звавейте, авери!
  Как е, работите ли?!

  После ремонт на ремонта, морски вълни по магистралите, асфалта тънък...

 78. 78 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#58] от "Petleshev":

  Без изненади от Вас :
  -НИЗКО;
  -СЛАБО;
  -ПОШЛО;
  -ТЪЖНО!!!

 79. 79 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#69] от "rdb41527334":

  Нямат мозъчен капацитет водачите им в момента да базират мислите и действията с действителността. Плямпат си неща от Петър Стоянов насам и чакат властта да им падне като гнила круша като 1997 година.
  Само, че в 1997 година заплатите бяха 10 евро
  а в изборната 2021 ще бъдат - 800 евро:) И Борисов разполага с бюджет от 47 милиарда лева тази година:)
  Да видя как с тези мантри отпреди 22 години ще победят.

 80. 80 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#74] от "Alexander97":

  "Кому вярваш тогова?"

  Аз лично вярвам само на себе си! И на способността си да анализирам. Лошо, добро- това е!
  Но да ти кажа, в моите анализи Христо Иванов като източник на информация за размишление никакъв го няма- изглежда ми като артефакт от минала епоха, дори още преди времето на "Кой не скача, е червен", когато кумунистите градяха комунизЪма със същия успех, с който той сега гради "прослойката".

 81. 81 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 386 Весело

  До коментар [#79] от "Да вярваме на истината":

  ..."а в изборната 2021 ще бъдат - 800 евро"...

  Тва в Габрово било супер, бе! Ама да лъжеш по- помалко, че да не тръгнат едни бежански потоци от цялата страна към Габрово, че ще ви изядат ушите...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 82. 82 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#36] от "001":

  "Първо да си намери работа , че три години е безработник ицо рИформаторчето"
  Ааа, не, върши работа - ето, създава прослойка на безработен създател на прослойки.
  Прослойка на професионални протестъри
  също би могло да се каже , но и в двата случая успехът е съмнителен.

 83. 83 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  няма и намек за самокритика в това интервю - вместо това ни обяснява, че не са случили на народ и затова ще създават прослойка., която да ги харесва и да гласува за тях...
  за съжаление ДБ не оправда надеждите - лидерите са слаби (нито харизма, нито организационни качества), посланията са неадекватни и не вълнуват по-голяма част от хората (главно корупция, съдебна система, прокуратурата - някой да им напомни, че се кандидатират за постове в изпълнителната, а не в съдебната власт), начинът им на правене на политика е архаичен - от горе-надолу, без работа на терен, ниски цели и амбиции - да влезнат в парламента, ако наистина искат да променят нещо имат нужда от стратегия да спечелят парламентарните избори. анализите им не са лоши, но правенете на политика е друго нещо. държат се като неправителствена организация (като местния клон на Венецианската комисия), по-добре да се учредят като такава организация (а не като политическа), да си правят анализите и да не дават напразни надежди.

  Истината ни прави свободни.
 84. 84 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тая прослойка може да се създаде само ако Ристю делне с нас милиона от АзБ, но едва ли ....

 85. 85 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#67] от "Petleshev":

  Няма да говори конкретно никога защото ще прогони и малкото си избиратели. Примерно паркирането в София - ако каже че ще ограничи броя коли като вдигне брутално данъците това ще привлече 10'тина човека но ще прогони хиляди. И затова говори общи приказки а като дойде време за действия е "против" за да привлече още някои недоволен. И междувременно да плюне по Бонев, който по същите причини е "въздържал се". Затова се концертира върху общи лафове и философски теми за които няма опасност да се наложи да взема конкретни решения - "медийна свобода, справедливост, съдебна реформа".

 86. 86 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Петър Москов не беше лош министър, насочи прожекторите към сериозни проблеми, но за политик не го биваше. Не можеше да създава съюзи, не можеше да степенува конфликтите, изпокара се безсмислено с много от професионалистите, вместо да се съсредоточи например върху търговците на лекарства или източването на болници или фиктивните пациенти - едно нещо, което и да е то.
  —цитат от коментар 64 на espresso


  Не го бива в компромисите викаш? Ами така да е! На мен пък ми допада тази негова черта.
  Относно това, че не се е съсредоточил в работата си - грешиш или лъжеш (не знам кое от двете).
  Единствено пуча срещу правителството го спря да не завърши реформите в здравеопазването.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#77] от "Alexander97":

  Да предположим че дадем властта на Иванов, как конкретно ще се справи с вълнообразната магистрала с тънкия асфалт ?

 89. 89 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Ха, ха..имагинерният свят взема връх над реалния.

 90. 90 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Поправете ме ако греша ама соиред мен компетентен значи човек който може повече неща от това да плюе по ГЕРБ ........
  —цитат от коментар 68 на rdb41527334


  Зависи кой оценява.
  За Сорос - горното е напълно достатъчна препоръка.

 91. 91 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Някой може ли да ми цитира Христо Иванов или Радан Кънев, за мнението им по въпроса за емигрантите в Европа?

  Любовта ще спаси света!!!
 92. 92 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Освен протести, нищо друго не може да създаде тази групичка. Ама и те доста рехави бяха. Иванов е слаб политик, това е.
  —цитат от коментар 24 на НеКой


  Всички са във фертилна възраст..
  Ще оставят малко политиката, ще се емнат да коландрят жените си - ще създадат полек-лек прослойка.. след 9 месеца ще изплаче.

  Ще си я възпитат, ще я направят компетентна и това ще остане след тях..
  Браво Христо, давай!

 93. 93 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Единствено пуча срещу правителството го спря да не завърши реформите в здравеопазването.
  —цитат от коментар 86 на atmanpg


  Пучът спря здравната реформа!
  Хем беше тръгнала с ряз!

  Помните ли? Всичко се контролираше с отпечатъци. А планът беше много по-смел!
  Ако сте гледали "Мисията невъзможна" на Том Круз как му сканираха ретината, а после едни железни врати се отвориха с едно "фъс-с-с-с-с" .. така щеше да е и у нас!
  Здравна реформа!

  Но спряха устрема на ДеБъ .. останаха си, момчетата, с прекършени криле тъкмо, когато мечтаеха за бъдещето.

  Да заеб@ват това мръсно нещо - политиката , да се насочват към жените си, да създават прослойка..

 94. 94 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добра новина! Жалкото е, че прогресивната част от българско общество е около 3 процента. Мнозинството си искат тоталитарна кенеф обратно или се борят за СТАБИЛНОСТ, защото са се уредили в няква корупционна схема, НО това не значи че не трябва да се борим и защитаваме универсални ценности като законност, индивидуална свобода и свободен пазар. Те са единствения начин БГ да се измъкне от блатото в което е затънала. 😉

 95. 95 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Ще се разплача..но преди това, г-н Иванов, за да търсите обединение би било добре преди всичко друго да си избиете от главите, че сте уникални, неповторими и единствени. И че влизате на преговори с равностойни партньори всеки път ;)

 96. 96 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#83] от "Forrest Gump":

  Като я дъвчете толкова много тая харизма, я да ни обясниш повече за нея! Какво ни топли нас харизмата на някой? Ще се женим ли за него, ще се снимаме ли с него? Какво да я правим тази харизма? Да я ядем ли, да я пием ли? Какво ни донесе прословутата харизма на Борисов и в какво се изразява тя? Говорене на селски диалект, преповтаряне на изтъркани фрази, открити лъжи и неистини, смяна на мнението по няколко пъти за едно и също нещо, празни обещания и бягане и криене от неудобни въпроси и проблеми. Това ли е харизмата? Някой да те гледа в очите и убедително да те лъже? Какво ни донесе харизмата на Борисов? В Шенген ли ни вкара или в Евро-зоната? Направи ли държавата ни по-добро място за живеене? Емиграцията ли спря или демографията оправи? Та, в какво се изразява харизмата...?

  Бивш tww09306483.
 97. 97 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Едно си баба знае, едно си баба бае - „Съдебната реформа е инструмент за това да има повече свобода, повече инициатива и повече възможност за хората да реализират своя потенциал; инструмент да имаме институции, които могат да ни гарантират равенство пред закона.“
  Есенцията на това иначе безкрайно скучно и празнодумно интервю е, че господинът ще продължава да се пъне за пост, за който очевидно съвсем не е подходящ, както започнаха да осъзнават много хора, заявили се като членове и симпатизанти на горепосочените формирования и партии.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 98. 98 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#79] от "Да вярваме на истината":

  1997-ма година, еврото още го нямаше. Ама карай...! А в изборната 2021-ва година, заплатите ще са по 800 евро, ама не за всички и не навсякъде. Основно в София. Ама, само едната София, май няма да стигне. И асфалта се нагъва и пропада все повече... ;)
  Ако не си разбрал, Борисов не го интересува бюджета. Интересува го бюджетния излишък, който изкуствено се залага, за да може после да се харчи с ПМС-та...! ;)

  Бивш tww09306483.
 99. 99 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Като човек, който е имал нещо общо със синята идея в миналото (вече мисля далечно такова) следя какво се случва в десния сектор. Или това, което минава за десен сектор, след толкова превъплъщения.
  Затова и ми беше интересно да го прочета това интервю.

  И първо поздравления към Здравка Андонова за търпението за това интервю. Една медия е толкова силна, колкото са силни интервютата и. Не само с политици, а въобще.
  От тази гледна точка, Дневник е длъжник на читателите си. Но това е друга тема.

  Относно съдържанието на интервюто по-горе. Бих го определил с една дума. И думата е ПОЛИРАНО.
  Твърде полирано дори, ако питате мен. Поне така аз го възприемам.

  Хубави думи. Сложни мисловни конструкции. Рисуване на някаква хубава картина за доброто бъдеще.

  Но как да го напиша, това интервю за мен е със сбъркан тон и с грешен адресат.

  Четейки го, оставам с впечатление, че сякаш ми говори не политически лидер а да речем, Сашо Кьосев. Той Кьосев може да ми ги говори тези неща на мен, но за политически лидер, който иска някакви неща да постигне, необходимо е да има тук друг тон и ако щете, друг регистър.

  Защото, това е сякаш интервю, насочено да се хареса на твърдите фенове, тоест, във форума на Дневник и в социалните мрежи. Човек може да изведе дори някакви точки като позициите на Христо, и се получава, че все едно чета тук някакво сборно мнение на трима, четирима от най-върлите фенове на ДБ.

  Което може би ще хареса на същите тези твърди фенове, но тази игра на елитарност...това не е сериозно. Партията не е училище или университет, да създава прослойки и т.н.

  Всички в България имат проблеми с привличането на способни хора. Не са само от ДБ с тези проблеми.
  Но, за мен, всичко това започва да ми изглежда като някакво хоби.

  Тоест, богати или сравнително богати хора, нямат си друга работа (тоест, имат достатъчно свободно време, дори и да работят нещо) и се опитват да правят някакви неща, които неща, защото са им хоби, няма нужда да бъдат добре комуникирани, няма нужда да бъдат добре облечени в разбираеми думи/ послания. И се случва така, че това е някаква общност, което е капсулирана и която скача на бой на всеки, които си позволи да им каже нещо, което не им харесва (Ицо Хазарта, Теодора Димова, Нойзи )

  Още във второто си изречение Христо казва, "допуснахме грешки". Това нещо къде се разви в интервюто?

  Може би завоалирано ето в това изречение "На местните избори беше много трудно да бъдат мотивирани качествени кандидати да влязат в надпреварата."

  Това намек това за Борислав Игнатов ли е?
  Въобще, защо нямаше вътрешни избори? Как се допусна да се случи това, че се разделиха пътищата с Бонев? Защо толкова много парашутисти на избираеми места в листата?

  И засега, по-скоро виждам, че Бонев работи конструктивно, а от ДБ са по-скоро деструктивни. Дори Смилов ги критикува ДБ, но да не влизаме в подробности.

  А идват парламентарни избори...С този изкуствено висок език и с тези общи приказки, влизането в парламента е една голяма въпросителна.

  Въобще, правенето на реална политика никога не може да бъде някакво елитарно занимание. Ако ще се прави политика, трябва да се гледат реалности, тоест, ако наистина искаш да си фактор, ще видиш таргет групите, ще видиш какво и къде и как. И ще се опитваш не ти да възпитаваш, а ще слушаш и ти ще се оставиш да бъдеш възпитан...

  И няма да чакаш планината да дойде при теб, а ти ще тръгнеш към планината. Защото, всичко ще се остане едно хоби. Скъпо занимание, но просто хоби. Но за сметка на това, много хора ще бъдат отново разочаровани.

  Все пак полежавам успех на Христо. Който и да е на власт, за да е добре всичко за една страна, необходимо е да има силна опозиция. Конструктивна такава. Дано някой ден видим това да се случи. 100. 100 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#93] от "simChо":

  Не смесвай Москов с ДБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK