Иван Игов, психолог: Без грижи за децата ставаме опозиция на бъдещето си

Иван Игов

© Личен архив

Иван ИговСлед скандал заради родителско недоволство одобрена от Регионалното управление по образованието (РУО) в Перник програма за сексуално образование на четвъртокласници в 7-о основно училище "Г. С. Раковски" в града беше спряна, а министърът на науката и образованието Красимир Вълчев обяви, че началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Коконова ще бъда наказана.


Срещу програмата, оказа се, възразила само една майка, чието дете дори не участва в обучението, тъй като то е доброволно, извънкласно и става след изрично писмено съгласие на родителите, каза пред "Дневник" координаторът на програмата Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С. "Тези деца ги обучават какво е секс, какви са разликите и приликите между телата на момчета и момичета, какво е обрязване, какво е мастурбация, карали са ги насила да рисуват полови органи в тетрадките си", каза недоволният родител Дима Ненчева пред "Нова телевизия".


Впоследствие срещу сексуалното образование се обяви партията от управляващата коалиция ВМРО, която поиска то да стане подсъдно. Несъгласие с провеждането на ранно сексуално образование в училищата изрази и организацията "Обединени родители" (организатори на протести срещу Истанбулската конвенция, отменената Стратегия за детето и отложения Закон за социалните услуги - бел. ред.).
За коментар по въпросите дали е необходимо сексуалното образование и за колко големи деца, кой трябва да го провежда, кой губи и кой печели от скандала в Перник "Дневник" се обърна към психолога Иван Игов. Завършил психология в СУ "Св. Климент Охридски", той е един от основателите на училищната психология в България с над 30-годишен консултативен и преподавателски опит. Автор е на много програми, статии, книги и учебници в сферата на детската и училищна психология, включително и по въпросите на сексуалното образование. Член е на Дружеството на психолозите в България, Консултативния съвет по въпросите на децата в България, Европейската федерация на психолозите в образованието ( EFPTA ) и др.


Трябва ли и как да се преподава сексуално образование в училище? На колко големи деца?


- Човешката сексуалност е част от личностното осъзнаване. На практика децата още преди да са се осъзнали получават информация за две важни неща - какъв е техният пол и как се казват. Тоест нашето име и нашият пол са в основата на човешката личност, така че още на тази възраст децата започват да се интересуват от половите признаци. Отговорите на тези въпроси трябва да дадат родителите, но за голямо съжаление голяма част от тях просто са неподготвени. В много форуми за родители надълго и нашироко се обсъжда именно това - как да говорят с децата по този въпрос, защото няма кой да каже на родителите как да го правят, няма към кого да се обърнат.


Едва около 30% от родителите успяват да кажат на децата си нещо за половите различия, за сексуалността, за това как се раждат бебетата. Повечето обикновено нищо не обясняват или казват нещо от рода на "Като пораснеш, ще разбереш",. А децата още преди да тръгнат на училище вече сърфират в интернет и срещат достатъчно неща, които могат да предизвикат въпроси, но няма към кого да се обърнат. Така че темата за сексуалното образование е свързана именно с родителите и начина, по който те да го поднесат или онзи контакт с децата, който да им позволи да бъдат откровени, когато имат въпроси, а не да ги спотайват в себе си. Факт е обаче, че повечето го правят.


Така още от детска възраст се получава това, което след това виждаме у масата възрастни - недостатъчното осъзнаване на собствената сексуалност. След детството такива разговори не се водят и в началото на сексуалния живот на младите хора, със сексуалните партньори. И ако попитате някой сексолог, той ще потвърди, че в България сексуалните проблеми, особено при мъжете, са толкова големи, че сме водещи в такива световни класации. Да не говорим, че през последните години с почти 70% нарасна броят на заразените с ХИВ, че сме на едно от първите места по раждания на деца под 14 години. Такива факти само доказват, че липсата на сексуално образование, започващо от родителите, води до тези проблеми. И ако родителите не могат да се справят, то тогава остава училището да направи нещо. В края на краищата, когато възниква училището преди 2500 години в древна Гърция, то е с тази цел - да помогне на децата да станат граждани. Но нашето училище е абдикирало от това, самият министър на образованието Красимир Вълчев каза, че реално няма сексуално образование в училище и не се предвижда засега. То си е така - те са чиновници, няма как да знаят как да го направят.


Преди повече от 10 години от Дружеството на психолозите в България предоставихме един проект за социално образование - предмет, който да се преподава по два пъти седмично още от първи клас, в който децата да учат различни неща за себе си като започнем от самоосъзнаването и стигнем до сексуалността, защото на практика човешката сексуалност е част от нашия социален живот. И ако ние я отделим изкуствено от този социален живот, ще я превърнем в нещо друго. Това децата не го разбират и няма как да го разберат, ако някой не им го каже.


В последно време в България се навъдиха едни хора, които аз не мога да нарека националисти, защото националист е човек, който се грижи за нацията си, а такива, които правят всичко възможно да саботират всякакви проекти, свързани с деца, независимо дали става дума за насилие, или нещо друго. Изобщо не мислят какво довежда това - спирането на Националната стратегия за децата всъщност спря работата на много правителствени и неправителствени организации, свързана с детската бедност, с насилието на деца и какво ли не друго. Хора, които са такива егоисти всъщност се обявяват, че се борят за нацията и за народа.


Така че сексуалното възпитание трябва да започне веднага, след като детето започне да се осъзнава и трябва да продължи през целия училищен период и да завърши в гимназиалния етап с един сериозен курс по семейно планиране. В нашето образование се смята, че другите предмети са по-важни - да учи математика, да учи физика, повече физкултура, защото като спортували, децата не мислели за секс и подобни глупости.


Кой трябва да провежда сексуалното образование - неправителствени организации, или министерството на образованието? Защото противниците му поддържат тезата, че учителите и министерството трябва да се ангажира с това обучение.


- Гарантирам, че учителите в училище изобщо не са готови да го правят. Аз съм авторът на 5-те часа по сексуално образование в задължителната програмата по психология за 9 клас, курсът се нарича Психология на човешката сексуалност. Масово обаче децата ми се обаждат да кажат "Стигнахме до урока за сексуалността и госпожата го прескочи". Учителите по биология говорят само за биологическата част. Официално учителите нямат подобна подготовка и аз мисля, че колегите от неправителствените организации са по-добре подготвени да правят такова обучение.


Скандалът в Перник беше предизвикан от недоволството на само една майка. Други родители казаха, че това е важно и полезно, но тях никой не ги чу. Присъединиха се кресльовци, които го наричат "джендър идеология", но когато ги попиташ, не могат да обяснят какво е значението на думата "джендър".


Как и защо се стигна до скандала в Перник? Кое от последните събития в България го предпостави?


Най-неприятното е не това, че една от партиите в управляващата коалиция има мнение и не е лошо, че го изказва, а това, че иска само забрани. Правителството я слуша и започва да забранява. И в края на краищата в момента нямаме реално работещи програми, които да са в полза на децата - нито срещу насилието срещу и между деца, нито за сексуално образование. Дори когато това се прави, то се прави тихомълком, за да не накажат някого. Ето, вчера министърът на образованието обяви, че ще накаже директорката на регионалното управление в Парник.


Това е безумно и трябва да му се сложи край. Не може една демокрация да се управлява от едно крещящо малцинство, защото така ние всъщност ставаме опозиция на бъдещето си.


Смятате ли, че има нужда от обучение на родителите?


- Да, това трябва да започне от горния образователен курс - подрастващите да бъдат подготвяни да бъдат родители, тоест те трябва да са наясно какви отговорности поемат. Може би така ще се справим с ранните раждания. Така ще се справим поне в малка степен и с безотговорното родителство. От много години предлагаме такива обучения в родителство, но за съжаление никой не е съгласен с това и както виждате, започват да се появяват странно неподготвени хора и все по-страшен става проблемът с родители, които смятат, че децата са тяхна собственост и че могат да ги изолират от обществото по какъвто си искат начин и обществото няма право да им попречи. Както например да не ги ваксинират.


Трябва да има обществен консенсус за това, че е важно децата да получават социално образование от родителите и училището. И училището да не абдикира от това само защото се страхува някой да не каже нещо напротив. Разбира се, към министерството на образованието трябва да има център по училищна психология, който да бъде консултативен за това кои програми могат да бъдат допускани в училище. Но в никакъв скучай не трябва да забраняваме работата на неправителствения сектор, който освен това се самофинансира.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За семейното планиране в девети клас съм съгласен. Възрастта е подходяща...

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  А психолога Иван Игов е истина от последна инстанция, разбира се.

 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Докато не започне активна кампания срещу бащите, забременили момичета под 16 годишна възраст, няма да има оправия.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Стига общи приказки. Кажи конкретно с кое не си съгласен и с кое си...

 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  А психолога Иван Игов е истина от последна инстанция, разбира се.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg


  Баце, никой не е казал че е истина от последна инстанция. Просто това му е специалността и с това се занимава. На теб като ти се повреди колата не я откарваш при съседа Гошо защото заедно си пиете бирата, а я закарваш в сервиз.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Иначе ние българите казваме - За детето си човек убивам!!!

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Докато не започне активна кампания срещу бащите, забременили момичета под 16 годишна възраст, няма да има оправия.
  —цитат от коментар 3 на Велков


  Ако продължаваме да си крием главите в "пясъка" като една ходеща птица , ще има момичета под 16 г "забременени " от Х , ще има "майки - деца " по на 12 г., ще има полови извращения , ще има ексхибиционисти и какво ли още не , свързано със секса , за който децата ни се информират от "филмите за възрастни " например !. Половото възпитание трябва да започне през възпитание на хората , които ще стават родители и след това да продължи по подходящ начин в училище и то още от началните класове ! Иначе пак ще си разказваме вица за 12 годишния Иванчо , който "просвещава " сексуално Баща си !

 8. 8 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Вземи да прочетеш някоя негова книга, пък после пиши глупости! Или ти самият се смяташ за "истина от последна инстанция"?!

  Жизнь или Life - избор има.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Материала е част от темата "Обективно без залитания" , уви тема изключително бедна и откровено избягвана. Приятна изненада, понеже натравната тема е "красотата в 50+ пола", тема която се грижи да има опозиция на човешкия род

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Съгласен съм от сексуално образование да бъдат освободени всички деца, чийто родители докажат непорочното им зачатие.

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Гневно

  Трябва да има широк обществен дебат , консенсус и НЕПРИМИРИМОСТ към ранните бременности- бащите по кратката процедура ЕФЕКТИВНО + солена глоба+конфискасия !!!
  Стига с тази толерантност към циганската престъпност !!! Само защото били верен електорат на ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  Теб кой те ограмоти сексуално и правилно ли го направи?

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Гневно

  До коментар [#10] от "Умнокрасив":

  Ти колко деца си отгледал ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Весело

  Тоест освен децата, и учителите, и родителите трябва да минат през подготовка как да говорят по въпросите за пола, секса, семейното планиране и семейството. Открива се широк фронт за обучителни курсове и тренинги. ВУЗ-овете и НПО-тата да не се помайват, ами да действат.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  Тоест освен децата, и учителите, и родителите трябва да минат през подготовка как да говорят по въпросите за пола, секса, семейното планиране и семейството. Открива се широк фронт за обучителни курсове и тренинги. ВУЗ-овете и НПО-тата да не се помайват, ами да действат.
  —цитат от коментар 14 на baba_zozolana


  Бабите и дядовците също...може да сме позабравили някои неща...

 16. 16 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#15] от "Велков":

  Мой пропуск. Включваме и бабите и дядовците - и без това родителите на доста деца отсъстват и грижата за тях се поема от прародителите.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#16] от "baba_zozolana":

  Бих искал да ме обучава млада и разкрепостена лекторка, понеже трудно усвоявам нов материал...

 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2062 Весело

  Не е чак толкова страшно да има сексуално образование. Ма да не вземат между другото да ги подковат да станат неомарксисти.

 19. 19 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велков":

  - Татк днес имахме сексуално възпитание в училище. Ти си ме лъгал!
  - Не съм миличка.
  - Ама ти ми каза , че ако правя секс преди 16 , прителят ми ще умре.
  - Повярвай ми, ще умре!

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  Аз не може да разберем начи. Мрънкате против ниската раждаемост и лошата демография.

  Па некой като забременее на 16 (както вашите баби или прабаби) мрънкате що така станало.

  Еййй, няма угодия начи. :)

  Нека младите се обичат и да правят деца щом искат барем пустата раждаемост се повиши. :)

 21. 21 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Аз продължавам да не разбирам необходимостта от сексуално образование, разбирай сексуални практики, с които да се запознават децата. Който родител желае, може да си запише детето в някаква извънкласна практика като на Кобилкина и да си разискват казуси от типа полезно ли е да се преглъща при френска любов или не. Урокът по биология за това "от къде идват бебета" е предостатъчен. Не мисля, че първият цикъл за едно 10 годишно момиченце е основателен повод, да я запознаем с плюсовете и минусите на аналния секс или на тройката с две момчета.

 22. 22 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  А психолога Иван Игов е истина от последна инстанция, разбира се.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg


  Е, за министъра на образованието, ВМРО , Воля, антиджендърите и т.н явно писледната инстанция не е психолога. Последната инстантция е новата система за социално управление "Български суверен" , премахване на политическите партии , жертвоготовност в "светлината на Исус" , и цитати от предсказанията на Ванга и Вера Кочовска. Браво на вас.

  "Дима и Николай Ненчеви са създатели на проект "за нова система на социално управление", наречен "Български суверен". "Български суверен" е проект за премахване на всички политически партии чрез поправка в конституцията", пише на страницата му във фейсбук. Ненчева е "жертвоготовна и отдадена на всенародното дело жена, многократно споменавана от световноизвестните ни прорицатели", а съпругът й - "светлината на Исус", провидял, че в Канада отнемат момиченца, които масово забременяват от приемния си баща още преди първия си цикъл. Цитирани са и Ванга и Вера Кочовска, които се предрекли, че България ще бъде духовен център на света, вероятно след постигането на пряка демокрация без партии и политици. Естествено "Български суверен" е срещу "джендър технологията в училищата".


 23. 23 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#21] от "our12595545":

  Ти не разбираш , обаче се изказваш.
  Целта е елементарни неща. Например това, че телата са техни, лично техни, и те не само имат цялото право, но и са длъжни да ги защитават. Никой – бил той авторитетен човек или просто по-силен от тях възрастен, няма право да посяга на телата им.очно затова се правят образователни програми, за да може децата да знаят тези неща без недомлъвки, със социално приемливата терминология и най-вече как могат да разпознават насилниците и да се пазят от тях.

 24. 24 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#3] от "Велков":

  Докато не започне активна кампания срещу бащите, забременили момичета под 16 годишна възраст, няма да има оправия.
  —цитат от коментар 3 на Велков

  Ън така , Велков , харесваш ми. В истанбулската конвенция , малолетните и непълнолетните момичета се водеха за особенно уязвими групи иосвен това се казваше , че никой няма право въз основа на същестуващи религиозни , етнически , социални и каквито и да е практики и обичаи, да ги насилва и забременява.
  Ти да не си станал джендър , нещо?


 25. 25 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#10] от "Умнокрасив":Ти колко деца си отгледал ?
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  2. А ти?

  No Pain No Gain
 26. 26 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Чисто биологично, детето още на 4-5 може да осъзнае как се раждат деца. Вкл. да види клипче как се слива ДНК-то, има и книги за тая възраст.

  Обаче на по-късна възраст не мисля, че е достатъчна защита да кажеш, че тялото си е твое. Защо? Ми защото всички знаят и усещат това, всеки има доза свян, то си е естествено, няма нужда от специално обучение.

  Това, което следва да се каже в прав текст - как се разпознават педофили и сексуални хищници. Какво е грууминг. Щото вече като се стигне до докосване, което не ти харесва - ми то работата вече е отекла.

  Тялото, до една възраст, не е само лично, то е междуличностно. И понякога се налага не само детето да се пази, а и друг да го опази. Защото едно е наученото в класна стая, друго е наистина да разпознае и да се предпази от сексуален хищник.

  А иначе - точно чрез сексуално обучение се прокарват идеи за лична свобода и равенство, чупене на модели, общо взето - ново поколение млади комунисти, което вече е сериозен разврат.

 27. 27 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Що не образоват циганите... с приоритет? М...?

 28. 28 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 305 Неутрално

  "Официално учителите нямат подобна подготовка и аз мисля, че колегите от неправителствените организации са по-добре подготвени да правят такова обучение."

  "Присъединиха се кресльовци, които го наричат "джендър идеология", но когато ги попиташ, не могат да обяснят какво е значението на думата "джендър"."

  НПО пешките са добрите и подготвените, а който посмее да спомене "джендър идеология" да му се лепва етикет "кресльо".
  Нещо неясно?

 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#24] от "zaki":

  Тези, които са против педофилията, според теб са джендъри? Я се стегни...

 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#23] от "Doge":

  как диването ''разпознава'' насилника? какъв е механизма , чрез който педофилите примамват дечурлигата? как ще привлечеш вниманието на невръстния към неща , към които то няма моментен интерес и ще забрави ''обучението'' след два часа. бива ли да нанасяш психологически вреди на детето , като му казваш да поставя под съмнение всяко действие на ''авторитетен''и възрастен човек и думите му ? как ше отсее ''агресията'' в строгия , но справедлив тон на майка си или баща си и някой мазен чичак , дето му предлага бонбонче ? аз така си обучавам кучето - да не яде лайна и да не посяга към хвърлена храна на земята. детето е по-сложна единица , бъдещ член на обществото . тва не са дворни палета .

 31. 31 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#21] от "our12595545":Ти не разбираш , обаче се изказваш.Целта е елементарни неща. Например това, че телата са техни, лично техни, и те не само имат цялото право, но и са длъжни да ги защитават. Никой – бил той авторитетен човек или просто по-силен от тях възрастен, няма право да посяга на телата им.очно затова се правят образователни програми, за да може децата да знаят тези неща без недомлъвки, със социално приемливата терминология и най-вече как могат да разпознават насилниците и да се пазят от тях.
  —цитат от коментар 23 на Doge


  Айде сега като не ни изнася, минахме на тема насилие. Ако целта е превенция на насилие, курсът не трябва ли да се води от няколко чичковци от полицията и да се казва Закон и ред? И пак казвам какво е секс и от къде идват бебетата е ясно обяснено по биология. Сексуално образование, предполага запознаване със сексуални практики. Това че само "експерти" от ПУЛС могат адекватно да отговорят на 10 годишно дете дали е нормално да прави секс с още две деца едновременно, както твърди г-н Игов, абсолютно не съм съгласен. Също не смятам, че дори и пълнолетни индивиди с отлично психично здраве, могат да се обединят около един отговор.

 32. 32 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#30] от "pavur":

  Ако беше малко по-образован щеше да знаеш, че насилника при педофилията, както и въобще при сексуалното насилие огормен процент от случаите, насилника е от най-близкото обкръжение на жертвата или поне я познава.Много често насилниците подчиняват жертвите си чрез сплашване или подкупване. Целта е жертвата да обещае да не казва на никого за станалото. Ако извършителят е член на семейството или близък роднина, околните изпитват чувства на вина, което може да ги подтикне да прикриват станалото и да не назовават акта на сексуална злоупотреба.

  ====================
  Не се учудвам , че поставяш равентво межу СССР и ЕС. Толкова ти е интелектуалния капацитет.

 33. 33 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#30] от "pavur":

  Ако питаш , кои авторитети, ведага се сещам за огромния скандал в католическата църква. Тези сещеници педофили определено са били авторитети, не мислиш ли?

 34. 34 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Дразнещите моменти, без да сме питекантропи под руско влияние, са няколко:
  1. Джентрификация, или вчесване на иначе нормални неща, които просто си стават. Самата форма, език на обученията стои неестествено, да не кажа глуповато. Лошият превод, ключовите думички, всичко това дразни.
  2. Проводник за идеи много над самозащита и биологични познания, а именно вратичка за политически активен феминизъм, лек неомарксизъм и изобщо една специфична метафизична гледна точка за човека, вселената и всичко останало.
  3. Аргумент тип сламено чучело за тъпогрозните, лудите и всичко останало, дето не разбират какво благо им се изсипва на главата.

 35. 35 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#31] от "our12595545":

  Прав си, но така им изнася - уж да не те разбират и да ти обясняват, че ти не ги разбираш.

 36. 36 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Дразнещите моменти, без да сме питекантропи под руско влияние, са няколко:1. Джентрификация, или вчесване на иначе нормални неща, които просто си стават. Самата форма, език на обученията стои неестествено, да не кажа глуповато. Лошият превод, ключовите думички, всичко това дразни. 2. Проводник за идеи много над самозащита и биологични познания, а именно вратичка за политически активен феминизъм, лек неомарксизъм и изобщо една специфична метафизична гледна точка за човека, вселената и всичко останало. 3. Аргумент тип сламено чучело за тъпогрозните, лудите и всичко останало, дето не разбират какво благо им се изсипва на главата.
  —цитат от коментар 34 на lil_alex


  Извинявай но какво е "Джентри" и "Джентрификация" ?

 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Джентрификация е като вземеш традиционни неща, поизлъскаш ги и ги продаваш на хипстърите. Важи както за храни, така и за идеи. Примерно киноата е храна на индианците от векове, ама излъскана и сложена в салата е джентрифицирана.

  В тоя случай - да разкажеш на детето за раждане, цикъл, секс, връзки, в тая поредност, е нещо традиционно и житейско. Облечено в обучения и програми вече е джентрифицирано.

  Капана примерно е джентрифициран квартал - взима се нещо традиционно, поизлъсква се и става по-продаваемо, облечено в идеи и от нещо обичайно се превръща в нещо специално. И някой се пише експерт в джентрифицираната област, главно за да взима пари.

 38. 38 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#29] от "Велков":

  До коментар [#24] от "zaki":Тези, които са против педофилията, според теб са джендъри? Я се стегни...
  —цитат от коментар 29 на Велков

  Не , не казвам това , Казвам, че Истанбулската конвенция предвиждаше точно това , ограничаване на педофилията , като ти я наричаш. Разпространена всред малцинствените групи , най вече. Но защо желаещите точно това бяха наричани джендъри , може би ти ще кажеш?

 39. 39 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#32] от "Doge":

  ма много си образован беее. знаеш ли , колко вида педофилия има- към индивиди на възраст между 11-14 години и предпочитания към индивиди около 15-16 . другото са извращения към индивиди в бебешка възраст и съвсем невръстна възраст , където тъпото сексуално образование едва ли има някакъв ефект . и тй като ейдж ъф консент при нас е 14 години . когато втълпяваш на детето ,че ''тялото си е негово'', мислиш ли , че не можеш да подлъжеш 14 годишно момиче , възпитавано , че може да прави каквото си иска с тялото си и понеже го пере хормона , да не полегне на някой красив батко с беемве и айсифон ?

 40. 40 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#38] от "zaki":

  Нещо омотаваш нещата...
  Дали защото само това е положителното от конвенцията...
  А всичко друго прокарва джендър идеологията?
  Имаме си наказателен кодекс... обхваща деянията спрямо личността...

  А социалните роли на половете е друга тема...

 41. 41 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#33] от "Doge":

  и ? искаш да кажеш , че в америка и западна , католическа ойропа децата не са добре обучени , че да падат жертва на попове-педифили? къде е проблема-в обучението или в цялостната система възпитаваща егоизъм , арогантност, алчност и перверзия,а?

 42. 42 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#39] от "pavur":


  До коментар [#41] от "pavur":

  Ти си невменяем, отказвам се. Трбяваше да се сетя да не си троша нервите с човек, който има за аватар СССР=ЕС

 43. 43 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#24] от "zaki":

  а какво ли мисли Красьо Бехекато за забрана на ежегодния пазар на цигански булки? дали тука няма да се сблъскат толерантното зачитане на културните особености на циганите и изискванията на конвенцията , които си описал? ма много ше е забавно , емисарите на Истанбулската да идат в маалата и да обяснят на циганите , че не трябва да ползват жените за разплод и да не купуват на синовете си булки. малеййййй, сеира ше е н-е-о-п-и-с-у-е-м .

 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#38] от "zaki":

  и как ше изкорениш педофилията сред малцинствата с конвенцията? нали за да го направиш , трябва да вземеш по-твърди мерки , щото там с обучителни семинари няма да стане , ще минат десетилетия . а твърдите мерки ше се водят тормоз , полицейщина и незачитане човешките права на същите малцинства.

 45. 45 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Те децата се изнсят от корумпиранта сган дето разсипа България. Крадат лъжат предалстват по цял ден - с друго не се занимават вече 30 години.

 46. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#3] от "Велков":

  Аналният секс предпазва от забременяване.

 47. 47 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#21] от "our12595545":Ти не разбираш , обаче се изказваш.Целта е елементарни неща. Например това, че телата са техни, лично техни, и те не само имат цялото право, но и са длъжни да ги защитават. Никой – бил той авторитетен човек или просто по-силен от тях възрастен, няма право да посяга на телата им.очно затова се правят образователни програми, за да може децата да знаят тези неща без недомлъвки, със социално приемливата терминология и най-вече как могат да разпознават насилниците и да се пазят от тях.
  —цитат от коментар 23 на Doge


  Същите съвети трябва да се разпрострат върху цялата личност на детето, не само тялото.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Добре е в България вместо да философстват неграмотните, да се слушат и специалистите.

 49. 49 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1849 Любопитно

  Поредният врясък на поредният глашатай на психологическото НПО с краткото и съдържателно послание: ние психолозите искаме Властта, Цялата ВЛАСТ и НИЩО по-малко от ВЛАСТТА в образованието и НАД МИСЪЛТА на младите!
  Толкова много "реформи" и "реформатори" в образованието, че НИ докараха до образователна КРИЗА.
  И предлагат още от отровата на реформираната реформа на рефорамите!
  Трябва вече да има НАКАЗАНИ за разрушителните реформи реформатори!
  Възмездие е нужно и рестарт, а не предлаганите претоплени буламачи на разните грантови психолози.
  !

 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  Значи можело да се пусне и нормално мнение на експерт.
  Без "кочини", блясък в очите на фемин-джендър активистки.
  Ами, да - г-н Игов има сериозни аргументи по темата, изказани на нормален, разбираем език.
  Считам, че ДА сексуалната култура на част от обществото по нашите земи е меко казана неадекватна на съвременните глобални реалности.
  Имаме примери на отвратилено сексуално насилие на жени и мъже, наивни визии и разбиране за сексуалността (кой й туй?) от една страна и "прогресивна" вълна от пишмен фемино-джендър акитвисти заливаща ни с десет години закъснение от Запада.
  И тук по наште земи се получава една интерефрентна конфликтна точка - пълно мазало кой крив, кой прав.
  Ако някое НПО, "грантаджии" или каквото там ги наричате наистина ги интересува мисията им да им резултат би трябвало да се заемат на първо място с родителите в гетата.
  Мое скромно мнение. Напълно съгласен с г-н Игов.
  Скачайки директно в училищата попадат в категорията на троцкистите.
  Г-н Игов предлага два часа седмично. Сигур си има своите аргументи.
  Аз считам, че е много, но съгласен че трябва да се прави по добре обмислена програма, съобразена с местните реалности.
  Защото България е на благословено с раднообразието си място и едно е да говориш по сексулни теми в училище в Рибино, друго в София, Пловдив, Враца или Бургас.
  Да не говорим за английски, норвежки или руски НПО-та.
  И да не забравяме - най-готиното нещо в България е разнообразното общество.

 51. 51 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ... И пак казвам какво е секс и от къде идват бебетата е ясно обяснено по биология. Сексуално образование, предполага запознаване със сексуални практики. ....
  —цитат от коментар 31 на our12595545


  В кой от курсовете в училище в момента се "преподават" сексуални практики?

 52. 52 Профил на Кошмарът на гербавиадата
  Кошмарът на гербавиадата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ганчо неистово се бори против еманципацията и европеизцията си.

 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#49] от "AzDebil":

  Игов иска властта. Гениално заключение..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Дразнещите моменти, без да сме питекантропи под руско влияние, са няколко:1. Джентрификация, или вчесване на иначе нормални неща, които просто си стават. Самата форма, език на обученията стои неестествено, да не кажа глуповато. Лошият превод, ключовите думички, всичко това дразни. 2. Проводник за идеи много над самозащита и биологични познания, а именно вратичка за политически активен феминизъм, лек неомарксизъм и изобщо една специфична метафизична гледна точка за човека, вселената и всичко останало. 3. Аргумент тип сламено чучело за тъпогрозните, лудите и всичко останало, дето не разбират какво благо им се изсипва на главата.
  —цитат от коментар 34 на lil_alex


  Точно в т. 2 е проблемът. Самозащитата и биологичните познания са абсолютният минимум и точно това е най-ценното, което Игов казва. Ние живеем в един сексуализиран свят, сексуалното отдавна се превърнало в аспект на социалното.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Всяко нещо с мярка и с мисъл, но и двете неща предполагат поне минимално ниво на познаваме материята.
  Като чета написаното по-горе, даже в случаите когато се проявява отрицателно отношение към Игов и въобще идеята за обучение по отношение на секса и сексуалността , аз виждам, че повечето от пишещите имат прилична престава по въпроса и разликата е, че едните, под влияние на неясно какви съображение или просто водени от мисълта, че като си против изглеждаш малко по-така и затова гледат на идеята силно негативно, а за другите нещата са ясни, считат че е по-добре да има обучение, вместо нещата да се оставят на самотек.
  Да оставим проблема с запознаването на децата само на родителите, по очевидни причини означава да го оставим на самотек и после не трябва да се чудим, защо при почти незначителен повод стават сбивания, насилие при които секса и сексуалното са мотив или директна причина.
  Няма учение и обучение, което да дава гаранции, че ще изчезнат явления като педофилия или просто безразборен секс и искаме или не, ще ги има, въпроса е в размера на разпространението и в това отношение колкото по-подготвен е човек, толкова по-голям е шанса, нещата да са под относителен контрол.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK