Отец Стефан Стефанов: Липсата на памет означава липса на живот

Отец Стефан

© Личен архив

Отец СтефанДнес, когато избират професия, младите или слушат сърцето си, или се водят от прагматични съображения. Но какво е да избереш своя път с усещането за предварителна обреченост, с ясното съзнание, че може да бъдеш подложен на репресии или най-малкото - да станеш обект на насмешки? Когато е на 26 години, отец Стефан Стефанов решава да стане свещеник и е един от малцината, които избират този път във времената на властващата атеистична идеология. Председател е на русенския храм "Св. Николай Чудотворец" и от ръкоположението си до днес служи в тази енория вече над 40 години. Бил е народен представител от СДС в 36-ото и 37-ото Народно събрание, автор е на множество статии и богословски есета. Отец Стефан говори за вечните истини за Бога на жив, съвременен език, разпознаваем и за всеки млад човек.
По повод Деня за почит на жертвите от комунизма разговаряме с отеца.


Обичайно е да мислим, че през комунизма в България повечето свещеници са потомствени, докато Вашият случай не е такъв. Какво Ви накара да тръгнете по пътя на свещенството именно в онова атеистично време?


- В решението ми има тайна, скрита и за самия мен. Част от причината се съдържа в самия въпрос - атеистичното време. Решението ми беше някаква форма на съзнателна съпротива на онова време. Семейството ми не е свързано в Църквата, затова посрещна с изненада решението ми. Повечето от приятелите ми реагираха с учудване, някои с ирония, други го мислеха за каприз или случайно хрумване.
Аз самият не бях напълно наясно в началото, защото интересът ми към богословието и религията беше спонтанен, а знанията - нищожни. Днес си давам сметка за невидимата Божия намеса в живота ми, как Бог ме е насочвал, без да ми се налага. Минах през доста препятствия, докато започна да уча богословие едва при второто ми кандидатстване. При първото ме извикаха в Държавна сигурност, за да ме предупредят, че няма да вляза. Наистина в последния момент се публикува решение завършилите техникуми да не бъдат допуснати до изпит. Това обаче усили желанието ми и на следващата година успях да постъпя в Духовната академия. Предметите, които изучавахме, ми ставаха все по-интересни, макар за повечето да нямахме учебници, но за сметка на това заварих старите, ерудирани преподаватели, които две години по-късно бяха принудително пенсионирани. Бях ръкоположен за дякон, а на следващата година за свещеник още преди да съм завършил. Това беше преди 41 години. По-късно никога не съм съжалявал за решението си.


Отец Стефан в деня на ръкоположението му за дякон, Игнажден 1978 г.

© Личен архив

Отец Стефан в деня на ръкоположението му за дякон, Игнажден 1978 г.


Както отбелязвате в беседа за Православие.БГ, не сте от ранното поколение свещеници, които са служили с риск за живота си, но това не означава, че в края на 70-те и началото на 80-те години властта не е продължила да съсипва Църквата, но тази цел е била осъществявана по-перфидно, с "меки ръкавици". Какви са били тези по-завоалирани механизми?


- Ръкавиците не бяха толкова меки, просто вече не се извършваха среднощни арести и не се разстрелваше без съд и присъда. Комунистическата власт засилваше атеистичната политика. Към ДС функционираше отдел за борба с религията и религиозните прояви. Когато ме извикаха при първото кандидатстване, ми казаха, че Семинарията и Академията до няколко години ще бъдат закрити, а свещениците ще бъдат оставени без заплати. Църковни служби извън храма не се разрешаваха, а в домовете се извършваха тайно. Въведоха се и принудително се налагаха гражданските ритуали. В нощта на Възкресение около храмовете разполагаха милиционерски постове с кучета. Властта използваше всички тоталитарни механизми, за да изолира и маргинализира Църквата. На Синодалното издателство беше разрешено да издава по 1-2 книги годишно. След многогодишно протакане през 1982 г. допуснаха да бъде отпечатана Библията в минимален тираж и от митрополията дадоха по един брой само на свещениците срещу подпис.
Атеистичната борба се водеше твърдо, но прикрито, за да не се накърнява маската на демократичност - мога да изброявам множество лични спомени, които оставаха незабележими за повечето хора. Но моите проблеми изглеждат нищожни спрямо страданията на онези, които са понесли реалната жертвена тежест на първите десет години от комунизма, когато са служили с риск на живота си, без да се отрекат от вярата си. В последвалите години в обществото действаше страхът, насаден през първите десетилетия на жестоко преследване и репресии. А при повечето хора действаше и механизмът на приспособленчеството и нагаждачеството.


Православните в България очакват от доста време канонизацията на духовници и миряни, загинали заради вярата си от репресиите на комунистическата власт...


- Във всички бивши комунистически страни бяха канонизирани десетки новомъченици, Руската православна църква е канонизирала над 1700 души и се проучват съдбите на още над 30 000. България е единствената страна, в която не е канонизиран нито един, въпреки че жертвите са стотици. Това е недостойно към техните страдания и към тяхната памет. Казва се, че се събират сведения и свидетелства. Това не може да бъде оправдание. Нима в другите страни не са събирали?! Монахиня Валентина Друмева, игумения на Калоферския девически манастир, сама издири, събра и издаде многотомен сборник за български свещеници - мъченици и изповедници, гонени и пострадали за вярата в най-ново време. Досега издателството на Зографския манастир е издало 14 тома от нейния труд. Така, макар да не са официално канонизирани, поне знаем имената им и страданията, които са понесли. Това е достоен труд, който заслужава поклон, както заслужават поклон и невинните жертви.


Може би най-голямото поражение за Църквата е подмяната отвътре - в опита да се превърне същността на църковния живот в една ритуалност, в театър. Често обаче даваме примера с Румъния, която също премина през атеистичен режим, но като че ли самият народ не позволи тази подмяна да се извърши в Църквата в такава степен. И днес Църквата в Румъния е силна, а голяма част от румънците са просветено вярващи, а не номинални християни "по кръщелно" като у нас. Какво е Вашето обяснение?


- Основната причина за липса на просветèн духовен живот, разбира се, е в самите клирици. Там, където свещениците насърчават просветата, Божият народ е просветèн. През комунизма съществуваше оправданието, че не се издават книги, че религията се преследва. Сега отдавна условията са променени, издава се прекрасна литература, който проявява интерес може да чете и да се образова. Сега подмяната се извършва с други средства. Най-отблъскващи са суеверните и некомпетентни коментари по някои медии. Но всеки има избор какво да чете, какво да гледа.
Няма как църковният живот да не е номинален при отсъствието на цялостна програма за духовна просвета, при липсата на насърчение. Непросветената вяра е суеверие. Можем да заимстваме от опита на другите църкви, където има прекрасни примери, но не го правим. Комунизмът ни направи лениви и апатични.


Има няколко богословски факултета, но кандидатите са малко. През 90-те години имаше много студенти по богословие, но постепенно стана непрестижно и интересът угасна.


Неизбежно темата за репресиите на режима поставя въпроса за психологията на злото. Какво кара довчера човек с идеали да се превърне в насилник и дори в убиец? И не е ли съвестта на всекиго от нас безкомпромисна до момента, в който ни връхлетят изпитания отвън?


- Въпросите за психологията на злото са вечни. Бог не е сътворил злото, но ни е сътворил свободни и затова мнозина избират злото. Изборът е свободно решение както при Адам, така и при всеки човек. Ако не съществуваше свободата за избор, светът нямаше да е по-добър, защото наложеното добро не е добро.


Злото е съблазнително, защото винаги е с красива маска, а освен това обещава успехи. Доброто често изглежда слабо. Божият Син Христос беше разпнат на кръста и ни призовава да бъдем кротки като Него. Мнозина си представят Бога като всесилен господар и не Го приемат като незлобив Агнец, Който се жертва. В действителност кеносисът - смаляването на всемогъщия Творец, е най-божественото Му свойство. На всеобщия последен съд Той ще ни пита дали сме нахранили гладния, напоили жадния, прибрали странника, облекли голия, посетили болния, като отъждествява Сам Себе Си с всички тези нуждаещи се от помощ. Антихристиянски идеологии са откраднали някои християнски идеали, но не по-малко печално е, когато християнството приеме парадни форми и забрави Божия призив за милосърдие.


Днес за младите българи темата за Православната църква предизвиква известна досада, възприемайки я като закостеняла институция с архаични правила. За някои пък от по-зрялото поколение тя все още е завладяна от "ченгетата"...


- Най-опасният капан, в който може да попадне Църквата, е именно досадата. Досадата по-успешно може да прогони хората от храма, отколкото откритите гонения. Евангелието е най-интересната книга, а за него много често се говори отвлечено и неразбираемо. Много често вярата се представя единствено като следване на правила. Правилата имат своето място както в Църквата, така и навсякъде в живота, но когато правилата се поставят преди любовта, това подменя същността на християнството. Христос казва кой е признакът, по който светът ще познае Неговите последователи - "По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си".


А оправданието за ченгетата също не е меродавно и актуално - не бива да отричаме факта, че в Църквата бяха внедрени много ченгета, но който желае да бъде в Църквата, винаги може да намери храм, в който служи чист и достоен свещеник. Хората, които се оправдават с ченгетата, са не по-малко жалки от самите ченгета. Споменах колко много жертви е дала Църквата през годините на комунистическите репресии. Затова не е справедливо, ако днес виждаме само тази част от историята, която ни е удобна.


Прошката е една от основните категории на християнския живот. Може ли да има прошка за палачите и насилниците?


- Прошка може да има за всеки, ако има истинско покаяние. Прошка без покаяние е формална, защото в прошката участват двете страни. Ако дадем прошка, ние постъпваме като Христос. Но ако извършителят на злото не се покае, той си остава в своя мрак и в своята тиня независимо от нашата прошка. Същото се отнася и за потомците на палачите и насилниците - трябва да можем да различаваме истинското покаяние и автентичната вяра от лицемерната поза. С лицемерието се срещаме по-често, както и фалшивите диаманти са повече. Но това не е оправдание да не можем да разпознаваме истинските добродетели и хората, които ги притежават.


Датата 1 февруари - в памет на жертвите на комунизма, може би не е в топ 5 на новините за деня. На фона на реалности като водната криза в Перник или като шокиращо нечовешките условия и отношение в психиатрични заведения у нас, защо трябва да отделяме внимание и време за почит към жертвите на комунизма - за един безвъзвратно отминал епизод от историята?


- Тази дата почти не присъства в паметта на днешното общество, затова то живее в кризи и нечовешки условия. Психиатричните болници са само индикатор, лакмус на дехуманизацията на съвременното общество. Няма значение дали една жестокост е извършена преди 50 години или преди 5 дни. Тя ще се повтаря, докато нямаме памет и имаме търпимост към злото.


Цялата култура на човечеството всъщност е памет. Паметта ни прави човеци, но тя ни прави и човечни. Емпатията се проявява не само към човека до теб, но и към предците ти. Днес нашата историческа емпатия е заменена от историческа омраза. Липсата на памет се нарича амнезия, а амнезията означава липса на живот. Тук също нашата Църква е в дълг към обществото, защото когато пеем "вечная памят", трябва да изпълваме тези думи със смисъл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Много хубаво интервю.

  Panta rhei....
 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Да,отчето е прав , но църквата на офицерите си свърши работата и успя да отблъсне миряните

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Интересни и проникновени размисли на този благ и сладкодумен отец. Благодаря за споделянето им.

  Обстановката на черно-бялата снимка много ми напомня на къщата на родителите на майка ми в Балкана - същият двор, същите стопански постройки на заден план. Може би е само съвпадение, и все пак приликата е огромна.

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  75 години от най-масовото политическо убийство в България, прекланяме се пред жертвите на комунизма

  - Минута мълчание...

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Умен човек... А колкото до:
  "Семинарията и Академията до няколко години ще бъдат закрити, а свещениците ще бъдат оставени без заплати. Църковни служби извън храма не се разрешаваха, а в домовете се извършваха тайно. Въведоха се и принудително се налагаха гражданските ритуали.", след 10-ти ноември 1989 год. същите тези другарки и другари, както и техните наследници започнаха да изпълват българските храмове, да се кръстят и т.н.
  Комунистическа сган!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Че то сега да не би да е по-различно? И сега Църквата е мачкана и репресирана. Вярно, методите са по-модерни и демократични, но резултатите са същите. И сега, при либералната демокрация, се прави всичко възможно църквата и религията да бъде маргинализирана, компрометирана, да бъде напълно прогонена от общественият живот.
  В училищата и до ден днешен учат децата, че църквата е ретроградна и мракобесна интитуция, а тези които са против нея са прогресивни хора и борци за справедливост.

 7. 7 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ти да видиш - бил и депутат от СДС. А сегашните дето претендират да са насленици на СДС - ДеБъ издигат само атеисти, соросоиди и гейове за депутати.

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  · Христо Христов · 10/08/2012

  Сайтът desebg.com публикува онлайн строго секретен доклад за състоянието на агентурно-оперативната работа сред духовенството и сектите. Документът се отнася за 1958 г. и е съставен от I отдел на Трето секретно политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията. То е предшественик на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия и функционира в периода 1952-1961 г.

  ДС отчита, че в този период „вражеският контингент” в православната църква наброява 742 души, сред католиците – 109 лица, а сред сектите (определението е на ДС, б. а.) – 314.

  Направена е ретроспекция за периода след 1949 г. Констатира се, че влиянието на религиозните общности е слабо. „Особено рязко се намали тяхното влияние след процесите над протестантските пастори през 1949 г., процесът сред католическите попове през 1952 г. и над теософите през 1953 г.”, се посочва в доклада.

  Според данните в документа след 9 септември 1944 г. „са репресирани 97 православни духовници, от които 13 са осъдени на смърт; 99 католически свещеници, от които 31 са в затвора, а 5 ликвидирани и 46 протестантски духови лица”

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Ти да видиш - бил и депутат от СДС. А сегашните дето претендират да са насленици на СДС - ДеБъ издигат само атеисти, соросоиди и гейове за депутати.
  —цитат от коментар 7 на ygo11542256


  Напиши нещо и за сегашните,дето претендират да са наследници на БКП, как коленичат пред един поп с антени на главата!

 10. 10 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 781 Неутрално

  сегашните,дето претендират да са наследници на БКП, как коленичат пред един поп
  —цитат от коментар 9 на 4ort
  Коленичащи винаги е имало и едва ли "паталогията" е само наследственна.

 11. 11 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Благодаря на Дневник за интервюто. Това е най-стойностното нещо, което съм чел тази година. При все че съм върл атеист.

 12. 12 Профил на Encho B_
  Encho B_
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Църквата в България бе унищожена след кървавия ден 9-ти септември, когато страната бе окупирана от Червената армия и бе превърната в комунистическа кочина. Църквите в окупираните от СССР (Русия) страни бяха унищожени по ето този начин: (https://youtu.be/Zfz4Zd6jXcg )

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Бог да прости и нека е светла и вечна паметта на жертвите
  на комунистическият терор в Отечеството!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. 14 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Познавам Стефко от корабния техникум, но той е по-млад от мен. Възхищавам се на призванието, което избра, и до ден днешен. Също бях учуден, когато случайно разбрах, че е станал свещеник, може би тогава така се расъждаваше. Точно тогава пък Калинка, и тя от нашия техникум, стана катаджийка, ходеше наперено с палка и кочан глоби по осовата линия на Г. Димитров и дебнеше на кого да отрови деня. Желая на отеца да е жив и здрав, така или иначе, животът минава, важното е хората да те запомнят с доброто, което си направил.

 15. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":

  Не съм съгласен. Който е вярващ ще ходи на църква, както който е болен, ходи на лекар.
  Атеизма, липсата на силен християнски корен в мнозинството българи започва преди комунизма и си продължава и след него. Това е истината.

 16. 16 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  "Датата 1 февруари - в памет на жертвите на комунизма, може би не е в топ 5 на новините за деня......."
  "- Тази дата почти не присъства в паметта на днешното общество, затова то живее в кризи и нечовешки условия......."

  Точни думи,изказани с горчивина и тъга!
  Любопитен съм "равноотдалечения " дали ще намери сили да отдаде заслужена почит,така като активно участва на празниците на яз."Копринка"

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Вярно, че това интервю е единственото читаво нещо, публикувано в последно време. Става и за вярващи, става и за върли атеисти просто защото отец Стефанов е добър и разумен човек с голяма буква. Той обаче е прав в едно, нема прошка без покаяние. И вярващите са лишени от правото да кажат “Бог да прости” поради липсата на покаяние. Картинката ще буде пълна чак когато “Дневник” намери поне един покаял се и вземе интервю и от него. А ние продължаваме да се надяваме и през следващите 300 години. Надеждата крепи човека...

  73! Go Go
 18. 18 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#6] от "ygo11542256":

  В кой учебник пише, че църквата е ретроградна институция? Някакъв пример?
  И дума не може да става за сравнение между отношението на държавата по времето на социализЪма и сега. Тогава пред църквите по празниците дежуряха учители за да докладват колко ученици са посетили службите за да ги накажат.
  Предупреждаваха ни официално да не ходим на църква.

 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":


  Умен човек... А колкото до:"Семинарията и Академията до няколко години ще бъдат закрити, а свещениците ще бъдат оставени без заплати. Църковни служби извън храма не се разрешаваха, а в домовете се извършваха тайно. Въведоха се и принудително се налагаха гражданските ритуали.", след 10-ти ноември 1989 год. същите тези другарки и другари, както и техните наследници започнаха да изпълват българските храмове, да се кръстят и т.н.Комунистическа сган!
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Когато видях по телевизията цялата паплач от ЦК на БКП със запалени свещи в църквата си мислех , че за миг гръм ще ме удари. Не си изхвърлих телевизора само защото знаех, че нов няма скоро да намеря.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Много силно интервю с чудесни послания от един достоен Човек! Очевидно БПЦ има съвсем различни цели. Жалко

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#15] от "Paolo Di Canio":

  И защо точно смятате, че имате изключителни права, вероятно предопределени и детерминирани на ембрионално ниво да бъдете "говорител на Истината от най-висша инстанция"?!?!?!

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#16] от "АмброзСП":

  Пасоля в никакъв случай НЯМА ДА МУ ПОЗВОЛИ!!!!!!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Едно такова руско ченге все още ръководи нашата църква.

 24. 24 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Познавам отец Стефан и мисля, че това е истински духовник! Винаги и за всички проблеми говори благо и убедително! Той наистина е човек и свещеник (и двете изписани с главни букви.
  Аз съм от тези, които вече почти не стъпват в църква, но бих , ако знаех в кой софийски храм, служи чисто свещеник!

 25. 25 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 395 Неутрално

  От Статията:
  "номинални християни "по кръщелно"..."
  Ето къде е заровено кучето!

  "Днес нашата историческа емпатия е заменена от историческа омраза."
  Или: Всички турци са лоши/Всички руснаци са добри!

  Стойностна Статия!

 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Ти да видиш - бил и депутат от СДС. А сегашните дето претендират да са насленици на СДС - ДеБъ издигат само атеисти, соросоиди и гейове за депутати.
  —цитат от коментар 7 на ygo11542256


  Простащина!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Едно такова руско ченге все още ръководи нашата църква.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Точно!
  Човек който е сътрудничил като агент на най-мръсната комунистическа партия в Източна Европа, избила десетки хиляди българи, трябва да бъде на пост и молитва до края на живота си!

  Агент "Симеонов" обаче има друг поглед за нещата от живота! Що ли си е викал - "...след като мутри-комунисти станаха премиери, защо пък аз с помощта на моите другари ДС-агенти в Църквата да не стана Патриарх....?"

  Резултатът: днес България няма Патриарх, а назначен ДС-чиновник на тази длъжност!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK