Посланикът на Франция: Мъжете не бива да се страхуват от равенството с жените

Посланикът на Франция: Мъжете не бива да се страхуват от равенството с жените

© Посолство на Франция в БългарияДа работят рамо до рамо с жени посланици - тази възможност имаха шестнадесет български момичета за трета поредна година. Инициативата, посветена на Международния ден на жената, е на британското посолство в София, подкрепена е от вицепрезидента Илияна Йотова, а към нея традиционно се присъединяват и други посланици в страната, всяка от които работи с една от спечелилите девойки.


Една от тях бе посланикът на Франция Флоранс Робин, която работи заедно с 15-годишната Дария Руменова от Търговище. Посланик Робин разказа за "Дневник" защо се е присъединила към инициативата и какво намира за най-ценно в нея.


- Инициативата се провежда за трета поредна година, но Вие се включвате в нея сега, скоро след началото на мандата си в България. С какво Ви привлече тя първоначално?
- Бях възхитена от тази инициатива, която цели да подкрепи развитието на младите момичета и младите жени в областта на дипломацията, и най-вече да ги накара да се почувстват по-уверени, за да достигнат до позиции, които доскоро са били заемани основно от мъже. Освен това смятам, че срещата между посланичката и младото момиче позволява да се разбули мистерията около тази професия. Аз отскоро съм посланик и исках да покажа, че тази работа не ни приковава към бюрото, а точно обратното, ние сме призвани да се срещаме "на терен" с хората от страната, в която сме били назначени, да разберем как живеят те и не на последно място как можем да работим заедно, за да се опознаем по-добре. Прецених, че това е подходящият случай да развенчаем някои предразсъдъци относно професията на посланик и представата, че той или тя прекарва времето си по приеми в позлатени салони, защото не така възприемам ролята на посланика и мисията ми тук в България.


- Как избрахте победителката, с която да работите заедно?


- Не аз я избрах. Имаше комисия за подбор, която беше организирана под ръководството на посолството на Великобритания, което е и инициатор на това събитие. Беше обявен конкурс за момичета на възраст от 14 до 18 години, които са записани в училище в България. За да участват, те трябваше да съчинят текст на английски или на български език, в който да обяснят как биха подходили, ако бяха на мястото на посланик, за да популяризират своята страна в чужбина и да я представят по възможно най-добрия начин. След проверка на техните съчинения бяха подбрани младите момичета, които впоследствие бяха свързани с акредитираните в България посланички, проявили желание да участват в инициативата. Ето как се сдобих с невероятната възможност да се запозная с Дария, която много добре ни обясни какъв подход би използвала, за да представи България извън нейните граници.


- След като вече сте провели дейности с "посланичката за един ден", какво намирате за най-ценно в инициативата?


- Струва ми се важно, че сме работили с момичета от цяла България и не сме се ограничавали до София. Всички момичета от всички гимназии в страната получиха възможността да участват. Това позволи на някои от тях, които са пътували малко, включително и във вътрешността на България, и които дори не са стъпвали в София, да видят столицата на тази красива страна, да отидат в чужбина, да се срещнат с посланика на България в Австрия и с посланиците на трети страни и да се запознаят с различните аспекти от тяхната работа.- Конкретно в моя случай запознах моята "посланичка за един ден" с икономическата дипломация. Това е начинът, по който работим с българските и с френските предприятия в България, които развиват дейности с голямо икономическо и социално значение и които дават работа на много хора. Запознах я и с дейностите на неправителствените организации, които работят за постигането на по-високо ниво на благополучие сред всички хора в България. Смятам, че това позволява на момичетата да се запознаят не само с професията посланик, но и да придобият по-ясна представа за съвременна България и за нейното място в Европа и в света като цяло.


- "Посланик за един ден" се фокусира върху жени, работещи в сферата на дипломацията, и цели да овласти момичета. Как мъжете, работещи в същата сфера, биха могли да подпомогнат този процес?


- Това е много добър въпрос, защото темата за правата на жените не засяга само жените, а се отнася до всички, независимо от пола. Тук не става въпрос жените да отнемат мястото на мъжете, а да се научим да работим заедно в среда на споделено уважение и на равни права и задължения. Смятам, че това би било от полза за цялото общество, така че да постигнем по-добро равновесие в семейството и по-добро образование за младите хора.


- Мисля, че мъжете не бива да се страхуват от този процес, а напротив, следва да го подкрепят, за да можем да проявим необходимото уважение към всички хора в тяхното многообразие. И това е най-важното, защото ние не се различаваме само по пол, но и по вероизповедание, цвят на кожата и по още много други признаци. Така че този процес представлява само една малка част от онова, което трябва да направим, за да се научим да приемаме различията и да ги използваме като богатство.

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Който го е страх не се жени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Бях възхитена от тази инициатива, която цели да подкрепи развитието на младите момичета и младите жени в областта на дипломацията, и най-вече да ги накара да се почувстват по-уверени, за да достигнат до позиции, които доскоро са били заемани основно от мъже."

  В това отношение България е за пример в ЕС защото нашият първи дипломат (външният ни министър) е жена. И то не за първи път жена заема този пост в България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Ето, това е интересно, уж в България сме изостанали, мъжете били мачовци и т. н. а всъщност в политиката ни има много жени а и в IT сферата също.

  забавление и приключение
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Весело

  Ами добре!
  Чакам тълпи кандидатки за мините и строежите.
  НалЕ сме равни!😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Всичките 74 пола са равни!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  Миньорите, боклукчиите, докерите, моряците на кораби в северно море и куп други сигурно са много страхливи и затова нямат много много колежки

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Винаги съм бил противник на сексизма. По "сексизим" разбирам когато някой е фаворитизиран или дискриминиран на база на пол, не на лични качества. Дали ако някой има нужда например от животоспасяваща операция би се интересувал от пола на лекуващия лекар?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на Омразата към умните ги направи кучки на Гешев
  Омразата към умните ги направи кучки на Гешев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Спор няма, че цялата съпротива на мъжете срещу еманципацията е просто, защото ги е страх от равенството. Много по-яко е да си силния пол, по презумпция да си по-умен, по-можещ в почти всички сфери, абе, с други думи, да изрязваш конкуренцията на жените когато и за каквото можеш. Не винаги става навсякъде, но става на доста места и да се лишат от този кокал е много неприемливо за мъжете. Затова ще ги чуете да говорят всякакви небивалици и да философстват дървено, както примерно коментар №6

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Материал за създаване на движение по страницата и за цъкане. Иначе дежурната безмислена боза.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#6] от "Saint of Me":

  Физика и физиология, Евлампи. Точно това е равенство - който може, той е. Няма квоти за жени миньори, 'щото не могат. Както и няма квоти за мъже кърмачки, 'щото не могат.
  Евлампи, ти кога станА ЛГБТ комуне, че тръгна да искаш квотно равенство при всяка професия?

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Винаги съм бил противник на сексизма. По "сексизим" разбирам когато някой е фаворитизиран или дискриминиран на база на пол, не на лични качества. Дали ако някой има нужда например от животоспасяваща операция би се интересувал от пола на лекуващия лекар?
  —цитат от коментар 7 на Nil satis nisi optimum  До коментар [#7] от "Nil satis nisi optimum":

  Ако си мъж войник в Афганистан например,и попаднеш на засада организирана от талибаните,на кого повече ще разчиташ да те спаси? На твой боен другар мъж или жена?
  Разберете го най-после,може да се изравнят ПОЛИТИЧЕСКИТЕ права на мъжете и жените,но е абсолютно невъзможно да има равни БИОЛОГИЧНИ "права" между тях! Аман!

 12. 12 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#10] от "Deaddark":

  Е точно с квотното равенство се гъбаркам, щото като се каже 'равенство' от феминаци гледна точка се разбира квоти за шефчета или гарантирани равни пари за 'еднакъв труд' ама само в едната посока, не съм чул някой певец да се оплаква от 'неравенство' понеже Тейлър Суифт прави приказно много повече кинти от него за 'същия труд' а обратното го има

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Например, жена снайперист може да е по-добра от мъж. В такъв слу1чй бих предпочел жената. В други случи - мъжа. Пак ще се повторя - не искам сексистки "квоти", а работата да се свърши от най-добрия.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Омразата към умните ги направи кучки на Гешев
  Омразата към умните ги направи кучки на Гешев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "Deaddark":Е точно с квотното равенство се гъбаркам, щото като се каже 'равенство' от феминаци гледна точка се разбира квоти за шефчета или гарантирани равни пари за 'еднакъв труд' ама само в едната посока
  —цитат от коментар 12 на Saint of Me


  Разбира се - нормално е равенството да е в популярните неща. Никой не желае да е миньор. По-важният въпрос е защо жените биват изкуствено спирани да заемат популярните позиции, и това, че жена не може да върши миньорски труд няма нищо общо с първото. Но се иска абстрахиране от баналната дървена философия, за да го вденеш.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#15] от "Омразата към умните ги направи кучки на Гешев":

  Кой е спрял Опра или Хилъри или Лайен или Захариева?

  А точно пък в България е ФРАШКАНО с жени на всякакви популярни позиции включително шефски и добре платени и това се счита за напълно нормално.

  Ама това не се връзва с умнокрасивото българофобене за 'ганьо'

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":Например, жена снайперист може да е по-добра от мъж. В такъв слу1чй бих предпочел жената. В други случи - мъжа. Пак ще се повторя - не искам сексистки "квоти", а работата да се свърши от най-добрия.
  —цитат от коментар 13 на Nil satis nisi optimum  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  Жена която може да стане войник е някъде една от един милион жени. Демек в България такива са седем-осем. Весела Лечева е световен шампион по стрелба с пушка,(снайпер),но е едно да стреляш на състезание в мирно време,а съвсем друго - на война из чукарите на Афганистан,когато сърцето ти бие до пръсване от страх дали талибаните няма да те засекат и да те погнат.
  Същото съотношение е и в политиката. През целият 20-ти век има само един успешен политик-жена - Маргарет Тачър.

 19. 19 Профил на Омразата към умните ги направи кучки на Гешев
  Омразата към умните ги направи кучки на Гешев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "Омразата към умните ги направи кучки на Гешев":Кой е спрял Опра или Хилъри или Лайен или Захариева?
  —цитат от коментар 17 на Saint of Me


  Никой. Спрени са други, за които ти не си чувал, Айнщайн.

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Това куку не е зле да се запознае с историята. Защото, за разлика от Франция, в България жените получават равни права още с Търновската конституция. Избирателни права, в страната ни, жените имат още преди втората (1938-а за омъжените жени с деца). А след 1944-та имаме пълно равенство между половете. Във Франция това го постигат, частично, едва към 1945-та, а мюсулманките получават избирателни права едва през 1958-а. И тази е тръгнала да ни поучава!?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Ти сериозен ли си - успехът на Тачър идва от поробването на шотландците и ирландците. Тази комунистка направи англичаните членове на БКП*, а другите кулаци.
  БКП* - Британска комунистическа партия.

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  1938-а за омъжените жени с деца
  —цитат от коментар 20 на ivanpopov


  Поправка - омъжените с деца са през 1937-а, а 1938-а жените, у нас, имат всеобщо избирателно право, включително и на парламентарни избори.

 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално
 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#19] от "Омразата към умните ги направи кучки на Гешев":

  Има и спрени мъже, за които ти не си чувал - неравенството го има и в двете посоки. Къде повече може да се гадае. Но като джентълмен, мъжът трябва да направи възможно да не е сексист, после да предостави на дамите същата възможност.

 26. 26 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Аз не се страхувам. Искаъм да съм равен с жените. Например, искам турнирите по шах да са смесени - мъже и жени.

 27. 27 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Да започнем изравняването с махането на пола от личните карти... Равни пенсии, образование...

 28. 28 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Искам, също така, когато жената е с дълбоко деколте, с голяма цепка на полата, та чак до врата, аз да мога да си показвам косматите крака и гърди. И да не ме упрекват в сексизъм.

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivanpopov":

  Още по варварско време жените и мъжете са били равни - християнството е лицето на Св. Тимотей променя това. Но иначе си прав - у нас първи падат християнските догми и жените захвърлят бурките, хиджабите и фереджетата - опа, забрадките, сукманите и шаловете.

 30. 30 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Предлагам, също така да има родител 1 и родител 2. За бабите и дядовците родител 1.1 и 1.2, съответно 2.1, 2.2, и т.н. до пра-пра....

 31. 31 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#19] от "Омразата към умните ги направи кучки на Гешев":

  Същото може да се каже и за мъже дето не сме ги чували понеже на преден фон са били избутани жени.

  Но това са само евтини спекулации ако няма реални примери (а ти нямаш реални примери разбира се)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#27] от "funordie":

  Това е махнато отдавна в Конституцията. Полът остава само физиологична характеристика, като цвета на очите, кожата, косата и снимката в личната карта. Тоест обект на разпознаване, нищо повече.

 33. 33 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Не само, че не ме е страх от равенството с жените, а го приветствам ентусиазирано. За мен, като мъж, то означава по-малко задължения за мен и много повече задължения за жените! Не им отстъпвам вече, оставям ги сами да си вдигат тежко, да си оправят коли, телефони, да отпушват мивки. Не им купувам неща - те си изкарват вече сами парите. А, пералнята, съдомиялната доставката на храна до вкъщи ме прави лесно равен на жените в домакинската работа. От това равенство, както казах, печелим само мъжете!

 34. 34 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Не мъжете трябва да се страхуват а жените, равенството предполага
  достъп във всички сфери а не само изгодни квоти !!!

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Весело

  До коментар [#27] от "funordie":Това е махнато отдавна в Конституцията. Полът остава само физиологична характеристика, като цвета на очите, кожата, косата и снимката в личната карта. Тоест обект на разпознаване, нищо повече.
  —цитат от коментар 32 на Deaddark  До коментар [#32] от "Deaddark":

  Мъжът не е орган,а поведение.

  Като разликите били само външно "физиологични",защо тогава жените не ни отварят вратата?

 36. 36 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 243 Неутрално

  И френската дипломатка е неадекватна, като британската Ема Хопкинс. На тези посредствени женици, няма ли кой да им каже, че българката е еманципирана жена и много отдавна достойно е навлязла във всякакви професии, като лекарски, инженерни, ИТ и т.н.

 37. 37 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#35] от "deaf":

  Въз основа на полът в личната карта жените се пенсионират по рано. Ако в личната карта няма пол, ще сме по-равни. Разбра ли?

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  " Материал за създаване на движение по страницата и за цъкане. Иначе дежурната безмислена боза."

  За съжаление показва какво е отношението на страни като Англия и Франция например към нас, българите ! Трудно се преодоляват стереотипи, наследени от една цялостна политика срещу общество като нашето, където все повече да си мъж само по себе си започва да ти носи чувството на съучастие към " репресията" спрямо жените в очите на подобни посланници !

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#30] от "evtimvz":

  Предлагаш да отпадне физиологичния пол, защитен в Конституцията? Нека позная 6 Вие сте привърженик на Дженифър идеологията, където пола е социално обвързан - всеки е такъв пол, какъвто иска, когато иска. Няма да Ви минат номерата - роденият мъж ще си е мъж в личната карта, а там графа социален пол няма да има.

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Весело

  До коментар [#35] от "deaf":Въз основа на полът в личната карта жените се пенсионират по рано. Ако в личната карта няма пол, ще сме по-равни. Разбра ли?
  —цитат от коментар 37 на funordie  До коментар [#37] от "funordie":

  Така може да "разсъждава" само социален инженер,тоест комунист. Значи изтриваме думата "пол" в личната карта и така отменяме природните закони!!! Ей умора нямате! През 19-ти и 20-ти век вие социалните инженери какви ли не идиотски утопии се опитвахте да прокарате,но все удряхте гредата... И пак продължавате с опитите да разбиете стена с главата си...

 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  Дженифър - джендър и 6 е тире.

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело

  До коментар [#28] от "evtimvz":

  Съгласен съм, но да не мрънкаш когато космата дама в тежката категория прави същото. Аз ще слагам хапчетата против повръщане в джоба ,когато съм навън.

 43. 43 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 481 Неутрално

  А кога ще обединят мъжкия и женския отбор по футбол?

  dame
 44. 44 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело

  До коментар [#35] от "deaf":

  Поведение е джентълменството - когато мъжът прави отстъпки в полза на жената. Джентълменството не е задължително според никой закон. Така че може и да не отваряш вратата на дамите, те могат и сами.

 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело

  До коментар [#43] от "dame":

  Като гледам играта на нашия - скоро.

 46. 46 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Който го е страх не се жени.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  Не се жени за човек от противополжния пол. "Жени" се за човек от собствения. 47. 47 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 586 Любопитно

  До коментар [#11] от "deaf":

  Мислиш че жените са способни да убиват по зле от мъжете? :))
  Аз не мисля така.

  Господин Колт отдавна направи всички хора равни

 48. 48 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 586 Весело

  До коментар [#28] от "evtimvz":

  Ама ти можеш колега
  Аз го правя доста често и никой не ме е репресирал още :)

  Пробвай

 49. 49 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Относно равенството, сещам се за един случай с една Мисис България.

  Преди доста години една българска зъболекарка стана Мисис свят. Тогава на конкурса водещият я питал с какво де занимава и тя отговорила, че е зъболекарка. Тогава онзи изразил учудване, че жена работи като зъболекар. И това е западен човек. На Запад е разпространено схващането, че зъболекарите са предимно мъже. Справка - прочетете класически криминален роман от първите 30 години на 20-ти век, където зъболекарят да е жена... такъв няма.

  България може да се нарече една от примерните по отношение на равенството на половете. Над 50 % от жените у нас имат поне по един развод - нещо, което коренно противоречи на традиционните религиозни общества. От семействата огромна част живеят на "съжителство" без брак - нещо невъзможно в някои съседни на нас държави, особено за жената.

  За развитието на жените в бизнеса и политиката няма какво да говоря - жена председател на Парламента, жени министри, жена кмет на София, жени съдии, жени адвокати, жени бизнес пресприемачи, жени водещи журналисти... Кой е ограничил жените у нас, че аз не съм разбрал?

  Ама това не се връзва с умнокрасивото българофобене за 'ганьо'
  —цитат от коментар 17 на Saint of Me


  Ганьо е жив и безсмъртен. Но ти не си явно не разбираш що е то "ганьовизъм" въобще. Ще ти дам пример. Това е да пътуваш гратис в автобуса, са плюеш семки в парка пред пейката, да си хвърлиш фаса на земята, да напсуваш шофьора от съседната кола, да крадеш общински или държавни пари, да скочиш в банята с "Булгар, булгар". Отношението към жените не е ганьовизъм. Макар че и там се забелязва - ти, Евлампи, ако бъдеш засечен от друга кола на пътя и видиш, че шофьорът е жена, няма ли да кажеш лафа за жените шофьори? И няма ли да бъдеш пореден Ганьо?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 50. 50 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво":

  "В това отношение България е за пример в ЕС защото нашият първи дипломат (външният ни министър) е жена. И то не за първи път жена заема този пост в България.
  —цитат от коментар 2 на Иво

  Те , "калинките" на Баце са си нещо като отделен пол. Да ли са: Калинка, Цурка , Катя, или Деянчо , Дани , Томи, все едно е - за смях са. И дупе дават за къща в Барселона. Но до това, последното не е за всеки, Трбяват младост, свежест, разкрепостеност, .... Я каките съдийки как съжаляваха, че не са достатъчно млади.


 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Откакто станахме равни, мъжете са си много добре даже. Поехме и тяхната работа.

 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#49] от "Lou":

  Ганьо може и да е жив и безсмъртен,но и Бойчо Огнянов е жив и безсмъртен. Това са двете крайности на българина бе хора! Между тези две крайности има милиони българи,които не са нито едното,нито другото.

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#11] от "deaf":Например, жена снайперист може да е по-добра от мъж. В такъв слу1чй бих предпочел жената. В други случи - мъжа. Пак ще се повторя - не искам сексистки "квоти", а работата да се свърши от най-добрия.
  —цитат от коментар 13 на Nil satis nisi optimum


  В този смисъл съм чувал, че има и много добри жени пилоти на бойни изстребители.
  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#33] от "Митко Палаузофф":

  По много интересен начин се разгледал темата за равенството на половете. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  Вярно е,но тези жени пилоти на изтребители воюват от разстояние така да се каже. Те не са на фронта в контактен бой с врага. Жените могат да воюват,но предимно в тила. Например,като управляват дронове.

 56. 56 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Да да, равенство. В Германия едно дете питало дали мъж може да бъде канцлерка. Докато Европа се управлява най-уверено от Уши, Кристин и Гретхен.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 57. 57 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Весело

  "Мъжете не бива да се страхуват от равенството с жените"

  Защо мъжете не бива да се страхуват? Нали от деца ги учим, че не са мъже.

  подпис
 58. 58 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Аз не се страхувам. Искаъм да съм равен с жените. Например, искам турнирите по шах да са смесени - мъже и жени.
  —цитат от коментар 26 на evtimvz


  ако не си знаел до сега - има състезания за мъже, има и за жени. Важи за всички спортове - футбол, плуване, щанги...и т.н.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#58] от "kaiser":

  Ако не си шувал в шах турнири за мъже могат дА участват и жени и често се случва.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#49] от "Lou":

  "ти, Евлампи, ако бъдеш засечен от друга кола на пътя и видиш, че шофьорът е жена, няма ли да кажеш лафа за жените шофьори? И няма ли да бъдеш пореден Ганьо?"

  Ти как мислиш? На мен ми е ясно как 'мислиш' и че само меткаш тия глупости за плюенето и фасовете (което го има и в Холандия примерно) и ме питаш 'въпрос' за да си въобразяваш че заклеймявайки некъв въображаем събирателен образ на 'ганьо' се извисяваш.

  Иначе една позната е много луда шоферка и тя псува наред бавните (сред които разбира се има и мъже и жени) а друга е запалена практикуваща моторджийка, това в случай че наистина те интересува отговор на 'въпроса' ти :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 61. 61 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#39] от "Deaddark":

  Вие, господине/госпожо, както и тези, които са ми сложили "-" , очеВАДНО сте оперирани срещу всякакъв вид хумор и ирония.

 62. 62 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#33] от "Митко Палаузофф":

  Ако и комшиятя те отменя вечер , в леглото , ептен си уцелил джакпота!

 63. 63 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Може да се каже, че на законово равнище пък и като възможности равенство има. И това го дължим на комунизма. Който вкара младите момичета задължително в училище стимулира ги да са инженери, доктори, кранисти. И се роди един типично нашенски феномен. Жената бачка също наравно с мъжа, но като се прибере пак тя трябва да готви, чисти оправя се с децата докато мъжът си гледа мача. И квоти имаме от години. Само че в случая те ощетяват жените . По университетите за специалности като медицина, фармация, право ако нямаше разделение мъже жени щяха да влизат над 70% от нежния пол. И тези професии щяха да са феминизирани почти колкото учителската

 64. 64 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  С още по-голямо право, това може да го заяви на французите, нашият посланик в Париж.

 65. 65 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  да й имам на тая проблемите

 66. 66 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело

  До коментар [#61] от "evtimvz":

  Не от всякакъв, само от байтошовски/славитрифоновски/ивосиромаховски - тоест не е чувство за хумор да не знаете разликата между социален и физиологичен пол, пък да се пробвате да се шегувате. "Завод за вело, вело... Абе за колелета" - ха, ха, ха, ха - колко смешно.

 67. 67 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Само не става ясно как го разбира посланичката това равенство с жените. Защо не отворихте врати и за момчета щом искате равенство. Равенството за тия хора е определени привилегии за даден пол, странно разбиране за равенство. В българския закон, както и във всички западни държави, отдавна няма разделение между половете, това което се опитват съвременните уж-радетели за права на жените е да прокарат разделение и дори под формата на закон както беше с истанбулската конвенция (който не я е чел цялата да не се изказва) да се даде повече права на определен пол, в случая женския, но това няма значение.

 68. 68 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Любопитно

  само като видя швеция колко са им равни правата държата скоро ще се прекръсти на африка.Това ще и тук след 20-30 години.Феминизма ще унищижи света.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 69. 69 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#8] от "Омразата към умните ги направи кучки на Гешев":

  За коя държава говориш? Щото това, което си писал не отговаря на ситуацията в България, която е една от държавите в света с най-много права и възможности за жените. Даже и в момента един джобс ако отвориш ще намериш обяви за работа където изрично търсят жени, защо не мрънкаш срещу това?

 70. 70 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 635 Неутрално
 71. 71 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#15] от "Омразата към умните ги направи кучки на Гешев":

  Къде видя "изкуственото спиране" на жените? Бизнеса толкова ли е прост, че ако винаги една жена на мениджърска позиция с 30 процента по ниско заплащане върши същата работа като даден мъж, да не вземе жената? Според бизнес логиката всичките управленски позиции би трябвало да са заети от жени, щото нали жените получавали по-малко. Хем ще получат същото хем ше плащат по-малко. Да ама не, това е лъжа. Няма такова нещо като "върши същата работа", бизнеса обикновено е много прагматичен в това отношение и оценява според заслуги а не според пола. Никой не отчита че генерално (световна статистика), мъжете работят повече овъртайм и отсъстват по-малко от работа, гледа се само кой колко получавал.

 72. 72 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#19] от "Омразата към умните ги направи кучки на Гешев":

  Е дай пример де? Къде в България си чул някой да е спрян от нещо щото е жена освен ако не става въпрос за къртовски физически труд, където се избират мъже за да бъдат по-сериозно експлотирани?

 73. 73 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#71] от "Billy Pilgrim":

  "Бизнеса толкова ли е прост, че ако винаги една жена на мениджърска позиция с 30 процента по ниско заплащане върши същата работа като даден мъж, да не вземе жената?"

  Тоя въпрос кара умнокрасивците да блокират напълно. След което почват да бълнуват сочейки задалия им го за Путин, Ганьо, расисти, женомразци, хомофоби и прочие :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 74. 74 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Въз основа на фактите, че Ганьо си бие жената и жените са с най висок процент като програмистки и учени в БАН, може да се направи следният извод:
  От боя жените поумняват.

 75. 75 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#33] от "Митко Палаузофф":Ако и комшиятя те отменя вечер , в леглото , ептен си уцелил джакпота!
  —цитат от коментар 62 на zaki


  Не знам дали комшията отменя мен - мога да знам само дали комшийката отменя жена ми ;)

 76. 76 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело
 77. 77 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 518 Весело

  Мадам,и двете ми пра-баби не са работили,а са били домакини.Баба ми също не е работила - беше домакиня.Само *селската* ми баба беше се гърбила на нивите - няма начин,наравно с аргатите,ако и да се е водила *кулачка*.
  Но ако мислиш,че те са били по-нещастни от майка ми и жена ми - *равнопоставени* с мъжете и бачкащи на два фронта,си в голяма заблуда.

 78. 78 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#49] от "Lou":Ганьо може и да е жив и безсмъртен,но и Бойчо Огнянов е жив и безсмъртен. Това са двете крайности на българина бе хора! Между тези две крайности има милиони българи,които не са нито едното,нито другото.
  —цитат от коментар 52 на deaf


  Бойчо Огнянов е литературният образ на Левски. Той е събирателен идеализиран образ на героя-родолюбец. Идеалицираните образи имат само един недостатък, но той е огромен - всичките им недостатъци са просто отстранени и изрязани от образа. Оставени са само висшите добродетели, на които се възхищаваме. Такива идеализирани образи не съществуват в реалния свят. Дори сред нашите герои. Всеки един е имал своите характерни недостатъци. Ако не вярваш, прочети малко за постоянните спорове и вражди сред българските революционери. Бойчо Огнянов е истински, колкото е истински Граф Монте Кристо или Робин Худ. Докато Ганьо е жив и ходи сред нас. Пардон, не в единствено, а в множествено число. Всички ние сме едни Ганьовци, независимо дали си го признаваме или не.

  До коментар [#60] от "Saint of Me":

  Евлампи, не четеш, друже. Отвори Читанката в нета и прочети "Бай Ганьо". Алеко го е описал много, ама много ясно. Ако не можеш да вникнеш зад думите на Алеко, толкова по-зле за теб.

  За съжаление с твоя отговор ти сам затвърждаваш мнението на читателите за себе си. Досега трябваше да си разбрал от моите думи, че аз никога не се извисявам над Бай Ганьо. Нещо повече. Аз, също като Алеко, осъждам Бай Ганьо, но нямам дарбата на великия писател, за да опиша всичко в художествен стил. И също като Алеко слагам Ганьо като събирателен образ на недостатъците на българина. И понеже и аз съм българин, никога не се деля от този образ. Но има няколко типа Байганьовци. Едните, които осъзнават, че имат чертите на Бай Ганьо и другите, като теб, които НЕ се припознават като Бай Ганьо, а му се смеят, без да осъзнават, че се смеят на себе си. Аз съм горд, че съм от първите. И когато пиша за Бай Ганьо, винаги имам предвид и себе си, защото се старая да изчиствам тези свои недостатъци. Няма по-голям Бай Ганьо от този, който отрича, че е Бай Ганьо. Но ти явно не можеш да вникнеш толкова дълбоко в тази логика, така че, защо си губя времето да ти обяснявам.

  П.С. Евлампи, не беше ли ти същият, който защитаваше Доналд Тръмп, твоя любимец и идол, когато той каза за жените "Хващайте ги за *******"? Явно одобряваш тези "мъдри думи", следваш примера на Сенсея си. И си тръгнал да ми говориш, че не си обиждал жените шофьори и че си имал приятелки жени шофьорки и рокерки. Хайде, бе! Точно ти?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 79. 79 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#78] от "Lou":

  Е като ще си играем на психоаналитици тва дадзибао дето си изплющял крещи че си неосъзнат нарцис :)

  Питай некой профешънал ако не ми верваш

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 80. 80 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "Омразата към умните ги направи кучки на Гешев":

  Спор няма, че за пореден път обръщаш нещата към ЛГБТЕйски просотии.

  Новина имам.

  Комунистите внесоха в Конституционният Съд ЗСУсулги.
  Богданов и останалите 150 НПОта гризнаха дървото. Пари няма да има.

  След забраната на ИК и ЗСУ цяла Европа ще се равнява по нас, защото както колеги писаха в първите коментари жените са равни с мъжете в България много отдавна.
  Ще учим Европа как се прави.
  И как се пази семейство и деца от джендър индокринация.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#70] от "БГА Балкан":

  Когато влезе информацията, че комунистите дадоха на К.Съд Стратегията на ББ дето я нямало.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK