Мариян Стоядинов, богослов: Държавата може да си позволи да забрани достъпа до храма, църквата – не

Мариян Стоядинов, богослов: Държавата може да си позволи да забрани достъпа до храма, църквата – не

© Личен архивЗаради пандемията от коронавирус католическите храмове в много европейски страни изцяло затвориха, а в България на богослуженията им няма да се допускат енориаши. Това стана повод за критики към българските православни архиереи, че не предприеха по-строги мерки, а службите продължават без особени промени, включително причастяването от една лъжичка.


За православния вярващ причастието е среща на човека с Бога и дори повече - вкусвайки от виното и хляба, вярващият вкусва Христовите Тяло и Кръв и става едно цяло с Господа, а оттам - и със своя ближен. Затова и от столетия без страх православните се причастяват от една лъжичка - гнусенето от другия отстъпва на доверието към него и в Литургията всички ставаме едно цяло в Господа. С ясното съзнание, че това изглежда "средновековно" и безумно в очите на външния свят.


Парадоксът на днешната ситуация е, че любовта към другия днес се изразява чрез дистанция, а не чрез близост. Затова и поместните православни църкви предприеха строги мерки срещу разпространението на заразата - в Румъния например от вчера богослуженията се отслужват на открито, с до 100 вярващи на дистанцията поне метър един от друг. На други места богослуженията са преустановени, но храмовете все пак остават отворени за лична молитва - такъв бе призивът на Вселенския патриарх Вартоломей.
На други места богослуженията са преустановени или се извършват при затворени врата (известно е, че православният свещеник не може съвсем сам да служи Литургия, той предстоява събранието от вярващи, или поне с него трябва да е още един вярващ). За причастието се въвежда използването на индивидуални лъжички или дезинфекция със спирт след всеки получил причастие. Дали и българските архиереи ще променят указанията си предстои да се разбере. Засега единствено пловдивският митрополит Николай обяви, че вярващите са "освободени от задължението да присъстват физически на службите", като за начина на вземане на причастие не се споменава за промяна.


По темата за COVID-19 и позицията на Българската православна църква разговаряме с богослова доц. д-р Мариян Стоядинов, преподавател във Великотърновския университет.


Много критики бяха отправени към българските архиереи заради това, че продължават богослуженията както досега - без ограничаване на събирането на много хора, с причастяване от една лъжичка. В писма и изявления на митрополити имаше призиви хора със симптоми да не ходят на служба, да се дезинфекцират често храмовете, да не целува ръка на свещеника... Според вас достатъчно ли е това, необходими ли са по-драстични мерки и ако да, какви да са те съгласно църковното учение?


- Процесът е изключително динамичен и много неща, изречени или извършени вчера, утре ще бъдат надградени. Защото повечето мерки, независимо дали идват от страна на Св. синод или от държавата изобщо, следват събитията. Ако сградата гори, всеки инструктаж за противопожарна безопасност "следва събитието".


За да отговоря, ще предпоставя две базисни самооценки. Първата е - аз не нося вируса. Втората - аз нося вируса. Забележете, не казвам болен или със симптоми. Мога да нося вируса и да го предавам на другите около мен седмици преди изобщо да се появи симптом.


Ако медицинските специалисти твърдят това, моята гражданска отговорност налага да избера втора самооценка, поне докато не се докаже, че греша. Затова изборът да се самоограничим за времето на тази пандемия е безалтернативен. Това е моята гражданска отговорност. Моята църковна отговорност ми налага същото. Ако допускам, че има нещо в мен или в моето поведение, което може да навреди другиму, по-добре да го огранича до мен самия. Постът като дисциплина в Църквата цели същото. Въздържанието е авторефлективно. Стремим се да погребем в себе си всяко зло, което дава отровни плодове у нас, и като обработваме "почвата на сърцето", да режем корените му. Има периоди, в които се налага дълбока оран. В момента сме в такова време.


Аз обаче не мога да наложа своята гражданска или църковна отговорност на друг. Тя се базира на моята самооценка. Мога да я споделям, но не мога да я налагам.


Имате ли информация какви мерки взимат други поместни църкви?


- При тази заплаха амплитудите са незначителни. Никой не я подценява, нито си позволява да изкушава Господа (срв. Мат. 4:7). В онези случаи, в които държавата е разпоредила, църквите се съобразяват (като Италия и Словакия). На други места (като Гърция и Румъния) църквите са отворени при спазването на много строги норми. Поне до вчера беше така. Утре може да е различно.


Аз лично смятам, че да забраниш достъпа до храма е мярка, която държавата може да си позволи, църквата - не. Все едно да затвориш болница; все едно за загасиш утехата на този свят и всичко, за което душата на човек жадува. Дори всички да се изолираме за известно време, църквите трябва да останат достъпни по някакъв начин - поне за един, поне за двама или трима. Ако държавата обаче наложи друго, имаме примера на света Мария Египетска*, която с живота и покаянието си, макар и далече от ръкотворен храм, стана Божие жилище по смисъла на думите от Йоановото Евангелие (14:23).


За православните християни светото Причастие е най-голямото Тайнство. Предателство на вярата ли е, ако за известен период стоим далеч от храма и от Причастието в създалата се ситуация?


- Не помня време, в което темата за Причастието да е била толкова насъщна за нашата общественост; за църковната утвар - също. Ако невярващият човек твърди, че причастяването е предпоставка за зараза, тогава вярващият просто води неуместен разговор. Ако вярващият твърди обратното, тогава невярващият престава да слуша. Двете предпоставки изключват задоволителен и за двете страни отговор.


От моя гледна точка да лишиш вярващ човек от Причастие е равносилно на смъртна присъда. Това е догматическа аксиома, екзистенциална норма. Начините на причастяване обаче не са догмат, нито екзистенциална норма. Те са се променяли и всеки, който поне малко се интересува от църковна история, може да проследи как. Въпрос на разсъдителност от страна на духовниците е да се избере начинът, който конкретната пастирска ситуация налага.


В последните дни това даде храна за подигравки и дори обиди към духовниците и вярващите. Чуха се квалификации като "ченгета в рокли", "развъдници на заразата", "талибани"... Чуха се призиви дори да се търси съдебна отговорност от Св. синод. Как един вярващ човек да посреща подобно отношение?


- Това са нормални неща. Разликата между невярващия и вярващия е, че последният не търси компенсация за нараненото си честолюбие. Има и една друга разлика. Вярващият трябва да обича невярващия. Какво казва Господ: ...благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят, за да бъдете синове на вашия Отец Небесен... С други думи - ако казваме, че сме вярващи хора, тогава трябва най-малкото да чуем и вникнем в мотивите на другия, дори когато водим неуместен разговор. В контекста на сегашната пандемия тези мотиви заслужават да бъдат чути. Те не са злонамерени по дефиниция - имам предвид мотивите, не ругатните.


В същото време не можем да очакваме разбиране на нашите мотиви. Това, което за нас е норма, за другия може да е прекомерно бреме. И тогава ние трябва да снизходим. Вярващият човек може да ходи по вода. Но не може да води по вода другия. Това е много личен подвиг. И ако изискваме от другите това, означава да ги удавим. Да, светиите са вършили подвизи, живели са с прокажени, грижели са се за страдащи от чума. И днес има такива хора. Който има техния подвиг и техния дар, може да върши същото. Но едно е да имаш, друго е да имитираш. Едно е да искаш, друго е да бъдеш.


Наближава Великден. Да затвори вратите си именно на Възкресение Христово за църквата е болезнена, но може би неизбежна мярка. Какво е правилното решение в случая според вас?


- Не мога да коментирам хипотеза. Бих предложил друга - до Великден вирусът да си е "заминал". Но независимо от нашите хипотези към днешна дата Бог промисля за всичко.


Все едно къде ще сме във Възкресната нощ - в църквата или край нея на "поне метър" разстояние помежду ни, в затвора, болницата, в домашния "затвор" или на смъртния си одър, Христос е възкръснал, победил е смъртта! Това е единственото важно! Всичко друго прехожда. След една година сигурно ще си спомняме за този разговор, а може би няма да го помним изобщо.


Мнозина днес по детски се питаме - защо Бог допуска подобни епидемии (пандемии) за човечеството? Може ли това да е Божие наказание за цели народи?


- Ние не вярваме в някаква абстрактна сила. Ние вярваме в Христос, Който е в пълна мяра Бог и в пълна мяра Човек. Нямаме основания да Го обвиняваме, че не знае какво е да си човек. Напротив, знае, защото е бил и новороден в яслите, и дете, което следва родителите си, и зрял човек, подвластен на глада, болката и смъртта. Знае какво е да си мразен, подиграван, руган. Знае какво е да умираш и да си изоставен в смъртта. Молел се е дори да Го отмине тази чаша.


Той не ни и гарантирал spa & wellness во веки веков в този свят. Напротив, предупредил ни е за скърбите и страшните неща, които предстоят. Всеки може да прочете думите Му. Обещал ни е бъдещия свят, но ни е дал и молитвата, в която казваме "да бъде Твоята воля!". И ако Неговата воля допуска всичко това, което сме преживели, преживяваме и ще преживеем, важните въпроси пред нас не са за сюжета, а за поуката. Имаме ли уши да слушаме и очи да виждаме? Какво научаваме за себе си в тази пределна ситуация? Как понасяме изпитанията заедно? Какво променяме и в каква посока? Ставаме ли по-човеци или обратното? Започваме ли да ценим дребните нещица като безценни Божии дарове или жадуваме за всичко останало "тук и сега"? Можем ли да се откажем от нещо, което ни е скъпо, за да придобием нещо, което е безценно?


Колкото до наказанията, мисълта за това, че Бог наказва някого другиго - колективно или лично - не ни дава нищо. Тя просто ни "измива ръцете". Въпросът е: какво означава всичко това за всеки един от нас? Конкретно - "за мен", защото това е въпрос, който винаги има адресат в единствено число. В противен случай ще сме като онези капризни хора, за които Христос говори: На кого да оприлича тоя род? Той прилича на деца, които седят по тържищата, викат на другарите си и казват: свирихме ви с пищялка, и не играхте; пяхме ви жални песни, и не плакахте (Мат. 11: 16-17).


* Света Мария Египетска (VI век) е християнска светица, живяла 47 години аскетичен живот в пустинята. Преди да приеме Христос, тя в продължение на 17 години живеела като блудница. Петата неделя на Великия пост е посветена на нейния пример за решимост за вътрешна промяна, аскетичен подвиг и покаяние.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Разбира се, че входа към църквата ще е отворен.

  Изхода обаче може да е по труден :D Нали знаете.. Компромисно може да влезете в църквата ама като се съберете една талпа, ставате риск за останалата част от населението и трябва да стоите там под карантина ..

  Нямам нищо против, но времената са болни, а на църква като цяло ходят предимно рискови хора на напреднала възраст...

 2. 2 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Защо съществува такива нонсенс "професия"

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5889 Неутрално

  Правилно, не могат да върнат никой, който иска да влезе в храма и да потърси утешение.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Нагличко. Те, храмовете не са на ....Църквата, а са на настоятелствата. Без Ал невски, който по много хитър начин бе даден на БПЦ. Все едно лекар да дава на бебета да лазят между шишенца с отрови, и да каже, че то ако е писано ще пипнат вътре. Лошото е, че Вашите енориаши не живеят в един град, или квартал, и след като го пипнат в черквата ще го предадат в.......... транспорта, магазина, дома................

  Бих забранил на вярващи достъп до аптеки, тохнология, болници, автомобили, влакове и т.н.

  Да си пътуват духовно, навътре, към същността.

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5889 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Храмовете са на вярващите, свещениците са служители.

 6. 6 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Църквата поне разполага с много качествен гроздов дезинфектант!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  "За православния вярващ причастието е среща на човека с Бога и дори повече - вкусвайки от виното и хляба, вярващият вкусва Христовите Тяло и Кръв и става едно цяло с Господа, а оттам - и със своя ближен. Затова и от столетия без страх православните се причастяват от една лъжичка - гнусенето от другия отстъпва на доверието към него и в Литургията всички ставаме едно цяло в Господа. С ясното съзнание, че това изглежда "средновековно" и безумно в очите на външния свят ",
  Тези думи ми звучат изключитено лицемерно , на фона на "БЕЗДЙЕСТВИЕТО " на БПЦ по основия въпрос , който тормози нацията и света ! Католици , мюсюлмани , юдеи , в никакъв случай не са по-малко религиозни - напротив "В ПЪТИ " са по-вярващи , но техните ВОДАЧИ са разумни и не бързат "без време " да ги "срещнат с Бог "!

 8. 8 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 345 Любопитно

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Напълно съгласен! Нека вярващите да ходят в храма, когато пожелаят, като излизат от него, да бъдат придружавани от полицията до домовете си и поставяни под 2- или 3-седмична карантина! След това, тъй като не трябва да убиваме вярата им, пак да ходят в храм и пак после по същата процедура ...

 9. 9 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 546 Весело

  Що за интервю, що за дискусия….припадам)))

  +Мнозина днес по детски се питаме - защо Бог допуска подобни епидемии (пандемии) за човечеството? Може ли това да е Божие наказание за цели народи?+

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ramon Asvalda":

  "Нямам нищо против, но времената са болни, а на църква като цяло ходят предимно рискови хора на напреднала възраст..."

  Мисля, погрешна представа.

  "От моя гледна точка да лишиш вярващ човек от Причастие е равносилно на смъртна присъда. Това е догматическа аксиома, екзистенциална норма. Начините на причастяване обаче не са догмат, нито екзистенциална норма."

  Точно казано.
  Как пък толкова хора ги дразнят тези, които ходят на църква. На много други места се събират също доста хора. Да не говорим за тези, които не спазват никакви предпазни мерки. Злокобно ми звучат писания като на grayeagle. Мисля си колко много хора биха се чувствали добре в ролята на болшевики, убиици и насилници. Само времената са различни/поне засега/

 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Католическата църква как може, па вие не можете?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Опитах се да чета, но на 3 въпрос ми писна от тоя. Както пеят Ъпсурт:
  Баткооо.. Дали да не ти с3Р3м у устенцата?

  П. П. РкдкскскМалко измират, че искат да им се вдигне оборота?

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2947 Гневно

  Добре е когато човек се представя за богослов преди да ни запознае с псевдо-интелектуалните си умотворения със звучене на реферат по диалектически метариализъм да си припомни думите на Спасителя, който е "пътят, и истината, и животът" (Йоан 14:6):

  "И когато се молите, не бивайте като лицемерите; защото те обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.

  А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде на яве.

  А когато се молите, не говорете излишни думи, както езичниците; защото те мислят че ще бъдат послушани заради многото си говорене.

  И тъй, не бъдете като тях; защото Отец ви знае от що се нуждаете преди вие да Му искате."

  Матей 6:5-8

  Не ни стигат ченгесарите от Светия Синод ами сега и богослови от АОНСУ!
  Айде у лево!

 14. 14 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  По отношение на евреите много грешиш. Крайните религиозни в Израел категорично отказват да изпълняват разпоредбите на правителството. Те си искат събирането на огромни тълпи и вярват, че Върховният (Елоим? Мойше, къде си?) ще ги запази.

  без подпис!
 15. 15 Профил на Антоанета
  Антоанета
  Рейтинг: 9 Разстроено

  До коментар [#13] от "Един препатил":
  Обичам избирателно да ми цитират Библията. Всъщност подобна случка има описана там - дяволът знае Библията наизуст и я цитира дословно на Иисус, и въпреки че я знае дори наизуст, пак си остава дявол т.е. клеветник. Във Вашата Библия пише ли, че освен личната молитва, пасажът, който цитирате, е важно и Св. Причастие по време на общата молитва и служба, както е казал сам Иисус - "А Иисус им рече: истина, истина ви казвам: ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете кръвта Му, не ще имате в себе си живот. Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден. Защото плътта Ми е наистина храна, и кръвта Ми е наистина питие. Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него. Както Мене е пратил живият Отец, и Аз живея чрез Отца, тъй и който Мене яде, ще живее чрез Мене. Този е хлябът, слязъл от небето. Не както бащите ви ядоха маната и умряха: който яде тоя хляб, ще живее вовеки" (Иоан 6:48-58)."
  Та не бъдете лицемерни - едно да четете, друго да не виждате. Не редактирайте по свое усмотрение Божието Слово. „Писанието не е в четенето, а в разбирането.” -казва св. Иларий Пиктавийски, а на Вас драги, не Ви се отдава!

 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  то едни направиха пари като им ги хвърлят през балкона. що не...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17 Профил на Антоанета
  Антоанета
  Рейтинг: 9 Разстроено

  До коментар [#1] от "Ramon Asvalda":"Нямам нищо против, но времената са болни, а на църква като цяло ходят предимно рискови хора на напреднала възраст..."Мисля, погрешна представа. "От моя гледна точка да лишиш вярващ човек от Причастие е равносилно на смъртна присъда. Това е догматическа аксиома, екзистенциална норма. Начините на причастяване обаче не са догмат, нито екзистенциална норма."Точно казано.Как пък толкова хора ги дразнят тези, които ходят на църква. На много други места се събират също доста хора. Да не говорим за тези, които не спазват никакви предпазни мерки. Злокобно ми звучат писания като на grayeagle. Мисля си колко много хора биха се чувствали добре в ролята на болшевики, убиици и насилници. Само времената са различни/поне засега/
  —цитат от коментар 10 на daam  До коментар [#4] от "grayeagle":


  Нагличко. Те, храмовете не са на ....Църквата, а са на настоятелствата. Без Ал невски, който по много хитър начин бе даден на БПЦ. Все едно лекар да дава на бебета да лазят между шишенца с отрови, и да каже, че то ако е писано ще пипнат вътре. Лошото е, че Вашите енориаши не живеят в един град, или квартал, и след като го пипнат в черквата ще го предадат в.......... транспорта, магазина, дома................Бих забранил на вярващи достъп до аптеки, тохнология, болници, автомобили, влакове и т.н.Да си пътуват духовно, навътре, към същността.
  —цитат от коментар 4 на grayeagle


  Ох, ако оставим на атеистите само създаденото от атеисти, то притеснявам се, че само Надежда Крупская може да ви остане и цялата научна "сила" на СеСеРеТо и производни! :) Защото и в науката няма изявени атеисти, от тези ни един не се самоопределя като такъв, даже живелият в най-страшните атеистични години на политическата изява на атеизма - комунизма, проф. Павлов :) http://nobelisti.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/nobelisti.pdf
  Само да проследим родната си история и се чудя, и се мая, и пак не се сещам някой атеит и сламка положителен принос да е дал за народа ни, така че справедливо е единствено да ни забраните да посещаваме мавзолея и там да си водите гостите от чужбина, защото е единстения принос, плюс Бузлуджа. Опс, единото ви достижение се спомина, остана Бузлуджа ;) Музеи, храмове, и пр., все пълни с духовни и материални ценности, с приноса на религиозните ни предци за нас и държавата ни, вие може да развеждате гостите си в музея на социалистическото изкуство! Така че внимавайте кой от какво отделяте, да не си останете сирачета интернационални.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Църквата може да препоръча, но не го прави.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Църквата може да препоръча, но не го прави.

 20. 20 Профил на Антоанета
  Антоанета
  Рейтинг: 9 Весело

  Поздравления за Стоядинов ! Думите са разумни и премерени, за да не обидят отсрещната страна, но тя няма да го разбере :( Болшевиките не се интересуват от смисъла и знанието, те громят Църквата каквото и да направили, или да не направи. Това е ирационална омраза и толкоз. Жалкото е, че "десните", както се самоопределят, не могат да се разграничат от комунистическия вирус на атеизма, в който са възпитани във времето, което отрицават уж. С такова мислене си останаха, за съжаление, файтон хора, които реват, че народа не ги разбира! Плюят по свещениците, а тези гадни попове са сред народа - при болните и при здравите, те погребват нашите близки, докато "смелите" изобличители си стоят уютно пред компа и по болшевишки громят "ретроградната Църква", молейки се да дойде ден и всички храмове окончателно да се затворят. Само че този атеситичен утопичен рай вече се осъществи преди десетилетия в Албания. Колцина от вас съжаляват, че не са поживели в тази райска страна тогава, когато религията беше изцяло забранена и храмовете изцяло затворени? Внимавайте какво си пожелавате, другари, и венсеремос , все някога ще наблюдаваме и вашата "разумна" вяра осъществена, защото знаем колко силно го вярвате - жаба да става принц /препратка -произхода на човека, както го вярват атеистите/.

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#15] от "Антоанета":

  Нещастна заблудена грешнице, в милиционерската школа в Симеоново, където явно сте изучавали Библията в часовете по атеистично възпитание не са Ви обяснили, че тялото и кръвта на Спасителя са символи на вярата в Него.

  Пропуснали са и да Ви кажат, че нито Светото причастие, нито общата молитва и служба ги има в учението на Спасителя. Партийните събрания са измислени много по-късно.

  А ако случайно сте пропуснали нека и Ви "проинформирам", че Вселенският патриарх призова източно-православните църкви да ограничат богослуженията.

  Но очевидно агентите на ДС в Светия Синод както винаги чакат указания от Центъра в Москва.

 22. 22 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#17:"Антоанета"][/quote]
  Те ти вярващи)))

  https://ibb.co/8zwd8NP

 23. 23 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Поздравления за Стоядинов ! Думите са разумни и премерени, за да не обидят отсрещната страна, но тя няма да го разбере :( Болшевиките не се интересуват от смисъла и знанието, те громят Църквата каквото и да направили, или да не направи. Това е ирационална омраза и толкоз. Жалкото е, че "десните", както се самоопределят, не могат да се разграничат от комунистическия вирус на атеизма, в който са възпитани във времето, което отрицават уж. С такова мислене си останаха, за съжаление, файтон хора, които реват, че народа не ги разбира! Плюят по свещениците, а тези гадни попове са сред народа - при болните и при здравите, те погребват нашите близки, докато "смелите" изобличители си стоят уютно пред компа и по болшевишки громят "ретроградната Църква", молейки се да дойде ден и всички храмове окончателно да се затворят. Само че този атеситичен утопичен рай вече се осъществи преди десетилетия в Албания. Колцина от вас съжаляват, че не са поживели в тази райска страна тогава, когато религията беше изцяло забранена и храмовете изцяло затворени? Внимавайте какво си пожелавате, другари, и венсеремос , все някога ще наблюдаваме и вашата "разумна" вяра осъществена, защото знаем колко силно го вярвате - жаба да става принц /препратка -произхода на човека, както го вярват атеистите/.
  —цитат от коментар 20 на Антоанета


  Тонка, ние се оповаваме на науката, а тя е ясна по този въпрос...какви болшевики, какви жаби, какви попове сред хората, какви 5 леа))) Съвсем сте изплискали легена)))

 24. 24 Профил на Антоанета
  Антоанета
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#15] от "Антоанета":Нещастна заблудена грешнице, в милиционерската школа в Симеоново, където явно сте изучавали Библията в часовете по атеистично възпитание не са Ви обяснили, че тялото и кръвта на Спасителя са символи на вярата в Него.Пропуснали са и да Ви кажат, че нито Светото причастие, нито общата молитва и служба ги има в учението на Спасителя. Партийните събрания са измислени много по-късно.А ако случайно сте пропуснали нека и Ви "проинформирам", че Вселенският патриарх призова източно-православните църкви да ограничат богослуженията. Но очевидно агентите на ДС в Светия Синод както винаги чакат указания от Центъра в Москва.
  —цитат от коментар 21 на Един препатил


  Скъпи, християнино-протестант, на думите на Иисус - "наистина са Тяло... наистина са Кръв" ние не можем да кажем като вас /цитирах ги по-горе/- "лъжеш, това са символи"! Не смеем да поучаваме Иисус, който явно не знае, та се налага вие да му поясните, че не е баш наистина, а е символ, само защото е казал, да го правим и като спомен за онова първо св. Причастие в т.нар. "Тайна вечеря"! Хубаво е да бъдем смирени и да не редактираме смисъла на казаното от Иисус, нали? Бог да вразумява всички ни! Ще се моля и за Вас! Всъщност ние се молим в общата ни богослужба с молитва "помени, Господи, тези които ни обичат, и тези които ни мразят".

 25. 25 Профил на Антоанета
  Антоанета
  Рейтинг: 9 Неутрално

  [quote#17:"Антоанета"]
  —цитат от коментар 22 на cavenn
  Те ти вярващи))) https://ibb.co/8zwd8NP [/quote]

  Разбира се, дори този с престилката :) http://nobelisti.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/nobelisti.pdf

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#20] от "Антоанета":

  Положението с коронавирусът в Русия става катастрофално. Очакват се твърди мерки, включително и от страна на Руската православна църква. А нали знаете, че там когато кажат твърди, това наистина означава твърди. Ако Путин нареди не само ще ограничат богослуженията ами направо ще затворят църквите. Няма да им е за първи път.

  Знаете какво ще направят тогава владиците с пагони от Светия Синод на БПЦ, нали?

  Е, щом знаете пригответе си хвалебствени слова за мъдрото им решение. Да не вземете да се изложите? Истинският комунист може не само да твърди две противоположни неща - той дълбоко вярва и в двете. Това е общоизвестна истина, не само наблюдение на Оруел.

 27. 27 Профил на Антоанета
  Антоанета
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#20] от "Антоанета":Положението с коронавирусът в Русия става катастрофално. Очакват се твърди мерки, включително и от страна на Руската православна църква. А нали знаете, че там когато кажат твърди, това наистина означава твърди. Ако Путин нареди не само ще ограничат богослуженията ами направо ще затворят църквите. Няма да им е за първи път.Знаете какво ще направят тогава владиците с пагони от Светия Синод на БПЦ, нали? Е, щом знаете пригответе си хвалебствени слова за мъдрото им решение. Да не вземете да се изложите? Истинският комунист може не само да твърди две противоположни неща - той дълбоко вярва и в двете. Това е общоизвестна истина, не само наблюдение на Оруел.
  —цитат от коментар 26 на Един препатил


  Нещо болшевиките сте поизостанали в информацията, ама то е така, когато се запапагалстват едни и същи лозунги, размисълът изчезва ;) Я пребройте колко от св. Синод могат да са с пагони, след като повечето са родени 70те години? Ма нищо де, важното е ирационалната омраза да си се лее, болшевишкият подход на клеветене да не престава и непременно другарски съд, ей, както досега! За растрел вече малко ви е трудничко, времената са други, ама в Русия още го прилагат - всяка година по някои и друг свещеник и монах дават фира от такива революционно настроени атеисти ;)

 28. 28 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#25:"Антоанета"][/quote]

  Това, че Айнщайн (както и доста други гении) си е задавал въпроси, които са отвъд твоято/моето повърхностно разбиране/търсене за Бог, не означава, че е вярвал, че трябва да ходи под маси и да обикаля църкви *3, да се думка с яйца и въобще, човекът е изследвал феноменът Бог, като агностик. Такааааа, Айнщайн се е стрямал към тайните на вселената и законите на които е подчинена… може да му хрумнало, че ако нашата цивилизация е бебе, то някъде там в необятната вселена е възможно, да се появил разумен живот, който да е еволюирал толкова, че на нас да ни се струва като Бог. Впрочем, ние натам сме се запътили, освен ако бавноразвиващи индивиди не подстрекват масовото събиране на хора по време на пандемия и доведат изчезването на човечеството, разбира се . Да оставим настрана, че църквата дълго време узурпира +знанието+ и всеки буден човечец е трябвало да се прави на религиозен, за да прочете узурпираните книги))) Сега везните не са във ваша (на вашата бизнес клика) страна. Соре)))

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#24] от "Антоанета":

  ...... в т.нар. "Тайна вечеря".....
  —цитат от коментар 24 на Антоанета


  Моля? Така наречена? Тайната вечеря в кавички?

  Ех, "Щирлиц", "Щирлиц"........

 30. 30 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Аз сега пия испанска иисусова кръв, много добра. АБ положителна. Наздраве за Симеоново и другите ДС изчадия адови, спотаили се кротко в полите на Божия храм.

  черпя всички атеисти виртуално)))

 31. 31 Профил на Антоанета
  Антоанета
  Рейтинг: 9 Неутрално

  [quote#25:"Антоанета"]
  —цитат от коментар 28 на cavenn
  Това, че Айнщайн (както и доста други гении) си е задавал въпроси, които са отвъд твоято/моето повърхностно разбиране/търсене за Бог, не означава, че е вярвал, че трябва да ходи под маси и да обикаля църкви *3, да се думка с яйца и въобще, човекът е изследвал феноменът Бог, като агностик. Такааааа, Айнщайн се е стрямал към тайните на вселената и законите на които е подчинена… може да му хрумнало, че ако нашата цивилизация е бебе, то някъде там в необятната вселена е възможно, да се появил разумен живот, който да е еволюирал толкова, че на нас да ни се струва като Бог. Впрочем, ние натам сме се запътили, освен ако бавноразвиващи индивиди не подстрекват масовото събиране на хора по време на пандемия и доведат изчезването на човечеството, разбира се . Да оставим настрана, че църквата дълго време узурпира +знанието+ и всеки буден човечец е трябвало да се прави на религиозен, за да прочете узурпираните книги))) Сега везните не са във ваша (на вашата бизнес клика) страна. Соре)))[/quote]

  Не бива да спориш с опонента си за неща, които той не е казал или твърдял :) Ако се прочете написаното от мен по-горе - бавно и с внимание, ще се установи, че твърдя - НИКОЙ ОТ ТЕЗИ ВЕЛИКИ УЧЕНИ НЕ Е БИЛ АТЕИСТ! Така с големите букви, става ли по-ясно? А пък Айнщайн е безпределено ясен по въпроса с атеизма ;) Мисля, че няма нужда да го тълкуваме, нали? "Ето ги и фанатичните атеисти, чиято нетолерантност е от същия вид като нетолерантността на религиозните фанатици и произлиза от същия източник. Атеистите са като роби, които все още усещат тежестта на веригите си, вериги, които те са отхвърлили след мъчителна борба. Атеистите са същества, които поради злобата си срещу традиционната религия – т. нар. “опиум за народите” – не могат да изтърпят музиката на небесните сфери. Но Чудото на природата не става по-малко поради факта, че едни или други хора са неспособни да го схванат чрез стандартите на човешките цели и човешките нрави.". Какво изследвал или неизследвал, какво предположил или не, по този въпрос си е съвсем категоричен -нито е в групата на атеистите, нито пък вижда дори малък допир между тях и науката, с която обикновено се опитват да се похвалят, незнайно защо. Дъвките, дето учените били длъжни да са религиозни, просто им се налагало от времето - това го разправяйте на тийновете, четейки от немръдналия от векове, въпреки развитието на науката, "Наръчник на апологета-атеист"! ;)

 32. 32 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#31:"Антоанета"][/quote]

  Аз вярвам в науката бейби, атеист ли съм? ))) Моята религия е научния Бог, който иска доказателства, валидни данни, статистика и прочее други канони, догми и много досадни церемонии. Сега ше кажеш, че не става...следователно за да вярваш в нещо и вярата по принцип, трябва да съдържа малко тинтириминитри ала бала дрън дрън фантасмагории. Казвам ти, моите деца ще са половин робот половин органика, ще имат екзоскелети, чипове в мозъка, техните деца ще са още повече механика, след време ще се пренесем в космоса и тази чувствителна и неустойчива плът ще хвърлим в някоя канавка на марс. После ще +раждаме=създаваме+ децата си с машини , без утроби и ще станем безсмъртни. Ще обикаляме комоса и ще ръсим живот. Как ти се вижда поп андроид, който се телепортира в няколко измерения и няма кинти от погребения ? )))

 33. 33 Профил на Антоанета
  Антоанета
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#24] от "Антоанета":
  —цитат от коментар 29 на Един препатил


  Щирлиц ли не знам кой, ама е хубаво да се чете с разбиране и човек да дава мнение, по материя, от която отбира - препоръчвам т.нар. "Ефект Дънинг-Крюгер" да се запознаете с него ;) "Тайната вечеря" е название добило популярност и се отнася до събитие, което в Библията не е обозначено така. Затова и казах Т.НАР. "Тайна вечеря". Няма начин лаикът да не се вземе насериозно и дори да не знае нещо, той хич и няма да се усъмни в себе си, но и ще се присмее. Нарича се фанатизъм и добре го илюстрирате. Приятна вечер!

 34. 34 Профил на Антоанета
  Антоанета
  Рейтинг: 9 Неутрално

  [quote#31:"Антоанета"]
  —цитат от коментар 32 на cavenn
  Аз вярвам в науката бейби, атеист ли съм? ))) Моята религия е научния Бог, който иска доказателства, валидни данни, статистика и прочее други канони, догми и много досадни церемонии. Сега ше кажеш, че не става...следователно за да вярваш в нещо и вярата по принцип, трябва да съдържа малко тинтириминитри ала бала дрън дрън фантасмагории. Казвам ти, моите деца ще са половин робот половин органика, ще имат екзоскелети, чипове в мозъка, техните деца ще са още повече механика, след време ще се пренесем в космоса и тази чувствителна и неустойчива плът ще хвърлим в някоя канавка на марс. После ще +раждаме=създаваме+ децата си с машини , без утроби и ще станем безсмъртни. Ще обикаляме комоса и ще ръсим живот. Как ти се вижда поп андроид, който се телепортира в няколко измерения и няма кинти от погребения ? ))) [/quote]

  Амииин!

 35. 35 Профил на phj10617155
  phj10617155
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кое е по фалшиво?!
  Убивам човек, отивам в църква, опрощават ме и си продължавам живота по старому, вече изчистен .Но съм вярващ в....
  Или казвам на поповете, че сеят зараза в момента и причиняват смърт, защото съм атеист.

 36. 36 Профил на Антоанета
  Антоанета
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Кое е по фалшиво?!Убивам човек, отивам в църква, опрощават ме и си продължавам живота по старому, вече изчистен .Но съм вярващ в....Или казвам на поповете, че сеят зараза в момента и причиняват смърт, защото съм атеист.
  —цитат от коментар 35 на phj10617155


  Така ли ставало - убиваш, отиваш в Църквата, опрощават те и продължаваш живота по старому? Леле, пък ние религиозните да не ги знаем тези неща? Вие откъде ги научавате? Да се изучи Ефектът Дънинг-Крюгер пропоръчваме за опрощаване при подобно незнание, което се смята за знание! Бавно да се четат материалите и поне 10 пъти да се препрочетат! :)

 37. 37 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  В Италия под натиска на вярващите и свещениците , папата нареди отварянето на църквите макар и за по-ограничено време през деня.

 38. 38 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 67 Неутрално

  За тази ли църква Ботев казваше - православните скотове
  Оскотяването на българската православна църква има дълга история
  Вероятно както виждаме в условията на масова и невиждана по-рано епидемия тя поддържа своя образ

 39. 39 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Дрън, дрън , ярина както обичаше да казва един зачервен юнак с голям мустак преди години. Храма е където е господ, демек навсякъде. Човек може да се моли абсолютно навсякъде и да отъждествяваш Господ с разни тухли , икони, вино и сребърни лъжици са едни пълни глупотевини. В православната църква е пълно с такива недоразумения, като въпросното интервюирано. Неизвестно защо обаче Дневник са решили да му дадат трибуна.

 40. 40 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#15] от "Антоанета":

  Независимо от това,кой,колко и в какво вярва,от санитарно-хигиенна гледна точка църковната утвар са предмети и съдове,лъжицата е лъжица ,виното-вино,водата-вода и спазването на санитарно-хигиенните норми се отнася за тях точно толкова,колкото и за всички останали.Последствията от неспазването им също,и имам предвид реалните,а не правните,
  Точно както храмовете се проектират и строят по строителните правила в частта конструкция,в последствие и Ви К и електрическа ибсталация,с канона се съобразява архитектурната.
  Освен това според Евангекията рдинственото посещение на Иисус в храма е за да изгони търговците,чудесата е правил на сватба,на помен,на открито ,по улиците,
  Тайната вечеря,на която е казал ,че виното символизира кръвтта му,хляба тялото му е била в жилищна сграда.

 41. 41 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Още един луд за връзване.

 42. 42 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Що за глупост? Религията може ли да противоречи на здравия разум.

 43. 43 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Все по-трудно е да се обяснява Бог.
  На интелигентни и образовани хора.

 44. 44 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Все по-трудно е да се обяснява Бог. На интелигентни и образовани хора.
  —цитат от коментар 43 на jmf29537805


  Всъщност на интелигентни и образовани хора няма нужда да никой да им обяснява за Бог.

 45. 45 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  "Не помня време, в което темата за Причастието да е била толкова насъщна за нашата общественост"
  "Все едно къде ще сме във Възкресната нощ - в църквата или край нея на "поне метър" разстояние помежду ни, в затвора, болницата, в домашния "затвор" или на смъртния си одър, Христос е възкръснал, победил е смъртта! Това е единственото важно!"
  "Ние не вярваме в някаква абстрактна сила. Ние вярваме в Христос, Който е в пълна мяра Бог и в пълна мяра Човек. Нямаме основания да Го обвиняваме, че не знае какво е да си човек. Напротив, знае, защото е бил и новороден в яслите, и дете, което следва родителите си, и зрял човек, подвластен на глада, болката и смъртта. Знае какво е да си мразен, подиграван, руган. Знае какво е да умираш и да си изоставен в смъртта. Молел се е дори да Го отмине тази чаша."
  Благодаря за тези достойни отговори!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3899 Весело

  Но нали самият Христос каза че църквата не са тухлите и камъните и че всеки я носи в душата си? Нали каза да идем в тайната си стаичка?!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK