Милена Манова, психолог: Изолацията може да е време за инвентаризация на живота

Милена Манова

© Личен архив

Милена Манова"Дневник" се допита до психолози за ефекта от продължаващото извънредно положение, при което е почти задължително да останем вкъщи, а социалните контакти - такива, с каквито бяхме свикнали допреди месец, са напълно ограничени. Първото от интервютата е с Милена Манова, която е психолог - психотерапевт, преподавател и супервизор по позитивна и детска психотерапия.


Как въздейства принудителната изолация на психиката и какви последствия може да има?


- Принудителната изолация се отразява на всички по различен начин. Срещам хора, които се наслаждават на възможността да се откъснат от изискванията на всекидневието. Те твърдят, че могат да се обърнат към себе си и да се насладят на това време. Има и други, за които изолацията е изпитание. Заради липсата на социална ангажираност и ясен график. Романтизирането на ситуацията вече не е адекватно. Да бъдем устойчиви е трудно. Радостта е дефицит.
Трябва да отбележа, че във всяка подобна ситуация има динамика, характерна за кризисните преживявания. В началото има дезорганизация, стъписване, дифузна тревожност, отричане на проблема. Следва гняв, съпътстван от реорганизация и опити за връщане към статуквото. Тук тревожността може да се засили или да се замени с чувство на тъга и безизходност. В момента вече сме в етапа на адаптация към случващото се, който интегрира приемането на обстоятелствата и обръщане на перспективата от блокаж към възможност.


Всички ние преминаваме през тези фази, понякога по-плавно, понякога със застой. Всяка промяна е свързана със съпротива.


Може ли да е опасно това положение, за кого и защо?


- Няма комплексен отговор какво изолацията причинява на психиката, защото това зависи от механизмите на всеки човек за справяне с критични ситуации. Ако приемаме живота като екзистенциален поток, в който се редуват ситуации на спокойствие и кризи - житейски и ситуативни, тогава ще гледаме на изолацията като временно явление, което генерира възможности. Ако обаче се оставим на страха да надделее, това може да парализира живота ни, да ни направи безсилни и депресивни.


В тази криза ние се конфронтираме с безспорен факт - страхът ни от смъртта. А смъртта пък е покана за живот - истински, наситен, честен, без отлагане. Затова и плановете ни "За след това" са толкова интензивни. Това е време за инвентаризация на живота ни - едни от нас ще излязат по- спокойни и мъдри, за други - това е досадно и принудително бездействие, без житейски поуки, за трети - време за почивка. Част от нас ще активират латентната си тревожност и ще реагират с повишен страх от неизвестността.


Това са различните реакции - отговори на едно и също събитие.


Може ли човек сам да си помогне, за да разтоварва психиката си?


- Ако няма приемане на това безвремие, а бунт, е възможно да има отражение върху психиката ни. Всички ние изпитваме амалгама от емоции, които се сменят непрекъснато: страх, безсилие, гняв, тъга, безпомощност, меланхолия, безразличие Всички симптоми в тази ситуация са в рамките на нормалното, ако не продължават твърде дълго и не са твърде интензивни. В тази ситуация не говорим за патология. Има по-скоро мобилизация на наличните ресурси. И тъй като всяка криза съдържа в себе си както негативното, така и позитивното, добре е да извлечем позитивния екстракт за нас. Да знаем, че както всички неща в живота ни, и това е временно и преодолимо. Да не генерализираме. Да нямаме дългосрочни цели, а изпълними и измерими. Да не засядаме в бита изцяло. Всеки човек се учи сам да си помага. Това са неговите копинг - стратегии. Част от тях са конструктивни, част от тях - не. Ние емпирично знаем какво ни помага повече от друго. Това, което е добро за някого, не е добро за другиго.


В този смисъл стратегиите за самопомощ и баланс ще са тези, които вече са били ефективни за нас в предишен момент от живота ни. За някого това ще е повече грижа за тялото, за другиго - активности чрез работа и постижения, за трети - общуване, за четвърти - бягство във фантазията. В този смисъл, ако сме тревожни, е добре да споделим тревогите си, да ги дистанцираме чрез писане, разговор или действие. Ако сме депресивни - добре е да правим нещата наистина в малки стъпки, да сме милостиви към себе си, да не бързаме и да не очакваме много. Ако сме хиперактивни, може да се структурираме. Ако сме мързеливи - да се оставим на това състояние, това е опит на психиката да се разтовари и отдаде на безметежност.
Ежедневието на хората също е различно Едно е постоянно да превключваш ролите си в семейство с деца, когато балансът е почти невъзможен, друго е да си сам.


Какви са спецификите при децата в основните възрастови групи?


- Тревожността при децата не е правило. Те ще са тревожни, ако родителите им се безпокоят или възприемат ситуацията като тревожна. Тогава корелацията е пряка. Такава е например училищната фобия или социалната фобия, при които оценката на другите хора ще е критично важна за нас.


При малките деца - до 10 годишна възраст емоциите са нетрайни и бързопреходни. Това важи за тъгата, гнева и страха, които са естествените, базови емоции. Тревожно ще е детето, ако връзката с родителите не е диференцирана, а симбиотична . Най-вече с майката. Малките деца ще отразяват родителския модел на взаимоотношение. При децата, които са в началото на пубертета, изолацията може да е абсолютно естествено поведение, защото те вече са дигитално, а не майчино зависими. Част от децата ще възприемат това положение като ваканция. На тези, които са просоциални и ориентирани към връзка със света и другите, изолацията ще се отрази най- чувствително.


В този деликатен момент, когато информацията е изключително важна, и при изобилието от мнения и напътствия в социалните мрежи и всякакъв род медии, как човек да отсее на кои специалисти да се довери при нужда от психологическа подкрепа?


- Всеки квалифициран психолог или психотерапевт е обучен да изслушва, да е добронамерен, да не вреди. Всички ние имаме имплицитна надежда да помогнем. Хората сами решават в кого ще инвестират доверието си. Дружеството на психолозите в Република България и Българската асоциация по психотерапия предлагат безвъзмездно услугите си в рамките на извънредното положение. Проучете, информирайте се. Помощта е конфиденциална и има смисъл да чуем и съпреживеем и друга гледна точка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Следва гняв, съпътстван от реорганизация и опити за връщане към статуквото. Тук тревожността може да се засили или да се замени с чувство на тъга и безизходност.
  _________________
  Глада започва, трябват политици а не психолози!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Политици има ама кадърни липсват в момента във властта.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Принудителната изолация се отразява на всички по различен начин.
  ---------------
  мъдро !

  психолози

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  За втори път се поставя същият въпрос , любопитно е защо......може би , както се очаква след кризата да настъпят големи промени в обществото като цяло разбира се , а оттам и в индивидуален аспект.....наистина любопитно !

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3193 Весело

  Е, психолозите си търсят пациенти, разбираемо е...
  Само че ситуацията едва ли е толкова тежка от психологична гледна точка. Както е казал народът, важното е да сме здрави. Другите проблеми все някак си се решават и в много случаи решението може и да не зависи от нас.

 6. 6 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#5] от "pamela":

  Е, психолозите си търсят пациенти, разбираемо е...
  _____________
  Те психиатрите(не психолозите) ще се заринат с пациенти след още месец "мерки"
  Хората ще изтерясат масово и тогава ще дойдестрашното, ама не ви се вярва...

 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Дневник, публикуването на мнения на психолози е леко неадекватно тук, тъй като ако съдим по писанията във форума, много от читателите са с психични и/или ментални отклонения, респективно реагират различно от нормалните индивиди на всичко, вкл. и на изолацията.

 8. 8 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 129 Неутрално

  Принудителната изолация се отразява на всички по различен начин.
  -----------
  Така е, за повечето е трудно. Аз съм програмист и се чувствам като акула в океан, т.е. плувам в свой води. Няма ги дразнителите от офиса, работя на тишина и спокойствие от вкъщи, няма нужда да се срещам с хора на живо. Уникално приятна и комфортна ситуация.

  Уникално време за подготовка на нови бизнес идеи. Икономиката ще претърпи reset и ще бъде възможно нови фирми да се конкурират успешно с "утвърдени" такива, които ще са се върнали години назад в развитието си и финансовите си възможности.

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#8] от "Венко":

  Човек, който се чувства добре в изолация трудно може да направи успешен бизнес. Бизнеса е продажби и инвестиции а продажбите и инвестициите са контакти, връзки, преговори, харизма.
  Ти като си програмист, трябва да си забелязал, че далеч не най-добрите технологии се налагат на пазара, а много от големите играчи са пълен шит като технология. На какво мислиш се дължи това?

 10. 10 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#9] от "uq":

  Успешен продукт се прави от екип, съставен от различни специалисти, а не от един човек.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK