Димитрина Петрова: Шокиращо е невежеството по правата на човека и бездействието на държавата

Димитрина Петрова. Снимка: БОЛД

Димитрина Петрова. Снимка: БОЛДСтратегията за детето урежда защитата на децата в риск, но от около година настъпи масова психоза сред родители заради неверни твърдения, че тази стратегия цели обратното, и дори се е стигна до абсурдни тези, че има организиран трафик на български деца към Норвегия, за което се винят неправителствени организации, които на практика защитават децата от насилие вкъщи.


За разговор по темата "Дневник" потърси д-р Димитрина Петрова, инициатор и представител на Българска общност за либерална демокрация (БОЛД) - една нова инициатива на Българския хелзинкски комитет, която си поставя за цел да увеличи обществената подкрепа за демокрацията, правата на човека и основните свободи.


Тя ще е един от участниците в предстоящата утре дискусия "Семейството в демократичното общество: Могат ли правата на детето да са в разрез с правата на неговото семейство?", организирана от БОЛД, която е част от започващата кампания на организацията по темата за закрилата на детето и семейството. БОЛД кани граждани, представители на граждански организации, инициативи, движения и заинтересовани медии да присъстват на събитието, повече за него - тук.
Как си обяснявате тази истерия сред хората? Дали има организирана кампания за насаждане на тези страхове? Кой я организира и има интерес от това да липсват социални услуги, защитаващи детето?


- Противниците на Националната стратегия за детето са облагодетелствани от няколко паралелни процеса и обстоятелства, които взаимно се усилват поради своята едновременност. Първо, тяхната кауза е вписана в течаща в момента глобална кампания на културния консерватизъм, която на свой ред е един от аспектите на започналото преди десетина години глобално настъпление срещу либерално-демократичните ценности, включително правата на човека и равнопоставеността на половете. В много страни, подобно на България, в момента тази кампания се провежда от силни граждански движения, излизащи под знамето на защита на "семейните ценности".


Второ, самата тема за детето и семейството е извънредно удобен вход за разпространение и утвърждаване на традиционалистки нагласи, защото е лесно комуникируема под формата на емоционални разкази, чиито послания са по-лесни за възприемане в сравнение с малко по-абстрактните послания на правозащитниците. Какво по-тревожно послание от заплахата да изгубиш детето си? То възбужда първосигнални рефлекси и хората се хвърлят с главата напред в такава кауза, без много да се замислят.


Трето, глобалните идеологически процеси по такава чувствителна тема попадат върху благодатната историческа почва на дълбок патриархален манталитет, характерен за балканите, който само повърхностно е засегнат от комунистически и либерални набраздявания.


Най-сетне, четвърто, но най-важно - в случая с протестите против Националната стратегия за детето главен фактор е тяхната добра комуникационна стратегия, грамотна организация и успешно насочване на гражданска енергия. Въпросът кой стои зад всичко това няма прост отговор. Но аз си направих труда да проследя някои от директните заемки на идеи и дори текстове и стигнах до определени източници, например глобалната мрежа от организации за защита на семейството и семейните ценности, в която едни от най-силните идеологически участници са от Русия и САЩ.


Има ли връзка с кампанията срещу Истанбулската конвенция, която се опитваше да въведе мерки срещу домашното насилие срещу жени?


- Да, има. И двете кампании, а към тях сега трябва да добавим и кампанията за отмяна на приетия, но още не влязъл в сила Закон за социалните услуги, са проявления на културен консерватизъм и засягат типични теми от съвременната глобална война на култури. В България спектърът на участниците в тези движения е сложен. В единия му край са съзнателни привърженици на антилиберални идеологии от рода на руския православно-евразийски консерватизъм на Изборския клуб (представен и под името "Институт за динамичен консерватизъм", създаден от руски консервативни политици, учени, публицисти и духовници - бел. ред.) и някои западни религиозно-консервативни движения, а в другия - обикновени хора, особено родители, които са били манипулирани да повярват, че правата на децата и правата на жените противоречат на семейните ценности.


Трябва ли държавата да заеме по-категорична роля в успокояване на населението, с разяснителна информационна кампания например?


- Да, трябва. Във всички случаи на остра атака срещу правата на жената и детето и срещу демократични граждански организации през последните десетина години правителството на ГЕРБ и неговите партньори уж пазеше мълчание, но същевременно предприемаше регресивни действия по посока на задоволяване исканията на ултраконсервативните движения. Така стана и с Истанбулската конвенция, и с Националната стратегия за детето, и със Закона за социалните услуги.


Държавата има задължението да уважава, защитава и реализира правата на човека, включително на детето. Като основен носител на задължения за реализиране на правата на детето държавата трябва и да се грижи за това образованието по тези правата на детето и правата на човека изобщо да са на съвременно равнище. Като човек, който се връща в България след повече от 20 години, мен ме шокира невероятно силното масово невежество по правата на човека и бездействието на държавата в тази област. Работила съм в много страни по света, но рядко съм срещала такава степен на непознаване на основни правозащитни принципи. Ето например твърдението, че детето не трябвало да бъде субект на права. Потресаващо!


Важни ли са социалните услуги, които в момента следят за правата на детето в семейството? Вършат ли си работата? Има ли нужда от неправителствени организации в сектора?


- Разбира се, се социалните услуги са важни. Вършат си работата, колкото могат, понякога не много добре, но вината не е в самите тях, а в отчайващата липса на политическо внимание към тях. Социалните работници са почти на дъното на социалната пирамида и текучеството сред тях е много голямо. Да, има нужда от неправителствени организации в сектора. Без тях бихме се върнали към безумията на комунистическото централно планиране без никакви корективи от гражданското общество, основани на инициатива, иновативност и гъвкавост в посрещането на потребности.


Хората, които искат да изтикат неправителствените организации от сектора на социални услуги, не забелязват, че хем ги е страх от държавата (защото единствено държавни органи по закрила могат да извеждат деца от семействата им, никога неправителствените организации), хем искат всички услуги да са в ръцете на държавата. Пак ли трябва да започваме да разясняваме ролята на гражданското общество като гарант срещу държавни злоупотреби? В коя година живеем?


Има ли нужда от законодателни промени и в каква насока?


- Да, има. Те са в Закона за социалните услуги. Надявам се разумът да победи и законът да влезе в сила.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  Що не сигнализират държавата за нейното бездействие за това гето в Мъглиж, и нали образоваха, интегрираха ромите!? Предупреждавам, че следва много грозна, гнусна картина:

  https://btvnovinite.bg/az-reporterut/zamarsyavane/krasiva-balgarija_541479.html

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Ах, този културен консерватизъм, много пречи на димитрините.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 637 Неутрално

  С правителство, което се движи на гребена на популизма, нито Истанбулска конвенция, нито стратегия за детето, нито Закона за социалните услуги ще прогресират.

 4. 4 Профил на Неанонимен
  Неанонимен
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хас ми пеле! Гаджо ша ми взямне чаавето!

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6260 Неутрално

  До коментар [#3] от "Chubachubs":

  Освен с правителството, към сърфистите по вълната на популизма, да добавим и опозицията, предвождана от закръглен "Орбан в пола", родом от Крушовица, покрай която пърхат майчета и руменчета.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 960 Неутрално

  "Шокиращо е невежеството по правата на човека ..."

  Де да беше само по правата на човека ...

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на Кошмарът на импичките
  Кошмарът на импичките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уау! Тази жена е изключително умна. Дисекцията и на паралелните процеси и обстоятелства, както ги нарича тя, които създават истерията покрай Стратегията за детето, е най-добрата, която съм виждал досега. В общи линии, всеки вокален, че и не толкова вокален опонент на стратегията, може да бъде вписан в някой от процесите, които дамата е обособила. Браво! А сега нека натиснем за по-добро образование, че думи като тези да бъдат понятни за българското население след 20-тина години, защото сега определено не са.

 8. 8 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 70 Любопитно

  И Божков днес каза, че му нарушават човешките права и феновете на Левски ще протестират относно това. Според мен шокиращите е, че се набляга последните десетилетия на човешките права, а не се говори толкова за човешките задължения и отговорности. Какви човешки права може да има един терорист или сериен убиец?

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Уважаема госпожо, сега върху вас ще се излее една тъмна и миризлива течност от хора, които покланяйки се на североизток доброволно са напуснали Разума!
  Останалите - разумните и самостоятелно мислещи българи Ви разбираме и подкрепяме!?!!

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Нашенецът обича да пие шльокавица и да си бие жената и детето . Изконни ценности вдъхновявани от Русия и мормоните в САЩ

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  "Като човек, който се връща в България след повече от 20 години, мен ме шокира невероятно силното масово невежество по правата на човека и бездействието на държавата в тази област."

  Тъй, тъй, нито живяла тук, нито идея има за какво става въпрос. Ама готова да ръси щедро акъл.

  "Ето например твърдението, че детето не трябвало да бъде субект на права. Потресаващо!"

  Потресаващо е невежеството ви! И пробутваната идея да се противопоставят деца срещу родители. Тази поне да беше чела конституцията, там ясно пише кой има правото и е задължен да се грижи за децата. И не, не е държавата с лелки социалки, още по-малко пък са НПО-тата.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  "Стратегията за детето урежда защитата на децата в риск..."

  Това също не е вярно. Пробутваната стратегия беше за ВСИЧКИ деца. А дефинициите за дете в риск бяха толкова всеобхватни и неясни, че на практика всяко едно дете, по субективна преценка, би могло да бъде обявено като дете в риск

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на Кошмарът на импичките
  Кошмарът на импичките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Стратегията за детето урежда защитата на децата в риск..."Това също не е вярно. Пробутваната стратегия беше за ВСИЧКИ деца. А дефинициите за дете в риск бяха толкова всеобхватни и неясни, че на практика всяко едно дете, по субективна преценка, би могло да бъде обявено като дете в риск
  —цитат от коментар 12 на rumen_s


  Това се отнася до всеки един закон за закрила на детето. Няма как да се дефинира с абсолютна точност кое е дете в риск. Не може, примерно, да определиш допустима бройка шамари, или навиквания, или какво точно е вербална агресия. Няма как да се дефинира сила на децибели на гласа, няма как да се дефинира всичко.

  Това, което разни псевдо-експерти не ви казват е, че законвите текстове са пълни с абстрактни понятия, които подлежат на допълнително тъкувание. Няма друг начин в някои сфери и тази е такава.

  Презумпцията е, че никой не иска насила да отнема деца от родителите им и никой няма да тръгне самоцелно да го прави. И не знам защо хора като вас са сляпо убедени, че това не е самата истина, и че някой нарочно ще иска да отнема деца.

 14. 14 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Най-шокиращо е как тази лелка и подобните и мерзко се опитват да манипулират хората.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  [quote#13:"ujm27636781"][/quote]

  Пълни глупости, дефинициите в законите трябва да са конкретни и ясни. Всичко останало отваря вратите за субективност и произвол. Което всъщност е целта на занятието, заедно с лапането на пари от НПО-тата.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 16. 16 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  За мен е шокираща наглостта на либералите да наричат всички останали невежи и необразовани, като в същото време се "борят" за правата на хората. А твърдението, че консервативните организации правели "остри атаки спрямо правата на жените" е направо потресаващо!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Когато те управляват неграмотни, това се очаква.

 18. 18 Профил на Кошмарът на импичките
  Кошмарът на импичките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#13:"ujm27636781"]
  —цитат от коментар 15 на rumen_s
  Пълни глупости, дефинициите в законите трябва да са конкретни и ясни. [/quote]

  Колко конкретни, примерно. Дайте ми пример с текста от закона, който ви притесняваше, и евентуално предложение как би изглеждал с конкретен и ясен текст.

 19. 19 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Нашенецът обича да пие шльокавица и да си бие жената и детето . Изконни ценности вдъхновявани от Русия и мормоните в САЩ
  —цитат от коментар 10 на hodounski


  Също така, обича да дрънка като либерална грамофонна плоча цял ден само за 10 леа или просто защото е природно тъп.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 20. 20 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  "Българска общност за либерална демокрация (БОЛД) - една нова инициатива на Българския хелзинкски комитет"

  бхк се напрягат, зер лято иде, требе си кинти за морето.
  отстрани са забавни, повече жалки.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 624 Весело

  Кви са тия норвежци да ни учат на морал и ценности
  Ние не сме нек’ви викинги със срамно минало.
  Ние сме най-древния и мъдър народ в слънчевата система .
  Ние сме дали на света киселото млеко и Кубрат Пулев !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 22. 22 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 635 Любопитно

  "...характерен за балканите, който само повърхностно е засегнат от комунистически и либерални набраздявания."
  ------------------------------------
  Викаш, трябвали са ни повече комунастки "набраздявания", м!?
  Що грантоболшевиките са толкова семпли!
  Като казах гранто, та се сетих, тази леля ако не получава добри грантове, а говори "от душа", значи отдавна е изтървала влака и спасение вече не дебне отникъде..

  Мома, връщай 12 и 12А!
 23. 23 Профил на Кошмарът на импичките
  Кошмарът на импичките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...характерен за балканите, който само повърхностно е засегнат от комунистически и либерални набраздявания."------------------------------------Викаш, трябвали са ни повече комунастки "набраздявания", м!?
  —цитат от коментар 22 на CINZANO - оправете си сайта!


  Изобщо не "вика" това. "Вика", че въпреки, че в България имаше комунизъм, който уж на теория е враг на патриархата, той не е успял да изкорени този патриархат в манталитета на българите и балканците. "Трябвали са ни повече комунистически набраздявания" е изцяло ваша интерпретация, защото така ви е удобно да развиете останалата част от словоблудните си тези.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  [quote#13:"ujm27636781"][/quote]

  Мнозина чувстват, кой смътно, кой осъзнато, че жиротът им е банален, и искат да го осмислят с кауза. Каква по-смислена кауза от защитата на децата. А осребрителите това и чакат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK