Д-р Бояна Петкова: Ако строим болница за деца, нека да се поставим в обувките им

Д-р Бояна Петкова: Ако строим болница за деца, нека да се поставим в обувките им

© Веселина ФотеваД-р Бояна Петкова завършва медицина в Берлин, специализира педиатрия в София и работи в столичната педиатрична болница до 2016 г. Повече от 10 години е активист в областта на майчиното и детско здравеопазване и се фокусира върху подобряването на системата за педиатрична грижа. Тя е и лекарят, който поведе дългогодишна битка с Министерството на здравеопазването мъртвородените бебета да не се третират като биологичен отпадък и успя.


"Дневник" потърси мнението ѝ за плана да се изгради Национална детска болница, като се използва 40-годишният недовършен строеж в двора на Александровска болница. Д-р Петкова е част от инициативата "Болницата, която искаме", която поведе битка лечебното заведение да не се изгражда при сега предвидените условия. Срещу строежа върху старото скеле досега освен лекари се обявиха и Камарата на архитектите. В сряда представители на инициативата и родители протестираха срещу плановете, а Министерството на здравеопазването ги покани на среща с министър Кирил Ананиев в понеделник (9 март).


Д-р Петкова, ще отговори ли така зададената според обществената поръчка Национална детска болница на потребностите? Какви са най-големите рискове и най-сериозните пропуски в заданието?
- Краткият отговор е не, няма да отговори. Дългият включва факта, че на първо място не разполагаме с проучване на потребностите. Тоест през 2020 г. строим нещо, каквото и да е, но все пак - детска болница, без данни. Без данни за броя деца, профила на заболяванията им, специфичните им нужди, без екстраполация на данните за 50 - 75 години напред в бъдещето, защото все пак няма да строим болница всяка година. Това само по себе си не може да бъде обяснено на никой разумен съвременен човек, камо ли инвеститор, но за "държавата" не изглежда да е проблем. А нека не забравяме, че на държавата инвеститорите сме всички ние, всеки от нас, дори хората, които нямат и никога няма да имат деца.


По-нататък това, което се опитваме да направим в момента, е да преместим чисто пространствено съществуващите детски клиники в "нова" сграда, премествайки заедно с тях всичките им системни дефекти и настоящи проблеми. Нямаме концепция, нямаме визия как трябва да изглежда една реформа в детското здравеопазването и Националната детска болница е само парченце от пъзела. Вместо да анализираме нуждите и да проектираме според тях, ние се опитваме да ги набутаме в морално, ако не физически, остарял проект отпреди 42 години. Ясно е, че това няма как да стане без компромиси, явен компромис със здравето на децата ни.


В така изготвеното "задание" липсват цели звена като Клиника по ортопедия и травматология, Клиника по токсикология, Клиника по детска психиатрия, инфекциозни болести, фтизиатрия, Клиника по лъчетерапия и др. Напълно неясна е концепцията за лабораторния блок, той е обозначен просто като "лаборатория" - очевидно с идеята да се ползват услугите на лабораторията на Александровска болница, което по ред причини е неудачно решение, най-малкото защото тя не би могла да поеме допълнителното натоварване, гарантирайки необходимата бързина и качество.


До какво ще доведе липсата на цели клиники в болница, която претендира да е национална?


- Липсата на цели звена ще доведе до нерешаване на проблемите в организацията на детското здравеопазване, които Националната детска болница всъщност цели да реши - централизация на детското здравеопазване, която да гарантира бързина и медицинска грижа на най-високо ниво, както и възможност за работа в мултидисциплинарни екипи, което в момента е една от основните слабости на системата.


Когато се говори за детска болнична помощ, един от проблемите в момента е липсата на легла за придружители. Достатъчни ли са предвидените в заданието легла според вас? Защо е важно родителите да бъдат до децата си?


- В интерес на истината никъде не е уточнено колко реално са предвидените легла за придружители. Това е важно, защото площта, необходима за настаняване на придружителите, трябва да се добави в изчисленията към необходимия за всяка клиника брой легла, санитарни възли и т.н. За всяко дете отделянето от родителите при хоспитализация е допълнителен стрес и поставя в риск излекуването.


А какво показва световната практика?


- Световната наука разполага с 50-годишен опит, документирал и доказал, че присъствието на родител съкращава болничния престой, намалява честотата на вътреболничните инфекции и има редица благоприятни ефекти върху физическото състояние както на по-големи деца, така и на най-крехките екстремно недоносени бебета. В никоя друга европейска държава вече не се поставя под въпрос необходимостта децата да бъдат придружавани от родителите си дори в реанимацията.


Ако строим болница за деца, нека да се поставим "в обувките им". Да си представим колко плашещи са непознатите хора, машините, интервенциите, манипулациите, дори миризмите. Да не разбираш какво ти се случва, да няма кой да те утеши, кой да те увери, че всичко ще бъде наред, не можем да строим модерна детска болница, без да сме помислили за това.


При преглед на обществената поръчка се вижда, че има изискване за психолог в очната клиника за работа с пациентите и родителите им в случаите на инвалидизиращи очни заболявания. Същевременно обаче такива специалисти не се предвиждат за други клиники, например УНГ, където също логиката показва, че би имало необходимост. Как си обяснявате това?


- Обяснявам си го с факта, че "заданието" е изготвяно "на парче". По форматирането на документа личи, че той е съставян от различни автори, вероятно началниците на съответните клиники, които са си дали "заявката" какво очакват от новата болница. Дали един психолог ще съвместява работа в няколко отделения, или определена клиника се нуждае от психолог на пълен щат е въпрос, който трябва да се реши чрез обследване на нуждите, каквото липсва.


Скелето, което се планира да бъде превърнато в Национална детска болница

© Цветелина Белутова, Капитал

Скелето, което се планира да бъде превърнато в Национална детска болница


Предвижда се възможност деца с имунен дефицит да бъдат настанявани по две в стая. Какви опасности крие това?


- Имунните дефицити са цяла група заболявания с различна тежест и последствия, но като цяло спадат към заболяванията, които правят децата значително по-податливи на инфекции, понякога с фатален край. В този смисъл е абсолютно недопустимо деца с имунни дефицити да бъдат настанявани в двойни стаи. В допълнение мястото на имунните дефицити не е в пулмологията, а в клиника по имунология, каквато засега липсва в заданието, или в детската онкохематология, където имат опит с подобен род заболявания, нуждаещи се често и от трансплантация на стволови клетки.


В отделните клиники почти не се предвиждат стаи за игра за по-малките или за някакъв вид "забавления" за по-големите деца? Какви са световните стандарти в това отношение?


- Всяка клиника предвижда "занималня", която обаче по съвместителство да бъде зала за обучения на студенти или стая за разговори с родители. Това, разбира се, ще отнеме от пространството и времето на децата за игра. Същевременно, ако си позволим да помечтаем за една "истинска" детска болница, има чудесни примери в тази посока, например болниците в Мелбърн или Пърт, които сме показали на страницата на инициативата "Болницата, което искаме". Те ни показват нагледно, че в концепцията на детската болница цялото пространство е детско, всеки детайл е проектиран и стилизиран с мисъл за децата, за тяхното качество на живот, за да предизвиква радост, уют, положителни емоции и да намалява стреса, страха и отрицателните емоции.


Защото психичното здраве е част от здравето. Това, което ни радва, ни лекува. Аз обичам да повтарям, че децата не престават да бъдат деца, когато постъпят в болница. Те не престават да имат детски желания и детски потребности да играят, учат, общуват и съзидават. Ако си бяхме направили труда да проучим какво казва т.нар. психология на средата, изобщо нямаше да го дискутираме това сега. Болницата не е затвор. Тя е място на грижа.


Как си обяснявате, че в XXI век ще се изгражда детска болница без санитарни възли във всички стаи?


- Обяснявам си го единствено с факта, че болницата е проектирана и препроектирана в условия, в които това се е считало за нормално. Реално санитарните възли, както и леглата за придружители, инсталациите за медицински газове, лабораториите, височината на операционните и много други детайли изобщо не са уточнени в "заданието". Това означава, че са оставени на преценката на строителя, който ще подпише договор за "инженеринг", т.е. той ще казва на архитектите и инженерите какво да проектират, а не обратното, както е нормално.


Пита се в задачата, ако министърът на здравеопазването си строи къща, ще позволи ли на изпълнителя да командва проектантите?


Виждате ли начин проблемите да бъдат избегнати още в зародиш, преди да започне строителството? Какъв е той?


- Единственият начин проблемите да бъдат избегнати е да се прекрати обществената поръчка, да се изготви изцяло ново експертно задание и да се обяви международен конкурс за проект на болницата. Едва тогава може да се пристъпи към избор на изпълнител. В крайна сметка обявихме международен конкурс за плочките на площад "Света Неделя", трябва ли това да е индикатор за приоритетите на обществото ни?


В края на миналата година изпратихте с различни граждански организации отворено писмо до президента, министър-председателя, омбудсмана и други институции с призив болницата да не бъде изграждана по сегашния план. Реагира ли някой?


- След повече от двумесечно мълчание получихме отговор от Министерството на здравеопазването, който е публикуван на страницата ни заедно с нашия коментар. (Може да го видите тук.)


Един час преди протеста на 4 март получихме покана за среща в министерството за понеделник, 9 март. Трябва да отбележим, че отвореното ни писмо към момента е подписано от над 60 граждански организации и 11 500 граждани. Вярваме, че ще успеем да убедим министър Ананиев, че е необходимо да преосмисли следващите крачки по пътя към болницата, която искаме.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK