Проф. Николай Младенов: Апаратите не решават проблема, трябва да задържим лекарите

проф. Николай Младенов

© Велко Ангелов

проф. Николай Младенов



Проф. Николай Младенов е специалист по анестезиология и интензивни грижи в болница "Токуда". Той е главен координатор на експертния съвет по "Спешна медицина" към министерството на здравеопазването. От миналата седмица е част от медицинския съвет към правителството, наричан от премиера "мозъчен тръст" и създаден, за да помага в кризата с разпространението на коронавируса в България.


Във визитката на проф. Младенов неизбежно се извежда факта, че е един от първите повикани лекари от София, които заминават по спешност за летището в Бургас два часа след взривяването на пълния с израелски туристи автобус през юли 2012 г. Той се занимава с теория и практика на терористичните атаки и методите за реакция на медиците при атентати и масови бедствия. Алгоритмите му са базирани на опита на негови колеги от Германия, Франция и Англия.


Проф. Младенов, имате ли вече яснота каква е точната роля на медицинския съвет?




- Нека си представим проблема като една везна: от едната страната са рестриктивните, ограничителните, профилактичните мерки на оперативния щаб, които целят да намалят вероятността от разпространяването на коронавируса. Тези действия категорично са правилни и това е моделът, по който се работи в цяла Европа. Който не го е направил, си е изпатил. От другата страна е медицинският въпрос - ние можем да филтрираме достоверната медицинска информация, защото държавите се учат в крачка. Тази пресята информация ние искаме да я сведем до лекарите, независимо в коя точка на България се намират. Двете системи взаимно си помагат.


Като първа задача на медицинския съвет беше посочено изготвяне на алгоритми за действия на лекарите. Проф. Мутафчийски обаче многократно е казвал, че медиците са получили алготритми, които са преведени на български. Защо трябват различни алгоритми?


- Аз не искам да коментирам техните алгоритми. Ние според мен сме направили необходимото да бъдем точни и ясни кое, как и защо се прави. Ние имаме два процеса, които протичат, когато човек изпадне в тази болест: едната посока е самият инфекциозен процес - нещата протичат по генетично предопределен начин. Другият процес е по увреждането на клетките. Вирусът използва клетката като матрица, за да може да се възпроизведе. В зависимост от тежестта на болестта има нива на лечение. И то не е само "златното хапче". Използват се три линии на медикаменти. Ние дадохме самите характеристики на медикаментите - техните взаимодействия, техните противопоказания, странични ефекти.


Тоест, ние даваме на лекарите знанието как по най-правилен начин да лекуват своите пациенти. Никой в България няма опит в лекуването на тежко болните, особено тези, които се касаят до интензивните звена и особено тези, които се касаят до лечението с апаратна вентилация. Да кажем, че нашият алгоритъм е детайлизиране на първоначалния.


Има ли паралел между реакцията на медиците при атентат и при пандемия от коронавирус?


- И в двата случая има едно общо нещо, което се нарича "бедствие". При бедствието най-важното е дисбалансът между наличен ресурс и необходим ресурс. И в двата случая медиците са дефицит. Човек се подготвя в мирно време - той така си създава болниците, интензивните отделения, структурите, оборудването, навиците, за да може по-лесно да премине от мирно време в бедствен режим.


Снимки разпространени от МВР на взривените автобуси при атентата в Бургас

Снимки разпространени от МВР на взривените автобуси при атентата в Бургас


Разработвате възможностите за прогнозиране на броя на жертвите в зависимост от ударна вълна. Възможно ли е тези прогнози да се приложат в ситуация на пандемия от коронавирус?


- Не, при заразите има други модели, които се правят. Съединените щати правят по този проблем модел, като той взима три неща: вируса като биологична единица, приемника (напр. човек - бел. ред.) и средата, в която се разпространява - ветровете, температура, слънце, дъжд и др. Въз основа на този модел може да се проследи разпространението на съответния епидемиологичен процес и да се разработят предварителни методи на неговото ограничаване. Но, това са изключителни интелектуални продукти, които могат да ги направят само високотехнологичните държави.


Ние сега работим по модел, в който си избираме страна, която е близка по характеристики на нашата: плътност и големина на на населението например. И по прогнозите, които се дават там или тенденциите, които настават там, ги следваме.


По трудно ли е справянето с тежко болните от коронавирус, до толкова, че броят се развива продължително време, докато при инцидент или атака обхватът на нуждата от медицинска помощ се изяснява по-бързо ?


- Атентатите не са събитията с най-много жертви. Ние си създаваме илюзията, но не е така: от пътнотранспортни произшествия, инсулти, инфаркти загиват много повече хора. При атентатите имате две състояния - крайно тежко, разбирайте смърт, и ранени. Медицината лекува ранените.


Коронавирусът е невидим: не може да видите кога го вдишвате, кога го пипате. Върви като "невидима смърт". Така че справянето с биологичен агент или с химически, радиационен агент, е изключително тежко. То е много по-тежко отколкото, така да се каже, "класическият" травматизъм.


Може ли влошаването на пациент с коронавирус да бъде прогнозирано?


- Не, не може да се прогнозира. Вижте каква е статистиката: 80% го изкарват леко или сравнително леко, 14% развиват пневмонични огнища в различна степен и 5% са тези, които са с изразена дихателна недостатъчност. Така че, когато дойде пациент с отделни клинични параметри от тежката група, аз мога да кажа как ще върви той. Но как да прогнозираме тези 80%, които са по-млади, по-здрави, как да ги прогнозираме накъде ще отидат? Аз бих казал, че прогнозата при тежките състояния е сравнително по-ясна, а и при тях имаме критерии, с които можем да определим вероятността от смъртен изход при тези пациенти.


Проявявате ли разбиране към човешкия страх, че щом си с температура, необичайна кашлица и 3% от заразените умират, възприемаш болницата като по-сигурно място?


- Всички ни е страх, но сами разбирате, че болницата може да стане развъдник на COVID-инфекцията. Затова лекарите правят и степенуване на състоянието.


Как оценявате готовността на здравната система? Разбира се, че никоя страна не е подготвена за пандемия, но пациенти, които се нуждаят от интубация, винаги е имало?


- Както виждате, никоя държава, дори и най-високотехнологичната, не е готова за тази пандемия. До 2030 г. броят на интензивистите в Канада и Съединените щати ще бъде с 30% надолу, тоест ще има огромен дефицит. Причината е, че интензивните звена стават все по-скъпи, все по-комплексни, с все повече апаратури и се искат повече знания. А поради застаряването на населението, процентът на интензивните звена като част от общия леглови фонд на болницата нараства. Досещате се, че голяма част от лекарите в Европа, при този дефицит, ще отидат в Съединените щати. Там заплащането на интензивистите е по-високо. А в Англия и в Германия работят горе-долу между 30 000 и 50 000 души, медицински работници от източноевропейските страни.


Така че, не апаратите ще решат проблема: за всеки апарат трябва да има лекар - обучен лекар. Трябва по някакъв начин тези лекари да не напускат държавата. Лекарите и медицинските сестри искат три неща - добро отношение, среда на работа и заплащане. В това отношение не бих казал, че в България е доста добре балансирана. Може би не трябва да се борим за заводи за производство на автомобили, а за производство на медицинска апаратура. Кризата показва, че в един момент не можем да разчитаме на помощ. Това са вече национални отговорности в контекста на Европейския съюз.


Не искайте здравната система да бъде оазис в една държава, която има проблеми. От тази гледна точка правим това, което можем. Системата, дали лоша или добра, в момента е такава. След това трябва да се направи анализ, за да можем за следващата криза да бъдем по-добре подготвени.


Виждат ли се по-ясно натрупаните проблеми на здравната система в тази криза?


- Винаги, когато има дисбаланс между необходим ресурс и наличен ресурс, проблемите стават много видими. Заради това не е важно какъв дисбаланс има, а да си извадим съответните поуки и на базата на тях да си начертаем правилна програма. Коронавирусът ни заварва в тази ситуация и ние сме длъжни да работим в тази ситуация.


Един ден ограничителните мерки ще паднат, ще се разхождаме, ще пътуваме, ще ходим на работа. Но и тогава може да има човек, който е носител на вируса, без да има симптоми. Всичко отначало ли ще започне? Или хипотезата е погрешна?


- Тук има много деликатен момент. Аз няма да се бъркам в работата на оперативния щаб, но то е като да затягате един винт с динамомтеричен ключ: не може до безкрайност да натягате винта, защото ще го счупите. В момента действията на щаба са правилни и ограничителният режим дава възможност на системата да може да поеме по-леко удара.


Но щабът трябва да каже кога, коя група хора може да бъде пусната на улицата. Това е сферата на вирусологията, на инфекциозните заболявания и аз не се наемам да кажа какви трябва да бъдат критериите.


Вие как си представяте връщането към "нормалния" живот?


- Търпя ограниченията да не ходя при приятели, познати, не ходим на кино, в ресторант, на планина. Но може би човек е по-правилно да погледна не с "какво ми отнеха", а "какво мога да правя, докато съм в ограничен режим". Някои правят ремонти, други рисуват онлайн, трети четат книги, пети намират начин да бъдат по-близки със съпругите или съпрузите и децата си. Тоест, хората трябва да търсят и позитивното в тази ситуация, защото вглеждането в позитивното дава възможност по-лесно да преодолеем негативното.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  "... сами разбирате, че болницата може да стане развъдник на COVID-инфекцията."

  Ако се издъните с предпазните средства и хигиената, ще стане.
  Не се и съмнявам...

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  "За общото и различното между коронавируса и терористичните атаки"

  - Няма различно, всичко е общо.
  - Според мен атаката на "бежанците", организирани от Вагнеровци, погазването на международните договори около Крим и Китайската биологична атака са част от общ план за трета световна. Отговорът е нефтен ценови шок.
  - Дано италианците се осъзнаят. Дано Европа се осъзнае. Пълно игнориране на Шрьодер и подобните му. Пълно игнориране и на Льо Пен. Те общо са оръжия на КГБ. Както част от нашите русофили и русофоби, общо путинки...

  - Един взаимстван от А.Тодоров линк за КГБ, Путин и ОПГ - харектерен похват и за нашето ДС:
  https://www.svoboda.org/a/30513127.html

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  общото е пощуряването на медиите и неадекватността на управляващите = няма ден без някой опасен вирус някъде по Света ... или без терористичен акт

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Както беше казал един генерал, бивш началник на ВМА - "Ние не използваме добрите практики, ние ги създаваме".

 5. 5 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Този мозъчен тЛъст нещо да е направил? Не, само фатмака се вихри с истеричните си глупости.
  Бил шеф на нещо си в Токуда (Абе не стана ли Асжибадем). Там доколкото знам, не умират много хора......защото като стане напечено и/или свършат парите, ги превеждат в Пирогов

 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#5] от "uq":

  Професорът е кадър на ВМА... чети, ограмоти се... полезно е...
  https://www.tokudabolnica.bg/bg/anesthesiology-and-icu/team-anesthesiology

 7. 7 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Общото е че са северноатлантическо ценностно дело.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#8] от "fjp58603113":

  Блокирано е...

 10. 10 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Китайците са терористи, защото криха в началото, както комунисти крият за Чернобил.

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#6] от "Велков":

  Гледам го другият кадър на ВМА всеки ден по телевизията....един ден грип, на другия зараза с невиждана ярост, един ден от маските няма полза другия маските са задължителни на третия маските не са задължителни щото няма консенсус.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#6] от "Велков":Гледам го другият кадър на ВМА всеки ден по телевизията....един ден грип, на другия зараза с невиждана ярост, един ден от маските няма полза другия маските са задължителни на третия маските не са задължителни щото няма консенсус.
  —цитат от коментар 11 на uq


  Гледай го Радев! Не спазва никакви разпоредби, нито на Шипка, нито в Благоевград!
  Радвай му се! Възхищавай му се! Но след това и не питай, защо в Япония и Ю. Корея се справят, ние НЕ!!!

 13. 13 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Страхотно интервю, повече такива хора!

 14. 14 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs":

  колко, колко гениялен е Йовков





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK