Личен разказ за коронавируса: защо е важно да си останем вкъщи

Катя Ташева

© Катя Ташева

Катя ТашеваКатя Ташева е българка, която живее от петнайсет години в Берлин, Германия. Тя е певица, но и работи за неправителствена организация като преводач за хора от Източна Европа. Към момента на интервюто за "Дневник" Катя Ташева се лекува в дома си 11 дни от коронавирус.


До 25.03 заразените с коронавирус в Германия са 31 554, като новите потвърдени случаи са с 4 118 повече в сравнение с предишния ден. Данните са на Роберт Кох Институт.


Какви бяха първите Ви симптоми?
- Преди две седмици получих една много особена суха кашлица на горните дихателни пътища, придружена с главоболие. На следващия ден това се засили и започна да ме втриса, вдигнах температура, тялото започна да ме боли, бях много отпаднала. Много странно и ново усещане, не беше като грип, въпреки че симптомите са много сходни. Но кашлицата и тази тежест, сякаш слон ти е седнал на гърдите, ми се струва, че правят усещането различно. Но нямаше как да се тествам веднага, защото беше петък и никой не отговаряше на горещата телефонна линия. Трябваше да изчакам до понеделник.


Как постъпихте, за да се потвърдят съмненията Ви?


- Има гореща линия, на която хората могат да се обаждат, но тя постоянно дава заето. Въпрос на късмет е да се свържеш, за да ти бъде помогнато. Най-добре е човек да звънне на личния си лекар, но и това е много трудно, защото голяма част от лекарите отказват да тестват. Голяма част от лекарите тук също нямат маски, екипировка, дезинфектанти. За мой късмет моят личен лекар ме взе на сериозно и се разбрахме да отида, за да ме тестват. Направиха го почти на изхода на сградата, в която е кабинетът, защото е забранено да вляза вътре. Медицинската сестра имаше маска и ръкавици, но за съжаление само толкова. Тестът представлява четчица, с която се взима проба от носа и устатата. На следващия ден вече знаех, че съм с коронавирус. От тогава насам всеки ден ми звънят от регионалния център по здравеопазване, за да проверят как съм и да следят състоянието ми.


Подобрява ли се състоянието Ви?


- Да, подобрявам се, макар че при всеки човек е различно. Първите четири дни се чувствах зле, след това сякаш не бях болна, почти не кашлях и след няколко дни отново се възвърна. Така че, моят апел към хората е, дори и да се чувстват по-добре, да си стоят вкъщи, защото състоянието се променя. А и вирусът не "излиза" от тялото толкова бързо и човек е заразен. Би трябвало на 28 март да изляза "на свобода", но условието е два дни преди това да не съм имала никакви симптоми. Ако имам, ми казаха, че карантината ще се удължи с още 14 дни. Засега ми казаха, че не правят тест накрая, защото човек развива антитела и е много вероятно тестът да се окаже позитивен, тъй като засича антителата.


С какво се лекувате?


- Засега избягвам да взимам лекарства. Така или иначе за момента няма медикамент срещу коронаворис. Единствено взимам парацетамол за високата температура и евентуално болкоуспокояващи. Аз имам късмет, че не кашлям толкова много. Но мои приятели, които са с коронавирус и кашлят постоянно, взимат сироп за кашлица и лежат по корем, за да може да се облекчат белите им дробове. Не трябва да се подценява ситуацията. Имам приятели, които буквално две седмици са с висока температура, имат и болки в бъбреците.


Познавате ли други хора, заразени с коронавирус?


- Познавам поне 5-6 човека, които са заразени с коронавирус. Една част от тях са потвърдени с тест, а за други, поне по симптомите, е сигурно, че са заразени, макар че не са им взимани проби. Имам познати, които са чакали пет часа в болница, в претъпкана чакалня. След пет часа чакане тест им е отказан, защото просто няма достатъчно тестове и самият медицински персонал изнемогва.


Но дори и човек да е с леки симптоми, трябва две седмици да си стои вкъщи, защото е заразен. За щастие имам приятели, които пазаруват за мен и ми оставят храната пред вратата. Аз изчаквам да си тръгнат и тогава излизам да си взема продуктите. Така няма никакъв контакт между нас.


Знаете ли как се заразихте?


- Имам само теория, защото в седмицата преди да получа симптомите си, имах много активен социален живот. В крайна сметка, как съм се заразила не е и толкова важно. Със сигурност нито съм пътувала, нито съм имала контакт с хора, които са били например в Италия или Китай. Което на мен ми показва, че този вирус се разпространява много по-лесно отколкото ние очакваме. Според мен броят на хората, които нямат симптоми, но са заразни, е много голям и дори няма как да разберем какъв е.


Знаете ли, дали с приятелите Ви с коронавирус, взаимно сте се заразили?


- Единствено една позната имам, с която може взаимно да сме се заразили, не сме много сигурни. Но с останалите не сме се виждали от около месец. Заразата наистина много бързо се разпространява.


Аз изчаках да науча резултата си и се обадих на всички, с които съм имала контакт през последните около четиринайсет дни, за да може да вземат мерки и да си останат вкъщи. Защото дори и да нямат симптоми, е много вероятно да се заразни. Някои от тях са имали много леки симптоми, леко главоболие и кашлица, но не знаят, дали са с коронавирус, защото нямат достъп до тест. А в Германия няма частни лаборатории, както ги има в България. Всичко е контролирано от здравното министерство и се плаща много за здравно осигуряване.


Според Вашите впечатления спазват ли хората ограниченията, за да не се разпространява коронавирусът?


- Хората, които не знаят за какво става дума и не могат да си представят опасността, пренебрегват забраните. От няколко дни са по-строги ограниченията. Забранено е на повече от двама човека да имат близък контакт на улицата. И то трябва да има минимум метър и половина разстояние между тях. Разбира се, заведенията са затворени, всички детски площадки са заградени с лента. В магазините също вече трябва да се спазва дистанция. В Германия до преди няколко дни хората все още се блъскаха на опашки.


И тъй като училищата са затворени, част от хората, които работят например в музикално училище, здравното министерство, така да се каже, ги "дърпа към себе си". Причината е, че нямат достатъчно служители, за да звънят по телефона на такива като мен. Така че, може би ми се обажда някой учител по музика, флейта или чело, за да ме попита как съм. Много е важно да се проследява ситуацията. Но, по-голямата част от учителите са си заети да преподават дистанционно.


Вас какво ми мотивира да разкажете за коронавируса?


- Аз първоначално се дърпах и разказах само на близките си приятели. Но, в един момент осъзнах, че има твърде много хора, които си мислят, че коронавирусът е нещо преувеличено. Аз мога да разказвам, защото имам късмет, че симптомите ми са сравнително леки.


Стори ми се странно да запиша видео, в което обяснявам колко ми е зле. Не знаех как да го направя, бях доста тъжна от цялата ситуация, а и изтощена от карантината. И много ми се пееше в този момент, за да изразя емоциите си.


Публикацията на Катя Ташева във Фейсбук може да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Много балансирано е написано. Вижда се, че е обективно. Никой не е готов, нито здравните системи, нито лекуващите лични лекари. Дано сте добре. Реално, тези, които го изкарат , би следвало да се отбелязват, защото те ще могат да започнат работа впоследствие. Цифрите са стряскащи.

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Много балансирано е написано. Вижда се, че е обективно. Никой не е готов, нито здравните системи, нито лекуващите лични лекари. Дано сте добре. Реално, тези, които го изкарат , би следвало да се отбелязват, защото те ще могат да започнат работа впоследствие. Цифрите са стряскащи.
  —цитат от коментар 1 на grayeagle


  Нещо за НЕМСКАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА ?". Но нямаше как да се тествам веднага, защото беше петък и никой не отговаряше на ГОРЕЩАТА телефонна линия. Трябваше да изчакам до понеделник.

  Как постъпихте, за да се потвърдят съмненията Ви?

  - Има гореща линия, на която хората могат да се обаждат, но тя постоянно дава заето. Въпрос на късмет е да се свържеш, за да ти бъде помогнато. Най-добре е човек да звънне на личния си лекар, но и това е много трудно, защото голяма част от лекарите отказват да тестват. Голяма част от лекарите тук също нямат маски, екипировка, дезинфектант" ?????Нещо НЕЯСНО ?

 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Хубава статия, бих казал полезна (много по-полезна информация от казаното от генерал Годжи). У нас много се говори за епидемията, страшно много, .... и нищо повече!

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Всичко е ясно ,лошото е ,че и лекарите се чудят къде да се тестват .

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Проблемът, за голямо съжаление е, че при усложнения, коронавируса наподобява като вредоносно действие до някаква степен на СПИН - а - отслабва ти имунната система, но след това тя е много спорно доколко ще се възстанови. Ако междувременно те порази някакво друго заболяване, има опасност от фатален изход. Пак ще си позволя да припомня какво казаха вчера китайските специалисти и лекари по въпроса:

  Той подчертава, че коронавирусната пневмония се характеризира с високо ниво на заразност и смъртност и че няма доказателства оздравелите да получават траен имунитет, така че следващата задача е разработването и производството на ефективни ваксини, а това изисква международно сътрудничество.

  Иначе като мерки на противодействие, да, карантината си остава най - ефективното средство, без алтернатива:

  „Звучи банално, но най-ефективна в началото на епидемията е превенцията, тоест идентифицирането на заразените хора и навременната изолация на всички, които са влезли в контакт с тях”, смята акад. Чонг Наншан, ръководител на експертната комисия на китайския Държавен комитет по здравеопазване. „Но особеността на коронавирусната пневмония е, че още преди първите симптоми, заразеният човек е в състояние да зарази другите. Това е трудно да се предвиди, така че всички контакти трябва да бъдат проверени”.

  https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/kitajci-posochvat-greshkite-na-evropa-za-koronavirusa-6107337

  От мен : останете живи и здрави !

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Нещо НЕЯСНО ?
  —цитат от коментар 2 на doroteus


  не... свидетелствата от първо лице отдавна не са загадка в занаята :)

 7. 7 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Много полезно интервю! Дано стигне до повече хора!

  Това не е безобидно грипче!
  Пазете се!

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Гледах клипове за Италия и Испания.
  И там е същото. Даже е за предпочитане да ходиш в болница, защото вероятността да се заразиш там, е в пъти по-висока.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  да не забравяме, че "великите" китайци е.аха майката на Европа. За кой ли път вече?
  ДИВАЦИ, хранещи се с кучета, котки и прилепи

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":да не забравяме, че "великите" китайци е.аха майката на Европа. За кой ли път вече?ДИВАЦИ, хранещи се с кучета, котки и прилепи
  —цитат от коментар 9 на historama


  Не, ИЗВРАТЕНЯЦИ, защото диваците ядат какво ли не от няма и къде, а китайците се смятат за кулинари, и се хранят с домашни кучета и котки.

 11. 11 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Има ли някой, който да обясни просто и ясно следното - как разбираш, че имаш имунитет?

  Кирил Домусчиев, например, твърди, че вече има имунитет и, същевременно, че тестът преди изписване е отрицателен.

  А това момиче твърди, че "Засега ми казаха, че не правят тест накрая, защото човек развива антитела и е много вероятно тестът да се окаже позитивен, тъй като засича антителата."

  Как тогава се прави изобщо разлика между този, който вече го е проболедувал, и този, който има уж леки симптоми, а всъщност може да го е минал и просто днес да го боли глава?

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Много полезно интервю! Дано стигне до повече хора!Това не е безобидно грипче!Пазете се!
  —цитат от коментар 7 на sbaleev


  но не е и чума!

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 562 Весело

  Ура! Доживях да видя журналистическо интервю с болен!!!!
  Толкова много чаках, особено въпросът "Как се чувствате?"

  Бог да благослови Америка за България!
 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  Полезно интервю, поне за мен. И моят личен лекар при вирусен грип не ми дава никакви лекарства, казва че ще отмине болестта за 7 дни, организмът ще се справи, симптомите са сходни, без болките в гърдите, това е ужасно. Но при грип и да искам да изляза не мога, не мога да стана от леглото. А в другата статия вирусолог говори, че може да си заразен без симптоми. Здравната система в Германия ме разочарова, може затова да се увеличават случаите толкова много.

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Значи, сега остана да дочакам класическият журналистически продукт -
  Интервю с роднините на починал от коронавирус!
  Сигурен съм, че ще е много полезно!

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хубава песен..Дано се оправи напълно момичето.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Това си мисля и аз.
  ............. броят на хората, които нямат симптоми, но са заразни, е много голям и дори няма как да разберем какъв е...........

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":

  Ами генерала говори същото... Я кажи кое те е впечатлило, че не е така, или целта ти е да плювнеш....?

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  [quote#2:"doroteus"][/quote]

  Каква е идеята на написаното от теб? Какво иска да ни каже?
  Казвай направо, без гатанки.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тsonkooo":

  Още през 90-те приятел лекар ме лекуваше с витамини и нещо за температура.
  Питам го "ами антибиотици"?
  Той каза ами може, но няма смисъл. С антибиотици лечението е седем дни, а без антбиотици е "цяла" седмица. Мина време, докато се усетя за иронията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "historama":

  Ти виж в Индия какво става... 20 000 починали, а още не са пламнали...
  Как ще секарантинира онова племе - познай...

 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Весело

  До коментар [#19] от "DDR":


  [quote#2:"doroteus"]
  —цитат от коментар 19 на DDR
  Каква е идеята на написаното от теб? Какво иска да ни каже?Казвай направо, без гатанки.[/quote]

  Много просто.
  Тук, ако искаш светкавичен тест кажи на съседка над 65 години, че си бил в компанията на приятел от нам къде си и той бил вече с коронавирус, а ти понеже си пич не си го хванал.

  До един час ще ти дойдат с линейка и полиция и до другият ден теста ти ще е излязъл.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  ...... Здравната система в Германия ме разочарова, ...
  —цитат от коментар 14 на Тsonkooo

  Не бива да те разочарова, защото разочарованието идва от идеализираната представа, която битува в по-голямата част от българското население, че "там" (на Запад) е рай а "тук" (на "територията") е "кочина". И там хората са хора и там стават грешки и там нещата не са "цветя и рози".

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#21] от "Велков":

  Що го бъзикаш с тия 20 000 починали?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Няма неясно... навсякъде е едно и също...
  Ние обаче сме с бърза реакция за карантиниране и горещите ни телефони работят и уикенда ...

 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#24] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Това е по данни от разузнаването...
  Оптимистичният вариант е 9 човека...

 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#26] от "Велков":

  Днес. Ама я няма Индия незнайно защо. Свалих снимката от ютуб.
  https://www.youtube.com/watch?v=F74cFynCbng&feature=em-uploademail

  https://prikachi.net/image/fNPr0

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Благодаря за споделянето, Катя! Бързо възстановяване!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":... До един час ще ти дойдат с линейка и полиция и до другият ден теста ти ще е излязъл....
  —цитат от коментар 22 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира

  Това си е супер лукс при вас, щото на много места в Европа вече ако не си в рисковата група (години и заболявания) хич и не те тестват а те държат в карантина , домашна при съмнения.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#27] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Не са подали информация към СЗО.

 31. 31 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#11] от "Victoria":

  Стандартно, PCR теста търси вирусни протеини (частици). Наличието на такива доказва, че човек е заразен.
  След като преболедувала, вирусни частични вече не се констатират. Наместо това, могат да бъдат открити антитела (глобулини).

  Те са два типа- гама и М-глобулини. Наличието на М-глобулини доказва скорошна инфекция, те постепенно намаляват, до пълно изчезване.
  На теория, гама-глобулините остават за цял живот.

 32. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":

  И тук няма да те погледнат, но ако те издаде някой веднага става. Така пипнаха пишлемето сервитьор в Шумен. Един дядо се обадил, че се е върнал от Банско и така завъдихме и в беден Шумен богатият вирус.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#30] от "Велков":

  Те и не могат. В тия райони на Азия, където живее половината население на земята не се знае много за това кой, от какво и кога.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Весело

  До коментар [#29] от "DDR":.... но ако те издаде някой веднага става......
  —цитат от коментар 32 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  👍👍👍😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1383 Весело

  До коментар [#23] от "DDR":

  /Не бива да те разочарова, защото разочарованието идва от идеализираната представа, която битува в по-голямата част от българското население, че "там" (на Запад) е рай а "тук" (на "територията") е "кочина". И там хората са хора и там стават грешки и там нещата не са "цветя и рози"/

  Интересното е защо това дълбоко погрешно схващане е много силно разпространено сред умнокрасивите пенкилери с претенции за знаене, интелект и че обикалят света и са наясно.

  Доста предполагаемо по-семпли хорица си дават сметка че въпреки по-високия стандарт 'белите държави' въобще не са безпроблемен рай нито пък хората са някакви невероятно морални, съвестни и дисциплинирани суперхюмани на които са чужди нещата дето били 'вкоренени' в 'българския манталитет'

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#31] от "klecho":

  Точно така.

 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#33] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Вероятно, но иначе имат наука на високо ниво. Ще е интересно техният военно-мидицински институт до къде е с новото предизвикателство...

  Иначе от днес са карантинирани домашно всички...
  Явно никой не пищи за масово тестване... що ли...?

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#35] от "Saint of Me":

  Белите държави са разглезили и разхайтили населението си. Ще видиш самодисциплината какви положителни резултати ще даде...

 39. 39 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1383 Весело

  До коментар [#38] от "Велков":

  Абсолютно, но 'либералите' тук ДОРИ и сега продължават да подскачат за 'диктатура' и 'нарушаване на права

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Ти и СПИН и Коронавирус ли имаш та знаеш?

 41. 41 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Не видях нищо страшно.

  Млади здрави хора го карат леко или в най-лошия случай със силна кашлица.

  За това за тях не трябва да има забрани.

  Да си стоят в къщи старите и болните само.

 42. 42 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#41] от "abdulhazred":

  Не всички млади го карат леко.

 43. 43 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Браво за интервюто! Най- после дадохте човешки облик на заболяването и го направихте разпознаваемо досега всичко беше екселска таблица, сухи цифри и един строг генерал плюс разглезени Каролевци.

 44. 44 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  -НЯМА ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ... що ли така...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 45. 45 Профил на Барба Ганьос бе техния водач
  Барба Ганьос бе техния водач
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересното е защо това дълбоко погрешно схващане е много силно разпространено сред умнокрасивите пенкилери с претенции за знаене, интелект и че обикалят света и са наясно'
  —цитат от коментар 35 на Saint of Me


  Интересно ти е, понеже пак си фантазираш. Никой не е казал, че на Запад е рай и че са суперхюмъни. Но е в пъти по-добри от в България и хората са също в пъти по-интелигентни, възпитани, културни и добри.

 46. 46 Профил на just
  just
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Интравенозното приложение на Вит С е супер ефективно и супер изгодно по отношение цена
  на терапията като НАЧАЛНА терапия. Това би трябвало да е стандартно лечение, първа линия на пациенти със симптоми. Разбира се при тежко протичане се добавят допълнителни медикаменти в зависимост от клинничната картина.
  Дори високи дози вит С не са токсични. Въпроса е защо не се прилага този подход?
  Започнете веднага терапията с венозно приложение на Вит С.

 47. 47 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Вие сте здрави. -> Тогава останете у дома!
  Чувстваш се зле. -> Тогава останете у дома!
  Тестът ви е положителен. -> Преди всичко, останете у дома!
  Тестът ви е отрицателен. -> Както и да е, останете вкъщи!
  Чакате теста. -> Тогава останете у дома!
  Трябва да излезете. -> Тогава имайте възможно най-малко контакт с другите и следвайте всички хигиенни правила!
  Новият брой случаи се увеличи. -> Останете у дома!
  Новият брой случаи е намалял. -> Перфектно! Засега обаче останете вкъщи!

 48. 48 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#45] от "Барба Ганьос бе техния водач":

  стюпи, пак ще те баннат. каква е таз дискриминация към българския етнос?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 49. 49 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Някой да е попитал израелците защо след двата самолета с израелци от България изхвърлиха бързите тестове и почнаха да тестват както си е по реда с нормални тестове

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Мда, и в Германия бардак с тесттовете.

 51. 51 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#46] от "just":

  И откъде е тази информация?

 52. 52 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Сега, може да ми се смеете но. Най добрата и изпитана превантивна мярка против вирусите е ядене в сурово състояние чесън, било стръкове, било скилидки. Също така помага и лукът, но той е по слаб от чесъна. Чесънът отделя фитонциди които са мор за всякакъв вид вируси. Фитонцидите обвиват рецепторите на вируса и той се самоунищожава, така е по лаишки обяснено, професионално е доста по сложно но е истина. Та който не може да яде чесън, може да употребява лук, като лукът на стръкове е с по силни бих го казал фитонциди

 53. 53 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#52] от "сидер":

  Чесънът и лукът са срещу бактерии, а не против вируси.
  Лично аз бих препоръчал пиене на много течности, за да не се обезводнява организма, защото вирусите действат дехидратиращо.

 54. 54 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#11] от "Victoria":А това момиче твърди, че "Засега ми казаха, че не правят тест накрая, защото човек развива антитела и е много вероятно тестът да се окаже позитивен, тъй като засича антителата."
  - Правилно са и казали лекарите: "Теста засича антителата", което означава, че не засича вируси, а д-р Ланка(германец) продължава:" Защото вируси, поне за сега, не са открити, не са регистрирани, не е изпълнен първия постулат на д-р Кох. Казали са и, че всяко заболяване предизвиква увеличаване на антителата. Казали са и, че всяко възпаление предизвиква увеличаване на антитела и при положителен тест, не може да се каже, дали антителата са предизвикани от митичния вирус или от друг физиологичен проблем. 2-3 дни я държат, без да и обръщат внимание, което означава, че не са разтревожени от състоянието и. На личната лекарка и е писнало и е убедила колегите, да и потвърдят мечтаната положителна проба. Момичето се успокоило и оздравяло, но вече официално короновано. Остава да я посети коронования и съвсем да кандиса. Много поезно откровение.++++++

 55. 55 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#17] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира": "Това си мисля и аз.
  ............. броят на хората, които нямат симптоми, но са заразни, е много голям и дори няма как да разберем какъв е"
  - Росене, гениално. Нямат симптоми, но са заразни, не им знаем броя, но е голям, няма как да разберем, но сме на ясно. Добре, много добре. Нобел и нищо друго!

 56. 56 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#11] от "Victoria": "Има ли някой, който да обясни просто и ясно следното - как разбираш, че имаш имунитет?"
  - Ако в организмът ти има 60 минерала, 16 витамина, 12 основни аминокиселини и протеиносъдържащи белтъци и 3 основни мастни киселини, то с голяма вероятност имаш имунитед. По много причини при съвременни човек това е невъзможно.
  По сигурния критерии е отношението ти към негативните информации и събития(случки) които ни съпътстват в живота. За подробности търси д-р Веселин Герев. От вируси не разбира, но от паника и страх и последствията от тях за имунитета е наясно:"Страхът от зараза сваля имунитета...."

 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Много балансирано е написано. Вижда се, че е обективно.
  —цитат от коментар 1 на grayeagle

  До, така е и това е защото е от РЕАЛНО пострадал. Но това е и нейният сериозен недостатък, пасивността. Тя разглежда само пострадалият, неговото ЛИЧНО оцеляване. Не е казано как да се преодолее тази епидемия, а това става единствено с АКТИВНА борба.

  Казано с няколко думи позицията е: ами стойте си в къщи и няма да се заразите. Ако се заразите стойте си в къщи докато ви мине.

  Тук започват първите пукнатини, ами ако не мине? Ако ВСИЧКИ си стоят в къщи, например и лекарите, КОЙ ще ви лекува? И в статията звънна лекичко звънчето: едва се доредих до теста, лекарите отказват. Ето че не може всички да си стоят в къщи.

  И основният въпрос КАК се живее докато чакаш да ти мине. Нейният отговор: имам си приятели, те ми пазаруват. Ама чакайте, нали ВСИЧКИ трябваше да си стоят в къщи? Ако и продавачките правеха като теб ОТ КОЙ приятелите ти щяха да пазаруват, те самите също би трябвало да си стоят в къщи и нямаше кой да ти донесе покупките.

  Ето ТОЗИ въпрос не е зададен в статията, как да оцелее СИСТЕМАТА, не отделната личност. Че затварянето в къщи е оцеляване на отделната личност но много бързо системата се скапва, като краен резултат и вече затворилите се няма да има как да оцелеят. Най-малкото защото няма да има кой да ги лекува, да им произвежда храната, изработва пенсиите.

  Така че карантината е правилно и необходимо средство. Но САМО за заболелите! Останалите трябва да продължат да работят и живеят със съответният КОМПЛЕКС от предпазни мерки срещу заразата. А за да се разделят заболелите от здравите трябва АКТИВНА дейност и това са диагностициране с тестовете като начало.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Росене, гениално. Нямат симптоми, но са заразни,
  —цитат от коментар 55 на Георги Славчев

  Защо, да не мислиш, че са заразни чак когато легнат на легло+ Жестоко се лъжеш, заразни са в момента в който вирусът е влязъл в тях и е почнал да се размножава. Някъде на 3-4 дена на началното заразяване вече е опасен. И от заразяването до симптомите има доста дълъг инкубационен период, затова и при съмнителни случаи и без симптоми пак стоят 14 дена карантина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Защото вируси, поне за сега, не са открити, не са регистрирани,
  —цитат от коментар 54 на Георги Славчев

  А снимките от електронен микроскоп от художник ли са рисувани? Тези вече стотици хиляди заразени с десетки хиляди мъртви от какво са причинени, от гневът Божий че не уважаваме Русия както ни го обясниха?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Мда, и в Германия бардак с тесттовете.
  —цитат от коментар 50 на blondofil


  При положение, че са доста по-добре от редица други. Направо невероятна неподготвеност дори срещу обикновен вирус от не особено смъртоносните, какво ако беше война?

  Разглези се и се разхайти западната цивилизация от толкова години мир и благоденствие, не случайно почна да ги избива на всякакви джендър перверзии, забравиха реалният живот и борбата за оцеляване.

  Но почват да поумняват, гледам правят изводи че е грешка че Германия която беше световен лидер във фармацията е прехвърлила масово производството в Китай. И сега ходят и им се олят, а който е притиснат от нуждата лесно се изнудва.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#47] от "MPetr":

  Може да се каже и по-просто "Зарови главата в пясъка и не мърдай!". Ако усетиш, че някой минава и.... хъм, се възползва от това което стърчи не обръщай внимание.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Не видях нищо страшно.Млади здрави хора го карат леко или в най-лошия случай със силна кашлица.За това за тях не трябва да има забрани.
  —цитат от коментар 41 на abdulhazred

  За да заразят останалите???

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  До коментар [#11] от "Victoria":А това момиче твърди, че "Засега ми казаха, че не правят тест накрая, защото човек развива антитела и е много вероятно тестът да се окаже позитивен, тъй като засича антителата."- Правилно са и казали лекарите: "Теста засича антителата", което означава, че не засича вируси, а д-р Ланка(германец) продължава:" Защото вируси, поне за сега, не са открити, не са регистрирани, не е изпълнен първия постулат на д-р Кох. Казали са и, че всяко заболяване предизвиква увеличаване на антителата. Казали са и, че всяко възпаление предизвиква увеличаване на антитела и при положителен тест, не може да се каже, дали антителата са предизвикани от митичния вирус или от друг физиологичен проблем. 2-3 дни я държат, без да и обръщат внимание, което означава, че не са разтревожени от състоянието и. На личната лекарка и е писнало и е убедила колегите, да и потвърдят мечтаната положителна проба. Момичето се успокоило и оздравяло, но вече официално короновано. Остава да я посети коронования и съвсем да кандиса. Много поезно откровение.++++++
  —цитат от коментар 54 на Георги Славчев


  А може би трябваше да си повтаря "настинка е" и да продължава да ходи на абота и по срещи.

 64. 64 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Сирийски бежанци от Чад обявиха,че не ги е страх от коранавируса,понеже и без тва имат ебола. Двайсе души с коронавирус починаха ,след свада с ножове между две фамилии в карантина ю

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До 18:"Велков"]До коментар [#3] от "historama":Ами генерала говори същото... Я кажи кое те е впечатлило, че не е така, или целта ти е да плювнеш....?[/quote]

  Велков, щях да те нарека с другото ти име, но ще се въздържа, времената са прекалено "специални", бих ги нарекъл "интересни". В рискова възраст съм, а никак не бързам да срещна Създателя, и от статията научих много! Все неща полезни.

 66. 66 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Като мине цялата дандания Китай трябва да бъде поставен под международна карантина и стопанска изолация докато не изчисти всичките си гнусни пазари, където сред миязми и осрани клетки ти продават прилепи за печене, змии, кучета/вадят ги за купувачите вече удушени от клетките/, броненосци, плъхове/!/ за пържене и още всъвъзможни отвратителни и пълни със вируси, бацили, микроби и бактерии горски животни. Това не бъде ли свършено до края на годината и лъскавата ципа на лайното, наречено Китайска народна република, не бъде смъкната, светът го очакват още по-страшни епидемии. Международни комисии трябва да инспектират ежемесечно китайските пазара и ако пак установят, че там се продават същите зарази, от които тръгнаха всички грипни епидемии през последния век, да залостят китайските комуняги и западните инвестиции да бъдат изтеглени! Само това може да ги стресне. И не посещавайте, драги, китайски ресторанти! Тази индустрия на заразите трябва веднъж завинаги да фалира и да бъде изтрита от световната икономика!

 67. 67 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубава песен..Дано се оправи напълно момичето.
  —цитат от коментар 16 на Noise


  И хубаво момиче. Ще се оправи !

 68. 68 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#11] от "Victoria":
  Два дена болния не трябва да е имал никакви симптоми и чак тогава се подлага на нов тест може да отнеме и 3 седмици до пълно изчистване на организма.
  Две седмици карантина е когато се смята че някой е заразен и ако е то в този период вирусът ще наделее и ще покаже дали има заразяване или не в някои случаи симптомите са много леки и незабележими и все още не се знае защо в Ню Йорк вече има много млади хора поразени смъртоносно от вируса.
  Избягвайте всякакви контакти както и близките ви с които живеете и не излизайте без маски и очила на улиците. Вируса прониква и през очите.

 69. 69 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#66] от "Nikolai Tsekov":

  Така е. Цивилизования свят трябваше отдавна да се усети и спре да прави бизнес със Дявола. Ето какво се получи в крайна сметка.
  Америка премести фармацефтичната си индустрия в Китай и от части в Индия като много компоненти за за лекарства също се произвеждат там сега отказват да снабдяват Америка с лекарства въпреки че компаниите произвеждащи ги там са американски.

 70. 70 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Явно 50 процента мислят че е :) Дано го изкарат по леко в следващите две години, че май ще има повече умрели от страх отколкото от вируса.

 71. 71 Профил на fanbg
  fanbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "sbaleev":

  Няма безобидни грипчета. Настинка и грип не е едно и също. Всеки грип може да даде усложнения, например бронхопневмония, която се лекува в болница и при пациенти над определена възраст много често завършва фатално.

 72. 72 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#52] от "сидер":Лично аз бих препоръчал пиене на много течности, за да не се обезводнява организма, защото вирусите действат дехидратиращо.
  —цитат от коментар 53 на atmanpg

  Според мен не точно вирусите предизвикват обезводняване, а инфектирането води до повишаване на температурата и по-ускорено отделяне на водата от организма (пот, по-ускорено дишане), която задължително трябва да се компенсира като се пият течности. Човек е нейде 70-80% (там някъде беше) вода, т.е. по дефиниция сме гола вода (аква нуда, за чуждопоклониците)

  Бед да съм лекар или учил медицина, доколкото знам от обща култура при всякаква инфекция мозъкът, като получи сигнал за нередност, вдига температурата общо или на засегнатия участък, за да затрие инфекцията - т.е. огромна част от разни гадини умират при по-висока температура. Повишената температура е защитна реакция на организма.

  При тая по-висока температура човек се поти, вкл. и при бягане, скачане, физическо натоварване, гледане на новини за короната :) - т.е. изхвърля гадости и през порите на кожата (човек "диша" и чрез порите.) и т.н.
  Затуй, според мен, спортуващите са и по-здрави в общия случай, т.к. при запотяването (след повдигане леко на температурата) не само профилактират непрекъснато организма срещу гадини, но и изхвърлят чрез потта гадости - ускоряват метаболизма, ожадняват - пият прясна вода, която замества вече отработената и отделена чрез потта и по друг начин.

  Затуй и обезводняването, ако не се пият достатъчно течности, които да компенсират изведеното от организма. Доколкото знам човек отделя течностите чрез урина, фекалии, пот, телесни течности (сополи, мърсоли, храчки, мрачки), дишане.

  Ако тъдява има доктори - да ме поправят.

 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Не видях нищо страшно.Млади здрави хора го карат леко или в най-лошия случай със силна кашлица.За това за тях не трябва да има забрани.
  —цитат от коментар 41 на abdulhazred

  За да заразят останалите???

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK