Любомир Ноков, "Хармоника": Едно е да задължим търговците да продават нещо, друго е то да се купува

Любомир Ноков, "Хармоника": Едно е да задължим търговците да продават нещо, друго е то да се купува

© Надежда Чипева, КапиталЛюбомир Ноков е управител на "Био България", която произвежда биопродуктите от марката harmonica ("Хармоника"), и собственик на магазините от веригата "Биомаг". За разлика от много малки производители на храни, които възроптаха срещу несъгласието на търговските вериги да им гарантират място на щандовете си, както предложи преди седмица земеделското министерство, той приложи аргументи защо веригите имат толкова изисквания. Посочи, че много малки фермери не разбират целия път на храната от градината до трапезата. Самият той извървява дълъг път, докато някои от продуктите на компанията се появят във веригите. С него разговаряме в деня, в който правителството прие постановлението, с което задължи веригите да отделят място вътре, а не на паркингите си за българските стоки. .


Правителството вече прие обсъжданото в публичното пространство през миналата седмица постановление, с което търговските вериги се задължават да отделят площи за продажба на български продукти. Вие вече коментирахте, че много фермери, които не са представени във веригите, не разбират ролята на търговците. Защо се получава така?


- Не всички фермери. Има много, които са наясно каква е структурата на хранителния сектор. Гледах статистиките на веригите за дела на българските стоки - те са повече от половината в повечето ключови сегменти, и смятам, че всеки, който ги посещава, това го вижда. Много ферми нямат капацитет за работа с магазини. Освен да се отгледат суровините, трябва да се случат още много дейности, за да достигне храната до рафтовете на магазините. Има много работа, свързана с качеството, с преработка, с логистиката, с търговската дейност, с маркетинг, с администрация. Има хора, които с това се занимават и така функционира пазарът на хранителни продукти.
Не е ясно защо искаме фермерите сами да правят всичко и политиките за подпомагане най-често са насочени само към една част от веригата. За да се развива секторът, трябва да работят всички по веригата. Подозирам, че има култура на неразбиране на работата на останалите в този сектор и затова се стига до черно-бели мерки от типа на тази - да задължим лошите магазини да купуват от добрите фермери.


Истината е, че има много различни типове стопанства, които са организирани за различни сегменти на пазара. Не всички имат ресурс и могат да се организират така, че да зареждат търговска верига. Има ферми, които са за веригите, има за директни продажби, за малки магазини, за преработватели, за износ, за общинските пазари. Много е важно, като се въвеждат такива мерки, за кой тип ферми и производители се прави тази регулация, за да не се окаже, че освен да се задължат веригите да купуват, ще трябва да се задължат и фермерите да продават.


Но остава проблемът, че малките фермери нямат шанс заради липсата на капацитет да достигнат до веригите по принцип?


- То не е свързано с веригите, а със структурата на пазара. Нека да го прехвърлим в друг сектор - ако аз съм книжарница в някой квартал, няма да имам претенции да продавам книги в цяла България. Но ако съм голям дистрибутор на книги, ще искам да работя в цяла България. Ако съм издател на много известен писател пък, бих искал книгата ми да е в цяла Европа, на всички езици. Така че когато се правят стратегии за развитие на даден сегмент, е много важно да се знае кои мерки за кой тип бизнеси са адекватни.


Вече е налице постановлението. Какъв ефект очаквате?


- Все още не съм прочел текста на постановлението, но очакванията ми са, че няма да има никаква промяна. Веригите ще започнат да събират информация кое е българско и кое не и ще могат да докажат по всяко време, че българските продукти при тях са над 50%. Ще се окаже, че много от малките ферми нямат възможност да осигурят транспорт, обслужване, маркетинг, складиране и зареждане на стока за този тип магазини и ще предпочитат да продължат да работят на едро или на общинските пазари. Администрацията ще трябва да осигури дефиниция на "български продукт" и да осигури контрол.


Ще има много допълнителна работа за чиновниците за няколко седмици, след което се надявам да насочим усилията си към по-ефективни мерки за подпомагане на българския хранителен сектор.


Затова смятам, че беше по-добре първо да се изпробва тази схема през например тази мярка за училищен плод и мляко, която разбрахме, че се връща, но по домовете. Доколкото разбирам, идеята е по тази мярка да се подпомогнат тъкмо такъв тип фермери, защото зависи от волята на министерството - от кои плодове и кои фирми. И това са 420 хил. деца, има възможност да се оформи такъв вид помощ. Интересно е да разберем каква част от покупките на държавните институции (училища, детски градини, болници, социални) са от български производители и ферми. Повече ли са от веригите или по-малко?


А и така ще стане ясно какви са трудностите - има ли достатъчно производство, дали има някакви юридически проблеми да се фаворизират местни производители в рамките на ЕС, дали това няма да доведе до реакции от други държави и проблеми пред износа на хранителни продукти. Така че смятам, че можеше първо такава проба - да се види дали като структура пазарът позволява такова фаворизиране на българските продукти. А и знаем, че сектор "Плодове и зеленчуци" има проблеми в България. В България има недостиг, пазарът разчита на внос, не сме независими в това отношение.


Въпросът е как дългосрочно да се реши този проблем, а не с частично набързо взето решение. Да направим така, че България да произвежда повече, отколкото консумира, да е пример за екологично и иновативно земеделие, да създадем добро име и търсене на български продукти, както има например за италиански и гръцки. България има невероятен потенциал, за съжаление всички статистики показват, че той не се реализира и вместо да сме "градината на Европа", ние не можем да осигурим достатъчно за нас самите. Може би сегашната криза ще промени тази тенденция.


Ваши продукти вече се предлагат в големите вериги. Колко дълъг беше този път?


- Предлагаме доста продукти от марката "Хармоника" - някои са в големи вериги, други не са. Зависи от много неща - от капацитета ни да предлагаме, от цената, от качеството, от конкуренцията, от репутацията ни, от умението ни да планираме наличностите и да управляваме производството, от рисковете, които поемаме. Има продукти, които продаваме в малък брой магазини, има други, които имат успех на национално ниво, има и такива, които намират повече пазар за износ, отколкото в България. Така че аз не вярвам, че има универсално правило. Просто трябва да се пробват различни неща и да се търсят решения.


А ние вече над 10 години работим с веригите и това е доста дълъг път докато се научим какво е необходимо за един продукт, за да бъде продаван там. Едно е да задължим търговците да продават нещо, но друго е да задължим потребителите да го купуват. Имахме един склададжия, който казваше: Това нещо много се продава, но много малко се купува. Да се задължи някой да купува, без да му бъде осигурена продажба, е много трудна задача.


Но след като все още предлагате продукти в търговските вериги, явно смятате този канал за продажби за успешен?


- С големите вериги не се работи лесно, но след като работим заедно, значи има смисъл. Реално без веригите развитието на пазара на биопродукти в България би било много по-бавно и трудно. За да сме независими, винаги сме развивали всички канали за продажба - имаме и собствени магазини, и онлайн платформа за директни доставки, работим с много малки магазини и също с ХоРеКа, който в момента за съжаление е на изчакване заради забраната да работят заведенията, развиваме и износ.


Кой е най-успешният канал в момента след въвеждането на извънредното положение?


- Не е еднозначен този период. Имаше момент на презапасяване, после се напълниха със стока, но се въведоха специални мерки при влизане в магазините, имаше и друг по-слаб период. Много ми е трудно да предвиждам как ще се развият нещата. Предполагам, че хората ще имат по-малка покупателна способност, защото много хора остават без доходи, но в същото време предполагам, че много повече се грижат за храната си във връзка със здравето си. Затова гледаме ден за ден и за момента се стараем да не правим планове и прогнози, докато не се изяснят нещата.


Увеличиха се онлайн продажбите Ви?


- Да, имаме две платформи за онлайн поръчки, които в момента работят много добре. Зареждаме и много онлайн магазини, всички те увеличиха сериозно поръчките си. Според мен в България нямаше никаква подготовка за онлайн търговия на храна - това е нещо много неразвито и дори големите търговци все още нямат такива платформи. За разлика от например Китай и Южна Корея, където това е нещо нормално и там много лесно са успели да поемат голям обем от доставките на храна по време на епидемията. Докато в България са все още много малко тези, които имат ресурс да поемат по-голям брой онлайн доставки. Така че предполагам, че това е нещо, което тепърва ще се развива, и се надявам след епидемията да си остане, защото онлайн търговията е много добра възможност за директен контакт между производителите и клиентите.


От Българската асоциация "Биопродукти", в която и Вие членувате, казват, че достъпът им до веригите е силно затруднен заради непосилните изисквания и 95% от продуктите им се изнасят, а тук се продават няколко пъти по-скъпи вносни продукти. Това така ли е?


- Мисля, че тъй като няма такава статистика, това е много трудно да се каже с точност и не мога да се съглася с това. Със сигурност износът, а и продажбите на едро в момента на събиране на реколтата са много добре развити, защото не изискват никакъв допълнителен ресурс. Докато да се работи с търговските вериги, това изисква транспортни средства, редовни доставки, друг вид складове, администрация, обслужване на клиенти, работа с качество на продуктите, поемане на сериозен риск. Това задължение на веригите да излагат българска стока ще постави на изпитание и фермерите, защото те ще трябва да реорганизират работата си и да инвестират, за да осигурят редовно зареждане. А повечето фермери са организирани така, че да продават на едро при реализиране на реколтата независимо дали е за износ или за вътрешния пазар.


Има начин тези ферми да се развиват и да се трансформират така, че да могат да развиват и търговска дейност, но много по-лесно би било, ако не искаме от фермерите да вършат всичката работа, и търговия и доставки и администрация и зареждане. Има хора за всяка работа, не е ясно защо администрацията иска от фермерите да правят всичко, а не ги остави да си намерят правилните партньори и да се развиват в това, в което са силни.


Колкото до цената, няма никаква причина българските суровини да се продават в пъти по-евтино от тези в съседни държави при свободен пазар и ми е трудно да се съглася с това твърдение. Проблемът може би отново идва от това, че се сравняват цени на изкупуване от полето с цени на рафта, като наивно се приема, че работата от полето до рафта няма стойност.


Мога да дам един пример - обикновените биомагазини в София. Те са готови и търсят активно български биофермери за пресни плодове и зеленчуци, но тези, които могат да осигурят редовно зареждане и имат капацитет за доставки, се броят на пръстите на едната ръка. Затова, колкото и да е нелепо, повечето биомагазини работят с вносни пресни продукти най-вече от Гърция. В същото време преработката и производството на биопродукти в България се развива много добре и има много успешни примери, които вие познавате, защото вече са по рафтовете на магазините още преди да е задължително. В "Хармоника" винаги сме се стремили да работим приоритетно с български ферми и с малки изключения се справяме.


Как се промени работата в сектора на биопроизводството след въвеждането на извънредното положение - в други сектори се освобождават работници и т.н.


- Смятам, че е твърде рано да се каже, защото нещата се променят всеки ден. Досегашният голям проблем на фермерите бе липсата на работна ръка, това може би ще се промени задълго. Въпросът сега е как да се организират кампаниите, без да се излага на риск здравето на работниците. Другият проблем, който се появи в първите дни, бе трудността с транспорта, преди да се създадат зелените коридори в ЕС. След това на практика доставките се ускориха. Предполагам, че много хора се адаптират и търсят новите възможности и се справят, без да разчитат на спасение от държавата. Най-важното е, че търсенето за качествени и здравословни храни продължава да се увеличава.


Какъв е ефектът за биомагазините досега?


- Видяхме, че има много повече работа за малките хранителни магазини независимо дали са био или не. Просто в момента всички малки квартални магазини имат голям ръст последния месец, защото във веригите има ограничения за влизане, за много хора пътуването е проблем и предпочитат да пазаруват наблизо. Така че тези магазини, които преди това бяха в сериозно затруднение заради конкуренцията на големите вериги и други фактори, сега са в подем. Така че това е някаква промяна, но не знаем доколко е устойчива и при разхлабване на мерките как ще се промени това.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  "Не е ясно защо искаме фермерите сами да правят всичко и политиките за подпомагане най-често са насочени само към една част от веригата. За да се развива сектора, трябва да работят всички по веригата. Подозирам, че има култура на неразбиране на работата на останалите в този сектор и затова се стига до черно-бели мерки от типа на тази - да задължим лошите магазини да купуват от добрите фермери."
  =============
  Принудени сме да изберем кой точно да мрънка.

  Еретик
 2. 2 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Сега ще трябва да задължат и нас да купуваме само български стоки и всичко ще се нареди.

 3. 3 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Ясно. Ще се създаде организация за изследване на проблема,ще се създадат комисии както временни така и постоянни,които ще бъдат солидно платени,защото там ще работят ЕКСПЕРТИ! А това че експертите са роднини на управляващите на никого няма да прави впечатление/вече/. Та затова е тази истерия,Каракачанката като се разлае все за пари става въпрос........

 4. 4 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мнение от човек, който е "вътре" в нещата. И естествено е коренно противоположно на мнението на калинките и кресливите тролове, които си нямат понятие как фунционира този бранш.

 5. 5 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 964 Неутрално

  ГЕРБ и партньори - отново неадекватни 👌

 6. 6 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#2] от "liz31552545":

  Нищо няма да задължат.
  Изискваншята на веригите към доставчик са високи, като организация и разходите са непосилни за малък производител.
  Най-много да прередят българските стоки, които ще останат същите като марки.
  Резултата за доставчик (верига)-потребител ще е 0:0

 7. 7 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 580 Весело

  И в момента в една германска верига отдавна си съществува фермерски щанд за млечни продукти, яйца и т.н., но си ппизнавам, че не винаги цените там са ми по джоба!

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  И в момента в една германска верига отдавна си съществува фермерски щанд за млечни продукти, яйца и т.н., но си ппизнавам, че не винаги цените там са ми по джоба!
  —цитат от коментар 7 на ultra_61


  Пробвахме всички пресни млека, които са на пазара.
  Нито едно няма натуралния вкус на Хармоника!
  Натрапчивият аромат на добавено сухо мляко е доминиращ.
  Е, как да повярвам, че вътре няма и други "добавки" с неизвестно съдържание!!
  Само цената не ми харесва ;), но явно няма как и те да са на някаква печалба!
  У дома приехме по-високата цена, заради високото качество!

 9. 9 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 545 Неутрално

  освежаващо смислено интервю. аз също съм си мислела че българия има голям потенциал по отношение на храната, който не се използва, от всички по веригата, ресторанти включително

 10. 10 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#8:"Alexander97"][/quote]

  И Хармониката не е стока. И не е българско млякото. Затова ти харесва вкуса. Повечето им стоки само се разфасоват тук, но иначе са гръцки или немски.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Био продуктите и т.нар. фермерски са малко по количество и поради това скъпи. Няма да има много купувачи за тях, обаче ще има чиновници ,които да проверяват и рекетират магазините

 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#8:"Alexander97"]
  —цитат от коментар 10 на upw39647678
  И Хармониката не е стока. И не е българско млякото. Затова ти харесва вкуса. Повечето им стоки само се разфасоват тук, но иначе са гръцки или немски.[/quote]

  В голяма заблуда тънеш. Хората в Хармоника си отглеждат стадата на собствени пасища. Вкуса е онзи, който помня от детските си години.
  Млеката, които съм пил в други страни са силно НЕУТРАЛНИ!
  Във Верея ли работиш или в ЕлБи?
  Спорът е излишен. Който, е пробвал е наясно.

 13. 13 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#12] от "Alexander97":

  Пич, познавам и Любо, и Маги Малеева, и повярвай ми - в началото на "био-бизнеса" им нещата бяха доста повече "био", отколкото сега ... Не защитавам някоя конкретна марка, но Хармоника отдавна не са това, което бяха,но приемам, че тази промяна е продиктувана от развитието им като бранд и постигането на сериозни търговски успехи в чужбина, и поради тази причина винаги ще ги подкрепям, независимо от определеното влошаване на качеството на продуктите им .... И всичко друго, за което говори, е точно така, но Шкембе Войводата е като Далавери Симеонов - куче, което като захапе кокала и не пуска, гадта му с гад - не е важно предложенията му да са смислени, а да му носят изгода ...:):):)

 14. 14 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Био - Шмио ......е компетентното ми мнение !
  ......и не се гордея , нито се радвам

 15. 15 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#12:"Alexander97"][/quote]

  Ти си в заблуда. Хармоника е търговска фирма и НЯМА стада. Има складове и опаковъчен цех. Млякото им е гръцко и мога да ти кажа даже от коя ферма е ама ще каже някой че им правя реклама. Само ще ти кажа че е на 20км от Драма.

 16. 16 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  някакви хора си мислят, че с административна заповед доматите от 5 лв ще станат 50 стотинки при същото качество.
  Защото това според тях сега в зъл заговор на Сорос, Костов и злите империалисти

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  За малкият производител, осигуряване на доставки дори в отделен магазин от верига като Lidl напр. е непосилна задача, Въпросът е какво се случва, когато рафтовете на магазина останат празни или пък пълни - с развалена продукция.
  Държавата трябва да намери начин да стимулира малкия производител, но това едва ли може да се реализира през големите вериги...

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  За малкият производител, осигуряване на доставки дори в отделен магазин от верига като Lidl напр. е непосилна задача, Въпросът е какво се случва, когато рафтовете на магазина останат празни или пък пълни - с развалена продукция.
  Държавата трябва да намери начин да стимулира малкия производител, но това едва ли може да се реализира през големите вериги...

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Чудесно, издържано и добре обосновано. Браво на г-н Ноков.
  Но не трябва да ни учудва тази носталгия към планова икономика, дефицит, празни рафтове, опашки и купони на герб и обеднели патрЕоти. Там няма един който да е бил в реалната икономика и е запознат с процесите.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 20. 20 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Човека го е казал много добре - мястото на малките производители не е във веригите. За всеки влак си има пътници и обратно. Това е все едно да задължат Зара да продава дрехи на цехче с 3 шивачки. Или Практикер да продават мотики произведени от някой селски ковач с капацитет 5 броя на седмица.
  А аз мога да предложа нова идея на министерството - да задължат Амазон да продава 50% българска стока, щото иначе ще ги блокнат.

 21. 21 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Човека го е казал много добре - мястото на малките производители не е във веригите. За всеки влак си има пътници и обратно. Това е все едно да задължат Зара да продава дрехи на цехче с 3 шивачки. Или Практикер да продават мотики произведени от някой селски ковач с капацитет 5 броя на седмица.А аз мога да предложа нова идея на министерството - да задължат Амазон да продава 50% българска стока, щото иначе ще ги блокнат.
  —цитат от коментар 20 на upw39647678


  Място им не е във веригите , но къде да отидат ???Със затрварянето на пазарите , идиотите затварят и млекарниците по периферията на паззарите !!!Абсолютно безумие , в което би имало логика само ако правителството работеше на заплата в някоя верига супермаркети например !

 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До [#5] от "Ksharp":
  ГЕРБ винаги прави това, което иска Нинова.

 23. 23 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#21:"stenlyaka"][/quote]

  Хилядите малки магазинчета не са затворени. Онлайн търговията си върви.
  В гърция например, малките производители си продават стоката сами. Сутрин събират продукцията, а следобяд тръгват с пикапчета, баничарки и др. и обикалят съседните села и градчета. Мисля че всеки от вас ги е виждал и чувал. Така си реализират стоката директно - без пазари, без вериги.
  Това е най-добрия начин, защото го има директния контакт с клиента. А самите клиенти стават лоялни към съответния производител.
  Веднъж бяхме на море в едно малко хотелче. Хазяйката реши да ни направи риба, но точноо определен вид риба. Малко преди обяд дойде с баничарката си един рибар от който тя купува. Оказа се че не е хванал точно този вид риба. Хазяйката каза "съжалявам, може би утре ще ви сготвя това което смятах". Аз я попитах защо не се обади на друг рибар (минаваха и други по улицата). Тя каза "Аз купувам само от него, защото майка ми е купувала от баща му, а баба ми - от дядо му"
  Така се прави малък боизнес, а не с напъване да продаваш трите си щайги домати в Лидл.

 24. 24 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 250 Неутрално

  И кво излезе сега?
  Едните не искат, другите не могат... Язък за напъването.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  "Подозирам, че има култура на неразбиране на работата на останалите в този сектор и затова се стига до черно-бели мерки от типа на тази - да задължим лошите магазини да купуват от добрите фермери."

  Много дипломатично казано.
  Има откровена простотия и дебелащина в популистките послания на разни тиквеници, като например шкембе войвода или Джамбазки.
  Такива като тях, вместо да си хвърлят ( по-скоро да им ги поискаме и да ги изхвърлим) оставките за безобразията, те пускат такива мухи - да се спре вноса, да се задължат еди кои си и т.н.
  В далечна Австралия министър дава оставка и си посипва главата с пепел за неспазване на мерките на собственото му правителство, шкембе-войовода иска да му правят правна дефиниция и съберат доказателства за това какво е "пейка и градинка", та да се бръкне с 300 лв - има ли място за сравнение?, За евтин спрямо пазара, но не и в абсолютна стойност апартамент пари има, за глоба 300лв няма, завалията.
  Джамбазки кара пиян като кютук, но няма проблем да ни дава акъл по всички въпроси и да наднича от всеки телевизор - това не е ли наглост?
  Ние, ние сме за пребиване, че даваме властта в ръцете на подобни ахмаци, а след това примирено ги тършим.

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Лакардемоника...
  Планова эканомика.
  Същото.
  Изкупуване предвидено влезло... с добив стойност... ддс..
  В Плана

  ""Хармоника":
  Едно е да задължим търговците да продават нещо,
  друго е то да се купува"

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  То и сега има български стоки във веригите. И това са големи производители. Не знам малките как ще се справят и каква ще е цената, но сигурно ще е висока.

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Know-How:
  Как Драматично става Хармонично ;)

  Да ви се намира Българско "фета" сирене тъдява?

  До коментар [#15] от "upw39647678":
  [quote#12:"Alexander97"][/quote]
  Ти си в заблуда.

  Хармоника е търговска фирма и НЯМА стада.
  Има складове и опаковъчен цех.
  Млякото им е гръцко и мога да ти кажа даже
  от коя ферма е ама ще каже някой че им правя реклама.
  Само ще ти кажа че е на 20км от Драма.

 29. 29 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  а максимални цини ще въведат ли :) да си припомним Лукановата зима

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 30 Профил на max mix
  max mix
  Рейтинг: 5 Любопитно

  фермите за краве мляко, до драма
  https://harmonica.bg/istinskite-geroi-harmonica/

  и тези за козе, зад драмата
  https://harmonica.bg/harmoniya-ot-kozi-zvntsi/

  енджой

 31. 31 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "upw39647678":

  [quote#8:"Alexander97"]
  —цитат от коментар 10 на upw39647678
  И Хармониката не е стока. И не е българско млякото. Затова ти харесва вкуса. Повечето им стоки само се разфасоват тук, но иначе са гръцки или немски.[/quote]

  Това са пълни глупости. Явно сте нашълно незапознат.
  Млякото на хармоника е от две български ферми и се доставя ежедневно.
  А ''Повечето им стоки" се произвеждат в България.

 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#15] от "upw39647678":
  Пий Олимпус тогава и ми се обади!
  Пробвано!
  Безсмислен спор. Стадата са в Стара планина!

 33. 33 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "upw39647678":

  Престани да говориш глупости. Млякото на хармоника е Българско и от самото начало идва само и единствено от две сертифицирани био ферми в Троянския балкан. Едната се намира в село Белиш, а другата – в Добродан.

 34. 34 Профил на Mарина
  Mарина
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "upw39647678":

  Глупости говорите. И двете ферми, които дават млякото на хармоника са български, в Троянския Балкан - село Белиш и село Добродан.

  Така е то.
 35. 35 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Ако 7 млн човека в България ядат по 5 кг ябълки годишно ни трябват 35 млн кг ябълки. По подобен начин за домати, чушки и т.н. Специалистите по здравословно хранене могат да кажат от кое колко е правилно. Та питам климатът ни и обработваемата площ позволяват ли да отглеждаме всичко? Да може да отнеме няколко години и да намалим износът на пшеница заради допълнителни площи за други култури, но защо да замърсяваме с излишен транспорт и защо да излизат едни пари от държавата? Толкова ли сме загрижени за неудобството на веригите да работят с по 160 вместо 3 доставчика за плодовете и зеленчуците?

 36. 36 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 600 Неутрално

  [quote#12:"Alexander97"]
  —цитат от коментар 15 на upw39647678
  Ти си в заблуда. Хармоника е търговска фирма и НЯМА стада. Има складове и опаковъчен цех. Млякото им е гръцко и мога да ти кажа даже от коя ферма е ама ще каже някой че им правя реклама. Само ще ти кажа че е на 20км от Драма.[/quote]

  Хубаво, млякото може и да е "био", ама за манатарките не ми го побира акъла дали някой ги произвежда във ферми.
  Слагаме етикет "био" и умножаваме по 4-5....Като има балами, ще има и тарикати.

 37. 37 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alexander97":

  От две години купуваме мляко директно от ферма, близо да София. И трябва да ви уверя, че откакто свикнахме с наистина истинско мляко, дори и това на био производителите, вкл и Хармоника, не можем да го консумираме - всичките имат изключително неприятен вкус, блудкаво и все с някакъв привкус на изкуственаж.

 38. 38 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 600 Неутрално

  всичките имат изключително неприятен вкус, блудкаво и все с някакъв привкус на изкуственаж.
  —цитат от коментар 37 на zenola

  Така нареченото "био" не е изискване за вкус, а за неупотреба на химикали при производството. Това, че вкусът бил блудкав, просто показва, че технологията е същата, суровината е друга. Обезмаслява се, обезмирисява, обезкосмява( :) ) и т.н.

 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  По темата БИО имам наблюдение и ще го споделя. Преди години синовете студенти в София. Аз в провинцията. Като им гостувам ходя на борсата да пазарувам на едро. Често се засичах с едни младежи с червен бус, товарят наред..... после същите младежи с буса до Хим. факултет срещу Елемаг продават всичката стока като БИО!!! Стар, но силен ми е спомена!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 673 Весело

  "Много ферми нямат капацитет за работа с магазини. Освен да се отгледат суровините, трябва да се случат още много дейности, за да достигне храната до рафтовете на магазините. Има много работа, свързана с качеството, с преработка, с логистиката, с търговската дейност, с маркетинг, с администрация. Има хора, които с това се занимават и така функционира пазарът на хранителни продукти."

  Абсолютно вярно!
  Моля някой, който плаща данъци в страната, да го резолира, както и да го прати на мин. Танева и нейния началник, за сведение и изпълнение.

 41. 41 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Та питам климатът ни и обработваемата площ позволяват ли да отглеждаме всичко?
  —цитат от коментар 35 на Batezuzi


  Климатът ни позволява да отгледаме абсолютно всичко за набавяне на трите хранителни групи. Имаме и вода.
  Проблемът е друг.
  Сега прозивеждаме 9 мил. тона ябълки.
  Ябълково дърво започва да плододава на 2-3 година. Ако искаме да прозиведем 20 мил. тона ще ни трябва да засадим сега колко декара, ако декар ябълкова градина дава 5 тона ябълки?
  Какви ябълки ще ядем до тогава?
  Бременността при кравата е около 9,5 месеца. Ние толкова крави, колкото телешко ядем, нямаме. Колко крави ще са нужни, за да покрием потреблението си , ако ги купим сега незаплодени, и заколим телетата на 6 месечна възраст? И, да добавя, има си и изискване кога и за колко време кравата " пуска мляко", за това също трябва да се помисли, понеже и мляко нямаме....

  И т. н.,и т. н.

  Лесно се приказва на ангро, особено ако в живота си не си стъпвал в обор/ на нива/ в градина. Хайде да вложим малко разум, а? Поне ние.

 42. 42 Профил на Emil Iliev
  Emil Iliev
  Рейтинг: 31 Неутрално

  [quote#8:"Alexander97"][/quote]

  За прясното им мляко не мога да кажа нищо, понеже не консумираме. Но за киселото мога да кажа, че не съм впечатлен. Въобще био продуктите на Хармоника са неоправдано по-скъпи, в сравнение с другите български биопродукти. Качеството също не е WOW. Качествени са им нещата, но не и чак толкова качествени за цените им.

  Ai na vedui, Dúnadan! Mae govannen!
 43. 43 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#34] от "Mарина":

  тва у училище ли го учите? наизуст?

  от две бутик ферми не са захранват вериги
  молим

  ай ногу здраве на тарикатите фемили малееф

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK