Д-р Бояна Петкова: Ако строим болница за деца, нека да се поставим в обувките им

Д-р Бояна Петкова: Ако строим болница за деца, нека да се поставим в обувките им

© Веселина ФотеваД-р Бояна Петкова завършва медицина в Берлин, специализира педиатрия в София и работи в столичната педиатрична болница до 2016 г. Повече от 10 години е активист в областта на майчиното и детско здравеопазване и се фокусира върху подобряването на системата за педиатрична грижа. Тя е и лекарят, който поведе дългогодишна битка с Министерството на здравеопазването мъртвородените бебета да не се третират като биологичен отпадък и успя.


"Дневник" потърси мнението ѝ за плана да се изгради Национална детска болница, като се използва 40-годишният недовършен строеж в двора на Александровска болница. Д-р Петкова е част от инициативата "Болницата, която искаме", която поведе битка лечебното заведение да не се изгражда при сега предвидените условия. Срещу строежа върху старото скеле досега освен лекари се обявиха и Камарата на архитектите. В сряда представители на инициативата и родители протестираха срещу плановете, а Министерството на здравеопазването ги покани на среща с министър Кирил Ананиев в понеделник (9 март).


Д-р Петкова, ще отговори ли така зададената според обществената поръчка Национална детска болница на потребностите? Какви са най-големите рискове и най-сериозните пропуски в заданието?
- Краткият отговор е не, няма да отговори. Дългият включва факта, че на първо място не разполагаме с проучване на потребностите. Тоест през 2020 г. строим нещо, каквото и да е, но все пак - детска болница, без данни. Без данни за броя деца, профила на заболяванията им, специфичните им нужди, без екстраполация на данните за 50 - 75 години напред в бъдещето, защото все пак няма да строим болница всяка година. Това само по себе си не може да бъде обяснено на никой разумен съвременен човек, камо ли инвеститор, но за "държавата" не изглежда да е проблем. А нека не забравяме, че на държавата инвеститорите сме всички ние, всеки от нас, дори хората, които нямат и никога няма да имат деца.


По-нататък това, което се опитваме да направим в момента, е да преместим чисто пространствено съществуващите детски клиники в "нова" сграда, премествайки заедно с тях всичките им системни дефекти и настоящи проблеми. Нямаме концепция, нямаме визия как трябва да изглежда една реформа в детското здравеопазването и Националната детска болница е само парченце от пъзела. Вместо да анализираме нуждите и да проектираме според тях, ние се опитваме да ги набутаме в морално, ако не физически, остарял проект отпреди 42 години. Ясно е, че това няма как да стане без компромиси, явен компромис със здравето на децата ни.


В така изготвеното "задание" липсват цели звена като Клиника по ортопедия и травматология, Клиника по токсикология, Клиника по детска психиатрия, инфекциозни болести, фтизиатрия, Клиника по лъчетерапия и др. Напълно неясна е концепцията за лабораторния блок, той е обозначен просто като "лаборатория" - очевидно с идеята да се ползват услугите на лабораторията на Александровска болница, което по ред причини е неудачно решение, най-малкото защото тя не би могла да поеме допълнителното натоварване, гарантирайки необходимата бързина и качество.


До какво ще доведе липсата на цели клиники в болница, която претендира да е национална?


- Липсата на цели звена ще доведе до нерешаване на проблемите в организацията на детското здравеопазване, които Националната детска болница всъщност цели да реши - централизация на детското здравеопазване, която да гарантира бързина и медицинска грижа на най-високо ниво, както и възможност за работа в мултидисциплинарни екипи, което в момента е една от основните слабости на системата.


Когато се говори за детска болнична помощ, един от проблемите в момента е липсата на легла за придружители. Достатъчни ли са предвидените в заданието легла според вас? Защо е важно родителите да бъдат до децата си?


- В интерес на истината никъде не е уточнено колко реално са предвидените легла за придружители. Това е важно, защото площта, необходима за настаняване на придружителите, трябва да се добави в изчисленията към необходимия за всяка клиника брой легла, санитарни възли и т.н. За всяко дете отделянето от родителите при хоспитализация е допълнителен стрес и поставя в риск излекуването.


А какво показва световната практика?


- Световната наука разполага с 50-годишен опит, документирал и доказал, че присъствието на родител съкращава болничния престой, намалява честотата на вътреболничните инфекции и има редица благоприятни ефекти върху физическото състояние както на по-големи деца, така и на най-крехките екстремно недоносени бебета. В никоя друга европейска държава вече не се поставя под въпрос необходимостта децата да бъдат придружавани от родителите си дори в реанимацията.


Ако строим болница за деца, нека да се поставим "в обувките им". Да си представим колко плашещи са непознатите хора, машините, интервенциите, манипулациите, дори миризмите. Да не разбираш какво ти се случва, да няма кой да те утеши, кой да те увери, че всичко ще бъде наред, не можем да строим модерна детска болница, без да сме помислили за това.


При преглед на обществената поръчка се вижда, че има изискване за психолог в очната клиника за работа с пациентите и родителите им в случаите на инвалидизиращи очни заболявания. Същевременно обаче такива специалисти не се предвиждат за други клиники, например УНГ, където също логиката показва, че би имало необходимост. Как си обяснявате това?


- Обяснявам си го с факта, че "заданието" е изготвяно "на парче". По форматирането на документа личи, че той е съставян от различни автори, вероятно началниците на съответните клиники, които са си дали "заявката" какво очакват от новата болница. Дали един психолог ще съвместява работа в няколко отделения, или определена клиника се нуждае от психолог на пълен щат е въпрос, който трябва да се реши чрез обследване на нуждите, каквото липсва.


Скелето, което се планира да бъде превърнато в Национална детска болница

© Цветелина Белутова, Капитал

Скелето, което се планира да бъде превърнато в Национална детска болница


Предвижда се възможност деца с имунен дефицит да бъдат настанявани по две в стая. Какви опасности крие това?


- Имунните дефицити са цяла група заболявания с различна тежест и последствия, но като цяло спадат към заболяванията, които правят децата значително по-податливи на инфекции, понякога с фатален край. В този смисъл е абсолютно недопустимо деца с имунни дефицити да бъдат настанявани в двойни стаи. В допълнение мястото на имунните дефицити не е в пулмологията, а в клиника по имунология, каквато засега липсва в заданието, или в детската онкохематология, където имат опит с подобен род заболявания, нуждаещи се често и от трансплантация на стволови клетки.


В отделните клиники почти не се предвиждат стаи за игра за по-малките или за някакъв вид "забавления" за по-големите деца? Какви са световните стандарти в това отношение?


- Всяка клиника предвижда "занималня", която обаче по съвместителство да бъде зала за обучения на студенти или стая за разговори с родители. Това, разбира се, ще отнеме от пространството и времето на децата за игра. Същевременно, ако си позволим да помечтаем за една "истинска" детска болница, има чудесни примери в тази посока, например болниците в Мелбърн или Пърт, които сме показали на страницата на инициативата "Болницата, което искаме". Те ни показват нагледно, че в концепцията на детската болница цялото пространство е детско, всеки детайл е проектиран и стилизиран с мисъл за децата, за тяхното качество на живот, за да предизвиква радост, уют, положителни емоции и да намалява стреса, страха и отрицателните емоции.


Защото психичното здраве е част от здравето. Това, което ни радва, ни лекува. Аз обичам да повтарям, че децата не престават да бъдат деца, когато постъпят в болница. Те не престават да имат детски желания и детски потребности да играят, учат, общуват и съзидават. Ако си бяхме направили труда да проучим какво казва т.нар. психология на средата, изобщо нямаше да го дискутираме това сега. Болницата не е затвор. Тя е място на грижа.


Как си обяснявате, че в XXI век ще се изгражда детска болница без санитарни възли във всички стаи?


- Обяснявам си го единствено с факта, че болницата е проектирана и препроектирана в условия, в които това се е считало за нормално. Реално санитарните възли, както и леглата за придружители, инсталациите за медицински газове, лабораториите, височината на операционните и много други детайли изобщо не са уточнени в "заданието". Това означава, че са оставени на преценката на строителя, който ще подпише договор за "инженеринг", т.е. той ще казва на архитектите и инженерите какво да проектират, а не обратното, както е нормално.


Пита се в задачата, ако министърът на здравеопазването си строи къща, ще позволи ли на изпълнителя да командва проектантите?


Виждате ли начин проблемите да бъдат избегнати още в зародиш, преди да започне строителството? Какъв е той?


- Единственият начин проблемите да бъдат избегнати е да се прекрати обществената поръчка, да се изготви изцяло ново експертно задание и да се обяви международен конкурс за проект на болницата. Едва тогава може да се пристъпи към избор на изпълнител. В крайна сметка обявихме международен конкурс за плочките на площад "Света Неделя", трябва ли това да е индикатор за приоритетите на обществото ни?


В края на миналата година изпратихте с различни граждански организации отворено писмо до президента, министър-председателя, омбудсмана и други институции с призив болницата да не бъде изграждана по сегашния план. Реагира ли някой?


- След повече от двумесечно мълчание получихме отговор от Министерството на здравеопазването, който е публикуван на страницата ни заедно с нашия коментар. (Може да го видите тук.)


Един час преди протеста на 4 март получихме покана за среща в министерството за понеделник, 9 март. Трябва да отбележим, че отвореното ни писмо към момента е подписано от над 60 граждански организации и 11 500 граждани. Вярваме, че ще успеем да убедим министър Ананиев, че е необходимо да преосмисли следващите крачки по пътя към болницата, която искаме.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  И в Бургас ще се строи многопрофилна детска болница, обърнете внимание и на нея.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Весело

  вЕрно? да се поставим в обувките им? А дали валят кучета и котки?

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  В отделните клиники почти не се предвиждат стаи за игра за по-малките или за някакъв вид "забавления"
  __________________
  При положение,че почти всички животоспасяващи операции и процедури на тежко болни деца се правят в чужбина за стотици милиони събирани от доброжелатели, започнатата болница трябва скоростно да се довърши!
  Със спестените пари могат да се привлекат няколко скъпо платени професора и доктори чужденци, които да не мрънкат а да лекуват деца.
  Пък когато прокуратурите направят така,че да се краде по-малко и се спестят няколко милиарда а раждаемостта се увеличи, нека да се строи болница с индивидуални хол,.спалня , две тоалетни и баня за всички малки пациенти с изглед към Витоша.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6326 Неутрално

  Да не забравят да сложат високоскоростен безжичен интернет и зарядни устройства за смартфони!
  Че иначе - ужасТ!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  В случая, децата не са важни. Важното е строителните фирми да прилапат ОГРОМНИ ПАРИ. После по стар български обичай, ще се отчете като грешка и ще се стрОи нова. Сори, тука е така.

 6. 6 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Много прости хора са се "изходили" по темата на статията тук преди мен. Явно никога в живота си не са чували, че една болница трябва да отговаря на определени технологични процеси, каквато концепция в заданието на министерството определено не е на ниво.
  Не всички трябва да разбират от здравни грижи. Но да се "изхождаш" по въпроси далеч от интелектуалното ти ниво, си е герберастия отвсякъде. Така се "управлява" днес държавата. Така и мислят тези, които са ни избрали управниците!

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Да се поставим на тяхно място - стига с този гугъл преводач и английски на ниво А1 с три минуса.

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Права е Бояна1 Тази сграда беше строена от 1978 - до ..... с цел в нея да се леекуват децата на "Социалистическото ни отечество "! Това , че първа копка направи Тодор Живков е достатъчно да е вредна .Сигурно там витае неговият и на "Партията " му дух все още ! Тогава я смятаха "достойна " за "социолистически "деца. Сега сме на по-високо ниво в изисквания и желяниятаНе искаме "казарми " , а искаме човешка , приветлива , функционална болница и грижа за нашите болни деца !Та ние сме в Европа - не в Евразия!

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  ГЕРБ не се интересува от болници. По-важни са стадионите и ритането на топка.

  Бивш tww09306483.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  До коментар [#8] от "doroteus":Става въпрос за един груб строеж с качествена арматура и бетон, в довършителните работи може да се направи всичко което е необходимо даже ще вкарат wi fi и цифрова телевизия с хитовете на Картун нетуър и Дисни.Докторките който не крадат са с малки заплати а сестрите им взимат по-малко от чистачките в бричедските фирми имплантирани в мед. Академия , вместо да врънкат в тази посока са надули въвузелите колко лоша била болницата която даже не е направена.
  —цитат от коментар 10 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Не разбирам накъде биеш ! Сигурно всичко е било качествено , според соц. стандартите от 70 - те години , както и панелките бяха "мечтата" на българина ! Редно е сега и изискванията да са по - високи , и медицинските кадри да са на ниво и децата да се чувстват уютно , а не като "копърки " сгъчкани в една кубическа стая ! в този "качествен " соц.мастодонт могат да се лекуват , ако го въстановят , децата и внуците на "нашата партия" и то тези , които са още в България , а не са избрали "гнилата западна цивилизация"!

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  "той е обозначен просто като "лаборатория" - очевидно с идеята да се ползват услугите на лабораторията на Александровска болница,"

  'Ми то Св. Екатерина, която се намира в съседство, нямаше реанимация и ползваше тази Александровска.
  За мен по-интересно е, как за толкова години в София се раздадоха лицензи за толкова частни болниици(със сигурност не са изградени с повече акъл) - източник на корупция и източване на сиситемата, а принципала МЗ не намери начин тази сграда да бъде завършена като публично-частно партньорство?

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Тъз госпожа кво се е разфилософствала? Отдава се възможност за построяване на детска болница, действайте! Днеска има, утре няма. Може и да не е идеалното решение, но е решение. Плочите на обекта вероятно са увредени от природните условия, тестването ще покаже. Но ако сградата става, ползвайте я, иначе ще гоните Михаля. Много е лесно да се събори нещо. Но нещо ново да се направи е задача невъзможна. През социализма много се строеше, много се построи. Сега не е така. В центъра на Бургас имаше недостроена сграда на ГУМ. Много яка и стабилна конструкция, изключително функционална. Събориха я за нула време и вече 20 години мястото е едно блато. Щото нефелни са и немощни и нищо не могат сегашните да изградят. Само могат да плещят и каканижат.

 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Да беше прочел статията.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 15. 15 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  "Тази сграда беше строена от 1978 - до " Има много такива незавършени сгради само аз знам за две до болниците в Лом и Монтана

 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Никога няма да разберем че построеното може да се поправи и развие.
  А непостроеното и незапочнатото може и да си остане проект за винаги.
  Магистрала строена калпаво може да се ремонтира.
  А не започната не носи никаква полза.
  Основното предимство на тази болница е всичко да е накуп;
  Защото децата умират не в болницата а докато ги подмятът между клиниките във отделните болници.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  За пореден път не мога да разбера манията герберска да се скалъпи нещо набързо и без мисъл, вместо да се направи качествено.
  Защо не искате да имаме нищо хубаво? Защо не искате децата, ако се наложи, да постъпят в качествена болница? Защо така мразите България и българите?

  До коментар [#14] от "Darulio":

  *интервюто

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Не става. Дори височината на операционните не отговаря на стандартите, да не говорим за изброените в интервюто други недомислици - няма легла за придружители, няма санитарни възли, няма предвидени цели клиники.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 18. 18 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  Защо не искате нещо такова, а искате недомислено соц.-недоразумение: https://youtu.be/k5SsMdgkmbo https://youtu.be/GH6lSLKjn5w ?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  "Не става. Дори височината на операционните не отговаря на стандартите, да не говорим за изброените в интервюто други недомислици - няма легла за придружители, няма санитарни възли, няма предвидени цели клиники."
  До коментар [#17] от "Darulio":
  Много пъти съм писал "Ако българите знаят каква вода пият, няма да пият". Знаеш ли, че водният сектор е в катастрофа? Управниците това го виждат, но какво могат да сторят? Пари няма, няма и няма да има. Всеки ресурс трябва да се оползотвори. Колкото толкова, каквото такова! . Атлантиците може да си позволяват най-доброто, машината за евра действа на пълни обороти. При нас се налага да се задоволим с наличното. Нямало към стаите тоалетни - ми да направят. Ниски били операционните, ми да достроят такива. И места за легла за придружители могат да се намерят. Такава сграда днешните управници просто не могат да построят. Пък и намерение даже нямат.

 20. 20 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Много прости хора са се "изходили" по темата на статията тук преди мен. Явно никога в живота си не са чували, че една болница трябва да отговаря на определени технологични процеси, каквато концепция в заданието на министерството определено не е на ниво.Не всички трябва да разбират от здравни грижи. Но да се "изхождаш" по въпроси далеч от интелектуалното ти ниво, си е герберастия отвсякъде. Така се "управлява" днес държавата. Така и мислят тези, които са ни избрали управниците!
  —цитат от коментар 6 на Косьо Генчев


  Прав си, но освен това една болница, както всичко друго което се финансира с публични средства, трябва да отговаря на финансовите възможностите на дадената държава или хората които искат да се направи болница каквато има в Швейцария и Канада да предложат референдум, както в Швейцария с предложение болницата да се финансира с еднократно повишаване на здравните вноски например с два или три процента, защото с 50 милиона лева или 25 милиона евро я има 5-10% от стойността на даваната за пример детска болница в Канада. Сегашната дискусия българският народ я е охарактеризирал с израза "Видяла жабата, че подковават вола и вдигнала и тя крак".

 21. 21 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#19] от "Judjuk":

  Затова бате Бойко дава 60 млн. лв. за разпространение на частни вестници и 40 млн. лв. за стадиони на частни клубове. И това е само от тази седмица.

  Ако ги нямаше тези две скорошни решения, можеше и да се съглася с теб. Обаче са налице и затова мнението ти е абсолютно несъстоятелно.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  "Затова бате Бойко дава 60 млн. лв. за разпространение на частни вестници и 40 млн. лв. за стадиони на частни клубове. И това е само от тази седмица."
  До коментар [#21] от "Darulio":

  Това вече е друга тема. Боко сам се хвали, но иска и медиите да го хвалят. Затуй прави необходимото, а те са му предани. Освен това се оказва, че феновете всякакви са верни избиратели. Самите съоръжения са на места където личат, хващат окото. За Боко първостепенното е собственото му оцеляване.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Абе тези доктори не разбраха ли, че целта е да се дадат едни пари, като част от тях се откраднат, а не построяването на модерна, отговаряща на всички съвременни изисквания, детска болница.

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Абе вие не разбрахте ли, че в строежа на детската болница, ключовата дума е СТРОЕЖ (т.е. грабеж) а не болница, още по-малко пък детска

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  А между другото Дневник, заглавието е отблъскващо тъпо и неподходящо, отблъскващо хората да прочетат иначе смислените неща, които е казала женицата

 26. 26 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "Judjuk":
  е няма пари. как пък все за нещата за които трябва да има пари, няма?! ако си бяха прибрали парите от божков и не му бяха дали служебен паспорт, можеше и да има
  то само това да беше
  крадливо племе некадърно оправия няма

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#25] от "uq":

  отблъскващо е също така очевдиен специалист да бъде 'женицата'
  към вас как да се орбъщаме като 'мъжленцето'?

 28. 28 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#25] от "uq":

  Абсолютно вярно, лично аз няма да прочета статията, тъй ката от заглавието й лъха лингвистична неграмотност.

 29. 29 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мишо Петров":

  Да, щото не всички чаши са им шкафа.

 30. 30 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#28] от "Калиевперманганат":

  Прочетете я, докторката днес какво говори. Някой некадърник е извадил това за заглавие и омаловажава тезата и.

 31. 31 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 525 Неутрално

  O, moi bedni Bulgarski ezik! Ne biah chuval dosega "Da se postavim v obuvkite im". Kak shte prevedete "Pathetic"? Sigurno "Patetichno".

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#27] от "owen":

  Специалистите не могат да са очевидни а доказани. Тая женица изглежда адекватна, което не я прави доказан специалист

 33. 33 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако строим болница за деца, нека се поставим на тяхно място.

  Така не е ли по-добре? Напомням на хората с провинциален манталитет, на снобите и на тези с патологично желание да блестят с нещо си: лошият превод издава лошо владеене на езика. Винаги! Имайте го предвид, когато след дни решите да напишете, че сте научили нещо от устата на коня.

 34. 34 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2347 Весело

  До коментар [#27] от "owen":

  Толкова си може човечецьт.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Аз имам стихосбирка от сьщата тази д-р Петкова. Бьлгарският й е прекрасен. Тук е обьркала израза за радост на обущарите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Колкото по-малко държава има в проекта за национална детска болница, толкова по-добре. Ако се разчита на дебелогъзи председателки на здравни комисии и здравни министри на прага на деменцията, болницата няма да стане никога или на базата на показвания скелет ще се създаде поредното недоносче, какъвто почти винаги е резултатът на герберския инатлък. Затова топката е във Фандъкова - намира се и общината дарява за болницата подходящ общински терен, най-добре ливади, близко до планина и гора. Второ, заданието и проектирането се възлагат на екип от студенти и докторанти от УАСГ като колективна работа за срок от една година, без каквито и да са обществни поръчки. Трето, болницата може, при добра организаторска работа, да се финансира на обществени начала – 0,01% от всяка заплата, пенсия, от дарения, ... (0,01% от минимална пенсия са около 20 стотинки – това за хейтърите). За две години това прави около 70 млн. лв., без някой идиот да си присвои заслугите, че е осигурил, дал, спасил български деца в нужда. А да, и да не каца с хеликоптер на хеликоптерната площадка на детската болница за фотосесия с мисирки.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  "как пък все за нещата за които трябва да има пари, няма?!"
  До коментар [#26] от "owen":

  Икономиката ни е толкова хилава, че изкарва пари само за показните изложения на Фалипръцко.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Tim Baeff
  Tim Baeff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторът на статията знае ли български език? Моля за пояснение, вече си поставяме или влизаме в обувките на другите? Както и да се използа на български е без значение. Заглавието звучи нелепо и нерзбираемо на български, когато се използват идиоми от чужди езици без смисъл на български.

 40. 40 Профил на Живко Лобутов
  Живко Лобутов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Студент уби старица" - новина.
  За тъпанарите е по важно "студент по какво", а не "защо". Иначе, калинките може и да не могат да изготвят качествено задание за болница, ама прекрасно знаят, че грубият строеж е най евтиното нещо от построяването на една болница и преработката на една стара конструкция струва повече от нов строеж, както и това, че при тази преработка далаверата е далеч по голяма, колкото и невероятно да изглежда това в очите на почитателите Му. Освен това родителите на болни деца са угрижени и обикновено не ходят да Му гласуват. Виж футболните фенове..., или магистрали за милиарди без търг, това е друго нещо! НЯМАЛО ПАРИ В ДЪРЖАВАТА, А?!

 41. 41 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#16] от "dedoliben":

  Магистралата строена калпаво убива....

 42. 42 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Това "да се поставим в обувките им" може да бъде изказване само на човек с много ниска култура от предградията. И ако е лекар, аз не бих се доверил дори на специалните му умения!

 43. 43 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#42] от "Митев":

  Да, така е.
  Но дори да оставим настрана самия израз смисъла на казаното е меко казано нелеп. Напоследък всеки завършил висше запчно да се изказва компетентно по всякакви теми. Госпожицата е лекар, не е инженер или икономист. Аман от пенкелери.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 44. 44 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ама тия деца имат ли 44-ти номер?!

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Не искам да влизам в спора дали старата сграда да се довърши или да се прави съвсем нова, никак не ми харесват щаблони от типа, "влизане в чужди обувки", "даване на всичко от сене си" и подобни.
  Но с едно съм съгласен от казаното в интервюто - май наистина трябва някаква концепция.
  Дори от думите на д-р Перткова се вижда, че тя има различно виждане за необходимите отделения ( изброява част от тях), възможност децата да са придружавани от родителите и други от този вид.
  Това звучи хубаво, но дали е разумно?
  Когато говорим за болница на територията на МА където се разполага с огромни ресурси и която ще бъде на една ръка разстояние от Пирогов, където има детско травмалогично отделение, да се изгради болница отговарящи на нейните виждания означава не просто някаква болнична сграда, а цял палат. при това този палат ще се строи в най-бедната страна, която има 368 други заведения?
  Каква е целта, в тази болница да се лекуват всички деца на България от всички възможни заболявания ли?
  Та затова и аз миля, че най

 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Извинявам се, миля, че трябва да се види какво всъщност искаме и какво трябва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK