Евгения Иванова: Тъжно е, че след 30 г. демокрация 18% смятат "възродителния процес" за правилен

Евгения Иванова: Тъжно е, че след 30 г. демокрация 18% смятат "възродителния процес" за правилен

© Антон ПоповПроф. Евгения Иванова е историограф и етнолог. Академичната й кариера е в балканистиката, антропологията и етническата политика. Освен на научни изследвания, тя е автор и на романите "Фото Стоянович", "Оглушително бяло", "Планът Константинопол" и "Проклет роман".


Евгения Иванова е изследовател на мюсюлманските общности в България и на политиките към тях. Сега е ръководител на изследователски проект, чиято основна цел е да диференцира отношението към различните общности и причините за него, както и да проследи динамиката на това отношение в различни периоди от развитието на българското общество. Част от проекта е националното представително проучване на "Алфа Рисърч" "Мнозинство и малцинство. Нагласи към различните". Повече за него вижте тук.


Кой е най-сериозният проблем за междуетническите отношения в България, който се очертава от проучването? Има ли изненади?
- Очаквахме сравнително високи нива на толерантност към повечето малцинствени общности. Изследването ги потвърди - поне що се отнася до онези, които сме свикнали да наричаме "безпроблемни": католици, протестанти, евреи, арменци. Изненадата за мене бяха почти същите нива (съвсем малко по-ниски) на толерантност по отношение на мюсюлманите и турците.


Предварителните ми очаквания бяха за по-висока степен на отхвърляне - заради неизкоренените все още предразсъдъци, свързани с "турското робство", заради глобалната ислямофобия и страха от "новата световна заплаха" - исляма. Оказа се, че мнозинството българи по-скоро приемат, отколкото отхвърлят съгражданите си мюсюлмани.


Ситуацията съществено се променя при въпросите за съществуването в България на "крайни религиозни проявления". Най-голям процент от отговорилите положително сочат като склонни към крайности именно мюсюлманите. Важно е обаче да отбележа, че онези, според които крайни проявления у нас не съществуват, са два пъти повече от твърдящите обратното. Очевидно, високата степен на приемане визира "нашите" мюсюлмани, а мисленето им като крайни е по-скоро под влиянието на глобалната ислямофобия.


Най-големият проблем, който изследването открои, не беше изненада - отношението към циганите. Почти една четвърт от анкетираните откровено заявяват, че ги мразят. Вероятно процентът е доста по-висок - поради неудобството открито да се афишира омраза. Голяма част от останалите са безразлични, а някои се страхуват от тях. Това категорично отхвърляне на цяла общност е твърде опасно - всеизвестно е, че етническите предразсъдъци се обострят по време на криза, каквато изживяваме в момента.


В годините след 1989 г. страната се отваря все повече към света. Стават ли по-толерантни българите?


- Не съм сигурна, че "отварянето към света" автоматично генерира толерантност. Свидетели сме на все по-нарастващ национализъм именно в "света". Ислямофобията също идва от "света". Мнозинството от анкетираните са на мнение, че в междуетническите и междурелигиозните отношения няма промяна в сравнение с периода на комунизма. Почти по равно са разпределени откриващите подобрение и откриващите влошаване. По отношение на бъдещето оптимистите са с няколко процента повече.


Защо българите в голяма степен приемат да живеят близо и да работят с хора от различни малцинства, но се капсулират, когато стане дума за брак с тях? Какво означава това?


- Това е характерно за всички нации - колкото по-близо до интимния свят на човека се отива, толкова по-висока е степента на капсулиране. Именно затова се въвежда тази скала: започва се от съгласие да живееш в една държава с някоя група и се стига до съгласие да живееш в едно семейство. Всички сме виждали, предполагам, високо толерантни хора, които изпадат в ужас, че синът им ще се ожени за мюсюлманка, например. За циганите да не говорим


Правят впечатление полюсното отношение на интелигенцията към циганите и голямата нетолерантност към малцинствата у жителите на София. Как си обяснявате това?


- Интелигенцията, разбира се, не е еднозначно понятие. Към нея се числят (или се причисляват) хора с разнообразни нагласи. А в отхвърлянето на циганите няма особени различия при различните групи.


Колкото до нетолерантността в София, това напомня ситуацията от годините на ранната модерност, когато се ражда национализмът. Скъсалите с патриархалната сигурност придошли в индустриалните градове селяни се чувстват самотни, пренебрегвани и отхвърляни, затова избират уюта да принадлежат към по-голяма въобразена общност - нацията. Ако имахме разбивка по поколения софиянци (първо, второ, трето и т.н.), вероятно, щяха да се откроят разлики.


Изследването показва, че българите в много малка степен познават религиозните вярвания на "другите". Какви са последствията?


- Резултатите сочат категорична зависимост между степента на познаване на "другия" и степента на толерантност. Колкото по-висок е процентът на познаването, толкова по-голямо е приемането на определена общност. Най-непознаващите мразят най-силно. Това обяснява и споменатите вече разлики между отношението към "нашите" мюсюлмани и към изповядващите ислям в глобален мащаб.


А каква е ролята на клишетата "турско робство" и "възродителен процес" за нагласите към турци, помаци и мюсюлмани?


- Една от изненадите в изследването беше съвсем малкият процент на онези, които свързват турците преди всичко с "турското робство". За сравнение, определението, заело първото място, е "работливи". Колебая се дали "турското робство" продължава да бъде мотивация за омраза, или вече е само инструмент за легитимиране на принципно съществуваща омраза.


Отношението към "възродителния процес" е, може би, най-тъжната констатация в изследването. Най-високият процент го оценяват като "правилно действие, извършено по неправилен начин" и едва 15.2% - като "престъпление на комунистическия режим". Ако навлезем в детайли, ще открием, че сред далите този отговор преобладават привържениците на партиите от десния сектор, т.е. напълно е възможно той да се дължи не толкова на уважение към спазването на човешките права, колкото на омраза към комунизма. Тъжно е, също така, че след 30 години демокрация 17.8% определят това престъпление като "правилно действие за създаване на единна българска нация".


Какво показва проучването по отношение на "възродителния процес" очаквайте утре в "Дневник".


Кои са факторите за разчупване на клишето в представите за "другия"?


- Увеличаване на степента на познаване, струва ми се. А може би - и личностното самочувствие. Прави впечатление, без от това непременно да се извежда правило, че богатите и образованите са по-толерантни в сравнение с другите. Това също не е изненада. Известен е феноменът "малки бели хора" (политически коректна перифраза на "бели боклуци") в САЩ, които най-силно мразят и отхвърлят цветнокожите.

Коментари (187)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Ако обясните ВСЪЩНОСТ само :
  Положението 1984 -та година,
  Политиката на Турция - тогава
  и Фактическите привилегии на т.нар . малцинства!
  Процентът на тези , които ще смятат "възродителния процес" за правилен ще бъде поне 98 !!!!!

  [email protected]
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Мен пък ме радва фактът, че са само 18%

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Още по-тъжно е, дори трагично, колко много българи харесват Русия и в частност Путин...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  Че трябва да има интеграция в дадена държава, ако иска да е силна - така е. Но не става с насилствено сменяне на имената и с репресия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Важното е, че българите може да мрънкат за Русия и в частност Путин, но ИЗБИРАТ Борисов и ЕС !!!

  [email protected]
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Путин го харесват основно гласоподавателите на бойко .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  И други трагедии има. Да речем Стокхолмския синдром. За пример давам целувката на Орлов Мост. Да не забравяме и какъв % одобряват Народния съд и го дават за пример..........

 11. 11 Профил на htq37647102
  htq37647102
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "kaiser":

  Ако беше прочел и интервюто, а не само заглавието, щеше да си разбрал че "Най-високият процент го оценяват като "правилно действие, извършено по неправилен начин", отделно 18% дето го одобряват напълно и като методи, т.е. мнозинството българи го одобряват.

 12. 12 Профил на glas
  glas
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Изгонването на турците от балканите е естествена реакция на балканските народи,чиито страни са завладяни и разграбени от османлиите преди векове.
  В 20 век обединени балканските държави са по-силни от "болния човек на Европа" и съответно турците са изтикани обратно в Мала Азия.

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#4] от "hamiltonf":Важното е, че българите може да мрънкат за Русия и в частност Путин, но ИЗБИРАТ Борисов и ЕС !!!
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Ами това е напълно нормално, резонно, естествено и логично. Все пак г-н Бойко Борисов е автентично десен християн-демократ, реформатор, строител, визионер, антикомунист, геополитик и бъдещ разследващ журналист със собствен сайт.
  Всички знаем, че той е последната барикада, последният рубеж, който ни пази от завръщането на Комунизма! На кого друг да разчитаме? На Радан или на Христо Иванов?

  Бог да благослови Америка за България!
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Трябваше да сменят само новородените леко - вярно е , ама помниш ли тогава Турция как агресивно хапеше за ''малцинствата '' ???
  Сякаш в Турция българите бяха с български имена !!!

  [email protected]
 15. 15 Профил на htq37647102
  htq37647102
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Glas":

  Те истинските турци бегат още с Освобождението, тия дето остават са османоезични българи и цигани, затова и през целия 20-ти век се провеждат възродителни процеси като отговор на турската пропаганда. Но грантаджиите пищят само за възродителния процес, извършен от комунистите, не и в Царство България - десетки хиляди османоезични са покръстени тогава и са им сменени имената, много са и напусналите в посока Турция.

 16. 16 Профил на xtz03648385
  xtz03648385
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Още по-тъжно е, дори трагично, колко много българи харесват Русия и в частност Путин...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Да харесваш Русия и да харесваш Путин са две различни неща.
  Да мразиш обаче една жяла народност независимо дали е руска, турска или албанска сие вече болест.

 17. ИЗБИРАТ Борисов и ЕС !!!
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Че какво общо имат двете?

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#5] от
  Че трябва да има интеграция в дадена държава, ако иска да е силна - така е.
  ======
  Тоя филм вече свърши ......
  След короната, статуса на националната държава съвсем ще отслабне. ...
  То и сега дори деградира....

  Bukalemun
 19. Като се изключи тупането в гърдите и самоопределението за "толерантен", нищо друго не сочи, че българинът всъщност е такъв. Подобни проучвания само доказват това. Имайте предвид и голямата доза хора, които са лъгали, па макар и анонимно.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на xtz03648385
  xtz03648385
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И други трагедии има. Да речем Стокхолмския синдром. За пример давам целувката на Орлов Мост. Да не забравяме и какъв % одобряват Народния съд и го дават за пример..........
  —цитат от коментар 10 на nema_labavo


  Винаги когато една власт се самозабрави има "народен съд"! Дали е справедлив е отделен въпрос. Самата история го показва. Най-ярък пример е френската буржоазна революция.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#16] от "xtz03648385":

  сие вече болест.
  =======
  Болест ама патриотарска .....
  Цял век държеше влага ....а за условията на соца ....си беше направо мезе за ракия...

  Bukalemun
 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  За "възродителният процес", това си беше геноцид в 20 век с всички форми, гонения, убийства. Насилствената смяна на имената по никакъв начин не обедини българската нация, а я разедини за много дълъг период от време. Отделно мнозина от турците бяха прогонени в Турция и нямаше кой да прибира реколтата и всичко си гореше от слънцето по полето. НРБ изпадна в изолация от останалият свят и се принуди да взима спешно дългове. През 1984 г. външният дълг на НРБ беше 4 млрд. долара, а през 1989 г. вече беше 12 млрд. долара.

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 847 Неутрално

  На село епидемия от...глад. Бездомни и психоболни ходят като призраци,готови на всичко за трохата хляб. Нахранете поне 1 психоболен с развалящо се..Ровят в кошове, стомаха не чака.

 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Разстроено

  До коментар [#20] от "Маршалов":

  Още по-тъжно е, не че има такива, които за 5 лева ще продадат и майчиното си мляко, а че на държавно равнище се води антибългарска политика :(

  [email protected]
 26. 26 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Гневно

  До коментар [#20] от "Маршалов":

  Атентатите бяха дело на изроди от ДС! Престанете с тази лъжа, засрамете се. Само и само да нажежат до червено враждата м/у българи и турци си пратиха черните марионетки да иабият българи!
  Чудовищно...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 27. 27 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Тъжно е само, че бабето и колегите му от БАН и СУ още са живи, но лека полека капка по капка ,вирус става.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Всички глупости, че Турция искала тогава да отделя парче от България са неверни. Както и глупостите, че турците в България искали да се отделят и затова бил "възродителният процес". Истината е, че БКП вече не виждаше по какъв начин може да прикрива кризата в България, липсата на всички по магазините (нямаше касетофони, телевизори, облекла, маратонки, храни и т. н.). Човек трябваше да има долари и да може да докаже от къде ги има за да си купи от Кореком въобще нещо.
  И диктаторът взима решение да направи "възродителен процес" за да отклони вниманието на хората от реалните проблеми.

  ДБ=БКП
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Гневно

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Не те ли е срам , да пишеш / а да не пиша аз, че е даже грозно да го напиша / .............?????????????
  Югославия, Турция и Гърция, отдавна имат последователна и брутална политика към останалите на териториите им след разпада на Османската империя чужди народностни групи, като ги депортират, разменят, прогонват и унищожават наведнъж или постигат това след десетилетие репресии и ограничения. Такива са съдбите на турското малцинство в Беломорска Тракия, на гръцкото в Мала Азия и Одринска Тракия, на арменското в Турция, на албанското и влашкото в Гърция, на българското мнозинство в Беломорието в Егейска и Вардарска Македония и Одринска Тракия.

  [email protected]
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Гневно

  България до 1944 г., макар да не е абсолютно чужда на тези балкански политики, се интересува повече от сънародниците си в Беломорието и Македония, отколкото от единството на нацията вътре в страната. Причините за това са обективни. От припокриващите се национални землища на Балканите българското в най-голяма степен е включено в съседни държави, а българската държава в много по-малка степен включва чужди национални землища.

  [email protected]
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  А Кипърския вариант,
  а растящата турска пропаганда,
  а разрастването на ислямския фундаментализъм,
  а във вътрешен план спадът на раждаемостта на българите, съпроводен с двойно по-голям прираст сред турци и цигани??????????
  Това как го смятате отнесено към края на 70-те и после 80-те години ??

  [email protected]
 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Мнението на българите за "възродителният процес" не е странно, като се има предвид, че БКП все още промива мозъци и мнозина съжаляват за "едно време".
  Съжаляват за концлагерите, за политическите затворници, за немотията, за нямането, за дефицита от стоки, за минималната пенсия от 36 лв., за мизерните заплати от 150 лв., за празните рафтове в магазините, за раздрънканите рейсове "Чавдар" дето като се возиш и ще ти изпадат бъбреците, за скапаните съвецки автомобили...

  ДБ=БКП
 33. 33 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#21] от "xtz03648385":

  Да, семйство Романови също са пример. И кое оправдава Народния съд?

 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":

  Вас трябва да ви е срам с този комунистически гнусен плам да лъжете.
  Едно престъпление не оправдава друго.

  ДБ=БКП
 35. 35 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  30 годин фалшив полупреход няма как да заличат 45 години болшевишка диктатура и руска колониална зависимост, продължаваща и сега.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Всъщност това не е нещо ново....
  През лятото на 1950.....от България се изселва четвърт милион към Турция. ...
  А тогава....истинската цел на БКП е била експроприация на земи ,имоти и т.н...
  Десетки хиляди семейства обедняват за една нощ.....
  Двете държави се договарят за внезапно спиране на изселването. ....
  Така ....се укрепват ТКЗС тата .....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  До коментар [#32] от "anonim440":

  Само да питам - чувал ли си за Кенан Еврен?

  [email protected]
 38. 38 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#26] от "Реми":

  иабият - смирено питам, какво би трябвало да означава това действие.

  Що се отнася до атентатите, 100 % бяха дело на "Сиви вълци", нали така?
  както и пожарите в Гърция всяко лято, Както и държавната политика на Турция, която наводнява с нелегални икономически емигранти, с цел да изнудва за повече евра.

  Така, че да, атентатите си бяха турско дело.
  Освен това, тези дни се опитва да открадне товар с респиратори на Испания
  https://twitter.com/jordi_canyas/status/1246158298593845249

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Турция нямаше тогава териториални претенции към НРБ, но вече след като бяха сменени насила имената в самата Турция се заговори за кипърски вариант. Защото то и в Кипър не просто турците влязоха, а преди това си имаше предистория.
  Та в Турция съжаляваха само, че не е пак Еврен там за да нападне България и да я завладее за 24 ч., както стана с Кипър (въпреки Гърция, и въпреки НАТО, който беше против).
  Турция имаше тогава 8 млн. армия (със запасняците), и Еврен нямаше да се интересува от нищо. После СССР щеше да се намеси, но вече щеше да е мазало. Много кръв щеше да се пролее и добре че не стана. В Турция обаче имаше многохилядни митинги на които се скандираше "да защитим нашите".
  Това всичко заради идиотите комунисти.

  ДБ=БКП
 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Действително е тъжно, 30+ години след това да се мъчиш да източиш дивиденти ... Хубавото е, че на младите и двете страни не им пука за тъгата ви нито им пука колко демократи се пребоядисали след 10.10.89

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  В промитите мозъци на комунистите в България (все пак дори сега БКП има 100 хил. члена) всичко е така като каже "партията" (сектата).

  ДБ=БКП
 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Политическите планове на Турция не са да завладее България териториално, а да я завладее финансово... Това са плановете на турският елит след като България се отвори за Света. Вече дали ще бъдат реализирани не се знае и зависи и от българите. А Ердоган с неговите териториални претенции е вече нещо съвсем друго, но и той е до време.

  ДБ=БКП
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#38] от "utl59645232":

  Тази плоска пропаганда си я запази за други статии.....ставаш смешен....:)
  Турция прати към Испания цял кораб с медицинска техника и медикаменти. ...
  Какви кражби пак са ти в главата ....?
  Остави го вече тоя Twitter....и на Тръмп му омръзна от него....:)

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Гневно

  Докога ще ни занимавате с този Възродителен процес? Защо не питате турците в България какво е отношението им към Турция и биха ли посрещнали като освободители турските войски в България както в Сирия ги посрещат тамошните турци?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Още по-тъжно е, дори трагично, колко много българи харесват Русия и в частност Путин...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Точно !А стандартът на живот в Русия е като този в някоя страна от Третия свят !

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++

 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Те червените фашисти само за това си мечтаят, за кръв, убийства, насилия, насилствена смяна на имената...

  ДБ=БКП
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#42] от "anonim440":

  Ердоган с неговите териториални претенции е вече нещо съвсем друго, но и той е до време.
  ======
  Ако въобще е......Ердоан ви е най малкия душманин.....!!!
  За разлика от Турция. ....българската държава има много по големи потенциални противници. ...които и извеждат жизнените сокове .....тихо и демократично....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Те получиха многократни извинения и какви ли не привилегии от ситуацията, така че - достатъчно. А пропо, Турция кога ще признае геноцида над българите през Априлското въстание, а и не само?

 51. 51 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3423 Весело

  То да бяха само 18 с мед да ги нахраниш.

 52. 52 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  То политиката на България след 1944 г. по принцип е скапана.
  Дори към българо-мохамеданите.
  Вместо да поиска да ги върне в християнската вяра, се правят какви ли не безумия. БКП е сменяла многократно имената на помаците, но за това никой не пише.
  Разбира се БКП са антихристи и няма как от тях да се очаква някаква добра политика.

  ДБ=БКП
 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Любопитно

  До коментар [#20] от "Маршалов":Атентатите бяха дело на изроди от ДС! Престанете с тази лъжа, засрамете се. Само и само да нажежат до червено враждата м/у българи и турци си пратиха черните марионетки да иабият българи!Чудовищно...
  —цитат от коментар 26 на Реми


  Да бе да изроди на ДС затова ДПС им дигна паметници и чешми и ги чества като герои! И защо ДС ще прави атентати след като Възродителният процес беше доброволен според официалната директива на БКП но чието подчинение е ДС?!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Може да е истина, но не е вярно. Решението е взето в Масква с оглед планираните промени и разтуряне на СССР и превръщането на българите от чистокръвен народ в мешана и лесно управляема нация, за която цел неудобните трябва да бъдат изгонени. Царството ги превърна от българи в турци, кому-нацистите ги изгониха в чужда държава, а те се натресоха тук. Никаква милост за мошениците и убийците на народа!

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#54] от "xAlan Blackmore":

  В главата ви е айрян...

  ДБ=БКП
 57. 57 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#55] от "nfb20647776":

  Пълни глупости.

  ДБ=БКП
 58. 58 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  Да, грешката е моя, но не напълно.
  Става дума за испанска компания със седалище Турция. Респираторите наистина не са китайски или поне не напълно, защото някои елементи се произвеждат в Турция и крайната сглобка пак става там.
  Но испанската фирма засега не може да си изнесе произведената продукция защото Бай Мангал не дава.
  Разбра ли бе даул.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 59. 59 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#53] от "Julian Mall":

  Като лъжете и сами си противоречите...
  Вече се отвориха досиетата. Разбра се кой е бил агент на ДС.

  ДБ=БКП
 60. 60 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#59] от "anonim440":

  А другите досиета, кога ще отворите?

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 61. 61 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#5] от Че трябва да има интеграция в дадена държава, ако иска да е силна - така е.======Тоя филм вече свърши ......След короната, статуса на националната държава съвсем ще отслабне. ...То и сега дори деградира....
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  Четеш ли бе кукуруз???Чист българин си,но неорентиран ислямис..т....

  shlshlshlshl
 62. 62 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#42] от "anonim440": Ердоган с неговите териториални претенции е вече нещо съвсем друго, но и той е до време.======Ако въобще е......Ердоан ви е най малкия душманин.....!!!За разлика от Турция. ....българската държава има много по големи потенциални противници. ...които и извеждат жизнените сокове .....тихо и демократично....
  —цитат от коментар 49 на eti mehter


  Ердоганчо ви банкрутира напълно и не е заплаха за никого....Хихи....Имамоглу е новият човек..Свиквай !!!!!!

  shlshlshlshl
 63. 63 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Г-жа Евгения много отдавна е на ясла при Дедо Шорши в НБУ. Не трябва да се обръща внимание на глупостите и.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#58] от "utl59645232":

  Как да не дава ...бе пашкул?
  Валят благодарности от Италия и Испания. ...че и от нато.....

  Пиши по темата. ...стига си тролил..
  .https://youtu.be/J_fbOyvrhEM

  Bukalemun
 65. 65 Профил на iln16577057
  iln16577057
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "Arcade":

  А спомняш ли си квотите за ВУЗ за хората от малцинствата, а гара Буново, избитите в Батак, помохамеданчвенето на Българското население, а отношението на Турция към Българите в Одринско и Беломорска Тракия, а това в че Кърджалийско и Делиормана имаше места в които като не говориш турски не те обслужват. Припомни си, чети, учи, позновай историята си и тогава давай "компетентно" мнение.

 66. 66 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  Истината, Ети е, че част от българските мюсюлмани никога не са приемали България за Родина и съответно, при първа възможност отидоха в Турция..Друга част, винаги са считали България за Родина и до ден днешен са си тук.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 67. 67 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Ако не бяхме свързани със СССР щяхме да последваме съдбата на Кипър. Кипърците заложиха на грешният съюзник и загубиха. Всеки знае как англичаните позорно оставиха Турция да завземе половината остров.

 68. 68 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Неправилен е. Затова си изкупихме вината като направихме Доган и Шиши милиардери.

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#66] от "Noise":

  Истината е вече без значение. ....
  След короната. ....вече ще има други истини.....
  Оная вечер ти дадох доста жокери......белким си разбрал....

  Bukalemun
 70. 70 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#23] от "anonim440":

  Колко е външният дълг сега?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 71. 71 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Любопитно

  До коментар [#69] от "eti mehter":

  "Истината е вече без значение. ....
  След короната. ....вече ще има други истини....."

  Аби разправят, че короната здраво налазила и правоверните в Туркието, верно ли е?

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#54] от "xAlan Blackmore":

  Може да е истина, но не е вярно.
  ========
  Ейтакава свобода на словото .....ме кефи най много. ...:)

  Bukalemun
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#71] от "moreee":

  Не знам. ...да ти кажа честно......
  Живея си според периферията. ....
  Града в който живея. ....не е дори в първата 20 ица по заразени.....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#65] от "iln16577057":

  “...а това в че Кърджалийско и Делиормана имаше места в които като не говориш турски не те обслужват.”

  Все още има, все още.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 76. 76 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Още по-тъжно е, дори трагично, колко много българи харесват Русия и в частност Путин...
  ___________________________________________
  Не са само българи. Путин е по - харесван от Тръмп, на доста места. Ето ще копирам една от правилните медии.
  https://clubz.bg/92706-izsledvane_na_pyu_v_nad_30_dyrjavi_trymp_po_malko_haresvan_ot_putin_i_si

 77. 77 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 282 Неутрално

  голяма бяла птицо, никой не мрази турците, а тъпите ислямисти. не приравнявай нашите турците с исляма. те са си светски хора и много добри такива

 78. 78 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално
 79. 79 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#65] от "iln16577057":“...а това в че Кърджалийско и Делиормана имаше места в които като не говориш турски не те обслужват.”Все още има, все още.
  —цитат от коментар 75 на Bullet


  къде, бе душа? верно е, че по Кърджали се чувстваш чужденец, но никой, никога не ми е отказвал обслужване. може да е друго ако искаш вересия, не знам

 80. 80 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Няма държава на Балканския полуостров с голямо мюсюлманско малцинство където е нямало война през последните 30 г. Ако Бае Тодор не ги беше поразредил и тук щяхме да имаме проблеми.

 81. 81 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#38] от "utl59645232":

  Драги анонимнико, това със смирението ще го разбереш, когато от днес за утре ти наредя да си избереш друго ЛИЧНО име! Каквото и да е, от мен да мине може и Джон, може и Владимир/не точно Путин/, ако по те радва,защо не Руменчо/радев или не/.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 82. 82 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Възродителния процес беше една от множеството идиотии на тази идиотска система.И една множеството и постоянните намеси в личния живот на хората и опит за промяната им.
  За изразяване на различност и недостатъчно приемане на авторитвта на властта и властта имаше в порядък повече пострадалии подложени на репресия,отколкото при възродителния процес.
  Освен това точно по отношение на възродителния процес на лично ниво,друго не меинтересува е било напълно достатъчно извърпването на формални действия и въздържането от демонстративни,и то в степен по-малка ,отколкото за много други неща.
  Лично аз тогава бях ученик и едно постановление от 1985г на Министерството на просветата,с което се въведе вечерен час.униформи навсякъде,не само в училише,изключване от училище за 1о неизвинени отсъствия за една година,т,е един ден отсъствие и няколко закъснения,за сведение за работници наказание дисциплинарно уволнение можеше да се наложи за два или три поредни дни неоснователно неяеяване на работа или три закъснения ики певждевременно напускане на работното място с повече от един час в рамките наедин календарен месец.т,е един ученик можеше да бъде изключен за толкова отсъствия и закъснения за една година,за които работник можеще да бъде уволнен ,ако ги е направил в рамките на един календарен месец.За мен това тогава беше основен проблем,и избягването вреди от него беше по-трудно,отколкото смяната на вписаното в някакъв си документ,пък бил той и за самоличност.

 83. 83 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#81] от "Реми":

  Защо така бе госпожо, нима ти тук си се наредила с ЕГН-то си, трите си имена и CV. Всички се радваме на някаква относителна анонимност.
  Ти явно си тук за да тролиш и да прокарваш турска пропаганда, ама няма да мине.

  Относно политическите ми възгледи, гордо заявявам ΝΔ и "Ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά"
  Сега схвана ли?

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 84. 84 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Любопитно

  До коментар [#82] от "slonsco":

  "Лично аз тогава бях ученик и едно постановление от 1985г на Министерството на просветата,с което се въведе вечерен час.униформи навсякъде,не само в училише,изключване от училище за 1о неизвинени отсъствия"

  Интересно. Я сподели, тогава имаше ли случаи на бити учители и насилие в училището ти?

 85. 85 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#65] от "iln16577057":
  За квоти на ВУЗ признавам не съм чел, но и не одобрявам. Буново - не одобрявам никакви терористични атаки. Избитите в Батак не са ли избити от помаци? Не са ли помохамеданчвани само богомилите (които не са признати като официална религия). Богомилите в родопите не са ли и отречени от православната вяра? Имали са избор да приемат една от трите официални религии в империята - ислям, християнство, юдаизъм. Помаците избират исляма, заради привилегиите в империата. За отношението в Тракия също не одобрявам, но и това е монета с две страни. Цяла Източна днешна България е била с мнозинство от турско население без крайбрежията които са били с преобладаващо гръцко население. Етническото разпределение не е било честно тогава за никоя от страните. За необслужвабе на нетурско говорящо население не съм чувал даже.

 86. 86 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 660 Весело

  Всички глупости, че Турция искала тогава да отделя парче от България са неверни. Както и глупостите, че турците в България искали да се отделят и затова бил "възродителният процес". Истината е, че БКП вече не виждаше по какъв начин може да прикрива кризата в България, липсата на всички по магазините (нямаше касетофони, телевизори, облекла, маратонки, храни и т. н.). Човек трябваше да има долари и да може да докаже от къде ги има за да си купи от Кореком въобще нещо.И диктаторът взима решение да направи "възродителен процес" за да отклони вниманието на хората от реалните проблеми.
  —цитат от коментар 28 на anonim440


  Ай стига глупости, бе !
  То , само ти си живял в това време ...То, ний, от Марс падаме ,щото !
  Имало липса на храни в НРБ...
  Да се сме'йш ли- да плачеш ли 😃😃😃
  Нямало маратонки ,а ? Не знам дали си чувал за ''Ромика'' ...СУПЕР маратонки си бяха!
  Нямало било телевизори...Велико Търново ,или Българската ''Електроника'' ,нямаше ли? С Кинескопи на ''Филипс'' ...Знам го , щото имахме 2 такива в къщи!
  А ,ако за тебе касетофонът е нещо без което не може да се живее, съжалявам те.
  Бай дъ уей....Касетофон , можеше да си купиш от ВСЕКИ ''Кореком''.
  Моят, беше двукасетъчен Панасоник/от първите с по-заобленият дизайн/...Струваше ...85 $. 😏
  Тъй че , не пробутвай лъжи и други подобни мюзверлици, на младото поколение.
  Не знам дали си съобразил ,ама ...Те си имат родители ,живели порди 10ти Ноември-1989та, и могат да научат от тях ,а не от тебе кое-как беше.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 87. 87 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Гневно

  Възродителния процес и позорно петно, което българските комунистически еничери лепнаха на БЪлгария и българския народ.

 88. 88 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Като се изключи тупането в гърдите и самоопределението за "толерантен", нищо друго не сочи, че българинът всъщност е такъв.
  —цитат от коментар 19 на Едно просто момче от Банкя ги накара да му лижат подметките


  Такъв е. Не се ли питаш защо между Освобождението и Възродителния процес няма етнически сблъсъци?
  Малко известно е, че още в Учредителното народно събрание през 1879 има към 12-13 турски депутати. А на събранието за за избиране на български княз турските делегати са около 20.

 89. 89 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#15] от "htq37647102":

  Глупости. И то комунистически глупости.
  Мнозина турци си остават в България, защото виждат, че нищо не им правят. Даже до 1960 г. се изучава всичко на турски в училищата в България, където учат турци. Имат си отделно и български език и литература. Комунистите после променят това и премахват изучаването на майчин език. В Царство България турците си имат права.
  Антинационалните комунисти просто в края на управлението си искат да го играят национал-социалисти нацисти.

  ДБ=БКП
 90. 90 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Няма държава на Балканския полуостров с голямо мюсюлманско малцинство където е нямало война през последните 30 г. Ако Бае Тодор не ги беше поразредил и тук щяхме да имаме проблеми.
  —цитат от коментар 80 на moreee

  ++++++++++++++++++++++++
  Право куме ,та во очи !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 91. 91 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Ако някой говореше на турски и го глобяваха 5 лв., 10 лв. или 20 лв. по не знам какви правила.
  Все едно някой сега да започне да глобява по улиците тези които не говорят български.

  ДБ=БКП
 92. 92 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#85] от "Arcade":


  За необслужвабе на нетурско говорящо население не съм чувал даже.
  —цитат от коментар 85 на Arcade

  Ами питай бе, да ти кажем. Бил съм на бригада като студент в такива села, дори и цигари не искаха да дават. Обръщаха ни гръб все едно ни няма и само споменаването на милиция вършеше работа.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 93. 93 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#83] от "utl59645232":

  Можеше и на български да го напишеш.
  Как да имаш достойнство и независимост като си комунист? Нова Демокрация в Гърция не са комунисти.

  ДБ=БКП
 94. 94 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 237 Весело

  Интересен момент наблюдавам днес, две статии, една за циганите, и една за турците.
  Почувствайте се виновни бе, така е наредено!

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 95. 95 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#93] от "anonim440":

  Аз не съм комунист и никога няма да бъда.
  Я ми кажи какъв мисловен процес роди този извод, ама наистина ми е любопитно.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 96. 96 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#86] от "onemanband":

  Сами си противоречите. Имали сте долари явно? Валутен аферист? Ромика маратонки, ако намерите, ама трудно. За телевизорите пак трудно след чакане с месеци на опашка, да ти дойде реда, ако не свършат до тогава.

  ДБ=БКП
 97. 97 Профил на glas
  glas
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Айде стига с протурската пропаганда!

  Турските терористи взривиха, даже вагон за майки деца на БДЖ!

  Ти може и да си еничар от български произход и да не ти пука,но за българите живота на техните сънародници им е мил,както и цялостта на Родината!

 98. 98 Профил на glas
  glas
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#96] от "anonim440":

  Тогава всичко се купуваше с връзки!
  Това ,че ти си нямал си е само твой проблем...

 99. 99 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#95] от "utl59645232":

  Всичко тръгва от коментарът на Реми

  "Атентатите бяха дело на изроди от ДС! Престанете с тази лъжа, засрамете се. Само и само да нажежат до червено враждата м/у българи и турци си пратиха черните марионетки да иабият българи!
  Чудовищно..."

  От там се започва да се отрича това което тя е написала, но това е истината.
  Кой отрича, че ДС извърши атентатите? Комунистите.

  ДБ=БКП
 100. 100 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#98] от "Glas":

  Как сами се издавате, че е имало дефицит.

  ДБ=БКП
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK