Йонко Грозев: Проблемът е делото "Колеви" за безконтролния главен прокурор

Йонко Грозев

© Велко Ангелов

Йонко Грозев"Дневник" разговаря с Йонко Грозев - българския съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, по телефона. Поводът е изявление на правосъдния министър Данаил Кирилов пред журналисти, че съдия Грозев може да бъда отзован заради доклад и петиция на представителите на крайнодясна френска организация, която твърди, че 22-ма от съдиите, работили между 2009 и 2019 г. в съда са в конфликт на интереси. Повече по темата за доклада и отзвука в България - четете тук.


Съдия Грозев, името Ви заедно с това на Здравка Калайджиева попадна в доклад на организацията ECLJ - European Center for Law and Justice, в който се твърди, че съдии от Европейския съд по правата на човека сте били в конфликт на интереси по някои дела, защото, преди да станете съдии, сте работили за правозащитни неправителствени организации (НПО).


- Никога не съм крил, че съм работил за Българския хелзинкски комитет. Декларирах тази информация при избора ми от ПАСЕ. Тя е публична и фигурира в автобиографията ми.
Авторите на доклада не са случайни хора. Те водят дела в Европейския съд за правата на човека срещу правото на аборт. Въпросната организация иска то да се забрани в различни европейски държави. Става дума за привнесена американска идеология, прокарвана в Европа.


За тях правозащитните организации са противник, защото изразяват точно обратната на тяхната позиция. Затова за тях съдиите, които преди това сме работили в правозащитни организации и не изразяваме техните виждания, сме проблем.


Вас ви атакуват за шест дела. Правораздавали ли сте някога в конфликт на интереси?


- Никога не съм правораздавал в конфликт на интереси - автоматично съм се отвел от всички дела, по които съм бил адвокат преди това в България. Това е толкова елементарно! И по всички тях е идвал съдия ад хок от Върховния касационен съд в София - преди идваше Павлина Панова, сега идва Мира Райчева. Как ще влизам в дело, по което съм бил адвокат!


Имало е искания за отвод и по други дела, тогава съставът е решавал. Съдът в Страсбург има много ясни правила за отвеждане на съдии, когато има конфликт на интереси. В доклада няма някакви примери, че този механизъм не работи.


Не знам кои са конкретните дела, които се сочат за мен. Ако е имало искане за отвода ми, съставът се е произнесъл.


Как се приема въпросният доклад в съда? Може ли тази петиция да повлияе по някакъв начин на работата му?


- Как да се приема? В крайна сметка съдиите не са избрани от съда, те са избор на ПАСЕ. Няма дискусия по въпроса.


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов днес съобщи пред журналисти, че вие можете да бъдете отзован с квалифицирано мнозинство на съдиите в ЕСПЧ.


- Да, има такъв текст - ако съдията е нарушил клетвата. Не е сериозно това. Освен мен ще трябва да махнат и останалите колеги, посочени в доклада.


Самата идея, че да си от НПО е дискредитиращо обстоятелство, е много странна.


Защо да е странно - в сряда главният прокурор даде интервю по националното радио, от което стана ясно, че има "мрежа от НПО-та", която е вредна. И който е във връзка с тях, явно също е съмнителен.


- Путин го започна това преди 7-8 години и не е чудно, че стигна и до България.


Докладът и петицията ще имат ли някакви последици?


- Тук, във Франция, Марин льо Пен започна да крещи. Критиците на съда получиха повод да кажат колко го мразят. Обадиха се и други крайнодесни.


Откъде мислите, че идва проблемът в България?


- Смятам, че проблемът на българските управляващи е решението по делото "Колеви" за безконтролността на главния прокурор, по което бях адвокат и което никак не им харесва.


Министърът на правосъдието е казал следното по ваш адрес: "Освен в правосъдието, когато се върнат в България, да не дават в едни или други медии интервюта с мнения, които пряко касаят дела, в които те са участвали. Цитирам коментара на Йонко Грозев в "Дневник" по отношение на становището на Венецианската комисия два дни преди аз да го обявя, преди Венецианската комисия да ми го изпрати." Как Ви звучи?


- Това беше официално събитие през 2019 г. на Комитета на министрите, на което бях поканен да участвам в дискусията. Как да не направя коментар?! Нали затова ме бяха поканили официално организаторите. Нали тогава в правителството непрекъснато си сменяха позицията за необходимите промени по отношение на главния прокурор. Пак стигаме до решението по делото "Колеви" - това е проблемът. Пълни абсурди се случват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK