Тихомир Безлов: Завръщането на българи ще направи някои квартали тенджери под налягане

Тихомир Безлов, старши анализатор към Центъра за изследване на демокрацията

© Надежда Чипева, Капитал

Тихомир Безлов, старши анализатор към Центъра за изследване на демокрациятаТихомир Безлов е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. "Дневник" му изпрати въпроси за това какво ще е отражението на извънредното положение върху престъпността. Според него в икономическите последствия от ситуацията с коронавируса има един допълнителен процес, който си заслужава наблюдение - завръщането на българите от Западна Европа.


Главният прокурор Иван Гешев прогнозира преди време увеличаване на битовата престъпност по време на извънредно положение. Какви са вашите данни?


- В първите дни на карантината с група мои колеги мислехме, че ще може да очакваме ръст на криминалните инциденти, за каквито се говореше в Западна Европа, и като че ли се появиха такива симптоми - няколко грабежа в големи градове и пребиването на журналиста Слави Ангелов.
Но след това и до този момент, изглежда, се наблюдава по-скоро значим спад на общия брой престъпления, поне според предварителните данни от полицията. Може да се говори за около 20-25% понижение спрямо същия период на 2019 г. Впрочем за подобен спад през първите две-три седмици има данни от Лос Анжелис до Южна Италия.


На какво се дължи този спад?


- Мисля, че в България това е логично, като се има предвид много променилата се среда, свързана с карантината. Тя наистина създава сериозни трудности пред криминалния контингент. По стечение на обстоятелствата в началото на февруари Центърът за изследване на демокрацията започна голямо виктимизационно представително изследване, което събира данни от населението за извършени престъпления за определен времеви период.


В криминологията тези изследвания са важни, защото са независими от полицейските регистрации на престъпления. Смята се, че така се получават данни за латентната престъпност, т.е. престъпления, които хората по някаква причина не са съобщили в полицията, и такива престъпления, които полицията по някаква причина не е регистрирала (ние ги наричаме "полицейски филтри"). Резултатите ни ще могат да бъдат сравнени с данните на полицията, както сме правили многократно от 2000 г. насам. Понеже ситуацията рязко се промени с началото на извънредната ситуацията заради коронавирус пандемията, изследването бе спряно временно, за да продължим след две-три седмици и оценим дали има промяна в криминогенната ситуация. Когато новите резултатите са готови, ще ги представим.


Все пак може ли да се очаква ръст и в каква насока?


- Очакванията са, че престъпността ще расте естествено при социална и икономическа криза, която неизбежно предстои. Всеки, който има някакви наблюдения сред рискови и криминално проявени лица, вижда как тези хора, които допреди един-два месеца имаха някаква работа, първи я губят.


Те нямат спестявания, нямат резерви и в рамките на 2-3 седмици вероятно ще бъдат силно изкушени да търсят криминални източници на доход. Проблемът е, че карантинните мерки силно ги затрудняват. Полицията е на улицата, хората са в домовете си - не ходят на работа, не пътуват в края на седмиците и извършването например на взломните кражби е доста по-сложно. Като цяло средният българин е ограничил силно движението си вечерно време по улиците, не ходи по заведения, на гости, опитва се да пазарува през светлата част на деня и е естествено грабежите да се осъществяват по-трудно. Кражбите от магазините също са ограничени, защото вътре в магазините има по-малко клиенти заради мерките за социална дистанция.


В същия момент очакванията са, че икономическата ситуация ще започне бързо да се влошава. Всички виждаме, че световната и европейската икономика търпят безпрецедентни щети до момента. В България ефектът на кризата вече се усеща и е ясно, че ситуацията няма да се подобри скоро. Същевременно никой не може да прогнозира как ще изглежда предстоящата криза, колко дълга ще е. Досега всички кризи бяха, да ги наречем, традиционни, икономически кризи, за които имаше достатъчно знание за това как се развиват и инструменти, чрез които да се въздейства. Сега всички само предполагат. В зависимост от това колко дълбока и продължителна ще е кризата може да се очакват и различни сценарии с престъпността.


Може ли сегашната ситуация да се сравни с някоя предишна, за да се направят предвиждания?


- Ако условно гледаме данните, в България имахме три различни периода на влошена криминогенна обстановка. Първият бе при последната световна икономическа криза през 2009-2010 г. Тогава престъпността в България (според криминалната статистика на МВР) нарасна през първата година с 8.7% и с 5.7% на следващата година. Вторият период е кризата от 1996-1997 г., при която престъпленията се увеличиха с 23-24%. Най-тежкият период, обаче е в "началото на прехода" 1990 - 1992 г. Тогава, през 1990 г., ръстът бе 15%, през 1991 г. - 157%, а през 1992 г. - 27%.


В зависимост колко сериозно се влоши икономическата ситуация в страната и най-вече колко дълго продължи са възможни различни сценарии.


Какви може да са те?


- Освен традиционните фактори, които сме наблюдавали през годините, като ръст на безработицата и спад на доходите сега имаме един допълнителен процес, който си заслужава да наблюдаваме - завръщането на българите от Западна Европа.


Една от причините за устойчивия спад на престъпността бе, че голям процент професионални престъпници емигрираха към различни страни в Европейския съюз. Сега в някои страни като Италия, Испания поради риск от епидемията в затворите част от лицата, които имат да излежават малки периоди от присъдите си, се освобождават. Вероятно голям процент от тези хора са се върнали и ще се връщат в страната. Подобна е ситуацията и с различни групи нискоквалифицирани работници, които загубиха бързо работните си места в Западна Европа и се връщат по родните си места.


Тези хора обикновено също нямат значими спестявания. Някои квартали вероятно ще се превърнат в нещо като "тенджери под налягане" и може само да спекулираме в каква посока ще избие налягането - в грабежи, в насилие вътре в кварталите, нападения на другите етнически групи, в сблъсъци с органите на реда и прочие. Нека обърнем внимание и на една нова специфика, че коронавирусът направи нормално хората да се движат с маски.


Според доклад на Европол, публикуван в края на миналата седмица (27 март), предприетите от държавите мерки за борба с коронавируса ще имат отражение и върху някои сектори на организираната престъпност. Какво ще е отражението върху организираната престъпност в България?


- Да, Европол предупреди за престъпления, свързани с различни измами в интернет, както и за измами с дефицитни продукти като маски, ръкавици, чудодейни лекарства. При нас също имаше съобщения за телефонни измами, които използват коронавирус темата. Доколкото разбирам обаче, това са били единични случаи. Причината е, че ситуацията с телефонните измами рязко се промени през 2019 г. Телефонните измами се извършваха предимно спрямо възрастни хора на фиксирани телефони от 3-4 криминални мрежи, които се адаптираха много успешно през годините. Фиксирани телефони бяха наследство на "Виваком" от БТК. В момента, в който "Виваком" изгради мониторингов център и софтуер, който да открива и блокира телефонните номера - източник на измамните позвънявания, броят на измамите драстично взе да спада. През последните три месеца на 2019 и първите месеци на 2020 г. опитите за телефонни измами са единични случаи. Така че според мен трудно може при сегашната ситуация да се очаква сериозен пробив с темата коронавирус с помощта на телефони.


Какво ще се случи оттук нататък с организираната престъпност е въпрос, около който може само да гадаем. Обикновено при такива кризи организираната престъпност успешно намира своите ниши. Ако се върнем към горните три периода - през първия период (1990 -1992 г.) бе времето, в което възникнаха силовите групировки, рекетът, силовото застраховане. А последната криза от 2009 - 2010 г. бе периодът, в който имаше експлозия на цигарената контрабанда, разцвет на криминалния пазар на горива и организираните ДДС измами.


В този план винаги съществува възможността криминалните мрежи с опит в разпространението на незаконни цигари или "организираните ДДС" измами отново да пробват "да се завърнат". Знаем, че МВР е отделило максимални ресурси, за да се осъществят карантините мерки. За момента обаче, две седмици след началото на извънредното положение, няма симптоми за промяна на ситуацията. Например при тютюневи продукти би трябвало да се е усетило, но за радост няма никакви индикации за промяна.


Под каква форма и дали може да се очаква увеличение на престъпленията от омраза?


- Влошаването на икономическа ситуация, завръщането на работещите и пребиващи в Западна Европа в кварталите в големите градове, които доскоро бяха празни, повишава социалното напрежение. Виждаме в Южна Италия разбиване на магазини и сблъсъци между полиция и тълпата. Може да се очаква, че темата за недисциплинираните малцинства, които имат лоша хигиена, ще доведе относително лесно до проблема за виновния. Съответно да се стигне до физическо насилие.


Как извънредното положение ще се отрази на корупцията по високите етажи на властта?


- За корупцията по високите етажи си мисля, че има два големи риска. Първият е определени политически клиентели да се опитат да помогнат на своите бизнес приятели да прекарат кризата максимално безболезнено за сметка на конкурентите. Втория риск обаче, за да не бъдат обвинени в злоупотреби, е администрацията на високи позиции да избягва каквито и да е действия и така да блокира жизненоважни ресурси.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Терминът е ГЕТО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5554 Любопитно

  Маргинали?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Вирусът е тема, като всички злободневни теми, по която дежурните бърборковци като този на снимката са компетентни. Дневник, ограничете дискусиите за вируса до вирусолози и епидемиолози, ако искате да имате някаква обективност. Даването на трибуна на дежурните райчевци, кънчевци, безловци, радановци, харалановци и дайновци е абсолютно контрапродуктивно. Ако питате врачки и знахарки, достоверността ще е същата като на предишните ексхибиционисти.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2940 Весело

  Ах , че полит коректно - Българи !

  Че има и българи , има - ама правилния термин е български граждани (да не кажа полит некоректното манга...,пардон Роми) !!!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на uje32596582
  uje32596582
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "1908":

  Това е лъжа и много добре го знаете. С каква цел правите пропаганда?

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  И съседните на тях квартали ще пропищят. Докато ги нямаше българите спокойно си подредиха градинки , вилички и къщички , и дори утре да свърши пандемията гляма част ще останат тук спокойно изхранвайки се с построеното от другите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Ами много просто- пълна карантина и блокада на гетата и излизане само с декларация за работа. Да се мародерстват помежду си доколкото е възможно.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  НПО-та да ходят по "тези" квартали, и да правят разяснителни акции сред своите любимци...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Дон бульон
  Дон бульон
  Рейтинг: 269 Весело

  Хахаха, шити кънтри, прибирайте си българите.

  Камараден, обичате ли Уикилийкс? Яз обичам Уикилийкс!
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  Лошото е, че цялата държава върви към това да стане един такъв съд под налягане и не се знае кога ще изпусне парата най - накрая.......

 15. 15 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "Полицията е на улицата....."Ами,да-нормално е полицията да е на улицата!Оказа се,че и нашата полиция може да е на улиците.Остава да се надяваме,че и след пандемията ще е на улицата!

 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 951 Неутрално

  През 1722 г. пруският крал Фридрих Вилхелм направо обявява всички роми на възраст над осемнадесет години за престъпници. Защо ли?! Със сигурност не е бил последовател на Хитлер, макар на някой "начетен" либерал първо това да му минава през главата. Бу-ха-ха!
  —цитат от коментар 7 на 1908


  Нов русоробски трол. Дай някакъв линк да прочетем за Фридрих Вилхелм. Или не ти е спуснат отгоре?

 17. 17 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Вирусът е тема, като всички злободневни теми, по която дежурните бърборковци като този на снимката са компетентни. Дневник, ограничете дискусиите за вируса до вирусолози и епидемиолози, ако искате да имате някаква обективност. Даването на трибуна на дежурните райчевци, кънчевци, безловци, радановци, харалановци и дайновци е абсолютно контрапродуктивно. Ако питате врачки и знахарки, достоверността ще е същата като на предишните ексхибиционисти.
  —цитат от коментар 5 на galapagas


  Те и без това са писнали на всички. Лошото е, че като превключиш от един канал са друг заради някой от тях, на следващия показват пак някой от същите. Двайсет и кусур години вече изпълняват с огромен ентусиазъм ролята на оглупатори на българския народ. Дано и срещу тях да изработим имунитет.

 18. 18 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Весело

  За изтеклите мозъции изгонени от Боко през Терминал 2 ли говорим

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Нека всички "криминални авторитети" и/или вирусни торби се завърнат, а маски да не се носят. Щот това било демокрация, права, че и ценности- как иначе.
  Кат бъдете обрани (най-малкото) от някои "завърнали се" и захрачите парченца дроб (с косъмчета и кръвчица) от придонесеното "безобидно" вирусче, какво скимтене, хленчене и хъркане ще падне...

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "Завръщането на българи ще направи някои квартали тенджери под налягане"
  .................
  Това не е вЕрно!!! Мнозинството съфорумници ни убеждаваха, че ЧИТАВИТЕ са напуснали страната!!!
  Нима е възможно тези ЧИТАВИ хора, да правят престъпления???

 21. 21 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#16:"galapagas"][/quote]

  Аз чета книги, а не линкове. Ето къде съм го прочел - A History of Continental Criminal Law. Съмнявам се да намерите страницта, защото през живота си сте прочели по-малко странци от тази на която това е написано. В противен случай нямаше да бъдте либерал-болшевик.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Цигани и комунисти не спазват законите, на Позитано 20 ресторанта работи и е веселба. Дано не се докопат до властта, че Италия ще бъде цвете.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "1908":Това е лъжа и много добре го знаете. С каква цел правите пропаганда?
  —цитат от коментар 8 на uje32596582


  Книгата се казва "A History of Continental Criminal Law". Страницата оставям да си я намерите сам, нещо в което се съмнявам, тъй като и вие като повечето леви колеги сте скарани с четенето още времето на комунистическите ви предци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 343 Любопитно

  Тихомир Безлов: Завръщането на българи ще направи някои квартали тенджери под налягане
  000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

  Бря да му се не види! Че какви таквиз ще да са тия българи, дето тъй ще вдигнат налягането в "някои квартали"? Едва ли ще да е комшийката, дето е медсестра в Англия или комшията, дето е автомеханик в Брюге. Сигурно некакви други "българи" има предвид автора, ама срамежливо недоговаря нещо.

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5554 Неутрално

  До коментар [#16] от "galapagas":

  Напишете "Антициганизъм история" в гугъл, и ще видите колко такива закони е имало през годините из цивилизованата западна Европа. Това са исторически документи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  До коментар [#20] от "4ort":

  Те читавите не се връщат.

 27. 27 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#24] от "disorg":

  Подкрепям те,приятелю, че всички станаха много "срамежливи" и предпазливи - не назовават нещата с точната дума, не се казва вече нищо "право ,куме, та в очите". Категорично:циганите са си цигани,турците са си турци и т.н.Не казвам, че и между нас ,българите, няма достатъчно редки л-на, напротив, цялата ни държава е омазана - като доказателство ,гледай как най-напред на тях ще се спуснем да помагаме.

 28. 28 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Ситуацията е високо криминогенна не само по въпросните "квартали". Вечер липсват минувачи дори и по най-осветените централни улици, да не говорим за по-тъмните такива. Всеки е с маска и носи някаква чанта, а полицията дори да мине по улицата с автомобил, няма да рискува да осъществява близък контакт със всеки по-подозрителен. Да излезеш в момента в 1-2 часа през нощта е опасно не толкова заради вируса, а заради физическото ти здраве.

  Всякакви брадясали огладнели субекти кибичат около колите си и кроят планове, докато гледат с телешки погледи. До няколко седмици очаквам да стане като в началото на 90-те с масови кражби от супермаркети и улични обири.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Хвърлянето на боб да продължи:).
  Не вижам защо т.н. криминален контингент ще се върне тук, не е ли по-добре да краде от места, където има повече за крадене.
  Хора които се връщат, са по-често хора загубули своята работа заради ограниченията от епидемията - сервитьори, готвачи и подобни, ама това не е криминален контингент.
  И тези хора, в момента в който нещата се нормализират, пак ще си потърсят място под слънцето там, където плащат по-добре.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#16] от "galapagas":

  Образовай се:
  Откъде са дошли в България хората от "онези" квартали:
  https://www.168chasa.bg/article/7296429

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 350 Неутрално

  "Под каква форма и дали може да се очаква увеличение на престъпленията от омраза?"

  Що за неадекватен въпрос? По-скоро ще се увеличат кражбите и грабежите след като маргиналите останат без препитание.

 32. 32 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 927 Неутрално

  За изтеклите мозъции изгонени от Боко през Терминал 2 ли говорим
  —цитат от коментар 18 на MORTAR


  При Боку изтеклите мозъци бяха най-малко. Поинтересувай се какво ставаше в предходните 20 години. Щото аз бях свидетел.

  И да, тези които се връщат също са мозъци, и действително от тях най-много точно при Боку се изнесоха, и добър бизнес правят в Европа, но не са тези, които предполагаш. А че са наистина мозъци, ще усетиш много бързо, когато ти пребъркат джобовете, както си на карантинните два метра разстояние.

 33. 33 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 453 Неутрално

  За момента се връщат нискоквалифицираните работници - и българи, и роми. Висококвалифицираните българи на Запад за момента не се връщат, работят си от вкъщи там. Ако обаче ситуацията се задълбочи и те ще се върнат. Не очаквам никоя от групите да се застои в България след като вирусът изчезне. България ще е в тежка икономическа криза. Много хора ще емигрират и за първи път. Да, всички ще са ударени, но българите ще търсят да компенсират безработицата и/или намалените доходи като емигрират. Демографската картина в България ще стане още по-мрачна.

 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 927 Неутрално

  И съседните на тях квартали ще пропищят. Докато ги нямаше българите спокойно си подредиха градинки , вилички и къщички , и дори утре да свърши пандемията гляма част ще останат тук спокойно изхранвайки се с построеното от другите
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Тъкмо се радвахме, че сме успели да ги пробутаме на други държави, и те използваха пандемията като предлог да ни ги върнат. Сега е време България да опищи Европа, че е ксенофобски настроена, че преследва малцинствата и че е длъжна да ги интегрира. Точно както 20 години ни реваха на нас, че и отвсякъде ни режеха, че не успяваме да ги интегрираме - новите римляни. Но иска ми се да видя физиономиите на тези, които опищяха форума, че България се изпразнила откъм хора, и така и не усетиха какво огромно предимство е това. Е, нищо сега пак ще с напълни - с хората от техните мечти. И друго си мисля - с какво удоволствие ще пожелавам "Прав ти път, и не се връщай", на всеки, който пак вземе да ме плаши, че ако не му угодят, ще се изнесе от България.

 35. 35 Профил на Mihail Alexandrov
  Mihail Alexandrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "galapagas":

  Да, дори не си е направил труда поне годината да е исторически вярна. Кайзера още не е бил роден тогава ... Да не говорим, че обединението на Германия е след почти 150 години. Явно идеята е някой да се върже на простотията и да я повтори някъде.

 36. 36 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#24] от "disorg":Подкрепям те,приятелю, че всички станаха много "срамежливи" и предпазливи - не назовават нещата с точната дума, не се казва вече нищо "право ,куме, та в очите". Категорично:циганите са си цигани,турците са си турци и т.н.Не казвам, че и между нас ,българите, няма достатъчно редки л-на, напротив, цялата ни държава е омазана - като доказателство ,гледай как най-напред на тях ще се спуснем да помагаме.
  —цитат от коментар 27 на Violeta Dimitrova


  Контролът върху езика е контрол върху съзнанието. Знаела го е още църквата. Чували сме за аутодафе-тата, по-малко за думите забранявани, обявявани за неблагопристойни; за думите с пременяни конотации. Например: "българин" в католическа Европа трайно се е асоциирало с "еретик" - след нашествието на българските еретици, предимно павликяни, изгонени от Теодосий и Евтимий непосредствено преди османското нашествие. Нещо повече - ако отворите пиесите на маркиз дьо Сад, ще откриете, че във Франция по негово време "бугр" означава хомосексуалист; че е грубата дума за хомосексуалист. Трябвало е да бъдат дамгосани, стигматизирани носителите на ереси.

  В сегашната си модификация това, което правят, налагайки ни "политкоректен език" има два източника: изясняването на точните механизми, чрез които чрез езика бива контролирано човешкото съзнание - структурализъм, пост- структурализъм, деконструктивизъм, постмодернизъм в научната му, изследователска част и приетия първоначално от определени течения във феминизма неокомунизъм на Маркузе и подобните му; идеята за революция без извежданата от Маркс на преден план пролетарска класа, чрез малцинствата, чрез езика.

  Езикът влияе не само върху мисленето ни - той влияе пряко върху историята, защото чрез определени типове кодификация и натурализация, т.е., чрез задаване на начина, по който трябва да се говори, се определят и условията на комуникиране.

  Непосредствено след освобождението на България има изключително остър спор: кой говор да бъде приет за основа на книжовния ни език - македонския или търновския? Представяте ли си колко по-различна би била историята ни, ако бяхме приели македонския? Тях нямаше да успеят да ги преработят къде - в гърци, къде - в сърби, къде - в отделна нация. Но пък какво щеше да стане с централна и източна България?

 37. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Хвърлянето на боб да продължи:).Не вижам защо т.н. криминален контингент ще се върне тук, не е ли по-добре да краде от места, където има повече за крадене.Хора които се връщат, са по-често хора загубули своята работа заради ограниченията от епидемията - сервитьори, готвачи и подобни, ама това не е криминален контингент.И тези хора, в момента в който нещата се нормализират, пак ще си потърсят място под слънцето там, където плащат по-добре.
  —цитат от коментар 29 на tsvetko_51


  В градовете във Великотърновски окръг завърналите се са нищожно количество. Но поизпразнените села - тези от тях, които са с предимно ромско население отново са пълни.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Хахаха, както един уважаем форумец написа преди 2 седмици: COVID-19 направи така че ще се завърне цвета на нацията, и ще се настани отново във елитните квартали кат Столипиново(Пловдив) и Факултета(София) :) :) :)

 40. 40 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#36] от "gr52":

  Твърде добър коментар! Поздравления за което :)

 41. 41 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#24] от "disorg":

  Абе от тия Българи, дето през са малко по-опушени и говорят на един особен неразбираем език...

 42. 42 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 608 Гневно

  Под "престъпления от омраза" се подразбира ЦИГАНИ, МРАЗЕЩИ И БЪЛГАРИТЕ, И ЗАКОНИТЕ, нали? Само в този контекст добива смисъл изречението "недисциплинираните малцинства, които имат лоша хигиена, ще доведе относително лесно до проблема за виновния. Съответно да се стигне до физическо насилие..."
  Щото БЪЛГАРИТЕ само искат да си защитят собствеността и семействата, не са тръгнали да грабят и изнасилват по ГЕТАТА "от омраза", нали така, г-н Безлов?

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#42] от "Milko Stoyanov":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#16] от "galapagas":Да, дори не си е направил труда поне годината да е исторически вярна. Кайзера още не е бил роден тогава ... Да не говорим, че обединението на Германия е след почти 150 години. Явно идеята е някой да се върже на простотията и да я повтори някъде.
  —цитат от коментар 35 на agbell


  Бактън от неграмотници:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Фридрих_Вилхелм_I

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 45. 45 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Мисис България такъв кашкавал с яйце пекна на Мастера, щото изпечела палачинката. Шев Михалчев видял, че капнала олио в тигана. Тия са подклаждани от ДПС

 46. 46 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 328 Любопитно

  [quote#16:"galapagas"]
  —цитат от коментар 21 на 1908
  Аз чета книги, а не линкове. Ето къде съм го прочел - A History of Continental Criminal Law. ....През 1722 г. пруският крал Фридрих Вилхелм направо обявява всички роми на възраст над осемнадесет години за престъпници.[/quote]
  Май е било през 1725 и не ги обявява,а направо си ги е бесел!

 47. 47 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Ако (не) дай си Боже пламнат гетата от Короната, здравната ни система моментално отива на кино.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 48. 48 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми то затова, по информация на Дневник, руснаците купували най-много бухалки, а американците оръжие и патрони. Да вземем техния светъл пример и да се подготвим.

 49. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Браво бе пич! Супер политкоректен, никакви расистки отметки. Да говориш толкова време за цигани и циганска престъпност без да споменеш думата циганин!

 50. 50 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1058 Весело

  Маргинали?
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Сус бре- "свободни професии" е новият термин- от едни адвокати го знам... 😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 51. 51 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Ами много просто- пълна карантина и блокада на гетата и излизане само с декларация за работа. Да се мародерстват помежду си доколкото е възможно.
  —цитат от коментар 10 на venci4


  https://bit.ly/3dKbsuP

  Ма не е по европейскому...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 52. 52 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 337 Неутрално

  [quote#16:"galapagas"][/quote]

  В интерес на истината има такъв труд.

  Offizielles Erinnern und die Situation der Sinti und Roma in Deutschland, автор Габи Майер, издателство Шпрингер, 2013, страница 52.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK