Проф. Николай Витанов: Ако карантината се спазва, през юни ще сме прескочили медицинската част от кризата

Проф. Николай Витанов: Ако карантината се спазва, през юни ще сме прескочили медицинската част от кризата

© Стопкадър от БНТПроф. Николай Витанов от Института по механика към Българската академия на науките помага на правителството и националния оперативен щаб за предотвратяване на разпространението на коронавируса у нас, като изчислява чрез математически модели различните сценарии за развитието и спада на заболеваемостта.


Според него от поведението на хората по Великден зависи дали страната ще се справи бързо с кризата. Изчисленията показват, че ако мерките се спазват, през юни медицинската част от кризата ще е приключила. Какви са негативните и по-оптимистичните сценарии, кога ще е пикът на епидемията у нас и кога трябва да започне масово тестване четете в интервюто, което даде за "Дневник".


Всички питат кога ще е пикът на епидемията от коронавирус в България, проф. Витанов.
- Всички питат и аз трябва да отговарям - така ли? Като минат три седмици от първото ми изявление и ако карантината се спазва, ще кажа добри новини (бел. авт. - първото изявление е на 19 март). Тогава ще кажа нещо и за този пик. До тогава, моля, не ме питайте! В медийното пространство се върти какво ли не - едни неща са близо до истината, други не са.


От изявления на националния щаб се разбира, че по Великден ще има голямо увеличаване на броя на заразените. Тогава ли ще е пикът?


- Не мога да давам числа. Това е един от възможните варианти. Има и друг вариант и всичко зависи какво ще е поведението на хората по тези празници. Много е важно какво ще е раздвижването на хората и какви ще са контактите. Защото коронавирусът се разпространява по този начин и като няма доказано лекарство и ваксина, единственият начин да се предотврати разпространението му е да се ограничат контактите между хората.


Ако по празниците хората тръгнат да си посещават роднините, ще има много повече контакти и много повече възможности този вирус да се прехвърли върху други хора. Така че поведението на хората по празниците може да разбие на пух и прах всякакви прогнози. Ето защо - като му дойде времето, ще кажа кога ще е пикът, колко ще е, кога ще започне да намалява и т.н.


Тоест не трябва да изпускаме положението по Великден. Нужни ли са тогава по-строги мерки за празника?


- Това е извън прага на моите компетенции. Аз съм един разузнавач, който наблюдава какво прави врагът, изчислява какво ще направи и казва на началниците, а вече щабът и правителството решават какво да правят. От няколко дни говоря, че мерките трябва да са премерени - трябва да ги има, защото иначе епидемията ще се разрасне, а вирусът не е така безопасен, както искат да го представят някои, но въпросът е колко строги да са те; те трябва да са поносими за хората и икономиката да не пострада много. Линията, която се следва в България, е мерките да са оптимални - да предпазват хората, но да не вредят на системите да функционират. Ако мерките станат много строги, хората може да не ги спазват и ефект няма да има.


Много трябва да се внимава да не се изгуби доверието на хората.


На каква база стъпват вашите изчисления? На опита в Китай? Какви индикатори използвате?


- Ние използваме три вида модели, тъй като различните модели казват различни неща. Едни прогнозират горната граница на заразените, други - долната, трети - точния брой. Те са полезни, защото дават информация от колко до колко случая могат да се очакват на ден, за да се направи сметка какви ресурси трябват. Тези модели не сме ги измислили ние - има ги от стотина години, още когато Британската империя е имала проблеми с епидемии в Индия.


При един от относително простите модели хората са разделение на четири групи. Първата са податливите на инфекция, което е практически цялото население на страната. След това са податливите, които са изложени на тази инфекция, защото може да има някои, които не са изложени - като хората от малко изолирано село в планината; т.е. броят на изложените на инфекцията е много по-малък от този на податливите. От изложените само някои ще се разболеят, това е групата на инфектираните. А преболедуването на инфектираните ще има някакъв изход - или ще получат имунитет, или летален изход. Този модел се нарича SEIR. Всеки може да се запознае с него в интернет, но не може да пресметне и предскаже вярно, а по-скоро ще пресметне грешно, че ще има хиляди починали, защото не знае параметрите на модела. Стойността на тези параметри може да се определи от реалните данни, а с данните, които циркулират в интернет, трябва да се внимава, защото не са съвсем точни.


Какви са реалните данни и как се определят параметрите?


- Това е дълго за обяснение. Човек трябва да има реалните данни. Кога според вас се изнасят реалните данни от щаба - сутрин или вечер? Реалните данни са сутринта на другия ден.


Но това са данните от тестваните за коронавирус, които у нас са много малко. Има допускане, че се хващат два от 11 случая на коронавирус. Това така ли е?


- Това число от къде мислите, че е дошло?


Предполагам от вашите модели.


- Точно така.


Тогава броят на заразените у нас към момента не е 449 (интервюто е взето на обяд на 2 април), а около 3 хиляди души поне.


- Ето защо трябва да се носят маски. Има хора, които карат леко, нямат симптоми, но са заразени. Човек като не знае, че е заразен, си ходи сред хората, среща се с по-възрастни или с такива с по-слаба имунна система, диша и предава вируса. Така вирусът сваля възрастни хора и следва инхалация, интубация и често летален изход. Затова е важно хората да предпазват себе си и останалите с маски. Така се намалява вероятността вирусът да се предаде, защото той се предава по капков път. Наистина има хора, които са заразени и не са обхванати от статистика, затова трябва да се вземат мерки да се ограничи епидемията. Носенето на маски е ограничение на физическите контакти между хората.


Симулация как ще се развие кризата в България по изчисленията на професора.

Симулация как ще се развие кризата в България по изчисленията на професора.


Обяснете как се определят параметрите, на база на които се правят изчисления.


- Един от основните параметри е колко души ще зарази един заразен. Този параметър е два и половина, т.е. всеки човек заразява средно по два и половина други, да кажем три. Затова с мерки трябва да се ограничи оптимално това заразяване. Като се вземат мерки, параметърът намалява - ако заразен носи маска, той не заразява два и половина, а най-много един човек. Така стойността на този параметър пада, а от там епидемията започва да се развива много по-малко и прочутата крива, за която толкова говорим, става по-плавна.


Когато стане по-плавна кривата, значи ли, че заболеваемостта се отлага във времето, но ще я има? Или може да се допусне, че кривата на заболеваемостта ще е по-малка и ще спадне бързо, т.е. епидемията няма да се проточи във времето? Кое е вярното?


- Кое е вярното зависи от сценария, който се реализира на практика. И двете може да са верни.


От какво зависи да се реализира по-добрият сценарий? Тоест кривата на заболеваемостта да остане максимално ниска и да започне да спада по-бързо.


- Това зависи от вземането на мерки и от спазването им. Мерките трябва да се спазват поне докато започнат да действат факторите, които ограничават развитието на самата епидемия.


Първо, като не позволяваме на вируса да се разпространява, той не може да живее безкрайно дълго.


Второ, с течение на времето атмосферните условия се променят и като се вдигне рязко температурата, се появяват повече ултравиолетови лъчи и те започват да го разрушават. Това е тактиката, която в момента се прилага в България - натиска се кривата, за да не се увеличава много броят на заболелите, и в същото време се очаква действието на факторите, които потискат епидемията да не доведе до рязко нарастване на инфектираните и на тежките случаи. Все пак здравната система трябва да може да ги поеме.


Кои са тези фактори? Мерките, които са взети, и ултравиолетовите лъчи, т.е. се надяваме топлото време да помогне все пак?


- Човек трябва да се надява и на това. Защото само с мерки няма да стане. Иначе има два вида мерки, които могат да унищожат епидемията бързо - едната е да забраните на хората да дишат и след 5 минути няма да има епидемия, защото няма да има хора; другата - да ги затворите всички за три седмици да не мърдат от къщите, което значи болните да преболедуват и да няма нови заразени, т.е. епидемията да си замине. Нито едното може да се направи, нито другото.


Не могат да бъдат сведени до нула контактите между хората. Затова трябва да дойдат някакви фактори, които да убият вируса, или да се намерят лекарство и ваксина. Засега такива няма и остава влиянието на природата, а ултравиолетовата светлина евентуално може да помогне, както и по-топлото време укрепва имунната система.


На какви други параметри стъпват вашите изчисления? Освен че един заразен средно заразява двама и половина други.


- Другият параметър, който е изключително важен, е т.нар. носещ капацитет на страната, т.е. броят на хората, които биха могли да се разболеят. В класическия случай носещият капацитет е цялото население на страната, но в България това не е така, тъй като рано бяха предприети мерки, т.е. броят на хората, които биха се заразили намалява и той не е 7 милиона. Ако сложите 7 милиона души в модела, ще ви се получат апокалиптични числа и ще кажете, че ще има половин милион умрели. Но понеже са взети мерки, носещият капацитет не е 7 милиона, а много по-малко. Затова трябва да се държи карантината.


Колко е горе-долу носещият капацитет на страната в момента?


- Това не мога да ви кажа. Казах, че не мога да казвам числа. Но в момента виждате, че в България случаите са малко. Ние нямаме 100 хиляди души на легло. Ние ще стигнем пика, ще седим някакво време там и след това ще тръгнем надолу.


Много важно е като тръгнем надолу, мерките известно време да не се разхлабват, за да може този носещ капацитет да седи малък и да се разправим бързо с епидемията. Ако рано се разхлабят мерките, носещият капацитет ще се увеличи, както и броя на заразените, и ще има вторичен пик. Така че носещият капацитет на населението е важен параметър на модела, който зависи както от предприетите мерки, така и от това как ги спазват хората. Затова мерките трябва да са оптимизирани, т.е. достатъчно силни, но и да могат хората да ги спазват - само тогава този параметър ще има малка стойност.


Преди две седмици (на 22 март) премиерът каза, че страната се готви за около 4 хиляди души в болници, което по критериите за хоспитализация би трябвало да значи заразени от коронавирус в средно тежко и тежко състояние. Така ли е?


- Щом премиерът е казал някакво число, той го е чул от някъде. Аз числа няма да коментирам, но мога да кажа, че съществува такъв вариант. За всеки вариант има вероятност, с която той ще се реализира. Засега вероятността да се реализира този тежък вариант е малка, понеже хората спазват карантината.


Тоест това е най-негативният сценарий.


- Дали е най-негативният сценарий няма да коментирам, но това е един тежък сценарий. В момента сме на една десета от това число като брой заразени, а в болница са около 150 души само. Засега системата има готовност да поеме увеличаващ се брой на заразени, който би могъл да ни очаква в следващите дни.


Проф. Николай Витанов: Ако карантината се спазва, през юни ще сме прескочили медицинската част от кризата

© Велко Ангелов


Как гледате на допусканията, че трябва да преболедува 60-70 процента от населението, за да се ограничи коронавирусът? Мисля, че подобни коментари тръгнаха от Германия преди седмици.


- Като математик никога не съм гледал с добро око на такива коментари. Как може да се говорят такива неща за вирус, последствията от който не са известни? Как може да се каже да пуснем населението да преболедува, за да се създаде колективен имунитет? Не знаем как действа този вирус, какви поражения ще има.


Не питам за т.нар. стаден имунитет. Питам дали очакванията са, че каквото и да правим, колкото и мерки да държим, както и да отлагаме пикът на кривата, ако не се разболеят поне половината от хората, няма да се ограничи или самоограничи този вирус.


- Аз мисля, че тези очаквания тръгват да се изхвърлят на боклука, защото и в Германия, и във Великобритания мерките вече са съвсем различни. В момента страни като Великобритания берат плодовете на "Дайте да създадем колективен имунитет". За ирония там вирусът удари тези, които трябва да се борят с него. България възприе правилната тактика, поради което засега у нас увеличаването е малко. Може и да се размине без масова епидемия, т.е. без 70 процента разболели се.


В Италия от два-три дни сякаш има по-добри новини и се появяват коментари, че пикът започва да отминава. Тогава може ли да се допуска, че пикът на заразата трае три-четири седмици?


- Не мога да коментирам числото какво е. Но вие почвате да виждате накъде отиват нещата. Проблемът в Италия е, че в началото се допусна високо ниво на заболеваемост, но да не забравяме, че там населението е 60 милиона. От тях колко са се разболели? 100 хиляди, което не е 70 процента от населението, нали?


Колко време трябва да действат мерките, след като кривата започне да се снишава, за да не се стига до вторичен пик? Месец, повече?


- Като стигнем пика, мерките трябва да действат месец и половина и малко повече, но те могат постепенно да бъдат разхлабени, защото трябва да мислим и за икономиката. Но отхлабването трябва да се прави внимателно, както казах, за да не се обърне трендът.


Най-напред могат да бъдат премахнати мерките, които не са свързани с масово събиране на хора на едно място. Мерки като да не се ходи на театър, на кино, на футболен мач и др., ще останат да действат още дълго време. Постепенно може да се възстанови работният процес в предприятията и така. Трябва да се действа много внимателно, за да не изпуснем противника - ние ще сме го ударили и свалили на земята, нека не го оставяме да се изправи пак.


Има ли изчисления в кой момент как да се постъпи, за да са най-малко заразените и починалите от една страна, но и да са най-малко щетите за икономиката и фалиралите бизнеси - от друга? Има ли най-малко общо кратно между човешки и икономически загуби?


- Това в математика се нарича оптимизационна задача. Има такива изчисления и ние се стремим да реализираме най-добрия възможен вариант. Ситуацията е неприятна за всички. Въпросът е да се отървем с най-малки загуби - загуби на хора и икономически загуби. Засега нещата вървят добре. Ако успеем да се справим относително бързо със здравната част на кризата, съхранявайки икономически запаси, след това относително бързо ще се справим и с икономическата част на кризата.


От разговора ни да разбирам ли, че ще се справим бързо със здравната част на кризата, ако броят на заразените остане малък и ако носещият капацитет на страната е максимално ограничен?


- Напълно прекрасно разбрахте. Не трябва да се допуска разпространението на вируса в региони, където го няма. Това е смисълът и на пропускателните пунктове в областните градове.


Друго какво е необходимо? Има ли други параметри, които вземате под внимание?


- Друг интересен параметър е как започва да се развива епидемията. Ако я ограничите в началото, тя не може да се разрасне много. Това беше идеята на ранното налагане на мерките у нас. Ние не й даваме да се разраства от самото начало. В други страни не успяха. Да се бориш с годзила е по-трудно, отколкото да се бориш с гущерче.


Кога трябва да започне масово тестване на хората? Премиерът и щабът казват, че като мине пикът, ще има масови тестове за антитела.


- Щом така казват, значи ще е така.


Но има искания тестове да се правят още сега, за да могат здрави хора да ходят на работа и икономиката да не страда толкова.


- Има смисъл да се правят масови тестове, след като се появи пикът. Ако един тест излезе отрицателен и човек тръгне на работа, но за седмица някой го зарази, защото сме близо до пика, какво правим? Масовото тестване трябва да започне, след като пикът на заразата започне да преминава. Тогава ще е ефективно. Има време до тогава. Правителството би могло да се подготви за масово тестване, за да се пуснат хората на работа и да започне икономиката да функционира.


При първото си изявление преди две седмици казахте, че след два месеца и половина или три ще има добри новини...


- Но ако карантината се спазва.


Това значи ли, че ако карантината се спазва, през юни ще сме минали голямата опасност?


- Точно така. Ще сме прескочили медицинската част на кризата и ще се разправяме с икономическата част. Но най-важното е да сме живи и здрави.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Мнението ми за този е за бан поне година. Нещо не им върви превръщането на държавата във военно-полицейска диктатура, и активират всякаква /цензура/ да писка в полза на удължаване срока за това.

 2. 2 Профил на gns05646434
  gns05646434
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пазете се от фалшиви пророци ,особено ако носят вратовръзка с дракон,символ на дявола, на нея.

 3. 3 Профил на dei07645756
  dei07645756
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много ма кефят Учените. Като средноинтелигентни хора бързо разбраха, че да бъдеш слуга на гроб е висша степен на атестация. И този палячо с графиките и математическите модели го е разбрал и ще поддържа графиката толкова дълго, колкото може за да задържи гробарите на власт.

 4. 4 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Просто няма как да не познае - ако не се случат нещата винаги ще каже, че не са изпълнили хората условието му...

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Весело

  До коментар [#3] от "dei07645756":

  Защо бе, колегата е много прав, само че не може да каже с точност до юни, коя година!?

 6. 6 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Този не знам дали е учен, но със сигурност е непочтен човек.

 7. 7 Профил на dei07645756
  dei07645756
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колегата е разбрал, че може и да се добере до академична длъжност ако продължи да държи кривата нагоре колкото се може по-дълго.

 8. 8 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#2] от "gns05646434":

  Пазете се от фалшиви пророци ,особено ако носят вратовръзка с дракон,символ на дявола, на нея.
  ==================

  Така разбирам, че вие ​​сте един от феновете на мужици в дълги рокли😏

  "Чуждестранен агент"
 9. 9 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Щях да коментирам, че е абсурд мерките да останат до юни или юли, но като гледам професор Витанов не е казал, че пикът ще е тогава. Никой не може да го каже все още. Пикът може и да е през септември. Какво правим ако е през септември?

 10. 10 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ако карантината се спазва, то вируса си заминава за 2 седмици. Всичко останало е спекулация. Включително и казаното от интервюирания.

 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Пристигащите от чужбина първия ден като се поразходят да си платят сметките и да си напазаруват.

 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#9] от "kazushi":

  Нищо не правим, предполагам, че след Гергьовден, ще свалят мерките, и ще кажат, ами какво да направим, вие така искахте!

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  не разбирам защо дневник си губят времето с този плоскоземец

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#14] от "proudbulgarian":

  ми като е чел толкова да каже 2 цифри и да анализира- нямало да коментира цифри, е времето ли да коментира?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Най-накрая един читав човек да бъде потърсен за коментар. It’s a numbers game. Дано ни се получи баланса накрая.

 18. 18 Профил на dei07645756
  dei07645756
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "proudbulgarian":

  Твоя учЕн ни представя една теория за кривите, която е общоизвестна. На графиката му, няма нито дати нито цифри. Има сама ала-бала, щото и уравнението му е ала-бала. Всичко е пунта мара, докато главния доктор в държавата каже. Жалко, че си прочел цял вагон с книги, а не схващаш елементарни неща. Или схващаш, а?

 19. 19 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Този вирус вече е навсякъде,и наесен пак ще има сигурно карантини,докато няма ваксина и лекарство.

 20. 20 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1868 Неутрално


  И този като Сендов станал от математик на политик. По умните от него немски професори пък считат, че епидемията ще свърши, когато 66% от населението придобият имунитет. Оставят открит въпроса как - с ваксина или по рискования начин с температура и кашляне.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 21. 21 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#14] от "proudbulgarian":ми като е чел толкова да каже 2 цифри и да анализира- нямало да коментира цифри, е времето ли да коментира?
  —цитат от коментар 15 на karatista


  В статията не намерих думата "цифри".

  Споменават се "числа", обаче ...

 22. 22 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тангра":

  и кво намери като си толкова пунктуален?

 23. 23 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 736 Весело

  Ако карантината се спазва, то вируса си заминава за 2 седмици. Всичко останало е спекулация. Включително и казаното от интервюирания.
  —цитат от коментар 10 на 2029


  Излъгали са ви нещо :)
  Вирусът НЕ е куче да се 'махне' или върже.
  И мерките за т.нар. 'карантина' са НЕПРИЛОЖИМИ реално на ниво държава. За село, къща, квартал, град - ок, но за цяла държава няма как.
  И от т.нар. 'щаб' го заявяват под сурдинка - тези мерки само забавят разпростарнението, но НЯМА как да го 'махнат', нито спрат.
  Обратно, многократно го казаха не един и двама, че за да се 'махне' този вирус има три варианта:
  - ваксина - скоро няма шанс за това
  - масово тестване изолиране, пак тестване и пак изолиране в продължение на месец + ефективен контрол на влизащи/излизащи - невъзможно за организационния капацитет на мозъчния гербаф тръст.
  - масов имунитет - щеш-нещеш натам вървим.
  ----
  Дано, за времето което имаме се утвърди някаква успешна лекарствена терапия, щото иначе тзи учен ще ни обвини, че сме дишали по време на карантина :)

 24. 24 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Как добре го е обяснил професорът. И онагледил още. Докат хората учеха, аз вадех паяци по поляната и сега лъсват пропуските ми в аналитично-предиктивното моделиране.
  Цървул малоумен.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Не виждам какво друго може да каже човека, след като всеки от нас, ако има желание, може да си нанася точките в координатното протранство и да получава тази крива.
  Що се отнася дали и кога ще е пика, тук нещата опират до хвърлянето на боб, за предпочитане върху пъп/корем с приятни форми.
  Безкрайни са факторите, които могат да удължат и ( защо не) внезапно да скъсят този процес. Дали ще е слънце и топло време или ще е спазване на режими и дистанции, няма ли междувремено вируса да мутира ( пази Боже) и т.н.
  Да не говориме, че тези фактори нямат нищо общо с математиката, така че да питат точно този човек е просто "ала-бала", която може би малко вдига рейтинга на рекламното време за ТВ-тата.
  Има и добра новина, вода има не само за Перник:).

 26. 26 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#10] от "2029":

  Първо, вече е ясно че вируса без външно противодействие не си заминава даже да извън човек за 2 седмици.
  След това, дори при пълна блокада без излизане от вратата броя на заразени между членове на семейства пак е неизвестен и не е ясно дори без симптоми някой след 2 седмици няма да ръси още зараза вече навън.
  После с тези напудрени (доста непълни) входни данни се смята и нереално скоростта на разпространението. За броя на инфектитаните пък направо забрави за някаква точност, следва % на излекуваните като не се отчитат нетестваните починали от друго...и стъкмистиката продължава.
  За по-достоверни данни трябва достъп до тестване и точка.
  Само за изолацията принципно си прав, това е главното противодействие. Но понеже не се тества тъпаците не могат да направят адекватен модела на разпространението и съответно да прогнозират реалистични срокове на карантина.
  Гетберастки малоумия от тип- Стойте си вкъщи, ама и работете за да ви дадем помощ на бизнеса. Ако ви писне и заклатите стабилността ще има градска отпуска с маски..Никакви реални прогнози, никакви средства за постигането им.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Всичко е в областта на теорията на вероятностите.

 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Този по продажност надмина дори онези които даваха експертното мнение за АЕЦ Белене. Те така я изкарваха ту печеливша, ту губеща, в зависимост от поръчката.

  Задачата на това менте професор е по-лесна, с всяко появяване трябва да отдалечава "пика" с 1 месец. Беше април, стана май, сега вече е юни. Помнете ми думата, скоро ще заговори и за юли.

  Чудя се на Дневник защо става рупор за пропагандата на правителство което се чуди как да оцелее и затова вече лъже и манипулира безогледно. Силно ми напомняте българските телевизии когато всяка вечер се появяваше проф.Тодор Вълчев който ни убеждаваше че дъното на кризата вече наближава, спокойни да сме. Докато долара стана 3000лв и будалите спокойни изгубиха спестяванията си. Явно задачата на този е да заглавиква стадото докато планираните 10 милиарда бъдат откраднати. После следващите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 55 Неутрално

  До коментар [#12] от "ban":

  И ще са прави! Нали това искаме, всички плюещи тук умници и многознайковци! Ум царува, ум патки пасе.

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  ИСТИНСКИЯ наистина професионален анализ неизвестно защо Икономедия го скриха от широката публика в Капитал.

  Там са дадени кривите при трите стратегии:
  - експонента без изолация докато всички се заразят,
  - линейно нарастване при изолация без активно тестване докато всички се заразят;
  - експонента с остър пик и после бърз спад при активно търсене на заразените и изолация но само на тях. Значително по-малък брой заразени и загинали, по-бързо достигане на пика и преодоляване отколкото при прилагане само на карантина. Известен е като моделът "Чукът и Танцът" и отчетливо се наблюдава в Южна Корея, Сингапур, Тайван, скоро и в Германия които го прилагат.

  Ето тук можете да видите кривите при трите стратегии. А този професор да си гледа механиката, далеч е от епидемиологията. Наистина се учудвам защо толкова активно ни го пробутват от Дневник.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2020/03/27/4046458_masovi_testove_ili_karantina_bez_krai/
  Масови тестове или карантина без край

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2020/03/16/4041730_bitkata_s_koronavirusa_izglajdane_na_krivata_ili/
  Битката с коронавируса: Как (не) се "изглажда кривата"

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Ако карантината се спазва, то вируса си заминава за 2 седмици.
  —цитат от коментар 10 на 2029

  И как ще се спазва, като заключиш всички с белезници за парното2 Защото всичко останало е имитация на карантина, хората ходят на работа, пазаруват, до аптеката, пипат монети , банкноти, дръжки на врати... и сеят заразата.

  Тази ваша любима милиционерска "карантина" е все едно да затвориш стадото в кошарата но да оставиш заразените овце заедно с здравите. И да чакаш всички да преболедуват, колкото оцелеят толкова.

  Най-неграмотният селянин ще ти каже, че в такава ситуация се вика ветеринар, той преглежда овцете, отделят заразените и останалите обратно по ливадите. Но за да се проумее това се иска акъл повече отколкото има в главата на фен на ББ и Генерал ЛЪЖА. Вие знаете единствено да слагате белезници.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Механикът се изказа като експерт. Дневник, кога ще питате шкембеджията и бозаджията?

 33. 33 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как ще се разбере, че има пик като ние не знаем дори и близка цифра на всичките заразени? Ако всичко това продължи до Юни месец по добре да закриват държавата. Вижда се добре от действията на правителството, че тази схема на борба с вируса е идеално оправдание да се изтегли огромен заем.

  MJ
 34. 34 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Как ще се разбере, че има пик като ние не знаем дори и близка цифра на всичките заразени? Ако всичко това продължи до Юни месец по добре да закриват държавата. Вижда се добре от действията на правителството, че тази схема на борба с вируса е идеално оправдание да се изтегли огромен заем.
  —цитат от коментар 33 на MakoJacko


  То даже има натиск да се изтегли заем.
  Абсурд е това да продължи до юни, вече икономиката понесе най-големия си удар за последните 20 години, ако не и повече. А с по 20 заразени на ден мерките ще трябва да останат до няколко години! Къде ще му излезе края така. Ако задържат мерките така повече от няколко месеца съвсем буквално абсолютно всички ще умрем от глад. Ако ги разпуснат вируса ще си се разпространява свободно. Така че защо изобщо ги въведоха тези мерки?! Цялата работа беше абсурдна от самото начало.

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Мнението ми за този е за бан поне година. Нещо не им върви превръщането на държавата във военно-полицейска диктатура, и активират всякаква /цензура/ да писка в полза на удължаване срока за това.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Наистина рядко гнусен продажник. Те в БАН отдавна са известни с това, че дават "експертиза" в зависимост от поръчката, за АЕЦ Белене поне 4 пъти я изкарваха ту губеща ту печеливша. Но този безспорно ги надминава.

  И впрочем кривата му е пълна тъпотия и няма да изглежда така ситуацията. Който иска да види реалната графика на страна излизаща от епидемията да погледне Active Cases за Южна Корея. След пика има бавно спадане с темпо значително по-бавно от достигане на пика, не е симетрична крива както при него.

  https://corona.help/country/south-korea

  Ясно защо лъже продажното професорче, за да ни убеди да потърпим още малко и след това бързо щяло дойде лекото. Колко бързо непрекъснато се отмята, отначало пикът беше април, после май, сега стана за юни... скоро ще чуем и за юли.

  Не смее да каже нещо по-реално, примерно след 4-5 месеца защото хората ще скочат. Затова вари жабата на бавен огън. И непрекъснато си слага тенекията на задника "Ако се спазват мерките". Когато се види, че модела му е фалшив ще каже "Ама това е защото не спазвахте ограниченията". Типична магистрална про... професор на повикване.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Щях да коментирам, че е абсурд мерките да останат до юни или юли, но като гледам професор Витанов не е казал, че пикът ще е тогава. Никой не може да го каже все още. Пикът може и да е през септември. Какво правим ако е през септември?
  —цитат от коментар 9 на kazushi


  Навреме пускаме прогноза че ще е през октомври :) Накратко, пика ще е тогава когато правителството каже. И професор който да ни го каже винаги ще намерят. Напоследък много ги произведоха, има свръх предлагане и затова цената на услугите им много поевтиня.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Ама наистина рядко гнусен! Единственият начин да се ограничи заразата бил да се ограничат контактите между хората. Един заразен на 1000 обаче всичките 1000 затворени и не мърдат. Готов за Главен Полицай, то напоследък е модерно професорите да са с пагони.

  А за такова елементарно нещо да го намериш този единствен заразен, да го сложиш под карантина а останалите 999 спокойно да живеят и работят защо толкова удобно "забравя" професора?

  То бива продажност но този надминава онези комунистите които криеха за Чернобил. Те само мълчаха и криеха истината а този директно ни лъже в очите!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 563 Неутрално

  евала на професора, обяснено като за форумните идиоти...

  очевидно е, че местните свободолюбци и прогресисти, които естествено са по-умни от целия свят, няма да са съгласни с него;

  проблемът очевидно е, че ако те, като умни и красиви, не са на власт не могат да спасят икономиката
  /и слава Богу/
  щото щяха да носят отговорност за смъртта на всеки един, заради невзетите мерки, за да може да докладват, че "икономиката да работи"...
  те, поради смелостта с която дават акъл, изглежда цял живот са носили отговорност единствено за качеството на прекараното си "свободното време"...
  затуй са готови да понесат всяка отговорност ... абстрактно
  и пак затуй ще помиришат власт ... по същия начин
  и да се обединят мощно умно, красиво, "либерално" и "пазарно"- пак пряко сили 3.98% от 50% гласували - 2 % от популацията, готова на всичко за да е ... умна и красива

  вчера под една статия в дейли мирър англичаните "подкрепяха" шведите да удържат "свободния си избор" на "свободен живот" с разходки и работа - за да има "контролен пример"
  от три-четири дни швеция гори
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

  не им давам и седмица за да се присъединят към стадото на страхливите с "умрелите" икономики

  оливър кромуел умрял от малария; били му донесли хинин, но той го не щял, щото бил открит от йезуитите, а той като заклет протестант не искал "папско" лекарство...
  Робър Кох открил бацила причинител на холерата, професор Петенкофер, голям учен хигиенист, не вярвал в тази "теория" и изпил цял буркан с холерни бацили...


  преди дни пуснах една молба, по същия повод, ще е повторя
  /когато твърдиш нещо трябва да си последователен като Кромуел и професор Петенкофер/

  мили смели идиоти, дето вярвате, че без маски, с разходки в парка, и прочие свободи ще сме добре и свободни като в ... Бергамо, Милан, Мадрид, Ню Йорк; че е съдба, тъй и тъй всички, или поне 70-80 %, да изкараме корона вируса, и чийто първи граждански дълг е да спасим ... икономиката, моля, най-сърдечно, проявете гражданска смелост и активност, и си направите един хепънинг някъде в парка свободни, волни, без каскети, ръкавици, фуражки, маски и прочие атрибути, пребройте се, прегърнете се, целунете се /поканете гинес, може и да сте най-много на едно място, доказано и да ви впишат/, вижте се колко сте умни и красиви, зарадвайте се и спасете ... икономиката

  днес ще добавя вземете си родителите и децата, и цялата рода, за да може стадото ви, напълно да се имунизира...
  ако не сте готови за това, моля или да млъкнете, или да се готвите спокойно за следващите избори, като ги спечелите да вземате решения и да носити ОТГОВОРНОСТТА за глупостите си

  Je suis дани кирилов
 39. 39 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 267 Неутрално

  В България все още сме далеч, далеч от платото. 30на души на ден нови заразени.
  Няма никакво значение колко точно теста са направени, достатъчно е да се гледа колко "стръмно" нарастват случаите спрямо предишните дни.

  Когато отчиташ само хората, които са потърсили помощ на база симптоми, то това което може да се гледа е скоростта на появяване на нови случаи и да се мащабира на база брой тестове и цялото население и да се види къде сме на кривата.

  При нас не се движим дори логаритмично, още по-малко експоненциално.
  В момента сме съвсем долу в ниското и с тази скорост още 2 месеца ще търсим пика.

  Това, което чакат в щаба - да почнем забавяме за да препоръчат отмяна на мерките, ще има да си го почакаме още много време.

  Това, което комунистите искат - да сме чакали до края на месеца за ново продължаване на мерките е грешния въпрос - като толкова ламтят да са умните и популистите в този момент - да питат какъв процент от населението е заразено в действителност и с тази скорост кога ще спрем с извънредното положение?

  Обявената дата - средата на май изглежда прекалено оптимистична и знаем, че като наближи ще дойде следващата дата - края на юни.

 40. 40 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Значение на думата карантина:
  Изолиране на лица или места за определено време, за да се предотврати разпространяването на заразни болести.

  Това у нас е всичко друго, но не и карантина. Нещо като полу-карантина. А така нещата се отлагат във времето. А всеки ден е загубен. Колко време могат да изкарат хората на мускули (спестявания)? Месец? Два? Три? А после?

  Как се прави?
  03.04.2020: Сингапур налага почти пълна блокада за месец! И мноооого тестове.

 41. 41 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Тоя всяка трета дума му беше - не мога да коментирам. То пози, то чупки ....

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Ха, ха, ха...! Тя ако карантината се спазва, изобщо нямаше да има епидемия. Заразни блудници скитосват по пътищата и няма спиране. Но какво правят властите!!!!? Отмениха блокадата на Банско и един тъпак отиде да зарази Несебър!!!!? "О, кой за таз прокоба да виним?" Шекспир

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#39] от "JsT":

  Точно. Аз гледам характера на кривата, почнала ли е да се заобля.И следа няма от това и не случайно непрекъснато отлагат датата според рецептата "Жаба се вари на бавен огън". Защото ако кажат например октомври хората ще изреват, как така се издържа толкова време затворен, без приходи... ами това е все едно без съд и присъда цял народ да натикаш в затвор с лек режим, тях също ги изкарват в града да поралотят.

  Има също едно голямо НО. Прескочим ли лятото в карантина и без признаци за подобряване идва есенно-зимният период. И тогава ще дойде големият ужас. Защото това е любимият период на всички грипове и ние ще го навлезем със стабилен и голям брой заразени. Прекрасни условия за нов стремителен ръст. Ето към това ни тика правителството и тази имитация на кризисен щаб.

  А относно броят тествани и колко представителен е много показателен характера на кривата за новите открити случаи всеки ден. Хаотични скокове нагоре-надолу всеки ден и то с голяма амплитуда.Ясен признак, че не се правят достатъчно тестове и броят хванати случаи е просто въпрос на късмет.

  Пълна заблуда и то съзнателна е тази статистика. За мен единственият досега правилен тест беше този на депутатите, случайна извадка но не единствено на болните а на определена социална група.И той показа доста страшно нещо, 1.25% заразени. В мащабите на страната това са 90-100,000 заразени. Дори наполовина да е, само 50,000 далеч над тези 500 с които ни залъгват.

  Никакви илюзии и никаква вяра на тези лъжци. С епидемията въобще не се води МЕДИЦИНСКА борба, оставена е свободно да се развива. Полицейщината само я забавя но не спира. А това означава ужас без край и ужасен край, просто отново идва Виденовата зима.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Проф. Витанов, пак съм аз, от ИМех. Бях решил да не се занимавам с Вас. Стига ми това в Института. Писах ти в предишен постинг - какви са ти статистическите данни. Графиката, която си показал в статията, ако е твоя, е най обикновена Гаусова крива без данни по абсцисата и ординатата, а именно време-брой заразени. Какви са тези прогнози, кого будалкаш? Дори градиентът на реалната крива още не е започнал да се променя, за да направиш някаква екстраполация. Какви данни предлагаш - прах в очите на хората.

 45. 45 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Какво значи това " не мога да кажа числа", ние овце ли сме или хора!? Дай числата, пък всеки да си прави сметката, не само проф. Витанов е професор в този дъжава. Има и други математици. Без числа, това са само празни приказки от типа "ще ви оправя за 800 дни, вервайте ми".

 46. 46 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Когато проф. Витанов покаже нещо такова, тогава ще ву сваля шапка и лично ще му стисна ръката.
  https://www.youtube.com/watch?v=gxAaO2rsdIs&=&feature=youtu.be&=&fbclid=IwAR1cEXmsVCXj1NdC1IYuIE4lMb7RsbXtgcNF0CUOoiB2G371iLR6P57LmKM

 47. 47 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Хаотични скокове нагоре-надолу всеки ден и то с голяма амплитуда.Ясен признак, че не се правят достатъчно тестове и броят хванати случаи е просто въпрос на късмет. Пълна заблуда и то съзнателна е тази статистика.
  —цитат от коментар 43 на Fred


  Не гледай статистиката за заразените. Гледай статистиката за смъртните случаи. Хората колкото и да не ги тестват - като станат зле, търсят бърза помощ, настаняват ги в болница - интубират ги и след това за съжаление има такива, които и умират. Тази статистика е точната величина за ефективността на мерките!

  За да сравниш ефективността им, просто виж Италия (60.5 млн население) и имаха близо 900 души смъртност в пика. Това за население 7млн на България би било еквивалент от 104 души да умират в България на ден от COVID-19, ако бяхме на тяхното деридже.

  При нас практически няма смъртност, което означава, че мерките работят добре за сега. Хората обаче ще се изморят и ще се отпуснат, така че има риск нещата да се влошат, но е добър сигнал за сега, че смъртността е ниска. Разбира се може причината и да е съвсем различна - например ваксинациите от комунизма или някакъв друг фактор.

 48. 48 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Ето един математик, който да ни обясни всичко по-добре от лекарите и политиците. Браво, интелигентно и премерено изказване!

 49. 49 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единствената причина да не дава параметрите е, че е извадил от носа си някакви произволни числа.

  А пък тази идиотщина просто дори не искам да коментирам:

  "Ние използваме три вида модели, тъй като различните модели казват различни неща. Едни прогнозират горната граница на заразените, други - долната, трети - точния брой. "

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Не гледай статистиката за заразените. Гледай статистиката за смъртните случаи. Хората колкото и да не ги тестват - като станат зле, търсят бърза помощ, настаняват ги в болница - интубират ги и след това за съжаление има такива, които и умират. Тази статистика е точната величина за ефективността на мерките!
  —цитат от коментар 47 на JsT


  Ще я гледам статистиката за заразените. Защото нашите отчитат като жертви на епидемията САМО болните които са били тествани и с доказано заразяване. За останалите приемат, че е обикновена смъртност от съответните болести.

  Досега няма нито едно съобщение от щаба /и не може да има/ "починал от коронавирус". виждаме инфаркт, емболия, диает, хипертония и т.н. Но това е само за тестваните. А ако не са тествани? Тогава ги отчитат като обикновените инфаркт, инсулт и т.н.

  Не случайно китайците въведоха компютърна томография на белият дроб за ВСИЧКИ починали. Именно защото мнозина са успели да умрат преди да ги тестват. Водят ги за здрави а те са били заразени и съответно огнище на заразата. И тогава в графиката им се появи рязък скок.

  Ето ги данните им за броят заразени дневно, вижда се ме с промяната на методиката са открили около 20,000 заразени които са смятали за обикновени болни:
  10-02-15.02 Заразени дневно: 2516, 2921, 372, 15133!, 6460!, 2056, 2099...

  Това е механизмът за манипулация на Мутафчийски, СЪЗНАТЕЛНО ограничават броят на тестовете. Така първо отчитат малък брой заразени, и второ, крият голям брой от починалите като ги отчитат към обикновената смъртност а не причинена от усложненията при коронавирус.

  Смешно е това тупане по гърдите с числа които ЗАИТЕРЕСОВАНИТЕ сами отчитат и управляват какви да са. Това отдавна се нарича "конфликт на интереси" и не се допуска в цивилизованите държави.

  Помнете ми думата, някой ден ще има съдебни дела и Мутафчийски с цялата си пасмина ще отговарят за Медицинският Чернобил който в момента ни пробутват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK