Посланикът на Франция: Мъжете не бива да се страхуват от равенството с жените

Посланикът на Франция: Мъжете не бива да се страхуват от равенството с жените

© Посолство на Франция в БългарияДа работят рамо до рамо с жени посланици - тази възможност имаха шестнадесет български момичета за трета поредна година. Инициативата, посветена на Международния ден на жената, е на британското посолство в София, подкрепена е от вицепрезидента Илияна Йотова, а към нея традиционно се присъединяват и други посланици в страната, всяка от които работи с една от спечелилите девойки.


Една от тях бе посланикът на Франция Флоранс Робин, която работи заедно с 15-годишната Дария Руменова от Търговище. Посланик Робин разказа за "Дневник" защо се е присъединила към инициативата и какво намира за най-ценно в нея.


- Инициативата се провежда за трета поредна година, но Вие се включвате в нея сега, скоро след началото на мандата си в България. С какво Ви привлече тя първоначално?
- Бях възхитена от тази инициатива, която цели да подкрепи развитието на младите момичета и младите жени в областта на дипломацията, и най-вече да ги накара да се почувстват по-уверени, за да достигнат до позиции, които доскоро са били заемани основно от мъже. Освен това смятам, че срещата между посланичката и младото момиче позволява да се разбули мистерията около тази професия. Аз отскоро съм посланик и исках да покажа, че тази работа не ни приковава към бюрото, а точно обратното, ние сме призвани да се срещаме "на терен" с хората от страната, в която сме били назначени, да разберем как живеят те и не на последно място как можем да работим заедно, за да се опознаем по-добре. Прецених, че това е подходящият случай да развенчаем някои предразсъдъци относно професията на посланик и представата, че той или тя прекарва времето си по приеми в позлатени салони, защото не така възприемам ролята на посланика и мисията ми тук в България.


- Как избрахте победителката, с която да работите заедно?


- Не аз я избрах. Имаше комисия за подбор, която беше организирана под ръководството на посолството на Великобритания, което е и инициатор на това събитие. Беше обявен конкурс за момичета на възраст от 14 до 18 години, които са записани в училище в България. За да участват, те трябваше да съчинят текст на английски или на български език, в който да обяснят как биха подходили, ако бяха на мястото на посланик, за да популяризират своята страна в чужбина и да я представят по възможно най-добрия начин. След проверка на техните съчинения бяха подбрани младите момичета, които впоследствие бяха свързани с акредитираните в България посланички, проявили желание да участват в инициативата. Ето как се сдобих с невероятната възможност да се запозная с Дария, която много добре ни обясни какъв подход би използвала, за да представи България извън нейните граници.


- След като вече сте провели дейности с "посланичката за един ден", какво намирате за най-ценно в инициативата?


- Струва ми се важно, че сме работили с момичета от цяла България и не сме се ограничавали до София. Всички момичета от всички гимназии в страната получиха възможността да участват. Това позволи на някои от тях, които са пътували малко, включително и във вътрешността на България, и които дори не са стъпвали в София, да видят столицата на тази красива страна, да отидат в чужбина, да се срещнат с посланика на България в Австрия и с посланиците на трети страни и да се запознаят с различните аспекти от тяхната работа.- Конкретно в моя случай запознах моята "посланичка за един ден" с икономическата дипломация. Това е начинът, по който работим с българските и с френските предприятия в България, които развиват дейности с голямо икономическо и социално значение и които дават работа на много хора. Запознах я и с дейностите на неправителствените организации, които работят за постигането на по-високо ниво на благополучие сред всички хора в България. Смятам, че това позволява на момичетата да се запознаят не само с професията посланик, но и да придобият по-ясна представа за съвременна България и за нейното място в Европа и в света като цяло.


- "Посланик за един ден" се фокусира върху жени, работещи в сферата на дипломацията, и цели да овласти момичета. Как мъжете, работещи в същата сфера, биха могли да подпомогнат този процес?


- Това е много добър въпрос, защото темата за правата на жените не засяга само жените, а се отнася до всички, независимо от пола. Тук не става въпрос жените да отнемат мястото на мъжете, а да се научим да работим заедно в среда на споделено уважение и на равни права и задължения. Смятам, че това би било от полза за цялото общество, така че да постигнем по-добро равновесие в семейството и по-добро образование за младите хора.


- Мисля, че мъжете не бива да се страхуват от този процес, а напротив, следва да го подкрепят, за да можем да проявим необходимото уважение към всички хора в тяхното многообразие. И това е най-важното, защото ние не се различаваме само по пол, но и по вероизповедание, цвят на кожата и по още много други признаци. Така че този процес представлява само една малка част от онова, което трябва да направим, за да се научим да приемаме различията и да ги използваме като богатство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK